2023-10-29 81 views
趁着秋涼,梗係要帶埋小朋友去濕地公園度放電,天氣涼涼地又唔太凍,玩完成身汗最啱梗係要食越南嘢招牌燒牛肉越式法包個法烤得好香脆,又熱辣辣,最緊要係有勁多燒牛肉,啱晒喺呢個時候食,好開胃其他嘅餸都好好味,去骨手撕雞撈檬,蒜蓉牛油雞翼,金絲網春卷等等,全部都好入味,醬汁好惹味,岩曬送飯最重要佢哋嘅服務態度超級好好親切好友善, 帶着小朋友去餐廳搵食有陣時其實都好驚佢哋會搞到餐廳好麻煩,不過呢間餐廳嘅員工全部都好有耐性,仲會同佢地傾偈,推介食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

招牌燒牛肉越式法包

最重要佢哋嘅服務態度超級好

食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
性價比:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-10-26 54 views
位係天水圍天一商場一樓一角,餐廳位置不在顯眼處,但食物真是好味同正宗,所以真心推薦。牛魔王份量夠大,牛肉味好濃,牛肉好滑,足料牛腩咖喱飯咖喱香辣,牛腩唔會黐牙,香茅味好正,加埋少少的辣味,超正蒜蓉牛油雞翼蒜味好香,好脆,外脆內軟,必食燒牛肉法包有厚厚的牛肉,青瓜和濃濃的沙拉特色醬,沙包好脆,好大份量好味的牛肉法包, 煙燻牛肉味,再加上厚厚的青瓜片,加上特製的,法包外脆內軟,欣賞佢地的特製醬汁,加埋一齊好有層次感, 仲有芫荽嘅香味,不愧為一個招牌燒牛肉法,雖然好飽,但是都可以全部食哂.芒果沙冰芒果味濃郁,冰沙幼細椰子沙冰椰汁味好香,沙好幼滑

牛魔王
份量夠大,牛肉味好濃,牛肉好滑,足料

牛腩咖喱飯
咖喱香辣,牛腩唔會黐牙,香茅味好正,加埋少少的辣味,超正

蒜蓉牛油雞翼
蒜味好香,好脆,外脆內軟,必食

燒牛肉法包

芒果沙冰
芒果味濃郁,冰沙幼細

椰子沙冰
椰汁味好香,沙好幼滑

2023-10-24
$100 (Dinner)
  • 蒜蓉牛油雞翼
2023-10-08 73 views
今日介紹呢間榆越位於天水圍天一廣場一樓,好易搵,幾抵食想推介俾大家其實呢度係用QR code落單,但係其實櫃檯都有個餐牌可以俾大家睇吓小食黎先,串燒雞肉,燒得幾香口,應該係用雞髀肉食落幾Juicy慢煮牛腩咖喱飯,牛肉唔肥,但係由於慢煮嘅關係,所以食落去好淋身,又夠牛味,幾好,咖喱係偏向辣嗰啲,啱晒我其實辣都冇問題,因為佢哋呢度啲沙冰果汁好好飲,解辣一流叫咗芒果沙冰同埋椰汁沙冰,兩杯都好飲嘅,比較推介椰汁多啲金絲網春卷,同樣炸得香口,呢個都係去到越南餐廳必點系列,榆越做得同樣出色之後係湯粉系列,混牛湯粉,牛肉厚薄剛好,牛味鮮甜配上河粉,湯到有埋肉汁甜味,很好再來一碗係鮮甜蜆-河粉(蕃茄蟹膏湯),鍾意酸甜嘅朋友可以試吓,都多蜆肉架成個性價比唔錯,下次再嚟

其實辣都冇問題,因為佢哋呢度啲沙冰果汁好好飲,解辣一流
叫咗芒果沙冰同埋椰汁沙冰,兩杯都好飲嘅,比較推介椰汁多啲

成個性價比唔錯,下次再嚟
2023-10-01 48 views
天一商場附近開咗幾間酒店,吸引了旅客行商場又多開咗幾間多國菜及特色小食店。有間越南菜,地方大又企理,唔冼同人迫坐得舒舒服服食餐飯。招牌燒牛肉法包 法包烤到外面脆卜卜,脆而不硬size有潛艇咁大。牛肉焦香有黑椒粒,食落去辣辣地,配有少量沙律醬囗感酸酸甜甜。生牛肉湯檬牛肉湯檬粉最緊要就係個湯底,湯頭好甜牛味濃,一飲就知真材實料,飲完唔會覺得口渴,而且牛肉份量都幾足。酸辣無骨鳳爪大大碟鳳爪配料有芹菜芫荽,爽囗脆軟骨有咬口,如果可以再多啲酸汁就更加Perfect。軟殼蟹米紙卷即炸的軟殼蟹熱辣辣,冰涼米紙另包上米粉、蘿蔔絲、青瓜絲囗感更清新。越南炸蝦餅蝦餅炸得乾身又脆囗,蝦肉夠彈牙!加$12可以叫一杯特飲,都幾低飲。我們加了一杯巨峰提子梳打及凍越南椰香咖啡,天氣熱飲返杯暑氣全消!

招牌燒牛肉法包

生牛肉湯檬

酸辣無骨鳳爪

軟殼蟹米紙卷

越南炸蝦餅
蝦餅炸得乾身又脆囗,蝦肉夠彈牙!

• 招牌燒牛肉越式法包
2023-09-30 39 views
天一商場食肆林立,平時接送小朋友去興趣班,我都喜歡喺度覓食!呢間榆越係我飯堂黎,我最中意黎食呢度嘅牛肉河粉🍲招牌嘅牛魔王湯河$89 有牛肉、牛肚、牛筋、金錢肚、牛丸,牛肚牛筋好軟腍,牛肉夠香夠濃郁。配菜有洋蔥、芽菜、九層塔、蔥粒,味道好豐富😋呢個越式辣醬雞翼$32(5隻)比較少見,甜辣口味,但又同泰式甜辣唔一樣,多左香料嘅襯托,香脆惹味。最後歎埋杯滴漏咖啡(+$14)☕️ 唔需加糖都好飲,黎到記得要試埋喇。餐廳座位闊落,坐得舒服。簡約整潔嘅裝修,非常企理。另外呢度嘅燒牛肉法包🥖好似都夠人推介,下次再試下先😌

招牌嘅牛魔王湯河$89

2023-09-28 33 views
前排約咗好朋友聚舊,朋友揀咗喺天一商城呢間越南菜 榆越Viesta到食tea🍽️食落有驚喜喎🤩🤩🍲綜合湯河粉足料又大碗嘅湯河😋湯底喺用牛骨🦴熬煮好鮮甜而且好香濃🥰自選配料揀咗熟牛肉、牛丸、金錢肚,其中金錢肚最驚喜🤩嫩滑得嚟又好爽口👍🏻推介⭐️🍛咖喱牛腩飯咖喱食落有淡淡椰香味同埋帶點小辣🌶️ 夠晒惹味😜而牛腩都好腍身,唔錯唔錯!🍗蒜蓉牛油雞翼雞翼炸得好香脆😋就算放到凍咗先食都重好脆😚加埋蒜蓉&牛油,好香口,必試!🍖腩肉串燒🥥椰子沙冰最岩夏天飲啊😍消暑又解渴!一啖飲落去真心好爽😄而且椰子味剛剛好,完全唔會覺得太甜🥰

🍲綜合湯河粉

🍛咖喱牛腩飯

🍗蒜蓉牛油雞翼

🍖腩肉串燒

🥥椰子沙冰
2023-09-18
$100 (Tea)
呢間榆越位於天水圍天秀站(天水圍西鐵站再搭多6-7個輕鐵站),落左車行3分鐘就到,唔算好唔方便。佢店面唔算好突出,但食完之後有臥虎藏龍同隱世美食感覺,食物質素真係好高,仲要價錢十分親民貼地,我一定會再返去encore。我今晚食左: 🔸️ 蒜蓉牛油雞翼湯金邊粉 ($66,9.2/10)可以揀清湯或者蕃茄湯,我揀左清湯。蒜蓉牛油雞翼有4隻大大隻,極滿足,好好味🤤🤤🤤🤤蒜香味濃,又炸得好香口。湯底好清,金邊粉份量都好多,最中意佢係有勁多爽口芽菜。十分推薦!😋😋 🔸️ 招牌燒牛肉法包 ($48,9.2/10)呢個超級推薦!係呢度招牌。佢係用法國麵粉低温發酵18小時,法包好香小麥味,新鮮現場烘烤超香脆!裡面有牛油,肝醬,蕃茄,青瓜,荽茜,九層塔,越式辣醬同埋秘製燒牛肉,好味!牛肉有好香好香既胡椒同孜然粉味! ✏️總括而言,平民感覺但隱世好味越南菜!超級推薦!

🔸️ 蒜蓉牛油雞翼湯金邊粉 ($66,9.2/10)

🔸️ 招牌燒牛肉法包 ($48,9.2/10)

✏️總括而言,平民感覺但隱世好味越南菜!超級推薦!
2023-09-20 927 views
繼濕地公園Viesta 分店再來位於天一商場的榆越,手機下單方便準確,等左無幾耐已經慢慢可以開餐😋招牌燒牛肉法包 $45推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️首選encore 多次都係照叫呢個必點推介,燒牛肉用左黑胡椒及孜然粉調味,外脆內軟有辣汁嘅法包熱哄哄上檯入口卜卜聲香脆,軟硬適中,中層內餡有蔬菜蕃茄等增加開胃感。牛魔王湯粉 $72推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️集齊生熟兩款牛肉、金錢肚、牛筋、牛丸成為牛肉控大愛嘅一款,配上洋蔥、芽菜、九層塔、蔥花等香料,加埋牛肉湯底上檯飄散牛肉濃香👍🏼口感帶嚼勁,河粉吸收湯底鮮美推介。蒜蓉牛油雞翼$30/5件推介:⭐️⭐️⭐️⭐️牛油雞翼係越南茶小食嘅靈魂試點,火喉剛好,外脆內軟,內層雞肉油份令人滿意。越南滴漏咖啡 +$14巨峰提子梳打 +$12推介:⭐️⭐️⭐️⭐️第二次來分店都照叫呢款滴漏咖啡係有理由嘅,易入口又有回甘嘅餘香。梳打清新解渴正常水準表現。天水圍一區有兩間街坊福利,值得一試嘅地道越南菜。

繼濕地公園Viesta 分店再來位於天一商場的榆越,
手機下單方便準確,
等左無幾耐已經慢慢可以開餐😋

招牌燒牛肉法包 $45
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️首選
encore 多次都係照叫呢個必點推介,
燒牛肉用左黑胡椒及孜然粉調味,
外脆內軟有辣汁嘅法包熱哄哄上檯
入口卜卜聲香脆,軟硬適中,
中層內餡有蔬菜蕃茄等增加開胃感。

牛魔王湯粉 $72
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
集齊生熟兩款牛肉、金錢肚、牛筋、牛丸成為牛肉控大愛嘅一款,
配上洋蔥、芽菜、九層塔、蔥花等香料,
加埋牛肉湯底上檯飄散牛肉濃香👍🏼
口感帶嚼勁,河粉吸收湯底鮮美推介。

蒜蓉牛油雞翼$30/5件
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
牛油雞翼係越南茶小食嘅靈魂試點,
火喉剛好,外脆內軟,內層雞肉油份令人滿意。

越南滴漏咖啡 +$14
巨峰提子梳打 +$12
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
第二次來分店都照叫呢款滴漏咖啡係有理由嘅,
易入口又有回甘嘅餘香。
梳打清新解渴正常水準表現。

天水圍一區有兩間街坊福利,值得一試嘅地道越南菜。
2023-09-19 53 views
卡卡見上次掉低卡佬,自己同大仔兩個去拍拖😂緊係要陪返我呢個大情人啦~近近地去咗天水圍天一商場食越南餐講個秘密你知🤫卡佬好鍾意食越南嘢架今次佢仲唔錫哂我🤣手機下單方便快捷而且送餐速度都好快揀咗幾款卡佬嘅至愛❤️🥖招牌燒牛肉法包 (必點)➡️食越南餐法包是必點!燒牛肉用了黑胡椒及孜然粉來醃,想不到兩者醃牛肉又好夾好好味❤️最重要法包送出來時還熱哄哄,咬下去時外脆內軟的法包,確係好美味😋下次一定再嚟食過‼️溫馨提示‼️:如果你好似卡佬一樣唔食得辣,記得喺手機點選‘’走辣汁‘’,唔係就好似我咁點咗個有辣汁嘅法包比另一半食😅佢個辣汁都幾辣,唔係個個食到咁辣,辣妹嘅我都覺得辣🤣還叫了兩個抵食午餐🐮混牛-熟牛肉牛丸湯金邊粉+跟餐加錢叫咗杯芒果沙冰 跟餐加錢牛油雞翼2隻➡️牛肉牛丸有牛味彈牙,湯底夠熱而且味道清甜帶點點酸味,好特別,又好好味,夠哂醒胃➡️有料到的芒果沙冰,真係食到有芒果肉嘅芒果沙冰,最重要個味一d都唔假,好香芒果味➡️牛油雞翼炸得夠脆,上面仲加咗少少蒜蓉更好味🐷香茅豬扒撈檬+凍檸茶➡️撈檬除了配料(花生碎、莞茜、炸蒜、紅白蘿蔔絲、生菜絲等等)要夠足之外,重點就係支檬汁,而呢支檬汁好足料,絕對是撈檬的美
卡卡見上次掉低卡佬,自己同大仔兩個去拍拖😂
緊係要陪返我呢個大情人啦~
近近地去咗天水圍天一商場食越南餐
講個秘密你知🤫卡佬好鍾意食越南嘢架
今次佢仲唔錫哂我🤣

手機下單方便快捷
而且送餐速度都好快
揀咗幾款卡佬嘅至愛❤️

🥖招牌燒牛肉法包 (必點)

還叫了兩個抵食午餐
🐮混牛-熟牛肉牛丸湯金邊粉+跟餐加錢叫咗杯芒果沙冰
跟餐加錢牛油雞翼2隻

➡️牛油雞翼炸得夠脆,上面仲加咗少少蒜蓉更好味

🐷香茅豬扒撈檬+凍檸茶
➡️撈檬除了配料(花生碎、莞茜、炸蒜、紅白蘿蔔絲、生菜絲等等)要夠足之外,重點就係支檬汁,而呢支檬汁好足料,絕對是撈檬的美味靈魂所在,不過佢都幾辣🌶,因為佢生蒜份量勁足料,所以食唔到辣嘅朋友,唔好搖勻倒咁多蒜落去撈嚟食呀~

➡️凍檸茶茶味夠香濃,鍾意濃茶底嘅朋友啱哂👍🏻

2023-09-13 38 views
今日嚟到天水圍探朋友,帶咗我嚟食一間性價比高既越南餐廳,小店唔算好大,不過坐得舒適牛魔王湯粉集牛肉、牛筋、牛丸、金錢肚於一身,十分豐富,牛肉鮮嫩多汁、牛肚牛筋有咬口,湯底亦非常濃郁有好香牛骨味👍🏻👍🏻香茅豬扒撈檬檬粉係乾身加入酸辣調味再撈埋一齊食,份量唔少😌再加上一大塊香茅豬扒☺️炸得比較乾身、又有剪開,非常細心👍🏻蒜蓉牛油雞翼炸得幾香脆、重蒜蓉及牛油味 😋串燒豬頸肉燒得香脆又惹味😋😋 青檸梳打 🍋椰子沙冰 🥥有濃嘅郁椰子味、飯後飲一流

牛魔王湯粉

香茅豬扒撈檬
檬粉係乾身加入酸辣調味再撈埋一齊食,份量唔少😌
再加上一大塊香茅豬扒☺️
炸得比較乾身、又有剪開,非常細心👍🏻

蒜蓉牛油雞翼
炸得幾香脆、重蒜蓉及牛油味 😋

串燒豬頸肉
燒得香脆又惹味😋😋

青檸梳打 🍋
椰子沙冰 🥥
有濃嘅郁椰子味、飯後飲一流

2023-08-26 74 views
今日去咗天水圍賀一賀個朋友新居入伙,喺佢屋企玩完之後,佢就帶咗我哋去呢間越南餐廳到試試,佢話呢間餐廳好性價比高,唔係好起眼,但食物質素好得,服務都好好👍🏻招牌燒牛肉越式法包🌯越式法包係我近期比較鍾意食嘅食物,法包烤至香脆,咬落去卜卜聲而且軟硬適中,燒牛肉嘅份量好多,加上蔬菜同醬汁,食落唔會太油膩,反而令人好開胃~去骨手撕雞撈檬🐥+串燒豬頸肉🐷成碗都鋪滿晒雞肉,估唔到雞絲嘅份量會同檬粉一樣多,加埋青瓜生菜花生同醬汁,酸酸甜甜,感覺清新,完全係夏天消暑嘅涼物,另外加咗串燒豬頸肉,肉質彈牙,微微嘅焦香好惹味~蒜蓉牛油雞翼(推介💕)好耐都冇食過一間好味嘅牛油雞翼,今次竟然俾我搵到,首先即叫即炸,已經加唔少分,咬落去蒜蓉同牛油味都勁濃勁重勁香,炸到外脆內軟,但係唔會感覺太油膩,食完有一種幸福嘅開心感🤤金絲網春卷好鍾意越式嘅春卷係用蜂巢皮去製造,咬落會特別鬆脆,入面嘅餡料好豐富,點埋醬汁就更加好味😋芒果沙冰&椰子沙冰🍧跟餐可以加錢試埋兩杯沙冰,飲落勁透心涼,完全係消暑嘅恩物,解熱又解渴~榆越 (天水圍)天水圍天秀路8號天一商城1樓1027號舖評分:8/10

招牌燒牛肉越式法包🌯

去骨手撕雞撈檬🐥+串燒豬頸肉🐷

蒜蓉牛油雞翼(推介💕)

金絲網春卷

芒果沙冰&椰子沙冰🍧

榆越 (天水圍)
天水圍天秀路8號天一商城1樓1027號舖
評分:8/10
2023-08-19 77 views
第一次到訪哩個商場都幾多小店美食👴🏿見到Pho字就雙眼發光正好又倦又餓入嚟大快朵頤假日都有午餐不單性價比高味道都好吃熟牛肉pho+牛丸爽!辣牛法包味道唔算正宗但包香脆好好味仲聲稱用外國麵粉造包包 🥖加埋美綠恐龍唔洗額外加錢👧🏻最喜愛加多兩隻蒜蓉雞翼好味道👅真係非常抵食的一餐!
第一次到訪哩個商場

加埋美綠恐龍唔洗額外加錢
👧🏻最喜愛
加多兩隻蒜蓉雞翼

好味道👅
真係非常抵食的一餐!

大西北比人感覺好似總係冇咩好食,但其實都有好多小店存在。呢間越南菜抵食又大份,咪道都地道,有驚喜😍✨去骨手撕雞撈檬($58)面頭係滿滿嘅手撕雞,夾雜住生菜、青瓜、花生等。手撕雞都唔會又乾又柴,啖啖肉。撈埋一齊食酸酸甜甜,又清新又開胃🫶🏻✨香茅雞扒湯河 ($58)雞扒大大塊,每件都啖啖肉,外皮脆脆,入面多肉汁!揀咗蕃茄蟹膏湯,湯底濃郁,好重蕃茄味,同時又有淡淡蟹膏味,好飲,夾埋河粉掛晒湯汁😋✨金絲網春卷 ($16)春卷好香口,金絲網好酥脆,入面料都有滿滿嘅料,如蝦,菜等,口感豐富🤩✨蒜蓉牛油雞翼($30)雞翼每隻都大大隻,外皮炸得金黃色而且好亂,咬落係好香嘅蒜蓉牛油味!入面嘅肉質好滑而且多汁😚🥤凍越南椰香咖啡 (跟餐+$12)椰奶同咖啡嘅比例好好,係濃濃嘅咖啡中又飲到啖啖嘅椰香味🤤🥤椰汁紅豆冰 (跟餐+$13)紅豆嘅份量都幾多,每粒都好淋同帶微微嘅甜味。椰汁味夠香夠濃,飲完透心涼❄️———————————————————————💰加一:❌⏰限時:❌

✨去骨手撕雞撈檬($58)

✨香茅雞扒湯河 ($58)

✨金絲網春卷 [2件] ($16)

✨蒜蓉牛油雞翼($30)

🥤凍越南椰香咖啡 (跟餐+$12)
椰奶同咖啡嘅比例好好,係濃濃嘅咖啡中又飲到啖啖嘅椰香味🤤

🥤椰汁紅豆冰 (跟餐+$13)

———————————————————————
💰加一:❌
⏰限時:❌
2023-08-07 48 views
叫咗一個午餐嘅A208越式三寶撈檬粉 有香茅炸雞翼,香脆外脆內軟,香茅味濃郁,雞翼入邊保持雞汁香茅雞翼,好好味。炸春卷,火候啱啱好金黃色,炸得好靚,食落好鬆脆裏面幾肉質好香濃味扎肉好細緻,容易入口熱檸水檸檬放得啱啱好,唔會太酸,容易攤凍容易入口,飽滿嘅一餐
叫咗一個午餐嘅A208越式三寶撈檬粉
有香茅炸雞翼,香脆外脆內軟,香茅味濃郁,雞翼入邊保持雞汁
裏面幾肉質好香濃味
扎肉好細緻,容易入口
我蒜蓉牛油雞翼完全未熟,夠膽攞出嚟!越南餐廳竟然冇湯麵!去骨手撕雞撈檬辣到阿媽都唔認得!夠晒!咁即係天水圍的人民羞恥!喺屋企隔離都覺得羞恥!希望可以盡早執笠,不要為害人間!地球嘅垃圾,浪費地球資源!
地球嘅垃圾,浪費地球資源!