2018-07-31 1084 views
姨甥仔考完試,世界杯亦完咗,卒之約到佢食飯,依家啲學生真喺大忙人,成日都話要補習、補課。佢住晌奧運,落大角咀食就最方便,選擇多,平靚正,就好似今晚到訪嘅「Villa Villa」,意粉、薄餅啱晒佢,仲有唔健康嘅炸薯條,全部都喺佢「飛弗」。餐廳位處埃華街街口,由奧運站行過嚟都唔算耐,其實,呢條街開到成街都喺餐廳,變相喺一條食街嚟。推門內進,環境四四方方,裝修簡潔明亮,右邊喺4人卡位,左邊則喺6人長枱,不過,好似我哋得兩個人,就會安排坐6人枱,有心理準備要搭枱喔。餐具已放晌枱上嘅木盒,轉頭店員都會拎支水俾客人自己「照顧」自己,唯一喺無放定啲餐紙巾晌枱上,不過,你問到,店員都會好快手遞上餐紙巾。餐牌前前後後共4頁紙,其中一版算喺晚餐,包括全日早餐、漢堡、意大利麵、意大利飯,部份菜式包意大利香草包及餐湯(唔明點解其中兩款菜式唔包),亦唔包餐飲,需+$15揀選指定款式,無得再補差額之類轉款,感覺有欠彈性。另一版就喺招牌嘅10吋薄餅,共10款選擇,賣點在於使用意大利"00"號麵粉,而且,加入墨魚汁做成黑底。此外,仲有啲惹味小食。剩低嗰兩頁名為「創作料理」,並非套餐,但以組合形式登場,一邊喺指定嘅創
剩低嗰兩頁名為「創作料理」,並非套餐,但以組合形式登場,一邊喺指定嘅創作料理拼盤,另一邊則喺自由選擇嘅主菜,定價由$98-$158,視乎所揀嘅主菜。
而所有飲品,如咖啡、特飲、乳酪、汽水……等等,就印晌另一張餐牌上,製作比較簡單。
無意中,仲發現枱上嘅推介餐牌有樣「筍」嘢,就喺叫「黃金炒薯條」一客,就會免費送特飲一杯,咁著數就無理由錯過嘅
黃金炒薯條 $68

近排真喺好興啲黃金乜乜乜,以小弟為例,早前先試過Sodam Chicken嘅「黃金鹹蛋炸雞」,以及沙嗲軒嘅「黃金脆魚皮」,今趟嘅「黃金炒薯條」就喺異曲同工,炸好嘅薯條加入鹹蛋黃兜炒,所以,入口寧舍鹹香惹味。不過,食太多會有偏鹹嘅感覺,3-4個人共享就最好,淺嚐得嚟啱啱好。
黃金炒薯條
蕃茄濃湯、意大利香草包

晚餐嘅餐湯及餐包轉頭就送到嚟,碗蕃茄濃湯色澤對辦,入口亦無落差,蕃茄味好濃郁,酸香鮮活,口感夠晒細滑,有啲意外驚喜;餐包喺意大利香草包,喺小弟嘅心水包款之一,夠香軟,但香草味淡,睇包身,應未有晌搓包時加入香草,似喺同用薄餅嘅麵粉糰,再晌包面糝上香草做成。
蕃茄濃湯
意大利香草包
鮮蝦扁意粉 $108

餐牌已寫明喺配以羅勒蒜香微辣蕃茄汁,所以,未食都預計到個味道,但食落比預期中好喎。扁意粉煮得有咬口,口感絕對喺啱啱好嗰隻,而且,掛滿汁醬,味道有層次,辣度輕盈,卻更令人醒胃
;鮮蝦去晒殼,飽滿大隻,鮮甜而爽彈,果然有水準
雙重芝士薄餅(加西班牙辣肉腸) $138+$30

呢個姨甥仔真喺芝士控嚟,上次同佢去大角咀間「薩莉亞意式餐廳」,佢點個「黑椒雞肉薄餅」都要加雙重芝士,所以,早估到佢會點「雙重芝士薄餅」,但齋芝士有啲寡,所以加西班牙辣肉腸。雖然話餅底加入新鮮墨魚汁做,除色澤變灰之外,味道就唔會太多特別,但呢度喺做「餅乾底」,焗得香脆,咬落咯咯聲
;餅面鋪滿水牛芝士,再有粒粒嘅忌廉芝士,加埋落得無手軟嘅辣肉腸,口感、味道都一流,鹹香惹味,好食到唔停手呀
凍柚子蜜(跟餐)+$15
話喺柚子蜜,都加咗少少梳打,所以,飲落爽多少少,味道OK啦,喺嫌佢多冰得滯啫。
凍柚子蜜
荔枝冰紅茶(跟黃金炒薯條)
反而,姨甥仔話佢杯茘枝冰紅茶好飲喎,茶底芳香而不苦澀,荔枝味亦夠突出(都喺糖漿功勞啫)。
荔枝冰紅茶
有一點較奇怪,通常賣意大利菜嘅餐廳都會有一、兩款甜品提供,但眼見餐牌就唔多見嘞。姨甥仔佢下年就要考文憑試,希望把握埋今年,唔好再迤吓迤吓咁啦。因為時間飛逝,轉眼又一年。
$200 (Dinner)
2018-07-31 56 views
大角咀真係好多好野食🤩今日同朋友gathering 就去左Villa Villa係大角咀既分店,環境好舒服🤗..創作料理 1. 溫泉蛋牛油果三文魚他他 $98不嬲蛋+牛油果+三文魚都係絕配,呢個他他味道夾得岩岩好!2. 月見汁和牛粒飯 $158月見汁其實即係溫泉蛋,本身以為係普通牛肉飯,點知係大驚喜呀!😱和牛粒好冧好香好有牛味,個汁先係重點,有小小似鰻魚汁,但又唔係完全鰻魚汁,總之成個飯好好食😋每個創作料理set都有一份創作料理拼盆,有沙律、玉子、紫薯栗子薯餅、龍蝦沙律自家製香草包同泡沫芝士杯,全部都好特別好好食嫁😆
大角咀真係好多好野食🤩
創作料理
1. 溫泉蛋牛油果三文魚他他 $98
溫泉蛋牛油果三文魚他他

不嬲蛋+牛油果+三文魚都係絕配,呢個他他味道夾得岩岩好!

2. 月見汁和牛粒飯 $158
月見汁和牛粒飯

每個創作料理set都有一份創作料理拼盆
溫泉蛋牛油果三文魚他他
月見汁和牛粒飯
2018-07-31 44 views
起北角已經食開villa villa!估唔到大角咀分都比到我咁大既驚喜!環境,服務,食物味道同賣相都好好牙,黃金炒薯條都一樣有北角食開既水準,我覺得最驚喜喺牛脷,份量足夠,外脆又內軟感覺我好鍾意,咬落去感覺到塊牛脷有口感好味加juice,呢方面我好欣賞,我一定會帶朋友去試食 !
!
2018-07-30 65 views
之前食過在北角的Villa Villa,知道在大角咀開了分店,今天剛巧在附近工作相約朋友到來享用午餐,本想再次食北海道帆立貝意大利飯配黑松露汁,但原來呢邊分店同北角分店的餐牌也有不同,多了一個創作料理的套餐,今次試了月見汁燒和牛粒飯餐。頭盤-料理拼盤一到已經令人垂涎三尺,有一個高級下午茶的感覺。本身自己係一個不太喜歡吃沙律的人,但試了一點兒之後發現這個沙律配上了小許的胡麻醬確實令人開胃。吉列甘栗紫薯餅不是本人的喜愛,因為自己不太喜歡淋吱吱的口感,可能對於注重健康的人士是不錯的選擇。玉子配上明太子蚧肉提升了玉子的鮮味。龍蝦沙律自家製香草包反而有一點遜色,本身面包已經有濃濃的香草味但龍蝦沙律也十分香,加埋一齊就有一點合不來。最後的泡沫芝士杯也十分不錯,口感像是吃木糠布甸,但有著淡淡的芝士味。主菜-月見汁燒和牛粒飯,飯和牛肉的比例剛剛好,飯又不會太多,牛肉也不會太小。值得一提是牛肉燒得較為出色,一咬口四邊是小小硬身,但中間是十分軟,配上醬汁十分惹味。十分推介薄餅-選擇了九州地獄薄餅。由於本人不吃枝豆,所以友人也遷就了我,走了枝豆。墨魚汁的餅底在外是十分小見,松葉蟹和蛋絲配上醬汁也十惹味,但有
薄餅-選擇了九州地獄薄餅。由於本人不吃枝豆,所以友人也遷就了我,走了枝豆。墨魚汁的餅底在外是十分小見,松葉蟹和蛋絲配上醬汁也十惹味,但有一點點偏辣。
另外,點了2個小食-黃金炒薯條和芝麻雞翼。黃金炒薯條是這裡必吃的,不用多說,但由於新店有優惠推廣,所以薯條是免費的。至於芝麻雞翼就不算太出色,跟平常吃到的差不多,但作為小食是不錯的。
總括而言,這間餐廳是十分推薦的,價錢不算太貴,環境舒適寧靜,食物也有質素,是朋友聚腳的好地方。
荔枝冰紅茶
九州地獄薄餅(小辣)
2018-07-30
$170 (Tea)
Celebration
Birthday
荔枝冰紅茶
九州地獄薄餅(小辣)
  • 黃金炸薯條
之前一直都幫襯北角分店,所以一知道係大角咀開左,就即刻約男朋友去會一會佢!係facebook見到新張期內有88折,又有坐的士去憑單有黃金薯條送,更加覺得好抵。(其實無折扣都覺得性價比高既!)之後就係facebook同佢訂位,店主可能知我係之前北角既fans就好主動咁送左客黃金薯條俾我的確喜岀望外既!訂左星期五8:45,但OT收晏左,最後9點先入座,原來9:15 last order, 收10點既!(如果可以收晏小小就好,尤其星期五會想慢慢食happy Friday! 猶幸佢上菜都好快1. 櫻花蝦pizza係每次必點既野一路都偏愛食薄脆批,上面舖滿櫻花蝦,今日因爲試左其他新野,所以打包左4件聽日做早餐,但翻叮之後竟然都仲係好好味。櫻花蝦量夠多,如果再多d茄汁底既酸香會更醒胃。2. 前菜叫左個和牛粒飯,竟然送左一個好有心機既前菜set, 有炸紫薯餅,沙律,好爽口似魚子既蛋?有木槺布甸 (有d失色,因為太creamy),仲有個三文魚既包,味道不俗。有heart既前菜配搭3. 月見汁和牛粒飯本身見到個價錢,仲覺得好似有d貴,但原來又有前菜,而且個汁既味道同d牛粒就值回票價。因為本身我麻麻地中意
的確喜岀望外既!

1. 櫻花蝦pizza係每次必點既野

櫻花蝦pizza

2. 前菜

前菜

3. 月見汁和牛粒飯
本身見到個價錢,仲覺得好似有d貴,但原來又有前菜,而且個汁既味道同d牛粒就值回票價。因為本身我麻麻地中意食飯,但呢個飯我係忍晤住食完再食。牛肉晤係岀面拿到好淋個d,係有牛味,而且晤會好多肥脂肪。飯粒吸曬d汁好入味!係好味既!!! 下次會再encore~
月見和牛粒飯

4. 黃金炸薯條
反而今次有d失望,太咸,無乜咸蛋香味。而且晤夠脆。希望下次有進步啦😬
黃金炸薯條

新店開張之後,menu都加左好多新既菜式,期待下回再試其他新野

不過如果營業時間可以開晏小小就更加好。
2018-07-27
$150 (Dinner)
櫻花蝦pizza
月見和牛粒飯
2018-07-29 748 views
有fd推介呢間西餐,話cp 值高, 大約咗我又自己甩底, 好在家姐得閒, 陪我食,咁我可以按原定計劃前往。 大角咀真係唔係好識路 ,仲要冇咗個地膽帶,所以都搵一陣先搵到。門面有啲細, 但裏面都幾寬敞, 餐牌內容唔好多,主要有兩類套餐, 一種是創作料理加主菜, 另一種係普通嘅主菜,但係要留意 其中一款套餐係冇包餐飲品。所以我們叫了兩個套餐,再加一個做緊promotion嘅邪惡薯條附特飲, 再眼闊肚窄咁叫多咗兩個小食。最先上菜的是邪惡薯條加玫瑰乳酸特飲。 薯條被蛋黃蓉包住, 超級高膽固醇但又勁好味,俾我地清晒, 今次promotion free一杯特飲,好抵。主菜叫咗海鮮墨魚汁意粉,月見汁燒和牛粒。 意粉偏硬 ,但海鮮入味。 汁燒和牛粒飯,個汁似我最喜愛的壽喜燒汁, 燒和牛粒軟諗, 充滿牛脂香創意畀料你裏面最吸引我嘅係嗰炸甘栗紫薯餅, 冇辦法家姐同我都係最鍾意香口嘢, 蟹肉香草包, 明太子玉子都好味, 但個甜品因為一齊上個關係, 到最後想食嘅時候, 感覺灘熱咗唔想食, 我承認我係一個好講究食物次序的人。另外叫咗兩個小食就係鵝肝多士,芝麻雞翼。 鵝肝好大塊48蚊嚟講係超值, 煎到好香, 但個

黃金炒薯條,玫瑰乳酸特飲

海鮮墨魚汁意大利麵

創作拼盤

另外叫咗兩個小食就係鵝肝多士,芝麻雞翼。 鵝肝好大塊48蚊嚟講係超值, 煎到好香, 但個底唔係蒜蓉包,而又係香草包... 而剛巧我家姐係非常唔好香草包,變相我一個人食幾個包...

鵝肝多士

芝麻雞翼48蚊有四隻 價錢平,雞翼炸得剛好, 咬落去仲有水份,好味道。

總括嚟講嗰啲餐價錢ok, 但小食更吸引
黃金炒薯條,玫瑰乳酸特飲
2018-07-28 49 views
朋友大角咀新居入伙,邀請我哋去佢屋企坐,本身諗住係屋企食,但係聽講大角咀好多好嘢食,咁就決定落樓下搵食啦。朋友話呢一間villa villa餐廳新開嘅,成日都坐滿人。既然係咁我哋就入去食下呢間意大利菜啦。入到去設計比較簡單好有空間感。待應非常之有禮貌,亦耐心等我哋揀菜式。我哋好肚餓,所以帶咗好多嘢食。自家製美國牛肉漢堡:賣相非常之吸引,又有沙律菜又有薯條,成盤都好豐富。牛肉漢堡非常之厚身,漢堡扒同埋番茄非常之juicy,唔會煎到乾爭爭。隻蛋切開仲係留心嘅添,非常之滿意。大阪燒薄餅:佢啲薄餅非常特別,全部都係用墨魚汁餅底,上面鋪滿芝士!我最鍾意佢落得好多木魚,加埋大阪燒嘅醬料,味道好濃郁。芝士同大阪醬夾雜喺口腔當中,簡直係極級享受。創作料理拼盤:整體上成個拼盤都非常之好味,個人特別喜歡吉列甘栗紫薯餅栗子同紫薯味道好夾,食落甜甜地又幾清新,最重要係個餅炸得唔油膩。另外仲非常之鍾意明太子蚧肉玉子,可能我特別鍾意食甜味,玉子嘅甜同埋蚧肉沙律撈埋一齊食好味到令人停唔到口。佢嘅味道非常之特別,仲好似食到有少少甜芥辣味道。明太子三文魚子手打意粉:醬汁既濃郁到剛剛好,唔會一大pat醬加落意粉嗰度,食得
我哋好肚餓,所以帶咗好多嘢食。

明太子三文魚子手打意粉:醬汁既濃郁到剛剛好,唔會一大pat醬加落意粉嗰度,食得出佢係將醬汁同埋意粉好似沙律咁撈一撈,鮮蝦非常彈牙厚肉,明太子鹹鹹地剛好為呢碟意粉調味!
月見汁燒和牛飯:和牛一食就知真材實料,加埋半生熟嘅蛋打埋一齊食,呢道日式fusion菜簡直一百分。
大角咀果然係個好地方,值得我再黎搵好野食。
2018-07-24
$210 (Dinner)
2018-07-27 28 views
服務非常一般,叫了幾次也沒人理的,像同自己講説話一樣,D碟一點也不清潔,有油的,不過可能係我唔好彩,剛剛碰到剛剛的不潔碟!好彩店長也肯幇忙換一換👍。這店的食品不過不失,像是哪裡也能吃的質素。沒什麼差也沒什麼的好。食品選擇不多,而且價格亦不算平,但亦非貴得可憐而不想吃似的。但服務真的一般般!裝修同上手面店幾乎差不多,可能又係同一個老板改下頭換下面,上次做唔好,今次換一換頭之後又出來再做。但今次食物不夠上手的好。
服務非常一般,叫了幾次也沒人理的,像同自己講説話一樣

2018-07-24
$120 (Dinner)
北角嘅Villa Villa開業多年, 口碑人氣都一直高企, 平日和同事Lunch去食都已經難搵位, 加上早前電視介紹完之後, 人氣更盛。得知Villa Villa係老友大角咀新居附近開左分店, 而且經openrice訂位仲有88折優惠, 今日一放工就去奧運站同老友一齊去食返餐。😋Villa Villa大角咀店位於埃華街, 餐廳同北角店一樣, 都係唔大間, 裝修設計好有特色, 牆上掛有多幅美食相片, 座位寬敞, 整體環境都幾舒適。😙餐廳主打創作Fusion菜, 除左分別有西式同日式食物選擇之外, 多款Pizza, pasta都加入左日式菜嘅元素, 另外大角咀分店多左幾款新推出嘅創作料理套餐, 我地2個點左鵝肝多士, 創作料理+主菜同埋黃金炒薯條, 兩個人share。鵝肝多士 $48鵝肝好大件, 油脂超豐富,配上餐廳自家製香草包, 一人一件唔多夠喉。黃金炒薯條 $68 呢款招牌黃金炒薯條非常邪惡, 香脆嘅薯條上面沾滿鹹蛋黃, 每一啖都食到濃濃嘅鹹香味, 一條接一條食到停唔到口, 餐廳做緊優惠, 點$68薯條仲送一杯特飲, 超抵食。😍創作料理拼盤 + 極上漢堡扒配炒蛋 $128$98起嘅創

鵝肝多士 $48

創作料理拼盤 + 極上漢堡扒配炒蛋 $128
$98起嘅創作料理拼盤配主菜套餐好大份, 一個人食可能食唔哂。創作料理拼盤由沙律至甜品, 一共有5款, 每款都係餐廳自家創作嘅菜式, 另外自選的9款主菜款式都好特別, 主菜以日式比較多, 我地揀呢個極上漢堡扒配炒蛋, 炒蛋嫩滑, 漢堡扒都幾厚身而且唔會太乾, 肉味濃郁。👍

櫻花海之幸薄餅 $178
墨魚汁脆餅底做嘅櫻花海之幸薄餅, 上而舖滿櫻花蝦, 加上彈牙墨魚同芝士, 另外仲有少少番茄醬, 非常惹味, 薄餅超大件, 我地最後食到要打包。😆

玫瑰乳酸特飲 $28
炒薯條送嘅特飲我揀左呢款玫瑰乳酸特飲, 微甜嘅乳酸特飲帶有淡淡花香, 上面仲有花瓣, 味道同賣相都唔錯。👍

泡沫有機咖啡 $38
老友點嘅泡沫有機咖啡佢都讚夠香濃。
泡沫有機咖啡

新開張期間有88折優惠, 埋單每位$240, 性價比非常高。👍

餐牌
2018-07-26
2018-07-26 60 views
大角咀雖然係小區,但近年開了不少食肆,中西日菜應有盡有!記得之前曾幫襯過北角一間意菜小店「Villa Villa」,覺得店裡的食物做得極具心思,有創意之餘味道亦佳,最鍾意就係佢嘅黃金炒薯條,薯條用鹹蛋黃及牛油炒過,食落甘香可口。另外麵包、薄餅、意大利麵等都是自家製作,誠意十足。最近從食友網誌得知餐廳喺大角咀開咗分店,趁今日放假,一於約埋住喺九龍嘅朋友仔過嚟試下。新店位於大角咀埃華街大全樓地下,門面以落地玻璃作設計,開揚光猛。步進內,間隔呈長方形,簡潔光亮,地方雖然唔算好大,但實用四正,橙色牆身上掛滿了一幅幅美食照片,配上另一邊牆架上的小擺設,氣氛輕鬆,叫人坐得舒服自在。拿起店員送上的餐牌,午市套共有 8 款選擇,包括皇牌全日豐富早餐、美國牛肉漢堡、意粉和意大利飯等,定價由 $55 至 $138 不等,意粉同飯會配有自家製香草麵包及餐湯。至於其它項目就包括有全日供應嘅創作料理拼盤、薄餅同一系列小食。拼盤可配一款主菜,而薄餅就一共有 10 款選擇,另外亦有多款小食,如黃金炒薯條、芝麻雞翼、鵝肝多士同飲品等供應。上次喺北角試過餐廳嘅邪惡小食黃金炒薯條 ($68),非常美味,加上依家做緊優惠,

上次喺北角試過餐廳嘅邪惡小食黃金炒薯條 ($68),非常美味,加上依家做緊優惠,點一客會送特飲一杯,當然唔可以錯過。炒薯條取材自「黃金蝦」的概念,加入了鹹蛋黃炒香,每條薯條都滲滿咗「黃金」的味道,愈食愈滋味,令人吃不停口,用來佐酒一流!

主菜方面,本來諗住點一客薄餅,再加一個創作料理拼盤,估唔到店員話薄餅非常好賣,暫時沒有餅底可製作薄餅。也不打緊,反正意大利麵也是餐廳嘅招牌菜之一,就一於改點這客鮮蝦扁意粉 ($63)  試試。意粉配有餐湯同香草包,麵包是自家製,邊位焗得頗脆身,內裡鬆軟,帶清新香草味。Homemade 扁意粉煮得啱啱好,煙韌有咬口,鮮蝦份量亦下得十分慷慨,共有 5 大隻,彈牙爽口,配上蒜香味辣番茄汁吃,香辣兼備。

創作料理拼盤野菜沙律、吉列甘栗紫薯餅、龍蝦沙律自家製香草包、明太子蟹肉玉子、泡沫芝士杯,主菜共有 9 款可供選擇,揀咗月見汁燒和牛粒飯 ($158)。先吃拼盤,由野菜沙律順時針食起,沙律菜爽口新鮮,味道清新怡人,用作前菜就最為適合。玉子雖然蛋香味不算很濃,但食落軟身帶滑,配上豐富的蟹肉,口感十足。

紫薯餅有巴掌咁大,入面除咗有紫薯蓉外,仲有粒粒栗子,紫薯質感綿滑,口感有層次。龍蝦沙律啖啖都有龍蝦的鮮味,墊底的香草包食落外脆內軟,帶濃郁的香草香氣,入口清新。

和牛粒飯面頭配有溫泉蛋,牛柳粒厚切成丁方狀,烤得腍滑入味,入口肉味濃郁。再篤穿溫泉蛋,讓蛋黃汁液跟飯撈勻食,一啖飯一啖和牛粒,既 Juicy 又惹味。

拼盤配有一款甜品泡沫芝士杯,白色一層是用意大利芝士打成的,而褐色那層就是手指餅混合了 Bailey,入口非常香滑,帶陣陣酒香,吃罷完全不覺甜膩。

飲品方面,筆者點了草莓乳酸特飲 ($28)  而友人就揀咗芒果乳酸特飲 (跟黃金薯條免費贈送),兩杯飲品味道都唔錯,入口酸酸甜甜,帶淡淡果香,十分消暑。順帶一提,餐廳依家做緊新張優惠,埋單有 88 折,非常抵食。
2018-07-26
$157 (Lunch)
表妹下個月結婚我要做佢伴娘, 今日我請左下晝假去佢奧運站老家同佢傾結婚果日嘅安排, 我地由1點一直傾到7點, 肚餓到打鼓, 表妹帶左我去大角咀新開張呢間Villa Villa, 請我食好西。😚雖然係新開張, 不過客人都好多, 表妹話因為Villa Villa本身已係北角開業多年, 口碑好好, 所以大角咀店一開, 好多住係九龍呢邊嘅熟客都過黎幫襯。餐廳唔大間, 裝修企理, 菜式選擇都好多, 而且西式日式都有, 都幾特別。我地兩個點左兩set創作料理,招牌嘅黃金炒薯條,我地兩個咁食哂,最後應該要打包部份做第二日嘅Lunch。😆玫瑰乳酸特飲 $28飲品一黎到,只係見到賣相已經加分,飲品上面以玫瑰花碎作點綴,十分吸引,特飲味道不俗,玫瑰香味特出,少一點定力都會係食頭盤前一干而盡🤤黃金炒薯條 $68 唔食過黃金炸薯條都唔可以話自己黎過VILLA VILLA! 呢到嘅炸薯條較粗身大條,份量十足,cp值極高。我好buy呢種薯條的😎 薯條新鮮炸出黎外皮脆脆地內裏蓉蓉地十分可愛😚而薯條嘅靈魂就係個咸蛋黃碎到,咸蛋黃嘅味道完全融入薯條裏面,食完你就明白薯條唔應該點茄汁的😆 個組合睇落好飽滯,但可以肯定食

玫瑰乳酸特飲 $28

黃金炒薯條 $68
唔食過黃金炸薯條都唔可以話自己黎過VILLA VILLA! 呢到嘅炸薯條較粗身大條,份量十足,cp值極高。我好buy呢種薯條的😎 薯條新鮮炸出黎外皮脆脆地內裏蓉蓉地十分可愛😚而薯條嘅靈魂就係個咸蛋黃碎到,咸蛋黃嘅味道完全融入薯條裏面,食完你就明白薯條唔應該點茄汁的😆 個組合睇落好飽滯,但可以肯定食左第一條後,你會不自覺繼續將薯條放入個口到😂

創作料理
創作料理有前菜同main dish︰
先講前菜,佢唔係一般嘅前菜咁擺低個沙律同個湯就算;創作料理嘅前菜包含5道小食︰日式沙律、以明太子及蝦肉配玉子、吉烈甘粟紫薯餅、龍蝦沙律包同泡沬芝士杯。先唔講味道,上盤果下見到咁豐富嘅野,就好似細個收倒盒全新唔係比家姐細路用剩嘅幾十種顏色嘅蠟筆full set咁,心花怒放😆 其中個玉子同吉烈甘粟紫薯餅真係唔錯,味道都係甜甜地唔會太強烈影響跟著道菜嘅味道,特別個薯餅真係好脆,岩岩炸起,細細塊唔會太滯岩岩好。

主菜︰
極上漢堡扒配炒蛋 $128
漢堡扒切開果下就見倒啲汁咇出嚟,味道OK👌🏼固炒蛋係「真」炒滑蛋,生熟剛剛好,留有蛋汁、鬆軟非常,加上蛋味又足,我忍唔住「不」左一大件放入個口、「妹」左兩啖就啜左落肚lu😎 真係好鬼滑🤭

明太子三文魚子手打意粉 $138
手打意粉一要試,麵身口感煙韌,明太子味道滲入麵裏十分野味,再配上三文魚子同鮮蝦,鮮味非常特出,係份量少左啲,但不可不試😋😋

總括而言,VILLA VILLA嘅CP值真係好高,一個人200內點都夠飽,而且菜式創新又好味,只係影相放上都夠你呃返幾個👍 記得要食個炸薯條,雖然邪惡萬分,真係太好味了😆
$200 (Dinner)
2018-07-26 145 views
早已聽聞Villa Villa的大名,但位處北角實在令我卻步. 近日得知Villa Villa於大角咀開了新店,位置方便得多,找了一天與友人一起試試. 我可是專誠為了吃黃金炒薯條而來的! 餐廳空間感十足,坐着卡座更覺舒適. 以深色牆身為主調,配以柔和燈光,與友人享受一頓美食就最適合不過~ 黃金炒薯條 ($68) (送特飲1杯) 新鮮即炸的薯條,外層沾滿鹹香惹味的鹹蛋黃,令人不知不覺間吃不停口,現在更送一杯特飲,實在抵食又好食,個人相當喜歡!! 芝麻雞翼 ($48) 即炸的芝麻雞翼外皮很香脆,內裡肉質嫩滑且有不少肉汁,喜歡吃雞翼的朋友別錯過呢! 香草麵包& 餐湯 (午餐) 香草麵包比較乾身,只算一般; 幸好蕃茄湯熱度十足,而且茄味濃郁亦相當夠酸,對於一向喜歡喝蕃茄湯的我就相當滿意~ 北海道帆立貝意大利飯配黑松露忌廉汁 ($138) (午餐) 帆立貝煮得剛剛好,外層焦香、內裡嫩滑,配以調味得宜且有咬口的意大利飯,是水準之作! 雙重芝士脆薄餅 ($88) (另加$50 配煙三文魚& 西班牙辣肉腸) 黑色的脆薄餅是用上黑魚汁來弄製的,很有視覺較果. 香濃的芝

黃金炒薯條 ($68) (送特飲1杯)

芝麻雞翼 ($48)

香草麵包& 餐湯 (午餐)

北海道帆立貝意大利飯配黑松露忌廉汁 ($138) (午餐)

黑色的脆薄餅是用上黑魚汁來弄製的,很有視覺較果. 香濃的芝士配上惹味的辣肉腸以及鹹香的煙三文魚,感覺更為豐富. Pizza相當香脆可口,令我很回味呢!

有機咖啡 (午餐)
跟餐的有機咖啡是沒加糖奶的,當中的冰塊是球狀的,相當特別. 呷一口,咖啡味香濃沒苦澀味,即使沒糖奶都依然好喝,值得一試!

白桃乳酸特飲 (單點 $28) (隨黃金炒薯條奉送)
酸酸甜甜的白桃乳酸特飲,比我想像中好喝得多,更有解膩的作用~

這頓午餐令我相當回味,尤其是黃金炒薯條,來到記得要試試!

大角咀埃華街88-102號大全樓地下B及D號舖

• 黃金炒薯條
這間在大角咀食街之一埃華街開業不是太久的 Villa Villa,原來北角店已經開業多時,而且網上評價頗佳。不過直到近日,我才在這大角咀分店與老婆仔吃了一次午餐。 平日的中午,當然有午餐可選,當中既有豐富的全日早餐,也有牛肉漢堡。此外,還有數款意粉、扁意粉和意大利飯可供顧客選擇,價錢由五十多元至接近一百元都有,豐儉由人。不過在看過餐牌之後,我就被餐牌中全日供應的「創作料理」所吸引,捨一般的午餐,改為點選這「創作料理」,一試它的水準。這「創作料理」有甚麼特別?其實主要在於它在數款主菜選擇,好像「慢煮日式燒汁牛脷飯」、「蜜糖芥末唐揚雞丼」等以外,還有一個在吃主菜前奉上的「創作料理拼盤」。拼盤中包括「野菜沙律」、「吉列甘栗紫薯餅」、「龍蝦沙律自家製香草包」、「明太子蟹肉玉子」和「泡沫芝士杯」五樣東西,把沙律、小食、麵包與甜品一次過奉上呈現在客人眼前,拼盤擺盤精緻,既特別,也吸引。「野菜沙律」正正常常的,油醋汁下得較多,味道較酸,都幾開胃。熱呼呼的「吉列甘栗紫薯餅」趁熱吃,外層香口,裡面的甘栗紫薯餡香甜可口,水準挺佳。「龍蝦沙律自家製香草包」不過不失,鹹甜兼備的「明太子蟹肉玉子」我就較為喜歡
野菜沙律」正正常常的,油醋汁下得較多,味道較酸,都幾開胃。
龍蝦沙律自家製香草包」不過不失,鹹甜兼備的「明太子蟹肉玉子」我就較為喜歡。
泡沫芝士杯」其實即是 Tiramisu,小小的一杯,味道不錯,在吃主菜前便吃甜品,可真少有呢!
主菜有 9款可揀,當中不乏較為特別的選擇,而我的選擇是「紅酒燴牛面肉白雞湯拉麵」($138)。這拉麵份量雖不是太多,但濃稠的雞白湯味道頗好,麵條把雞湯味索去,每箸麵都有雞湯的味道。牛面肉腍滑易嚼,也頗好吃。
老婆仔的選擇呢,則是「月見汁燒和牛粒飯」($158)。這飯的月見汁甚為美味,伴以和牛粒與白飯吃,十分開胃。切成厚粒的和牛肉份量頗多,肉汁豐富,部分亦頗為軟腍,要不是有些和牛粒有筋,這飯的分數會更高。
這頓「創作料理」午餐,價錢雖比一般的午餐稍貴,我還是覺得物有所值,吃得挺滿意的。
$160 (Lunch)
  • 紅酒燴牛面肉白雞湯拉麵
  • 吉列甘栗紫薯餅
2018-07-25 71 views
经常逛开旺角,今天有朋友提起大角咀,就好奇究竟这个地方在哪儿于是,我朋友就带我走进大角嘴,并且带了去吃Villa Villa。现在才发现原来大角嘴跟旺角很近。Villa Villa 也是我想吃很久的餐厅。之前只知道北角有店,现在大角嘴都开左间真系超级开心呢~ 迫不及待地就走左去食。 我同朋友一来就点了薄饼 - 双重芝士脆薄饼饼底是黑色的 非常特别 而且松脆可口 芝士味浓 小食方面 - 圈圈洋葱圈原本我根本不爱吃洋葱 嫌味道太重尝了这个洋葱圈后 我对洋葱改观了!炸出来的洋葱不但保留了洋葱的味道 还有酥酥的感觉 主菜方面 - 明太子三文鱼子手打意粉粒粒明太子都好似爆珠甘海鲜非常新鲜意粉食落烟韧弹牙 餐单上中间位置有创意拼盘部分只需选购正餐 就能够免费配有创意拼盘今次我拣左H 北海道帆立贝意大利饭配黑松露忌廉汁帆立贝大大粒 好足料 仲好适合打卡意大利饭湿度调得很好 唔会太干/太湿 饮品方面 - 不得不提! 手工酿咖啡咖啡中的冰是一颗圆圆的大冰 非常独特 加分加分!荔枝冰红茶 跟餐饮品 红茶极重荔枝味超级喜欢。
现在才发现原来大角嘴跟旺角很近。
Villa Villa 也是我想吃很久的餐厅。
之前只知道北角有店,现在大角嘴都开左间
真系超级开心呢~ 迫不及待地就走左去食。

我同朋友一来就点了薄饼 - 双重芝士脆薄饼
饼底是黑色的 非常特别 而且松脆可口 芝士味浓

小食方面 - 圈圈洋葱圈
原本我根本不爱吃洋葱 嫌味道太重
尝了这个洋葱圈后 我对洋葱改观了!
炸出来的洋葱不但保留了洋葱的味道 还有酥酥的感觉

今次我拣左H 北海道帆立贝意大利饭配黑松露忌廉汁
帆立贝大大粒 好足料 仲好适合打卡
意大利饭湿度调得很好 唔会太干/太湿

饮品方面 - 不得不提! 手工酿咖啡
咖啡中的冰是一颗圆圆的大冰 非常独特 加分加分!
荔枝冰红茶 跟餐饮品 红茶极重荔枝味超级喜欢。
2018-07-23 142 views
有日同個同事約左個客喺大角咀,特登預早左到打算食d野先。行到埃華街無意中見到間試業中既西餐廳。見環境幾舒適,咪入去hea下囉。反正大把時間。點左兩個餐,叫創作料理set既,一個拼盆,再任選一款主菜,我就唔係太肚餓,點左個三文魚他他,$98睇落細細份,的的骰骰咁,岩哂我。朋友就叫左個和牛粒飯$158 , 嘩,心諗,食少少野姐,唔洗咁大壇野下話。然後仲話要叫多個一口芝士,咁我芝士控黎架嘛,實話好架。一黎拼盆到先,望落幾大份下,而且擺得好精緻,當然係相機食先啦。食落原來唔只睇得,仲好足料添。個蟹肉玉子上面係真係蟹肉,唔係蟹柳黎架個自家制香草包,外脆內軟,上面除左係龍蝦沙律,仲有明太子混埋入去。勁。加埋舊紫薯餅,泡沫芝士杯,同沙律杯,已經有少許飽。然後到個一口芝士,好采得5粒,如果唔係主菜唔知點算。跟住到我個三文魚他他,不得了,好可愛呀又係吸睛之選,味道複雜,唔知點形容,但係好好食既,其實賣相靚對我黎講味道已經攞左50分架喇朋友個和牛粒飯,我就無食,不過見佢不停要求服務員加汁,仲想話問有無得加埋飯咁,就知好食到停唔到等我下次試下先,今日唔係狀態,本身好飽係咁易食一食三百零蚊,又開心,又滿足,我

食落原來唔只睇得,仲好足料添。
個蟹肉玉子上面係真係蟹肉,唔係蟹柳黎架

加埋舊紫薯餅,泡沫芝士杯,同沙律杯,已經有少許飽。

然後到個一口芝士,好采得5粒,如果唔係主菜唔知點算。

跟住到我個三文魚他他,不得了,好可愛呀

等我下次試下先,今日唔係狀態,本身好飽

係咁易食一食三百零蚊,又開心,又滿足,我個人覺得值既,有機會經開呢頭一定會再 encore.

一口芝士

溫泉蛋牛油果煙三文魚他他