2024-05-11 68 views
在K11 Museum裏 背對住落地玻璃 外面的光線透至店內 原木色的裝潢 感覺很舒服與閨蜜倆人簡單點了輕食海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫黑糖蒟蒻 麻糬 窩夫窩夫比較厚 剛剛出爐的時候會更好吃鋪在上面的麻糬層 奶香煙韌 和窩夫配著增加了咀嚼的口感海鹽焦糖醬很綿滑 不會過甜 令我對它很著迷冰涼的朱古力雪糕偏大人味道 散發朱古力香氣 煙熏辣茄汁配慢煮和牛面頰手工寬麵手工寬麵 形狀略彎曲 依然能掛汁茄汁帶微辣熏香 加上蘑菇片和小蕃茄 和牛面頰很軟諗 辣茄汁有添加層次感整體不單調 又不會因為點了牛肉會膩手撕慢煮油浸鴨 漬菠菜 温泉蛋 烤芝士酸種麵包另類的All Day Breakfast 有人手撕的鴨肉 肉香濃郁慢煮過程保持著肉質嫩度 點上漬過的溫泉蛋 更滑蛋黃變得濃稠 不會容易散開菠菜輕輕調過味 酸種麵包表面有烤過芝士鹹香芝士和有麥香麵包 經典組合另外點了偏堅果香的咖啡在點咖啡前可以先詢問店員咖啡豆風味很影響品嚐食物的過程環境和食物都值得再二訪
在K11 Museum裏 背對住落地玻璃

在點咖啡前可以先詢問店員
咖啡豆風味很影響品嚐食物的過程
環境和食物都值得再二訪
2024-05-09 71 views
Ukiyo今次要介紹尖沙咀k11 Musea 六樓一間日系cafe,呢間cafe以木色系為主打,加上cafe以落地玻璃令到成個cafe好光猛,我就坐喺落地玻璃旁邊,無太陽曬到我嘅時候望出去好舒服,空間感十足,但有太陽嘅時候熱到hi hi,本來想坐耐少少,係太陽趕走我!😪😪1.慢煮澳洲和牛板腱+胡麻菠菜+牛蒡漬+蘿蔔漬+紅之漬+炒蛋+自家製酸種麵包+黑松露日本菇$188(8.5/10)呢個慢煮澳洲和牛板腱一共有5舊,和牛板腱肉質有少少韌,其他配菜有胡麻菠菜+牛蒡漬+蘿蔔漬+紅之漬+炒蛋+自家製酸種麵包同黑松露日本菇,整體份量都算多,唔錯!2.和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵$188(9/10)呢個和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵入面個慢煮澳洲和牛面頰一共有6舊,面頰肉質都係有少少韌,不過意大利寬帶麵有驚喜,寬帶麵夠彈牙又寬,味道帶酸酸辣辣,好惹味!3.炸番薯條(黑松露蛋黃醬+和風煙燻辣茄醬)$68(9.5/10)呢個炸番薯條份量超多,炸番薯炸得好脆身,炸番薯係幼長,咬落去食到濃濃番薯味,甜到唔會好假,係番薯嘅甜味,我揀咗黑松露蛋黃醬同和風煙燻辣茄醬,個人就
Ukiyo

呢個炸番薯條份量超多,炸番薯炸得好脆身,炸番薯係幼長,咬落去食到濃濃番薯味,甜到唔會好假,係番薯嘅甜味,我揀咗黑松露蛋黃醬同和風煙燻辣茄醬,個人就鍾意點黑松露蛋黃醬比較好味少少!

2人總共價錢$444

個人口味總評分:9.33/10

地址:尖沙咀梳士巴利道18號維港文化匯K11 Musea 6樓610號舖
2024-05-09 87 views
今日同朋友去尖沙咀行街見到呢間舖頭都幾文青 又幾chill咁 啱晒我哋兩個女仔入去chill下🤣龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶粉未試過食手工意大利寬帶粉 所以就諗住試吓 我覺得比一般嘅意粉軟身少少 感覺幾特別 啲大蝦好爽好彈牙 再加埋三文魚籽 感覺好Fresh😍炸蕃薯條另外我哋仲叫咗個小食 叫咗個番薯條 佢就配兩種醬 我哋就揀咗明太子蛋黃醬 黑松露蛋黃醬 個番薯條俾我哋想像中多 仲要啱啱新鮮炸起 外脆內軟😋明太子醬個明太子味好突出 我個人就比較鍾意食明太子蛋黃醬多啲🤤香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫最後嚟到呢度就梗係要叫返個窩夫啦 佢個開心果味雪糕好濃開心果味 個窩夫又唔係好甜 所以個窩夫加埋雪糕真係Perfect match🤩

龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶粉

炸蕃薯條

香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
外面又有海景,又有日式木系文青風的Cafe原來近在咫尺,在K11 Musea就可以找到~雖然位置不容易找到(在Fitness旁邊),但勝在地點夠旺中帶靜,交通又方便。✨脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵$168豬面肉焗得脆卜卜,似食緊香脆煙肉,但又很鬆化,PowerPoint意粉的醬汁夠晒Creamy~兩個女仔share剛剛好。✨芝士玉子燒配明太子蛋黃醬$88有點似吃大阪燒的風味,玉子有蛋香又軟熟。醬汁和芝士的份量都足夠。✨炸蕃薯條配Black Truffle Mayonnaise, Mentako Mayonnaise $68番薯條炸得外脆內軟,勁香番薯味,而且份量很多。配兩款不同口味的醬真的幾好吃。✨香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫$168本身覺得價錢偏貴有點不捨得叫,但這家的窩夫真的很出名好吃。窩夫充滿伯爵茶香,完全不甜,開心果雪糕勁香濃好味,薄薄一層麻糬煙靭得來又帶有奶香,有多重滋味口感~絕對物有所值!

✨脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵$168

✨芝士玉子燒配明太子蛋黃醬$88

✨香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫$168
2024-04-30
$270 (Dinner)
  • 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
Cafe以西日輕食為主, 裝修以木系為主調, 採用落地大玻璃, 透光度高, 而且環境開揚, 店內擺放著綠色盆栽🪴, 營造出休閑舒適嘅氛圍~《fresh x Ukiyo 紅茶抗氧套餐》呢個係佢哋最近推出嘅promotion, 會有芝士奶蓋紅茶麻糬窩夫加一杯自選特飲, 之後店員仲會俾一張換領卡, 可以到K11 Musea fresh門店換領護膚體驗裝~🧇芝士奶蓋紅茶麻糬窩夫 — 面層鋪上大大塊麻糬, 再淋上海鹽芝士奶蓋。Waffle口感鬆軟, 窩夫裏面都有拉絲麻糬, 軟綿Q軟, 旁邊仲有一球豆腐雪糕, 豆味香濃~飲品方面, 揀咗蝶豆花柚子蘋果莖茶梳打, 顏色有分層效果好靚~#慢煮雞胸肉全日早餐有慢煮雞胸肉、黑松露本菇、炒蛋、沙律菜🥗、自家製酸種麵包, 都幾豐富~ 雞胸肉煎得好香, 一啲都唔乾身, 亦都唔嚡口, 保持到軟嫩嘅口感~ 黑松露日本本菇有濃郁嘅黑松露味; 炒蛋好嫩滑, 搭配自家製酸種麵包, 好食😋

《fresh x Ukiyo 紅茶抗氧套餐》

#慢煮雞胸肉全日早餐
2024-05-03
$250 (Dinner)
Ukiyo ——— 一間融合咗藝術、創意&美食嘅地方~~☺️餐廳以木系為主, 營造出一種自然、溫暖和舒適感🪵🍽️食物方面唔單止係味道上,菜品嘅裝飾&擺盤都有享受視覺上嘅享受👀👀🐷脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵✨肉質鮮嫩,口感脆爽,搭配卡邦尼醬汁嘅手工意大利麵,超好食〰️🍟炸薯條Black Truffle MayonnaiseMentako Mayorinaise✨金黃酥脆嘅炸薯條搭配黑松露醬滋&明太子醬,口感豐富,愛不釋口呀〰️🐓唐揚脆雞✨外脆內嫩嘅唐揚脆雞,香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,好滿足喔〰️🍊香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫✨茶香&橙味係Perfect Match,散發陣陣香氣,麻糬柔軟煙靭,窩夫口感鬆軟。開心果雪糕嘅香氣為整體增添咗層次&口感,令人難以抗拒絕對值得一食!〰️

餐廳以木系為主, 營造出一種自然、溫暖和舒適感🪵

🐷脆豬面頰肉卡邦尼手工意大利麵

🍟炸薯條
Black Truffle Mayonnaise
Mentako Mayorinaise

🐓唐揚脆雞
✨外脆內嫩嘅唐揚脆雞,香氣四溢,肉質鮮嫩多汁,好滿足喔〰️

🍊香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
2024-05-03 80 views
餐廳以日系淺木色作主調,氣氛悠閑。menu有不少配有窩夫嘅菜式,另有各式小食及飲品。🎏慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配山葵蛋黃醬窩夫混有紫菜碎粒,味道特別,質感軟腍,和牛香口軟身。醬汁有wasabi風味嘅蛋黃醬,小辣,衝擊一吓味蕾。🎏手撕慢煮法式油浸鴨|菠菜|溫泉蛋 |自家製烤芝士酸種麵包少見All Day Breakfast 提供法式油浸鴨,手撕方便食,肉質酥軟,味道濃香。菠菜微溫,自家製酸種包比較健康。🎏龍蝦汁配大蝦蟹籽手工意大利寬條麵龍蝦汁香濃,蝦有4隻雖然唔大,但非常爽口。寬條麵則較軟身。🧸評分:🧸🧸🧸🧸 4/5

🎏慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配山葵蛋黃醬

🎏手撕慢煮法式油浸鴨|菠菜|溫泉蛋 |自家製烤芝士酸種麵包

🎏龍蝦汁配大蝦蟹籽手工意大利寬條麵
龍蝦汁香濃,蝦有4隻雖然唔大,但非常爽口。寬條麵則較軟身。

🧸評分:🧸🧸🧸🧸 4/5
Type of Meal
Dinner
2024-05-03 55 views
📍k11 musea ukiyo今日約咗朋友喺K11食飯,搵咗一陣見到呢間位於6樓嘅日系Cafe。佢係位於中庭隔離落地玻璃後面嘅嗰一間餐廳,景色非常開揚,而且佢嘅枱設計咁十足,啱晒日頭打卡,夜晚同朋友食飯慢慢傾都坐得好舒服。佢嘅餐牌選擇唔算好多,但係食物都好創新,而且仲有好多走碳水化合物嘅選擇,對於要戒碳水嘅朋友就可以慢慢揀。٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و味噌三文魚腩親子丼、三文魚子、椰菜花米 $108佢嘅三文魚腩外層包咗一層脆脆,好少地方可以食到呢一種煮法嘅三文魚腩,所以感覺非常新鮮。配上三文魚子嘅椰菜花飯味道好新奇,而且口感好特別,有三文魚子嘅爆汁之餘又可以感受到椰菜花嘅爽口。慢煮澳洲和牛板腱、胡麻菠菜、牛蒡漬、蘿蔔漬、紅芝漬、炒蛋、自家製酸種麵包、黑松露日本本菇 $188對於鍾意食All day Breakfast嘅朋友呢一道菜就一定啱晒你。有齊咁多種唔同嘅菜式,睇得出每一種菜式廚師都係用心烹製,而且味道偏向清淡,唔使擔心調味料過多嘅問題。最主要佢嘅牛肉口感都好嫩滑,最驚喜係有一塊薯餅。😹焙茶鮮奶 $50去Cafe梗係要飲我最鍾意嘅焙茶鮮奶,佢嘅焙茶味道濃郁,而且除咗鮮奶之外仲可以揀豆奶同脫脂奶
📍k11 musea ukiyo

٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

味噌三文魚腩親子丼、三文魚子、椰菜花米 $108

焙茶鮮奶 $50
去Cafe梗係要飲我最鍾意嘅焙茶鮮奶,佢嘅焙茶味道濃郁,而且除咗鮮奶之外仲可以揀豆奶同脫脂奶,因為比較少地方可以揀豆奶於是我今日就試一試。雖然冇咗牛奶嘅嗰一浸香濃味,但係兩者嘅味道都配合得好好,感覺非常清新。

焦糖脆脆奶昔 $88
佢嘅焦糖脆脆奶昔都好有驚喜,味道唔會過甜,而且又可以有食甜品嘅感覺。
2024-05-02 134 views
喺尖東K11呢一邊除咗充滿咗藝術氣息之外,連食嘢都越嚟越充滿藝術性真係令人賞心悅目, 🥰一去到週末如果想輕便啲食過brunch或者係小hightea嘅話我就幾鍾意去Ukiyo, 裏面嘅日本風令人特別舒適😚慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配 山葵蛋黃醬— 🧇通常窩夫都係出現喺甜品嗰度,但係今次就將佢變做為一道主食, 🍔用咗澳洲和牛版見一例確保啖啖肉以嚟肉質又夠細細嫩喺差唔多冇脂肪之下就可以食得更輕鬆。 🥩又脆又口嘅窩夫直頭係別具心思顏色非常均勻,蛋香充足。🧇加埋靈魂嘅山葵蛋黃醬帶嚟少少Heat, 完全同漢堡包係兩個世界🧇火腿芝士酥— 🥧呢一度亦都出名烘焙嘅食品其中一個就係火腿芝士酥,🥧雖然睇落好簡單,但係切開裏面就會見到啲芝士呈現一個微溶嘅狀態再加埋厚厚嘅火腿🥓同埋酥脆多層嘅酥,🧀趁熱食仲有濃烈嘅牛油香味🧈紅豆抹茶麻糬窩夫— 🧇最後甜品窩夫直頭係呢一度必叫系列仲要係打卡專屬,🧇同樣都係窩夫,而今次就係用甜品嘅方式表示,🍵宇治抹茶雪糕夠晒濃郁,然之後再加埋粒粒分明嘅蜜紅豆,🍨顏色上就已經夠晒鮮艷,再配埋喺個窩夫度冷熱嘅相撞令人食指大動,🧇面頭嘅麻糬更加係極之煙韌因為係啱啱煮好同埋趁熱鋪上去所以

慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配 山葵蛋黃醬

紅豆抹茶麻糬窩夫— 🧇最後甜品窩夫直頭係呢一度必叫系列仲要係打卡專屬,🧇同樣都係窩夫,而今次就係用甜品嘅方式表示,🍵宇治抹茶雪糕夠晒濃郁,然之後再加埋粒粒分明嘅蜜紅豆,🍨顏色上就已經夠晒鮮艷,再配埋喺個窩夫度冷熱嘅相撞令人食指大動,🧇面頭嘅麻糬更加係極之煙韌因為係啱啱煮好同埋趁熱鋪上去所以零舍有張力, 🧇成個甜品窩夫夠晒多配料,而且佢哋呈現嘅味道確係一流🫘
紅豆抹茶麻糬窩夫

Ukiyo (尖沙咀)
慢煮澳洲和牛板腱紫菜窩夫漢堡配 山葵蛋黃醬
紅豆抹茶麻糬窩夫
2024-05-01 47 views
放工拖着疲憊的身軀,和老公去K11 Musea逛街兼吃晚餐減減壓,經過六樓空中花園,見到一間特式cafe~Ukiyo,決定入內試試。Ukiyo日語漢字原來解作「浮世」,表達世道無常,及時行樂的人生態度。餐廳路線亦貫徹店名,走文青風,樓底高加上落地玻璃,配上淺啡色木系餐桌佈置,簡潔舒適,空間感十足。餐廳食品主打日式及西式crossover,種類由前菜、主菜至甜品,連All Day Breakfat都有,選擇甚多。🦀前菜:自家制明太子蟹餅~一客兩件剛好兩個人share,金黃色酥脆外層包裹著彈牙鮮味蟹肉,配上明太子醬絕對是perfect match。🥗主菜:少有餐廳晚餐供應All Day Breakfast ,ADB就是包羅萬有~西京燒三文魚肉質嫰滑甘甜,胡麻菠菜味道清新,黑松露本菇香氣四溢,自家制酸種麵包微暖又軟熟;玉子燒及其他漬醃物都好味。🧇甜品:Signature Mochi Waffle香橙伯爵茶麻糬開心果窩夫~窩夫是這店主打招牌,單看外表巳經夠吸like,那薄膜般的麻糬就像一張棉被鋪在窩夫上,伴著開心果雪糕,香橙果凍及伯爵茶醬。窩夫裡面是流心朱古力,外脆內鬆,香橙果微酸帶甜,伯爵茶
🧇甜品:Signature Mochi Waffle香橙伯爵茶麻糬開心果窩夫~窩夫是這店主打招牌,單看外表巳經夠吸like,那薄膜般的麻糬就像一張棉被鋪在窩夫上,伴著開心果雪糕,香橙果凍及伯爵茶醬。窩夫裡面是流心朱古力,外脆內鬆,香橙果微酸帶甜,伯爵茶醬那份獨特的味道伴著窩夫吃非常特別,開心果雪糕味道濃郁,多重享受多重滋味!😋😋

• 香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫
食物樣樣都好食但黑衫長髮齊陰女職員服務態度差到不得了食完主食 到食甜品佢撞完將枱 再放低碟甜品啲碟食完主食好多汁我問:「佢可唔可以幫手換碟。」佢:「下!」我同佢講:「想換碟食甜品」佢 西晒面咁 講 :「咁你要幾多隻丫 5隻夠唔夠。」我見佢咁西 我開始著著地我:「我呢度6個人 想要6隻。」最後,佢點個態度正常好多既職員拎過黎-到埋單又係個黑衫長髮齊陰女職員又係西到冇人有既態度出完信用卡單 鬼食泥咁講左句野得老公同個女以為佢問係咪泊車咪同佢講個女職員 冇俾返張信用卡單我地又鬼食泥咁講左啲野閃左我地等左陣 以為佢拎我地張信用卡單去做法事等左陣又冇咪出去問佢佢同我地講:「停車場唔駛信用卡單架!你地想要咪俾你地囉!」😂 本身得我一個著左火點解我老公同我啲屋企人去到門口同個白衫既女職員同埋個白衫既男職員反映明明食物質素咁好俾個女職員搞到唔想再去
食物樣樣都好食

但黑衫長髮齊陰女職員服務態度差到不得了
食完主食 到食甜品
佢撞完將枱 再放低碟甜品
啲碟食完主食好多汁

我問:「佢可唔可以幫手換碟。」
佢:「下!」
我同佢講:「想換碟食甜品
佢 西晒面咁 講 :「咁你要幾多隻丫 5隻夠唔夠。」
我見佢咁西 我開始著著地
我:「我呢度6個人 想要6隻。」

最後,佢點個態度正常好多既職員拎過黎

到埋單
又鬼食泥咁講左啲野閃左

我地等左陣
以為佢拎我地張信用卡單去做法事

等左陣又冇咪出去問佢
佢同我地講:「停車場唔駛信用卡單架!你地想要咪俾你地囉!」
😂 本身得我一個著左火
點解我老公同我啲屋企人
去到門口同個白衫既女職員
同埋個白衫既男職員反映

明明食物質素咁好
俾個女職員搞到唔想再去
  • 海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫
  • 和風煙燻辣茄汁配慢煮澳洲和牛面頰手工意大利寬帶麵
以為尖沙咀的𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐚只是貴餐廳嗎?🤨 除了𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐮𝐫𝐭之外,大家也可以去在𝟔樓的 🤎𝐔𝐤𝐢𝐲𝐨^_^! 餐廳全店採用落地大玻璃,透光兼顧空間感,好舒服呀~ 慢煮雞胸肉全日早餐🥣$𝟗𝟖 全日早餐好健康,有半碟沙律🥗、一片芝士酸種麵包、炒菇、流心蛋🍳及煎雞胸,雞肉軟腍,味道不錯。 味噌三文魚腩椰菜花米親子丼🧡$𝟏𝟎𝟖又健康又有益,但三文魚略為過鹹。蕃薯薯條🍟$𝟔𝟖 蕃薯條超大罐(≧▽≦)! 炸得外脆內甘甜,味道一流呢~焙茶麻糬窩夫🧇$𝟏𝟔𝟖 麻糬窩夫是餐廳招牌,窩夫大大份,外脆內軟( ´▽`)。配上抹茶醬、豆腐雪糕,好好吃。
以為尖沙咀的𝐊𝟏𝟏 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐚只是貴餐廳嗎?🤨
餐廳全店採用落地大玻璃,透光兼顧空間感,好舒服呀~

慢煮雞胸肉全日早餐🥣$𝟗𝟖

味噌三文魚腩椰菜花米親子丼🧡$𝟏𝟎𝟖

又健康又有益,但三文魚略為過鹹。

蕃薯薯條🍟$𝟔𝟖

蕃薯條超大罐(≧▽≦)! 炸得外脆內甘甜,味道一流呢~

焙茶麻糬窩夫🧇$𝟏𝟔𝟖

2024-04-25 51 views
很喜歡去K11Musea,特別是6樓的天台寵物花園,可以看看畫,看看雕塑,更可以打卡。今天發現了這間Cafe,原來開了一陣子了,只是我沒有察覺。餐廳以淡色為主調,配上木器傢俬,極高的樓底,半圓孤度的玻璃牆,部分座位及桌子有是弧形設計,透光度十足,就像一間玻璃屋一樣。非常簡約,非常IGable!味噌三文魚腩親子丼:以味噌醬汁調味的三文魚腩炸得爽口彈牙,鮮味十足。搭配蛋、黃瓜和青瓜,再加上充滿鹹香和濃郁鮮味的三文魚籽及切碎了,很有「𡁻」頭的椰菜花,口感非常豐富獨特。龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵:龍蝦汁很濃郁,每一條麵都入口爽滑,掛上濃濃的龍蝦汁,味道鮮美。大蝦很大隻,又新鮮彈牙。三文魚籽的鹹香亦提升了鮮味,這一碟手工意大利麵非常出色!海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:這道甜點是此店的signature,日賣500份的超強拉力瀑布麻糬窩夫,配上香濃的比利時朱古力雪糕球,份量十足,賣相亦非常吸引。瀑布麻糬超級軟糯煙靭,底層的窩夫香脆 Crunchy,蘸着朱古力雪糕一起吃,令我這個朱古力控大滿足!

味噌三文魚腩親子丼:

龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寬帶麵:

海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:
2024-04-25 83 views
甜品控朋友一早Bookmark 左要來這間「Ukiyo」,因為呢間CAFE嘅麻糬窩夫就係佢地SIGNATURE,但係原來餐廳主食都唔錯喎,食物質素都幾高👍🏻⭐️龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵:賣相精緻,三文魚籽大大粒好搶眼,大蝦新鮮彈牙,手工意大利寬帶麵入口爽滑。⭐️煙三文魚|手撕慢煮油浸鴨髀|凱撒沙律:呢個沙律原來用咗我最喜愛嘅黑松露醬做調味,很有驚喜!⭐️海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:當然不少得必點這個日賣500份的超強拉力瀑布麻糬窩夫,配上比利時朱古力雪糕球香濃美味,麻糬超級軟糯煙靭,而且份量十足,食完又飽又滿足😌

食物質素都幾高👍🏻

⭐️龍蝦汁配大蝦三文魚籽手工意大利寛帶麵:

⭐️煙三文魚|手撕慢煮油浸鴨髀|凱撒沙律:
呢個沙律原來用咗我最喜愛嘅黑松露醬做調味,很有驚喜!
⭐️海鹽焦糖比利時朱古力麻糬窩夫:
K11 Musea裏面有一間日系Cafe 一直都bookmark咗好耐💫餐廳嘅木系風格 配上落地玻璃透入嘅自然光💡比人一種好舒服解壓嘅感覺☺️之前嚟試過佢地嘅咖啡 覺得真係好高質☕️今次就同朋友相約 一齊嚟食個休閒豐盛嘅lunch🍽✨️手撕慢煮法式油浸鴨|菠菜|溫泉蛋|自家製烤芝士酸種麵包 $98先點了一個輕食😉油浸鴨的味道幾入味 帶點咸香 而又唔會太過濃郁🦆配上菠菜及香脆嘅酸種麵包一齊食🥖簡單嘅調味令人感覺清新而開胃🌿✨️香蒜辣椒橄欖油大蜆手工意粉 $118嗌左一個期間限定嘅手工意粉🍝擺盤已經好有心思🐚大蜆圍繞碟邊成圓形擺盤 即刻忍唔住攞起手機打卡📸味道方面亦都幾驚豔🤩有少少似泰式fusion菜 有一種好開胃嘅香辣味🌶手工意粉幾有彈性 而且吸收晒香辣醬汁😉真係令人愈食愈上癮😋✨️香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168最期待嘅係餐廳招牌必點嘅麻糬窩夫🧇一層白色麻糬皮覆蓋窩夫上 十分可愛🌥窩夫好香脆而且帶點濕潤💥配上煙韌嘅麻糬皮 營造出豐富嘅口感層次☺️再加上超濃郁嘅伯爵茶醬 同開心果雪糕🍦令人食得好滿足😝✨️Flat White|Blend之前喺尖沙咀返工都會特登嚟買Latte / Flat White

手撕慢煮法式油浸鴨

✨️香蒜辣椒橄欖油大蜆手工意粉 $118

✨️香橙伯爵茶開心果麻糬窩夫 $168

✨️Flat White|Blend
之前喺尖沙咀返工都會特登嚟買Latte / Flat White☕️因為真係十分高質好飲☺️咖啡同奶嘅比例啱啱好🥛咖啡好香醇 帶微微回甘🤏飲落口十分順滑 即使平時唔好咖啡嘅人都會覺得好飲😉
Flat White

✨️抹茶好立克奶昔 $88
抹茶好立克嘅配搭幾特別🤫但飲落又十分配襯😄抹茶味濃郁得嚟唔會苦澀🍵好立克唔會太甜 亦唔會好似一般奶昔咁膩😯胚芽嘅味道亦都為飲品增添香味層次🤌
抹茶好立克奶昔

整體嚟講真係一個好舒服嘅聚腳地☕️裝修座位都行簡約柔和嘅日系風格🌿食物出品又啱打卡 又別具特色🍽好多款式都適合同朋友開心share👭不失為一個輕鬆聚腳嘅好地方呢☺️
2024-04-18
$260 (Lunch)
手撕慢煮法式油浸鴨
Flat White