2024-06-02 284 views
又到 lunchtime了,今日去了K11吃午餐,四周的環境很不錯,四處都佈置了小植物,行小清新的感覺🤣,吃環境是不錯的選擇🤤行田園風味門面做了開放式咖啡水吧,加上裝修落地玻璃,光線光猛,又可以望出窗的草地。🍴菠菜忌廉汁帆立貝手工寬麵 $128▶️結合了清爽的菠菜、濃郁的忌廉汁和鮮甜的帆立貝。手工寬麵帶有彈牙的口感,忌廉汁增添了奶香和滑順口感,帆立貝則帶來海鮮的鮮美風味。🍴咖喱吉列豬扒定食 $128 ▶️豬扒煎至金黃酥脆,淋上濃郁的咖喱醬汁,香氣四溢,口感豐富。咖喱的香料和豬肉的鮮嫩完美結合,搭配白飯每一口都能感受到咖喱的香辣。🍴炸薯條 $ 68 ▶️外脆內軟,金黃誘人。薯條裹上麵粉經油炸後,散發出香氣,每一口薯條都帶著濃郁的香脆口感。搭配番美乃滋更是美味十足。🍴焙茶鮮奶 (跟餐)$25 ▶️清新又濃郁的飲品,茶香與奶香完美結合。焙茶的香氣搭配奶香的濃厚,帶來獨特的口感。每一口都能感受到茶葉的香醇和奶的滑順。🍴Kiyenobu $39 ▶️結合了柚子、蘋果和檸檬的果汁。每一口都能感受到柚子的清香、蘋果的甜脆和檸檬的酸甜,讓人感到清涼舒爽。價錢還可以,跟一般西餐廳差不多,不過勝在四周環境舒適,加上

菠菜忌廉汁帆立貝手工寬麵

咖喱吉列豬扒定食

炸薯條

價錢還可以,跟一般西餐廳差不多,不過勝在四周環境舒適,加上食物質素也不錯,忙裏偷閑的好去處
菠菜忌廉汁帆立貝手工寬麵
咖喱吉列豬扒定食
炸薯條
2024-06-01 249 views
今晚與朋友來到尖沙咀,走進了一間位於K11的  西式餐廳。這間餐廳環境優雅、氣氛悠閒,是一個讓人彷彿置身於浮世繪般的美好世界。這裡的美食精緻獨特,讓人忍不住讚嘆連連。 首先推薦他們家的招牌菜式之一——牛角酥,入口即化的酥脆口感,搭配香氣撲鼻的鹹甜牛角醬汁,讓人回味無窮。煙三文魚鮮嫩多汁,搭配酸甜的奶油醬,絕對是前菜中的一道亮點。而手撕慢煮油浸鴨髀,肉質細嫩入味,每一口都散發著濃濃的香氣,讓人驚艷不已。 再試試他們的凱撒沙律,清爽的口感,新鮮的生菜葉搭配脆口的麵包丁和濃郁的醬汁,讓人一口接一口停不下來。而脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵更是讓人驚豔,豬肉的鮮嫩與醬汁的濃香完美融合,給人留下難以忘懷的味蕾記憶。 除了美味的菜色,Ukiyo 餐廳的特濃朱古力 Iced Soy Milk和牛油果羽衣甘藍奶昔更是人氣飲品。特濃朱古力 Iced Soy Milk浓郁的朱古力味道搭配豆奶的清香,絕對是朱古力愛好者的最愛;而牛油果羽衣甘藍奶昔則是健康人士的首選,綠蔬果汁與牛油果的完美組合,帶來沁人心脾的滋味。 除了食物美味,Ukiyo 餐廳的裝修也別具心思,繁複的日式風格搭配現代元素,營造出寧靜優雅的用餐

除了食物美味,Ukiyo 餐廳的裝修也別具心思,繁複的日式風格搭配現代元素,營造出寧靜優雅的用餐環境。而窗外的景觀更是一流,俯瞰繁華的尖沙咀,讓人置身於城市的繽紛中,倍感愉悅。

在這裡用餐,座位舒適,服務人員招呼周到,職員有禮貌,讓人感受到賓至如歸的溫馨。而份量足夠,讓人吃得滿足而又不至於過飽,是與家人朋友聚餐的最佳選擇。

總的來說,Ukiyo 餐廳不僅食物美味,更是一個讓人放鬆身心、享受美好生活的理想去處。不妨和親朋好友們一起來品嚐這裡的美食,感受其中的美好與溫馨。

#Ukiyo 餐廳
#尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖

2024-05-28 544 views
下午16點入座,坐咗半個鐘先比menu同QR code落單,中間同事掛住傾偈㩒電話,行過收檯都唔理吓落咗單未,open kitchen同事睇到扮唔知叫咗個Cinnamon Roll同杯Iced Black,個Cinnamon Roll牛油香多過蘋果味,蘋果味多過肉桂味,都唔知Cinnamon Roll咗去邊!明明成個Roll冇燶,但又連埋焗盆啲燶一齊出,極不衛生,最後食完個Roll先上杯Iced Black唔好食唔好飲都算,明明全程冇staff理過我,但仲要收加一🤬服務服係咪用嚟出糧比staff玩電話做企鵝?
2024-05-28
Type of Meal
Tea
Celebration
Birthday
2024-05-27 197 views
🍱全日早餐188豐富日式All Day Breakfast,配搭種類多,呢款就有西京三文魚🍣﹑胡麻波菜🥬﹑牛蒡漬﹑蘿蔔漬﹑紅芝漬﹑玉子燒﹑自家製酸種麵包🥪﹑椰菜花米🥦﹑黑松露日本本菇🍄,西京三文魚煎得香脆唔乾入味🍣,酸種麵包煙韌偏硬身啲,個人鍾意波菜🥬同埋菇🍄,菇帶有濃郁黑松露😝,其他日式前菜都唔錯,清爽好開胃 🍝脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵 $168咸香豬面頰肉片🥓,略嫌偏鹹😂,豬肉粒煎到香脆,意大利麵🍝似粗炒果種麵mix卡邦尼醬汁,幾特別😆🧇香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168有驚喜! 窩夫帶伯爵茶味,有啲似芝麻味,白色麻糬鋪在系窩夫上面🧇,麻糬煙韌有拉絲效果,配埋香橙凍🍊同開心果雪糕🍦,口感層次豐富,開心果雪糕開心果味好濃郁,好滿足😍.✨文青風cafe,木系裝修,環境光猛落地玻璃,餐廳外面都有座位,位於K11 Musea位置有少少隱蔽,野食選擇多
🍱全日早餐188

🍝脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵 $168
🧇香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168
  • 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
一眼就認到呢個窩夫係出自呢間cafe🐻強行幫佢改名叫「麻糬棉胎窩夫」事關塊麻糬成張棉胎咁~厚厚一片又白雪雪雖然價錢唔平 但鬼叫佢睇得又食得(⊙_⊙)加上K11 𝙢𝙪𝙨𝙚𝙖地段加持 個人覺得值回票價!窩夫好厚身 微脆鬆軟 完全唔dry唔𠝹口 蛋味唔算濃 反而茶味好突出~麻糬超拉!絲!煙韌口感滿分 不枉係賣點雪糕真係有豆腐味喎 仲有牛奶奶凍 茶味蒟蒻個奶蓋成座雪山咁´∇`會慢慢溶 畫面澎湃!.✿ 𝒇𝒓𝒆𝒔𝒉 & 𝑼𝒌𝒊𝒚𝒐 𝑾𝒂𝒇𝒇𝒍𝒆 𝑺𝒆𝒕 $②①⑧♡ 芝士奶蓋紅茶麻糬窩夫 配豆腐雪糕♡ 蝶豆花柚子蘋果莖茶梳打順帶一提~佢地最近同𝒻𝓇𝑒𝓈𝒽聯乘合作 點呢個紅茶套餐可以憑卷換護膚品𝘴𝘢𝘮𝘱𝘭𝘦哈哈.✿ 龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工寬帶麵 $①⑧⑧.✿ 海鹽焦糖夾心𝙢𝙪𝙛𝙛𝙞𝙣 $③⑥

一眼就認到呢個窩夫係出自呢間cafe
🐻強行幫佢改名叫「麻糬棉胎窩夫」
事關塊麻糬成張棉胎咁~厚厚一片又白雪雪
雖然價錢唔平 但鬼叫佢睇得又食得(⊙_⊙)
加上K11 𝙢𝙪𝙨𝙚𝙖地段加持 個人覺得值回票價!

窩夫好厚身 微脆鬆軟 完全唔dry唔𠝹口
蛋味唔算濃 反而茶味好突出~
麻糬超拉!絲!煙韌口感滿分 不枉係賣點
雪糕真係有豆腐味喎 仲有牛奶奶凍 茶味蒟蒻
個奶蓋成座雪山咁´∇`會慢慢溶 畫面澎湃!

♡ 芝士奶蓋紅茶麻糬窩夫 配豆腐雪糕
♡ 蝶豆花柚子蘋果莖茶梳打

順帶一提~佢地最近同𝒻𝓇𝑒𝓈𝒽聯乘合作
點呢個紅茶套餐可以憑卷換護膚品𝘴𝘢𝘮𝘱𝘭𝘦哈哈

✿ 龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工寬帶麵 $①⑧⑧

✿ 海鹽焦糖夾心𝙢𝙪𝙛𝙛𝙞𝙣 $③⑥

人均$80起|尖沙嘴|西餐|UKIYO今天和朋友一起來到Musea,除了可以看到維港的景色外,這裡的美食也是多姿多彩的喔。脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵這個豬肉很香脆喔,麵條也是掛汁的,奶油和起司🧀味也是巨香濃的喔焙茶麻糬窩夫麻薯很軟糯,質感很棒培茶的香氣、以及現做的窩夫🧇加上店家的小心思,變成為最好的生日禮物了!牛油果羽衣甘藍奶昔這杯健康的飲料,除了有我最愛的牛油果🥑、羽衣甘藍外,還加入了奶昔,就更易入口啦!宇治抹茶——————為食分界線——————📍 Ukiyo (尖沙咀)尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖人均消費: $80#mariofatfat #foodie #hkfoodie #hkrestaurant #topcitybiteshk #topcitybites #hongkongfood #hk #hongkong #hkfood #hkfoodie #hkblogger #hkfoodblogger #hongkonger #香港 #香港美食 #週末好去處 #香港好去處 #食好西 #美食 #探店 #香港探店
人均$80起|尖沙嘴|西餐|UKIYO

脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵

焙茶麻糬窩夫
麻薯很軟糯,質感很棒
培茶的香氣、以及現做的窩夫🧇
加上店家的小心思,變成為最好的生日禮物了!

牛油果羽衣甘藍奶昔

宇治抹茶

——————為食分界線——————
📍 Ukiyo (尖沙咀)

人均消費: $80
2024-05-24 221 views
裝修設計以木系為主,淺木奶色系設計加上落地玻璃,環境舒適,透光度十足Uji Matcha ($50)唔知點解等咗25分鐘先上🤯 好細杯🥲 好大舊冰抹茶有草青味 唔回甘 比較苦澀,呢個價錢真係唔值Flat White ($50)正常發揮 拉花好靚 但係唔夠熱整體嚟講只適合打卡 性價比一般😌 知佢最出名係麻糬窩夫唔知好唔好食 但係就要$168😳—𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $55-200 𝗉𝗉🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 5/10📍 Ukiyo尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖

Uji Matcha ($50)

唔知點解等咗25分鐘先上🤯 好細杯🥲 好大舊冰

抹茶有草青味 唔回甘 比較苦澀,呢個價錢真係唔值
Flat White ($50)

正常發揮 拉花好靚 但係唔夠熱

𝗐𝗈𝗎𝗅𝖽 𝗋𝖾𝗏𝗂𝗌𝗂𝗍: no
💳 𝗉𝗋𝗂𝖼𝖾 $55-200 𝗉𝗉
🌟 𝗈𝗏𝖾𝗋𝖺𝗅𝗅 5/10
📍 Ukiyo
$55 (Tea)
2024-05-23 161 views
今日嚟到尖沙咀K11 Ukiyo Cafe用膳餐廳環境非常開揚,全落地玻璃,透光度十足,加上木系裝潢再配綠色植物擺設,感覺非常舒服悠閑,加上食物精緻,味道水準高,值得推介鰻魚定食 $148附食:前菜、味噌湯、白飯飲品:Dirty(Blend)鮮甜肥美的鰻魚,配上煙韌的日本米飯,仲有前菜,同濃郁的麵豉湯,漸層咖啡入口順滑,整體非常不錯All day breakfast $168慢煮雞胸肉、椰菜花米、牛蒡漬、蘿蔔漬、紅芝漬皮膚先啦,、醬油溫泉蛋、自家製酸種、黑松露日本菇飲品:Cuppuccino(Blend、Oat Milk) $45全日早餐款式豐富,多款日式食材,賣相精緻又新鮮,好適合近排keep fit的我,又好味又健康。成為我至愛的All Day Breakfast之首。香醇的泡沫咖啡味道香濃,入口幼滑炸番薯條 $68Black Truffle Mayonnaise Japanese Smoked Spicy Tomato炸番薯條炸得剛剛好,外層內軟綿,配上芥末蛋黃醬、明太子蛋黃醬,味道好夾,食到唔停得口
今日嚟到尖沙咀K11 Ukiyo Cafe用膳

鰻魚定食 $148
附食:前菜、味噌湯、白飯
飲品:Dirty(Blend)

All day breakfast $168

炸番薯條 $68
Black Truffle Mayonnaise
Japanese Smoked Spicy Tomato

2024-05-14
$200 (Lunch)
2024-05-21 322 views
今日到訪依間位於K11 Musea 6樓嘅日系cafe❤️ 餐廳設置大量落地玻璃,採納自然光照明,感覺明亮又舒逸🌟 木系簡約風設計非常清新怡人,好啱打卡❤️ 同🐧🐧 朋友仔㨂咗一客主食同一份甜品 share 食🤭 主食我地㨂咗一份鰻魚定食🫶 鰻魚燒得好香好脆口❤️ 食落甜美又惹味😋 伴飯一流👍 跟餐仲有前菜沙律、麵豉湯同埋餐飲🌟 好豐富超級正❤️ 甜品我地就㨂咗海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫❤️🥰 窩夫即點即制保證熱騰騰👍 食落外層香脆,內裡軟嫩又富彈性❤️ 朱古力味濃厚🤤 表面舖上嘅麻糬煙韌又可口😚 一齊食好夾好好味😋 跟窩夫仲送上一球香滑又醇美嘅朱古力雪糕😍❤️ 不能錯過❣️ 飲品就㨂咗一杯熱嘅Latte❤️ 同埋一杯超邪惡嘅焦糖脆脆奶昔😈❤️ Latte 有多款咖啡豆和奶提供👍 誠意十足👍 咖啡飲落順滑醇香🫶 奶香同咖啡嘅比例啱啱好❤️ 好正❣️ 奶昔冰涼又順滑,每一口都充滿焦糖嘅甘甜和鮮奶嘅香氣😋 值得一試🥰

鰻魚定食

海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
Latte
焦糖脆脆奶昔
2024-05-17 145 views
我本身已經光顧過好幾次,一直都好喜歡他們的coffee & waffle,不過之前都是陰天和夜晚來,而今次是陽光譜照既假期中午三點,其實在外面排隊時已經心知不妙,因為靠牆位置全被太陽覆蓋,而K11 Musea 六樓那些落地大窗非常高,即是會有很多位都會被太陽照射到,因為太陽照射關係,室內已經唔夠冷氣,就坐之後就更加是一場惡夢,上半身被太陽直射,根本不可能好舒服咁去享受咖啡。入面會有其他位,但你不知其他古會幾時埋單走或者會有唔會有太陽射唔到既位置。所以我絕對唔建議陽光譜照既炎夏日子前來,因為係攞苦黎受。 btw 我呢個劣評只係針對係炎夏既環境。
 btw 我呢個劣評只係針對係炎夏既環境。
2024-05-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2024-05-16 167 views
餐廳以木系作為主題,景色非常開揚🌞全部採用落地大玻璃日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉🍝長通粉非常彈牙😋整得非常出色.食落去唔會覺得好油膩,醬汁份量非常足夠👍🏻培茶麻糬窩夫🍽窩夫真係必點之選✨窩夫整到好香脆,唔會軟林林👍🏻大大塊麻糬擺係窩夫上面⬆️食落口好煙煙韌韌,配上豆腐雪糕真係好清甜可口💕焦糖脆脆奶昔🍪焦糖脆脆配搭好特別,上面有忌廉同餅乾作裝飾,仲飲到有餅乾碎,口感非常豐富👍🏻而且飲入口唔會好甜,味道適中❤️宇治抹茶🍵可以簡適合自己嘅甜度❣️濃濃既抺茶味,有抺茶回甘既味道,抹茶控必試💚
餐廳以木系作為主題,景色非常開揚🌞全部採用落地大玻璃

日式明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉🍝
長通粉非常彈牙😋整得非常出色.
食落去唔會覺得好油膩,醬汁份量非常足夠👍🏻

培茶麻糬窩夫🍽
窩夫真係必點之選✨
窩夫整到好香脆,唔會軟林林👍🏻

焦糖脆脆奶昔🍪

宇治抹茶🍵
可以簡適合自己嘅甜度❣️
濃濃既抺茶味,有抺茶回甘既味道,抹茶控必試💚

2024-05-16 206 views
講真,第一次經驗都唔好得去邊,又係冇人帶位,見啲嘢食都還算可以,諗住再返去幫襯。今次返到去又係企喺門口等,我見沖咖啡嗰個見到我哋,但係冇理過我哋都算,見到有服務員經過見到我哋又係唔理我哋。今次去到仲要老闆企喺門口,都可以當見我哋唔到。所以以後唔會再幫襯,真係抵啲飲食業死,唔怪得啲香港人上晒大陸。
今次去到仲要老闆企喺門口,都可以當見我哋唔到。
2024-05-14 96 views
喺K11 Musea行到攰入咗一間偏日系嘅cafe食晚餐✧ 特濃朱古力($50)想欣賞靚靚心心拉花就一定要叫熱好少可可以揀skim milk!面頭啲奶打得非常foamy整個感覺好rich✧ 脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵($168)Guanciale炸得好香脆用咗幾款唔同嘅芝士芝士粉、巴馬臣芝士仲刨咗啲芝士塊落去添仲有好多菇手工意粉比較粗口感好特別 比平時腍少少🤏🏻✧ 炸薯條 ($68)好可愛嘅一桶薯條🪣然後唔好好似本豬咁傻豬!後尾先知可以叫兩種sauce🥺試咗兩份Black Truffle Mayonnaise可以好肯定答松露味ok!另外食到落咗啲七味粉微辣✧ 海鹽焦糖比利時朱吉力麻糬窩夫($168)覺得係餐廳嘅招牌菜⭐️係可以為咗呢個item行入舖嘅程度有齊哂各種texture:脆嘅waffle殼同餅碎煙韌嘅麻糬軟滑嘅雪糕彈彈下嘅蒟蒻味道方面:麻糬都有啲椰味 不過偏甜Waffle似係即整 熱到出煙另外冇諗過黑糖konjac都好好食比利時朱古力雪糕比我想像中濃味總結係一間喺K11入面幾好嘅選擇環境好chill可以望住室外平台食嘢食好味又唔太貴
喺K11 Musea行到攰
入咗一間偏日系嘅cafe食晚餐

✧ 特濃朱古力($50)
想欣賞靚靚心心拉花就一定要叫熱
好少可可以揀skim milk!
面頭啲奶打得非常foamy
整個感覺好rich

✧ 脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵($168)
Guanciale炸得好香脆
用咗幾款唔同嘅芝士
芝士粉、巴馬臣芝士
仲刨咗啲芝士塊落去添
仲有好多菇
手工意粉比較粗
口感好特別 比平時腍少少🤏🏻

✧ 炸薯條 ($68)
好可愛嘅一桶薯條🪣
然後唔好好似本豬咁傻豬!
後尾先知可以叫兩種sauce🥺
試咗兩份Black Truffle Mayonnaise
可以好肯定答松露味ok!
另外食到落咗啲七味粉微辣

✧ 海鹽焦糖比利時朱吉力麻糬窩夫($168)
覺得係餐廳嘅招牌菜⭐️

比利時朱古力雪糕比我想像中濃味
總結係一間喺K11入面幾好嘅選擇
環境好chill可以望住室外平台食
嘢食好味又唔太貴
$250 (Dinner)
2024-05-14 62 views
同朋友響尖沙咀K11 Musea搵野野食,試到呢間好靚又好味嘅cafe🤩‼️餐廳裝潢以日式木系為主,簡約設計風格,仲有落地大玻璃睇風景,坐得舒適。❇️明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉🍝擺盤賣相吸引,上碟已經聞到帶子好香,帶子好大粒,煎得香口,粒粒橙色嘅明太子,配上厚實嘅手工長通粉,一口接一口好好味😋😋❇️香橙伯爵茶開心果雪糕麻糬窩夫🧇🍦窩夫好有驚喜,面頭有一層麻糬,口感煙韌甜甜地,窩夫外脆內鬆軟,食得出伯爵茶味,加埋開心果雪糕筒花生碎,口感豐富好滿足🥰❣️❣️總結整體用餐體驗非常好,好啱打卡,一定要試吓佢哋嘅甜品‼️

❇️明太子忌廉汁配香煎帶子花枝圈手工意大利長通粉🍝

❇️香橙伯爵茶開心果雪糕麻糬窩夫🧇🍦

總結整體用餐體驗非常好,好啱打卡,一定要試吓佢哋嘅甜品‼️
  • 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
2024-05-11 102 views
café環境開揚,採用落地大玻璃設計,透光十足,營造悠閒寫意的用餐氛圍,讓客人可以體驗鬧市中一點寧靜。炸蕃薯條($68)醬汁四選二,選了日式芥末蛋黃醬和黑松露蛋黃醬。日式芥末蛋黃醬微辛刺激而不嗆鼻,黑松露蛋黃醬香濃惹味。炸蕃薯條金黃酥脆,一口咬下綿密微甜,沾醬吃令味道立即昇華,錦上添花。慢煮澳洲和牛板腱|青蘋果|藜麥|田園沙律|日式胡麻醬 ($148)牛板腱軟腍,牛味濃郁,青蘋果配搭田園沙律再加入藜麥伴食,酸甜清新,非常適合炎炎夏日 。香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫($168)香橙伯爵茶醬|開心果雪糕|麻糬|窩夫麻糬一拉就能看到強勁拉絲效果,視覺上好震撼,令人食指大動!窩夫質感非常鬆軟,伯爵茶醬茶味突出且清新,開心果雪糕幼滑,充滿堅果香與開心果粒,令口感層次更加豐富,一啖多重享受。Harunobu ($78)Chocolate | Hojicha | Vanilla | Milk醇厚茶香與濃郁朱古力交融,再配合雲呢拿,三者融為一體且取得平衡,增添了風味的層次。
炸蕃薯條($68)
醬汁四選二,選了日式芥末蛋黃醬和黑松露蛋黃醬。
香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫($168)
香橙伯爵茶醬|開心果雪糕|麻糬|窩夫
Harunobu ($78)