2024-10-09 558 views
好少去北角 既然去到嗰頭就搵啲嘢食見近近地有間丼飯就試吓一個人最適合食呢啲套餐個蟹吞拿魚蓉丼飯真係幾好食。個碗嚟到檯面已經睇到好豐富,蟹肉同吞拿魚蓉鋪滿成碗飯面。兩種海鮮夾埋一齊食,再加埋蟹籽同三文魚子,鮮味十足。出邊好多時啲蟹肉都冇味,但係佢呢間個蟹肉好新鮮好有味。佢個麵豉湯都好好飲,前菜都好食,但係有個啫喱狀嘅前菜就太濃味。份量啱啱好,我清晒一粒飯都冇剩。價錢中等,我覺得都算抵食嘅。如果鍾意食日式丼飯嘅話,呢個丼飯真係值得試吓。
好少去北角 既然去到嗰頭就搵啲嘢食
見近近地有間丼飯就試吓
一個人最適合食呢啲套餐

蟹吞拿魚蓉丼
2024-10-09
$176 (Lunch)
蟹吞拿魚蓉丼
東區寶寶有福了😍,北角高質日本海鮮丼,次次搭車經過都見大排長龍,今日早少少去,直接入座😌店內大多係卡位,坐得舒服,裝修滿滿和風感,影相打卡一流📸🐟特上海寶丼🐟集吞拿魚,油甘魚,章魚,穴子,蛤蜊,小扇貝,真雪蟹,海膽,甜蝦,鮭魚子於一身,店員一送上,即被閃閃發光既海膽吸引眼球,刺身新鮮厚切,食完再加鮮魚湯,即變美味茶漬飯🤤🦐醬油漬蝦丼🦐蝦丼係所有蝦迷必點😆一送上眼前,我同朋友都不約而同”嘩”左一聲,肥美鮮蝦🦐鋪滿丼面,一定可以滿足每位刺身蝦迷。

🐟特上海寶丼🐟

🦐醬油漬蝦丼🦐
2004 views
1K
2024-09-21 641 views
最近朋友說海街丼 在北角都有一間, 之前經過幾次見都多人排隊,所以趁過了午餐繁忙時間先去食下日本野我們入到餐廳見內部裝修設計都帶有日本🇯🇵風味,又有不少擺設顯得都好可愛!三文魚腩丼 好豐富三文魚大塊厚身鮮味十足鮮甜味美 配上茄子小食好滋味滑蛋鰻魚定食 滑蛋鰻魚擺得有儀式感,滑蛋汁送飯一流🍚升級定食有沙律🥗漬物 味噌湯🥣鰻魚同樣水準好好👍肉質軟熟海街丼地點:北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖
最近朋友說海街丼 在北角都有一間,

三文魚腩丼
好豐富三文魚大塊厚身鮮味十足
鮮甜味美 配上茄子小食好滋味

滑蛋鰻魚定食
滑蛋鰻魚擺得有儀式感,滑蛋汁送飯一流🍚
升級定食有沙律🥗漬物 味噌湯🥣
鰻魚同樣水準好好👍肉質軟熟

海街丼
地點:北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

2024-09-17 656 views
同朋友喺港島食lunch,想搵啲好嘢食去試吓😍😍喺北角會見到呢一間食當飯嘅日本餐廳,我哋就入去試吓😍😍首先餐廳嘅環境好好,好乾淨,同埋都坐得好舒服,因為啲枱都好闊落,有足夠嘅空間,可以同朋友好開心咁傾😃我哋叫咗兩個丼飯,覺得食材好新鮮,賣相都好精美,啱晒鍾意打卡嘅我哋😍😍😍另外食物嘅份量都足夠,我哋食完都覺得好夠飽,性價比係高的😇😇推介大家過嚟試吓,食完仲想encore添🥰🥰🥰
同朋友喺港島食lunch,想搵啲好嘢食去試吓😍😍
喺北角會見到呢一間食當飯嘅日本餐廳,我哋就入去試吓😍😍

推介大家過嚟試吓,食完仲想encore添🥰🥰🥰
2024-09-15 676 views
今次嚟到北角匯食日本海鮮丼,睇到佢啲相好新鮮,所以畀佢吸引咗過嚟, 裝修日系風格,大大嘅壽司吧,大多數都係卡位,播住柔和嘅音樂,慢慢欣賞佢啲海鮮丼麻醬吞拿魚丼吞拿魚好新鮮,切得啱啱好大細,賣相一流,同menu嘅一模一樣,佢仲配有紫菜,芝麻,脆米,自己慢慢加落個飯度食,好多唔同嘅口感,餐廳有個特別嘅食法, 會提供醋同埋熱湯,可以將佢地倒曬落個飯度,撈埋個飯一齊食變咗茶漬飯,好掂呀滑蛋豬扒丼另外嗌咗日本特色嘅滑蛋豬扒丼,佢啲滑蛋真係好滑呀,豬扒炸完再放入去, 都keep到脆脆嘅,豬扒好軟熟,啲肉仲係白色嘅添,好好味另外個餐upgrade咗加咗沙律同埋麵豉湯,精緻嘅沙律和濃濃嘅麵豉湯 ☺️

麻醬吞拿魚丼

滑蛋豬扒丼

2024-09-13 530 views
我今日約同好友去北角行街,順道去位於北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖的海街丼食午餐。富有日式風情,環境舒適,坐得舒服。我點左個 特上海寶丼 $175,跟熱綠茶,海啫喱,漬物和味噌湯;好友點左個 鰻魚丼#130,跟熱綠茶,漬物和味噌湯。特上海寶丼有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、海膽、甜蝦、鮭魚子、青瓜。滿滿的刺身,新鮮又美味,尤其是海膽和甜蝦,是我的至愛。鰻魚丼的賣相也不錯,鰻魚肉十分結實入味,送飯一流。

• 鰻魚丼
2024-09-09 484 views
今日試吓這家日本過江龍日式魚生飯店。這家店的裝修好有日本特色,氣氛唔錯。海寶丼$175呢個魚生飯材料相當豐富,而且10分新鮮。有吞拿魚油甘魚。章魚。穴子、蜆、小扇貝、真鱈蟹、海膽、甜蝦、鮭魚子和青瓜。蟹肉是真蟹肉,雖然未算最鮮甜,但味道也不錯、海膽只係一般,但甜蝦又大又肥美,加上彈牙章魚,香甜的穴子和小扇貝等,再加上啫喱醋,拌上白飯,真係好食又滿足。而面鼓湯熱乎乎,唔會太鹹。整體而言,幾唔錯。

海寶丼$175

呢個魚生飯材料相當豐富,而且10分新鮮。

而面鼓湯熱乎乎,唔會太鹹。

整體而言,幾唔錯。

Lunch
2024-09-05 437 views
之前經過幾次一直好想試依間日本野琴晚終於有時間去食啦😋餐廳內部裝修好骨緻好有日本🇯🇵風味 令dining experience大大提升😎⭕️ 吞拿魚蓉蟹丼 ($190)😍好豐富 有齊哂我既最愛❣️吞拿魚蓉比得慷慨 鮮味十足上面鋪滿拆細左既蟹肉 仲有蟹膏❗️❗️為左增加口感鮮味餐廳仲好細心咁加咗蟹籽同三文魚籽材料勁多 每一啖都食到滿滿幸福感值得一提 丼飯本身冇加醋換咗用醋啫喱嘅形式另上 食客可自行決定加唔加除此之外 仲有一小壺海鮮魚湯 俾你食到最後做茶漬飯用 湯底鮮甜味美 非常有誠意💋⭕️ 滑蛋鰻魚定食 ($145)滑蛋鰻魚用鐵pan上 儀式感滿滿♾️除左滑 個醬汁仲好好味 甜甜地 好岩送飯🍚升級定食仲有沙律🥗漬物 味噌湯🥣鰻魚每片薄切 冇骨 肉質軟熟絕對對得住個價🤓
之前經過幾次一直好想試依間日本野
琴晚終於有時間去食啦😋
餐廳內部裝修好骨緻

⭕️ 吞拿魚蓉蟹丼 ($190)
😍好豐富 有齊哂我既最愛❣️
值得一提 丼飯本身冇加醋
換咗用醋啫喱嘅形式另上 食客可自行決定加唔加
除此之外 仲有一小壺海鮮魚湯 俾你食到最後做茶漬飯用
湯底鮮甜味美 非常有誠意💋

⭕️ 滑蛋鰻魚定食 ($145)
滑蛋鰻魚用鐵pan上 儀式感滿滿♾️
除左滑 個醬汁仲好好味 甜甜地 好岩送飯🍚
升級定食仲有沙律🥗漬物 味噌湯🥣
鰻魚每片薄切 冇骨 肉質軟熟
絕對對得住個價🤓
  • 吞拿魚蓉蟹丼
2024-09-05 393 views
有時公司放lunch,我會走到北角嗰邊食,貪嗰邊少人啲。其中喺北角匯嘅”海街丼”,算係平民又好食嘅日本丼飯餐廳。餐廳有唔少卡位,亦有唔少單丁位。所以就算係一個人或者約一班人嚟其實都會好enjoy,我特別鍾意佢嘅冷氣唔會校得好凍。另外餐廳面積唔大,啲自然光照晒成個餐廳,其實食得幾舒服,影相都靚啲。鹿兒島A4黑毛和牛丼 $155 - 百幾蚊有和牛飯食?原本以為會係一般質素嘅和牛。原來咬落油脂感好豐富,調味充足,面積偏大,相當好食!我食第一啖已經覺得個飯好抵😅。醬汁吞拿魚牛油果丼 $150 - 呢個丼,健康,豐富,調味充足。上面本來已經鋪滿芝麻,加上醬汁同另外提供嘅啫喱,味道上已經好足夠,所以吞拿魚同牛油果嘅角色喺度似係提供質感上嘅幫助多啲。整體亦都食得非常舒服。令外每個飯已經跟咗餐,有前菜、湯同茶等等。A quick lunch,都可以食得舒服又唔貴嘅。

令外每個飯已經跟咗餐,有前菜、湯同茶等等。
A quick lunch,都可以食得舒服又唔貴嘅。

2024-09-02
$150 (Lunch)
  • 鹿兒島a4黑毛和牛丼
2024-09-02 266 views
好少係北角食野 誤打誤撞黎左呢間海街丼 好似話觀塘同將軍澳都有分店。我地6點幾去到一個人都冇,但之後差唔多7點就開始多人。所以如果7點後食可能要book位!魚生丼二食 - 個丼有蟹肉同好多種類嘅角切魚生 - 魚生好新鮮,口感豐富👍 除左可以就咁食魚生飯,佢仲有壺熱辣辣嘅魚湯可以倒入d飯度變魚湯泡飯食!佢個魚湯真係好好味啊!😋 而唔食生嘢嘅朋友都有熟食揀 架 - 鹿兒島A4黑毛和牛丼配埋姜蓉、wasabi 同埋蘿蔔蓉食都好好味😋 和牛好淋好大片

Dinner
2024-09-01 241 views
🍱餐廳:海街丼(北角匯)🏫地址:北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖實在太瘋狂了🤣有咁啱得咁蹺,喺北角匯行完「一田」之後想醫肚,商場一轉出去就見到「海街丼」,裝修得仲靚過尋晚將軍澳嗰間分店,阿媽話要再食,其實真係冇所謂嘅,就叫了跟昨晚不同的食物:~「海宝丼」有蟹肉、切粒的刺身包括有吞拿魚、油甘魚、章魚、鮭魚子、還有小扇貝、鮭魚子及青瓜等,材料真的非常豐富👍這些新鮮的食材滿滿地鋪於飯面上,非常吸引😬食法同尋日的差唔多,先食D刺身🥰(當然仲有呢度嘅特色,加適量的啫喱醋落啲飯度一齊食,正❤️)最後加鮮魚秘製的高湯及泡飯的小料,即海苔、芝麻同脆米,特別開胃😋~燒鰻魚丼鰻魚一上枱就能聞到它的香氣,鰻魚肉肥美冇骨,軟熟又惹味,皮香肉滑兼份量多,一大條分兩人食都好足夠,真滿足🤣日本珍珠米飯夠軟熟,配搭鰻魚汁非常匹配,媽媽讚不絕口😄下次如想食新鮮的丼飯我係會再嚟encore的😀
🍱餐廳:海街丼(北角匯)
🏫地址:北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

~「海宝丼」

~燒鰻魚丼
日本珍珠米飯夠軟熟,配搭鰻魚汁非常匹配,媽媽讚不絕口😄

下次如想食新鮮的丼飯我係會再嚟encore的😀
2024-09-01 192 views
之前去過坑口店海街丼已經覺得刺身好有質素今日約開朋友嚟北角午餐,主動提議到北角海街丼先餐廳設計同樣是日本風格,木系裝潢,店舖雖然吾算好大,但落地玻璃,感覺光猛開揚,坐得都好舒服店內職員非常有善,落單時細心介紹食物,店內亦坐滿食客特上海寶丼 $175附熱綠茶·漬物·味噌湯吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、海膽、甜蝦、鮭魚子、青瓜剌身每日由日本空運到港,絕對是信心保證,款款刺身都非常新鮮,特別喜歡油甘魚、吞拿魚,壽司醋甜甜酸酸,食落好開胃,套餐還有漬物,濃郁味噌湯,大滿足汁煮比目魚定食 $90附熱綠茶·漬物·味噌湯朋友呢款汁煮比目魚定食也相當不錯,比目魚魚質幼滑又鮮甜,健康又美味整體來講,環境、服務不錯,食物水準高,值得推介
之前去過坑口店海街丼已經覺得刺身好有質素
今日約開朋友嚟北角午餐,主動提議到北角海街丼先
店內職員非常有善,落單時細心介紹食物,店內亦坐滿食客

特上海寶丼 $175
附熱綠茶·漬物·味噌湯

汁煮比目魚定食 $90
附熱綠茶·漬物·味噌湯

整體來講,環境、服務不錯,食物水準高,值得推介

2024-08-21
Lunch
2024-09-01 267 views
海街丼北角匯 地址: 北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖放工之後想搵些特別野食,可以考慮北角呢一間,一定唔會令你失望。❤️燒鰻魚丼份量相當多,鰻魚新鮮肥美,燒烤後外皮呈現漂亮的焦糖色,香氣撲鼻,口感嫩滑彈牙,配日本珍珠米飯加埋鰻魚汁,風味十足,令人回味無窮。❤️海宝丼」裏面有多種不同嘅海鮮,有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子、青瓜等,廚師將所有材料切粒,滿滿地鋪在飯面上,好大碗,每個丼飯都有碟啫喱醋和一份魚湯、泡飯的小料,如海苔、芝麻、脆米等,店員介紹可以先按自己的喜好把啫喱醋加入飯中進食,另外當飯吃到餘下三分一的時候,可以倒入保溫瓶內的魚湯及其他配料,變成茶漬飯,成為另一種食法,食材新鮮豐富,加上啫喱醋微酸特別好味,層次豐富有口感,我感覺得很特別,非常滿足。這裡的食材質素很高,員工親切有禮,值得推介。#海街丼#北角美食#umimachidon#香港生活#香港美食
海街丼北角匯
地址: 北角渣華道123號北角匯二期地下G38號舖

❤️燒鰻魚丼
這裡的食材質素很高,員工親切有禮,值得推介。
#海街丼#北角美食#umimachidon
#香港生活#香港美食

2024-08-31 215 views
近期食過最特別嘅一客兩食魚生飯👍🏻可以先淺嚐碗魚生飯, 吞拿魚肉同三文魚子本身已經好新鮮🥰成碗飯仲有好多配料加上附送嘅壽司啫喱醋調味,酸酸甜甜啱晒夏天食!☀️☀️☀️然後可以加入濃濃嘅魚介白湯🫶🏻食到咁上下就可以倒落去做泡飯🫶🏻魚湯係出乎預料地鮮甜🥰非常真材實料令我地忍唔住飲哂成碗湯!最後唔夠飽加左個炸油甘魚,炸粉唔厚,食到魚嘅鮮味!整體食物質素都非常好!環境價錢都非常合理,而且服務態度都好好,啱晒放工之後食個舒服嘅晚餐!
近期食過最特別嘅一客兩食魚生飯👍🏻

最近發現北角匯呢間新開嘅海街丼,終於搵到間抵食又正嘅日式餐廳喇!首先講下佢嘅焰燒三文魚帶子丼,哇!個樣已經靚到爆啦!個三文魚肉厚到癲,表面仲要用火槍燒過,香噴噴咁,個味香到飛起!帶子又新鮮又彈牙,真係唔話得,配埋啲飯食落真係超級滿足感!不過最令我驚艷嘅係佢嘅滑蛋鰻魚定食,講真,我平時唔係好食鰻魚,但呢度嘅鰻魚真係無得頂!啲滑蛋煮到啱啱好,滑溜溜咁,鰻魚又香又軟,入口即化,配埋啲醬汁,味道層次豐富到癲!個定食仲有配小食同湯最後講吓環境,間舖雖然唔大,但裝修都幾有feel,好有日式街頭小店嘅感覺。職員態度又好,服務又快手,真係無得彈!總括嚟講,海街丼絕對係北角區嘅新歡!想食抵食又正嘅日式料理,一定要黎試下!我肯定會再黎,仲要帶埋啲朋友過黎!