2022-09-03 100 views
平時唔會寫食評,今次第一次寫食評,想分享下呢個用餐體驗。食物味道一般,正常水平,可以接受,飯份量略少。服務態度有待改善,整個用餐體驗十分不愉快。當日下午6:30入座,由於非繁忙時間,當時店內包括我地2人只有3-4台客人,店內一半台都係空,我地被安排坐一張中間有塊膠板既4人台,當時我地左同右邊都有幾張空既4人台,周邊仲有好多空既2人位同卡位,有個中年女侍應竟然安排後來入座既2位客人同我地同台,本身果2位客人有要求安排其他位,當時有好多空台,但果位女侍應拒絕左,理由係其他位有塊板係到,會坐得唔舒服,呢個解釋真係完全不合理,安排同我地同台都有塊板隔住架,果刻我地真係好無奈,即刻同佢反映,我地接受唔到咁既安排,全場咁多空位,點解正係安排我地4個人迫埋一齊坐?見到有一個客人反而被安排坐卡位?如果係繁忙時間,我地完全唔介意搭台,但咁多空台都要咁安排,比人感覺好差,係針對我地定為左方便d員工?最後我地極速食完,用15-20分鐘食完野就即刻離開餐廳,當時餐廳仍有好多空位。總括黎講呢個價錢有好多質素更好既餐廳可以選擇,唔會考慮再光顧。
平時唔會寫食評,今次第一次寫食評,想分享下呢個用餐體驗。
食物味道一般,正常水平,可以接受,飯份量略少。
2022-09-02
$200 (Dinner)
2022-08-28 108 views
之前叫過外賣啲嘢都幾好食今次去堂食試吓青木瓜沙律🥗好豐富 夠清爽好味香葉肉碎煎蛋飯同我心目中預想有啲分別因為我一直以為係炒飯不過呢個都好味 個肉碎好香少少辣味菠蘿炒飯都唔錯 有菠蘿粒同雞粒我自己唔係好like提子乾迷你肉骨茶係lunch set加$18細細碗份量啱啱好撈飯一流炸蝦餅彈牙好味馬拉盞通菜都炒得幾好青咖喱雞就令人失望個汁好似湯咁稀裡面用嘅係本地茄子 唔係泰國成件事好失色餐廳比較熱 唔知係咪中央冷氣食到出晒汗 叫咗幾杯嘢飲冇影相芒果椰奶沙冰幾好
之前叫過外賣啲嘢都幾好食

餐廳比較熱 唔知係咪中央冷氣
食到出晒汗 叫咗幾杯嘢飲冇影相
芒果椰奶沙冰幾好
2022-08-27
$115 (Lunch)
青木瓜沙律
菠蘿炒飯
肉骨茶
炸蝦餅
2022-08-24 86 views
前兩日和朋友逛荃灣廣場,見到一間餐廳名好得意,名為圍威喂嘅泰式餐廳,見到餐牌有好多新式嘅泰國菜式,便決定入內食晚餐,點咗三款泰式食品,落單後好快就上菜喇。青咖喱豬頸肉青咖喱和椰汁好香濃又唔會太辣,件件厚切嘅豬頸肉夠嫩有咬口,加入豆角、粟米芯,茄子等配菜,豐富口感之餘份量足料。😋 圍威喂泰式脹卜卜蟹肉奄列 蟹肉有鮮味,奄列裏面除咗有蟹肉之外,仲有豆角粒和洋蔥,增加口感,奄列嘅蛋皮煎得甘香唔油膩仲分量十足👍圍威喂炒金邊粉,炒得好有鑊氣,金邊粉條條分明,味道酸酸甜甜,大量嘅雞肉嫩滑唔嚡口,蝦肉爽口彈牙,額外灑上辣椒碎和花生粒,更添惹味😋。本來還想叫多個小食,但怕食唔晒,唯有等下次啦😄
青咖喱豬頸肉

圍威喂泰式脹卜卜蟹肉奄列

本來還想叫多個小食,但怕食唔晒,唯有等下次啦😄
2022-08-23 110 views
真係唔抵去 - 四宗罪第一,寫到明午市套餐但嘢飲竟然仲要加錢,咁套餐左啲咩?連譚仔個小食套餐都跟嘢飲啦第二,肉骨茶得兩舊肉,仲要係細既!排骨咁!用湯送飯呀!?唔好叫肉骨茶啦叫骨茶泡飯啦第三,豬頸肉炒無米飯,豬頸肉少都差啲以為無落…個飯雖然係用椰菜花炒但都唔洗炒到又濕又水,成個西班牙燉飯咁呀嘛第四,兩個咁嘅餐要收$150?咁樣收我$150?份量小到連中學生都唔知夠唔夠飽,我真係唔會再幫襯,咁樣同呃錢冇分別我覺得
真係唔抵去 - 四宗罪

2022-07-08 213 views
週末放假唔想出市區,留返喺荃灣,主打東南亞菜式,大分夾抵食!裝修新穎破格,想同好姊妹打卡影相絕對唔失禮!🔸圍威喂拼盤 $141有齊晒春卷、魚餅、蝦餅、單骨雞翼,炸物愛好者必點!淨係見到個炸衣都感覺到佢嘅酥脆香口!仲有酸辣醬同魚露兩款醬汁🔸馬拉盞通菜好夠份量,新鮮通菜口感爽脆, 配埋馬拉盞惹味香口!🔸圍威喂炒金邊粉大量的雞肉咬落淡淡滋味,金邊粉是我喜歡的偏南部的口味,所以味道偏甜一點!額外灑上辣椒碎和花生粒更添惹味

🔸圍威喂拼盤 $141

🔸馬拉盞通菜
好夠份量,新鮮通菜口感爽脆, 配埋馬拉盞惹味香口!

🔸圍威喂炒金邊粉
2022-07-07 189 views
大家有留意我IG,誓要吃勻全港的海南雞飯,今次我千里沼沼來到荃灣廣場,環境充滿東南亞+森林風,餐廳名非常鬼馬~圍威喂吃無骨海南雞飯😁-HK$68無骨海南雞飯配油飯及油菜~雞皮下沒多餘脂肪, 肉質滑沒有雞的腥味,沒有骨的海南雞完全適合懶惰的人食呀🤣雞油飯好濃香雞味又不會太膩,飯粒飽滿;👍-HK$55泰式街頭滷水豬手飯~豬手體積差不多大過我面,入口豬皮軟腍,肉質細緻又不黏牙,白飯拌不鹹不甜滷水汁,恨不得吃光-+HK$32冬陰功單骨雞翼~咬第一口已經感受到一絲絲的冬陰功味道,出奇地不算太辣,酥脆外皮,肉質嫩嫩非常惹味,廚師細心將雞翼拆為單骨,,好細心喔-+HK$24脆卜卜春卷~皮薄外脆,內藏軟綿綿豬絞肉、爽滑粉絲、清甜甘筍絲及脆口的木耳,-+HK$16星空蘇打~好夢幻的外表非常消暑又解渴飲品,重點不是超甜,正合我心意-餐廳正體環境舒適,食物份量相對大份。我還發現有素菜餐牌,真是顧及不同需要的客人

😁

2022-06-22
$145 (Tea)
  • 星空蘇打
  • 圍威喂!無骨海南雞
2022-07-06 109 views
圍威喂🇸🇬🇲🇾🇹🇭評分:🌕🌕🌕🌕🌑疫情以來難以出遊,一直回味星馬泰既東南亞菜味道,係荃灣廣場行行下街見到,就同屋企人試下圍威喂‧ 鍋氣炒果條🍳上菜很快保留到有鍋氣,醬汁似傳統冰室瑞士汁既味道,非常惹味; 配上雞肉串燒,泰有感覺~‧ 豬頸肉無米飯🌾所謂無米飯係用椰菜花粒炒製而成,無論係賣相、味道、鍋氣都能以假亂真,好適合正在健身既朋友‧ 泰式拉茶雪糕☕讚! 雪糕細滑係基本,味道完全係濃郁既拉茶香氣,話係是日highlight都不為過
圍威喂🇸🇬🇲🇾🇹🇭

評分:🌕🌕🌕🌕🌑

‧ 鍋氣炒果條🍳

‧ 豬頸肉無米飯🌾

‧ 泰式拉茶雪糕☕
2022-06-27 145 views
依間餐廳係我朋友一直都話想黎食,今次放工之後終於有時間同到佢黎啦😉.🐷燒豬頸肉 $98豬頸肉燒得幾好😋配上少少辣既醬汁🤩超開胃👍🏽精粹喺晒個醬汁度❗️一碟大約只得7-8片.🍱 圍威喂拼盤 $138拼盤啱晒諗唔到想食咩嘅人😉入面有炸蝦餅,春卷,魚餅同埋單骨雞翼😌蝦餅方面比較彈牙配埋甜酸醬😍而單骨雞翼方面就炸粉較多.🧋是諗但泰式珍珠奶茶 $28珍珠煙韌,好好咬👍🏽.檸檬甘蔗汁 $38甘蔗汁加上檸檬🍋有意外嘅效果,依家咁悶熱嘅天氣
🐷燒豬頸肉 $98

🍱 圍威喂拼盤 $138

🧋是諗但泰式珍珠奶茶 $28
珍珠煙韌,好好咬👍🏽
檸檬甘蔗汁 $38
甘蔗汁加上檸檬🍋有意外嘅效果,依家咁悶熱嘅天氣
2022-06-25 428 views
圍威喂(荃灣廣場)📍荃灣廣場4樓432號舖🍾用餐體驗及環境呢間餐廳主要食東南亞風味嘅菜式,亦有提供素食menu,逢星期一、初一、十五order素食仲有85折,我同朋友就咁啱星期一去咗呢間餐廳食lunch,食物嘅質素都幾高,係用心製作,值得一試☺️主食:🤍 泰式街頭滷水豬手飯 $59滷水豬手嘅滷水汁醃得好入味,豬手肉質軟腍,而豬手塊皮又有彈牙嘅膠質,米飯粒粒分明,好味啊😋👍🏻小食:🤍 Omni Pork新豬肉生菜包 $88呢個生菜包採用嘅係新豬肉,食落口感同味道同平時嘅豬肉無咩分別,但係就更加天然健康😌💪🏻 新豬肉同埋蔥蒜香茅辣椒一齊炒香,再包喺塊新鮮嘅生菜,滴少少青檸汁,無得頂😆👍🏻 素食嘅menu可以走五辛同蛋,體貼素食者嘅需要🥰🤍 脆卜卜春卷 $24呢個追加嘅春卷真係炸到脆卜卜,入面包住嘅餡料都好豐富,仲加咗好香嘅芋頭絲,正啊!🤍 扎扎跳手打蝦餅 $30呢個蝦餅都整得好出色,新鮮熱辣即叫即炸,咬落去仲係熱辣辣,炸粉嘅厚度亦都係剛剛好,最驚喜嘅就係蝦肉真係好彈牙好好味,高質🦐😋😆飲品:🧋 是諗但泰式珍珠奶茶 +$14夏日炎炎我哋就叫咗杯泰式珍珠奶茶消暑,好香嘅泰國茶葉味道,珍珠咬落口亦
圍威喂(荃灣廣場)

📍荃灣廣場4樓432號舖

🤍 脆卜卜春卷 $24

🤍 扎扎跳手打蝦餅 $30

飲品:
🧋 是諗但泰式珍珠奶茶 +$14
夏日炎炎我哋就叫咗杯泰式珍珠奶茶消暑,好香嘅泰國茶葉味道,珍珠咬落口亦都好煙韌,必點嘅特色飲品👍🏻

整體評分:
味道 🌟🌟🌟🌟
環境 🌟🌟🌟🌟
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
Lunch
係外賣平台order左個lunch只有餸名 冇圖~店名寫住叫泰世界 但係上網搵極都冇呢間舖🧐送到嚟見到紙杯寫住圍威喂先知原來係呢間-Order左豬頸肉炒飯x2一心諗住豬頸肉炒飯係燒豬頸肉+炒飯因為始終個價錢都偏高 要70幾蚊點知原來係豬頸肉粒炒飯🫡 真係估佢唔到🥲啲豬頸肉加埋應該得平啲嘅一片😑不過係厚切版嘅一片💩味道方面就係普通嘅炒飯 夠乾身粒粒分明夠香不過食落就冇乜泰味🫣 但加翻佢附送嘅泰式醬就ok雞串燒就正常 冇特別可以話係醬汁救左呢餐😖嘢飲方面 杯熱蜂檸蜜都幾好飲 唔會太甜太酸凍奶茶正常總括嚟講希望係外賣平台度加翻圖令顧客唔會被文字誤導
係外賣平台order左個lunch
只有餸名 冇圖~
店名寫住叫泰世界 但係上網搵極都冇呢間舖🧐
總括嚟講希望係外賣平台度加翻圖
令顧客唔會被文字誤導
Delivery
2022-06-21 2616 views
#pb食在荃灣荃灣東南亞特色料理🇹🇭今次黎到荃灣廣場 去左呢間開業大約兩年嘅東南亞菜😋 店內店外裝修以鮮色做主題 好搶鏡😍 店內都幾大 不過座位之間有少少逼 多人嘅時候有d嘈😐 星期五晚去到都滿座 仲要排隊等位👍🏻 除左荃灣店 佢荔枝角都有一間架❤️.Lunch set有10款 價錢$59-$80不等😋 晚餐去到都幾多選擇 主食價錢$78-$168不等 都幾合理😍 另外佢仲有素菜餐單 素食人士都可以去食👍🏻🔹泰好味椰子雞湯🥣推介❤️ 湯份量好多 大約都有8碗👍🏻 入面好多雞肉、秀珍菇、芫茜 飲落唔會好鹹、少少甜😋 特別一讚係佢嘅雞肉超嫩滑 真係好難得😍🔹冬蔭功單骨雞翼🐣又係份量十足😍 一共有10隻單骨雞翼😋 冬蔭功味係來自額外嘅醬汁 食落都幾辣👍🏻🔹青咖喱豬頸肉🐷推介❤️ 青咖喱夠濃、夠香😋 豬頸肉條幾厚身 而且入面仲有好多配菜(茄子、豆角、栗米芯)😍 配埋蒜蓉包一百分👍🏻🔹馬拉盞炒通菜🥬同樣好大份👍🏻 味道唔會太重口味 略嫌可以再辣少少🤪🔹求戀期珍珠綠奶茶🧋綠奶茶比較少見 雖然甜度固定 不過飲落唔會超甜👍🏻 珍珠好多 而且好軟身😋🔹Swasdi Colada🍍推介❤️ 係菠蘿、椰汁嘅組合😍
#pb食在荃灣

🔹馬拉盞炒通菜🥬
同樣好大份👍🏻 味道唔會太重口味 略嫌可以再辣少少🤪

🔹求戀期珍珠綠奶茶🧋
🔹Swasdi Colada🍍
推介❤️ 係菠蘿、椰汁嘅組合😍 本身怕呢個組合會好飽 點知飲落好清新😋 菠蘿味、椰子味好夾 連朋友仔都忍唔住飲左好多🤪

整體✨ 店內環境幾大 而且服務態度唔錯😍 食物質素幾高 雖然食泰菜 但係唔會太重口味 食完好渴喉 而且價錢唔會太貴👍🏻

圍威喂 (荃灣廣場) • 🤝🏻🤪
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場4樓432號舖
2022-06-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
2022-06-21 94 views
同朋友去圍威喂~ 餐廳叫做圍威喂真係好特別~ 咬左廣東話食字,餐廳好Chill,有一個大大嘅草葉牆壁可以打卡,餐廳嘅裝飾都帶有玩味!非常特別我地叫左2個主食加1個小食再加一碟菜同埋兩杯飲品! 主食叫左香葉炒肉碎太陽蛋飯同埋海南雞拼娘惹喇沙湯麵~ 一個飯加一個湯麵~ 香葉炒肉碎太陽蛋飯既炒肉碎好好味呀!個人認為炒得好香好正!海南雞啲肉都幾滑配埋娘惹喇沙湯麵幾有特色!小食叫左冬陰功單骨雞翼,係幾好味喎!香脆又好味!蒜蓉炒通菜炒得好香,啲菜好新鮮好好味!飲品係是諗但泰式珍珠奶茶🧋珍珠奶茶真係好正宗好好味!另一個飲品係榴槤忘返在馬拉~ 呢個咁樣心思嘅名究竟係咩嚟!原來佢就係蔗汁加左1塊好似腐乳咁嘅樣榴槤!飲落去有清甜同埋榴槤嘅清香,超級特別!

我地叫左2個主食加1個小食再加一碟菜同埋兩杯飲品!

香葉炒肉碎太陽蛋飯既炒肉碎好好味呀!個人認為炒得好香好正!

海南雞啲肉都幾滑配埋娘惹喇沙湯麵幾有特色!

小食叫左冬陰功單骨雞翼,係幾好味喎!香脆又好味!

蒜蓉炒通菜炒得好香,啲菜好新鮮好好味!

飲品係是諗但泰式珍珠奶茶🧋珍珠奶茶真係好正宗好好味!
飲落去有清甜同埋榴槤嘅清香,超級特別!

2022-06-20 90 views
成日經過見到都幾多人既餐廳,襯早收工冇咁多人去試試😋❤️青咖喱雞配手工薄餅 青咖喱椰香味十足,味道比一般青咖喱較為唔辣~原本以為雞肉份量唔多,但真係食極都仲有😂手工薄餅一撕開就見到一層層,好酥香,點咖喱超好食!! 青咖喱份量真係唔少,再嗌多左碗飯,白飯+咖喱perfect 池🧡經典檳城炒粿條 好有鑊氣,乾身又唔太油,味道濃而不咸,有大蝦 蜆肉 臘腸 等等配料,好值得encore 💛芒果果昔 用新鮮水果果昔,芒果果昔用大量新鮮芒果肉打成,質地偏濃綢,每一啖都新鮮芒果甜味💚綠豆椰椰沙冰 非常真材實料,成杯都係濃郁綠豆味,綠豆溶沙冰質地,非常消暑
成日經過見到都幾多人既餐廳,襯早收工冇咁多人去試試😋

2022-06-20 1504 views
今日想食泰國菜,見到依間排哂隊就決定一試🤣,餐廳位於荃灣廣場,環境幾大又坐得舒適,開係商場入面成日好怕份量小又貴,依間價位份量質素都成正比👍🏻一家幾口黎食不錯☺️。✨另設加一-💕 青咖喱雞 $88👅好味指數:8.5/10份量都唔小😳雞件大概有7-8件,每件大大件,肉質嫩滑軟腍☺️青咖喱好重椰奶味好香甜😍,配合番香港人口味唔會好重香料味,另外配料仲有茄子、豆角、粟米荀等,連茄子都係爽口的😳仲索哂汁,正🤤-💕蒜蓉包 $38/4件👅好味指數:6/10蒜蓉包落單2分鐘就送到黎了😂微暖,有牛油蒜蓉香。-💕 圍威喂!香辣豬肉生菜包 $88👅好味指數:8.5/10適合重口味人士😆,肥豬肉比例會多小小,肉質唔鞋口仲好軟腍☺️,味道會比平時既偏鹹同辣啲,不過辣味令肉碎愈嚼愈香,加埋洋蔥超惹味😍,怕重口味可以夾小啲料包生菜🥬,生菜都有大概9-10大塊,夠哂夾🤤-💕 燒豬頸肉 $98👅好味指數:7.8/10豬頸肉大概都有8-10塊,肉質爽脆彈牙,配埋個泰式酸辣汁,真係有泰國風味🇹🇭。-環境:8.5/10服務:9/10好味指數:8/10回頭率:8/10
✨另設加一

💕 青咖喱雞 $88
👅好味指數:8.5/10

💕蒜蓉包 $38/4件
👅好味指數:6/10
蒜蓉包落單2分鐘就送到黎了😂微暖,有牛油蒜蓉香。

💕 圍威喂!香辣豬肉生菜包 $88

蒜蓉包
圍威喂!香辣豬肉生菜包
燒豬頸肉
2022-06-19
$180 (Dinner)
蒜蓉包
圍威喂!香辣豬肉生菜包
燒豬頸肉
見到店名已經覺得好得意😆而且餐牌仲有唔少特色泰國野可以選擇裝修設計亦都頗有特色就決定入去試下先😋🥘 黃咖哩海鮮多士盒🦐 圍威喂!炒金邊粉🌶 冬蔭公單骨雞翼🥗 馬拉盞炒雜菜🧋 泰奶茶雪糕配油酥餅🧉 創意珍多冰🍹 檸檬甘蔗汁最特別係咖哩海鮮多士盒✨賣相吸引之餘仲好足料呀有大蝦、青口同魷魚等等加上充滿椰香味既黃咖哩再配埋外脆內軟既多士一齊食味道好豐富仲夠哂飽肚添呀😋而且唔會好辣所以唔食辣既人都岩食呀👍🏻另外炒金邊粉既味道酸酸甜甜特別醒胃落埋花生碎、辣椒碎同酸辣汁夠哂惹味冬蔭公單邊雞翼同馬拉盞炒雜菜都唔錯炒雜菜有唔同種類既有益蔬菜非常健康仲有我中意食既秋葵添呀🤩最後食埋甜品有泰奶茶雪糕好好好好味😋👍🏻每一啖都充滿住好濃郁既泰式奶茶香味🧋奶茶同珍珠簡直係永遠既絕配呀💯但個人認為配埋油酥餅就似乎多左一份違和感奶茶雪糕同油酥餅都有各自既美好但當走埋一齊既時候就似乎唔太適合了
見到店名已經覺得好得意😆

🧉 創意珍多冰
🍹 檸檬甘蔗汁

最特別係咖哩海鮮多士盒✨
賣相吸引之餘仲好足料呀
有大蝦、青口同魷魚等等
加上充滿椰香味既黃咖哩
再配埋外脆內軟既多士一齊食
味道好豐富仲夠哂飽肚添呀😋
而且唔會好辣所以唔食辣既人都岩食呀👍🏻
另外炒金邊粉既味道酸酸甜甜特別醒胃
落埋花生碎、辣椒碎同酸辣汁夠哂惹味
冬蔭公單邊雞翼同馬拉盞炒雜菜都唔錯
炒雜菜有唔同種類既有益蔬菜非常健康