2021-04-20 924 views
Not a 523 student but feel like going green and be sunny today😆 It’s my last day of school and I have chosen to have lunch in this vegan canteen after many brainwashing lectures by my college’s general education course.I only had tea in this canteen before and this is my first time having lunch here.I ordered a chicken + dumpling soup noodle and there is a cup of tea coming with it.I think the taste and texture didnt make me feel like im having chicken meat, but the flavour is okay, just a bit t

I think the taste and texture didnt make me feel like im having chicken meat, but the flavour is okay, just a bit to oily. Yet, the dumplings were super nice and juicy, with a lot of crunchy veggies being cut into dices in it.
2021-01-08 1158 views
今朝氣溫雖然只有8度,但係由於要返學校辦啲事,所以都逼自己走一轉!辦完事後剛好接近午飯時間,就隨便搵間canteen食個快飯!今日又咁凍,不如去食碗熱辣辣嘅素水餃啦!諗起自己都好耐冇食,Yoshi~即刻起行。幸好今日都繼續有開,但人流未見十分多!落咗單之後等咗一陣,好快姐姐就嗌冧把,然後一碗自家製嘅素餃子就出場喇!嘩,真係粒粒都爆餡架,咁多年都係呢個份量!而且湯裡面有我鍾意嘅唐生菜同番茄,並且聲稱所有食物一律無添加味精!果然食完後一啲都唔口渴!好正!

果然食完後一啲都唔口渴!好正!

$29 (Lunch)
2020-01-19 1527 views
是日去中文大學上課,上完一個身心靈平台的講座,心靈滿足。覺得都是時候清一清腸胃。便去了一起素吃午餐。叫了一個叉燒飯套餐。一放入口,嘩!係好好味的叉燒呀! 面頭有一浸脆脆的蜜糖漿,食落口真係有真叉燒味!另外有個金銀花雪梨水,非常滋潤!份量剛剛好!服務員的態度很好,樂意解答你的問題,笑容可掬!心靈滿足,腸胃也滿足!完全為這個假日帶來一場靜靜的旅行,下次去中文大學,大家也可以考慮去幫襯這間素食店,值得支持一下

服務員的態度很好,樂意解答你的問題,笑容可掬!

2019-05-03 1970 views
素can係中大最健康嘅餐廳,野食基本上都5會重口味同太油膩,清淡得黎又好味😇佢嘅選擇都幾多,有雙餸飯、湯麵、全素all day breakfast等等,仲有d飲品同素雪糕添😀平時最中意食佢嘅時菜上湯水餃,佢係淡嘅番茄湯,而餃子皮薄餡靚,d餡係類似麻油嘅味,有菜同d豆製品,好香🤤一碗有六粒餃,無論係素餃定菜同番茄都好足料,而且28蚊食到性價比真係好高☺️佢仲會送一杯茶添😆近排素餃越黎越受歡迎,好多時夜晚都會賣曬😕
時菜上湯水餃
2019-04-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
時菜上湯水餃
2019-03-28 1444 views
中大入面餐廳飯堂都算多的,但若要選擇吃素食的就只有這家,餐廳主打素食健康,有飯、面及沙拉,套餐及多款選擇。Lunch 時間特別多人,新一代都比較喜歡 light lunch! 餐廳地方大出面及旁邊是泳池。我們點了二餸、三餸飯及具名氣的水餃套餐!他們的青菜, 酸齋及齋雞粒味道很不錯, 還可以買走的!要贊一下,這個有名氣既水餸湯面, 面是用淮山面的很健康, 水餃就寫著是自家製作, 雖然是素食但味道真的很不錯呢,而湯底是清清的蕃茄湯!Lunch 以28元來說,性價比高!😋
Lunch 以28元來說,性價比高!😋

水餃面
水餸
水餃
2019-03-15 907 views
中大開左素can都有一段時間終於有時間去試一試環境唔錯 窗邊望住游泳池同有山景人流唔似其他can咁多 可以靜靜地享受下午餐叫左個素水餃湯面 加幾蚊仲可以有生果食🤤面佢係用淮山面 第一次試 口感幾得意湯呢就有啲蕃茄同生菜 但味道有啲淡 不過學生canteen 都唔好expect咁多餃子真係幾唔錯!餡料好足 個皮都唔會話好厚都唔會因為係素菜而覺得好齋既感覺值得推介!
中大開左素can都有一段時間
面佢係用淮山面
第一次試 口感幾得意
湯呢就有啲蕃茄同生菜 但味道有啲淡
不過學生canteen 都唔好expect咁多
餃子真係幾唔錯!
餡料好足 個皮都唔會話好厚
都唔會因為係素菜而覺得好齋既感覺
值得推介!
2019-03-14
$30 (Lunch)
  • 素水餃
2019-03-14 671 views
作為香港中文大學的學生,每星期都會有幾日去為大學本部,近游泳池的「一起素」(素can)食飯,而基本上我每一餐都會點這個雙餸飯,每個星期餸選擇都會不一樣,而且素can食飯是紅米飯, 十分健康,更有得要求多飯,還有一碗湯或茶贈送。最好笑的是每一次餐廳職員都會問:「同學你夠訓嗎?還要多一點啊?」其實他已經盛了很多飯給我🙈今次點了翠玉瓜蕃茄以及南乳蓮藕花生,我最愛吃這裡的蕃茄,酸酸甜甜的味道真的很開胃!南乳汁亦不會太濃,感覺是比其他校園內餐廳健康的。而且份量不少,要吃飽的話在素can不是難事哈哈(畢竟可以要求多飯)。湯是南瓜湯,略為清淡,平時在學校也很少機會有湯水飲,不錯😆
雙餸飯
2019-03-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
雙餸飯
2019-02-27 658 views
杏鮑菇五穀飯糰 ($18)有機熱豆漿 (+$5).細個好中意食#QQrice 糙米飯糰,(記得鑽石山地鐵站有一間)原來中大既素can都有健康既糙米飯糰,食落真係好似回憶中QQ飯糰既味道🤓🤪.觀察所見大部份人去到素can都係食雙餸,不過我就覺得雙餸無咩特別同偏油🤭其實而家菜式選擇豐富左好多,例如呢個飯糰就吸引到我幫襯素can🤤!.第一次食果時係暑sem,break果時肚餓想食少少野,但夜晚LSK cafe又收左,唯有去最近既素can,不過果次太趕無認真品嚐,但都覺得填肚好好味😋😋.最近再次幫襯認真品嚐,飯糰即叫即製,起碼等10-15分鐘,拎出黎熱辣辣好新鮮,而且size都唔細,有一份糯米雞咁上下,但又不至於平時一個飯咁大🍚.杏鮑菇既汁好入味,令到糙米飯糰食落唔會太乾口,而且真係超爆餡超多菇!建議大家堂食,之前試過外賣,但一來個飯拎上手好熱🔥,二來d餡真係會一路食一路跌,所以最佳享用辦法係坐低用餐具慢慢daap🍽.豆槳🥛都好出色,雖然唔甜,但豆味好夠,冬天飲特別正☃️~.
杏鮑菇五穀飯糰 ($18)
有機熱豆漿 (+$5)

細個好中意食#QQrice 糙米飯糰,
(記得鑽石山地鐵站有一間)
原來中大既素can都有健康既糙米飯糰,
食落真係好似回憶中QQ飯糰既味道🤓🤪
觀察所見大部份人去到素can都係食雙餸,
不過我就覺得雙餸無咩特別同偏油🤭
其實而家菜式選擇豐富左好多,
例如呢個飯糰就吸引到我幫襯素can🤤!
第一次食果時係暑sem,
break果時肚餓想食少少野,
但夜晚LSK cafe又收左,
唯有去最近既素can,
不過果次太趕無認真品嚐,
但都覺得填肚好好味😋😋
最近再次幫襯認真品嚐,
飯糰即叫即製,
起碼等10-15分鐘,
拎出黎熱辣辣好新鮮,
而且size都唔細,
有一份糯米雞咁上下,
但又不至於平時一個飯咁大🍚

杏鮑菇既汁好入味,
令到糙米飯糰食落唔會太乾口,
而且真係超爆餡超多菇!
建議大家堂食,
之前試過外賣,
但一來個飯拎上手好熱🔥,
二來d餡真係會一路食一路跌,
所以最佳享用辦法係坐低用餐具慢慢daap🍽

豆槳🥛都好出色,
雖然唔甜,
但豆味好夠,
冬天飲特別正☃️~

2019-01-31 413 views
呢日又來到中大的素食餐廳,喜歡灑進玻璃屋的天然光,喜歡在午餐時段,各所餐廳擠得水洩不通時,這裡入座率也不低,但仍然容易找到空間之閒適。豆腐粟米湯粟米往哪裡跑了?甚麼撈不到呢?反而紫菜呢,也好啊,清清甜甜的啊。榨菜素肉絲蘿蔔清甜白蘿蔔,惹味榨菜絲,還加上甘筍絲及木耳絲,其實不用加素肉絲已經很美味啦。南瓜茄子澱粉人不會放過的一道,前者香甜軟淋,後者軟嫩還保持水份,沒什麼嚼勁的她們,最適合無牙婆的在下,哈!
豆腐粟米湯
榨菜素肉絲蘿蔔
南瓜茄子
2018-10-23 912 views
中文大學這個山頭裡,除了頹飯,仲有這間池畔素食店,不是學生的也不能錯過今次繼續食最經典的兩餸飯,素食店當然全是素,這裡的素食款式多樣化,可叫經濟實惠的兩餸飯, 又可以叫餸,素叉燒係其中一個力推既餸平時自己一人食,通常都點這兩餸飯,其中最like 係佢既飯係有紅米,更有營養,更多纖維,再連一個無味精的湯,實在係健康之選最近他們推出了一隻糙米咖啡,是一包包即沖的,很有糙米味,唯一美中不足是已加糖,如果係無糖就更合健康原則

2018-09-17
$30 (Lunch)
  • 素叉燒
  • 糙米咖啡
2018-08-13 955 views
坐落校園泳池旁邊 🏊 光線和煦,場地寛倘🌞而素食種類,選 擇 多 到 不 得 了! 😦🍅🍲🍆🍜中式西式套餐、小食、各式養生糖水、甜品、冷熱飲品選擇繁多,甚至連純素雪糕都有!! 對素食者嚟講真係好感動😢一個人早餐,或約朋友食素gathering傾傾計,都係又平又靚既選擇🍵👭
坐落校園泳池旁邊 🏊 光線和煦,場地寛倘🌞
而素食種類,選 擇 多 到 不 得 了! 😦🍅🍲🍆🍜

中式西式套餐、小食、各式養生糖水甜品、冷熱飲品選擇繁多,甚至連純素雪糕都有!!
對素食者嚟講真係好感動😢

all day breakfast
2018-08-03
$35 (Lunch)
all day breakfast
2018-08-11 664 views
看官有否發現,近年在香港的素食店越來越多,相比起十多廿年前,相信是幾倍的數量,對於全素者來說,絕對是喜訊,對於彈性素食選擇者來說也是好事,可以嘗試更多不同款式嘛。.而這數年間,素食更向大專院校進軍,首先是香港大學的素食店,就算沒有素店的其他院校,也是素食選擇多了,這次來到香港中文大學,於2016年9月才開業的素食店。.位於范克廉樓遊泳池對出的玻璃屋,非常開揚,如果陽光充沛時,透過外牆灑進來,感覺好像會注入生命力似的。.來到時午餐高峰時段,院校內的每間餐廳也迫得水洩不通,而這裡的入座率也達八成半左右,由購票取餐而至找位置也絕對暢通無阻,絕對是繁忙時間的一所清泉。.這裡以中式素食為主,除了自選兩餸飯之外,還有各式小吃,小炒,炒粉麵飯等款式供選擇。老黃瓜湯點了自選兩餸飯午餐,套餐包了檸檬水,非常喜歡喝湯的在下加錢轉掉,當湯碗端上餐盤時呆了眼,皆因超大碗的,類似坊間的湯麵碗的大小左右,份量應有兩飯碗之多吧。湯中除了老黃瓜之外,還有甘筍及眉豆等,非常清甜。 南瓜炆芋頭自選兩餸飯中其中一款要了這個,小的最愛南瓜蕃薯芋頭薯仔等澱粉質,這個菜連中兩樣真高興!這裡煮得粉糯香甜,吃得在下完全是心心眼,連平
老黃瓜湯
湯中除了老黃瓜之外,還有甘筍及眉豆等,非常清甜。
南瓜炆芋頭
自選兩餸飯中其中一款要了這個,小的最愛南瓜蕃薯芋頭薯仔等澱粉質,這個菜連中兩樣真高興!這裡煮得粉糯香甜,吃得在下完全是心心眼,連平時慢條斯理地吃的在下,也變了狼吞虎嚥呢!
蘿蔔炒三絲
白蘿蔔與芽菜,木耳及素肉一起炸,上一個餸濃味,這款卻很清新,如果可用另一食材代替素肉的話會更好啊!
Type of Meal
Lunch
2017-09-28 2104 views
中文大學的一起素,聽聞頗受素食者歡迎。自好友介紹了自家製水餃,我便深深愛上了!淨自家製水餃一共六隻,配上生菜、酸菜蕃茄湯。配麵的話則減兩隻水餃。試過麵覺得味道一般,但水餃十分美味!自家製水餃($28)沒有細心考究餃子餡,應是乾菜之類。😂餐廳姨姨每早包餃子,不但新鮮,也皮薄餡多!生菜份量也不少,得是健康。蕃茄湯方面,偶爾酸菜太多。男生吃的話未必夠飽,可以當下午茶。.隨餐送綠茶、玄米菜或例湯。綠茶由綠茶粉沖。價錢方面,在校園而言較貴。
自家製水餃

自家製水餃($28)
沒有細心考究餃子餡,應是乾菜之類。😂
2017-09-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
自家製水餃
2017-05-18 2068 views
以前一聽到中大素can,個個都灑手拎頭,仲話係中大最難食既餐廳添。不過宜家真心進步左好多,尤其係下午茶時段,都好多選擇。All day breakfast價錢平出面既餐廳一大截,就算係素全日餐最平都要差不多60。呢度個素腸好好食,做得唔似一般素肉咁好大陣豆腥味。碗麵個麵底我都係唔太鐘意,即食麵底始於唔太健康….記得以往第一次黎食麵時我都罵左出聲:「下?咩個湯底同清水一樣!」但宜家真係改左,飲得出應該係自家煲的,但d料都係少少hea,可以再改善下。呢個壽司卷就最好食,即叫即製!坊間應該要賣30-40蚊舊,一起素好似16蚊姐,水準拍得住大x然素食、x和素食等等大素食店。唯一唔好係應該唔係用壽司豉油,味道好咸呀。呢件純素朱古力芝士蛋糕唔掂,雪到硬一硬凍一凍都係好鬼死甜,而且伴碟的唔係士多啤梨而係番茄仔,感覺相當奇怪。

以前一聽到中大素can,個個都灑手拎頭

2017-03-20 1573 views
因為常常都在外面吃飯,而且吃太多肉都不太健康,所以間中我也會吃一下素餐,補充一下蔬菜,維他命及膳食纖維。這天到中大和朋友拍畢業照,得知有間素食餐廳,環境也不錯,玻璃屋,望出去便是藍天和一片綠油油的樹木。我就叫咗個素餃子蕃茄湯麵,餃子皮薄餡多,味道不錯;蕃茄湯底,沒有用上茄膏的濃郁,卻是鮮蕃茄煮出來的清甜。

餃子番茄湯麵
2017-03-08
$28 (Tea)
餃子番茄湯麵