👨🏻‍🍳海街丼 (東港城) (將軍澳)📍將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖 「舒服的日式裝潢,配有新鮮丼飯🤤」 👍🏻🍽️海寶丼 (並) 附味噌湯、小鉢一碟 $90(吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜)有教學😆先落醬油同wasabi,試試刺身既鮮味,之後落壽司醋果凍,頓變開胃🤤🤤不過味噌湯無乜味,小鉢醃菜okay。刺身鮮甜,整個飯配搭得好有口感,有腍有韌,好味🤤👍🏻🈵+$35 真雪蟹 = 海寶丼 (上) $125🈵+$80 真雪蟹、海膽、甜蝦 = 海寶丼 (特上) $170 👍🏻🍽️木魚茄子 $45冷醃茄子配木魚😻好開胃!!茄子微酸微咸,不會太腍👍🏻 🍽️柚子蘿蔔 $26柚子中和左小小白蘿蔔既酸,岩岩好,不會太酸,且開胃,不過略嫌$26只有小鉢的份量🙈 🍽️滑蛋豬扒丼 $85好普通🙈味道吾出,豬扒整舊都偏腍身,無脆軟之分,無口感可言,可惜🥺 位於東港城的海街丼,入面滿滿日式風格裝潢,偏暗燈光令人舒適、微感浪漫。座位上加有坐墊,亦偏舒服🫶🏻丼飯新鮮,滿滿日式風味,價錢中上🙈 #海街丼 #丼飯
👨🏻‍🍳海街丼 (東港城) (將軍澳)
📍將軍澳坑口重華路8號東港城1樓186號舖

「舒服的日式裝潢,配有新鮮丼飯🤤」
海寶丼  (並)

👍🏻🍽️海寶丼 (並) 附味噌湯、小鉢一碟 $90
(吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、鮭魚子、青瓜)
有教學😆
不過味噌湯無乜味,小鉢醃菜okay。
刺身鮮甜,整個飯配搭得好有口感,有腍有韌,好味🤤👍🏻
🈵+$35 真雪蟹 = 海寶丼 (上) $125
木魚茄子

👍🏻🍽️木魚茄子 $45
冷醃茄子配木魚😻好開胃!!茄子微酸微咸,不會太腍👍🏻
柚子蘿蔔

🍽️柚子蘿蔔 $26
滑蛋豬扒丼

🍽️滑蛋豬扒丼 $85

位於東港城的海街丼,
入面滿滿日式風格裝潢,
偏暗燈光令人舒適、微感浪漫。
座位上加有坐墊,亦偏舒服🫶🏻
丼飯新鮮,滿滿日式風味,
價錢中上🙈

#海街丼 #丼飯
2023-11-05
海寶丼  (並)
木魚茄子
2023-08-26 325 views
不嬲都知有照騙 但呢度真心誇張 啲刺身真係即日運送黎香港?真的嗎? 我覺得好唔新鮮。。。質素仲差過放題🙈🙈🙈🙈 係咪我黎嘅時間唔啱定點樣。。。我真係唔敢再黎第二次。(以上為真實評論)
2023-08-07 216 views
今日去左東港城行街之前已經想試北角個間海街丼,竟然見到呢度有,就入去一試😛海寶丼(特上)超豐盛既丼飯😋有海膽、帶子、蝦、魚籽、吞拿等等…用料十分新鮮又足料帶子同蝦大大隻好鮮甜 首先可以把醋啫喱放入飯中拌勻食左三分一之後就將魚湯同配料倒入飯中變成茶漬飯一碗飯兩種食法~特上吞拿魚蓉丼當中包括有鮭魚,吞拿魚蓉和海膽,付味噌湯,前菜和茶。吞拿魚蓉,超級豐富,佈滿整個碗,很吸引。在魚蓉中加上了魚籽,飛魚子,大大啖魚蓉入口,來了一個大滿足。刺身兩點 時令刺身,每日食材唔同;由日本漁港空運到港,冇經過急凍雪藏,所以冇雪藏味同口感👍🏻帶子好大粒,鮮味十足;油甘魚厚切肥美炸雞件 (會員迎新優惠) 🍗即時登記成為會員,會送唐揚炸雞一份/生啤一杯炸雞幾脆口,食落油脂豐富
今日去左東港城行街
之前已經想試北角個間海街丼,竟然見到呢度有,就入去一試😛

海寶丼(特上)
超豐盛既丼飯😋
有海膽、帶子、蝦、魚籽、吞拿等等…
用料十分新鮮又足料
帶子同蝦大大隻好鮮甜
首先可以把醋啫喱放入飯中拌勻
食左三分一之後就將魚湯同配料倒入飯中變成茶漬飯
一碗飯兩種食法~

特上吞拿魚蓉丼

刺身兩點

炸雞件 (會員迎新優惠) 🍗
即時登記成為會員,會送唐揚炸雞一份/生啤一杯
炸雞幾脆口,食落油脂豐富

• 海寶丼(特上)
2023-07-24 851 views
間中返工會經過呢間店的門口覺得呢間日式店有點神秘,平日午餐時間不少人會光顧,難得男友等我放工,就決定到此用餐~~~入到裡面見到裝潢充滿日式設計,令我十分期待下個月去日本旅遊的來臨~~~掛念日本就可以考慮到此用餐,因為環境令自己有猶如在日本一樣~~~最後我選了卡位用餐~~~我點了醬汁吞拿魚丼,呢個丼有醬汁吞拿魚(少辣)、吞拿魚蓉、鮭魚子(三文魚子),仲有魚湯、蓮藕片和半透明似啫喱的小食~~~不過因為醬汁吞拿魚辣咗少少,我就跟男友交換碗,大家都慣了開心SHARE食,所以沒問題~~~男友本身點了廚師精選,是日有鮮吞拿魚、油甘魚、池魚、海膽、鮭魚子(三文魚子),小店的刺身肉厚又新鮮,感覺好吸引~~~原來海街丼有會員電話APP儲分,迎新小食係炸雞件/啤酒,我們就選了炸雞件,外脆內軟夠好食~~~店員教我們丼留三分之一的飯混魚湯來吃,感覺更有風味~~~晚餐價錢雖然進取,但個人覺得食物價錢和質素係正比,公司其他同事主要在午餐光顧,我看了餐牌才知道午餐價錢真的好吸引~~~
最後我選了卡位用餐~~~

店員教我們丼留三分之一的飯混魚湯來吃,感覺更有風味~~~
2023-07-03
$200 (Dinner)
2023-07-24 87 views
今日早上醒來已經掛咗8號風球,直至下午才改掛3號,立刻入將軍澳探下婆婆,我帶咗佢落東港城海街丼食晚餐,餐廳主打日本菜,裝修是走居酒屋的風格。刺身兩點新鮮肥美,油甘魚每口都充斥魚油香氣,具獨特清爽口感,味道甘甜鮮美,魚肉細緻幼滑!帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。炸油甘魚粒,炸過後油脂更豐富,油而不膩,口感甚佳! 肉質鮮嫩,味道十分具層次性。 京蔥味噌燒雞丼,燒雞肉質鮮嫩,配鹹鹹甜甜的味噌醬汁超級下飯,溫泉蛋的蛋黃是剛剛凝固,而蛋白就像豆花般嫩滑,把雞蛋伴入飯中增加了香滑口感。味噌湯帶有甜味,木魚茄子茄子綿軟細滑,上面還有木魚花,令原本味道平淡嘅茄子更添惹味。

帆立貝肉身肥厚,味道鮮爽帶甜。

2023-07-23 105 views
難得爸爸收早,今日同阿女去完街特登去搵爸爸一齊食飯🥰黎左坑口既海街丼食日本野😍呢度既佈置好靚,充滿日本風,有吧枱亦有卡位☺️今次係平日晚上六點半入座,唔使等位☺️Menu有好多選擇,花多眼亂😍最後我地叫左:🧡醬汁吞拿魚丼賣相非常精緻,一上菜店員好細心咁樣講解食法。綠色小碟係啫喱醋,好特別☺️可以自己撈成醋飯,食淨三份一時可以醬湯壺入面既湯汁倒出,加入芝麻、蔥粒同埋玄米粒一齊食✨平時我好少食吞拿魚,因為覺得有時會有陣魚腥味,但呢度完全唔會!吞拿魚片配埋醬汁非常好食,整體好有鮮味!三文魚子非常新鮮,晶瑩剔透,吞拿魚蓉都非常鮮甜,完全超出我既預期,勁好味!😋😋😋😋😋 食到最後加入湯汁,湯汁嘅味道鮮甜,熱辣辣,配埋一齊食另有一番風味😋🧡炸雞件雞件非常鬆脆,即叫即炸,一上菜聞到好香既炸雞味,面頭灑上左少許胡椒,好香口😋炸既火候啱啱好入面多汁肉嫩,好好食❤️😍🧡炸昆布獅子狗卷獅子狗外脆內軟,鬆脆香口,獅子狗嘅質感軟棉Q彈,食到少許昆布香味,唔錯😋整體真係好正,食物質素高,用料新鮮,餐廳裝潢充滿日式感覺,下次要再黎試下唔同菜式😋❤

🧡醬汁吞拿魚丼

🧡炸雞

🧡炸昆布獅子狗卷

2023-07-19 542 views
前排同婆婆通電話, 講開佢係東港城經過一間日本料理餐廳心思思想試, 趁今晚可以提早放工, 就帶婆婆去食返餐。呢間餐廳係鰂魚涌有分店, 之前同同事都食過, 刺身從日本直送到港, 非常新鮮, 質素有保証, 更放心比老人家食。呢度主打數款丼飯, 另有刺身、日式小食同埋各款清酒。時令兩點刺身:當日時令刺身分別有油甘魚同埋帆立貝, 油甘魚嫩滑, 充滿魚鮮甘香, 沒半點酸; 帆立貝原粒上, 鮮甜肥美飽滿。炸油甘魚:即炸熱辣辣, 炸皮透薄鬆化不油, 一啖一件, 魚質偏林, 魚香味重。 海寶丼(上):丼飯整個set同時上檯, 店員先介紹、建議食用方法同次序。呢款丼飯豐富得刺身食材完全覆蓋壽司飯, 分別有吞拿魚、油甘魚、章魚、穴子、蛤蜊、小扇貝、真雪蟹、鮭魚子、青瓜。每啖都食到刺身, 非常足料! 而且口感層次豐富, 吞拿魚、油甘魚份量較多, 啖啖魚香。至於飯底沒有預先加入壽司醋, 另配上甜酸壽司醋啫喱自行加入飯底拌勻, 自行調味更滿足不同口味。食剩三份一嘅時候再將保暖瓶中嘅鯛魚湯倒入飯中, 𣊬間令飯底轉為熱辣辣湯飯, 湯汁味道超鮮甜, 一丼兩食, 超滿足!

呢度主打數款丼飯, 另有刺身、日式小食同埋各款清酒。

時令兩點刺身:
兩點刺身
炸油甘魚:
炸油甘魚
海寶丼(上):
丼飯整個set同時上檯, 店員先介紹、建議食用方法同次序。
海寶丼(上)
2023-07-18
$200 (Dinner)
兩點刺身
炸油甘魚
海寶丼(上)
  • 海寶丼
2023-07-13 82 views
海街丼 @umimachidon.hk📍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖來自日本東京🇯🇵過江龍一入店內已經比環境吸引🏮木系裝潢更設有吧枱同卡廂~坐位舒適主打海鮮丼飯🐟一丼二食~更有沙律、炸物同小食等食物提供😗。醬汁吞拿魚丼 $190上碟時店員會細心講解一丼二食食法🩷步驟一 丼飯跟一碟壽司醋果凍加入於飯中拌勻🤪步驟二 丼飯食到三份一加入保暖壺以鮮魚秘製的「魚介出汁」當茶漬飯我選擇呢款醬汁吞拿魚丼飯跟醬汁吞拿魚、吞拿魚蓉同三文魚籽份量十足~魚生新鮮😀。炸山芋獅子狗卷 $55即叫即炸~炸粉粉漿夠脆薄。日式炸豆腐 $50考功夫豆腐料理~每次見到餐廳有呢款煎炸豆腐~必點豆腐香脆~配上日式湯汁~好味
海街丼 @umimachidon.hk
📍將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖

來自日本東京🇯🇵過江龍
一入店內已經比環境吸引🏮木系裝潢

更設有吧枱同卡廂~坐位舒適
主打海鮮丼飯🐟一丼二食~
更有沙律、炸物同小食等食物提供😗

。醬汁吞拿魚丼 $190
上碟時店員會細心講解一丼二食食法🩷

步驟一 丼飯跟一碟壽司醋果凍
加入於飯中拌勻🤪

步驟二 丼飯食到三份一加入保暖壺
以鮮魚秘製的「魚介出汁」當茶漬飯

我選擇呢款醬汁吞拿魚丼飯
跟醬汁吞拿魚、吞拿魚蓉同三文魚籽

份量十足~魚生新鮮😀

。炸山芋獅子狗卷 $55
即叫即炸~炸粉粉漿夠脆薄

。日式炸豆腐 $50

考功夫豆腐料理~
每次見到餐廳有呢款煎炸豆腐~必點
豆腐香脆~配上日式湯汁~好味
2023-07-12 91 views
好食嘅餐廳當然encore再encore🥳🥳🥳上次我哋去完九龍灣發現原來喺將軍澳東港城都有一間,因為佢哋嘅食材實在太新鮮啦。大家嘅裝修都好地道日本居酒屋feel嘅感覺,上一次九龍灣嗰間就擺咗「高達」,將軍澳東港城呢間就擺咗「鬼太郎」。Maguro Toro Rice Bowl (Deluxe)鮮吞拿魚海膽丼裏邊有吞拿魚赤身,中拖維,海聯,鮭魚子,青瓜,甜蛋,鮮魚湯,小鉢一碟。鮮吞拿刺身不經冰藏,直接由日本漁港空運到香港,真正帶出魚鮮味道。特上吞拿魚蓉丼新鮮吞拿魚蓉,海膽,鮭魚子其實每一個丼都會跟一個餐,裏邊有壽司醋啫喱,不過咁新鮮嘅食材,當然原汁原味食係最好啦,所以唔使點任何豉油或者醋去帶出鮮味,最鍾意就係佢個白色鮮魚湯,食晒啲刺身嘅時候就可以用來做茶漬飯。#將軍澳美食#將軍澳美食推介#TKO#海街丼 (東港城) #香港餐廳 #日本漁港空運
好食嘅餐廳當然encore再encore🥳🥳🥳
上次我哋去完九龍灣發現原來喺將軍澳東港城都有一間,
因為佢哋嘅食材實在太新鮮啦。

將軍澳東港城呢間就擺咗「鬼太郎」。

鮮吞拿魚海膽丼

特上吞拿魚蓉丼
新鮮吞拿魚蓉,海膽,鮭魚子
其實每一個丼都會跟一個餐,
裏邊有壽司醋啫喱,
不過咁新鮮嘅食材,
當然原汁原味食係最好啦,
所以唔使點任何豉油或者醋去帶出鮮味,
最鍾意就係佢個白色鮮魚湯,
食晒啲刺身嘅時候就可以用來做茶漬飯。

#將軍澳美食#將軍澳美食推介#TKO
#海街丼 (東港城) #香港餐廳
#日本漁港空運
2023-07-07 98 views
店名: 海街丼 地址: 將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖坑口站A1出口,行3分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5醬汁吞拿魚丼❤️❤️❤️❤️❤️$190丼飯有醬汁吞拿魚,吞拿魚蓉同三文魚子籽,個汁鹹鹹地,仲有好輕微嘅辣,食落味道十分之特別😚而且佢地係一碗兩吃,可以先將醋啫喱加入,變成左壽司飯,食到剩翻1/3時,再將保暖杯嘅魚湯倒入,變成茶漬飯兩種食法都各有千秋,好特別,而且好好味🥳特令刺身(兩點/三點)❤️❤️❤️❤️❤️$110/$160時令刺身,因為由日本空運到港,並無經過急凍雪藏,所以無雪藏味,新鮮好多😍帶子非常之大粒,鮮味十足,十分鮮甜,油甘魚厚切,肉質肥美,充滿住魚油香😋
店名: 海街丼

地址: 將軍澳重華路8號東港城1樓186號舖
坑口站A1出口,行3分鐘

環境: 4.5/5
價錢: 4/5
味道: 4.5/5

醬汁吞拿魚丼❤️❤️❤️❤️❤️
兩種食法都各有千秋,好特別,而且好好味🥳

特令刺身(兩點/三點)❤️❤️❤️❤️❤️
$110/$160

2023-07-05 82 views
前幾日黎到呢間日本過江龍丼飯店「海街丼」食lunch😋😋餐廳主打多款海鮮丼飯,食材由日本空運到港,足料又新鮮!店內裝潢以木系為主,充滿日式風情🇯🇵~店員都好nice❤️❤️-🍱廚師精選丼飯 $180✨賣相吸引!面層鋪滿金目鯛、油甘魚、赤身、三米魚籽同日本海膽等~~三款刺身都好新鮮,味道唔錯~當中至愛赤身!外表色澤紅潤,肉質Q彈緊致、重魚油香🤤🤤日本海膽都好食,入口即溶、好鮮甜!配搭粒粒飽滿的三米魚籽,口感層次豐富!!另外仲有壽司醋啫喱、味噌湯、小食同飲品~壽司醋啫喱可以根據自己的喜好加入飯度調味,都幾特別👍🏻👍🏻
前幾日黎到呢間日本過江龍丼飯店「海街丼」食lunch😋😋
🍱廚師精選丼飯 $180✨

海街丼已經有幾間分店,今日嚟食東港城呢間,坑口站一出就有天橋連接入商場,食完再shopping,非常方便。🌀醬汁吞拿魚丼🐟吞拿魚有稍為用醬料調味,微辣,所以唔止得鮮味,仲令味道昇華。除咗佈滿吞拿魚蓉同鮭魚子,特別提供醋啫喱予客人自行調整飯嘅酸度。另外,第一次見丼飯提供一樽魚湯,食到一半果時,可以加入魚湯,一秒變茶漬飯😯創意無窮,抵讚👍🏻🌀炸芝士魚餅 芝士年糕食得多,芝士魚餅少食,煎魚餅無煎年糕咁腍身,口感相對好。🌀炸紫菜山芋 山芋,亦即山藥/淮山,對健康有益!山芋蓉做餡料,用脆炸紫菜捲着,賣相可愛,可以加入檸檬汁同埋淮鹽一齊食。🌀燒三文魚 五片三文魚都好肥美,輕輕一燒,醬汁充滿整片三文魚,滿滿油脂,相當滑溜。🛎️必試指數:9/10🔆

🌀醬汁吞拿魚丼🐟

Type of Meal
Dinner
  • 燒三文魚
2023-06-30 85 views
ෆ 海街丼 ෆ 又食日本嘢啦~🍱今次試咗極上海寶丼呢個丼飯真係好豐富好足料✨有章魚、穴子、蛤蜊、真雪蟹、海膽、甜蝦同埋三文魚子🍣海鮮嘅鮮味同口感都好出色,食落去真係好享受😋我特別鍾意啲海鮮同飯粒完美結合嘅感覺🤣一口咬落去,真係感受到幸福🫶🏻再嚟講蟹吞拿魚蓉丼啦🍚味道真係好獨特。蟹肉嘅甜味同吞拿魚蓉嘅鮮味好完美咁融合埋一齊食落去真係有種特別嘅風味( ⸝⸝•。•⸝⸝ )每一口都可以感受到蟹肉嘅鮮美同吞拿魚蓉嘅綿密口感,真係令人回味無窮∞如果你鍾意蟹肉同吞拿魚嘅話,你一定要試試呢個蟹吞拿魚蓉丼🐟鮮嫩多汁,別有風味!一試成主顧!🍣😋ෆ 推介菜式 ෆ 極上海寶丼呢個丼#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先 #海街丼 #極上海寶丼 #蟹吞拿魚蓉丼 #美食探險 #令人驚
ෆ 海街丼 ෆ

又食日本嘢啦~🍱

今次試咗極上海寶丼呢個丼飯真係好豐富好足料✨
有章魚、穴子、蛤蜊、真雪蟹、海膽、甜蝦同埋三文魚子🍣

海鮮嘅鮮味同口感都好出色,食落去真係好享受😋

再嚟講蟹吞拿魚蓉丼啦🍚

食落去真係有種特別嘅風味( ⸝⸝•。•⸝⸝ )

如果你鍾意蟹肉同吞拿魚嘅話,你一定要試試呢個蟹吞拿魚蓉丼🐟

鮮嫩多汁,別有風味!一試成主顧!🍣😋

ෆ 推介菜式 ෆ
極上海寶丼呢個丼

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #foodiegraphy #foodlovers #foodstagram #happysharing #hkfood #foodphotography #foodie #hkfoodblogger #hkfoodstagram #momofoodie #香港美食 #美食 #吃貨 #相機食先 #海街丼 #極上海寶丼 #蟹吞拿魚蓉丼 #美食探險 #令人驚艷
2023-06-28 64 views
上一次去咗九龍灣,食完海街丼!今次再去另外一間分店東港城店🤭佢哋嘅魚類丼飯,我覺得好出色👍🏻❣️每個餐都會有小食、茶、麵豉湯刺身飯仲會有啫喱醋❣️🔥鮮吞拿魚海膽丼~$180(講到明鮮吞拿魚當然係冇冰藏過👍🏻直接由日本漁港空運到港😍真正帶出魚嘅鮮味😋,呢個當飯好有份量~吞拿魚赤身、中拖羅、海膽、鮭魚子、金目鯛(時令)⋯等配料😍睇相就知幾吸引)🔥豚肉生薑燒丼配溫泉蛋~$90(見到碗丼飯有點驚訝😂因為啲豚肉好似座山咁⋯好多!生薑味道嘅豚肉可以減低油膩感,又香👍🏻配埋溫泉蛋~好滿足)海街丼嘅舖頭裝飾充滿日式居酒屋嘅味道,可以同朋友舒服咁好好享受一餐飯,夜晚叫番杯清酒飲吓,人生一大樂事✨
佢哋嘅魚類丼飯,我覺得好出色👍🏻

❣️每個餐都會有小食、茶、麵豉湯
刺身飯仲會有啫喱醋❣️

🔥鮮吞拿魚海膽丼~$180

🔥豚肉生薑燒丼配溫泉蛋~$90

• 鮮吞拿魚海膽丼
2023-06-27 68 views
之前試過鰂魚涌嘅分店,鍾意佢嘅裝修超有日本居酒屋feel,今次嚟到位於將軍澳嘅分店試吓。刺生兩點($110) - 包括油甘魚、帶子刺身,兩款都好新鮮,油甘魚厚切,帶子大大粒,入口鮮甜。燒鰻魚飯 ($160)- 鰻魚分量相當多,亦好厚身,燒得好香。餐廳另外提供茶漬湯及配料,店員提醒可以食剩三份一時加入魚湯,一菜兩食,又幾特別。牛油果豆腐($55)- 豆腐好香好滑,配埋牛油果,仲有木魚、紫菜同埋紫菜。味道好夾,亦係好健康嘅一道菜。和風薯仔沙律($42)- 薯仔沙律味道好清新,入面除咗有薯仔之外,仲有紅蘿蔔同埋青瓜。好開胃,亦好適合夏天食嘅一道菜。餐廳佈置好有心思,環境亦舒服好坐。食物質素唔錯,價錢亦相當合理。