2021-04-24 530 views
海街丼供應日式丼, 是我愛吃的其中一個項目, 第一間店子選址在鰂魚涌海光街,其後進駐將軍澳, 這天人在將軍澳區, 來試試又何妨。先點選飲品, 來一杯冰凍啤酒就最好不過,點了白啤, 冰涼解渴而麥味濃郁,喝起來夠暢快。再來炸牛油栗米,師傅炸得外層微脆,而內層口感帶點點糯口,粒粒金黃色、飽滿的粟米加上牛油散發出的香味,每一口咬下去都係甜美。店員送上海宝丼(上), 單看賣相已經是先聲奪人, 多款食材堆得滿滿的,當中包括了紅肉、白肉、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子、黃瓜, 味道整體來講是有水準的。還可以把壽司醋果凍溶入米飯之中,令丼飯多了一點酸味, 最後可加上魚湯變做茶漬飯, 是一丼三吃的食法。餐廳的環境和食物質素都不錯,值得一試。
餐廳的環境和食物質素都不錯,值得一試。
2021-04-20 363 views
今次黎到東港城,見到門面裝修得好有日本風味既海街丼,日本癮起既我,緊係要入去一試究竟啦!入到去燈光柔和,未食已經覺得relax,再加埋店內播住日本既歌曲,氣氛真係一流!因為之前都食過既關係,今次一黎就叫左兩個和牛燒肉蓋飯, 都有4-5片牛肉,都尚算可以送到飯食, 牛既厚度岩岩好,唔會太薄,有少少咬口,不過今次燒得好乾,冇晒啲油滋味,有啲質素下降左。Lunch set配埋前菜、味增湯、飲品, 食個quick lunch都ok既, 但希望可以變番以前既水準!
和牛燒飲蓋飯
2021-04-06
$120 (Lunch)
2021-04-15 289 views
思鄉病發作, 勁掛住日本!!! 🇯🇵去左呢間日本餐廳, 裝修行居酒屋風格, 入去感受下日本氣氛~~~ 同晚市相比, 午市有定食, 價錢相對會吸引d, 100蚊左右就有丼飯食, 跟餐會配茶, 面豉湯同小食一份!海寶丼 (上) $115餐點送到上黎真係好吸引, 勁多料絕冇手軟, 堆到成座山咁! 有我最愛既真雪蟹肉, 好鮮甜!! 除左蟹肉, 魚生方面仲有角切的赤身, 白身, 章魚, 小扇貝, 穴子同三文魚子, 好正既雜錦海鮮丼!! Wasabi係新鮮磨制, 讚!! 而佢最有心思既係有<壽司醋果凍>, 可按自己口味加入去米飯, 好特別! 除此之外, 仲會有一樽魚湯, 食到咁上下可以倒入去變做茶嘖飯~~ 真係好特別, 有好多個食法!! 而麵豉湯就正正常常, 是日前菜係日式凍番茄, 好開胃!!!

海寶丼 (上) $115
餐點送到上黎真係好吸引, 勁多料絕冇手軟, 堆到成座山咁!

而麵豉湯就正正常常, 是日前菜係日式凍番茄, 好開胃!!!

2021-03-19
2021-03-17 208 views
疫情之後,同好多香港人一樣,都冇得去旅行, 真係好掛住日本,雖然冇得去日本,不過都可以食下日本菜,一解思鄉之情。呢間海街丼主打嘅魚生蓋飯, 食材非常新鮮,所有魚生標榜由日本空運到港,配合日本產嘅米飯,滿滿嘅日本味道! 丼飯上面嘅材料好豐富有三文魚子、元貝、蟹肉、吞拿魚粒等,配合獨特嘅香醋啫喱,撈埋落個飯一齊食,口感非常特別。而且所有海鮮材料都非常新鮮,鮮甜爽口,尤其係元貝肉夠晒正,彈牙清甜,而三文魚子亦都好好食,帶有鹹香。不過實在太好味啦,所以感覺上個飯嘅份量有啲細,如果分量大啲就更好啦!

📍 海街丼 Umimachidon📍 將軍澳 坑口 • 東港城1樓186號舖《海街丼》是來自東京的丼飯店🇯🇵,主打海鮮丼飯。在鰂魚涌和九龍灣開業後,日前更進駐將軍澳坑口!希望未來不僅僅是香港的東邊,另外一邊都可以照顧得到XD餐廳的海鮮由築地市場直送,保證新鮮👌掛念日本了嗎?快點來《海街丼》品嚐正宗的日本味道吧!🇯🇵餐廳燈光昏暗,空間蠻大,有卡座、吧檯、普通座位。坐吧檯的我們面前還有一部正放著動漫的迷你電視📺 XD這裡大部分人氣刺身飯都採用吞拿魚/海膽,對於比較鍾愛三文魚的我們,就不是太吸引啦~所以我們點了最新推廣的兩款丼飯,還有兩道小吃~燒三文魚 ($75)Grilled salmon把新鮮的三文魚薄切,然後灸燒,充滿魚油香氣😆配上放在每片三文魚片上的各式蔬菜點綴,更添口感和味道層次✨醬汁酸酸甜甜,跟三文魚很搭,是一道開胃小菜‼️•炸牛油粟米 ($38)Fried corn with butter雖然名字是炸玉米,可是並沒有炸的乾巴巴、很脆的樣子,反而比較像燒玉米。保留了香甜的玉米汁,加上牛油調味,表面還灑上海苔粉,好好吃!🌽•豚肉生薑燒丼 ($130)Ginger pork belly
📍 海街丼 Umimachidon
📍 將軍澳 坑口 • 東港城1樓186號舖

餐廳的海鮮由築地市場直送,保證新鮮👌
掛念日本了嗎?快點來《海街丼》品嚐正宗的日本味道吧!🇯🇵

餐廳燈光昏暗,空間蠻大,有卡座、吧檯、普通座位。
坐吧檯的我們面前還有一部正放著動漫的迷你電視📺 XD

所以我們點了最新推廣的兩款丼飯,還有兩道小吃~

燒三文魚 ($75)
Grilled salmon
燒三文魚
燒三文魚
把新鮮的三文魚薄切,然後灸燒,充滿魚油香氣😆
配上放在每片三文魚片上的各式蔬菜點綴,更添口感和味道層次✨
醬汁酸酸甜甜,跟三文魚很搭,是一道開胃小菜‼️

炸牛油粟米 ($38)
Fried corn with butter
炸牛油粟米

豚肉生薑燒丼 ($130)
Ginger pork belly don
- 味噌湯 | 小鉢 | 溫泉蛋
豚肉生薑燒丼
味噌湯
溫泉蛋
終於到主菜啦!
這晚點的兩個丼飯都配味噌湯、小鉢、溫泉蛋。
豚肉生薑燒丼
豚肉片薄切卻有嚼勁,而且很入味🥰
香甜的醬汁,加上薑和洋蔥的香氣,很下飯🍚
加入溫泉蛋拌勻,滋味十足!

京蔥味噌燒雞丼 ($130)
Miso chicken don
- 味噌湯 | 小鉢 | 溫泉蛋
京蔥味噌燒雞丼
京蔥味噌燒雞丼
雞扒燒的外皮香脆,而且裡面的肉還保持嫩滑~
用了味噌作調味,雞肉很入味,跟日本米飯一起吃很配 ٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و

Menu:
2021-03-14 116 views
今日和友人行完山之後,去將軍澳賞櫻花!賞完櫻花之後,就好想去日本旅行去日本之前,就食下日本野先!這間店算係係商場裡面比較少見的連鎖餐廳!店舖的面積唔算大,但裝修都唔錯,頗有氣氛!我們點了海寶丼上和京蔥雞扒!兩份餐都送酸辣蕃茄,個酸辣汁好好味!海寶丼個紅肉白肉好好味,一吃就唔想停!附送了一樽魚湯,當食淨約三份一飯時,倒入飯裡成為茶嘖飯!另外有一份透明壽司醋啫喱!魚湯清清甜甜,加入魚湯和壽司透明壽司醋啫喱後,茶嘖飯酸酸地,個味道很少有,很醒胃!而京蔥雞扒飯比較似傳統照燒雞扒味道!
去日本之前,就食下日本野先!

而京蔥雞扒飯比較似傳統照燒雞扒味道!
2021-03-12 152 views
*💭海街丼午市價錢相當吸引,有多種丼飯,定食set有丼飯、蘋果醋啫喱🍎、麵豉湯、蕃茄小食🍅及飲品。上次探訪時已經覺得特上海寶丼十分足料,今次決定再來一次😋這份丼飯份量十足,堆得高高的😍,每種海鮮都好鮮甜,鋪在上層的是蟹肉、海膽和甜蝦,全部都十分新鮮鮮甜,超讚🥰撥開蟹肉後會發現還有一堆角切吞拿魚、油甘魚和章魚在下層,份量也不少,不過我還是比較偏愛厚切刺身的豐富口感🤤我們還追加了數款小食,有凍蕃茄🍅、醃茄子🍆和燒鯖魚🐟,鯖魚燒得很香口😍配上檸檬汁後非常清新開胃😋
💭海街丼

上次探訪時已經覺得特上海寶丼十分足料,今次決定再來一次😋

2021-02-21 1180 views
將軍澳算係比較少日本野食既地方基本上如果係坑口要搵日本餐廳食野都十隻手指數得哂最近見到東港城有間門口裝修好日式風情店內邊都好有情調 木系裝潢配上掛滿鎢絲燈既天花 氣氛唔錯有居酒屋風格。打開餐牌見主打日式丼飯即時叫返個海寶丼(上) (HK$115)一上菜 哇 超滿料好澎湃既雪蟹肉除左雪蟹肉 丼飯仲有更多海鮮紅肉魚、白肉魚、章魚、穴子、蜆肉、扇貝、三文魚子雪蟹肉味道鮮味十足同米飯混合加上豉油芥辣所有材料拌勻混合哂全部海鮮啖啖入口滋味享受 大滿足另外丼飯配有一碟壽司醋果凍欣賞佢可以按自己喜好將果凍混入白飯中如果唔喜歡醋味都可以skip。炸雞定食 (HK$58)Set 當中包括了前菜、主食、小食、味噌湯、飲品前菜係日式凍辣番茄去皮茄肉爽口勁開胃好食 甜甜酸酸辣辣炸雞外脆內軟新鮮炸好熱辣辣雞件炸完都保持濕潤嫩滑另外配白飯及味噌湯味噌湯普通正常味道配上紫菜飯素既白飯份量很大 夠哂飽肚套餐的飲品有烏龍茶或是綠茶今次試左綠茶 覺得都好好飲好濃食完左炸雞再飲返一口熱茶覺得可以解膩。午市價錢比較吸引價錢實惠 環境都好。食物:7/10價錢:7/10環境:8/10。海街丼 (東港城)將軍澳重華路8號東港城1樓
將軍澳算係比較少日本野食既地方
基本上如果係坑口要搵日本餐廳食野都十隻手指數得哂
最近見到東港城有間門口裝修好日式風情
店內邊都好有情調 木系裝潢配上掛滿鎢絲燈既天花 氣氛唔錯
有居酒屋風格

打開餐牌見主打日式丼飯
即時叫返個海寶丼(上) (HK$115)
一上菜 哇 超滿料好澎湃既雪蟹肉
除左雪蟹肉 丼飯仲有更多海鮮
紅肉魚、白肉魚、章魚、穴子、蜆肉、扇貝、三文魚子
雪蟹肉味道鮮味十足
同米飯混合加上豉油芥辣
所有材料拌勻混合哂全部海鮮
啖啖入口滋味享受 大滿足

另外丼飯配有一碟壽司醋果凍
欣賞佢可以按自己喜好將果凍混入白飯中
如果唔喜歡醋味都可以skip

炸雞定食 (HK$58)
Set 當中包括了前菜、主食、小食、味噌湯、飲品
前菜係日式凍辣番茄

價錢實惠 環境都好

食物:7/10
價錢:7/10
環境:8/10

海街丼 (東港城)
將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
2020-12-25
肥姑姐飲食推介 - 吞拿魚二色丼,魚湯 及 炸芝士魚餅1)環境衞生小小的店約二十多個坐位,有著日本懷舊感的佈置,最欣賞是店內的燈飾裝飾令人難忘,在商場內有自成一角之感。2)食物質數吞拿魚二色丼吞拿魚二色丼用上中拖羅,一碗飯內有吞拿魚粒及蓉,仲有三文魚籽及金黄色的飛魚籽,材料既新鮮亦豐富,真的令我十分意外。另外因為材料切成大小不一,所以有不一樣的口感。(圖一,紅圈)此為啫喱醋,是混合丼飯一起吃,比較酸,怕酸的朋友不建議加(圖一,紫圈)仲有跟餐附送放在保溫瓶內之魚湯,其中一種食法是於丼飯食剩三分一再加入其中,使之成為湯飯食用。但我沒有跟從,食完丼飯後才飲湯,此為鯛魚湯,從保溫瓶倒出熱辣辣,零味精,非常鮮甜,飲完整個人暖和起來。炸芝士魚餅外脆內軟,有拉絲的芝士在內,甜甜地脆脆地非常好味,令人吃完想再吃。其實海街丼有好多炸物選擇,非常建議大家多點幾款試試。3)價格吞拿魚二包丼$180炸芝士魚餅$36(外收加一服務)4)再惠顧指數👉🏻

(跟餐)鯛魚湯

肥姑姐飲食推介 - 吞拿魚二色丼,魚湯 及 炸芝士魚餅

1)環境衞生

2)食物質數

3)價格
吞拿魚二包丼$180
炸芝士魚餅$36
(外收加一服務)

4)再惠顧指數👉🏻
2020-09-30
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$237.6 (Dinner)
(跟餐)鯛魚湯
2021-01-31 187 views
近日經常去搵住喺將軍澳嘅朋友由於限聚令關係經過海街檔丼都係關咗門每次經過我都俾佢嘅門面吸引住但無奈冇得食今次專登約朋友過嚟食個lunch店內嘅裝修又係好重日本風入到去就覺得自己置身於日本嘅居酒屋呢度除咗食海鮮檔丼之外仲推出左一個海膽窩燒蓋飯嘅套餐價錢都係五百零蚊左右, 但超級豐富點好呢一個餐之後店員會即刻拎白米放喺我哋面前煲, 煲20分鐘之後, 就會加入海膽加入海膽後焗5分鐘咁我哋就可以開餐啦呢隻澳洲海膽,海鮮味比較濃但係冇咁鮮甜我哋首先我哋將蛋黃同海膽撈埋一齊食非常邪惡 但好好食之後我哋就加咗鯛魚湯做茶漬飯加咗鯛魚湯嘅海膽鮮味更加突出我哋都好喜歡呢個食法成個餐包咗好多嘢食海街丼沙律入邊除咗沙律菜之外仲加入左竹輪同埋蟹柳,配上酸酸地嘅醬汁感覺非常清新呢個炸雞好值得一讚成個感覺唔會好油外皮好脆,肉質好juicy呢個日本凍辣蕃茄我自己超級鍾意醬汁有一點似辣味出前一丁嘅味道再配上咁甜嘅蕃茄Perfect match👍🏻👍🏻二次身就有油甘魚同拖羅,非常新鮮清酒煮蜆,有陣陣嘅清酒未唔錯呢度嘅食品質素唔差環境仲要非常之好價錢又唔會太貴一個我會再返嚟食嘅地方
近日經常去搵住喺將軍澳嘅朋友
由於限聚令關係經過海街檔丼都係關咗門
每次經過我都俾佢嘅門面吸引住
但無奈冇得食

今次專登約朋友過嚟食個lunch

店內嘅裝修又係好重日本風
入到去就覺得自己置身於日本嘅居酒屋

呢度除咗食海鮮檔丼之外仲推出左一個海膽窩燒蓋飯嘅套餐
價錢都係五百零蚊左右, 但超級豐富

加入海膽後焗5分鐘咁我哋就可以開餐啦
呢隻澳洲海膽,海鮮味比較濃但係冇咁鮮甜
我哋
首先我哋將蛋黃同海膽撈埋一齊食
非常邪惡 但好好食
之後我哋就加咗鯛魚湯做茶漬飯
加咗鯛魚湯嘅海膽鮮味更加突出
我哋都好喜歡呢個食法

成個餐包咗好多嘢食
海街丼沙律
入邊除咗沙律菜之外仲加入左竹輪同埋蟹柳,
配上酸酸地嘅醬汁感覺非常清新

呢個炸雞好值得一讚
成個感覺唔會好油
外皮好脆,肉質好juicy

呢個日本凍辣蕃茄我自己超級鍾意
醬汁有一點似辣味出前一丁嘅味道
再配上咁甜嘅蕃茄
Perfect match👍🏻👍🏻

二次身就有油甘魚同拖羅,非常新鮮

清酒煮蜆,有陣陣嘅清酒未
唔錯

呢度嘅食品質素唔差
環境仲要非常之好
價錢又唔會太貴
一個我會再返嚟食嘅地方
2021-01-27 123 views
趁放假跟家人到東港城的新熱店- 海街丼食午餐、未到一點已見長長人龍在排隊。新推出的釜飯二人套餐好豐富又吸引!先送來麵豉湯暖暖胃。前菜有柚子蘿蔔、凍蕃茄和沙律。好喜歡這個日式凍辣蕃茄、少少辣更加開胃。海街丼沙律 以柚子醋調味、味道清爽酸甜、連平時不愛吃沙律的友人都清碟。油甘魚刺身都幾新鮮前菜款式多多、還有麻醬吞拿魚日式炸雞新鮮炸起、香脆嫩滑吃完清酒煮蜆已經半飽一邊吃一邊等鍋燒蓋飯煮個二十分鐘、然後店員會來把海膽和蟹肉加進鍋裡再煮五分鐘。一打開蒸氣冒出、拌勻雞蛋、海膽和蟹肉、海膽汁沾滿整個飯、好正、夾著蟹肉增添鹹鮮唔會太膩。釜飯套餐仲可以任選兩杯飲品、這個松竹梅沖繩菠蘿酒、香甜酒味不算濃、好易入口幾好飲!

先送來麵豉湯暖暖胃。

油甘魚刺身都幾新鮮

前菜款式多多、還有麻醬吞拿魚

日式炸雞新鮮炸起、香脆嫩滑

吃完清酒煮蜆已經半飽

2021-01-26 2155 views
海街丼除了刺身丼之外,最近還推出了一些套餐,當然要提前預訂嚐嚐新意思!二人套餐有兩款,主要分別為一個是全海膽的鍋燒蓋飯,另一款則是蟹肉海膽鍋燒蓋飯,作為海膽狂迷當然選了前者😝套餐除了釜飯外,其他菜式亦非常豐富!前菜有爽脆的柚子蘿蔔、日式凍辣番茄、惹味的麻醬吞拿魚和新鮮的海街丼沙律,味道清新,非常開胃。吃完再喝一碗暖笠笠的麵豉湯,感覺一流時令刺身兩點有拖羅和油甘魚~拖羅帶豐腴脂香,入口即溶,而厚切的油甘魚充滿魚油香氣,同樣鮮美小食有日式炸雞件和清酒煮蜆。熱騰騰又酥脆的炸雞新鮮炸起,吃的時候還會冒煙呢。清酒煮蜆的蜆肉很大粒,鮮甜好吃又多汁,帶點幽幽的酒香,很適合用來佐酒主角海膽鍋燒蓋飯配鯛魚湯來了~入座時店員已經會先在一旁將米飯入鍋炊煮,等20分鐘後煮熟再放海膽入去焗5至8分鐘即可享用😋 熟了的海膽味道豐厚甘醇,像是奶油般的質地,再戳破蛋黃一起用來拌飯,感覺十分奢華哈哈。釜飯底下還有香脆的飯焦!品嚐了海膽的原汁原味後,可以按自己喜好加一點鯛魚湯作茶漬飯,一個釜飯可以享受二次的樂趣。鯛魚湯的淡雅香氣更能帶岀海膽的鮮甜,在冬天熱呼呼的吃茶漬飯真的很舒服飲品選擇也很多元化,我們點了熟成袐藏梅酒和

飲品選擇也很多元化,我們點了熟成袐藏梅酒和沖繩菠蘿酒。

鳳凰美田的熟成袐藏梅酒用了「吟釀」等級的日本酒作酒精基調,栃木縣產的「宮之梅」梅子風味雅緻,酒體色澤金黃,入口順滑

另一杯選了松竹海的沖繩菠蘿酒,充滿熱帶風情,滿滿的甜蜜果香,很獨特的風味

非常滿足的二人套餐

• 海膽鍋燒蓋飯二人套餐
2021-01-25 104 views
約左朋友食lunch 本身我地都鐘意食日本菜又見前排好多人介紹呢間海街丼所以就黎試下😛-🌟海寶丼(並) ($90)雖然呢個只係鋪頭最普通個魚生飯但係都已經超級豐富🤩材料有赤身、白身、章魚🐙、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子同青瓜🥒飯既面頭仲有成座山咁高嘅蔥呢度仲有個好似啫喱嘅壽司醋果凍將佢加埋醬油同芥末就可以加落飯度呢度嘅魚生好有鮮味而且個個特製嘅醬都好同成個飯好夾酸酸地好開胃🤤最出色既係加埋啖啖鮭魚子令到鮮味更上一層樓午餐附送嘅烏龍茶都好香係近來食過最好食嘅海鮮丼!😋
約左朋友食lunch
本身我地都鐘意食日本菜
又見前排好多人介紹呢間海街丼所以就黎試下😛
🌟海寶丼(並) ($90)
雖然呢個只係鋪頭最普通個魚生飯
午餐附送嘅烏龍茶都好香
係近來食過最好食嘅海鮮丼!😋

海寶丼(並)

海寶丼(並)
$100 (Lunch)
肥姑姐飲食推介 - 海街丼 - 滑蛋豬扒定食+炸芝士魚餅1)環境衞生小小店面,傳統居酒屋的裝修配以特色的燈飾,有一般2/4人枱及吧台位選擇,就算保持社交距離也可以坐十多位客人。2)食物質數第二次點的滑蛋豬扒定食,嫩滑蛋汁及煮淋了洋蔥仍舊非常入味,下飯一流;豬扒質素提升,今次厚身左,帶一條肥膏邊,吉烈表皮少少脆而且肉質軟身,有少少接近吉列名店Tonkichi 的水平。是一個會令人想再3 encore的定食。已經第三次食炸芝士魚餅,一貫嘅水準,鮮甜魚餅炸得熱辣辣上枱,夾著餅內半溶的芝士,超級好味,百吃不厭。3)價格滑蛋豬扒定食HK$80 (午餐價)炸芝士魚餅HK$36(另收加一服務費)4) 再惠顧指數👉🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
滑蛋豬排定食+炸芝士魚餅
滑蛋豬排定食-鮮炸脆口厚身豬排
滑蛋豬排定食-完美滑蛋
滑蛋豬排定食-入味洋蔥

肥姑姐飲食推介 - 海街丼 - 滑蛋豬扒定食+炸芝士魚餅

1)環境衞生

2)食物質數

3)價格
滑蛋豬扒定食HK$80 (午餐價)
炸芝士魚餅HK$36
(另收加一服務費)

4) 再惠顧指數👉🏻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

2020-12-27
$130 (Lunch)
滑蛋豬排定食+炸芝士魚餅
滑蛋豬排定食-鮮炸脆口厚身豬排
滑蛋豬排定食-完美滑蛋
滑蛋豬排定食-入味洋蔥
  • 滑蛋豬扒定食
2021-01-24 1143 views
海街丼除了供應午市定食外,新推出二人釜飯套餐,主打海膽鍋燒蓋飯和蟹肉海膽鍋燒蓋飯。套餐包兩杯飯品,酒精飲品也不用額外加錢。我點的是Draft Beer,原來是Suntory金裝啤酒,入口綿密細緻。友人點的是鳳凰美田柚子酒,淺嚐一口,味道清新。麵豉湯加入芝蔴,並且將海帶砌成幼絲,味濃而不過咸。海街丼沙律在沙律菜中伴入車厘茄、竹輪,新鮮爽脆,配上帶酸的醬汁更令胃口大開。日本凍辣蕃茄好juicy,個人很喜歡這小吃。麻醬吞拿魚本身已調味,配合青瓜粒同吃更添口感。日式炸雞件炸醬不厚身,雞肉保持了濕潤和嫩滑度,澆上些檸檬汁,再蘸上沙律醬,佐酒一流。清酒煮蜆清甜無砂,帶淡淡清酒味是日時令刺身是油甘魚和拖羅,非常新鮮,油潤感十足。蟹肉海膽鍋燒蓋飯配店員首先把米飯倒入鯛魚湯中煮20分鐘,然後把海膽、蟹肉和雞蛋鋪在煮熟的飯上,待5分鐘後便可享用。海膽鮮甜度高,軟綿口感瞬間在口腔中散發濃郁味道。蟹肉絲絲分明,肉質雪白,與海膽的配搭很吸引,整鍋蓋飯很快就被吃光。

友人點的是鳳凰美田柚子酒,淺嚐一口,味道清新。

麵豉湯加入芝蔴,並且將海帶砌成幼絲,味濃而不過咸。

日本凍辣蕃茄好juicy,個人很喜歡這小吃。

麻醬吞拿魚本身已調味,配合青瓜粒同吃更添口感。

清酒煮蜆清甜無砂,帶淡淡清酒味

是日時令刺身是油甘魚和拖羅,非常新鮮,油潤感十足。

蟹肉海膽鍋燒蓋飯配

$280 (Lunch)