2016-10-05 2530 views
在網友極力推薦下,終於抽了時間試試此素食餐廳之午市自助餐,地點位於太子彌敦道,約三五知己敍會極為方便。相信素食既朋友一定會有同感,即使近年飲食潮流已經有極大改變,變得比以往更接受素食,而有團體更積極提倡Green Monday, 令年青一代認識食素不只限初一,十五!可惜即使如此,希望選擇一間素色餐廳也不是很容易,有素質之素食餐廳更是價格偏貴!本人本身不是長期素食者,但由於日漸年長,也開始關注飲食及身體健康問題,故近年也會每月盡量抽時間茹素。今時今日,百物藤貴,在旺角區即使購買一杯外賣咖啡已經需要$30或以上,所以在同區$38/位素食自助午餐真是不敢相信。抱著一試無妨的心態便與友人嘗嘗。想不到竟有意外驚喜! 首先進入餐廳,需要通知店員是食自助餐,因為午市也分別提供跟菜譜點餐服務,餐廳有閣樓及地下,自助餐主要用餐地點位於地下,坐位只有約十多廿位,如坐滿才安排至上層閣樓,食品區雖然只有一小小角落,以下會全部一一介紹,可說麻雀雖小,五臟俱全!首先,建議先嘗嘗前菜,分別有3款前菜:1)齋鹵味以拼盆形式擺放,賣相及味道絕對不比一般素菜館失色,酸齋,蠔油齋,咖哩齋,齋叉燒,齋鮑魚,叉燒粒完全可比美或

首先,建議先嘗嘗前菜,分別有3款前菜:
1)齋鹵味
以拼盆形式擺放,賣相及味道絕對不比一般素菜館失色,酸齋,蠔油齋,咖哩齋,齋叉燒,齋鮑魚,叉燒粒完全可比美或有勝於一般水平齋鋪,推薦
2)枝豆
賣相普通,味道正常,但本人一向不愛吃,但相信愛吃的朋友可以盡情享受
3)大豆芽菜
以些許辛辣調味,味道不錯
享受完前菜,當然開始挑選主食,也有幾款可以選擇:
1) XO醬炒腸粉
味道較淡,較少見齋鋪提供,創新菜式
2)白粥(附有炸菜,花生及淹菜佐粥)
普通白粥,有3款配菜實在甚見誠意
3)干燒伊麵
伊麵之蠔油味道雖然不夠濃,而且沒有磨菇或配料,但也算中規中舉,合格之選

跟著便需要介紹餸菜,也有4款不同選擇:
1&2)椰汁南瓜芋頭&西芹素腩肉炒蓮藕
椰汁香滑,配上鮮甜南瓜,粉軟芋頭,紅蘿蔔豆角作點綴,味道清新;而蓮藕新鮮爽脆,配以口感彈彈的齋腩肉,誠意之選
3&4)涼瓜什菌& XO醬蒸豆腐
較濃味之選,兩款也較喜歡
如果食完以上所有前菜,主食及餸菜仍未感滿足,也可以來一碗素湯,也有清炒黃芽白
最後,可以當粟米及蕃薯作甜品,足已裹腹,感覺滿足

雖然坐位較迫,冷氣也較弱,看到店員很有禮及落力去協助一些輪椅客人,感覺非常平等對待每一位老人家及傷健人仕,心裡很是感動
良心企業,深心很敬佩

除吃了一餐素食外,也感受傷健共容,感覺真。善。美😍😍

嚐一口素食,積一點美善
2016-09-12
Type of Meal
Lunch
  • 齋鹵味
2016-09-29 3557 views
雀 巢三色骨外表好靚,雀巢碗用粉炸成素肉(猴頭菇造)有 陳皮,士多啤梨,沙拉醬味道沙拉醬好惹味(甜甜地,有粟米,增加口感)完全似真肉的口感士多啤梨味,好好味!士多啤梨好sweet ,好香士多啤梨味,味道似咕嚕肉woo陳皮味有d似沙茶醬(鹹鹹地)炸得好鬆脆咬開,視覺上似真肉南瓜飯內裡炒飯唔油膩,炒得好香口,有菜粒,青豆,粟米(口感不錯),不過南瓜味不特出原隻木瓜沙律外型可愛(表面有素肉鬆、紫菜,好香口,青瓜絲配沙律醬,味道清新,加上木瓜肉好清甜,整個沙律,令人回味仿三文魚刺身嘩!好似woo ,用蒟蒻造(口感滑嘟嘟),沾上芥末豉油(完全似食真魚生),不過小心沾芥未(超级辣和攻鼻),中間薑片(唔辣 好味)至於前菜……小蕃茄,有酸甜汁浸住(好sweet,番茄好爽口)特別推介……無酒精啤酒真係㗎?0%酒精 味道少左酒精的苦澀味,保留了啤酒麥的香味,怕醉的話,這支啤酒不錯woo之後有free糖水食煲燶糖水濃烈的燶味(本身綠豆沙好sweet,但燶左的糖水,放棄唔食……)其實店員细心d,會嗅到燶味今餐因為糖水,扣分了……
雀 巢三色骨
外表好靚,雀巢碗用粉炸成

素肉(猴頭菇造)
有 陳皮,士多啤梨,沙拉醬味道
雀巢三色骨
沙拉醬好惹味(甜甜地,有粟米,增加口感)
完全似真肉的口感
陳皮味
有d似沙茶醬(鹹鹹地)炸得好鬆脆
咬開,視覺上似真肉
南瓜飯

內裡炒飯唔油膩,炒得好香口,有菜粒,青豆,粟米
(口感不錯),不過南瓜味不特出
南瓜飯
原隻木瓜沙律
木瓜沙律
仿三文魚刺身
,中間薑片(唔辣 好味)
素三文魚刺身
至於前菜……
小蕃茄,有酸甜汁浸住
(好sweet,番茄好爽口)

特別推介……無酒精啤酒
無酒精啤酒

之後有free糖水
煲燶糖水

今餐因為糖水,扣分了……
綠豆沙
2016-09-27
$446 (Dinner)
雀巢三色骨
木瓜沙律
無酒精啤酒
  • 原隻木瓜蟹籽沙律
2016-09-26 1314 views
經常搭車經過太子都會見到呢間素食餐廳,因為招牌好大塊今晚終於帶機會同媽咪去試下。630左右入座,餐廳分兩層,下層係食自助餐,見到牆上寫左價錢,連加一約$70成人一位,都算平,但可能自助餐人數有限,當晚安排不到我同媽媽享用,只好上二樓,作平時點餐之選。睇左menu,素食而言,價位亦算中高,每樣小菜加一後都需要$100多左右,都明白地點問題,租金相信係最主要原因兩個人,叫左兩個小菜,一個白飯,茶兩位,埋單約要差不多$300。係相中可見,份量都算多,每份小菜約可比3至4位食,二人食都食唔晒😅
經常搭車經過太子都會見到呢間素食餐廳,因為招牌好大塊
今晚終於帶機會同媽咪去試下。

2016-09-11
2016-09-02 1273 views
呢度既員工都非常親切,不論book枱定service 都有禮貌。但餐單上基乎7成菜都係素肉菜式……而且大多都係炸炸炸雖然好香口,但稍稍有啲重口味。我喺呢度推薦佢個唔係素肉既菜式。菜名「法輪常轉卷」~係啲腐皮包住蔬菜,好爽口同口感豐富,而且賣相一流,適合拍照。另外朋友仔話個燉椰皇都好食,因為一座低佢已經話得返一個叫我地快啲order,想必非常搶手!

但餐單上基乎7成菜都係素肉菜式……而且大多都係炸炸炸
雖然好香口,但稍稍有啲重口味。

2016-06-29 4229 views
我昨天去吃這所餐廳的自助晚餐(是6月新推出的,還有自助午餐等),覺得飯菜挺好吃的,有粥粉飯湯小吃等一個橫桌的食物。前菜有兩款,包括糖醋木耳(還是雲耳?)和一款酸中帶微辣的小前菜,味道不錯。小吃有三款,包括春卷﹑蘿蔔糕和齋卥味,前者脆,中者有蘿蔔味,後者味道足夠。接著有一款瓜果清湯,喝下去挺舒服的。主菜一方面有白粥可以選擇,可自加花生﹑油炸鬼等配料,粥底清香。又或可盛半碟炒米粉,也是挺入味的。另外又有白飯,並設兩味菜:第一款是咖哩(不辣),內有薯仔﹑素料等;另一款是蕃茄汁,內有腐竹卷等,兩者與飯一起吃味道都很好。此外又有一款蔬菜﹑蕃薯,和一些乾豆(不知是不是與粥一起吃)。最後有幾款甜品小糕點。整頓飯吃過以後覺得挺好的。  另外服務員的服務也很好,例如是向我介紹各款自助餐食物,又在自助餐桌附近等待,幫助顧客處理問題。最後連茶錢﹑服務費,只是60多元(我不記得是63還是64),我覺得對於自助晚餐來說,是非常便宜的。我問過服務員,她說服務費是四捨五入的。所以我們也不用太驚訝。其實這樣算,服務費不一定是「五入」,有時候也可以是「四捨」,但是這個尾數通常只是一兩塊的事,也不必太介懷。反而60多元吃

另外服務員的服務也很好,例如是向我介紹各款自助餐食物,又在自助餐桌附近等待,幫助顧客處理問題。最後連茶錢﹑服務費,只是60多元(我不記得是63還是64),我覺得對於自助晚餐來說,是非常便宜的。我問過服務員,她說服務費是四捨五入的。所以我們也不用太驚訝。其實這樣算,服務費不一定是「五入」,有時候也可以是「四捨」,但是這個尾數通常只是一兩塊的事,也不必太介懷。反而60多元吃一頓自助晚餐實在是很便宜了。加上食物又好吃,服務也沒有甚麼問題,因此我向大家推介這所餐廳。
2016-06-24
$64 (Dinner)
2016-01-25 3815 views
今天相約朋友前來吃午飯,這次選擇了食素,感覺在外吃飯也多,吃素又幾好享受。自在素食地方雖然不大,除了地下可以坐客人,還有2樓,環境也算舒服。這餐素食是2人套餐,HKD196/2人,又不是很貴。2個人食份量也很多,有湯、點心、主菜和甜品,份量也不少。賣相真的與肉相似,口感當然和肉的質感不一樣,但味道也不低於原來的肉類味道。********************素如來時令清湯。其實是以老黃瓜清湯,所以入口都很清甜。是一小食一客,今天安排了粉果和咸水角,當然內裏的材料是素所做。2款點心味道不錯,以素所做的材料一般都是菇和沙葛,所以都幾清甜。 蜜汁欖茸素叉燒,賣相和色澤真的和叉燒都很相似,入口口感不是肉的質感,相對比較腍身,味道真的和叉燒的味道是一樣,都幾惹味,送食吃一流。 竹笙鴻圖窩伊麵,賣相色彩鮮艷,由雜豆所做,配上竹笙和伊麵而吃。沒想到味道很清淡,但配上惹味的叉燒也算是互補濃香淡口的味道。是日甜品,紅豆沙。紅豆沙入口都不是很甜,還帶點陳皮的味道,紅豆都煲到有點起沙。
自在素食地方雖然不大,
除了地下可以坐客人,還有2樓,環境也算舒服。

********************

素如來時令清湯。其實是以老黃瓜清湯,所以入口都很清甜。
$98 (Lunch)
2015-11-06 2679 views
因爲上星期六午飯冇乜食菜,加上嗰日係觀音誕,晚飯去食齊。自在素食門面唔係好起眼,裝修亦較舊。食肆有兩層,地下有外賣部,有點心俾堂食嘅食客自取,但裝點心嘅麵包箱打開晒,又近門口,唔多衞生。地下有少量座位,有卡位同幾張枱。大部份座位喺一樓,要行一條梯級好窄嘅樓梯,要行得好小心,尤其是落樓梯。我同老公兩個人叫咗兩碗例湯(節瓜紅蘿蔔蜜棗湯),薑汁炒豆苗,西芹百合腰果炒雜菌,1碗粟米粥。上菜超快,快餐速度。例湯夠熱,有幾嚿節瓜,紅蘿蔔,1粒蜜棗,個湯好清幾好飲。豆苗成$80,份量唔多,幾好食。西芹百合腰果炒雜菌份量適中鹹味剛好,材料算多,雜菌有草菇,秀珍菇,雞骳菇。呢兩味餸較油。粟米粥除咗有粟米外,仲有啲冬菇碎,紅蘿蔔碎,好味。成餐飯唔使一個埋鐘食完。,埋單$202,價錢合理喇。
因爲上星期六午飯冇乜食菜,加上嗰日係觀音誕,晚飯去食齊。
節瓜紅蘿蔔蜜棗湯
粟米粥
薑汁炒豆苗
西芹百合腰果炒雜菌
成餐飯唔使一個埋鐘食完。,埋單$202,價錢合理喇。
2015-10-31
$101 (Dinner)
節瓜紅蘿蔔蜜棗湯
粟米粥
薑汁炒豆苗
西芹百合腰果炒雜菌
本人已沒玩部落格多年,也鮮有食評。但今天本著居士一句"教人不怠,理直則氣壯"。唔想再有其他人中招,都不敢怠慢,要提提大家。事緣約了一位居士到太子另一齋廚晚膳,剛巧沒位,便移駕於到該店晚膳。 叫了法輪常轉卷$70。以價錢來說,算是菜牌裡的貴餸。味道不俗,而且份量頗多。素乳豬$40。視作小食,卻有不俗口感。醮點乳豬醬吃,幾可亂真。可惜這道菜亦是禍之所兮。素咸魚雞粒炒飯$65。抵食夾大碟,而且炒得小油,配料充足。西蘭花梗令這個炒飯爽口多了,這亦是吾淑吾食常推介的廚餘妙用。我們兩人都吃得不多,最後居士自備了外攜器皿,打包餘下的餸菜。因有居士在場,本人就不在席間拍攝。故沒有相片提供。問題來了。結帳時,帳單$215。我看了一會兒,覺得怪怪的。為何中間那道菜由$40變成了$41?但也心想不阻礙收銀找錢,也就先付費,再翻看菜牌。菜牌是寫著$40元沒錯。本人便問收銀,她答得倒很快,手快打錯了。退回$1給你。本來就是的,但我看到加一是以195元當作$20元來加一,但本人追問她那個四捨五入的時候,她竟然支支吾吾。我覺得有點奇怪。著她由頭計一次。(其實本人已經知道她想利用四捨五入的原理,多收了$1)這時候,她

叫了

因有居士在場,本人就不在席間拍攝。故沒有相片提供。

這時候,她竟然不斷提出是$1.1,是收多了你$1.1。意思是你不是想要她退回來0.1給你吧?

其實在這帳單的橋妙裡,她打多$1落我的小食,是可以令我的加一被多收$1的。因為加一服務費:

錯數$195=$20
正數$194=$19

在這件事情上,她一句道歉也沒有,還聲大夾惡。作為一家佛教背景的素食館,本人真的很警訝他們的手法。這明顯不是一時錯手,是很熟練的。將那不顯眼的$1放在帳單的中間的菜裡。

希望大家光顧時,務必留神他們的計算。

Other Info. : 居士常向我們說,善惡到頭終有報。你損我們這些有收入,可賺錢的,沒相干。但請損其他收入有限的善眾。記著損人利己,最終受害的只是你自已,總有一天,天會同你計的。(其實同我們潮啲咁講,即係始終有日要找數!!) 雖然這$1或$2都是很少數目。但對於我們而言,是一件很差的晚膳經驗。縱然你開初的餸菜如何的好,心懷惡念,這就失去了一個食客的緣。我相信,下次我們與其他法師和居士吃飯,無可能再光顧這家食肆了。
2015-08-02
$108 (Dinner)
  • 素咸魚雞粒炒飯
2015-06-03 992 views
E間素食店食物味道一般,水餃皮夠大外形大,但水餃虛有其表,餡料5入味又少,湯又好似水咁,一碗普通嘅水餃湯麵亦可以整得如此難食,茶又淡而無味,坐下層簡直好似焗桑拿咁完全5通风冷氣又5足夠,只有坐上層先冇咁熱。
2015-06-03
Type of Meal
Lunch
2014-11-29 1373 views
是日到太子午膳,人客不多,點了一個竹笙湯窩麵及冬菇素齋, 竹笙湯窩麵真實與相片對比出入不大,份量足,菜心夠軟,湯底夠濃,竹笙不多只得兩條,磨菇去了草菁味,麵煮過了時間有點糊。冬菇素齋則味道有點咸。
冬菰素齋
竹笙湯窩麵
2014-11-29
$75 (Lunch)
2014-05-02 2433 views
亞嫂生日食晚飯 見團購有就再去食齊 之前去"觀自在"就唔想再去啦!呢間門口都幾靚 入去就差啲 2樓仲簡單 飯堂格局 無要求啦因團購價錢7:30pm 訂咗位準時去到 但男侍應指2樓 客滿無枱 又落番樓下又係無枱再指去坐大枱(有轉盤)答枱 咁坐咁食有啲怪 好彩有客埋單 坐番張4人枱 咁就好好多男女侍應 上咗年紀 都有禮貌 都好忙做唔切 應該都得好倦 唔夠伙記掛套餐好快點好菜 上菜都快 夠熱嘅 份量足 點心有: 粉果 好香皮唔硬 讚 仲約定第日去飲早茶春卷 皮太厚 唔脆 素如來雜菌羮 -  好多"髮菜" 菌切得太細 青豆太多啖啖都係 蜜汁欖茸素义燒 - 素义燒仿真度高 欖菜茸 亞哥力讚菠蘿素龍吓球 - 即是甜酸汁 紫薑素雞 - 配料有草菇 都有驚喜 唔油膩紅燒豆付 - 用布包豆腐 "滑" 用紹菜中芹伴底 紹菜苦 唔係白菜有啲失望無白飯跟叫咗 干燒伊面 有金菇冬菇蘑菇配炒 好味 58元餸菜名稱 唔會寫"大魚大肉"名 素雞素义燒食得出係豆類食品 無太多制作 讚  正價都唔算平 下午就低食好多

再指去坐大枱(有轉盤)答枱 咁坐咁食有啲怪

叫咗 干燒伊面 有金菇冬菇蘑菇配炒 好味 58元

正價都唔算平 下午就低食好多

2014-05-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$83 (Dinner)
Celebration
Birthday
Dining Offer
Group-buy
2013-12-24 2044 views
今次又是參加 Meat Free Hong Kong 的素食飯局,來到太子的自在素食嚐素。在樓上筵開三圍,主辦單位已經預先寫好菜,在座各人包括在下都忙著交談,以致吃過什麼也幾乎不知道(一笑)。(由於在座幾乎沒人拍照,所以我也不敢造次,求其手快快拍了幾張便算,所以今回正常食物照片從缺。)當然,放下這種偏執自有其得著,就是認識到另一班來自世界各地的素食同好,大家談到餐廳打烊才肯離開。也說說吃了什麼吧。最有印象的是一開始上來的素叉燒,賣相跟真叉燒相差無幾,而且還有燶邊效果,蜜味香濃,我們也樂得向在座的外地來賓講解一下我們的中國飲食文化。糖醋排骨這一味「咕嚕肉」型菜色,來自歐洲的朋友相當受落,我就覺得一般而已。瑤柱豆苗(當然是素的!)是時令菜色,我非常愛吃,也當然要給外地的朋友推介一下。這一餐的素肉食品比例不高,蔬菜多以清炒等方式製作,頂多都是有些炸物如炸鳳凰卷(??)還有些素鮑片芥菜等等。最神似的素肉呢,要數圖中的那件素五花腩,估計是用蒟蒻製成,果然真假難辨!欖菜香菜心炒飯和星洲炒米是單尾,略嫌味精重了一點。甜品則是一人一碗紅豆沙,但主辦單位也叫來一檯兩盅類似雪耳椰汁燉椰皇之類的甜品,反而我

欖菜香菜心炒飯和星洲炒米是單尾,略嫌味精重了一點。

甜品則是一人一碗紅豆沙,但主辦單位也叫來一檯兩盅類似雪耳椰汁燉椰皇之類的甜品,反而我覺得這個非常之好吃,在冬天吃更加是滋潤無比!

大家既是同路人,也有樂於分享的精神,有來自德國的素友帶來了當地的聖誕薑餅跟眾人分享,令這個飯聚更添節日氣氛。
$120 (Dinner)
Celebration
Christmas
2013-03-19 1592 views
經朋友介紹,一行五人去自在素食飯聚。一打開menu,發現齋菜既款色同選擇都幾多,而且大多係唔常食到既傳統菜色。經侍應推介,我地點左七道菜,包括黑淑鳳凰卷, 白汁素龍蝦伊麵, 沙拉黃金球,羅漢齋炒麵, 紅燒桂花翅,五柳素黃魚和素叉燒辦麵。黑淑鳳凰卷:表皮唔會過硬和脆,好鬆化,頗有口感,而且無想像中咁油白汁素龍蝦伊麵:材料豐富,味道足,而且茨汁稠濃得宜,唔會太糊沙拉黃金球:沙拉醬和黃金球既配搭一流,味道唔錯 (最鍾意)羅漢齋炒麵:炒得唔錯,茨汁亦唔太稠/稀,加上份量頗大, 認真抵食,但有少許油膩紅燒桂花翅:素翅落得足,甚有嚼勁五柳素黃魚: 五柳配料甜酸恰當,醬汁能夠完全滲入外皮素叉燒辦麵: 除左幾塊叉燒外,仲有少許菜心,令整碟「叉燒麵」不致過於單調,但素叉燒水準只是一般自在素食既齋菜整體黎講都幾出色值得推薦
經朋友介紹,一行五人去自在素食飯聚。

沙拉黃金球:沙拉醬和黃金球既配搭一流,味道唔錯 (最鍾意)
紅燒桂花翅:素翅落得足,甚有嚼勁
五柳素黃魚: 五柳配料甜酸恰當,醬汁能夠完全滲入外皮

自在素食既齋菜整體黎講都幾出色

值得推薦

2013-03-16
$90 (Dinner)
  • 沙拉黃金球,五柳素黃魚,黑淑鳳凰卷
2013-03-11 1334 views
今日終於走左去試LI 間自在素食. 間自在素食係地鐵站附近,成日都經過GE, 平時都吾太特別喜歡齋,不過今日想食清D 就試下LA. 去到太約8點到,晚飯時間竟然吾洗等位. 原來佢有兩層高嫁. 一入到去環境都吾錯,好闊落同新淨. D位坐得幾舒服,仲好鬆動啊.其實一入門口見到D齋鹵味、齋包點 都好似吾錯,但晚飯時間, D 餐牌又幾吸引,我地覺得都係叫小菜食飯好. 三個人, 叫左4個小菜,食到好飽啊! 1. 紫菜海皇羹GOOD AH, D料好足,個湯好夠味啊2. 陳皮蒸雞3. 味菜茄子排骨煲 4. 菠蘿金沙骨 總結, 10分有9分AH, 齋出黎講好出色嫁LA, 下次可以再試其他GE.

1. 紫菜海皇羹
GOOD AH, D料好足,個湯好夠味啊
2. 陳皮蒸雞
3. 味菜茄子排骨煲
4. 菠蘿金沙骨
2013-03-08
  • 菠蘿金沙骨
2012-12-12 1006 views
7點半去到唔洗等位,正啊! 但其實入座率都7、8成架!講一講餐館環境,2層高,枱與枱之間好鬆動,坐得好舒服2人叫左3樣食物1. 荔茸芋角 (點心) : 點心一早整好放喺門口點心架, 芋茸夠軟, 加埋入面嘅馬蹄,食落去唔會乾。如果可以熱食仲好!2. 薑蓉炒豆苗: 冇咩油,普普通通。3. 羅漢齋炒麵: 伴菜有冬菇、小粟米、生根、雲耳同豆腐。炸左嘅麵好脆,唔痴牙! 個汁濃味適中。唯獨冬菇冇味。不過都ok啊!要提一提佢個鐵觀音,有色,夠香,味道濃郁。1人6蚊茶介,有呢個質素嘅茶,抵左!
7點半去到唔洗等位,正啊! 但其實入座率都7、8成架!
講一講餐館環境,2層高,枱與枱之間好鬆動,坐得好舒服

2人叫左3樣食物

2. 薑蓉炒豆苗: 冇咩油,普普通通。

2012-12-11
  • 鐵觀音