2023-12-17 19 views
大時大節又係食好嘢既時候啦今日同朋友去宋皇臺食日本嘢 順便行吓街裝修好有日本feel 全間餐廳都係木係裝修仲有吧枱位置睇到廚師備餐卡位坐得好舒服首先叫個北海道海膽手卷$108 滿足下先🥰海膽好鮮甜 好正呀超級厚滑蛋吉列豬扒丼$108滑蛋同豬扒分開上 唔怕整淋啲炸豬排豬扒勁厚身呀 食落脆卜卜大滿足配埋滑蛋既甜味好好食 入口更加嫩滑超級天婦羅吉列蝦丼 $128一隻炸蝦都好大隻呀入口外脆內嫩 仲有紫蘇葉同紫菜天婦羅送前菜 沙律 同湯前菜會不時轉款 今次係八爪魚軟骨酸酸甜甜口感煙靭 好似食緊椰果咁 有驚喜麵豉湯有蜆肉蝦同豆腐幾鮮甜中午仲有汽水送添呀鐵板豆腐 $58上枱時仲炸炸聲架 面頸脆卜卜 配埋燒汁 甜甜地好滋味 人氣必點之選串燒雞頸肉 $22第一次食雞頸肉 原來帶少少脂肪都幾香滑架牛舌 $64超厚身好有咬口 都幾重牛味明太子蓮藕 $22有少少辣 再配上爽口既蓮藕雞頸肉田樂茄子 $22燒到好軟棉棉 配上偏甜既調味 好好味黑糖菠蘿 $18表面焦糖脆脆地 完美作結上戶酒場 (九龍城)九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
大時大節又係食好嘢既時候啦

雞頸肉
田樂茄子 $22燒到好軟棉棉 配上偏甜既調味 好好味

黑糖菠蘿 $18
表面焦糖脆脆地 完美作結

上戶酒場 (九龍城)
九龍城龍崗道33-39號龍翔閣地下A號舖
2023-12-12 22 views
周日遊閑午聚@九龍城上戶酒場與朋友相聚上戶酒場,位於九龍城,泰國菜聚集地,但一點也不輸蝕。是間無論午餐晚聚之選,特別是同朋友模下杯底,相聚一刻,最合適不過。上戶酒場中午時分,不算多人,店內裝修以日式居酒屋為主調,中間有篇大窗特別別致,可以同朋友飲下酒食下美食。與朋友兩人,點左兩個午市套餐,串燒,及是日極鮮刺身。食材相當新鮮,菜式有創意,與一般居酒屋不同,有不少創新串燒。午市套餐都是100至200港紙,由刺身壽司或者燒物都有。我們點了一個壽司盛,九本壽司🍱。款款刺身出奇地新鮮,鮮甜可口。有帶子,左口魚,大蝦,吞拿魚等等。另一款是燒物,香蒜牛舌配三文魚炒飯,廚師十分顧及客人要求,可以按需要走蛋,一點都沒有影響味道。牛舌加了少少芝士粉,加上香蒜,真心香濃。伊佐木白魚刺身不是一般鮮甜,爽口,甜美,點點酸汁,更加鮮甜。之後廚師為魚架油炸,可以作送酒。是日出色嘅是串燒,果然是居酒屋🏮有不同燒物,令我一試難忘嘅是豚肉蘋果燒。豚肉油香加蘋果燒烤後嘅香甜,另外還有香蔥牛肉串燒,意外地出色。下次可以試吓晚飯,可以飲下酒,食下特色串燒。
周日遊閑午聚
@九龍城上戶酒場

與朋友兩人,點左兩個午市套餐,串燒,及是日極鮮刺身

午市套餐都是100至200港紙,由刺身壽司或者燒物都有。
我們點了一個壽司盛,九本壽司🍱。

伊佐木白魚刺身
不是一般鮮甜,爽口,甜美,點點酸汁,更加鮮甜。
之後廚師為魚架油炸,可以作送酒。

是日出色嘅是串燒,果然是居酒屋🏮

下次可以試吓晚飯,可以飲下酒,食下特色串燒。

九龍城是個歷史悠久的舊區,周圍有很多小店。經常聽人說,吃泰國菜就要來九龍城。今天就一反傳統,來九龍城吃日本菜。有朋友推介這間居酒屋的氣氛和食物也很好,所以我就小試牛刀,先嚐一下這裏的午餐。餐廳招牌是上戶酒場的平假名: うえど酒場。內外也充滿日本居酒屋風的裝修,很有返到鄉下的感覺😆。Lunch Menu上的set,選擇很多,而且價格也很相宜。我跟朋友各自選了一個set。另外朋友說想吃刺身,我們返一份Menu,店員就推介,今天的伊佐木白身魚很新鮮,所以我們就點了這個。另外,來到居酒屋,又怎可以不吃燒物,所以另外一點了兩串特色串燒。整體來說,食物質素很高👍🏻先説lunch set~set D 壽司盛🍣,包含了: 三文魚,鰻魚,帶子,赤蝦,燒左口魚,磯煮鮑魚,油甘魚,赤身外貌精緻,這個就是一定的。味道也相當不俗。刺身配料新鮮,而且壽司飯也出乎意料地好,軟硬適中,適量壽司醋中帶出飯香。有很多日本餐廳做不到這點。set H 牛舌薄燒配三文魚炒飯👅,薄切的牛舌很有咬口,加上新鮮香蔥和炸蒜,加乘了味道的層次。另外,三文魚炒飯很出色。除了炒的功夫,三文魚本身也是醃過的,不是單單下鑊炒的味道。看得出是很有

先説lunch set~

另外,三文魚炒飯很出色。除了炒的功夫,三文魚本身也是醃過的,不是單單下鑊炒的味道。看得出是很有誠意的預備功夫。

Lunch set本身包了海鮮味噌湯,和鮮菜沙律。特別欣賞味噌湯,是白味噌,配上蜆肉和蝦,非常新鮮的味道。

串燒🍡點了兩個:
香蔥牛肉卷🫔,本身香蔥與牛肉就是一個很好的配搭,毋庸置疑是好吃。
蘋果豚肉卷🍎,這個很讚。本身自己不太喜歡吃豬肉,因為有一浸味道。但是這個配上蘋果,加上豬肉本身的肉汁,很喜歡這個配搭,甜美Juicy。

伊佐木刺身🐟
這是店員介紹的白身魚。擺盤夠日式正宗,整齊美觀,顏色看上去很和諧,很有心思。
刺身魚的外貌,脂肪分布非常平均,而且肉色白裏透紅,非常新鮮好吃。

店員介紹,除了點豉油Wasabi,還可以點他們特製的酸汁。兩種食法有不同的層次。一個是函式,一舊時甜甜酸酸的。今次是第一次吃刺身配酸汁這個食法,是新奇的味道。

吃完整盤後,店員會把剩下的魚骨拿去炸,成為了一道下酒菜。

除了食物好吃,另外也覺得店員非常關照食客。每一道菜也會說明它的來源,以及介紹食法。

很喜歡這裏的氣氛,食物質素非常高。除了擺盤漂亮,新鮮,以及串燒也很有水準。今次嘗試了午餐,非常滿意。下次可以帶朋友來試試這裏的晚市了,真真正正在居酒屋邊喝酒邊吃串燒了。
2023-12-06 506 views
-今次同閨蜜一齊食好西,裝修走傳統日式木系風,播放住日本嘅音樂,令我好似去咗日本🇯🇵屋洒屋一樣,食物方面都好多元化,從刺身、熟食、串燒同拉麵都有,亦有比較創新菜色。前菜🥒🥕野菜條伴鯷魚醬第一次食呢個組合,屬於超特別嘅前菜,蔬菜嘅鮮甜中和咗鯷魚醬嘅鹹鮮味,令到整體味道變得平衡。🦐刺身盛合五款 🐟(赤鯛/赤蝦/油甘魚/生吞拿魚/三文魚)全部都好新鮮、大件厚切,特別鍾意;赤鯛 - 屬於高檔嘅刺身食材,味道清鮮甜美,咬到中間肉質綿密黏密。赤蝦 - 大大隻赤蝦,入口鮮甜彈牙。🥢揚物蟹肉蟹膏炸豆腐上面除咗蟹肉蟹膏,仲有蟹籽,豆腐雖然係炸,但係入面嘅豆腐超級滑,滑到好似玉子豆腐咁嘅質地,整體味道都平衡。🍻酒肴泡菜炒牛舌尖我本身勁鍾意食牛舌,呢一隻入口類似四川辣,牛舌煙靭有口感,加埋泡菜超級惹味,呢個餸酒一流,屬於重口味之選。🍢燒物鐵板原隻龍蝦三隻龍蝦蝦蝦 🦞 食到笑哈哈燒得勁香,龍蝦上嘅芝士溶化咗,配合咗少少黑椒,勁香口,中間嗰隻拆晒肉配合蟹籽喺上面,啖啖肉都算新鮮爽口。💮串燒 洋蔥牛小排/ 廣島蠔🦪/ 三文魚籽帆立貝全部都正常發揮,燒得啱啱先 (・∀・)蘋果豚肉卷呢個是我整餐至愛,蘋果好甜爽口,配

前菜🥒🥕
野菜條伴鯷魚醬

🦐刺身盛合五款 🐟
(赤鯛/赤蝦/油甘魚/生吞拿魚/三文魚)

全部都好新鮮、大件厚切,特別鍾意;
赤蝦 - 大大隻赤蝦,入口鮮甜彈牙。

🥢揚物

蟹肉蟹膏炸豆腐

🍻酒肴

🍢燒物
三隻龍蝦蝦蝦 🦞 食到笑哈哈

💮串燒
洋蔥牛小排/ 廣島蠔🦪/ 三文魚籽帆立貝
全部都正常發揮,燒得啱啱先 (・∀・)

蘋果豚肉卷
呢個是我整餐至愛,蘋果好甜爽口,配合豚肉可以中和油膩,呢個卷可以不停食都唔膩。

🍜食事 🅜🅐🅘🅝 🅓🅘🅢🅗

日本豬骨湯叉燒拉麵
其他食物太出色,顯得呢個拉麵一般般。

甜點 🍭
黑糖紅豆蘋果
呢個甜點好好食,有啲似蘋果批,蘋果夠爽口清甜,再加日式紅豆蓉,再加上黑糖醬放喺批面,呢個配搭好match。

推薦指數:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
整體食物質素都好高,氣氛同服務都好好,食飯最緊要開心,下次會點清酒令用餐體驗更完美~( ♥д♥)
  • 黑糖紅豆蘋果串
  • 蟹肉蟹膏
  • 刺身盛合5款
  • 蘋果豚肉卷串
平時去九龍城就食泰國菜多,喺九龍城食日式居酒屋都係第一次😝今次朋友提議試呢間<上戶酒場>,真的很不錯!食物高質,新鮮又好味九龍城真係臥虎藏龍呀!<上戶酒場>鄰近港鐵宋皇臺站B3出口,再步行2分鐘就到,好易搵又方便店內環境酷似傳統日式居酒屋,好有親切感店內坐位又有空間感,不會焗促濟逼,可以同朋暢所欲言!店員服務態度親切友禮,還會為我同朋友不定時添加茶水,很貼心整個用餐過程都很愉快!店內還會不定期更換menu,下次再嚟食先今次同朋友點咗:野菜條伴鯷魚醬(前菜)刺身盛合五款蟹肉蟹膏豆腐泡菜炒牛舌尖鐵板原隻龍蝦日式叉燒拉麵:豬骨湯黑糖紅豆蘋果(串)蘋果豚肉卷(串)洋蔥牛小排(串)廣島蠔(串)三文魚籽帆立貝(串)
平時去九龍城就食泰國菜多,喺九龍城食日式居酒屋都係第一次😝
九龍城真係臥虎藏龍呀!

店內環境酷似傳統日式居酒屋,好有親切感

今次同朋友點咗:
野菜條伴鯷魚醬(前菜)
日式叉燒拉麵:豬骨湯
黑糖紅豆蘋果(串)
蘋果豚肉卷(串)
洋蔥牛小排(串)
廣島蠔(串)
三文魚籽帆立貝(串)

前菜 (野菜條伴鯷魚醬)😋
🦀肉🦀膏豆腐(炸)
鐵板原隻龍蝦
蘋果豚肉卷(串)、洋蔥牛小排(串)、廣島蠔(串)、三文魚籽帆立貝(串)
黑糖紅豆蘋果
日式叉燒湯麵:(豬骨湯)
2023-12-05
$500 (Dinner)
前菜 (野菜條伴鯷魚醬)😋
🦀肉🦀膏豆腐(炸)
黑糖紅豆蘋果
日式叉燒湯麵:(豬骨湯)
  • 蘋果豚肉卷(串)
  • 野菜條伴鯷魚醬
  • 煙燻牛舌
2023-12-03 18 views
今日嚟到九龍城終於唔再係食泰國嘢~揀咗間日式居酒屋試下✨環境闊落舒適~而且店員服務態度都好熱情有禮貌餐廳做緊優惠~like+share+tag餐廳會有$50折扣😚仲有啤酒買一送一優惠 😚啱哂同朋友一齊chill下前菜有野菜條伴鯷魚醬~蔬菜條好爽口而且好開胃~青瓜、沙葛、紅蘿蔔條配搭十分清新🫶🏻小龍蝦蟹籽沙律前菜有埋沙律😋而且份量都較多👍🏻金目鯛刺身(原條)見到好多人都一盤盤魚生咁嗌~我哋今次都試咗金目鯛刺身😝原條上好多肉,而且色澤好好食落一啲都唔腥!果然係招牌菜😝日式叉燒拉麵(麻辣湯拉麵湯底望落唔算好辣~但食落估唔到會有少少麻麻嘅感覺😝啱晒鍾意食辣嘅人😋叉燒夠厚身而且好入味✨炸芝士圈、日式餃子🥟兩款炸物都炸得啱啱好!而且上嘅時候都係熱辣辣🥳豚肉露筍卷同埋香蔥牛肉卷都燒到好香,啲肉唔會太靭口👍🏻另外我哋都叫咗幾款小食燒物~有鐵板牛油栗米、鹽燒秋刀魚、黑糖菠蘿(串)、黑糖紅豆蘋果(串)…黑糖紅豆蘋果配搭好特別!食落去唔會好甜~而且蘋果蓉同紅豆蓉份量配搭均勻😚

小龍蝦蟹籽沙律
前菜有埋沙律😋而且份量都較多👍🏻

金目鯛刺身(原條)
見到好多人都一盤盤魚生咁嗌~我哋今次都試咗
金目鯛刺身😝原條上好多肉,而且色澤好好食落一啲
都唔腥!果然係招牌菜😝

日式叉燒拉麵(麻辣湯

炸芝士圈、日式餃子🥟
兩款炸物都炸得啱啱好!而且上嘅時候都係熱辣辣🥳

豚肉露筍卷同埋香蔥牛肉卷都燒到好香,啲肉唔會太靭口👍🏻

另外我哋都叫咗幾款小食燒物~有鐵板牛油栗米
、鹽燒秋刀魚、黑糖菠蘿(串)、黑糖紅豆蘋果(串)…

2023-12-02 24 views
九龍城出名多好西~今日行到差唔多兩點,就去咗一間木系裝修嘅居酒屋🍶~入到去就覺得裝修好靚,坐落都好舒服~C餐 上戶刺身盛配迷你烏冬 $208刺身十分豐盛,每一款都鮮甜嫩滑,味道鮮美。有油甘魚、三文魚、帶子同赤蝦,每一款都好鮮美!H餐 牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98牛舌燒得剛剛好,鮮嫩多汁夠juicy,原本仲以為會好乾好鞋口,點知師傅燒得咁好食~配上三文魚炒飯更加美味!小食+$20/款櫻花蝦炸豆腐&吉列炸蠔都有兩件,兩個人啱啱好,即叫即炸,脆卜卜又好食~唐揚炸雞拉麵都不錯喲~湯底是豬骨湯熬製,拉麵麵質爽口有彈性。唐揚炸雞夠juicy,不知不覺就食完一舊又一舊~😋😋😋🤭另外十分推荐鐵板串燒套餐!!只需$98,就能自選4款串燒+啤酒/飲品,三五知己得閒吹下水~飲下嘢都唔洗一百蚊~!

C餐 上戶刺身盛配迷你烏冬 $208

H餐 牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98

小食+$20/款

2023-11-29 18 views
今日同朋友去咗九龍城搵食😋呢間日本居酒屋絕對值得推荐~餐廳清優雅潔,座位寬敞我地先係叫咗兩個午市定食~而每個Set都會跟餐附送海鮮味噌湯 & 沙律 & 飲品,海鮮味噌湯超足料👍🏻除咗平時嘅豆腐同海帶之外,仲有蜆有蝦🦐~估唔到套餐附送嘅味噌湯都有如此質素~C餐 上戶刺身盛配迷你烏冬 $208每款刺身都十分新鮮👍🏻有油甘魚、三文魚、帶子同赤蝦~我覺得高質係赤蝦刺身,赤蝦刺身好大隻,而且夠哂鮮甜彈牙~至於唐揚炸雞拉麵,拉麵豬骨湯底濃郁,麵質彈牙。唐揚炸雞肉質鮮嫩,咬落去有肉汁流出。H餐 牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98估唔到一樣咁高質,以往食牛舌都愛吃厚切,因為驚牛舌薄燒會太乾太老,但呢度完全冇呢個問題,牛舌薄燒燒得剛剛好,少許焦香。三文魚炒飯亦粒粒分明,絕對是高質之作。而鐵板串燒套餐都幾抵食~$98自選4款串燒+啤酒/飲品,因為我和朋友都唔飲啤酒,所以叫咗soft drink就算~我地仲加錢叫咗兩款小食,分别係櫻花蝦炸豆腐&吉列炸蠔~大大隻生蠔夠新鮮肥美,嫩滑夠Creamy~而櫻花蝦炸豆腐表面沾滿櫻花蝦,豆腐外脆內軟,滑嘟嘟的豆腐十分嫩滑。
今日同朋友去咗九龍城搵食😋呢間日本居酒屋絕對值得推荐~

餐廳清優雅潔,座位寬敞

H餐 牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98

2023-11-25 17 views
全晚個人感到最正是活龍蝦刺身+ 甲羅燒兩吃,刺身肉質彈牙,而甲羅燒則蝦香味濃。令外要讚的是惹味的廣島蠔串、三文魚腩串、吞拿魚腦天串、蘋果豚肉串、厚黑豚五花腩串、明太子蓮藕串、田樂茄子串、香葱牛肉卷串,全都份量十足又燒得香噴噴,大家的意猶未盡加碼叫了鹽燒秋刀魚和鉄板燒牛油貴妃蚌,更有超多騷味的燒羊架,大家都吃到捧著肚,原來友人又叫了個小食蟹肉蟹膏燒豆腐,好特別,無飯不歡的我叫了個手握三文魚飯團,原來飯身有焦香包著紫菜更香口好食。

2023-11-22
Type of Meal
Dinner
2023-11-24 10 views
📍上戶酒場- 九龍城✨今日同朋友係九龍城揀咗間日式居酒屋試下✨環境舒適~而且服務態度都好好👍🏻咁啱做緊promote Asahi 啤酒買一送一優惠 😚好抵😋!同朋友一人一杯啱啱好🍺前菜有野菜條伴鯷魚醬~鹹中帶甜配埋野菜條一齊食好開胃~青瓜、沙葛、紅蘿蔔條配搭十分清新🫶🏻小龍蝦蟹籽沙律沙律好足料、而且每舊龍蝦肉都好爽口甘甜陪埋紫菜口感更加豐富👍🏻金目鯛刺身(原條)平時好少機會食生魚刺身😝今日終於有機會試下~金目鯛魚皮鮮紅中帶金色光澤,鮮味肉嫩,脂肪豐厚,味道口感都好濃厚🌟🌟最後仲可以炸埋魚尾食😙鐵板牛油栗米份量好多😆,而且牛油味都好重鹽燒秋刀魚好多肉✨鍾意清淡啲嘅可以擠少少檸檬汁係面黑糖菠蘿(串)菠蘿清甜🍍配搭黑糖味更fresh!黑糖紅豆蘋果(串)紅豆🫘餡mix蘋果蓉唔會太甜!當飯後甜品都係一個唔錯嘅選擇😍豚肉露筍卷同埋香蔥牛肉卷,串燒水準都唔錯~唔會太韌😝我地仲order左炸芝士圈、日式餃子🥟啱哂送酒😚日式叉燒拉麵(麻辣湯)拉麵🍜配料好豐富🥹湯底唔會太麻🫶🏻唔太食得辣都接受到😜叉燒油脂分佈都啱啱好唔會太肥😋✨餐廳而家做緊優惠,只要拍照like+share+tag餐廳就有$50折扣😚
📍上戶酒場- 九龍城✨

小龍蝦蟹籽沙律
沙律好足料、而且每舊龍蝦肉都好爽口甘甜
陪埋紫菜口感更加豐富👍🏻

金目鯛刺身(原條)

鐵板牛油栗米
份量好多😆,而且牛油味都好重
鹽燒秋刀魚
好多肉✨鍾意清淡啲嘅可以擠少少檸檬汁係面
黑糖菠蘿(串)
菠蘿清甜🍍配搭黑糖味更fresh!
黑糖紅豆蘋果(串)

豚肉露筍卷同埋香蔥牛肉卷,串燒水準都唔錯~唔會太韌😝

我地仲order左炸芝士圈、日式餃子🥟啱哂送酒😚

日式叉燒拉麵(麻辣湯)

2023-11-22 19 views
Happy Friday 同同事黎上戶酒場 chill 住 lunch,餐廳以木系為主,坐位寬敞舒適,係好傳統日式居酒屋的感覺。我地叫左兩個午市定食同串燒套餐。午餐有沙律、麵豉湯同小食 (餃子),值得一讚既係個麵豉湯唔同平時是旦煮果啲,除左味道唔死咸,仲有好多配料,有蝦、蜆、豆腐粒同海帶。牛舌薄燒配三文魚炒飯 ($98)燒牛舌用鐵板上 ,每塊都鋪滿蒜粒同蔥花,個人建議唔好反啲牛舌直接食,咁樣個生熟程度就岩岩好。入口充滿濃郁既牛舌味同蒜蔥,好惹味。三文魚櫻花蝦炒飯乾身香口,粒粒分明,唔會食到食口油,好快食完一碗。上戶刺身盛配迷你烏冬 ($208)一上黎個靚靚擺盤已經好吸睛,刺身有油甘魚、三文魚、帶子、赤蝦同黑松露帆立貝,每款都肉質鮮嫩,鮮甜肥美。啤酒、自選串燒套餐 ($98)套餐可選四串串燒,款式多樣,例如雞頸肉、魷魚、雞翼黑豚肉腸、明太子蓮藕、油揚、鰻魚肝、雞腎、燒茄子田樂、同露筍等等。串燒燒得脆嫩香口,帶有焦香的味道,配啤酒一流。提提大家,餐廳而家仲做緊 Asahi 買一送一優惠($48),唔想食串燒 / 一杯啤酒唔夠喉既可以無限追加,岩晒黎飲酒 Chill 返晚!❤️

牛舌薄燒配三文魚炒飯 ($98)
上戶刺身盛配迷你烏冬 ($208)
啤酒、自選串燒套餐 ($98)

在九龍城這區應該無人不知道這所極盡人氣的日式居酒屋,門面不太吸睛但又有其獨特氣質。這晚的食物也是愛人發辦的,首先的前菜有鯷魚醬沙律和小龍蝦蟹籽沙律,清爽醒胃,接住的主菜是活龍蝦刺身及龍蝦頭甲羅燒兩食,超滿意,想盡試厨師烤功,一於order黑豚肉、牛肉、三文魚、廣島蠔等串燒,另外的羊架、貴妃蚌和秋刀魚全都很惹味,要配啤酒和乳酸及巨峰梳打才能平衡吓,再來兩客三文魚和明太子燒手握飯團,香脆又彈牙,整體食物和招呼都極極滿意。
2023-11-22
Type of Meal
Dinner
2023-11-21 17 views
嚟九龍城唔一定要食泰國嘢嘅, 今次趁住放半日假一於去食日本菜喇餐廳裡裡外外都以木系為主,令你置身於傳統日式居酒屋嘅感覺,氛圍感即時拉滿🎎座位寬闊,除左卡位,仲有bar枱,食客可以近距離咁欣賞師傅製作料理🍣店員溫馨提示Asahi啤酒($48/枝)做緊買一送一優惠, 雖然係lunch hour, 但難得放半日假, lunch hour都即時變happy hour啦🍻🍻 飲得啤酒, 就當然唔少得串燒了。十幾款串燒自選4款都只係$98 仲跟飲品或啤酒,今次就試左紫蘇沙錐魚、魷魚、燒茄子田樂、黑豚肉腸、明太子蓮藕、雞頸肉、雞翼,全部即叫即燒,燒得岩岩好,再呷一啖啤酒,爽呀!嚟到主菜 午市定食,每個Set都附送海鮮味噌湯、前菜▫️前菜&海鮮味噌湯沙律菜非常爽脆,配埋胡麻醬好夾。味噌湯好足料,除咗常見嘅豆腐同海帶之外,仲有蝦同蜆,令味噌湯鮮味再度提昇🔝▫️上戶刺身盛配迷你烏冬 $208刺身有帶子、三文魚、油甘魚同赤蝦,每款都好鮮甜,而且兩款刺身魚都係厚切,特別滿足!▫️牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98牛舌同串燒一樣都係燒得剛剛好,肉嫩多汁,而炒飯粒粒甘香分明,帶有獨特燒香味和三文魚嘅鮮味餐廳環境舒適,服務態度

嚟到主菜 午市定食,每個Set都附送海鮮味噌湯、前菜

▫️前菜&海鮮味噌湯

▫️上戶刺身盛配迷你烏冬 $208

▫️牛舌薄燒配三文魚炒飯 $98

餐廳環境舒適,服務態度友善,下次再嚟想試埋佢哋嘅日本象拔蚌刺身同生蠔😋
  • 上戶刺身盛
  • 煙燻串燒
今日同朋友聚會,黎左呢間好日式風味既小店,成個環境氣氛都好舒服,Lunch都幾多set可以揀,有埋前菜沙津,味噌湯同嘢飲,我就嗌左個上户刺身盛配迷你烏冬,有油甘魚,三文魚,帶子同赤蝦,正!一上枱,朋友見到都話正,刺身全部厚切兼且大大件,刺身處理得好好,食落真係好新鮮,油甘魚同三文魚厚切大大件食落特別滿足,帶子同赤蝦都好鮮甜,完全吾會有任何雪味,不知不覺就食晒,真係重想食多盤,刺身set重配埋個烏冬,雖說係個迷你烏冬,但其實個份量一d都吾少既,食埋真係好夠飽肚,烏冬應該係讚岐手打烏冬黎,面質食落有口感兼且有彈性,好好食,而個味噌湯初初以為係平平無奇,原來入面都幾多料,有幾隻大蜆同蝦,大蜆無沙兼飽滿,加入海鮮既味噌湯味道鮮甜,好好飲!舖頭好好,仲送左餃子比我地試下,餃子炸到好脆身,好食,仲推介我地可以試下串燒,原來串燒有好多款,好多選擇,睇到我地都心思思,花多眼亂咁,所以嗌左好多,每樣都試下,有d真係未試過,第一次食,好似鰻魚肝咁,原來味道好似食梗蠔豉咁,好特別!不得不推介係牛舌,真係好厚切好有口感好好食!吾講完全吾知原來係牛舌黎,食落肉味好濃郁,爽口得嚟好有口感,而且完全無異味,好食!呢

呢間真係好高質,未試過既可以一試~
2023-11-03 58 views
🔸️前菜 ($32)必有的前菜,野菜條配鯷魚醬。多春魚混沙甸魚醬,坐暖了,讓鹹香更出,用蔬菜條沾吃中和,欲罷不能。🔸️二人前 ($1488)🔸️松葉蟹青蘋果蟹籽沙律清新的沙律,青蘋果爽脆,與松葉蟹肉混為一體。 🔸️活龍蝦刺身龍蝦新鮮,肉質爽口彈牙,份量很足。 🔸️刺身壽司盛合左口魚燒過,暖的宜先吃。燒後油脂迫出來,入口即溶,紫蘇葉包著吃能減低油腻感。其他刺身壽司都用料新鮮,就不一一詳談,留大家自行感受吧! 🔸️煙燻牛舌心豬肋條雞翼櫻花木煙燻,光聽就很有特色。燻味嗅到,吃到。牛舌彈牙,豬肉脂肪比例剛好,雞翼形狀方便吃。 🔸️櫻花蝦炸豆腐外脆,滿滿的櫻花蝦包著滑滑的豆腐,神奇地炸物卻不油膩。 🔸️龍蝦頭甲羅燒用刺身同一隻龍蝦的蝦頭製成,伴以味增,配個小餅乾,有點西式玩味。 🔸️蜆湯野菜鍋配稻庭烏冬上一味濃味,下一味清淡,取個中和。蜆湯鮮甜温暖,一口一口暖入心,很適合秋冬。 🔸️日本卷蛋香蕉朱古力味及巨下峰提子味,就好像nutty跟fruity,同時滿足2個願望。蛋糕濕潤,味道濃郁。欣賞的是碟也冰過,令卷蛋上枱温度剛好。 🔸️Asahi ($96/2)asahi買1送1,放工後未定要喝一杯! 服務:有禮貌,全程很
🔸️前菜 ($32)

🔸️二人前 ($1488)
🔸️松葉蟹青蘋果蟹籽沙律
清新的沙律,青蘋果爽脆,與松葉蟹肉混為一體。

🔸️活龍蝦刺身
龍蝦新鮮,肉質爽口彈牙,份量很足。

🔸️刺身壽司盛合

🔸️煙燻牛舌心豬肋條雞翼

🔸️櫻花蝦炸豆腐
外脆,滿滿的櫻花蝦包著滑滑的豆腐,神奇地炸物卻不油膩。

🔸️龍蝦頭甲羅燒

🔸️蜆湯野菜鍋配稻庭烏冬

🔸️日本卷蛋

🔸️Asahi ($96/2)
asahi買1送1,放工後未定要喝一杯!

服務:
有禮貌,全程很留意客人的需要,上菜速度能配合客人進食情況。添茶速度快,茶絕不會見底。菜色之間會換碟,碟永不會被殼或竹簽等埋沒。

環境:
宋皇臺站一出不遠處就是了,十分方便。走遠一點有新商場Airside,吃完又可以去走走。

✴總結:
食材新鮮,料理有心思,伴碟賞心悅目,服務細緻入微,整體是個良好的用餐體驗,十分享受,大滿足!特別欣賞二人前懂得在味道中找尋平衡,濃之後緊接淡的作中和,可獨立欣賞每道菜,又可以以一個整體來欣賞。 這個價錢,絕對物超所值!

🔆餐廳現有優惠,只要拍照like,share及tag餐廳,每人就有$50+$50折扣,即總共$100優惠。
前菜
松葉蟹青蘋果蟹籽沙律