2020-12-01 1190 views
今朝飲完佢地既早茶諗著都還可以,就趁住限聚令前同2老去試埋個晚市,一入到去已經見到得幾台客,心諗唔通野食唔掂,不過橫掂都黎左就試下喇,首先叫左個燒鵝+豆苗孖寶,黎左燒鵝半個鐘都未黎個豆苗,催下幫我地落單個位經理,佢重好似發緊夢咁望著張單唔知咩事咁,極度懷疑佢冇落到單,最搞笑係個菜單上面寫著半隻乳豬幾多錢,落單個時同我講無得叫半隻,佢同我講賣晒我都冇咁嬲,佢竟然話你叫左半隻邊個黎食埋個半隻!?之後多口又問下另一位同事係唔係半隻唔賣嫁,佢話係呀唔賣嫁,你真係好想食就要搵經理落單先得,我話岩岩個個未經理囉,佢又答我我地依度個個都係經理,你要搵最大個本店經理,個下真係O晒嘴,最後埋單個時收銀檯大大個支付寶Hk貼紙痴係度,佢答我冇支付寶付款方法,其實我係唔係可以搵海關告佢商品說明條例呢
2020-12-01
今日下午我們喺青衣城食完個下午茶之後,諗著距離原定約咗食晚飯嘅時間仲有兩個鐘,所以我們就喺商場內行吓,行到去三樓,見到原來「海港薈」喺呢度開咗間新分店,所以我就即刻打電話取消原定去嘅拉麵,改為去「海港薈」食晚飯!一坐低,店員就問我們開邊款茶嚟飲,我們就同平日一樣,都係揀普洱!但店員就話唔駛急選擇,可以出去茶葉專區睇吓,之後再慢慢選擇!我們見到喺茶葉專區度擺放咗十款茶葉供人客選擇,包括有大眾化嘅普洱、鐵觀音、香片等等等等⋯⋯但仔細再睇就連大紅袍、龍井、碧螺春都有,我們就問店員係唔係每款茶葉都唔同價錢?店員話無特別另加收費呀,祇係收每位人客茶錢價錢!感覺真係好優惠呀!而且仲好有心思咁用個心形茶壺座,一直用蠟燭熱著個茶壺,可以等人客就算一邊用餐都唔怕啲茶會擺放到凍晒,隨時都飲到熱茶,真係值得一讚呀!喺我們未諗到想食咩嗰陣,我們見阿拉斯加長腳蟹做緊優惠價,所以我們就叫咗一隻清蒸嚟食先,一如往常蟹肉非常鮮味彈牙,蟹膏相當甘香軟滑,所以我就突然諗到將啲蟹肉同蟹膏用嚟撈白飯食,食落啖啖蟹肉蟹膏,真係超正呀!但喺我們食到一半嘅時候,突然有位靚女店員好親切友善咁問我們係唔係好鍾意食蟹?我們話係呀!於是靚女店員就話向我們誠意推介一款叫澳洲水晶蟹,但因產量同來貨嘅數量唔多,所以價錢會比阿拉斯加長腳蟹貴啲啲,但保證我們會一試難忘!見到靚女店員咁有誠意,所以我們就叫咗一隻嚟食!一上碟「就咁睇」呢隻澳洲水晶蟹個賣相祇係「白雪雪」咁,唔算好吸引,點知一食落就真係令我們覺得驚喜萬分,肉質係極之鮮甜嫩滑,顏色亦都係好雪白,而且唔會好似阿拉斯加長腳蟹咁有鹹鹹嘅海水味,至於蟹膏嘅味道就好似肉蟹膏咁,真係超正呀!我們都話今次食過之後,就算價錢貴啲啲,之後都要再叫呢隻澳洲水晶蟹嚟食,係我們今晚嘅必食推介!我們亦有即時讚賞靚女店員真係無介紹錯!之後佢問我們仲有無興趣試埋另一款海鮮,就係挪威螫蝦!我們見今晚主要都係食海鮮,無叫其他嘅肉類嚟食,唔會好飽,所以我們就接受咗靚女店員嘅推介,叫咗兩隻挪威螫蝦嚟食,等咗一陣終於嚟喇,我們好期待咁一影完相就想即刻拆嚟食,點知一拆出嚟,就見到螫蝦肉並唔似蝦肉同龍蝦肉咁係鮮橙紅色,而係淺粉紅色,所以感覺都幾靚,而且肉質非常爽滑彈牙,味道極之鮮甜,真係令人回味無窮,令到我們有個衝動,好想再即刻叫多幾隻嚟食呀!但因已經好飽嘅關係,所以我們最後都要好好忍著,等下一次再嚟食晚飯先再食過!
阿拉斯加長腳蟹撈白飯
阿拉斯加長腳蟹撈白飯
2020-11-14 1019 views
今日星期六,黎新開嘅海港薈飲茶。都幾多人等位,冇得網上攞位,等餐懵。一坐低屋企人就話張凳唔好坐,因為比較細張,飲茶張凳唔好坐真係死穴。啲茶幾好味,唔係有顏色水,真係有茶味,而且會用一枝蠟燭一路暖住,唔使飲凍茶。叫咗好幾樣點心,我認為最好食嘅係芝麻流心煎堆仔,煎堆好鬆脆,唔似其他酒樓嘅咁韌,芝麻亦都比較流心。其他嘅點心質素一般,釀茄子嘅茄子完全冇味,係靠外面啲汁,而且釀嘅肉比較少,感覺比較小氣。黑金流沙包質素麻麻,包一啲都唔香,食落去成舊粉咁樣,流沙餡亦都好普通。鮮竹卷都幾過分,個外皮完全冇炸過,似腐竹雞蛋糖水嘅腐竹,軟林林,裏面嘅餡料都唔紮實,非常鬆散。燒賣比較細粒,又係軟林林,完全冇彈性,係咪師傅唔記得撻啲豬肉餡?總括來講,環境幾開揚,但係就唔好坐。茶幾好飲,但係點心麻麻哋。