2016-03-17 945 views
尋晚買舊面包嚟食,睇特價廿蚊兩個芝士包就買嚟食:先講外表,放左好多香草仲有好多芝士粒在面。食落去好似有兩隻芝士,一粒粒的芝士,芝士味較重,質感比較重身。面包同邊鋪左芝士碎,呢隻芝士無咁重芝士味,反而食到幫佢陪襯的香草味。香草同芝士好夾。
尋晚買舊面包嚟食,睇特價廿蚊兩個芝士包就買嚟食:
先講外表,放左好多香草仲有好多芝士粒在面。
芝士包
TakeAway
小妹經常會來Urban Bakery 買麵包, 但買甜點還是首次。因為每次見到餅櫃內大部份也是泡芙。實在不能挑起我對它的慾望。直到被我發現。朱古力栗子泡芙 $22已被它那墟積如山的栗子蓉深深吸著。亳不猶豫將佢帶返屋企慢慢享用當拎上手已經知道佢有啲份量, 唔係一陣風的貨仔。返到屋企將佢從紙袋拎出來, 栗子蓉黏得很緊, 差不多原整無缺的樣子。我小心地一羹一羹將栗子蓉放入口中, 這種滿足感相信栗子迷方會明白。爽!栗子清香, 甜度適中。接著是幼滑的忌廉, 泡芙中心暗藏著很稠很黏的吉土醬。泡芙漲卜卜好像水泡一樣, 層次很豐富, 嫌香脆度不足但整體是大件夾抵食, 可以一試
因為每次見到餅櫃內大部份也是泡芙。
實在不能挑起我對它的慾望。
直到被我發現。
朱古力栗子泡芙 $22
已被它那墟積如山的栗子蓉深深吸著。
亳不猶豫將佢帶返屋企慢慢享用
當拎上手已經知道佢有啲份量, 唔係一陣風的貨仔。

栗子清香, 甜度適中。
接著是幼滑的忌廉, 泡芙中心暗藏著很稠很黏的吉土醬。
泡芙漲卜卜好像水泡一樣, 層次很豐富, 嫌香脆度不足
但整體是大件夾抵食, 可以一試
2016-03-15
TakeAway
$22 (Last Night Supper)
2016-03-14 1250 views
散水成日買 西餅 無d 新意所以買左呢個泡芙攞返公司 上司同同事都大讚包裝夠grand泡芙又甜而不膩一盒 $88 真係幾抵佢有 5 款味即日買就只可以一盒兩味想多味d, 最多一盒三味要早2 日訂因為我買左 5 盒佢仲送左3張牛角包券俾我
散水成日買 西餅 無d 新意

所以買左呢個泡芙

攞返公司 上司同同事都大讚

包裝夠grand

泡芙又甜而不膩

一盒 $88 真係幾抵

佢有 5 款味

即日買就只可以一盒兩味

想多味d, 最多一盒三味

要早2 日訂

因為我買左 5 盒

佢仲送左3張牛角包券俾我
除左佢一開張幫襯過食原味牛角包,好味,同Eric Kayser差不多,哩幾年都冇再去。今日路過見有好多variations, eg. 牛油菠蘿、流心芝士牛角麵包⋯⋯即試!$20價錢合理,仲有暖板烘住保持溫度,正!咬落外脆內軟,唔會太乾「孩」口,咬完又冇扁左,好鬆軟😋!最愛係果啲餡,芝士+吉士,少少鹹少少甜,滑溜又香口,冇得頂👍🏼👍🏼!

2016-03-12
Type of Meal
Tea
  • 流奶黃金牛
2016-03-04 1381 views
士多啤梨小盆栽蛋糕 🍓🎂🍓一向都鍾意食佢哋啲牛角包,香牛油味得黎無膩。成日都見到呢個小盆栽都覺得好吸引,今次有朋友生日,就有藉口試試~食得出應該係美國士多啤梨,有誠意!唔係死甜浸糖水嗰啲!盆栽由朱古力整成,唔太甜,幾易入口。盆栽啲泥係朱古力慕絲蛋糕,最底層有士多啤梨醬,酸酸甜甜,中和返朱古力飽滯感!朋友生日,細細個,四個人食啱啱好!買完仲送咗張coupon, 免費換牛角包一個!
士多啤梨小盆栽蛋糕 🍓🎂🍓

一向都鍾意食佢哋啲牛角包,香牛油味得黎無膩。
食得出應該係美國士多啤梨,有誠意!唔係死甜浸糖水嗰啲!

盆栽由朱古力整成,唔太甜,幾易入口。

朋友生日,細細個,四個人食啱啱好!

買完仲送咗張coupon, 免費換牛角包一個!
2016-02-26
Celebration
Birthday
  • 原味牛角包
其實一落Jason's就有極濃郁既牛油香就知道由Urban Bakery傳過嚟架啦😏見到近排五少food ig都有post佢地既牛角包我忍五住一試為快😂普通牛角包仲點可以滿足我??流心奶黃牛($22)先係我既選擇😋外皮香脆兼富濃郁牛油味😍其實個人認為糖霜係多此一舉但為左賣相始終都要加😂番到屋企後焗爐加熱180°C 十分鐘是常識吧?😹一撕開就見到奶黃慢慢湧出💛牛角包空間感十足但非常實在💪奶黃仲有小粒鹹蛋黃😍鹹香同細膩既甜喺口爆發超級滿足😭見到有幾爆未?😍刻不容緩即刻去試啦😭😭激大芝士包($21)😍本身係足17cm架但係我切左一塊食啦😹$21超抵食極大舊!!!你五係諗住自己食曬掛?😂色澤非常誘人但香味稍為遜色💪第一氣味極之重要!!!😂見到幾足料未?😍最緊要係擺左佢三日後翻熱食一啲都五硬仲非常軟熟!!!芝士軟化既感覺😱淡淡芝味滿足到極😆
見到有幾爆未?😍刻不容緩即刻去試啦😭😭
色澤非常誘人但香味稍為遜色💪第一氣味極之重要!!!😂
  • 芝士三重奏
  • 流奶黃金牛
Langoustine croissandwich with curry emulsion 龍蝦仔咖哩牛角三文治 好味,龍蝦仔配淡淡的日式咖哩味,有生菜,蕃茄仔,洋蔥,heavy到不得了龍蝦仔份量相當之多...喜歡佢配左羅馬生菜...醬汁剛剛好...唔會話太多..亦都唔會話太小...恰到好處!!!!!佢既醬汁係自己調較出黎的...啖啖肉的龍蝦....蝦身亦都好爽口....唔會話好鞋...總括其實女仔食一個已經好飽..
龍蝦仔咖哩牛角三文治
好味,龍蝦仔配淡淡的日式咖哩味,
有生菜,蕃茄仔,洋蔥,heavy到不得了
龍蝦仔份量相當之多...
喜歡佢配左羅馬生菜...
佢既醬汁係自己調較出黎的...
啖啖肉的龍蝦....
蝦身亦都好爽口....唔會話好鞋...
總括其實女仔食一個已經好飽..
2016-01-13
2016-01-22 1574 views
我一向都鐘情於西式甜品 ,聖誕節係屋企開party , 今次搵到間超好味款式多,價錢唔太貴的 "Urban Bakery".  決定以後都會keep 住幫親,因為好多款都好鐘意。"Urban Bakery" 好多面包、西餅、蛋糕,我初時都花多眼亂,最後都選擇左呢個迷你忌廉泡芙同牛角包禮盒,貪佢一盒12件又可以有幾款口味,價錢真係好合理。我一訂就訂左3盒...迷你忌廉泡芙禮盒 - $88/盒(共12件), 最多可任選3個口味,我要左抺茶 、焦糖咖啡及榛子味。迷你牛角包禮盒 - $128/盒(共12件)- 指定4個口味,有原味、杏仁、芝士及朱古力味。抺茶 、焦糖咖啡及榛子味忌廉泡芙 - 呢3隻味道係頭3甲熱門之選,唔食就至可,一食就停唔到口,先講個泡芙,焗得剛剛好,脆卜卜唔會太硬太"林", 加埋D cream 一齊咬落去剛剛好,唔會咬唔開。D cream 真係隻隻都咁好味,好滑好輕身幼細,食幾個都唔覺膩 。抺茶泡芙d 忌廉有好重的抺茶味且唔會太甜;焦糖咖啡泡芙d 忌廉 味道濃郁,似係expresso 咁,我最欣賞焦糖咖啡泡芙上面d 焦糖,應該有用火輕輕燒過,令到個泡芙表面脆脆的,配埋濃
我一向都鐘情於西式甜品

。抺茶泡芙d 忌廉有好重的抺茶味且唔會太甜;焦糖咖啡泡芙d 忌廉 味道濃郁,似係expresso 咁,我最欣賞焦糖咖啡泡芙上面d 焦糖,應該有用火輕輕燒過,令到個泡芙表面脆脆的,配埋濃郁的咖啡忌廉,真係特別香濃,味道好突出,大愛
  。 而榛子泡芙d 忌廉都係好重榛子味,泡芙表面有層朱古力名綠茶粉,配上榛子cream 係好夾。

牛角包咩味都好,最緊要係每層都做到鬆化好味,真係好考工夫,佢d 牛角包真係口感味道都冇得頂呀!
每款都好好味,特別個芝士味聞都己經香噴噴,食落去芝士味都係好濃郁
 , 正!

我同我班朋友二十人個個都大讚,個個都食都停唔到口,最後清曬一件不留。
我之後都有去"Urban Bakery" 買過唔同既面包同cake 食,真係好有水準,但有d 包都幾貴,唔平架!
都係覺得牛角包、泡芙禮盒好抵,又可一次過滿足你幾個口味的願望

迷你牛角包
迷你忌廉泡芙
Party 佳品
Other Info. : 牛角包、泡芙禮盒至少兩天前預訂
2015-12-24
2016-01-15 1063 views
一向鍾情麵包,尤其牛角包及Danish.........呢間位處希慎的包店,初開張時亦大排長龍…一向唔係點想排隊既我,當然等熱潮過後先食啦!早前食過佢既原味牛角同朱古力牛角,甚為滿意。今次再食另外兩款…菠蘿牛角同杏仁牛角…杏仁牛角大家都唔會見外,已經成日見,這邊做的沒有塗上杏仁醬,亦無劏開中間夾杏仁醬夾心,當然不夠杏仁口味,但卻是一個較為健康的選擇,兼且焗的酥脆可口,包面灑上砂糖,增加口感及甜度!Good...菠蘿牛角是比較特別的一款包,其實無咩難度,純以菠蘿皮移植到牛角包上,不過有D創意,比較小人咁做!菠蘿皮亦香脆唔會淋身…這邊的菠蘿皮比出面菠蘿包的菠蘿皮還做得好係賣相略略差少少,唔夠脹卜卜!但我買了約半日後才吃的,還能保持香脆,算是不錯了!現在正推出流奶牛角包呢…越玩越出位了!
一向鍾情麵包,尤其牛角包及Danish.........

菠蘿牛角同杏仁牛角…

2016-01-14
2016-01-12 974 views
今日是被一個老同事帶我過來這裡的,說味道不錯。原味的不是很喜歡吃,就是表面的酥皮也很鬆脆,但是太油膩了,我食咗幾啖還可以。其中,杏仁牛角包是讓我難以忘記的,杏仁味好吸引人,杏仁也是香香脆脆的,杏仁一直掉下來,看的我很心痛,表面的麵包烤的也是酥脆的,很好吃,裡面的反而是軟軟的,很不錯吖!流奶牛角包很多奶,一口要下去奶就流出來了,名副其實的流奶牛角包吖,但是不會讓我覺得膩,下次要多買幾個。價錢反正而不貴,服務又周到。
價錢反正而不貴,服務又周到。
2016-01-28
Waiting Time
6 Minutes (Dine In)
$45 (Tea)
2016-01-11 874 views
本身想買牛角包三文治 可惜我太早未開始有所以就揀左芝士牛角包 以為應該都係好普通姐點知一咬落去 好香!好脆! 除左好味真係唔知可以用咩字黎形容 就算放耐啲先食都依然係好脆 而且分量都唔係細 早餐加杯咖啡 簡直完美~
本身想買牛角包三文治 可惜我太早未開始有

所以就揀左芝士牛角包 以為應該都係好普通姐

2016-01-10
  • 芝士牛角包
2015-12-28 945 views
一路都聽人講話好好食今日終於有機會試!!果然冇失望URBAN BAKERY除左有普通既牛角包賣仲有依啲有配料既賣連個盒都靚過人打開望到都想食!!龍蝦仔咖哩牛角三文治 $43其實SIZE都幾大而且啲龍蝦份量都好多!!每一啖都食到大量龍蝦仔牛角包初初以為係熱不過食落原來係凍~牛角包冇因為凍就唔脆食落依然非常脆第一次食 一啲都冇失望食完仲好飽法國布里芝士煙火腿牛角三文治 $40同上面果個比 我比較鍾意食龍蝦仔果個因為依個全部都係火腿食落有少少乾不過都係好味既 只係比較起上黎冇咁正
一路都聽人講話好好食
今日終於有機會試!!
果然冇失望
URBAN BAKERY除左有普通既牛角包賣
仲有依啲有配料既賣
連個盒都靚過人
打開望到都想食!!
龍蝦仔咖哩牛角三文治 $43
其實SIZE都幾大
而且啲龍蝦份量都好多!!
每一啖都食到大量龍蝦仔
牛角包初初以為係熱
不過食落原來係凍~
牛角包冇因為凍就唔脆

食落有少少乾

不過都係好味既 只係比較起上黎冇咁正
2015-12-20
2015-12-18 1140 views
如果早上不想自己做早餐,通常我會在前一天晚上去麵包店買好明天要吃的,而我最常去的就是銅鑼灣Hysan樓下的urban bakery. 晚上8點多去沒有什麼人,我通常買杏仁牛角,知道菠蘿牛已經出了好一陣子,終於買了試試看。菠蘿牛是個超棒的crossover, 有我最愛的兩種早餐包點的結合!UB的菠蘿牛外皮很脆很好吃,不像有些麵包店的菠蘿包外皮是軟軟的,基本上UB的吃完不會有太多外皮掉下來。甜味也是剛剛好。牛角包本身牛油味蠻香濃,包外層很脆,裡面不算軟,但我還蠻喜歡這樣的硬度咯,吃起來不會覺得很油,和傳統港式菠蘿包crossover是個很棒的idea呢!
菠蘿牛
2015-12-17
TakeAway
$17 (Breakfast)
菠蘿牛
  • 杏仁牛角包
2015-12-16 1137 views
睇完食尚玩家介紹呢個芝士牛角包,講到勁誇張地好味,於是點都要試嚟到先知無位坐,芝士牛角得返兩個,差啲miss咗當然個重點旁邊嘅芝士脆脆,咸香十足,口痕之選。牛角包都做得好好,充滿牛油香,空氣感十足
嚟到先知無位坐,芝士牛角得返兩個,差啲miss咗
芝士牛角包
2015-12-15
TakeAway
$17 (Dinner)
芝士牛角包
2015-11-17 1885 views
Pass by maket place ,Their bread smell sooo good ! My wife is obsessed with their croissant and cakes ! Their croissant is really crispy and cameral is very match with the bread ! Freshly made and croissant is layers by layers !! Really really good !
Pass by maket place ,
Their bread smell sooo good !

Really really good !