2020-05-03 1677 views
青衣壽司店選擇唔多,美登利絕對係一個唔錯同高質既選擇,價錢中等,但味道都ok平成卷手卷入面有海膽,三文魚籽,呑拿魚蓉,本身好鍾意海膽同三文魚籽,所以呢個手卷可以滿足晒兩個願望,海膽好鮮甜,價錢$48算合理佢地有好多盛合選擇,不過我同朋友最後揀左散叫,可以揀自己鍾意既壽司,散叫都好似盛合咁上,排得好靚,三文魚好長好肥美,其他壽司味道都ok另外重叫左火炙帶子同火炙三文魚芝士,帶子都係普通果種好味啲,而火炙三文魚芝士既芝士比想像多,呢個味道都ok整體黎講算係ok,唔算勁好味但都唔係好差,響青衣壽司店黎講算係一個唔錯既選擇~

平成卷

平成卷手卷

$200 (Dinner)
平成卷
2020-04-12 1458 views
要到青衣城辦事, 於是看看有沒有推介食店, 看到美登利立刻訂位, 剛開業時已經想試, 不過之前太多人, 現在終於有機會嘗試.   店舖出名用料新鮮,材料大部分由日本豐州市場直送,還選用山形縣飯粒及瀨戶內紫菜, 而味道比起本地連鎖壽司店優勝, 水準中上, 加上價錢相宜. 全日定食$98-$178, 有湯, 漬物, 飯, 二人點了刺身定食($178), 還有活章魚軍艦($12), 吞拿魚細卷($55), 鰈魚裙邊壽司($25), 比目魚鰭肉壽司($35), 還有店內綠茶非常美味, 跟其他壽司店不一樣.兩人合共$336,每人$168,日本壽司來說很化算.
2020-04-10
2020-03-21 1023 views
新年之後基本上無喺街坐低食過嘢,home office又要湊住小朋友,煮都只能煮簡單餸菜🍛🍜,不過就有機會試多咗好多超正外賣🤩話說呢日經過  突然好想食 🍣,拿拿聲落一期地下  總本店 ,事關喺網上知道依家 ! 和心會員85折,非會員都有9折!唔使收加一仲抵過堂食🤩🤩有折喎緊係叫返份想試好耐嘅銀座盛合🤤有齊三文魚, 極上中吞拿魚腩, 極上大吞拿魚腩, 海膽﹗壽司即叫即整,魚生🍣既新鮮又大件夾起舊飯魚生幾乎可以圍起一圈咁長!咁多件加埋都係$268再九折即係$241.2😱外賣自取實測抵食指數:⭐⭐⭐⭐好味指數:⭐⭐⭐⭐⭐
銀座盛合

三文魚

外賣自取實測
抵食指數:⭐⭐⭐⭐
好味指數:⭐⭐⭐⭐⭐
2020-03-05
TakeAway
$120 (Dinner)
銀座盛合
三文魚
東京美登利就食過,而家冇得去日本個,食住香港美登香利先!星期六下晝去,好多位,唔洗等,果然冇乜人出街食飯叫左佢最經典壽司set🍣,有兩件中拖,油甘魚,帆立貝,生蟹棒,蝦,原條鰻魚,海膽,三文魚籽,碎呑拿魚手卷,兩件玉子。份量啱啱好。最好食係中拖,有鮮味,入口即溶,最難食係生蟹棒,清水一樣味道。。。叫多左個三文魚🍣set,有不同口味三文魚,啱晒香港人,我就覺得灸燒做得唔好,太熟,三文魚又唔夠肥美。叫多左幾件單點壽司,大拖冇想像中肥美,赤貝一般,最好食係灸燒油甘魚!

2020-02-28 678 views
行開青衣城,經過見到,可能係因為疫情關係,好少人。亦都係因為咁,決定入去試吓。其實之前初初開張嘅時候已經想食,不過嗰陣時經常排長龍,所以一直未試過,今次見人少少,就去試吓。基本上係隔一張枱先至會有一個客人,感覺上安全。睇完餐牌,諗左一陣,最後叫個極上吞拿魚飯,好快就已經嚟咗湯同埋蒸蛋,隔多幾分鐘,主菜上場,見到同餐牌張相一樣,好多吞拿魚,係吞拿魚嘅唔同部份,好新鮮。份量都多,另外仲有湯同埋蒸蛋,個蛋幾好味,個湯就有啲古怪,可能我一向不大喜歡味增湯。另外環境清靜,感覺上都好乾淨。會再去食。
2020-02-28
$200 (Lunch)
2020-01-20 782 views
在日本吃過最好吃嘅大拖羅是在美登利😂,所以美登利一在香港開店便立即朝聖。香港的大拖羅固然不及日本吃到的,但還是比其他連鎖店的高質。而壽司都是一件件計算,所以吃不夠一直加單呢。
2019-12-20
$300 (Dinner)
2020-01-06 577 views
聖誕節吾想食聖誕大餐,所以决定食日本菜。之前想試呢間店,所以就選擇。因為可能假期,為免不想等位,所以吧枱都照坐。其實打開本menu發现比想象中少選擇,壽司种類吾太多;但刺身真係感覺新鲜。不過價錢感覺就貴左d。下次選擇食午餐定食,價錢無咁貴
2019-12-25
Celebration
Christmas
2019-12-27 705 views
風聞此店多時,終於平安夜入青衣試菜😋。2人行叫左1個dinner set $238, 1個tuna🐟set$268 和1個帶子刺身$80,期待🤩。佢個dinner set, 分前菜,小吃和主菜, 各可三選一。 前菜要蒸蛋, 小吃要刺身3點和主菜要壽司5點。 當個姐姐放底個蒸蛋,😳 呆了, 如此奢華的蒸蛋 (蒸蛋嘅表面有海膽, 大大粒的三文魚子, 裏面有一隻蝦和幾片菇),👏 又滑又多料,好好味😋。刺身三點 (三文魚,吞拿魚和甜蝦, 各2件, 仲有幾粒三文魚子), 新鮮味道正常,👌。 壽司五點 ( 三文魚,牡丹蝦, 海膽,三文魚子和 吾確定~立魚, 仲有玉子蛋伴碟)。 海膽鮮甜,👍。特上吞拿魚壽司盛,只有八件🍣( 拖羅toro 和 maguro, 各4件)和六件鮪魚蓉maki。 有兩件拖羅, 其中三分一部份, 媲美大拖羅甘油滑creamy, 入口即溶,正🤩。 這個份量加質素,🤑高CP值。帶子刺身, 賣相打咭一流, 新鮮但味淡,👌。埋單連加一$641。 好想再 Encore, 下次去佢旺角店,希望一樣高水準啦!
風聞此店多時,終於平安夜入青衣試菜😋。

帶子刺身, 賣相打咭一流, 新鮮但味淡,👌。

2019-11-29 1117 views
2019年11月28日是日晚餐跟媽媽共餐,一見到有晚餐套餐,就二話不說吃套餐。這個晚餐好像只有青衣分店有。食物(總分10分:8分)我選了柚子醋漬鮟鱇魚肝 、刺身跟鰻魚卷。媽媽選了茶碗蒸、天婦羅跟鰻魚卷。柚子醋魚肝味道好特別,吃起來好像吞拿魚,是我喜歡的味道刺身好新鮮跟大大塊。肥美到爆🥰🥰🥰 鰻魚卷上的鰻魚超好味😋,大大塊,跟中間的青瓜超配搭。 媽媽說茶碗蒸正常呢,不是很特別,天婦羅就不淋油,好吃的環境 (總分10分: 7分)今次去的時候是比較少人,安排的座位都寛敞,坐得都好舒服😌。服務 (總分10分:9分)店員服務都有求必應,而且態度都好好。總括來講,食物水準一流,會再來吃晚餐。(是衝住鰻魚卷來🥰😋)下次試下刺身壽司先。
2019年11月28日

是日晚餐跟媽媽共餐,一見到有晚餐套餐,就二話不說吃套餐。
這個晚餐好像只有青衣分店有。

食物(總分10分:8分)
我選了柚子醋漬鮟鱇魚肝 、刺身跟鰻魚卷。
媽媽選了茶碗蒸、天婦羅跟鰻魚卷。

柚子醋魚肝味道好特別,吃起來好像吞拿魚,是我喜歡的味道

環境 (總分10分: 7分)

今次去的時候是比較少人,安排的座位都寛敞,坐得都好舒服😌。

服務 (總分10分:9分)

店員服務都有求必應,而且態度都好好。

2019-11-23 552 views
今晚同男朋友收工去青衣城睇戲,見青衣城有美登利,一向都鍾意食壽司的我當然想試下啦,六點鐘去到唔洗等直入,响套餐同散點之間諗左一輪,最後叫左八件壽司,招牌刺身丼同蜆肉味噌湯。先來個湯,味道ok但蜆有少少沙。跟住再來壽司,三個字,唔新鮮。叫咗兩件帶子一啲鮮味都冇,反而係雪藏味。個海膽有尿押味。 感覺啲魚生個溫度唔夠凍,有可能影響到佢哋嘅新鮮度。仲要佢哋係冇比Wasabi,一定要問先至俾。叫咗個兩件軍艦,個紫菜淋哂同埋唔好味!呢一件事對一件軍艦來講係好重要。整體來講,係十分之失望。個招牌刺身丼份量夠,但刺身都係唔新鮮嘅價錢亦都唔係相宜。唔會再有下一次了!

價錢亦都唔係相宜。唔會再有下一次了!
2019-11-22
$270 (Dinner)
2019-11-20 599 views
之前同朋友行街时見到这店,我聽朋友话这间店是從日本来香港開,而向日本好好味,所以我就決定揾日试下,但真的失望,因为完全無驚喜普通料!蒸蛋幾滑,烏冬還可以,可惜屋企也食到!不好意思,我未必会帮親。
2019-11-18
$140 (Lunch)
2019-11-17 654 views
出開青衣就想係返青衣城醫肚,知道「過江龍」梅丘壽司登錄青衣,當然要試下!!佢坐落係青衣城地下一層,附近好多野食,不過日本野始終都受歡迎,黎到已經無咩位!坐低即刻叫野食,首先一定要試佢個「特選壽司手握盛合」,佢由十件壽司組成,包括鰻魚,海膽,三文魚,吞拿魚,魚子,墨魚,蝦等,一次過滿足晒所有人願望!每件都份量十足,飯團又實又好口感,擺出黎已經好似一碟藝術品,食果下又係極上享受,必食對介!另外,我地點左份炸蝦卷,又係無得彈!唔單止每件內裡既蝦又新鮮又香脆,每件上面又有件炸蝦,絕無偷工減料!最後叫左個烏冬,無他,純粹因為果下想食烏冬!普通啦呢個!不過D壽司堅好食!下次要再試其他壽司!

另外,我地點左份炸蝦卷,又係無得彈!

最後叫左個烏冬,無他,純粹因為果下想食烏冬!普通啦呢個!
不過D壽司堅好食!下次要再試其他壽司

2019-10-29 821 views
難得去青衣,當然要去日本人氣店美登利朝聖。Book 左8:30 去到竟然大把吉枱等住我,但奇怪係隔離食店排哂長龍,伏味超濃。坐低左15分鐘,仍然冇人端杯茶俾我,完全冇服務可言。而且wasabi 要問先比。想點呢吓。之後叫左以下食品:超削的兒童餐($78)囝囝問我做左要切難隻蝦先?而且熟蝦完全冇蝦味,完全唔知自己食緊乜。炸蝦卷,唔知點解要淋上類似章魚小丸子的source 上去,完全蓋過本身的炸蝦味。太卷($98): 簡直失望到極點,以為好似日本咁大大舊舊又多魚生,sorry,完全冇日本的味道!原來只係一件普通到唔普通的太卷但收你完全唔合理的價錢!唔知咩set ($235): 蝦完全冇鮮味,右邊黃色嗰舊亦唔知咩黎(餐牌冇呢舊野)。但又係完全冇味。其他壽司不過不失。三文魚盛:一如既往,繼續冇鮮味,說真的,x 氣、x 長 真係好味得多!還有點左其他壽司,但唔想再寫。。。總括而言,伏味勁濃,唔會再光顧。

。想點呢吓。

之後叫左以下食品:

還有點左其他壽司,但唔想再寫。。。

總括而言,伏味勁濃,唔會再光顧。
青衣城雖然食肆不少,但是有水平的日本菜其實 …但這間令我眼前一亮 一個人有時間,就總想去喝杯清酒,吃件壽司~最近去吃了兩次晚餐套餐,實在性價比高! 一客 海膽三文魚子燉蛋或者安康魚肝,加天婦羅盛合( 有蝦、魚塊、冬菇、帶子等),再配有海膽、牡丹蝦、三文魚子等的壽司,才$238一位! 有胃量的話再配一兩客自己喜歡的壽司或小食,實在優哉悠哉 甜品份量比較少,質佳。用料新鮮不錯,處理得宜,上菜速度快,整體水平很滿意一人獨酌的話,推介他們自己100ml的classic sake, 黑瓶子金字很有型清酒口感和味道都不錯, 順候又不會搶去食物的風頭,一個人剛剛好。 另外試了300 ml的生眝清酒,對我來說比較偏甜,也可以。一頓飯如果有酒就不算便宜,但是說不上貴, 因為物有所值。整個dining experience感覺非常良好,可以不斷重遊
一個人有時間,就總想去喝杯清酒,吃件壽司

有胃量的話再配一兩客自己喜歡的壽司或小食,實在優哉悠哉
甜品份量比較少,質佳。

用料新鮮不錯,處理得宜,上菜速度快,整體水平很滿意

$450 (Dinner)
2019-08-29 1484 views
日本美登利未吃過,但聽說是性價比高的好選擇,要吃壽司在日本其實有太多太多好選擇,所以即使去日本多次,也總是因緣際會沒有吃到。那天在青衣城剛好經過,就即管試試,最便宜的set lunch都要128以上,加了錢叫了呑拿魚蓉海膽丼和帶子蟹肉丼餐,各跟茶碗蒸和烏冬一碗。環境光亮寬敞,加上客人不多,是坐得舒服的。老公的呑拿魚蓉海膽丼,呑拿魚蓉不錯,,但海膽一般,整體不過不失。烏冬不錯,麵質煙韌有彈性。我點的帶子蟹肉丼(圖片前方)有點失望,帶子薄薄的幾片,蟹肉很鹹吃不出鮮味,失望。茶碗蒸非常熱,等了幾乎半小時才可入口,足料滑嫩總括而言,質素中等,味道和食材一般,唯有稱讚是環境舒適,服務也殷勤,只是價錢實在略高,沒有太大誘因再特地前去光顧。

環境光亮寬敞,加上客人不多,是坐得舒服的。

烏冬不錯,麵質煙韌有彈性。

茶碗蒸非常熱,等了幾乎半小時才可入口,足料滑嫩