2013-10-16 1485 views
幾個朋友傾計食飯,BOOK了既上7點4位。去到話要等齊4個人先入得,好彩大家時間差不多時間到。人齊就唔駛等入得。真正入去大概7點05分左右。叫了四樣O野: Four seasons pizza BBQ babyback ribs Dimpal salad Risotto Mexicans由於水係要收錢的 (Bottled Minerial Water $15 - 其實只係COOL),所以都係叫了四杯非酒精飲品,名就已經唔記得,不過4杯都係唔錯的。其實,服務唔得都係呢間O野的致命原因。傾下計,食了差不多一小時 (8點左右),其實碟上面仲有食物。侍應突然拎起隻其一中隻碟,叫我地清左佢,未來等切答佢,已經將的碟上的食埋,倒入我朋友的碟內。初初以為佢唔夠碟用,所以咁緊張想收走。接住,侍應又問,你地件pizza係咪帶走... (因為隻碟上仲有一件pizza)朋友回答佢, 我地係度食。仲問我地仲會唔會再叫o野食。呢個時候,我地留意到,原來有人等位,所以佢諗方法想我地快d走。但其實,我地未食完... 之後完一隻碟清了就立即收起一隻碟。最後,冇叫埋單,我地仲飲緊o野的同時,我幫我地埋了單,放了係我地台

叫了四樣O野:
 Four seasons pizza
 BBQ babyback ribs
 Dimpal salad
 Risotto Mexicans

其實,服務唔得都係呢間O野的致命原因。
傾下計,食了差不多一小時 (8點左右),其實碟上面仲有食物。侍應突然拎起隻其一中隻碟,叫我地清左佢,未來等切答佢,已經將的碟上的食埋,倒入我朋友的碟內。初初以為佢唔夠碟用,所以咁緊張想收走。接住,侍應又問,你地件pizza係咪帶走... (因為隻碟上仲有一件pizza)朋友回答佢, 我地係度食。仲問我地仲會唔會再叫o野食。呢個時候,我地留意到,原來有人等位,所以佢諗方法想我地快d走。但其實,我地未食完... 之後完一隻碟清了就立即收起一隻碟。最後,冇叫埋單,我地仲飲緊o野的同時,我幫我地埋了單,放了係我地台面...

我地飲埋杯o野起身走o既時候,佢竟然話
sorry about that
原來佢都知咁樣係唔好...
我諗,食物再好食,我都唔會再來。

2013-10-15
$133 (Dinner)
上Openrice見到Dimpal Fusion & Pizza House嘅評分係110個笑臉對3個喊臉,見佢咁高評價,就決定去試吓。去到餐廳門口,見到有唔少人等緊位,waitress打緊電話confirm人客嘅訂位,見到張list都幾長,餐廳似乎幾受歡迎。我同老公得兩個人,餐廳咁啱有位,就放我哋入去,以為自己好彩,原來揀著呢間餐廳開飯係不幸……一入餐廳,見到所有位都好迫,餐廳用盡每一吋空間去擺位,完全唔理會客人坐得舒唔舒服!啲座位之密,係連waitress行入去落訂同上菜都有困難,明白小店要多做生意生存,但睇到menu上嘅嘢食價錢,我同老公都覺得店主只想賺到盡,對煮食毫無誠意。Menu內嘅菜式大都要接近一百蚊,兩個人嚟食,每人點 一樣,都差唔多二百蚊埋單,以呢個價錢,我期望餐廳環境會好啲,唔需要裝修十分雅緻,但起碼要坐得舒服。我同老公都覺得,去大家樂食飯,仲舒服過呢到!最最離譜係,坐隔離嗰六個人被安排擠進一張四人枱,真心覺得餐廳係要將錢賺到盡!冇位就唔好招呼咁多人,呢到人均消費都成一百蚊,點解要搞到食客食得咁辛苦﹖!因為呢個咁無良嘅安排,隔離個男人手踭長期進入我個進餐範圍……我係一

一入餐廳,見到所有位都好迫,餐廳用盡每一吋空間去擺位,完全唔理會客人坐得舒唔舒服!啲座位之密,係連waitress行入去落訂同上菜都有困難,明白小店要多做生意生存,但睇到menu上嘅嘢食價錢,我同老公都覺得店主只想賺到盡,對煮食毫無誠意。Menu內嘅菜式大都要接近一百蚊,兩個人嚟食,每人點 一樣,都差唔多二百蚊埋單,以呢個價錢,我期望餐廳環境會好啲,唔需要裝修十分雅緻,但起碼要坐得舒服。我同老公都覺得,去大家樂食飯,仲舒服過呢到!最最離譜係,坐隔離嗰六個人被安排擠進一張四人枱,真心覺得餐廳係要將錢賺到盡!冇位就唔好招呼咁多人,呢到人均消費都成一百蚊,點解要搞到食客食得咁辛苦﹖!因為呢個咁無良嘅安排,隔離個男人手踭長期進入我個進餐範圍……我係一個好怕同人有身體接觸嘅人,更加唔鍾意人家同我距離太近,個男人成日郁身郁勢咁同人傾偈,食嘢時手踭又撐開哂,佢嗰枱上菜時,更成個人傾側過嚟,我明白佢身不由己,但我成日要避開佢,真係食得好辛苦……如果呢到收得平,啲嘢好好食,我都可以忍,但我唔覺得呢到收費特別平,嘢食又唔見得好,環境更係差劣,我真係接受唔到囉!
只係要咗兩樣嘢,唔想多花一分一毫喺呢間咁嘅餐廳到,更加唔想多坐一會。
Four seasons pizza ($99)﹕未至於難食,但絕對唔係好食!個餅底做得好差,唔脆,作為薄批,佢又唔薄,咬落去有啲食餅乾咁……
BBQ Babyback Ribs ($98/半份)﹕先講個ribs,做得唔韌,但未去到好淋,食落有少少嚡口,但最差係佢燒得太濃,面層有炭,食落有濃味……就連個薯角都係太濃,唔好食……
埋單$197,唔會再幫襯!
2013-10-13
$99 (Dinner)
2013-10-06 1002 views
由台灣抬回來的牛軋糖和薑茶要分贓,幾個女人約在小酒窩敍舊。訂了19:30五人的枱,過半數提前到來,不過店員說一定要齊人才可以入座。坐在門口等待期間,看見客人甚多,有些甚至要分流到隔壁新開的分店內。老闆和店員的國籍加起來猶如聯合國,意大利、星加坡、南美、印度、菲律賓...,未食多國菜之前已感到大開眼界。店內環境昏暗,想浪漫的人可能會覺得有情調,但對於喜歡拍食物照上傅的人,可能並非樂事。餐廳環境擠迫,前後兩排枱之間幾乎沒有空隙,音樂有點吵,算不上是一個舒服的用膳空間。凱撒沙律用了羅馬生菜,外表上跟普通生菜非常相似,不過口感比較爽厚。沙律醬均勻、配上麵包粒、巴馬臣芝士,味道不錯。特色奶油雞就是橘紅色的tandoori烤雞,用酸奶及調味料醃製,所以辛辣帶香料味,不過因為加了蕃茄汁,所以不會很辣。加上用炭火高溫烤煮,所以很有炭焦香。去皮去骨的奶油雞,非常適合配naan一起吃。我們叫了奶酪芝士烤餅,但可能因為是用cottage cheese,所以基本上沒什麼芝士味,只有麵粉香。炭燒雞肉粒不辣,同樣有炭燒香。沾一點酸酸的青瓜汁,口感清新,中和油膩感。四季薄餅是人氣菜式之一,比招牌薄餅更招牌。整個pi
由台灣抬回來的牛軋糖和薑茶要分贓,幾個女人約在小酒窩敍舊。

凱撒沙律
芝士烤餅、特色奶油雞
炭燒雞肉串
Four Seasons Pizza
四季薄餅是人氣菜式之一,比招牌薄餅更招牌。整個pizza都鋪滿芝士,拉起時,連著的芝士絲絲緊扣,餡料好像比薄餅本身還要厚,望見已令人心動。每件表面都放有一小團甜辣醬和酸忌廉,口感上甜酸辣味都有齊,非常惹味。
特嫩豬肋骨
Ribs的顏色非常漂亮,肉質挺腍但比較乾。配菜薯角香脆,整體水準普通。
坐在店內望著門外邊飲啤酒邊等位的一眾客人,他們那份悠閒,彷彿連等待也變得輕鬆寫意,那刻我有種置身外地的錯覺。不過話說回來,要令客人的臉上露出笑靥,除了食物要美味,環境和服務質素也要多花心思呢!
Other Info. : 1. 免收加一 2. 設外賣 3. 部份店員懂簡單廣東話 4. 訂枱後如果未齊人還是不得其門而入 5. 店員有點急於趕客,一停手就問要不要打包,今餐未能盡興
2013-10-04
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
Four Seasons Pizza
朋友介已久的一間多國菜,比BOOKING時間遲到了10分鐘,餐廳仍然有預留一張小小的四人台。進入餐廳,一坐下就點了預先想好的菜:RibsFour seasons pizzaFettuccine Carbonaraand....串燒還是什麼的(無點影相,大家都餓了)首先來的是RIBS。上台已經切好,細力扯已經分得開,入口基本上唔係好洗咬,因為好淋,肉質甜, 1D都唔乾。對RIBS無特別喜好嘅朋友都一定要試,保證一定唔會後悔。(因為我本身都唔太好LEI味野)|然後是寬條麵。我一向非常喜歡CARBONARA,食意粉一定要叫。絕對不會後悔的一個意粉,質地夠咬口,汁夠寷富。我唔識解釋!_!總之好味Four seasons pizza,重點來了。一大塊PIZZA有6塊,其實2/3個人都可以完成。材料足,幾種醬汁混在一起,每片PIZZA都有一小Pat沙拉醬,我會將它拌均在整塊pizza上,入口,不得了。不用什麼厚批芝心批,普通一塊已經令人大滿足。期間其實還來了一份串燒,但無甚特別,可以試試其他食物。剩下最後一塊串燒雞件,waitress問了兩次是否不要了,我仲麻怨緊做咩要趕客,就聽到一陣生日快樂歌,
進入餐廳,一坐下就點了預先想好的菜:
Ribs
Four seasons pizza
Fettuccine Carbonara
and....串燒還是什麼的
(無點影相,大家都餓了

期間其實還來了一份串燒,但無甚特別,可以試試其他食物。

剩下最後一塊串燒雞件,waitress問了兩次是否不要了,我仲麻怨緊做咩要趕客,就聽到一陣生日快樂歌,正是小妹的生日,剛剛門口哥哥捧著朋友自擕帶糕出來(其實場面好尷尬:w) 小小的店鋪都望向這邊,不過是溫馨的。事後得知原來不是朋友安排,是店員一手一腳弄的,所以說這間店的店員好sweet,這份心意完全接收。

忘了提飲料!!我們各自order
chocolate thickshake
mango lassi
mango smoothie
3杯都ok 尤其mango smoothie,好適合食lei類菜飲。好爽又夠凍。

總結就是,我一定會再食

Other Info. : 1. 一定要book位!!!!如果唔book真係有排等。 2. 今餐叫的食物都是人氣推介,朋友們話未來要食晒佢成個MENU HAHA
2013-10-05
  • ribs
  • mango smoothie
  • Fettuccine Carbonara
2013-08-28 470 views
是日到佐敦覆診,男友一心吃澳牛,但我在心中早已打定輸數(周末下午一定要排隊吧!)果然,如我所料,澳牛的人龍長得很。於是,plan B出場!就是去附近的小酒窩開餐。年多前曾經光顧,印象不錯,記得naan bread令我念念不忘。一點多來到,店子只有五成入座,由外藉侍者引領下坐下。店子有set lunch,亦有a la carte。set的選擇不少,已包括了咖哩、pizza、risotto和salad。我一心來吃naan的,當然要吃咖哩,就選了咖哩雞。男友揀蕃茄汁南瓜risotto,起初我還有點擔心在這裡吃意大利飯會不會有問題,事後發現味道原來不錯的。隨餐附送餐湯和飲品(凍飲也不用加錢)。當天的餐湯是綠豆蓉湯,個人對豆湯沒興趣,所以沒有喝完。味道其實還可以的,還有點點豆蓉沙沙的感覺。雖然湯不太合胃口,但配湯吃的薄脆絕對是我杯茶!薄脆上面有很多黑椒碎,吃到辣辣黑椒粒的時候,感覺有點刺激。不過上枱後要快點吃,個人覺得淨吃或沾湯吃都ok,放一陣子就會開始變軟,影響食味。來到主菜的部分,先來的是我的咖喱雞配naan。雞用上雞脾肉,而且全已起骨,方便進食。咖哩呈鮮橙色,味道卻沒有想像的辣,只是微辣。

一點多來到,店子只有五成入座,由外藉侍者引領下坐下。
我一心來吃naan的,當然要吃咖哩,就選了咖哩雞。
來到主菜的部分,先來的是我的咖喱雞配naan。
雞用上雞脾肉,而且全已起骨,方便進食。咖哩呈鮮橙色,味道卻沒有想像的辣,只是微辣。香氣比食味濃,個人略嫌咖哩汁稍稀身和淡味,不夠惹味。加上本身雞肉應沒有經過特別醃味,整個咖哩顯得有點太淡,味道也進不了雞肉裡。
幸好,naan還算不錯。即烤的烤餅外面微焦帶脆,同時中心的部分也不欠綿厚的感覺。我喜歡naan的原因就是愛它那綿綿的感覺,這是扁扁的油酥餅不能代替的。
再來是risotto,味道比預計的要好。
這個意大利飯其實沒有什麼配料,只有些南瓜粒。不過醬汁真的做得不錯,起初以為是單純的蕃茄醬意大利飯,原來當中混入了芝士,吃時能拉出芝士絲。另外,飯粒的軟硬度也控制得不錯,是香港人可以接受的硬度(普遍本地人都不能接受飯粒太硬),卻又不至於軟得沒有口感。
外籍老闆非常熱情,不停詢問客人的意見。見有一枱客人剩下很多食物,立即前去了解是否出現什麼,更提議他們把食物打包拿走再吃。
2013-08-03
$60 (Lunch)
2013-08-15 363 views
之前食過呢度既午餐,一直都好懷念呢度既FOUR SEASON PIZZA!生日遇上八號波真係掃興,不過店內都幾乎滿桌!好彩唔使等位,否則橫風橫雨下等位應該都幾慘點左我最愛既FOUR SEASOB PIZZA, 一份SUPREME PIZZA加一份PORK RIBFOUR SEASON依然咁好味多料,我最鍾意佢既醬,感覺有啲似泰式辣醬,YUM!美中不足係PIZZA明顯比以前薄左好多SUPREME PIZZA就相對比較遜色,同平時食既SUPREME唔太一樣,而且太CHEESE,個人唔太喜歡,不過喜歡食CHEESE既朋友應該會鍾意!PORK RIB就麻麻薯角似翻炸,入面太散RIB略嫌老,有少少韌,但醬料唔錯,搭救!不過環境方面就麻麻燈光暗暗地本來幾浪漫但位太逼痴埋一齊,左右都有其他人坐感覺太似搭台店內播放應該係印度文歌曲,幾特別但太大聲,完全聽唔到坐對面既朋友講野唔建議想食完飯繼續坐低傾下計既朋友去不過當日有其他客人慶祝生日,店內大播外語生日歌慶祝,感覺幾特別,全場一齊拍手掌
生日遇上八號波真係掃興,不過店內都幾乎滿桌!

好彩唔使等位,否則橫風橫雨下等位應該都幾慘

FOUR SEASON依然咁好味
多料,我最鍾意佢既醬,感覺有啲似泰式辣醬,YUM!

美中不足係PIZZA明顯比以前薄左好多

PORK RIB就麻麻
薯角似翻炸,入面太散
RIB略嫌老,有少少韌,但醬料唔錯,搭救!

不過環境方面就麻麻

燈光暗暗地本來幾浪漫

但位太逼痴埋一齊,左右都有其他人坐感覺太似搭台

唔建議想食完飯繼續坐低傾下計既朋友去

2013-08-13
$95 (Dinner)
Celebration
Birthday
2013-08-12 359 views
今天是個難得處於閒日的假期,一起床,望望陰暗的天空,原本踏單車去釣魚的計劃頓時被打破,這種鬼天氣,我根本沒有選擇的剩地,還是乖乖獨留在家中,找點事幹吧。一打開電腦,才發現等著我處理的事務根本推積如山,可憐的假日就這樣獻給這些瑣碎事,總覺得有點不值。也罷,要是今天不處理,恐怕又不知要等到何時了,再過一段時間,待它們滾得山一樣大的話就太遲了。然後我開始著手處理文檔與照片,不知是太累還是睡昏了頭,我居然一個字也寫不出,望著Word白紙上那不停閃爍的小直條,我抱著頭不知如何是好。沒靈感啊!不要緊!吃點東西的話應該會有好轉的。我連忙衝到廚房,打開雪櫃看看有什麼好吃的。就這樣發現了昨晚女友與朋友聚會吃剩的Pizza,看來別無選擇了吧,何況這東西放久了不會有什麼好事發生,就吃它吧。我調較好焗爐就把它掉到裡要,任由它自生自滅,與此同時我開始調理飲品,好讓等一下吃的時候,有點東西喝喝。當我完成飲品的同時,「叮」的一聲響起,提醒我Pizza都已經妥當了。就這樣,我的午餐就完成了。飲品的話並非這家餐廳的出品,所以沒有影。另外真抱歉,看來我還沒有習慣用眼來吃東西,又是吃了一口才拍照,但有,總比沒有好吧?我不知
沒靈感啊!
不要緊!吃點東西的話應該會有好轉的。
我連忙衝到廚房,打開雪櫃看看有什麼好吃的。
我不知它是什麼名堂,只能吃出有此蒜片,辣肉腸,如無意外,應該還有些羊奶芝士吧,配搭非常好,味道豐厚,即使返叮也好,依然美味。
其實把吃剩的東西帶回家,不是什麼羞恥的事,這是一種美德。
環保與省錢,都只是其中一個原因,最重要是,要是我們把吃剩了的東西都丟掉的話,對食物本身是一種侮辱。
它們也曾經有生命,在這個世界確切的活著過,無論是動物或植物亦然,只是我們把他們都殺死,變成盤中餐罷了,所以每一味菜,每一碗飯都是他們的墓碑。
不吃有機物,我們就不能生存,這是無奈的,我們唯一能做的就只有把它們一絲不茍的吃掉,要是有剩的就帶回家,好讓他們死得有點價值。
2013-07-10
TakeAway
2013-08-11 243 views
好朋友介紹才知道這店存在,上開飯網一睇有那麼多好評而自己竟然聞所未聞實在非常慚愧。不過認真說就算平時經過也未必會留意因為門口雖算起眼但附近太多不同類型餐廳而也是五光十色,再加上此店經過時跟本看不清楚內裡所以就......嘿嘿還是入正題了。其實到步時19:00也未到但內裡已經爆滿,雖然可說店內細小,但反過來說也要有實力才會有人來,所以未食已經放心一半。幾經辛苦侍應幫忙在水吧台附近空出少連位置給我們。店內真的非常昏暗而且空間感非常低因為真的迫滿了人,侍應捧餐時也異常小心。而店內因為地小人多關係所以都幾嘈吵,因此就算裝修燈光營造出來的浪漫溫馨氣氛也全打破。看了一會侍應便催趕落單,因此也不浪費時間。點了BBQ醬燒豬肋骨, PIZZA 和奶油乳酪雞(選配了薯仔烤餅)薯仔烤餅:不配咖哩已非常香口,但不太覺有薯仔存在,所以後悔沒選叫蒜味。餅乃附咖哩送上也可選飯奶油乳酪雞:以為不辣,怎料到入口還是帶股香辣味,但辣度可接受,跟一般咖哩不同這個味道又是乃一種而內裡透出一股類似的香味令人食完想再食。豬助骨:基本上每台都有叫的,全份實在吃不消所以叫了半份但份量也不少,而且上台賣相如圖一樣佳。薯角新鮮炸起很燙口

豬助骨:基本上每台都有叫的,全份實在吃不消所以叫了半份但份量也不少,而且上台賣相如圖一樣佳。薯角新鮮炸起很燙口,豬肋骨切開咬入口骨香份攻出來,外層塗了BBQ醬更顯得惹味。
PIZZA:不用多說意式正宗的是薄底,這兒一樣而且料多芝士多而味重,拉出來一絲絲令人興奮。但懷疑料實灰太多所以切開件取時有點塔下來的情況,但味道賣相也絕對值回票價,遺憾的是PIZZA口味忘了

其實食物真的不錯,而且印度意大利混合很有新意,2樣混合吃又別有一番風味,值得翻吃
也讚一讚服務在那麼小的空間侍應也忙著努力著而保持禮貌。
Other Info. : 1.店員全說英文所以落單也要英文,不過口音問題要習慣,有時手語可協助 2.店內非常暗而迫,有咁上下身型可能不太方便 3.建議先訂位,因為19:45時門口已經差不多20人在排隊 4.不宜帶大型物品入內
2013-07-31
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$165 (Dinner)
朋友聚會,揀左哩間食fusion菜既地方。開頭知道佢係印度菜mix意大利菜,都驚會唔會好怪雞,但原來係好好食架!雖然book左8pm,但要等佢執好張檯,結果都要喺門口等30分鐘先有得入座。"Four seasons pizza":嘩,哩個真係超級好味,好多配料,最重要係有勁多芝士,真係每啖都可以拉芝士絲咁濟,pizza hxt果D pizza真係要行埋一邊!「咖哩雞肉配cheese nann」:咖哩香料味幾重,雞就有三大舊,略嫌有D難分,一班人share會麻煩D;cheese nann就一般啦,只係微暖,同埋完全無芝士味(可能係個pizza太「芝」,哩個nann即刻相形見拙)"Carbonara":又一勁「芝」既菜式,好creamy,D闊條麵都煮得幾有咬口,又好香蛋味,好味!「菠菜雞risotto」:有個fd由等位開始已經提住必點哩碟,一試之下又幾正喎,又又又係好濃芝士味,同樣好rich好creamy,但risotto煮得好淋,完全無起骨。「尼泊爾餃子」:哩個就唔太好食喇,好似白烚灣仔碼頭D水餃咁,唔點中間碟汁真係完全無味,又唔見得有幾「尼泊爾」,唔點都無損失。   「Chocolat

「Chocolate brownie拼雲尼拿雪糕」:一般:略嫌朱古力味唔夠,亦唔夠甜。
"Cheesecake":哩個就幾好味(我認我係芝士怪
),芝士味夠濃,口感亦偏實;不過個餅底就厚左D(睇相都見到有幾厚

除左食物唔錯之外,D waiter都好nice,又會問你D野好唔好食,又會同你吹吓水講吓笑咁。
Other Info. : 要注意間餐廳全部waiter都係菲藉人士,唔識講廣東話架,所以book檯時都係講英文的。
2013-07-11
30 Minutes (Dine In)
$130 (Dinner)
  • 菠菜雞risotto
2013-07-28 326 views
不平凡的廟街印度餐廳談到廟街,大家想起的可能是各種算命攤檔,或是「殘忍」的煲仔飯,但原來在鄰近佐敦的一角,座落一間主打印度菜 FUSION 西式料理的餐廳!餐廳面積不大,顧客之間的距離難免有點接近,然而卻加添了幾分熱鬧。一踏入餐廳,就會有熱情的印裔侍應為你帶位,值得注意的是,所有員工都是印裔的,故此光顧時可能需要用上幾句英文,但根據筆者的觀察,他們大多懂得基本的廣東話,而且就算語言不通也可以透過餐牌上的號碼點菜。整間餐廳並沒有很濃厚的印度氣氛,格局反而類近一家西式餐廳。談到最重要的一環 - 食物,餐廳除了供應印式食物例如咖哩,不同口味的烤餅和印式奶茶之外,還加入了很多西式菜式,包括最值得推介的各式 Fusion Pizza , 意大利飯,沙律和 Ribs. 當中他們的pizza 除了用上普遍的材料外,會加上各種不同的印式香料,人口香濃,當中推介 , 融合了烤雞、蔬菜、香濃芝士和最為特別的沙律醬汁,酸酸甜甜的醬汁正好融和了香料較濃的味道,至於餅底的硬度是較高的,與普通意式pizza有明顯分別。除了pizza 值得一試外,筆者亦推介各種意大利飯,入口後creamy 的感覺令人回味。除了食物
不平凡的廟街印度餐廳
Four Seasons Pizza
, 融合了烤雞、蔬菜、香濃芝士和最為特別的沙律醬汁,酸酸甜甜的醬汁正好融和了香料較濃的味道,至於餅底的硬度是較高的,與普通意式pizza有明顯分別。除了pizza 值得一試外,筆者亦推介各種意大利飯,入口後creamy 的感覺令人回味。除了食物之外,餐廳亦有供應各種酒精類飲品,最為有趣的是,餐廳同時供應青島啤酒,
故此可以來個中印合壁,印度菜式配中國啤酒!
綜合筆者數次光顧餐廳的經驗,得出只要和侍應混熟了就會有特別驚喜的結論! 曾經他們自動請筆者試飲一杯特飲,更特意為筆者沖調一杯餐牌上沒有的馬沙奶茶 (Masala Tea)! 當然,餐廳仍有值得改善的地方,由於餐廳在假日期間會有很多人客,故此需要提早致電卜位,但由於餐廳座位不多,很有可能需要提早數天預約。而且,由於印式食品始終偏向濃味,喜愛清淡的人士可能只可以選擇品嚐餐廳的沙律了。
Other Info. : P.S. 餐廳提供一個慶祝生日的服務! 只要預早約好,他們會在整間餐廳播放生日歌!!
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$120 (Dinner)
  • Four seasons Pizza
2013-07-21 189 views
至從2012年10月份去過一次之後, 對小酒窩的食物一直都念念不忘! 不過因為到小酒窩吃飯實在有太多制肘, 像約的朋友都不可以遲到, 不喜歡等得久的要早點去吃/晚點去吃, 人多了吃得菜式少人多了等位的時間會變長, 麻煩多多, 所以一直都沒有再去一次。不過竟有朋友建議要去試食一次, 那就急急忙忙地定日子和約人! 終於也順利約到七個人找了個星期五晚來大吃一餐!! 雖然已經訂了7:30pm的枱, 也有一位朋友很「抵諗」地做先頭部隊7:00pm就到達, 誓要給小酒窩餐廳一個「這七個人已經等了很久」的印象! 7:30pm 所有朋友都到齊, 剩下的就是等有桌子就可以入座了! 結果也要快8:00pm才可以順利入座。在等位置的期間我們當然沒有閒著, 已經快手挑好了食物, 一入座就馬上下單也。再次黎小酒窩,最想再吃一次的就是這一個四季pizza, 是別的地方不會找到的特別口味!! 材料有BBQ chicken雞, spinach菠菜, roasted potato薯仔, mushroom蘑菇, 配以sour cream酸忌廉 及 sweet chili sauce甜酸醬,出人意表的配襯自然會有出人意表的

Dimpal House Special HK$99
再次黎小酒窩,最想再吃一次的就是這一個四季pizza, 是別的地方不會找到的特別口味!! 材料有BBQ chicken雞, spinach菠菜, roasted potato薯仔, mushroom蘑菇, 配以sour cream酸忌廉 及 sweet chili sauce甜酸醬,出人意表的配襯自然會有出人意表的味道,酸酸甜甜一點都不膩,真是多吃幾次也不會覺得悶。就是因為它,我很難有機會去試菜單上別的pizza啊!
Dimpal House Special HK$99
幸好今次有七位朋友, 我才可以試試把店名都押上的Dimpal house special。材料非常傳統, 包括了‎Onion洋蔥‬,‪ ‎green‬ pepper青椒, ‪‎pepperoni辣肉腸‬, ‪‎spicy‬‪ ‎chicken辣雞肉‬, ‪‎sausage腸仔‬, ‎tomato蕃茄‬及black‬olive黑橄欖。光看就知道它不是走特色路線, 雖然也算好吃, 但個人覺得芝士有點太多, 若溫度稍稍一下降就變得又厚又硬頗為重口味! 這樣想把, 既然來一個印度意大利的Fusion餐廳, 為什麼不挑一些外邊試不到的特色呢? 所以下次應該不會encore 這個house了!
Dimpal House Special Salad HK$98
Egg蛋, Mixed vegetable雜菜 and Avocado牛油果, with Honey Mustard Dressing蜜糖芥末醬, 正正常常的一個沙律, 為高脂高熱不太健康的這一餐加那麼一點點的蔬菜, 平衡一下。牛油果實在是太生了很不好之外, 其他菜都是很新鮮很ok啦。
Nachos 墨西哥粟米片 HK$78
會不會真的有人會不愛吃nachos? 又香又脆又已經調味的咸辣薄片,淋上大量cheese芝士, ‎guacamole牛油果醬‬, ‪sourcream酸忌廉‬, ‪salsa蕃茄沙沙‬,真的是完全不能抗拒的美味! 唯一的問題是如果不可以快快把它吃光光, 芝士會把chips都粘起來, 吃的時候會好麻煩。
BBQ Babyback Ribs (HK$98 / Half Tender)
和上次一樣也只是叫了半份的份內, 因為已經好夠大, 夠七個人分吃有餘。肋骨肉軟滑無比, 不必花神只需要輕輕撥一撥已經是骨肉分離。配上甜甜的燒汁, 真的比大型連鎖店的出品更加好味。伴碟的薯角也是一絕, 新鮮炸出來簡直是熱得燙口!
Fettuccini Carbonara HK$108
雖說小酒窩的pizza 比意粉抵吃,但它們的carbonara也是一個必叫的美味。忌廉煙肉意粉的白醬材料一向簡單, 包括了Creamy sauce忌廉, egg yolk蛋黃, Bacon煙肉 和Parmesan Cheese巴馬芝士, 就就麼少。但混合起來就變成了超多人大愛的白汁! 上次因為人少未可以一試, 惋惜了好一段時間, 今次終於可一圓一圓夢。不用意粉而改用闊條麵,每條麵沾上的白汁份內變得更多,自然更濃香啦。Carbonara汁非常濃郁但不會過杰,濕濕潤潤的口感, 讓人忍不住一口一口地吃到底完全不想停下來!
Risotto Mexicans 墨西哥意大利飯 HK$98
Risotto 也是要吃的, 花了好大的勁才阻止了自己encore 上次所吃那極品Spinach Risotto。這個墨西哥意大利飯內含 Pumpkin南瓜, Cherry Tomato小蓄茄, Celery芹菜, Bell Pepper甜椒, Onion洋蔥 及Almond Flacks杏仁碎片。就衝著杏仁碎片我怎樣都想試試這個飯! 雖然杏仁碎片結果似是增加口感多於增加香氣, 但整體來說是好好吃的,蓄茄味重, 芹菜和甜椒的味道且則比較含蓄。只是應該要好好了解朋友的口味才決定是不是試個飯: 不少材料都比較香氣濃而且不是人人都吃噢。
Cheese Naan HK$17
這個薄餅看上去有夠heavy 吧! 我們沒有order 咖哩作配襯[是不是相反了, 應該是用naan去配襯咖哩吧?!]而選擇了就這樣子吃掉! 芝士看上去好像很多, 但吃下去又不覺得太滯太油, 做得好好味。只是吃一塊之後, 感覺已經是半飽了。
和朋友晚餐, 來杯啤油是常識吧。大飲大食, 今晚過得太太太太太開心了!!!
2013-07-19
Waiting Time
50 Minutes (Dine In)
Fettuccini Carbonara HK$108
Cheese Naan HK$17
2013-06-15 142 views
小酒窩餐廳 - 幾乎係我同朋友們最愛的餐廳!  位置佐敦,一個不是太好的location。但這餐廳由幾年前開始因為食客的好評,食物質素佳而慢慢成為佐敦一間人氣食店!   餐廳主打多國菜,餐廳菜式非常多! Manual很厚,大人細佬都一定岩食! 不過小酒窩很難book位的... 就算book左位都要你等好耐先入得! 如果你可以唔洗等位就入得都算你好好運吧.. 今次一行6個朋友晚飯! 1/ Dimpal House Special Salad 招牌沙律平時都係食Caesar Salad. 今次就試試這個招牌沙律。招牌沙律有新鮮蔬菜、雞蛋、麵包粒、牛油果配蜜糖芥末汁! 估唔到成個沙律味道都配合得好好,而且顏色豐富! 呢個沙律最重要就係個蜜糖芥末汁,為呢個沙律點綴了不少!  ($85一份) 2/ BBQ Babyback Ribs 叫左全份! 燒豬仔骨的分量足夠!!  醬汁好味,味道更比意粉屋、Shakey's Pizza等的更好味! 薯角份量又多!  3/ Four Fusion PizzaFour Fusion Pizza 四式薄餅係我至愛!   呢個pizza味道好豐富,出面都
小酒窩餐廳 - 幾乎係我同朋友們最愛的餐廳!

($85一份)
2/ BBQ Babyback Ribs

BBQ Babyback Ribs
3/ Four Fusion Pizza

Four Fusion Pizza 四式薄餅係我至愛!
  呢個pizza味道好豐富,出面都未食過呢個味道! 餅底做到剛剛好,不會太軟又不會太硬! 放了大量芝士及特制醬汁令到成個pizza 好多層次! 份量大,足夠6人吃的! 食物賣相都不錯,pizza 放在一個鋼碟上更有一番風味!
Four Fusion Pizza 四式薄餅
4/ Carbonara

呢度的Carbonara 好味! 忌廉味道調配得好好,又不會過多cream。送上黎的時間熱烘烘的,非常新鮮! 之前食過呢度其他意粉都okay! 呢個Carbonara下次都可以再叫!!
Carbonara
5/ 洋蔥圈

呢個洋蔥圈都OK! 配有2個醬汁! 沙律醬 & 泰式雞醬! 炸得好又大件...作為小食黎講呢一味都唔錯架!
洋蔥圈
6/ Curry Lamb & Naan

呢度都好多咖哩選擇! 我地呢一個味道都調較得好好! 不是太辣,咖哩味好濃!薄餅做得不錯~絕對好食! 配合Naan 一齊食味道好好!
Curry Lamb & Naan
7/ 飲品

飲品不記得拍照! 但絕對好味!

BANANA DATE (推介) - 一飲落去好凍! 又有濃濃的香蕉味!
 飲落口有沙冰的感覺,而且都飲到有牛奶同乳酪mix埋一齊的味道! 因為我個人超級鍾意飲有香蕉味的特飲,所以好岩我個人喜好! 好鍾意!

芒果奶酪 - 都好飲!! 呢個特飲好適合鍾意芒果的朋友! 因為芒果味好濃的!! 2個朋友都說正呀!

總結: 我個人同朋友就好喜歡! 係度食有好有唔好... 但咁多人等位,味道一定係有保證的。

- 食物味道好,即叫即整!
- 價錢公道。
- 服務都OK,叫待應拎野都好快手而且個個都有笑容!
- 餐廳食物選擇多,厚厚的MANUAL 一定選到自己喜愛的食物!

需要改善的地方:
- 等位太耐。
- 餐廳裡面嘈吵,音樂開得很大聲。
- 要同別人SHARE 抬。入座或離座時,需要旁邊的客人起身讓位
- 餐廳內地方陝窄、燈光太暗。
$150 (Dinner)
BBQ Babyback Ribs
Four Fusion Pizza 四式薄餅
  • BANANA DATE
2013-05-31 93 views
當晚睇完鴨鴨, 想食薄餅, 所以在openrice選擇了小酒窩餐廳, 大約8時到達, 30分鐘後入座.先講兩杯飲品Chocolate Thickshake--類似朱古力奶昔, 飲品上面灑上好多朱古力粉, 甜度適中, 可惜唔夠朱古力味又唔夠滑, 又唔杰, 杯飲品真係唔似奶昔, 最似係茶餐廳濃啲嘅凍朱古力Banana Date--是由香蕉, 乳酪, 牛奶, 混合而成的飲料, 有香蕉味, 但係唔算太濃, 唔算甜, 感覺幾清新, 乳酪味唔算突出, 唔夠creamy, 不過比起Chocolate Thickshake, 算好飲BBQ Babyback Ribs--燒排骨的分量足, 夠香口, 好入味, 肉質鬆軟唔乾身, 好容易將肉從骨切出, 燒烤醬都好好味, 質素真是可以媲美Ruby Tuesday, 比Shakey's Pizza的更好味, 薯角都好香脆Four Fusion Pizza--原先點了Four Seasons Pizza, 最後卻來了Four Fusion Pizza!!! 算吧, 第一次試這裡的pizza, 那個pizza都一樣. Four Fusion Pizza主要含有大量的

先講兩杯飲品
Four Fusion Pizza--原先點了Four Seasons Pizza, 最後卻來了Four Fusion Pizza!!! 算吧, 第一次試這裡的pizza, 那個pizza都一樣. Four Fusion Pizza主要含有大量的魚, 貝類, 芝士等造成, 用料十分充足, 製作同時加入大量芝士及醬汁, 令口味濃郁及豐富, 帶點油膩, 薄餅本身好大, 足夠二人份量, 至於餅底普通厚薄, 批邊也烘得夠香脆
Other Info. : ---餐廳裡面比較嘈吵和擠迫 ---入座或離座時, 可能需要旁邊的客人起身讓位, 才得以通過 ---輪候入座時, 只靠工作人員記住客人的樣貌, 所以建議客人留在餐廳門口等候 ---飲品是有menu的, 可能要問工作人員領取, 沒有免費飲用水提供 ---繁忙時間, 食物準備需時, 至少等15至30分鐘
2013-05-26
30 Minutes (Dine In)
$135 (Dinner)
  • ribs
  • pizza
2013-05-19 54 views
因為book 左位, 所以去到唔洗等!第一次黎, 叫左幾多野食, 但樣樣都好味wor, 先講pizza, 真係好正, 又足料, 但又唔會多到好似pizza hut 果D咁!!! 批底都好正, 夠薄脆!ribs 叫左半份, 衣個又係好好味, 一切落去D 骨就甩出黎, 個燒烤sause 都好味chicken roll 都好味青口就普通D, 都幾好另外仲叫左D 飲品, 有D 味道比較\怪, 要小心!!!PS. D staff 既英文真係麻麻, 好難溝通!
因為book 左位, 所以去到唔洗等!

第一次黎, 叫左幾多野食, 但樣樣都好味wor,
chicken roll 都好味
青口就普通D, 都幾好

另外仲叫左D 飲品, 有D 味道比較\怪, 要小心!!!

PS. D staff 既英文真係麻麻, 好難溝通!
$250 (Dinner)
2013-05-06 53 views
出開佐敦就打算黎呢度食,6點前經過係門口睇下個menu,staff都有出來講hello,但我地覺得太早所以行一陣先,到6點3我地就入去,只有兩枱客,地方都几細,但環境唔錯,落完order無几耐就開始人多,但佢有啲位係for book左枱既人,所以walk in 都要等,建議book定位好啲。我地只係order左 ,four seasons pizza($99)/butter chicken($78)/banana date(drinks $35).坐左陣,送上一碟薄脆片,以為是butter chicken跟機有既,但原來其他枱都有,連未落order既都有,甘應該係送的.呢碟小吃十分香口,又薄又脆,帶點咸香,很好吃!!!之後就黎個four seasons pizza,哇...個面洗唔洗甘多料呀,有mushroom,spinach,chicken,cheeses,sour cream,sweet chilli sauce,真係同批底差唔多厚,而味道實在無得頂,大量芝士正合我這芝士人,也令pizza整體味道更濃郁,加上sour cream ,sweet chilli sauce直令味蕾分泌提

之後就黎個four seasons pizza,哇...個面洗唔洗甘多料呀,有mushroom,spinach,chicken,cheeses,sour cream,sweet chilli sauce,真係同批底差唔多厚,而味道實在無得頂,大量芝士正合我這芝士人,也令pizza整體味道更濃郁,加上sour cream ,sweet chilli sauce直令味蕾分泌提升到另一層次,而醬汁既甜酸及菠菜也令pizza沒有那麼膩,另外批底厚薄適中,批邊亦香脆,呢個pizza,就是yummy yummy,如果第一次來,叫呢個真係無得輸 !!
至於butter chicken,主要係6,7件雞肉同汁,雞肉嫩滑,汁微辣,凈食的話味偏濃,相信大部份人都會order 另一種薄餅dip啲汁來食,有原味,蒜香,芝士,約$20~$30,但我地食唔落了。相對four seasons pizza,這個失色了一點!!
而飲品banana date,其實是mix banana,milk and yogurt,香蕉味突出,奶味香濃,加上乳酪,令其更creamy,雖然少少偏甜,還是好喝!!!
Other Info. : 另外,餐廳沒有供應水,可order樽装水,但我沒留意價錢!! 主要是用英文溝通!! NO 10% Service Charge ~
2013-05-04
$106 (Dinner)