2022-06-11 89 views
餐廳環境寬敞舒適,我們被安排坐卡位,可以慢慢吹下水。🐔圍威喂海南雞 $138見好多人推介同埋都幾多人嗌嚟食,咁我哋都叫嚟試吓。海南雞有半隻,去晒骨,皮脆,肉質實中帶嫩,食落啖啖肉,有三款醬汁,有辣醬,酸甜醬同稠身嘅甜豉油,各有風味。我自己就較鐘意醋個款,夠晒醒胃。☺️🥢金邊粉 $98都幾大碟,個汁酸酸甜甜好惹味,金邊粉煙韌,索晒個汁,口感煙韌都唔錯。可以按喜好加啲花生粒花生碎,五味粉,酸醋汁去調味,加埋青檸更清新,仲有兩隻大蝦,爽口彈牙。🥗馬拉盞炒雜菜$78有秋葵,豆角,椰菜花,雞髀菇,即叫即炒鑊氣夠,再配埋馬拉盞鹹鹹地嘅調味,不過不失。
餐廳環境寬敞舒適,我們被安排坐卡位,可以慢慢吹下水。

🐔圍威喂海南雞 $138

🥢金邊粉 $98

🥗馬拉盞炒雜菜$78
( ͡° ͜ʖ ͡°) 圍威喂 - 東南亞菜❝ 圍威喂黎食個晏玩味馬來西亞泰國菜 ❞餐廳充滿玩味嘅設計同裝修配埋粉紅色紙皮石嘅枱 好靚重好有少女味道💕就連餐紙巾都有設計過喎~/ 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝 /✿ 蝦頭油豬頸肉炒飯 $68蝦頭油幾香 炒飯乾身粒粒分明豬頸肉爽脆厚肉 配埋蔥粒炒飯撈埋泰式醬汁惹味又夠晒飽肚~✿ 娘惹喇沙湯麵 $68喇沙配料有魚蛋 蝦 雞蛋 豆卜豆卜吸晒啲湯嘅精華~蝦肉新鮮 配埋大大碗爽口油麵個人覺得湯底椰香味可以更濃可能食開重口味 不過不失 ✿ 迷你肉骨茶 +$18 迷你版可以過吓口癮豆卜吸晒中藥濃湯重有一大舊排骨 都幾惹味~✿ 冬陰功單骨雞翼 +$32冬陰功味嘅雞翼都幾特別 醃得夠入味酸酸辣辣 即炸好香脆 單骨雞翼可以一啖食晒好方便~✿ 是諗旦泰式珍珠奶茶 +$14跟餐特飲半價 個名好正夠玩味🤪第一次飲有珍珠嘅泰式奶茶又幾fusion 幾好飲喎~✿ 港式凍奶茶 +$3正常發揮嘅凍奶茶╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟/  ‘𖤘◦″ 𖤣 圍威喂 (荃灣廣場) (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗
( ͡° ͜ʖ ͡°) 圍威喂 - 東南亞菜

❝ 圍威喂黎食個晏
玩味馬來西亞泰國菜 ❞

餐廳充滿玩味嘅設計同裝修
配埋粉紅色紙皮石嘅枱
好靚重好有少女味道💕
就連餐紙巾都有設計過喎~

/ 𝙻𝚞𝚗𝚌𝚑 𝚂𝚎𝚝 /

✿ 蝦頭油豬頸肉炒飯 $68
蝦頭油幾香 炒飯乾身粒粒分明
豬頸肉爽脆厚肉 配埋蔥粒炒飯
撈埋泰式醬汁惹味又夠晒飽肚~

✿ 娘惹喇沙湯麵 $68
喇沙配料有魚蛋 蝦 雞蛋 豆卜
豆卜吸晒啲湯嘅精華~
蝦肉新鮮 配埋大大碗爽口油麵
個人覺得湯底椰香味可以更濃
可能食開重口味 不過不失

✿ 迷你肉骨茶 +$18
迷你版可以過吓口癮
豆卜吸晒中藥濃湯
重有一大舊排骨 都幾惹味~

✿ 冬陰功單骨雞翼 +$32
冬陰功味嘅雞翼都幾特別 醃得夠入味
酸酸辣辣 即炸好香脆
單骨雞翼可以一啖食晒好方便~

✿ 是諗旦泰式珍珠奶茶 +$14
跟餐特飲半價 個名好正夠玩味🤪
第一次飲有珍珠嘅泰式奶茶
又幾fusion 幾好飲喎~

✿ 港式凍奶茶 +$3
正常發揮嘅凍奶茶

╰☆* 推介指數:🌟🌟🌟/ 

‘𖤘◦″ 𖤣 圍威喂 (荃灣廣場) (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖

✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿ ≗≗≗≗≗≗≗≗≗≗ ✿
2022-06-10 47 views
個人真係好鍾意食泰國菜 尤其係佢哋嘅咖喱包!成日都好唔鍾意個包超大個 食完就會超飽😂呢度嘅黃咖喱海鮮多士盒 份量唔算好大 啱啱好 包身外脆內軟入面仲裝住超級多黃咖喱同海鮮 真係幾抵食!
2022-06-08 1440 views
返工返得太辛苦要食餐好嘅慰勞下自己,決定是日食泰菜都要食齊魚🐟蝦🦐蟹🦀,仲有去東南亞必食嘅榴槤!🌖秘汁脆皮燒白鱔 $136 ($68/1串)白鱔表皮香脆,肉嫩肥美,唔會燒得太十十。新鮮即燒,上枱熱辣辣🔥!店員提醒唔好掂到鐵簽,好貼心呀❤️。🌗圍威喂!泰式脹卜卜蟹肉奄列 $128蟹肉企理,完全無蟹殻夾雜其中,奄列入邊除咗有蟹肉之外,仲有四季豆粒增加口感。相比泰國🇹🇭奪得米芝蓮一⭐️Jay Fai 癦姐嘅蟹肉奄列,圍威喂嘅蟹肉份量一定唔夠澎湃(因為價錢都相差好遠),但勝在較為清爽無咁油膩,一個人食都唔會好大負擔(我仲記得自己一個係泰國食唔曬,要打包一半返酒店🤨,凍左嘅海鮮真係無咁好食)。🌗雙色胡椒鹽炸虎蝦(4隻)$168表面嘅胡椒鹽香氣十足,但放入口實在太過搶喉,唔鍾意整污糟對手,用口剝殻嘅朋友要有心理準備;太辣🥵嘅關係我頂唔順用手剝殻,但胡椒味道會大大減低,實在好難決定究竟要用邊個方去剝殻🙈🙈。蝦肉爽口彈牙,容易剝殻,證明夠新鮮!洋蔥🧅青蔥芫荽等配料都唔可以放過,佢地與胡椒有最親密嘅接觸,蔬菜嘅甜味中又帶點胡椒嘅辣度,全部俾我清曬😅。餐牌話有四隻虎蝦🦐,但上到枱變咗六隻海蝦,雖然份量相若,但

秘汁脆皮燒白鱔

🌖秘汁脆皮燒白鱔 $136 ($68/1串)

圍威喂!泰式脹卜卜蟹肉奄列

🌗圍威喂!泰式脹卜卜蟹肉奄列 $128

雙色胡椒鹽炸虎蝦
雙色胡椒鹽炸虎蝦

🌗雙色胡椒鹽炸虎蝦(4隻)$168
餐牌話有四隻虎蝦🦐,但上到枱變咗六隻海蝦,雖然份量相若,但最好都係先通知客人會比較恰當。

怪奇榴槤奶奶沙冰、絕代雙莓果昔

🌖怪奇榴槤奶奶沙冰 $40、絕代雙莓果昔 $40
除咗茶飲店同酒吧之外,基本上飲品都係配角嚟,估你唔到圍威喂嘅飲品會係咁出色👍🏻!飲品雖然份量偏少,但真材實料,無人工或化學味道!
絕代雙驕果昔分別用左藍莓🫐同草莓🍓,啖啖都咬到果籽,有士多啤梨嘅清香,味道清新唔會太酸或太甜。
榴槤奶奶香滑無渣,榴槤之中又帶點椰奶🥥味,估唔到兩個會係咁match!好有衝動再叫多一杯慢慢嘆!榴槤控必點!

餐廳仲提供椰菜花飯,以及各款素菜例如金邊粉、冬蔭公、咖哩雞等,同食素/生酮飲食嘅朋友一齊黎都無有怕!
2022-05-28
$281.5 (Dinner)
秘汁脆皮燒白鱔
怪奇榴槤奶奶沙冰、絕代雙莓果昔
  • 怪奇榴槤奶奶沙冰
2022-06-05 86 views
今日去左荃灣陪朋友睇家品, 睇完就係商場搵好西, 夏天熱辣辣就想食泰國菜開胃d呀嘛~見到E間餐廳個名幾搞笑帶點玩味感, 於是就入去試下🌟黑糖薑母茶由於車車身子唔舒服, 所以點左杯黑糖薑母茶, 飲落薑味濃郁🌟菠蘿椰奶沙冰菠蘿味好香甜, 椰奶份量剛好唔會蓋過左菠蘿味, 非常解渴🌟彈彈牙魚餅魚餅口感彈牙, 十分惹味🌟脆卜卜春卷春卷香脆可口, 入面材料好足, 口感豐富🌟燒菠蘿燒菠蘿爆落去爆哂汁, 酸酸甜甜好好味🌟泰式菠蘿雞肉炒飯炒飯味道夠, 而且幾多料, 份量幾多, 兩個人share一碟都可以

🌟黑糖薑母茶
由於車車身子唔舒服, 所以點左杯黑糖薑母茶, 飲落薑味濃郁

🌟菠蘿椰奶沙冰
菠蘿味好香甜, 椰奶份量剛好唔會蓋過左菠蘿味, 非常解渴

🌟彈彈牙魚餅
魚餅口感彈牙, 十分惹味

🌟脆卜卜春卷
春卷香脆可口, 入面材料好足, 口感豐富

🌟燒菠蘿
燒菠蘿爆落去爆哂汁, 酸酸甜甜好好味

🌟泰式菠蘿雞肉炒飯
2022-05-29
Type of Meal
Lunch
2022-06-04 985 views
喺商場揾嘢食期間... 見到「圍威喂」個名好特別... 感覺幾有親切感!上緊四樓扶手電梯已經俾佢耀目嘅裝修吸引住... 一幅鮮黃色店舖外牆... 印咗餐廳logo... 我覺得呢個logo設計得幾好... 好似號召緊大家一齊入去圍住食吓嘢、吹吓水咁!🤭環顧店面... 裝修明亮帶朝氣... 簡潔中見細節... 而海藍色嘅瓷磚同檸檬黃色嘅梳化非常搭配... 好sharp好醒神! 食物方面... 選擇頗多! 有2人餐、4人餐... 甚至素菜餐單... 照顧唔同人士嘅需要! 我同朋友今晚order咗呢d👇🥗 泰式軟殼蟹青芒果沙律 $98軟殼蟹炸到金黃香脆... 由青芒果絲、甘筍絲、沙律菜、車厘茄組成嘅沙律非常清新爽口... 平衡咗炸物嘅油膩感... 係前菜嘅好選擇!🦐 扎扎跳手打蝦餅 $68有3嚿炸蝦餅... 大小適中... 由於係手打嘅關係... 食落特別彈牙... 係食泰菜必叫嘅小食!🐷 燒豬頸肉 $98 豬頸肉燒出嚟好香口... 配埋酸辣汁非常惹味!🐔 冬蔭公單骨雞翼 $68個人覺得呢款小食好抵食... 份量足之餘... 仲要係好好食! 冬蔭公味嘅雞翼好特別... 冬蔭公味道唔會太搶

我同朋友今晚order咗呢d👇

🥗 泰式軟殼蟹青芒果沙律 $98

🦐 扎扎跳手打蝦餅 $68

🐷 燒豬頸肉 $98
豬頸肉燒出嚟好香口... 配埋酸辣汁非常惹味!

🐔 冬蔭公單骨雞翼 $68
個人覺得呢款小食好抵食... 份量足之餘... 仲要係好好食! 冬蔭公味嘅雞翼好特別... 冬蔭公味道唔會太搶... 雞中翼炸到好香脆可口... 而且對半切開方便食用... 女士們點呢款小食嚟食都唔怕失儀!

🦀 紅咖喱軟殼蟹 $128
份量好夠... 有2隻炸軟殼蟹... 配料有茄子、粟米仔、豆角、車厘茄! 紅咖喱汁香而不辣... 我用淋落炒飯一齊食... 食到lam lam脷!😋

🍚 招牌泰皇蟹肉炒飯 $98
除咗蟹肉同飯... 配料有紅葱頭、豆角同蛋! 炒飯炒出嚟夠乾身... 而且粒粒分明... 好有鑊氣! 另外... 隨附既泰式辣汁... 少少辣... 好惹味!

🍹 榴槤忘返在馬拉 $38
呢款特式飲品係蔗汁入面放咗嚿去核榴槤... 我鍾意蔗汁嘅清甜... 又鍾意榴槤嘅香濃... order一杯完全滿足我2個願望!

整體而言... 呢間食店保留咗傳統泰式/東南亞菜式風味... 又敢於創新! 食物及環境質素非常唔錯... 價格好合理... 係值得幫襯嘅食店!

2022-05-31 81 views
🌴有heart嘅泰菜🇨🇷餐廳🌴由餐廳裝修、菜式嘅種類、食物質素... 我覺得「圍威喂」係一間幾有heart嘅泰菜餐廳!餐廳格局新潮有型,座位寬敞舒適,場內光線明亮,感覺特別乾淨企理!呢度有2人餐、4人餐,亦有素菜餐單,啱哂唔同人士嘅需求!是晚我地菜單如下:🦀紅咖喱軟殼蟹 炸軟殼蟹香脆,配埋雜菜紅咖喱,香而不辣,好惹味!🌶冬蔭公單骨雞翼 鍾意雞中翼嘅朋友唔好錯過!🤪第一啖食落去已經有冬蔭公味,不過唔會太濃,食落幾特別!🥭泰式軟殼蟹青芒果沙律 因為太鍾意食軟殼蟹喇,所以沙律都照order軟殼蟹,好彩冇失望,呢度嘅軟殼蟹真係掂,食落香脆但唔會成口油! 青芒果絲同沙律汁清新爽口,醒神!🦐扎扎跳手打蝦餅話明扎扎跳,梗係特別彈牙,大愛呀!😍🐽燒豬頸肉 豬頸肉配惹味酸辣汁,零感油膩!🦀招牌泰皇蟹肉炒飯 炒飯最緊要鑊氣,呢個炒飯叫得「招牌」梗有原因嘅! 炒飯炒出嚟夠乾身、粒粒分明!🍹榴槤忘返在馬拉蔗汁加榴槤嘅配搭幾特別!依家外賣仲有折扣,超抵食!👍
🌴有heart嘅泰菜🇨🇷餐廳🌴

呢度有2人餐、4人餐,亦有素菜餐單,啱哂唔同人士嘅需求!

是晚我地菜單如下:
🦀紅咖喱軟殼蟹
炸軟殼蟹香脆,配埋雜菜紅咖喱,香而不辣,好惹味!
🌶冬蔭公單骨雞翼
鍾意雞中翼嘅朋友唔好錯過!🤪
第一啖食落去已經有冬蔭公味,不過唔會太濃,食落幾特別!
🥭泰式軟殼蟹青芒果沙律
🦐扎扎跳手打蝦餅
話明扎扎跳,梗係特別彈牙,大愛呀!😍
🐽燒豬頸肉
豬頸肉配惹味酸辣汁,零感油膩!
🦀招牌泰皇蟹肉炒飯
🍹榴槤忘返在馬拉
蔗汁加榴槤嘅配搭幾特別!

依家外賣仲有折扣,超抵食!👍
2022-05-29 926 views
荃灣站📍圍威喂-流連荃灣既我終於試到呢間圍威喂😋呢間餐廳晚飯時間好多人排隊,全場爆滿,見到咁eye catching 既招牌,心郁郁都排埋一份🤪泰式燒安格斯牛柳沙律($88)呢個沙律作為前菜好開胃!牛柳燒香唔靭,配埋沙律菜、青瓜、車里茄等,仲有酸辣開胃既醬汁,好fresh好惹味😋👌牛柳切條,大大話話都有9-10條👍🏻燒豬頸肉($98)呢個燒豬頸肉係我食過最滑同爽口既豬頸肉!平時豬頸肉有時會太瘦,有時柴口,呢個肥瘦適中,有10片左右,配埋青檸汁同秘製醬汁,酸辣滋味,當然密密食!招牌泰皇蟹肉炒飯($98)呢個炒飯炒得乾身,面頭有蟹肉,不過份量唔算太多,味道不過不失。泰奶茶雪糕配油酥餅($58)呢個十分推薦!滿分好評😍😍😍先講雪糕,完美還原泰式奶茶味道(重點有2球😽),仲有煙靭珍珠🤤🤤另外配埋煎好既酥餅,雖然鹹鹹地,但mix埋完全冇違和感😋😋😋好鬼好食!呢個份量兩個人share岩岩好!(女朋友每食兩啖講一次好食😹)環境方面,裝修好有特色,連上菜碟都好有東南亞特色(本身上菜個陣以為係藤籃質地,原來係瓷器😯)!餐廳仲有一幅打卡牆(植物牆配霓虹燈),可惜太多人我影唔到🫠食完野行埋一田,做緊大減價,
荃灣站📍圍威喂
流連荃灣既我終於試到呢間圍威喂😋

泰式燒安格斯牛柳沙律($88)
泰式燒安格斯牛柳沙律

燒豬頸肉($98)
燒豬頸肉

招牌泰皇蟹肉炒飯($98)
招牌泰皇蟹肉炒飯

泰奶茶雪糕配油酥餅($58)
泰奶茶雪糕配油酥餅

食完野行埋一田,做緊大減價,今晚行程圓滿結束💸😹
2022-05-27
泰式燒安格斯牛柳沙律
招牌泰皇蟹肉炒飯
泰奶茶雪糕配油酥餅
2022-05-25 80 views
🐝 圍威喂 (荃灣廣場) (荃灣)🐝…✨圍威喂!無骨海南雞 $138佢有幾塊青瓜伴碟,😍😂海南雞有好多舊,覺覺嘅雞肉都好滑,😚😚雞皮都好嫩,唔會好肥同油‼️仲有三種醬汁:薑蓉、甜酸醬、醬油。😋…✨招牌泰皇蟹肉炒飯 $98首先,個炒飯好有鑊氣!佢仲有個微辣泰式醬汁,加落炒飯同啲蟹肉一齊食好正!啲蟹肉勁大嚿,一啲都唔孤寒😍‼️…✨芒果椰奶沙冰 $38芒果味同椰奶味都好出,夠晒甜‼️沙冰都好綿密😍…✨木瓜奶奶果昔 $36木瓜味好出,啲奶都好滑‼️推介~😋…整體評分食物:🤍🤍🤍🤍🤍服務:🤍🤍🤍🤍環境:🤍🤍🤍🤍🤍價錢:🤍🤍🤍🤍…📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
🐝 圍威喂 (荃灣廣場) (荃灣)🐝

✨圍威喂!無骨海南雞 $138

✨招牌泰皇蟹肉炒飯 $98

✨芒果椰奶沙冰 $38

芒果味同椰奶味都好出,夠晒甜‼️沙冰都好綿密😍

✨木瓜奶奶果昔 $36

木瓜味好出,啲奶都好滑‼️推介~😋

整體評分
食物:🤍🤍🤍🤍🤍
服務:🤍🤍🤍🤍
環境:🤍🤍🤍🤍🤍
價錢:🤍🤍🤍🤍

📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
2022-05-22 104 views
小編今晚來到荃灣西探朋友,順道到附近醫下肚見到呢間餐廳既佈置幾得意,就入左去,叫左一個$288晚市二人set , 另外追加飛天通菜($78)+ 青檸梳打($28)☺️1. 脆卜卜春卷 + 彈牙牙魚餅外表睇落去同一般春卷無異,咬落去好脆口,魚餅當然唔係超彈,咬落去有少少辣味,但又係好易入口個隻2. 青咖喱雞飯套餐有呢個青咖喱,都係我哋選餐的原因,因為相信咖喱其實係泰菜一個好決定質素既要點。將個汁淋落個飯,每啖食落去有椰香,飯變得軟綿綿黏身,雞當然係雪藏雞,但因為有個汁,咬落去嗰個啖啖肉嘅感覺令到你覺得好開心,而且辣道適中!3. 泰式炒金邊粉呢個炒金邊粉,分量剛剛好唔算太多,炒落鑊氣係幾好,啲粉唔會碎晒。配料都係蝦同埋肉片之類,但食落去係比一般嘅質素好。🤩4. (追加)飛天通菜$78成個dinner set 有炸嘢有肉類有飯有麵,但自問為健康寶寶總想食個菜。最後揀左飛天通菜,師父很利害,炒得很惹味但又唔會食到喉嚨好確,岩我心水4. 追加青檸梳打($28)青檸可能我哋篤得唔夠,所以無咩味。但梳打配泰國菜真係解渴消暑之選😋味道:4/5 環境:4/5服務:4/5性價比:4/5
小編今晚來到荃灣西探朋友,順道到附近醫下肚

1. 脆卜卜春卷 + 彈牙牙魚餅

2. 青咖喱雞飯

3. 泰式炒金邊粉

4. (追加)飛天通菜$78

4. 追加青檸梳打($28)

味道:4/5
環境:4/5
服務:4/5
性價比:4/5
  • 炒金邊粉
2022-05-19 511 views
喂喂喂! 做咩喺度圍威喂? 👋圍威喂喺一間東南亞特色料理餐廳🍍店內牆上掛有香港特色嘅畫作🇭🇰由畫家Aaron Chan 餐廳環境舒適空曠,店內仲有花花牆🌸依家仲有素食提供添! 見到有椰菜花飯, 二話不說即揀啊! 🍚蝦頭油豬頸肉炒無米飯 $78 Shrimp Oil & Pork Neck Fried Cauliflower Rice🦐蝦頭油超級香啊! 成碟都有陣陣蝦香味🍗配上粒粒彈牙豬頸肉! 仲有最正嘅椰菜花飯😋 泰國餐廳都有白飯以外嘅選擇☺️太好味嘅關係我竟然食得哂成碟😅 🍜海南雞拼娘惹喇沙湯麵 $88 WaiWaiWai Hainan Chicken with Nyonya Laksa麵方面預設油麵. 下單時可同店員轉河粉/金邊粉/幼麵等, 今次揀咗金邊粉~ 湯底椰味好突出! 配上豆腐卜浸滿喇沙湯再放入口, 喇沙味道大爆發! 🍗 無骨海南雞! 肉質好嫩~ 一啲都唔韌, 塊皮仲好滑添🤣沾沾辣椒醬仲好開胃! 辣味超輕喺開胃個隻!
喂喂喂! 做咩喺度圍威喂? 👋
依家仲有素食提供添! 見到有椰菜花飯, 二話不說即揀啊!

🍚蝦頭油豬頸肉炒無米飯 $78

太好味嘅關係我竟然食得哂成碟😅

🍜海南雞拼娘惹喇沙湯麵 $88
海南雞拼娘惹喇沙湯麵

🍗 無骨海南雞! 肉質好嫩~ 一啲都唔韌, 塊皮仲好滑添🤣
海南雞拼娘惹喇沙湯麵

沾沾辣椒醬仲好開胃! 辣味超輕喺開胃個隻!
Type of Meal
Lunch
海南雞拼娘惹喇沙湯麵
今日同肥仔因為唔想同人迫,趕係母親節前出荃灣搵野食,雖然未到母親節,但係難得放寬夜晚有堂食,都好多人排隊😂😂香辣豬肉生菜包$88食落微辣,豬肉炒得唔會太乾,用生菜包住嚟食,口感幾好。作為開胃菜唔錯😋金邊粉$98本身想食經典檳城炒粿條,但店員表示粿條售罄所以我地轉左炒金邊粉,不過金邊粉都唔錯兩隻大蝦🍤令賣相幾吸引,炒得幾有鑊氣,味道唔會太濃黃咖哩海鮮多士盒$168大大磚多士掘空左中間,倒入海鮮咖哩,其中有青口、蝦、魷魚等等,黃咖哩味道惹味,可以配晒成個多士嚟食泰式鐵板蠔餅$108初初以為會連埋塊鐵板一齊上枱🤣不過唔緊要啦味道先係最重要🤓食落少少脆口,質感唔錯,配埋辣醬味道更出求戀期珍珠綠奶茶$28肥妹仔見杯野個名幾得意就叫嚟試吓,唔會太甜,拎嚟打卡都唔錯🙈餐廳佈置裝飾唔錯,用港產電影做題材,幾有本土特式,食物上菜速度又快,質素又唔錯,適合一家大細嚟食👨‍👩‍👧‍👦或嚟拍拖食飯👫🏻都好架

香辣豬肉生菜包$88

金邊粉$98

黃咖哩海鮮多士盒$168

泰式鐵板蠔餅$108

求戀期珍珠綠奶茶$28

2022-05-14 112 views
話說我在OpenRice book 位 食生日飯 之後有位服務員好好嘅打比我提我同confirm 我當日食飯.我預訂了7點9 我7點半到因為我買咗生日蛋糕所以我拎去櫃檯請職員幫手雪好 之後我7點45分入坐 之後睇緊menu 之制我哋請職員斟幾杯水飲下 個職員竟然話「有杯咪斟比你囉」我黑人問號?咩叫有杯就斟…. 其實飲水唔係基本野咩?都算。叫完嘢食啲嘢好快到。但係啲嘢食得一個字「咸 」所有野食都好咸。都算咸唔咸都係個人喜好。咁因為我哋有蛋糕我哋9點叫佢哋幫手收一收檯切蛋糕啦!問佢有冇水飲嘅職員竟然話佢哋要收工冇得切 仲話我哋太遲… 一佢冇提我哋幾時收工我鬼知佢幾時收工 二佢冇得切蛋糕唔係解釋而係話個客 如果你餐廳有睇 請問今時今日係咩服務態度?都未夠 我拎蛋糕嗰時發現蛋糕完全冇雪…. 我想話小朋友都知蛋糕要雪入雪櫃….. 我完全無奈同憤怒…. 我未試過咁垃圾咁難食態度咁差嘅泰國菜,請我都一定唔會去食,睇到依度你仲想試就good luck….
2022-05-13
$200 (Dinner)
Celebration
Birthday
2022-05-10 469 views
圍威喂 (荃灣廣場) (荃灣)母親節正日,細妹揸車去荃灣廣場食東南亞晚餐🥰🥰 因為提前book 左位被安排坐沙發卡位🌹扎扎跳手打蝦餅(3件)$68新鮮即叫即炸,而且真材實料脆脆嘅外皮內係啖啖蝦肉🦐🌹沙嗲雞肉串2串 $38雞肉去左皮,燒得焦香😋,再蘸少許沙嗲醬,好惹味~🌹大蝦冬蔭功湯 $98好香唔會salty 😆 入面加左車厘茄、菇類,仲有2隻大蝦🍤 份量岩岩好3人平均分配~🌹黄咖哩蟹肉拼蒜蓉包 $188呢個咖喱唔辣好鮮味,係蟹肉令鮮甜味突出,再配上4件烤到脆卜卜既蒜茸包,真係食到停唔到要再加蒜茸包/薄餅配呢個蟹肉咖喱😆🌹新鮮椰青 $38椰青水清甜,好解渴~🌹圍威喂!無骨海南雞 $138雞肉嫩滑啖啖肉👍🏻😋,有甜醬油、泰式辣醬,又係好岩佐飯😝🌹燒菠蘿 $40呢個必點!係2大串菠蘿🍍!唔係一片片,而且係無渣好鮮甜,好juicy! 可以解膩!*需加一服務費地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
圍威喂 (荃灣廣場) (荃灣)

🌹扎扎跳手打蝦餅(3件)$68
新鮮即叫即炸,而且真材實料脆脆嘅外皮內係啖啖蝦肉🦐

🌹沙嗲雞肉串2串 $38
雞肉去左皮,燒得焦香😋,再蘸少許沙嗲醬,好惹味~

🌹大蝦冬蔭功湯 $98

🌹黄咖哩蟹肉拼蒜蓉包 $188

🌹新鮮椰青 $38
椰青水清甜,好解渴~

🌹圍威喂!無骨海南雞 $138
雞肉嫩滑啖啖肉👍🏻😋,有甜醬油、泰式辣醬,又係好岩佐飯😝

🌹燒菠蘿 $40

*需加一服務費
地址:荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
2022-05-08
$234 (Dinner)
Celebration
Mother's Day
  • 沙嗲雞肉串
  • 圍威喂!無骨海南雞
  • 燒菠蘿
2022-05-08 79 views
#meloin @waiwaiwai_hk適逢母親節的大日子,我和姊姊@foodiewendyhk 揀了一間泰式餐廳慶祝❤️❤️今日座無虛席,十分熱鬧,每一道餸菜都非常出色✌🏽😎扎扎跳手打蝦餅(3件)🦞$68蝦餅新鮮即炸,香脆可口沙嗲雞肉串$38雞串燒得香口入味💕💕配上花生醬,一流大蝦冬蔭功湯🦐$98冬陰功湯有兩隻大蝦,還加入了菇類、香茅、車厘茄等配料,最重要的是不會過咸,味道非常好🦀黄咖哩蟹肉拼蒜蓉包🥐$188咖喱配上蟹肉比較少見,這個出乎意料地驚喜,咖喱入面啖啖蟹肉,用了新鮮十足,配上香脆蒜蓉包,好夾薄餅$35見到有咁多咖喱汁,唔想浪費,一於叫多兩塊薄餅配上咖喱一起吃。薄餅新鮮熱辣,油酥香口。圍威喂!無骨海南雞🐥$138海南雞製作精緻,可以做到雞皮和雞肉中間有一層透明的啫喱,難度甚高,雞肉非常滑身,配上不同的醬汁非常惹味燒菠蘿$40兩大串新鮮香燒菠蘿🍍,香甜多汁,燒到熱辣辣😃😃非常可口,可以當作甜品呢!新鮮椰青$38食泰菜當然要叫椰青來飲😎味道正常,清甜解渴餐廳環境舒適,裝飾精緻,坐得非常舒適,服務良好。
#meloin @waiwaiwai_hk

扎扎跳手打蝦餅(3件)🦞
蝦餅新鮮即炸,香脆可口

沙嗲雞肉串
雞串燒得香口入味💕💕配上花生醬,一流

大蝦冬蔭功湯🦐

🦀黄咖哩蟹肉拼蒜蓉包🥐

薄餅

圍威喂!無骨海南雞🐥

燒菠蘿

新鮮椰青
食泰菜當然要叫椰青來飲😎味道正常,清甜解渴

餐廳環境舒適,裝飾精緻,坐得非常舒適,服務良好。