新派川菜🌶🌶🌶,見價錢實惠,賣相又OK,就入左去試下🤩🤩🤩💰總消費: $133/2人(冇加一)・ 麻婆豆腐午市套餐🌶 ($57)套餐有得揀大中小辣,呢個餐揀咗小辣🌶,呢個小辣就真係好辣!🥵🥵 唔知係咪因為啲豆腐好熱,同埋麻婆豆腐好多辣油,食到差啲食唔到🥲🥲 不過味道方面真係唔錯,啲豆腐又滑又嫩😍😍😍,加埋炒香過嘅辣肉碎🤩🤩,好惹味!超級好送飯😍😍,唔好睇幅相佢細細兜,但係其實最後食晒啲飯都未食完啲餸😂😂😂,呢個價錢都抵食💕💕・ 川香回鍋肉午市套餐🍚 ($68)呢個餐都係揀咗小辣🌶,但係發覺個辣味唔太出,因為個回鍋肉有啲甜甜地😍😍,仲有少少酒味,好好味😘,如果想食辣啲就唔好揀小辣啦🥹🥹🥹,回鍋肉套餐入邊有豬腩肉、蓮藕、同埋蔥🙈🙈,份量都幾足🥰🥰,大滿足🤤🤤・ 熱情果梳打 (+$8)熱情果梳打超級大杯🤩🤩🤩,真係好抵加🥰🥰🥰,兩個人share都綽綽有餘🙈🙈,就算唔加錢飲嘢,午市套餐都會配一包免費嘅檸檬茶,所以都OK😘😘😘❤️❤️・ 環境🏡青少店有少少逼😵‍💫😵‍💫,不過食物好味就好了😘😘,座位上面有打燈,所以影啲食物相都特別有feel😂😂,除咗迫之外其他嘢都OK嘅🥰🥰🥰總體評分:8.5/10⭐️

新派川菜🌶🌶🌶,見價錢實惠,賣相又OK,就入左去試下🤩🤩🤩

💰總消費: $133/2人(冇加一)

・ 麻婆豆腐午市套餐🌶 ($57)

・ 川香回鍋肉午市套餐🍚 ($68)

・ 熱情果梳打 (+$8)

・ 環境🏡

總體評分:8.5/10⭐️

2022-07-24 1322 views
食過好多間「數字」酸菜魚嘅午餐,哩間算係咁多間之中最啱我口味😂夠辣夠酸夠熱!🔸酸菜魚午餐配飯 $73魚片厚切無骨又唔會那到啲肉太滑,份量又多👍🏽湯底有得選擇辣度,我叫咗小辣,夠辣又夠酸👍🏽啲酸菜一啲都唔孤寒,多到我食唔哂😂(因為啲酸菜食到好鹹,食哂應該會腎病)整體嚟講價錢唔算好抵,但食物質素比預期高👍🏽咗裙咁我寧願比貴少少食哩間,好過食其他唔熱嘅數字酸菜魚🙃📍青衣青敬路31號青衣城二期2樓224號舖#美食 #食評 #香港美食指南 #香港美食推介 #食好西 #小店 #hkfoodielife #hkfoodgram #hkfoodie #hkfoods #青衣美食

🔸酸菜魚午餐配飯 $73

📍青衣青敬路31號青衣城二期2樓224號舖

2022-07-09 841 views
青衣分店(門口有牌寫住 過左兩個號碼嘅就要重新拎飛) (另外,要齊人先比入座)我等緊二人枱,明明A客人已經過左兩張飛(佢因為未齊人 所以未入得),甘照計下張枱應該到我。但A客人之後齊人,個呀姐就照比佢入,我同個呀姐講應該到我喎,佢已經過左號碼,個呀姐聽完都吾理,話係到A客人,我解釋佢聽,佢都完全吾明白我講咩。。。呀姐話,因為A客人係未齊人,同埋係門口等位,而吾係走左去第二到,所以吾算超過兩張飛,過左號碼都可以照比佢入。。。都吾知佢咩道理。。。甘你地就吾好係門口寫個牌話過左兩個號碼嘅要點點點啦。。。。

甘你地就吾好係門口寫個牌話過左兩個號碼嘅要點點點啦。。。。
2022-04-21 1022 views
話說之前食過元朗嗰間12味 個廚師可能疫情 鍾意食得清淡啲🤭今次去探家姐 忍唔住又想試多次 今次水準係正常以上!好好食呀!🥹🥹🥹🥹 (午餐比平時 抵食好多😁)⭐️乾煸四季豆 (小辣)好好食肉碎都幾多欖菜又OK送飯一流👍🏼👍🏼本身我係叫一個餐嘅 但係因為冇食早餐 所以我自己再叫多一個餐🤭⭐️酸菜魚(大辣)呢個大辣真係呢有啲料到啊 食食吓我都覺得有啲辣🥵 個汁用嚟撈飯一流👍🏼 我平時都唔食飯嘅 但係12味啲午餐送飯真係掂 如果喺屋企嘅話 建議大家可以碌個米粉撈嚟食 因為仲剩返好多湯同埋超級多酸菜! (不過對比其他兩個 呢個CP值冇咁高 因為魚肉唔係好多片 但係對比晚餐就好抵食)⭐️牛肉麻辣香鍋(中辣)裏面有蓮藕啦有啲時令菜 有好多舊牛肉片好惹味 又香口👍🏼食到超飽都係食咗$200 每一個餐都跟一包檸檬茶仲食唔晒留返比姐夫夜晚食🤭(夜晚食都話覺得好食)
話說之前食過元朗嗰間12味
廚師可能疫情 鍾意食得清淡啲🤭

今次去探家姐 忍唔住又想試多次

⭐️乾煸四季豆 (小辣)
好好食肉碎都幾多欖菜又OK送飯一流👍🏼👍🏼

本身我係叫一個餐嘅 但係因為冇食早餐
所以我自己再叫多一個餐🤭

⭐️酸菜魚(大辣)
呢個大辣真係呢有啲料到啊
食食吓我都覺得有啲辣🥵
個汁用嚟撈飯一流👍🏼
我平時都唔食飯嘅 但係12味啲午餐送飯真係掂
(不過對比其他兩個 呢個CP值冇咁高
因為魚肉唔係好多片 但係對比晚餐就好抵食)

⭐️牛肉麻辣香鍋(中辣)
裏面有蓮藕啦有啲時令菜 有好多舊牛肉片
好惹味 又香口👍🏼

食到超飽都係食咗$200
每一個餐都跟一包檸檬茶
仲食唔晒留返比姐夫夜晚食🤭
(夜晚食都話覺得好食)

• 酸菜魚
  • 麻辣牛肉香鍋
  • 乾煸四季豆
2022-03-24 917 views
辣控對辣很難抗拒, 食辣愛好者口痕痕又想食辣, 試了川菜館的經典香辣鍋鍋底可選擇經典香辣鍋、秘制醬香鍋辣度由小辣至大辣香鍋配菜大約有三十幾款可以選擇, 每個香鍋需要選擇五款配菜或以上, 每款配菜價錢不一樣點了經典香辣鍋, 配菜選擇了雞翼金錢肚滷水肥腸蓮藕片萵筍炒乾鍋川式料理必有的燈籠辣椒, 香氣十足, 配料非常入味及足料, 喜歡雞翼是單骨, 方便又易食, 豬大腸及金錢肚大大件, 有咬口,蓮藕片萵筍清甜爽脆, 灑了芝麻加芫荽, 整個香鍋味道更加提升香鍋份量比較多, 建議Share食, 服務不錯現在外賣自取可享有九折優惠有機會再試下堂食

鍋底可選擇經典香辣鍋、秘制醬香鍋
辣度由小辣至大辣

點了經典香辣鍋, 配菜選擇了
雞翼
金錢肚
滷水肥腸
蓮藕片
萵筍
香鍋份量比較多, 建議Share食, 服務不錯
現在外賣自取可享有九折優惠
有機會再試下堂食
  • 經典香辣鍋
2022-03-01 745 views
川菜一向俾人嘅印象就係辣🔥🔥🔥,但今晚嚟到青衣城二期新開嘅十二味食川菜,就打破咗呢個講法。新裝修嘅餐廳入面環境寬敞,不過因為疫情,而家晚市只有外賣供應。而家外賣自取仲有九折。佢地當然有辣嘅菜式,但唔食得辣嘅都有好多選擇。今晚喺度叫咗個晚市套餐外賣,我揀咗三款都係唔辣嘅菜式。呢度全部即叫即炒,所以要等一陣。外賣攞到返屋企仲係熱辣辣,香噴噴。晚市套餐就揀咗唔辣嘅川香回鍋肉,套餐配埋白飯同小食,我就揀咗蒜泥青瓜。川香回鍋肉份量好多好抵食。回鍋肉雖然唔辣,但係仍然炒得香口惹味。蒜香青瓜清爽得嚟又有滿滿嘅蒜香。另外再叫咗清炒萵筍絲,冇諗過萵筍都可以炒得咁有鑊氣,萵筍都夠爽口。蔥油拌麵感覺就比較油少少,唔算好乾身,但唔會黐住夾唔到,蔥油味都幾香。
而家外賣自取仲有九折。
川香回鍋肉
蒜香青瓜清爽得嚟又有滿滿嘅蒜香。
蒜泥青瓜
清炒萵筍絲
蔥油拌麵
2022-02-23 352 views
十二味 (青衣城二期)青衣青敬路31號青衣城二期2樓224號舖呢幾日香港咁凍最低得8度,食返d川菜辣嘢暖下胃就岩晒啦,收工行過青衣城2期見到<十二味>都幾多人排隊買外賣,有幾款晚市外賣套餐都幾抵食,大家行過都可以黎試下川香回鍋肉呢個好大碟份量好足,炒得好夠獲氣,可以選辣/唔辣,我地就當然係要辣啦,感覺岩岩好,雖然d腩肉有d肥,但就係咁先至正,真係非常邪惡呀乾扁四季豆呢碟既份量都唔少架,餐廳將四季豆炒得好淋身,岩晒我口味,再配合埋d肉碎一齊炒,夠晒惹味呀麻辣口水雞呢個係屬於涼菜,雞肉非常嫩滑,雞皮亦都爽滑彈牙,而最重點就係配合埋個麻辣醬汁,食落真係好夾。。最驚喜就係仲有青瓜絲墊係雞下面,吸收曬啲麻辣醬汁,真係食到停唔到口呀蒜泥青瓜/麻辣木耳呢兩份其實只係跟餐既餐前小食,估唔到餐廳咁大方比左兩大兜我地,我自己就比較鐘意食麻辣木耳,食落口感爽脆,陣陣麻辣香,真係好開胃
十二味 (青衣城二期)
青衣青敬路31號青衣城二期2樓224號舖

乾扁四季豆

麻辣口水雞

蒜泥青瓜/麻辣木耳

2022-02-22 1785 views
這幾天天氣突然凍起上來,新界地區甚至只有6-8度,凍到我和家人都不想動手煮飯。知道青衣城新開了一間專食辣的中餐館,就不如食點辣的東西,暖一暖個人吧。十二味位於青衣城二期,是新開的川菜中餐館。今次來到主要都是食辣,可惜不能堂食,所以我們都是外賣小菜回家。⤹ 1. 飄香毛血旺家中其實自己幾乎做不了毛血旺,難得十二味有這味菜,當然要嚐嚐吧。飄香毛血旺裡面有鴨血、牛百葉、金錢肚、鮮魷、肥腸、牛餐肉、豬皮、芽菜等等配料,非常豐富。外賣關係,所以飄香毛血旺分開兩碗盛載,看得出份量是相當足夠。雖然我點了小辣,但十二味的辣度確實厲害,在冬天食上這種辣味實在夠晒爽快,特別是鴨血、牛百葉、金錢肚這三款配料。⤹ 2. 武隆尖椒雞武隆尖椒雞配飯就一流。這道菜是以一粒粒雞丁再伴上尖椒和其他辣椒一齊炒,所以每粒雞丁都充分融入了辣味,一口雞丁加一口飯,令到我都不禁吃了兩碗白飯,十分邪惡。最好的,如果堂食食唔晒的話,就可能會浪費食物,但外賣回家就可以方便地留到明天。炎寒天氣,最啱食辣嘢。不妨趁著這個時勢一齊辣一下,爽一爽吧。
⤹ 1. 飄香毛血旺
⤹ 2. 武隆尖椒雞
小菜外賣
2022-02-20
TakeAway
$130 (Dinner)
小菜外賣
2022-02-22 345 views
十二味 (青衣)-有啲耐冇行青衣城二期,發現喺二期新開咗好多店,見到午市時間呢間成日好多人排隊,今次就試吓呢間啦!入到去裝修都好有中國風,而且主要都係掃碼落單,而家疫情下就唔使專登掂餐牌,感覺上更加方便衛生添!-Lunch set 佢嘅所有午市套餐都會包嘢飲同埋小菜,今次嘅小菜就係黑木耳,酸酸地作為開胃菜最適合👍🏻🔍 酸菜魚 $73上菜超意外!估唔到呢個午市套餐一人份量,竟然係咁大份嘅酸菜魚!超大份,唔係淨係隻碟大碟咁簡單!入面酸菜同埋魚嘅份量都十足!今次叫咗小辣,屬於偏辣,啱晒鍾意食辣嘢嘅大家🤪 邊個食得辣仲可以挑戰佢嘅大辣添!雖然十二味菜式好多都係辣嘢,不過全部都好貼心,有得揀小辣、中辣、大辣,酸菜魚甚至可以揀唔辣添!-🔍 武隆尖椒雞 $68尖椒雞 - 見到雞粒同埋唔同嘅椒炒埋一齊🫑,辣味十足,開頭食落去啲雞粒都唔覺得太辣,不過食食吓,就開始感受到佢嘅後勁🌶 撈飯一流!-🔍 紅糖糍粑 $48好耐冇食過紅糖糍粑啦😍 新鮮熱辣辣紅糖糍粑,外脆內軟,點埋紅糖醬,同埋大量嘅黃豆粉😍 簡直一流!-Lunch set (包檸紅茶/ +$8 轉其他飲品)🔍 百分百純椰青水 🥥 +$8🔍 桂花冰釀
十二味 (青衣)
Lunch set

🔍 酸菜魚 $73

🔍 武隆尖椒雞 $68

🔍 紅糖糍粑 $48

Lunch set (包檸紅茶/ +$8 轉其他飲品)
🔍 百分百純椰青水 🥥 +$8
🔍 桂花冰釀 +$8
桂花冰釀飲落去感覺上就好似桂花糖水咁🤓

📍十二味 (青衣城二期) (青衣)
青衣青敬路31號青衣城二期2樓224號舖
2022-02-20 212 views
青衣十二味天氣又凍番,想食d食辣嘢驅寒。之前同朋友食過呢間十二味都唔錯,而家晚市外賣仲有九折。香鍋有兩款鍋底可以揀,唔食辣可以揀秘製醬香鍋。辣妹都係揀返經典香辣鍋底,再小辣加麻🤤本身想揀田雞,可惜賣晒。餸菜款式都幾多選擇。最後揀咗五款餸,有萵筍、花椰菜、鮮牛肉、魚腐、鮮腐竹。蔬菜新鮮爽甜, 唔會煮得太淋。鮮腐竹好入味,索晒麻辣汁。鮮牛肉肉味濃郁,一d 都唔韌。魚腐有d 似魚蛋, 彈牙又有魚味。全部餸配麻辣汁都好好餸飯。 份量都幾多,食完d 汁仲用左黎炒菜😆
青衣十二味
2022-02-20 212 views
好耐冇食過川菜,本身想堂食,但因為疫情關係,最後選擇叫幾樣小菜外賣拎返屋企食。涼拌土豆絲 一大盤,份量都幾多,味道酸酸辣辣,好香醋香味,食落爽脆開胃。川香回鍋肉回鍋肉麻辣香口,一啖配一口白飯好滿足。有蓮藕做配菜,爽脆清新。經典香辣鍋呢個係必叫嘅菜式!可以自選材料同埋辣度。今次我地就揀咗午餐肉、雞軟骨、滷水肥腸、豬頸肉同蕎筍,同埋中辣嘅程度。啲配料全部都好入味,拎嚟送飯一流。嗰種又香又辣嘅味道令人回味無窮,流晒口水,鍾意食辣嘅朋友千祈唔好錯過!紅糖糍粑係飯後唔可以錯過嘅甜品菜式,食完一大輪辣嘢最好就係食返啲甜嘢中和下。糍粑外脆內軟,配以黃豆粉撒面,再沾啲紅糖汁,口感特別,令人一試難忘!有機會一定會再試,晚餐小菜配飯一流!

涼拌土豆絲

經典香辣鍋

紅糖糍粑

有機會一定會再試,晚餐小菜配飯一流!

2022-02-19 175 views
今日收工行過青衣城去咗二期嗰邊,發現原來開咗間新嘅川菜: 十二味,之前呢個鋪位係食日本嘢,太耐冇行街,原來呢個商場好多鋪都變晒。 咁啱屋企無煮飯,我就決定喺度叫個外賣返去同屋企人食,我選擇左麻辣乾鍋,佢係好似車仔麵咁俾你揀要咩餸,最少要五個,亦都有分肉類同蔬菜類,我就叫咗魷魚、蝦、雞軟骨、蓮藕、土豆,因為未試過唔知有幾辣,今次叫咗小辣加麻試吓先。原來份量都好大,好足料,我拎到返屋企都仲好熱辣辣,我好欣賞蓮藕同土豆,好入味,魷魚雞軟骨都脆卜卜,係食蝦比較麻煩,因為我初時以為係無殼嘅,我諗我下次會叫大辣因為小辣真係非常之冇感覺😛 總括嚟講我覺得十二味性價比都幾高下次會再嚟試吓其他!

2022-02-18 133 views
2022.02.18疫症下 🦠已經唔知渡過左幾多個黑色星期五⚫️久違的下廚日👩🏻‍🍳先發覺食材少咗而且加曬價📈係心灰意冷既情況下決定一半煮一半買外賣加餸無咁嬲😡作為青衣友一定知道青衣城2期超多餐廳🍴今日去左幫襯開左好多分店既「十二味」,因為新開張同埋外賣有9折優惠呀🥡川香回鍋肉 正價$98 由於兩老唔係好食得辣,所以今次揀左唔辣嘅!回鍋肉都幾大塊,超多爆香左既蔥同蒜苗,兩者食落係幾惹味!乾煸肥腸 正價 $98呢個餸自己整係超麻煩!所以一定忍唔住叫!今次揀左少辣,兩老都接受到既程度👍🏻雖然睇落好似好多辣椒粒,但肥腸既份量都多,而且炸得幾香口送飯加啤酒🍻正🥰
2022.02.18

係心灰意冷既情況下決定一半煮一半買外賣加餸無咁嬲😡

川香回鍋肉 正價$98

乾煸肥腸 正價 $98

2022-02-18 119 views
以前行青衣會嫌呢度得連鎖餐廳,而家冇晚市嘅日子過咗一段時間,先發覺青衣都幾好,外賣有好多選擇,今餐就食屋企人好鍾意嘅四川嘢以為晚市外賣只可以散嗌,原來晚市都有套餐嘅,於是就嗌咗兩個一人餐回鍋肉有得揀唔辣,太好喇!又惹味又唔使捱辣,塊塊肉都好上色,好濃味好香口唔知大盆花菜係咩嚟,個名咁似盆菜就試吓啦,原來係椰菜花炒肉片,多菜少肉,但味道香口,肉片同椰菜花炒埋一齊都幾和味跟餐會送涼拌小食同白飯,份量啱啱好一定夠飽蒜泥青瓜質感爽脆,咬落嗦嗦聲酸辣木耳口感都好爽彈,嚼勁十足其實大胃怕辣,點解仲會買四川嘢?一嚟屋企人飛佛啦,二嚟四川嘅甜品先係我至愛,紅糖糍粑點食都唔會厭,外脆內綿,幾多糖都唔覺甜

大盆花菜

跟餐會送涼拌小食同白飯,份量啱啱好一定夠飽

蒜泥青瓜質感爽脆,咬落嗦嗦聲

酸辣木耳口感都好爽彈,嚼勁十足

2022-02-17
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$108 (Dinner)
大盆花菜
2022-02-11 148 views
中午時份,來到青衣探望朋友,藍藍的天驅散了這些日子的悶氣,朋友說再來個川菜如何,好吖,一於咁話。''十二味''喺青衣開咗分店,墙上的大字''讓世界愛上中國美食''也許就是''十二味''呢間餐廳嘅宏願吧,話是話,目前香港已經有接近20間分店,勁本來想堂食,但午飯時人數唔少,朋友話不如外賣返屋企食,咁當然好啦,望住個靚靚藍巴勒海來川菜,人生一樂也。酸菜魚配桂花冰釀,70零蚊實在好抵,酸菜够酸够爽但又唔會太過份,魚都好嫩滑再加陣陣桂花香,醉了。川香回鍋肉有肉有蓮藕,以前食嘅配菜通常係娃娃菜,黃芽白之類的嘅嘢,呢排菜貴,用蓮藕都一樣咁好食,辣得來好過癮。酸豆角炒肉末也够地道。