2023-05-24 55 views
今日專程同老公黎試呢間海街丼係門口已經好有日本feel海寶丼(特上)超豐盛既丼飯😋有海膽、帶子、蝦、魚籽、吞拿等等…用料十分新鮮又足料 帶子同蝦大大隻好鮮甜 咬落去超滿足首先將醋啫喱放入飯中拌勻食左三分一之後就將魚湯同配料倒入飯中變成茶漬飯一碗飯兩種食法~豚肉生薑燒丼豚肉鋪滿飯面 肥瘦適中加埋炒香既洋蔥同溫泉蛋 好好餸飯刺身兩點分別係油甘魚同帶子雜錦天婦羅即叫即炸 上菜仲熱辣辣麵衣好夠薄 最多幾件都唔覺得油膩
今日專程同老公黎試呢間海街丼
係門口已經好有日本feel

海寶丼(特上)
超豐盛既丼飯😋
有海膽、帶子、蝦、魚籽、吞拿等等…
用料十分新鮮又足料
帶子同蝦大大隻好鮮甜 咬落去超滿足
首先將醋啫喱放入飯中拌勻
食左三分一之後就將魚湯同配料倒入飯中變成茶漬飯
一碗飯兩種食法~

豚肉生薑燒丼

麵衣好夠薄 最多幾件都唔覺得油膩
2023-05-24
Type of Meal
Dinner
食日本嘢三心兩意唔知食刺身飯好定食茶漬飯好 又或者想食刺身但又想食返啲熱嘢😜估唔到海街丼🎏可以滿足我兩個願望😍我地叫左醬汁吞拿魚丼、鱈場蟹丼刺鮮好新鮮,好鮮甜😋蟹肉勁多🦀,好豐富🤩魚生丼嘅飯係冇落到醋,所以有碟醋jelly配搭食。而食剩3分1飯嘅時候,倒入鯛魚湯變成日式魚湯飯🐟🍚,淡淡的魚湯不但不回搶去刺身的味道☺️,而且提升了整個飯⬆️,小朋友好鍾意食仲飲晒啲湯😍一個丼飯有兩種口感,正👍🏻
食日本嘢三心兩意唔知食刺身飯好定食茶漬飯好
又或者想食刺身但又想食返啲熱嘢😜
估唔到海街丼🎏可以滿足我兩個願望😍

我地叫左醬汁吞拿魚丼、鱈場蟹丼
刺鮮好新鮮,好鮮甜😋蟹肉勁多🦀,好豐富🤩

店舖裝修好有居酒屋感覺,好似去左日本咁🤭仲好欣賞佢每枱都有唔同既筷子托,好靚好特別👍🏻時令刺身三點(油甘魚、吞拿魚及帶子)厚厚既刺身咬落去非常新鮮甜👍🏻燒三文魚上面蔥再配埋醬汁好好味😋好特別🤩炸牛油粟米🌽黎到見到嘩左一聲🤭又大碟又大舊仲好鬼好味😋配埋香濃濃牛油🧈一齊食真係停唔到口🤤鹿兒島A4黑毛和牛丼🐂佢呢丼非常喜歡😍牛肉味濃仲好易咬開😊配埋牛肉汁撈飯食非常惹味🤤仲要有好大片蒜片加埋一齊食正😋鰻魚丼一啖咬落去好肥美😋仲有兩塊甜蛋,店員教食淨三分之一可以再整另一食法,將熱湯茶倒落飯到,再加配菜變成茶漬飯🤩估唔到茶漬飯好特別😍細佬好鍾意❤️話好好味仲自己食晒😆呢個兩食法好唔錯👍🏻即時加入成為會員🤩可送啤酒或唐揚炸雞🍗,我哋揀左唐揚炸雞🍗炸得好鬆脆,味道剛剛好,熱辣辣好好味😋

時令刺身三點(油甘魚、吞拿魚及帶子)
厚厚既刺身咬落去非常新鮮甜👍🏻

燒三文魚上面蔥再配埋醬汁好好味😋好特別🤩

2023-05-17 108 views
⭐️ 早前睇住佢開張太多人都未有機試,我同老公都愛日本菜,今晚特登早少少過去,一踏進門口已經感受到日本嘅風情,環境已經加咗分💯======= ======= ======= =======🔥 海寶丼💰$160吞拿魚,油甘魚,章魚,小扇貝,雪米蟹,鲑魚子,青瓜🥒一上枱已經非常吸晴,鮮魚嘅味道非常新鮮,老公三扒兩撥已經食完,佢大贊ichiban👍👍👍🔥吞拿魚海膽丼💰$240無法抗拒嘅新鮮海膽,係日本嘅鮮味,材料滿瀉吃時非常滿足嘅幸福感,另抵讚佢嘅材料係非常之match,店長很有心思👍👍👍🔥🔥🔥上菜嘅時候,店員教我哋點樣食法,醋汁沒有預先撈落飯裡頭,而係啫喱狀比客人因應自己口味加減,呢點新奇得嚟又細心;然後食到一半嘅時候,撈埋佢哋嘅佐料同埋魚湯底就好似食緊茶漬飯一樣,湯底係新鮮濃縮魚湯,第一次魚生飯係咁樣食法,我哋食得好開心😁======= ======= ======= =======⭐️整體來說,呢間店好有自己特色,一定會再嚟。

🔥 海寶丼💰$160

🔥吞拿魚海膽丼💰$240

⭐️整體來說,呢間店好有自己特色,一定會再嚟。
海寶丼
海寶丼
2023-05-10 149 views
食丼飯,要賣相吸引,食材鮮甜,最好重要魚生多到瀉,仲可唔可以有多啲要求?壽司醋分量多少自己控制,食到尾可以變茶漬飯,你又點睇?特上吞拿魚蓉丼($210)一大坺吞拿魚蓉加兩大件海膽,仲有啲三文魚籽陪襯,飯量好多,一定夠飽。伴隨丼飯有一小碟透明啫喱形狀物體,名為壽司醋果凍,白飯本身沒有混入壽司醋,醋酸度靠加入果凍自己調節,咁都俾佢諗到,啱晒我唔鍾意啲飯太酸~上海寶丼($160)有切粒吞拿魚、油甘魚、章魚、蜆肉、小扇貝和大量雪蟹肉,是為雜錦海鮮丼。食到尾,餘下少量白飯,加入飯素和用鮮魚秘製而成的魚湯,搖身一變成茶漬飯~魚湯鮮甜,為丼飯增添滋潤感~

特上吞拿魚蓉丼($210)

上海寶丼($160)
位於東港城的海街丼,是一家富有日式風格的餐廳。在這裡,你可以品嚐到每日空運自日本的新鮮海鮮所製作的精選海鮮丼。在悠閒的午後,我和朋友來到了這家餐廳,期待著一頓美味的晚餐。### 餐廳環境走進餐廳,你會立刻感受到濃濃的日式風情。木質裝潢與柔和的燈光營造出一種溫馨而舒適的用餐氛圍。餐廳的座位寬敞,無論是與朋友相聚還是家庭聚餐,這裡都是一個不錯的選擇。### 精選海鮮丼我們點了一份精選海鮮丼,其中包含了海膽、金目鯛和三文魚子等豐富的食材。上桌後,我們立刻被那豐富多彩的海鮮丼所吸引。新鮮的海膽口感細膩,金目鯛肉質鮮美,三文魚子則是每一粒都彈滿口感,讓人驚喜不已。每一口都能感受到食材的新鮮,讓人陶醉其中。### 豚肉生薑燒丼除了海鮮丼外,我們還品嚐了豚肉生薑燒丼。豚肉切得相當厚實,經過生薑燒的烹調後,肉質更顯鮮嫩多汁。搭配上鹹甜適中的燒汁,讓人忍不住一口接一口。豚肉丼的分量十分足夠,讓人吃得非常滿足。### 亮點海街丼的最大亮點就是他們家的海鮮丼,新鮮程度絕對是無可挑剔的。而豚肉生薑燒丼則是讓人驚喜的美味,肉質豐滿又多汁。這樣的美食組合,讓我們度過了一個愉快的午後。### 總結總的來說,海街丼絕

### 餐廳環境

### 精選海鮮丼

### 豚肉生薑燒丼

### 亮點

### 總結

總的來說,海街丼絕對是一家值得一試的日式餐廳。無論是新鮮海鮮的精選海鮮丼,還是美味豐滿的豚肉生薑燒丼,都讓人回味無窮。下次再來東港城,這裡一定還是我們的首選之地。
2023-05-09
  • 豚肉生薑燒丼
2023-05-10 84 views
海街丼係坑口區好有名食新鮮刺身同埋出色丼既日本餐廳,餐廳係東港城入小小既位置,係馬拉松旁,一入到餐廳就好有日本feel 呀~今日食左廚師三點推介,超靚呀,而且真係好新鮮,有海膽、鯛魚、池魚,都真係日本直到,好好味~丼做得好專業,因為食到最後仲可以整番茶漬飯,好滿足豚肉生姜燒丼超足料既豚肉,而且生姜唔係一片片既姜,而係姜溶,溝埋食又幾新鮮既感覺,一d都唔hea煮既豚肉丼。最後仲飲埋佢既湯,有豆腐、蘿蔔等,都真係好有心機既製作~好滿意依一餐,希望下次食又有其他驚喜~

今日食左廚師三點推介,超靚呀,而且真係好新鮮,

有海膽、鯛魚、池魚,都真係日本直到,好好味~

丼做得好專業,因為食到最後仲可以整番茶漬飯,好滿足

豚肉生姜燒丼

最後仲飲埋佢既湯,有豆腐、蘿蔔等,都真係好有心機既製作~

好滿意依一餐,希望下次食又有其他驚喜~
Other Info. : 海街丼係坑口區好有名食新鮮刺身
2023-05-09
Celebration
Birthday
豚肉生姜燒丼
介紹返💁🏻‍♀️。。🇯🇵 海鮮丼 在坑口 🇯🇵。海街丼 Umimachidon。東港城1樓186號舖。午餐特上吞拿魚蓉丼 Deluxe Tuna Fish Rice Bowl吞拿魚蓉。海膽。鮭魚籽 Minced Tuna。Uni。Salmon Rod付味噌湯。沙律。茶。HKD160 + 10%吞拿魚蓉丼 Minced Tuna Rice Bowl香拿魚蓉。鮭魚子。青瓜。紫菜Minced Tuna,。Salmon Rod。Nori。Cucumber付味噌湯。沙律。茶。HKD130 + 10%🤫 啱啱Lunch Time阿媽抽起條筋話想食魚生飯..OpenRice咗一陣發現距離我哋最近又似樣啲嘅魚生飯餐廳就係位於東港城嘅海街丼..好啦~既然阿媽咁想食..就俾次機會佢啦~🤫 可能落去食晏嘅時間尚早所以我哋能夠輕輕鬆鬆就有得坐卡位..舒舒服服咁樣嘆返餐好嘅🤫 話說母親大人雖然鍾意食魚生刺身..但係都有返啲要求..佢嘅要求就係一定要食拖羅😂所以好簡單..叫咗個拖羅蓉丼俾佢就搞得點啦..而我呢..我就揀咗有海膽食嘅特上拖羅蓉丼..Menu仲話哩個特上丼嘅拖羅蓉增量咗成廿五個Precent添㗎🤤🤫
介紹返💁🏻‍♀️

🇯🇵 海鮮丼 在坑口 🇯🇵
。海街丼 Umimachidon
。東港城1樓186號舖

午餐
吞拿魚蓉。海膽。鮭魚籽
Minced Tuna。Uni。Salmon Rod
付味噌湯。沙律。茶
。HKD160 + 10%

吞拿魚蓉丼 Minced Tuna Rice Bowl
香拿魚蓉。鮭魚子。青瓜。紫菜
付味噌湯。沙律。茶
。HKD130 + 10%

🤫 話咁快兩個丼飯就已經送到..媽媽嗰個完全可以滿足到佢嘅要求..拖羅蓉一大磚咁樣放喺啲飯上邊..旁邊仲圍住三文魚籽同埋蟹籽..完全做得到啖啖肉嘅效果..解決咗佢突然之間想食魚生嘅需要🤪
🤫 而我嘅特上丼就更加不得了..拖羅蓉堆積成一個小山丘..山丘嘅斜坡就係滿滿嘅三文魚籽同蟹籽..旁邊仲有兩大條鮮甜可口嘅大海膽..嗰個顏色嗰個層次..我又忍唔住影多幾張大特寫..味道當然係Very Nice啦~建議大家每一啖都加一少份量嘅Wasabi..成件事嚟得更加無得彈😳
🤫 我諗嚟過海街丼嘅朋友仔都知道呢度其中一個特色就係佢哋會將飯醋整成啫喱俾大家自己去調節壽司飯酸嘅程度..母親大人就最欣賞呢個安排㗎啦..因為佢從來都唔鍾意食有醋味嘅壽司飯..嚟到呢度..佢可以大啖大啖咁享受佢嘅魚生飯啦~
🤫 好啦~最後總括一下..海街丼我都大大話話幫襯過四五次..最欣賞佢哋嘅日式居酒屋裝修陳設..日頭夜晚入到嚟都感覺良好..另外座位嚟講..將軍澳呢一間海街丼算係非常之寬敞舒適..之前曾經對鰂魚涌嗰邊嘅海寶丼有啲不滿..可能係我食唔慣呢一種角切咗嘅魚生飯啦..今次享用另外一種丼飯..覺得各方面質素都有進步..將軍澳嘅朋友~如果你好似我咁抽起條筋想食個魚生飯..可以考慮吓海街丼
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️ (5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)

💮已翻兜次數:5次💮
。。
2023-05-08
Type of Meal
Lunch
2023-03-28 443 views
將軍澳的開了一陣子的餐廳,晚上來到經常大排長龍,裝修走日本風,類似日本的屋台。選了特上海宝丼,價錢不平但食落卻十分好味,食材好新鮮及足料,舖滿整個飯碗上。海膽鮮甜大份綿密,甜蝦大隻又沒有腥味好鮮甜。三文魚籽,蟹籽及蟹肉佈滿在飯上,每食一啖飯都能有多種口感,很滿足。另外仲有少量鰻魚,貝類,章魚等角切。當把飯食吃至三分一時可以將魚湯倒在飯裡造成茶漬飯,一飯二吃。

2023-03-20 416 views
📍海街丼🇭🇰 將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖係坑口想食日本嘢選擇唔係好多見到都唔少人食呢間就決定去試下今次係openrice book咗位先但六點半左右去到 都唔算好多人😋 海街丼沙律 $75都幾大份啲菜幾freah配合左啲酸酸地嘅柚子醬 好開胃😋 特上吞拿魚蓉丼 $210超級超級大份佢吞拿魚蓉係鋪滿晒成個碗但係佢海膽就有啲少吞拿魚蓉都好新鮮 唔算話好多油脂 個味道就淡少少啲三文魚籽有少少鹹 冇腥味 配飯就啱啱好個飯就冇落醋 軟硬適中 可以落佢配菜嘅個個透明嘅醋啫喱(?)最特別係佢有個湯 係放喺保暖壺 奶白色嘅 可能係魚湯 幾好飲幾鮮甜食到勁飽總結 質素都唔錯嘅 但係都有啲貴 好似話佢午市啲餐會平啲
📍海街丼

食到勁飽

總結 質素都唔錯嘅 但係都有啲貴 好似話佢午市啲餐會平啲
2023-03-19
$200 (Dinner)
海寶丼【並】 ($90) ●●●●◐🤲🏻 吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜夠晒豐富吧🍚好大碗!魚生都食得出鮮甜🍣,啲魚子加埋建議配嚟食嘅自家製醋啫哩嚟撈入飯食,umami🆙只不過太多飯喇,反而有啲位食落唔夠味,再食的話會要求少飯🤔跟餐嘅味噌湯好飲,小鉢(似番茄泡菜😂)、凍綠茶表現都不錯🍵炸雞件 (會員迎新禮品) ●●●●○唐揚炸雞🍗唔算厚粉食落油脂香好豐富,雞唔柴 冇肥膩感覺(係熱氣啫)脆度就有幾嚿遜色啲 ✍🏻 整體都真係算抵食💖⚠️10% service charge📍海街丼💰: ●●●●○環境、服務: ●●●●○
海寶丼【並】 ($90) ●●●●◐
夠晒豐富吧🍚好大碗!
只不過太多飯喇,反而有啲位食落唔夠味,再食的話會要求少飯🤔

跟餐嘅味噌湯好飲,小鉢(似番茄泡菜😂)、凍綠茶表現都不錯🍵

炸雞件 (會員迎新禮品) ●●●●○
唐揚炸雞🍗唔算厚粉
食落油脂香好豐富,雞唔柴 冇肥膩感覺(係熱氣啫)
脆度就有幾嚿遜色啲

✍🏻 整體都真係算抵食💖

⚠️10% service charge

📍海街丼
💰: ●●●●○
環境、服務: ●●●●○
將軍澳區食市唔係少,但其實想食、好食或抵食的就真係唔多喇。近近地去附近況 #海街丼 ,二人餐(💰590)仲非常抵食!平時想食好少少,呢個都係唔錯的選擇。平日加上早少少食飯,人流勁少,加埋自己都係得3台位,內部裝修十分日式,環境又靜,氣氛都幾正,同朋友傾計都傾得開心。🍴海膽鍋燒蓋飯餐廳用上整盒的加拿大膽,近排天氣凍呀,海膽肥美又靚仔,加埋隻蛋,味道好食呀🍴時令刺身兩點新鮮的,不過吞拿魚用上赤身,如果可以肥美少少就更好啦。🍴清酒煮蜆 味道非常好,無沙又甜,而且火喉岩岩好,當然蜆再大少少就更正啦🍴炸雞件好多日式餐廳都會有的菜式,新鮮熱lala#前菜🍴日式凍蕃茄🍴柚子蘿蔔🍴日式沙律🍴麻醬吞加魚#日式麵豉湯首先擺盤非常精緻,一上菜已經非常吸精!沙律、蘿蔔正常大路,唯獨吞拿魚和蕃茄就非常吸引。
將軍澳區食市唔係少,但其實想食、好食或抵食的就真係唔多喇。

🍴海膽鍋燒蓋飯

🍴時令刺身兩點
新鮮的,不過吞拿魚用上赤身,如果可以肥美少少就更好啦。

🍴清酒煮蜆

🍴炸雞
好多日式餐廳都會有的菜式,新鮮熱lala

#前菜
🍴日式凍蕃茄
🍴柚子蘿蔔
🍴日式沙律
🍴麻醬吞加魚

#日式麵豉湯

首先擺盤非常精緻,一上菜已經非常吸精!
沙律、蘿蔔正常大路,唯獨吞拿魚和蕃茄就非常吸引。

• 海膽
2022-12-20 620 views
上網睡到人介紹,就訂枱食下。入到去周圍的環境都好靚,好有日本style,牆上仲貼住每一板海膽的蓋,幾特別。我哋坐低,即刻見到海膽好似好好食。呢間餐廳主要食丼飯,職員仲會教你點食,食淨3分1仲有湯比你變茶漬飯,幾特別。我同男朋友分別叫左一個廚師推介和一個,主要係蟹肉的丼飯。所有魚生都好新鮮,海膽係甜甜的。蟹肉都好有蟹味,中意食蟹的朋友一定好喜歡。餐廳有比到一隻叫芥末啫喱的野以取代平時見到的芥末,幾特別,食落去少少酸加芥末味,不過唔好一次過落太多,少少就好,否則會好酸。基本上,好食到我忘記了食淨3分1要落湯變茶漬飯。好彩都不是食淨好少。個湯好有味,加埋個飯同佢比的其他小配料,口感十足,好好味,好似一次過滿足2餐咁,真係值得一試😊
上網睡到人介紹,就訂枱食下。
我同男朋友分別叫左一個廚師推介和一個,主要係蟹肉的丼飯。

🇯🇵 來自東京主打海鮮丼既餐廳品牌,丼飯足料又新鮮,定價亦好大眾化。食材由日本空運到港,保證新鮮。餐廳採用居酒屋木系裝潢,恍如置身日本。海鮮丼有兩種食法,店員會介紹首先將壽司醋啫喱放入丼𥚃攪勻,食到最後三成將熱壺裏既魚湯倒入飯裏,加埋碟上其他香蔥脆米配料變成茶漬飯。我自己最鍾意加咗湯嘅食法,啲魚湯好濃味。🤩😋👍🏻✨ 油甘魚赤身拖羅海鮮丼 HK$240✨ 特上海寶丼|蟹肉海膽吞拿魚油甘魚章魚穴子蛤蜊扇貝鮭魚子 HK$220✨ 炸牛油粟米 🌽 $55🏠 海街丼 (東港城)📍 將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖

✨ 油甘魚赤身拖羅海鮮丼 HK$240
✨ 炸牛油粟米 🌽 $55

🏠 海街丼 (東港城)
📍 將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
2022-12-04
$260 (Dinner)
  • 海宝丼(特上)
  • 炸牛油粟米 🌽
2022-11-23 481 views
今日去開將軍澳做野,午餐決定食好啲☺️見到呢間海街丼嘅裝修走日本傳統居酒屋嘅路線,加埋柔和嘅日本樂曲,都幾有去左日本嘅感覺。上網睇番先知原來呢間餐廳係東京同涉谷已經有分店,後來再經2位香港店主帶嚟香港。海寶丼 (並) ($90, 9/10)呢個set有前菜,海寶丼,麵豉湯同烏龍茶 (可添飲)。上菜時店員特別介紹本身個丼飯係白飯,可以按個人喜好將壽司醋啫喱撈入白飯,呢個做法都幾好,可以自己調節酸度,唔鍾意醋飯嘅朋友亦可以直接Skip 左佢。丼飯入面有角切吞拿魚,油甘魚,蜆肉,八爪魚,鰻魚,小扇貝,帶子裙邊,三文魚籽,青瓜等,份量十足,完全唔腥之餘,亦食到各樣海產嘅鮮甜味。Wasabi 相信係鮮磨而成,感覺好fresh。前菜係醃漬蓮藕,酸酸甜甜咁,係幾開胃嘅冷盤。麵豉湯唔會太咸,烏龍茶亦都唔錯。整體我覺得呢個set加埋一都唔使$100,性價比相當高,絕對會再訪!💰人均:$100

海寶丼 (並) ($90, 9/10)

💰人均:$100

• 海寶丼  (並)