🥩鹿兒島A4黑毛和牛丼   ($145) 🥩🥩Kagoshima A4 Wagyu Don   ($145) 🥩- 呢個和牛飯大約有5-6片, 全部入口即溶. 另外午餐set有配木魚茄子, 麵豉湯同熱茶☕️海寶丼 (特上)   ($160)Seafood Rice Bowl (Deluxe)   ($160)- 好足料既海鮮丼飯, 大滿足啊!🎲🎲🎲最後食完賣單時仲有小遊戲玩. 如果搖到三個指定圖案嘅骰仔, 仲有機會全單免費添, 不過就好難啦😂😂呢間餐廳有三間分店, 分別係九龍灣E-Max,將軍澳東港城同鰂魚涌太古坊⛩⛩⛩
🥩鹿兒島A4黑毛和牛丼   ($145) 🥩
海寶丼 (特上)   ($160)
- 好足料既海鮮丼飯, 大滿足啊!

2020-12-24
$150 (Lunch)
2021-01-02 121 views
第一次去坑口就揀咗呢一間人氣食店點知有驚喜去到等咗5分鐘左右就可以入座啦雖然舖頭座位比較迫但裝修幾靚架幾有氣氛中午嘅定食真係幾抵食架佢仲可以加飯添男朋友叫咗炸雞件定食(柚子胡椒)$58$58有嘢飲 有前菜 有麵豉湯去邊度搵呀重點係咩啊係好!好!食!講吓個前菜先係醃茄子🍆正常啦 哈哈唔算太特別但個麵豉湯呢好有誠意飲落去同出面嘅唔同亦都飲得出唔係粉沖嘅麵豉湯後來我問侍應姐姐點解個味同出面唔同原來佢話係落咗魷魚絲落去一碗小小嘅湯都咁有誠意即刻加分而最好食嘅係雞件柚子同胡椒味非常之出亦都好夾雞係啱啱炸好熱辣辣好Juicy好食過我哋上次去觀塘嗰間仲要收百幾蚊一餐呢度係$58咋又好食又抵食我就叫咗照燒雞扒丼$80呢度個定價有啲奇怪明明個份量男朋友叫嗰個一樣但唔知點解呢個貴咁多亦都冇佢嗰個咁好食點解咁講呢首先條菜有啲怪怪地成塊菜咁樣攤喺度我寧願佢唔要啦.....而呢一個雞扒就炸得太乾同埋好薄亦都唔熱lu......點解男朋友嗰份咁好味架當然佢都唔差不過有對比之下呢個就爭啲囉整體來講環境都幾好坐幾靚枱與枱之間個距離窄咗啲服務都唔錯嘅食物嘅性價比高唔貴又好食唯一缺點就係出品唔夠穩定我一定會再嚟㗎因為好食
第一次去坑口

但裝修幾靚架

幾有氣氛

中午嘅定食真係幾抵食架

佢仲可以加飯添
炸雞件定食(柚子胡椒)

男朋友叫咗炸雞件定食(柚子胡椒)$58

亦都冇佢嗰個咁好食

點解咁講呢
首先條菜有啲怪怪地

成塊菜咁樣攤喺度
我寧願佢唔要啦.....
而呢一個雞扒就炸得太乾
同埋好薄
亦都唔熱lu......
點解男朋友嗰份咁好味架

唯一缺點就係出品唔夠穩定
我一定會再嚟㗎

因為好食又抵食 哈哈
下次好想試吓刺身

呢度絕對值得一個笑
因為係滿足嘅一個午餐

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Lunch
炸雞件定食(柚子胡椒)
照燒雞扒丼
2020-12-04 128 views
放工約了朋友一起吃飯大家都想吃日本菜朋友推薦了這一間 — 海街丼於是便來了試一試餐廳裝修挺特別餐點選擇亦不少 款款都好吸引海寶丼配料十分豐富 有紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子和青瓜刺身十分鮮甜 切粒容易入口 和飯混合點上豉油芥辣一齊食多重滋味享受 非常出色的丼飯食了一半後可以加上熱辣辣的湯立刻變成變暖粒粒的茶漬飯 好特別滑蛋豬扒飯吉列豬扒外皮香脆配上香甜的洋蔥滑蛋味道很夾 簡簡單單一個丼飯也很好吃值得一試
放工約了朋友一起吃飯

配上香甜的洋蔥滑蛋
味道很夾 簡簡單單一個丼飯也很好吃
值得一試
2020-12-02 104 views
每年到了這個時候,都會因為結婚周年紀念而煩惱,不過因為今年疫情嚴重,所以決定一切從簡,今晚便來到將軍澳的食肆,吃一頓簡簡單單的日式料理。海寶丼特上$210 ,紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、海膽、甜蝦、鮭魚子、青瓜。這個丼飯的魚生,味道鮮甜可口,加些壽司醋啫喱和日式醬油,已經成為一個很好味的丼飯了。日式凍辣蕃茄$38,蕃茄來自日本,廚師已經剝了皮,只剩下蕃茄肉,肉質爽口,加上了帶點辣和酸的醬汁,非常開胃。

2020-12-02 71 views
之前曾經在鰂魚涌吃過一次這間食肆,最近從網上得知,分店已經去到將軍澳,今晚便專程來到了。豚肉生薑燒丼$130,包括:味噌湯、小鉢一碟、溫泉蛋。豚肉生薑燒丼,豚肉經過醬汁烹調之後,仍然保持香甜味道,而薑和洋蔥的香氣,深入了豚肉之內,味道層次更加好。如果將溫泉蛋,加進豚肉之內,豚肉更加嫩滑,是另外一個吃法。燒明太子$40,明太子帶點鹹香的味道,又有微辣的香氣,經過加熱之後,非常惹味。日本三得利啤酒$50杯,因為現在推廣優惠,全日八折,只買$40。

豚肉生薑燒丼$130,包括:味噌湯、小鉢一碟、溫泉蛋。

2020-11-30 71 views
老公今日帶我哋兩個去將軍澳食好西,佢話相中呢間海街丼好耐,終於等到我地出城同佢食lunch。我哋避開咗午餐高峰時間,兩點半先食,又唔洗等位,更不用同人迫,食坐都自在。裝修風格行木系工業風,略帶和風復古味,雖地方不大,但坐落舒適。由於包廂位有人,所以坐咗喺吧枱對住嘅4人坐位,都可以睇到師傅制作美食。由於與小朋友同行,所以我哋主打熟食,叫咗炸豬扒和炸雞定食,午市定食有主食丶前菜丶湯同凍/熱茶跟餐,仲可以加錢追加小食添~所以我哋追加咗和風薯仔沙律同埋炸章魚。最先到係薯仔沙律,薯仔打到好綿,但都仲有啲顆粒薯仔的口感,配青瓜同紅蘿蔔絲,爽口清新,酸度恰宜,開胃之至。跟住炸豬扒定食也隨之而來,大大一碗珍珠米灑上紫菜飯素,前菜就係醃茄子,由於豬扒厚切,所以炸都唔會乾爭爭,軟腍多汁,點埋酸酸的豬扒醬,可解油膩感,而麵豉湯加入紫菜點綴就更易入口。炸章魚亦上桌待候,剛炸好熱辣辣,外面脆卜卜,內裡就爽口彈牙,咸香有咬口,淋上檸檬汁鮮味更出~而炸雞定食係最後上枱,配嘅前菜係凍辣蕃茄,蕃茄已去皮,味道清香爽甜,沒有青味,加上辣汁,酸甜得嚟帶有微微辣勁,醒胃好味。炸雞好大份,薄薄炸粉,炸出脆口滋味,肉嫩多汁,用皮

炸雞好大份,薄薄炸粉,炸出脆口滋味,肉嫩多汁,用皮脆肉厚,低食之選。
飲品跟定食有熱或凍嘅綠茶同烏龍茶,亦可以加錢轉其他飲品或者追加食物~
今次的午餐確實有驚喜,價錢實惠之餘仲份量足,下次兩個人嚟食埋佢地嘅海寶丼
2020-11-28 333 views
日本野長期都係TO EAT LIST既第一位,今次就襯住影下商場聖誕裝飾,順便試下朋友介紹既丼飯專門店先~~餐廳位置比較偏,要認真搵先搵到呀好彩早去,唔駛等位就入得✌🏻 午餐原來係畫紙仔~至於價錢豐儉由人,平食又得,食好少少都得~~😆而家有限時優惠!!有得double 海膽😍😍見到真係勁開心🥳食物上枱速度都算快~~首先,上左海宝丼(特上)~~果然冇叫錯,賣相好精美呀🥰不過侍應冇話我知原來綠色個碗仔係醋jelly黎,要加入飯度食😂😂結果浪費左喇~~前菜有清蕃茄,酸酸甜甜咁,好開胃呀~~海宝丼既食材非常豐富,除左面頭的甜蝦、雪蟹肉、海膽、三文魚籽外,中層仲夾住角切魚生,包括赤身、白肉魚、章魚。。。口感超級豐富,而且都好新鮮~真係好似將成個海洋放左落肚咁😌😌Double左既海膽份量呀!!!好吸引🤤另外,我點左鰻魚丼~~大人食生,小朋友食熟~~大大條鰻魚係丼飯上的美姿~~鰻魚都算厚身,而且有燒香過既味道~~咬落油脂豐富,比想像中好食👍🏻真係好大塊午餐叫一個丼飯,可以加配一份小食~~咁我點左2個丼飯就加左2份小食~~分別係炸咖哩魚球同埋炸章魚~~咖哩魚球食落有微微的咖哩味,但配埋生薑蓉就爆發左薑

前菜有清蕃茄,酸酸甜甜咁,好開胃呀~~
海宝丼(特上)

Double左既海膽份量呀!!!好吸引🤤
雙倍海膽

真係好大塊
鰻魚飯

咖哩魚球食落有微微的咖哩味,但配埋生薑蓉就爆發左薑既辣味~~
炸章魚好好食,炸完仲保持到淋,面既脆漿又唔厚,而且新鮮炸起冇油淋淋既感覺
炸咖哩魚球

平時唔食飯都清哂見底😋😋
清碗
2020-11-24
$175 (Lunch)
海宝丼(特上)
雙倍海膽
炸咖哩魚球
清碗
2020-11-25 62 views
今日在家附近搵食, 見到呢間專食日本丼飯的鋪頭,裝修很有日本居酒屋風味,於是入去食番餐先. 餐廳坐位寬闊, 掛上的燈泡仔又帶點和諧感, 木制的枱椅都坐得很舒服, 見到餐牌選擇很多, 有沙律前菜, 一品料理, 魚生飯, 炸物, 丼飯, 小食樣樣都想食😊。 #前菜是醃制了的木魚茄子, 很柔軟, 茄子🍆聽說有保護血管功效👍 #海宝丼(特上)食材材料豐富新鮮,內有海膽、鮭魚子、吞拿魚、甜蝦、章魚、青瓜...,用壽司醋果凍溶入米飯,人口多種味道分別涌出,咸味甘香,經店員講解食法, 說吃到一半時,可以加入用暖壺裝好的鰹魚湯拌飯食,入口啖啖鮮味,與丼飯很配合.早吃早享受,結帳後才見有客人進入。吃完美味嘅晚餐,心情都好點。

#前菜
是醃制了的木魚茄子, 很柔軟, 茄子🍆聽說有保護血管功效👍

#海宝丼(特上)

早吃早享受,結帳後才見有客人進入。
吃完美味嘅晚餐,心情都好點。
2020-11-25
Dinner
2020-11-24 63 views
海街丼宜家係坑口都有喇。我今晚收工就特登過黎食個晚餐,試下呢個由鰂魚涌開到黎坑口嘅分店。特上海宝丼($210),同普通海宝丼嘅分別就在於有埋海膽!宜家用正價點呢款丼仲可以免費要雙倍海膽!平時要加$40架~有紅身魚、白身魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、雪蟹、海膽、甜蝦、鮭魚子。好豐富。另外跟左魚湯,入口清清地,味道卻出奇地濃郁。旁邊仲有啲白醋啫喱,可以根據自己口味加落啲飯度。小食點左炸芝士魚餅($36),原來係夾左塊芝士落芝士魚餅,半溶狀態超吸引~

平時要加$40架~
好豐富。

另外跟左魚湯,入口清清地,味道卻出奇地濃郁。
旁邊仲有啲白醋啫喱,可以根據自己口味加落啲飯度。

2020-11-23
Dinner
2020-11-24 55 views
📍海街丼 (東港城) (將軍澳)🔍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖-----放長假無聊去咗將軍澳行新Donki。行街之前就先到附近充飢,巧遇呢間幾高質嘅丼飯同大家分享下。🐟鰻魚丼 $125 加溏心蛋 $15🥚-鰻魚一向都係我嘅最愛,見到隔離檯點咗個鰻魚飯,望落甚是誘人,就跟住叫了一個,另外再追加一個我心愛嘅溏心蛋。鰻魚飯一送到,未除口罩已經聞到嗰陣香味撲鼻嘅鰻魚味。一啖咬落去,沒有半點魚刺,魚肉非常厚嫩。-除左咗鰻魚之外,米飯亦係得令人欲罷不能。甜鹹參半嘅鰻魚汁、香甜半溶嘅溏心蛋,拌上粒粒飽滿嘅珍珠米,每口都吃得令人非常滿足又幸福。-PS:鰻魚比較大,大食嘅B仔覺有另外加飯🍚。(加飯是免費的)-----👶🏻B仔整體評價:8/10個👍🏻👶🏻B仔抵食程度:7.5/10個👍🏻👶🏻B仔環境評分:7.5//10個👍🏻👶🏻B仔味道評分:8.5/10個👍🏻👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻-----#swallowhongkong跟住我一齊吞食香港啦!🤤#swallowTseungKwanO
📍海街丼 (東港城) (將軍澳)
🔍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖

👶🏻B仔回頭機會:8.5/10個👍🏻
#swallowhongkong
跟住我一齊吞食香港啦!🤤
#swallowTseungKwanO
同朋友行完街揾食,經過呢間餐見到外面環境唔錯就入去試下餐廳入面係工業風加和風設計有bar枱位,中間大share table位同埋兩邊卡位店員盡量將客人隔一張枱坐櫈有坐墊坐得舒服我地叫左個海宝丼(上)呢個海鮮丼有好多料 有1半係厚厚既蟹肉撈埋d蟹子鋪面份量好多😋😋😋好豐富三文魚 吞拿魚 小扇貝同其他魚生🍱黎到之後佢會講解食法有一小碟啫喱醋另上自己撈白飯跟餐仲有保溫壺裝住d魚湯,加分🤩魚湯熱辣辣好鮮甜無味精好正豚肉生薑燒丼飯🍛加上有隻溫泉蛋加埋落d飯入面,好好味豚肉薄切 份量都算多 味道方面唔會好鹹 肉質都好嫩滑!!個飯加左好香既麻油 🥰總括黎講餐廳環境好舒服😌適合坐耐d傾計上菜速度快,店員不時加茶 服務幾好原來佢仲有幾間分店😚可以openrice book位見到佢個特上吞拿魚蓉丼都好吸引🤤🤤🤤日本野黎講值得下次encore再去食💕
同朋友行完街揾食,經過呢間餐見到外面環境唔錯就入去試下
餐廳入面係工業風加和風設計
有bar枱位,中間大share table位同埋兩邊卡位
店員盡量將客人隔一張枱坐
櫈有坐墊坐得舒服

我地叫左個海宝丼(上)
呢個海鮮丼有好多料 有1半係厚厚既蟹肉撈埋d蟹子鋪面
份量好多😋😋😋好豐富
三文魚 吞拿魚 小扇貝同其他魚生🍱
黎到之後佢會講解食法
有一小碟啫喱醋另上自己撈白飯
跟餐仲有保溫壺裝住d魚湯,加分🤩
魚湯熱辣辣好鮮甜無味精好正

豚肉生薑燒丼飯🍛
加上有隻溫泉蛋加埋落d飯入面,好好味
豚肉薄切 份量都算多 味道方面唔會好鹹 肉質都好嫩滑!!
個飯加左好香既麻油 🥰

總括黎講餐廳環境好舒服😌適合坐耐d傾計
上菜速度快,店員不時加茶 服務幾好
原來佢仲有幾間分店😚可以openrice book位
見到佢個特上吞拿魚蓉丼都好吸引🤤🤤🤤
日本野黎講值得下次encore再去食💕
2020-11-19
$170 (Dinner)
2020-11-22 53 views
店內裝潢貼近日本居酒屋風格。今日試食係佢嘅「海宝丼」,丼飯沒有落醋,想落幾多醋,就要自行用它特製的「壽司醋果凍」作調味。魚生都好足料、新鮮😋,丼飯大盛り不用另外付費。#海街丼 #海宝丼 #大盛り無料
店內裝潢貼近日本居酒屋風格。

魚生都好足料、新鮮😋,丼飯大盛り不用另外付費。

#海街丼 #海宝丼 #大盛り無料
2020-11-22
$90 (Lunch)
丼丼丼 全部都係丼的豐富刺身丼~~~週末約了朋友仔去將軍澳同坑口之間嘅香港單車館附近踩單車 做運動之前我哋就先去咗附近醫肚仔 係朋友嘅推薦底下 我地黎咗呢間專食丼飯嘅餐廳食飯🥰~~~一坐低 服務員話今日有兩個丼嘅海膽都會可以免費升級加倍 一聽到簡直就係等於幫我呢個選擇困難人士做咗決定😆有得double我最愛嘅海膽Bb 緊係要啦~~~呢個可以比加倍嘅丼飯 係佢哋嘅招牌之一 叫做極上海寶丼 裡面有紅肉 白肉 章魚 穴子 蛤蜊 小扇貝 真雪蟹 海膽 甜蝦 鮭魚子 同青瓜等等 最有趣嘅係 佢嘅飯本身是沒有壽司醋的 佢地會另外配一個sushi 醋 jelly比你 咁樣係為咗先俾你先試下刺身 同魚本身嘅鮮味 試完之後 就可以將特製嘅壽司醋果凍 加落啲米飯度 非常有趣 而我就咁食d啫喱 味道都不錯 ~~~除咗飯之外 我哋仲叫咗豆腐胡麻沙律 醬油菠菜同清酒煮蜆 胡麻沙律冰冰涼涼好開胃 豆腐嘅豆味都好重 唔係一般本土嘅豆腐 似係用咗日本豆腐 幾高質 醬油菠菜爽口 不帶菠菜的乾澀口感 清酒煮蜆就肥美非常 加埋清酒調配 非常清香鮮甜 正~~~推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥海街丼 (東港城) (將軍澳)將軍澳重
丼丼丼 全部都係丼的豐富刺身
推薦度:🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥
海街丼 (東港城) (將軍澳)
將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
2020-11-18 26 views
Was here for lunch after 2pm on a Sat. No queue required. Ordered two lunch sets. Sliced pork cooked with ginger. And ginger taste was not overpowering. Thankfully.Pork cutlet with eggs. Good taste but on the saltier side. Cutlet is also decent, not too dry.Would want to try this shop again but for sashimi bowls. Believe that should be the 主打.

Ordered two lunch sets.

$90 (Lunch)
之前還在鰂魚涌上班時吃過的丼飯,沒想到原來在將軍澳的東港城開了分店!海街丼 - 主打各式的魚生丼,每款看起來都很豐富的耶餐廳裝修是走居酒屋的風格,不愧為日本東京三軒茶屋海街丼的香港分店之一呢對比起晚市,午市定食相對價錢會吸引一些。而且還是Set來,還可以追加小食選擇亦頗多~除了海鮮丼飯外,也有炸物類等等Set 當中包括了丼飯 + 小食 + 麵豉湯 + 飲品 ~ 份量十足!下單直接劃在點單紙再給店員就可以囉在三心兩意之下,最終還是選了-  特上海寶丼 ($160)這是三款海寶丼中最豐富的,有多達10款的海鮮~切得高高的在沒有混合醬油和芥末之前先嚐了雪蟹肉,一絲絲的味道很鮮甜!還有蛤蜊、小扇貝都很可口魚生方面,有角切的吞拿魚、油甘魚~章魚、穴子也被埋在山下呢 (笑)不過要說到我喜歡的當然是質感細膩帶淡淡甘甜的海膽!甜蝦有兩隻,吃落有粘糯感和帶有甜味。另外還有鹹鮮味十足的鮭魚子和爽脆青瓜順帶一說,這裡的芥末應該是新鮮磨制的那種,吃起來有點不一樣但要數最特別的當然是“壽司醋果凍”,可按自己的口味加進米飯內不愛吃醋米飯的可直接忽略掉也行!麵豉湯普普通通吧~前菜則是日式凍辣番茄~開胃的冷盤來呢朋友
海街丼 - 主打各式的魚生丼,每款看起來都很豐富的耶

選擇亦頗多~除了海鮮丼飯外,也有炸物類等等
下單直接劃在點單紙再給店員就可以囉

在三心兩意之下,最終還是選了-  特上海寶丼 ($160)
這是三款海寶丼中最豐富的,有多達10款的海鮮~切得高高的
特上海寶丼

不過要說到我喜歡的當然是質感細膩帶淡淡甘甜的海膽!

順帶一說,這裡的芥末應該是新鮮磨制的那種,吃起來有點不一樣
不愛吃醋米飯的可直接忽略掉也行!
麵豉湯普普通通吧~前菜則是日式凍辣番茄~開胃的冷盤來呢

朋友點的則是 - 特上吞拿魚蓉丼 ($160)
這個丼也有海膽和鮭魚子!配上口感綿滑細緻的吞拿魚蓉,鮮味十足
套餐的飲品有冷/熱的烏龍茶或是綠茶~跟朋友都是選了 烏龍茶
特上吞拿魚蓉丼

我們也有追加小食!沒想到原來午市定食的前菜都是 - 日式凍辣番茄 ($30)
不過這番茄好吃啊!重點是沒吃到怪怪的草青味,而且也不會酸。
另一個小食則是 - 炸章魚 ($38) 加了檸檬汁不會很油膩,外脆內很軟嫩!
日式凍辣番茄
2020-11-09
$213.4 (Lunch)
特上海寶丼
特上吞拿魚蓉丼