2022-07-28 47 views
🎪十二味 (碧麗花園) (土瓜灣)土瓜灣庇利街23號碧麗花園地下8號舖🌟香辣香鍋 (自選至少五款) $202十二味食得最多莫過於酸菜魚和水煮魚,今次小編第一次叫乾鍋😎,有驚喜!揀左金錢肚、蓮藕片、萵筍、肥腸、寬粉,欣賞它的食材完全不吝嗇,塊塊都好大片。蓮藕和萵筍超推介🔥炒得又辣又爽口。滷水肥腸和金錢肚滷得入味,有嚼勁。成個鍋既味道炒得好均匀!👍🏻🌟覇王辣子雞 $148這個價錢係夠三人份量架~辣子雞大大粒🖐🏻又吾會炒到乾柴,雞肉有埋辣椒、花椒🌶既麻香,越食越過癮,入面仲有腰果伴碟,好香脆!🫶🏻🌟欲望酸梅 $28/ 熱情果疏打 $28飲品超大杯,幾抵飲!欲望酸梅可以督耐小小個檸檬🍋令酸味強勁啲,下火又解辣,正啊!🍹🤤總體食物味道:4/5💰性價比:4/5💥推介指數:4/5
🎪十二味 (碧麗花園) (土瓜灣)
土瓜灣庇利街23號碧麗花園地下8號舖

🌟香辣香鍋 (自選至少五款) $202

🌟覇王辣子雞 $148

🌟欲望酸梅 $28/ 熱情果疏打 $28

🤤總體食物味道:4/5
💰性價比:4/5
💥推介指數:4/5
2022-07-25 34 views
定時定候就好想食酸菜魚,今次揀左依間出名食川菜嘅 🌶十二味嚟試下。店內設計精緻,加上偏紅色嘅燈光🏮,有中式宮廷啊感覺,幾有氣派。另外重有可愛嘅熊貓公仔做吉祥物🐼🐟人見人愛酸菜魚 (配粉條) $266大大一盤,睇到咁多魚片同配菜已經急不及待想食😍魚肉新鮮彈牙。我地揀小辣,辣度剛剛好,酸辣味都幾平衡,送飯一流。粉條煙韌彈牙,吸收哂啲湯汁。🍡紅糖糍粑 $48將糍粑沾上滿滿嘅黃豆粉同紅糖漿,味道香甜。外層酥脆,內層似糯米糍口感,帶點煙韌,但又唔會黏牙,好鐘意❤️

🐟人見人愛酸菜魚 (配粉條) $266

🍡紅糖糍粑 $48
2022-07-23 43 views
食酸菜魚嘅店開到成行成市到底點揀好?我覺得製作用心真係好緊要好似呢間環境好有中國feel紅色主題都幾似宮廷嘩!酸菜魚真係好大碟!叫咗小辣個湯都夠曬酸同辣呢個時候粉條係唔少得嘅!淨係肉眼見已經有3種辣椒:指天椒、青辣椒、辣椒乾可以食曬唔同層次嘅辣!萵荀勁大碟炒得爽脆亦無落好多油口感同酸菜魚都幾配合桂花酒釀比較推薦而且酒味唔會過濃酸梅特飲又係勁大杯宜家夏天叫嚟消消暑就最啱!唔好漏咗同店長大熊貓影相呀佢仲高過我呢!
食酸菜魚嘅店開到成行成市
到底點揀好?

我覺得製作用心真係好緊要

好似呢間環境好有中國feel
紅色主題都幾似宮廷

嘩!酸菜魚真係好大碟!

叫咗小辣個湯都夠曬酸同辣
呢個時候粉條係唔少得嘅!

淨係肉眼見已經有3種辣椒:
指天椒、青辣椒、辣椒乾
可以食曬唔同層次嘅辣!

萵荀勁大碟
炒得爽脆亦無落好多油
口感同酸菜魚都幾配合

桂花酒釀比較推薦
而且酒味唔會過濃

酸梅特飲又係勁大杯
宜家夏天叫嚟消消暑就最啱!

唔好漏咗同店長大熊貓影相呀
佢仲高過我呢!
2022-07-22 84 views
知道十二味喺土瓜灣開咗分店後,即刻帶媽咪去食,真係超耐冇食過,因為要就媽咪既口味,所以今餐叫嘅嘢全部都係唔辣。叫咗2個午巿套餐、一個涼菜同一個炒菜,加埋都唔使3️⃣0️⃣0️⃣蚊,但食得超飽!🔆花生宮保雞丁套餐($6️⃣8️⃣)佢呢間用咗花生而唔係腰果,口感一樣咁脆咁夾!加咗青瓜落去好清爽冇咁膩,同埋啲雞肉唔肥亦唔鞋,醬汁偏甜,餸飯真係一流!呢個真係超快清晒🤣,比想像中好食。🔆酸菜魚套餐($6️⃣8️⃣)基本上次次去都一定會叫酸菜魚!唔好以為唔辣嘅酸菜魚就唔好食,一樣味道唔錯,份量又多!同埋佢呢一疊酸菜魚仲可以揀少油,即刻覺得成件事健康咗🤣,好啱女仔食。🔆大盆花菜($8️⃣8️⃣)呢個係散叫,但味道有驚喜!花菜首先炸過,所以有少少燶邊,食落好爽口,好正。同埋佢可以揀素食版本,啱食素人士。🔆桂花冰釀(+$8️⃣)套餐加$8就有一杯$28嘅飲品,呢款桂花冰釀強堆👍🏻!本身我冇話好中意飲酒,但呢款酒精濃度超低,好易入口,仲有桂花香同糯米甜味,好鬼正🥹,從此愛上咗。🔆涼拌土豆絲($3️⃣8️⃣)呢個叫咗少辣,估唔到都啱媽咪,佢好爽口,辣油又唔會放太油,所以感覺唔油膩,酸酸地咁好開胃。真係次次去十二味都覺得好正🤣,尤其午巿套餐真心平,假期都有

🔆花生宮保雞丁套餐($6️⃣8️⃣)
花生宮保雞丁

🔆酸菜魚套餐($6️⃣8️⃣)

🔆大盆花菜($8️⃣8️⃣)

🔆桂花冰釀(+$8️⃣)

🔆涼拌土豆絲($3️⃣8️⃣)

真係次次去十二味都覺得好正🤣,尤其午巿套餐真心平,假期都有。
花生宮保雞丁
2022-07-06 115 views
📍 十二味 Twelve Flavors🌍 土瓜灣庇利街23號碧麗花園地下8號舖Shop 8, G/F, Bailey Garden , 23 Bailey Street, To Kwa Wan📝 整體評分:9/10🥢夫妻肺片🥢 $68涼拌開胃菜,香辣惹味,麻度再加強更好超鍾意佢個牛肚勁掛味。🥢人見人愛酸菜魚🥢 $218酸菜魚用左好多油去贊香蒜蓉、花椒同埋辣椒,雖然好油,但係個湯真係好香好好飲,超鍾意泡飯食。魚肉夠滑嫩,可能係油既關係啦,不過無細骨,細我呢D懶人。🥢桂花冰釀🥢 $28/杯甜甜的米酒加桂花清香,冰涼清甜,好易入口。
📍 十二味 Twelve Flavors

🌍 土瓜灣庇利街23號碧麗花園地下8號舖

📝 整體評分:9/10

🥢夫妻肺片🥢 $68
涼拌開胃菜,香辣惹味,麻度再加強更好
超鍾意佢個牛肚勁掛味。

🥢人見人愛酸菜魚🥢 $218

🥢桂花冰釀🥢 $28/杯
甜甜的米酒加桂花清香,冰涼清甜,好易入口。
2022-06-27 101 views
鍾意食酸菜魚嘅我,十二味已經食過好多次啦!最近發現屋企附近都開咗一間喎即刻過去試吓晚餐時間我哋叫咗一碟酸菜魚超級大添啊🤩酸菜魚入面嘅配料都好多有我最鍾意嘅萵筍咬落去好爽脆同埋金菇👍🏻配合埋佢個湯一齊飲好惹味,記得要叫一碗白飯,簡直係絕配😙😋至於條魚質素都非常之高最緊要就係冇骨嘅!吃起來鹹香開胃,味重不膩。 酸菜魚味道鹹鮮酸辣,香氣濃郁誘人,夏天享用食慾大開,美味過癮。小食我哋叫咗口水雞,味道層次豐富,雞肉鮮美嫩爽,紅油微辣🥰
小食我哋叫咗口水雞,味道層次豐富,雞肉鮮美嫩爽,紅油微辣🥰
2022-06-22 89 views
前幾日去左土瓜灣,行行下見到原來有間新開嘅十二味開左,正呀。次次去其他地方嘅十二味都坐得好逼又多人,咁就算好好食,都會爭小小咁。😆😆新嘅呢間d位又寬又闊又舒服,我又平日又早時間,立即入去過下癮先。醉菜魚必叫之選,小小辣d 魚又厚又大塊仲要好多,個d麻辣椒,香到不得了,唔小心咬左粒麻到好過癮仲超級香。之後叫左個口水雞叫左小辣,平時通常得骨位,今次大部分都肉位。又唔會好多辣醬蓋住哂d雞味,不得了。。當我越食越辣時就試埋個桂花冰釀。。甜甜酸酸咁,十分解辣,建議又想過辣癮但又唔太食到辣嘅人可唔叫呢杯特飲,凍冰冰一入座就叫定都得了。😝

2022-06-19 64 views
土瓜灣 十二味跟朋友食晚飯,食最愛的酸菜魚。先點個:燒椒皮蛋晶瑩既皮蛋,望落已經好靚,食落好之餘帶點微微辣。 開完個胃上正菜,人見人愛酸菜魚一上到枱,已經見到個份量好足,滿滿的魚塊跟酸菜,魚塊大大件,無咩骨,食落好味又滿足,另外酸菜魚內,亦有一些萵筍,爽口好味。同埋,亦有一些好夾酸菜魚既寬粉,兩樣都係食酸菜魚配菜中既最愛另外,亦點左杯柚子茶大大杯,就算兩份飲都無問題👍🏻微微甜,剛好食完酸菜魚,清一清,順便潤下喉。
土瓜灣 十二味

跟朋友食晚飯,
食最愛的酸菜魚。

先點個:
燒椒皮蛋

晶瑩既皮蛋,望落已經好靚,
食落好之餘帶點微微辣。

開完個胃上正菜,
人見人愛酸菜魚

一上到枱,已經見到個份量好足,
滿滿的魚塊跟酸菜,
魚塊大大件,無咩骨,
食落好味又滿足,
另外酸菜魚內,
亦有一些萵筍,爽口好味。
同埋,亦有一些好夾酸菜魚既寬粉,
兩樣都係食酸菜魚配菜中既最愛

另外,亦點左杯柚子茶

大大杯,就算兩份飲都無問題👍🏻
微微甜,剛好食完酸菜魚,
清一清,順便潤下喉。
呢間店第一次食,同朋友約佐試吓夜晚時間都唔算太多人我哋叫咗一個酸菜魚一份四季豆,一份拌麵,一份口水雞另叫兩杯野飲酸菜魚既魚份量好少,因為我本身都好鐘意食酸菜,初頭見到呢魚嘅份量都有d失望不過心諗食下酸菜都好我哋食食下,女職員問我,唔咪唔要了我幫你收佐佢,我嚇佐一嚇,你唔係見唔到整盤酸菜係度,仲問我係咪唔要第一次我答佐要,隔佐一陣又問我,我又答要,第三次又再問我,我俾佢問到唔好意思我同我朋友話你收了,真係好冇奈其實仲有好多酸菜,魚又少,酸菜又唔比人食,不停問人收野真係好想話,你見唔到整盤酸菜係度好趕客,俾佢搞到冇心情再食咁趕客既態度真係唔會再來呢間食
呢間店第一次食,同朋友約佐試吓
夜晚時間都唔算太多人
我哋叫咗一個酸菜魚
一份四季豆,一份拌麵,一份口水雞
另叫兩杯野飲

不過心諗食下酸菜都好
我哋食食下,女職員問我,唔咪唔要了
我幫你收佐佢,我嚇佐一嚇,你唔係見唔到
整盤酸菜係度,仲問我係咪唔要
我同我朋友話你收了,真係好冇奈
其實仲有好多酸菜,魚又少,酸菜又唔比人食,不停問人收野
真係好想話,你見唔到整盤酸菜係度
好趕客,俾佢搞到冇心情再食
咁趕客既態度真係唔會再來呢間食

川式口水雞🐓🌶原本以為會好辣,但喺手機落單嘅時候,仲可以有得揀小辣😌 雖然表面上顏色鮮紅,但係其實入口冇冇難嘅感覺,只有極少量的「麻」;連我平時譚仔唔食辣都可以handle到😀 比起酸菜魚,我更加鍾意食呢個😋人見人愛酸菜魚🐟酸菜魚見到個碗都已經覺得好有份量。魚肉都幾足夠,而且幾乎九成九都係冇骨,女朋友食咗好耐先至終於發現到一條骨🦴 所以食得安心飽肚😀 除咗有魚肉同埋酸菜之外,仲有吾少爽口嘅萵筍,有蘑菇片桂花冰釀🍶我都幾鍾意飲呢一味飲品。通常都係食川菜先會見到有。少甜,而且有微量酒味,入口幾舒服😌 侍應都提醒我哋要攪勻先飲。

人見人愛酸菜魚🐟

桂花冰釀🍶
2022-06-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$180 (Dinner)
Celebration
Anniversary
2022-06-16 28 views
好似好耐冇食過酸菜魚咁,所以一月一聚會嘅餐廳就揀咗近朋友屋企附近嘅十二味。佢話好想食口水雞,於是揀咗個口水雞嚟試吓。佢啲雞都幾滑,又唔會太肥,個辣度都啱啱好,小小麻,幾開胃。另外我哋仲揀咗個涼拌木耳,酸酸微微咁,木耳又夠晒爽脆,都係一個幾好嘅開胃小食。今晚嘅主角當然都係酸菜魚,一如既往嘅足料,有晒我哋最鍾意嘅萵筍同埋有大量嘅酸菜,啲魚夠晒滑就唔使講啦。佢呢間個湯頭都好好飲,酸度好夠,有少少辣辣地,攞嚟撈飯真係冇得頂。而家咁方便我哋都叫咗熱情果梳打,不過原來叫少冰個份量會少咗咁多。兩個人食飽飽,呢個份量啱啱好。

兩個人食飽飽,呢個份量啱啱好。

2022-06-13
$250 (Dinner)
2022-06-14 22 views
十二味十二味一向出名酸菜魚好食 其實佢地嘅小炒都一樣咁正夠辣之餘有鑊氣 下次又多一個嚟食飯嘅理由🥰餐廳裝潢好有中國風 在店外已經被古色古香嘅窗框所吸引 店內以中國紅為主色 配合柔和燈光感覺舒適點餐以QR code 落單 可以自選大辣定小辣 連走蔥 走蒜都可以自選十分細心👍🏽.🌀川香回鍋肉 $98鍾意食辣嘅人至會明白食到好辣嘅嘢係幾咁開心❤️回鍋肉點咗大辣而佢地真係做到大辣嘅效果🌶辣味以外 加咗豆豉一齊炒 食落帶咸香 味道更有層次 連配角嘅大蔥都特別入味🤤肉片選用五花腩 肥瘦相間 油香四溢會令人不知不覺食多咗好多飯🤣.🌀乾煸四季豆 $68份量頗多 可以堆成一個小山丘🏞同樣叫咗大辣 辣味稍遜於回鍋肉但勝在四季豆炒得乾爽 口感爽脆🥢加上肉碎亦係十分惹味 作為送飯或者送酒小菜都相當適合
十二味

但勝在四季豆炒得乾爽 口感爽脆🥢

加上肉碎亦係十分惹味
作為送飯或者送酒小菜都相當適合

2022-06-14 31 views
-麻辣香鍋黎到超大盤!我地嗌左蓮藕、鵪鶉蛋、牛舌、土豆片。蓮藕爽脆香甜,鵪鶉蛋會爆漿!外皮仲脆脆地甘🌟牛舌爽口,土豆片係川菜傳統嗰隻切法同香味。花椒味幾重香口,配飯可以食幾碗👍🏽呢到兩個人一定食唔曬可以帶翻屋企食😂-水煮魚加左唔同香料同辣椒,魚冇骨又滑身唔腥,水煮以為好辣但都唔係要係甘飲水嗰種死辣,朋友唔太食得辣都食到。總括黎講係香港食到嘅川菜呢間都好有誠意,又大份味道都正宗。坐低舒服,員工好有禮貌,會再黎。
-麻辣香鍋

-水煮魚

總括黎講係香港食到嘅川菜呢間都好有誠意,又大份味道都正宗。

坐低舒服,員工好有禮貌,會再黎。
2022-06-11 38 views
十二味越開越多,今次到我食🐟 人見人愛酸菜魚 ($246)有得揀有冇寬粉,我覺得寬粉係酸菜魚必加!先試咗啖湯,唔油,而且辣中帶酸再帶小小麻,湯都幾鮮,用黎撈飯,唔覺唔覺食晒成碗飯。魚係用鱸魚,仲起晒骨好滑,啖啖肉,份量真係唔少,食極都仲有🤤川式口水雞 ($58)仲叫咗個涼菜,口水雞叫咗小辣。份量都唔算少,兩個食每人都食咗四五件,而且除咗有辣味,仲好香芝麻味。肉質都算嫩滑,唔錯。熱情果梳打 ($28)哇🫣好大杯,真係兩個人share一杯都夠。少甜岩岩好,唔會太甜,而且咁大杯,飲到最後都有氣,熱情味又夠出,呢杯真係幾好飲。
十二味越開越多,今次到我食🐟

人見人愛酸菜魚 ($246)

川式口水雞 ($58)

熱情果梳打 ($28)
2022-06-09 25 views
呢排天氣唔好,成日落雨,心情鬰悶,約埋朋友收工一齊去十二味尋求刺激😄呢度行簡約的中式裝修,沒有金碧輝煌或浮誇的擺設,只有一隻比真人高大的熊貓坐鎮。人見人愛酸辣魚$218另加最佳拍檔粉條$28端上枱的盤超大,視覺上已經好震撼。每片魚肉好大件,夠厚度又滑,食落好有滿足感。湯頭夠熱,辣味、酸味好溫和,入口舒服,不會很膩。配上彈牙寬麵,相當惹味🙌🙌水煮牛肉,$138水煮牛肉肉質嫩滑,真正做到麻辣鮮香不是簡單的事👍川式口水雞$58雞件肉嫩,雞皮爽脆彈牙,肉身冰涼。整個菜式靈魂醬汁,味道層次豐富,辣椒的辛辣及花椒的香氣,辣中帶香、香中帶麻令整個菜都生式不少,令人再三回味😋😋清炒萵筍絲$78簡簡單單,口感爽嫩的清淡小菜👍紅糖糍粑$48炸過的糍粑外脆內軟,軟糯煙靭,配上香甜紅糖很好吃😋幺妹兒冰粉$28冰粉清甜可口,可解辣降火

人見人愛酸辣魚$218
另加
最佳拍檔粉條$28
端上枱的盤超大,視覺上已經好震撼。
配上彈牙寬麵,相當惹味🙌🙌

水煮牛肉,$138
水煮牛肉肉質嫩滑,
真正做到麻辣鮮香不是簡單的事👍

川式口水雞$58
雞件肉嫩,雞皮爽脆彈牙,肉身冰涼。
整個菜式靈魂醬汁,味道層次豐富,

清炒萵筍絲$78
簡簡單單,口感爽嫩的清淡小菜👍

紅糖糍粑$48
炸過的糍粑外脆內軟,軟糯煙靭,配上香甜紅糖很好吃😋

幺妹兒冰粉$28
冰粉清甜可口,可解辣降火

• 人見人愛酸菜魚
  • 川式口水雞