10:30左右自己QR code落單,等到10:45上餐啦~揀左炒蛋轉反熟蛋,上黎無轉到炒蛋同返個Staff講,Staff黑面拎走左,隔左幾分鐘拎返同一份上黎,我再講一次,又拎走左,再隔幾分鐘再拎返同一份餐上黎。於是我show埋張落單紀錄俾佢睇,我跟住個staff,睇住佢將份餐放低係收銀唔理,做再隔幾分鐘,拎左隔離枱份餐黎😑我去講清楚,你冇幫我去處理份餐,將份餐來回上三次,點知個收銀Staff話:都叫左你唔好轉枱~😒 唉啊真係Sorry啊!由頭到尾都冇轉過枱,用枱上面既QR code落單。個收銀Staff態度差劣,唔聽人講就走左去,最後等左40分鐘,後過我落單既隔離枱就黎食完先上。仲要企係出餐處先同你去處理,你唔出去跟返自己張單,佢就不停上返同一份餐,由頭到尾都冇聽到一句唔好意思,淨係識講幫你跟緊就走左去,唔知佢嬲啲乜?你唔聽人講咩問題?拎走行個圈返黎就當處理左先係問題。之後仲要大聲發脾氣鬧返我轉枱,由頭到尾無轉枱,屈人轉枱你就岩?後尾我find out返應該係收銀staff自己搞錯左放係枱面上面既QR code, 所以先搞成咁。唔該print out張單出黎都proof read一次

你唔聽人講咩問題?拎走行個圈返黎就當處理左先係問題。

唔該print out張單出黎都proof read一次先放上枱面啦?
客人點可能知道你張單係岩係錯? 枱號又無,全靠你張code。

目測一共有四個樓面去handle十五六張枱,其他staff已經好頻能送餐,我由坐低個下,隔離枱食完成個餐佢杯橙汁都未上到,催左三幾次先上,到下一枱客又有上錯餐問題,下枱客就食完先上到我份餐,成朝樓面都係搞到勁混亂,客人都係有不滿既。
唔該好好地處理返點樣出QR code同放岩既code單上枱,你想客人自助落單慳人手無問題,但你宜家搞到仲衰過人手落單,反而後面staff跟單仲麻煩。
又或者客人掃左QR code落單後,print返張單出黎俾客人睇check單,唔係走黎問返客人你張單係咩,仲要客人自己拎電話出黎掃code俾返你睇張單!
2024-05-19
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Breakfast
呢度附近好多嘢食 知道呢間新開裝修好有特色 所以就同朋友決定試吓嚟到撞正見到天空上有好靚嘅雲同呢間嘅純白外牆設計好襯XD感覺帶埋寵物過嚟會好寫意反正佢哋歡迎寵物 仲提供埋狗狗餐- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -1. 煙三文魚凱撒田園沙律坊間好多沙律入面係有紫色嘅菜味道有啲苦澀個種 其實我係唔太鍾意所以呢度嘅沙律就好啱我食全部都係青菜 仲有麵包糠同埋小番茄聽講部分時令蔬菜係來自統營處 食得放心同埋欣賞有配埋檸檬片 可以吱落煙三文魚2. 是日餐湯+熱朱古力本身主食係有奉送奶茶/檸檬茶/檸檬水是日餐湯係要+$5 熱朱古力就係+$10今日係蘑菇忌廉湯 雖然質感唔算好稠但飲落好有顆粒感 好多細粒蘑菇熱朱古係好香濃嘅朱古力 唔算好甜幾似超好飲嘅美X牌子改良版(唔會甜漏)3. 秘製燒春雞(半隻)配薯菜呢度薯菜唔係用普通薯仔整成咁簡單仲有紫薯薯條 食落都好夠紫薯味春雞燒得唔錯 雞皮焦黃到好易起好似同雞肉變成隔膜咁 即係好脆雞肉一定要連皮食先最好食4. 烤澳洲肉眼扒(280g)呢個都有配埋薯菜 同埋一個醬汁牛扒叫咗7成熟 表層係好焦香酥脆切開裡
呢度附近好多嘢食 知道呢間新開
是日餐湯係要+$5 熱朱古力就係+$10
今日係蘑菇忌廉湯 雖然質感唔算好稠
但飲落好有顆粒感 好多細粒蘑菇
熱朱古係好香濃嘅朱古力 唔算好甜
幾似超好飲嘅美X牌子改良版(唔會甜漏)
蘑菇忌廉湯
春雞燒得唔錯 雞皮焦黃到好易起
好似同雞肉變成隔膜咁 即係好脆
雞肉一定要連皮食先最好食
秘製燒春雞(半隻)配薯菜
4. 烤澳洲肉眼扒(280g)
呢個都有配埋薯菜 同埋一個醬汁
牛扒叫咗7成熟 表層係好焦香酥脆
切開裡面仲會保持鮮嫩多汁 肉質細膩
蘸埋醬汁 趁熱入口 感覺柔柔軟軟
5. 香蕉班戟
兩塊班戟好香蛋味 食落質地比較鬆軟
加埋楓糖醬喺上面 多份濃郁甜味
側邊仲有忌廉、草莓、蕉糖香蕉
可以互相配搭住咁入口 口感都好豐富
2024-05-16
蘑菇忌廉湯
熱朱古力
香蕉班戟
Wake up bistro 位於聯和墟,門口有一種香港風情,以舊式魚市場主題,好有風味。裏面有户外枱凳可以坐露天,而且係pets friendly!餐廳仲有提供汪汪餐,有養狗嘅朋友仔可以帶埋小毛孩去一齊食餐好嘅~先講寵物餐,食咗個魚肉B餐,毛孩食得超滋味!1分鐘就已經食晒全兜飯,食到舔舔脷😋餐嘅營養都平衡得好好,睇一睇材料除咗蛋白質仲加咗好多蔬菜,兼顧到狗狗嘅健康。人類嘅膳食亦都非常優秀!吉列豬扒飯炸得外脆內軟,外面乾爽唔會太油膩,炸粉唔會太厚恰到好處,裏面嘅肉汁仍然鎖住,嫩滑彈牙,用嚟送飯一流!個人覺得羊架係最好味,大大支肉帶少少肥膏,唔會太膩之餘羊油好香,亦都唔會覺得好羶,肉質鮮嫩口感豐富,黐住骨嘅筋位仲好有咬口,食到欲罷不能😍肉眼扒大大塊好有牛味,有嚼勁得嚟唔會太煙韌,燒五至七成熟最保持肉質又唔怕太生唔衛生,加埋餐廳嘅秘製醬汁,鍾意牛扒嘅朋友必試!總括而言,店內無論係寵物餐定係人餐都好出色,價錢合理有餐有飲品仲有餐湯,鍾意可以食埋甜品,香蕉pancake都做得好好味~推介大家尤其養寵物嘅你可以試吓wake up bistro!

香港地樣樣爭新,翻新保育實為罕見。難得從小生活嘅社區有一個舊市場保育為餐廳,新舊共融,值得一讚,必試。特意抽空喺休閒早上吃個早餐,希望掃走Blue Monday。廚師推介:F餐班尼迪煙肉鬆餅、煙三文魚、田園藜麥沙律、牛油粟米雖然喺簡約嘅活化空間、溫柔天然採光、寧靜嘅環境進早餐,$54實在不貴!但圖片與實物的落差實在失望呢,我還滿心期待的…Where is my quinoa going? 我嘅藜麥都跑光光了,剩下四粒。還有班尼迪蛋的靈魂醬汁通通私奔了👋🏻👋🏻煙三文魚只有薄薄的一片,幸好跟煙肉鬆餅味道也可以,奶茶出奇的也不錯。一切尚算沒有到很壞😉看大家的食評都很不錯喔,還是跟大家去吃午餐或晚餐比較好。

香港地樣樣爭新,翻新保育實為罕見。

但圖片與實物的落差實在失望呢,我還滿心期待的…

Where is my quinoa going?
我嘅藜麥都跑光光了,剩下四粒。
還有班尼迪蛋的靈魂醬汁通通私奔了👋🏻👋🏻

一切尚算沒有到很壞😉
看大家的食評都很不錯喔,還是跟大家去吃午餐或晚餐比較好。

早餐F
早餐F
2024-05-04 102 views
黎到粉嶺特別多嘢食嘅聯和墟呢間餐廳好特別!座位設計都係,比人一種新穎嘅用餐感覺✨-Lunch set多款西餐揀而且價錢都係$50-70就有包埋嘢飲添真係好抵!某幾款用材仲係本地蔬菜同新鮮豬肉👍🏻-炭燒雞扒叻沙扁意粉 $58雞扒好嫩滑🥹叻沙味都濃郁而且辣度好足👍🏻意粉都煮得啱啱好👍🏻👍🏻呢個價錢但份量一啲都唔少!個碟嘅容量其實好深🤣-咖喱芝士漢堡蛋包飯 $64又係好大碗🤤漢堡扒入面有芝士流心超好食,啱啱好就算食完都唔會漏🤤而且蛋都好嫩滑好好味😋咖喱汁撈埋一齊食好夾!-凍薄荷朱古力咖啡(加忌廉)濃郁薄荷味,同朱古力咖啡都好夾!👍🏻凍朱古力咖啡朱古力味都好濃郁唔會太甜兩杯都係額外+$10就有😚嘢飲有soda,汽水,花茶等等好多選擇👍🏻👍🏻-焦糖香蕉朱古力窩夫拌日本雪糕 $76朱古力雪糕唔會太甜,同窩夫一齊食都好好味窩夫軟熟好香☺️而且可以揀叫起-餐廳最特別之處就係pet friendly!有幾款狗狗餐可以揀👍🏻啱曬大家一齊帶埋寵物過黎一齊食🤣
黎到粉嶺特別多嘢食嘅聯和墟
呢間餐廳好特別!
座位設計都係,比人一種新穎嘅用餐感覺✨

Lunch set多款西餐揀
而且價錢都係$50-70就有
包埋嘢飲添真係好抵!
某幾款用材仲係本地蔬菜同新鮮豬肉👍🏻

炭燒雞扒叻沙扁意粉 $58

雞扒好嫩滑🥹
叻沙味都濃郁
而且辣度好足👍🏻意粉都煮得啱啱好👍🏻👍🏻
呢個價錢但份量一啲都唔少!
個碟嘅容量其實好深🤣
咖喱芝士漢堡蛋包飯 $64

又係好大碗🤤漢堡扒入面有芝士流心
超好食,啱啱好就算食完都唔會漏🤤
而且蛋都好嫩滑好好味😋咖喱汁撈埋一齊食好夾!
凍薄荷朱古力咖啡(加忌廉)
濃郁薄荷味,同朱古力咖啡都好夾!👍🏻

凍朱古力咖啡

朱古力味都好濃郁唔會太甜
兩杯都係額外+$10就有😚
嘢飲有soda,汽水,花茶等等好多選擇👍🏻👍🏻

焦糖香蕉朱古力窩夫拌日本雪糕 $76

朱古力雪糕唔會太甜,同窩夫一齊食都好好味
窩夫軟熟好香☺️而且可以揀叫起
餐廳最特別之處就係pet friendly!
有幾款狗狗餐可以揀👍🏻啱曬大家一齊帶埋寵物過黎一齊食🤣
2024-05-02 1309 views
屋苑group有街坊介紹人寵共樂的餐廳,早早就想過來探個究竟。這天天公不做美,只好掉下狗狗兩口子先來探路。前身的聯和墟街市翻新後,變成粉嶺版的小型中環街市,集本地商販cafe餐廳。外圍有寵物空間進食,又有戶外公眾場地可以休憩。本身對CAFÉ 的出品沒有期待,但這裡的蟹肉扁意粉卻有意外驚喜。意粉的賣相吸引,蟹肉的份量十分豐富,幾乎每一啖的意粉都能品嚐到蟹肉。醬汁或者有上湯燴煮過,加上菇菌作配搭,令整體味道更為豐富。當中,炸脆的羽衣甘藍香口之餘,帶有少量鹽花的製作方法及出品,有點像厚身的紫菜,它的美味程度實在讓我對羽衣甘藍完全改觀。週末午餐包一份主菜及一般飲品,又可以加購湯。僅為$5的粟米湯非常高質,是可以看得出來的足料。菜單有標榜食材來自蔬菜統營處,支持香港出品之餘亦是信心保證。焗豬排飯比意粉更出色,無論蕃茄或茄汁也是自然的甜,飯粒分明而醬汁又不會過多,夏日食感覺清爽。由於用鐵鍋可以保留到豬排肉汁,飯粒又不會焦,食到一半仍然熱辣辣。好味同時有菜有肉,營養平衡。炒飯底飯粒乾爽同茄汁絕配,上面的車打芝士好濃味,芝味十足。豬排好像有十片還要不是冷凍貨色,輕輕醃過保留豬的鮮味,男朋友大讚。香蕉雪

香蕉雪糕窩夫比預期中出色,香蕉表層配上焦糖薄脆,又甜又可口。

窩夫賣相精美,但個人認為麵粉夾層比較厚實,加上牛油製作,食一半過後已經有飽滯感。然後,芒果雪糕卻是非常出色,香滑之餘,亦有豐富的果肉。

難得凍cappuccino咖啡也做得底蘊濃厚,加上少有的奶泡作頂層的點綴,品嚐得到的香滑之餘,也沒有過份的甜,的確是一杯好啡。

Mocha相對上咖啡味沒那麼突出,然而可可味濃厚,非常容易入口。

菠蘿雪葩是我在日本餐廳吃過的,日本進口貨非常高質,雪葩綿滑無纖維感,卻又有如飲純果汁的味道。

狗狗有自己的menu,全是新鮮蔬果及健康肉類濕食。等天氣轉好,一定要帶狗狗來食飯。
$100 (Lunch)
  • 雙重芝士焗豬排飯
2024-04-26 125 views
Wake up bistro📍粉嶺聯和道51號聯和趁墟地下1號舖。行過聯和墟,見到舊街市活化重建,好似好多野行,就入去行下,見到入面有呢間cafe,就試下啦。是日例湯(蕃茄甘筍湯)呢碗蕃茄甘筍湯好靚啊!啲蕃茄煮得好濃郁,有啲酸甜嘅味道,啲甘筍又好腍身,入口即化。湯底濃稠滑口,令人食得好舒服。真係好暖胃,正啊!🍅烤美國安格斯肉眼牛扒💰253七成熟嘅程度岩岩好,個肉色粉紅,保持住最好嘅口感同鮮味。外面嘅烤皮煎得金黃香脆,加強咗牛扒嘅層次感同口感。值得一提嘅係紫薯薯仔炸條,茄子四季豆 ,呢啲伴菜都好好味🤤🥩水牛芝士沙樂辣肉腸薄餅💰135餅底薄脆香口,烤得恰到好處。上面撒滿咗豐富嘅水牛芝士,入口即化,香味四溢。辣肉腸切片,夠辣夠味,肉質鮮嫩,口感彈牙。食落去,辣肉腸同芝士嘅組合完美契合,一種辣味同奶香嘅對比,咀嚼之間帶嚟嘅層次感十分豐富。🍕菠蘿雪芭💰68菠蘿雪芭真係太好味啦!雪芭口感好滑順,入口即化。每一口都有新鮮菠蘿嘅香甜味道,雪芭嘅質地好細滑,唔會過甜,恰到好處。而且菠蘿嘅酸甜味同雪芭嘅清涼感結合得好好。食完之後,口感涼爽,係好好味嘅甜品。🍍凍朱古力牛奶🥛💰10呢杯凍朱古力牛奶朱古力味濃郁
Wake up bistro

📍粉嶺聯和道51號聯和趁墟地下1號舖。

烤美國安格斯肉眼牛扒💰253

水牛芝士沙樂辣肉腸薄餅💰135

菠蘿雪芭💰68

凍朱古力牛奶🥛💰10
呢杯凍朱古力牛奶朱古力味濃郁,牛奶滑順,口感十分豐富。喝落去,朱古力嘅甜味同牛奶嘅濃香完美融合。

熱奶茶☕️
呢杯熱奶茶口感濃厚,茶香同牛奶嘅結合好和諧,喝落去令人感到溫暖。奶茶唔會太甜,味道剛剛好,適合喜歡濃郁茶香同奶香嘅人。

Ps.Cafe入面仲有本地時令蔬菜的產品、皇牌焗豬扒飯、咖啡、all day breakfast、意粉、和牛漢堡,採用本地新鮮豬肉

而部分本地時令蔬菜來自蔬菜統營處🥙

OUTDOOR 更加歡迎狗狗進食,有狗狗餐提供🐶

香港好去處#粉嶺好去處#聯和墟#Cafe#牛扒#pizza#本地時令蔬菜的產品#outdoor#狗狗friendly#香港美食#舊街市重建#相機食先 #打卡#香港必食#美食推薦#香港#hkfoodie#fanling#hkfoodie#
烤美國安格斯肉眼牛扒
水牛芝士沙樂辣肉腸薄餅
菠蘿雪芭
凍朱古力牛奶
2024-04-23 151 views
聯和墟活化街市 保留舊有建築特色 融入現代元素,裏面有餐廳有咖啡室 有唔同手工藝品唔再係以前嘅魚檔 係有feel嘅Cafe低溫雞胸紫薯蘋果沙律清甜紅蘋果青蘋果 紫薯切粒配上紫色沙律醬清新酸甜味 健康雞胸肉 如果想健康啲可以同店員講少醬
吉列黑豚豬扒定食吉列炸得幾好 細嫩肉質和豐富的油脂隨口啖啖肉 木盤上菜整得幾靚烤吻魚柳配黑米燴飯魚肉夠滑,油脂豐富 忌廉蒜香味嘅黑糯米飯有啲似意大利飯 濕潤燴飯 成碟睇上去黑白雙殺香蕉班戟結合了香蕉、果仁碎和楓糖漿 香蕉表面燒焦糖一層有啲似熱香餅 作為輕食嘅甜品埋尾最好
聯和墟活化街市 保留舊有建築特色
融入現代元素,裏面有餐廳有咖啡室 有唔同手工藝品

唔再係以前嘅魚檔 係有feel嘅Cafe
低溫雞胸紫薯蘋果沙律
清甜紅蘋果青蘋果 紫薯切粒配上紫色沙律醬
清新酸甜味 健康雞胸肉 如果想健康啲可以同店員講少醬

吉列黑豚豬扒定食
吉列炸得幾好 細嫩肉質和豐富的油脂
隨口啖啖肉 木盤上菜整得幾靚

烤吻魚柳配黑米燴飯
魚肉夠滑,油脂豐富 忌廉蒜香味嘅黑糯米飯
有啲似意大利飯 濕潤燴飯 成碟睇上去黑白雙殺

香蕉班戟
結合了香蕉、果仁碎和楓糖漿 香蕉表面燒焦糖一層
有啲似熱香餅 作為輕食嘅甜品埋尾最好
2024-04-22 107 views
一早同朋友行完山,出返嚟舊區搵嘢食,竟然發現以前聯和墟舊街市竟然活化咗!見到好多人排隊等呢間餐廳,一於試吓啦😋是日餐湯+$5只要選擇假日午市套餐,加$5就有餐湯。今日係粟米濃湯,啖啖粟米蓉😋All day breakfast $96炒蛋嫩滑、芝士烤大磨菇味道香濃、沙律菜配黎麥好清新,中間仲有杯鮮果乳酪,大滿足☺️燒澳洲安格斯肉眼扒$138肉眼扒燒到外脆內嫩,咬落去充滿肉汁,配埋燒汁好惹味👍配菜仲有炸雙色炸薯條,脆卜卜好可口。加外再加配凍鮮奶咖啡、巨峰梳打☺️行完山飲凍冰冰一流😝夏威夷風情薄餅$145因為見到其他人叫pizza食,心思思又叫多份🤣🤣餅底非常脆口、一啲都唔韌,菠蘿同芝士蕃茄醬配搭得非常夾,酸酸甜甜好開胃👍飯完好飽,非常滿足😌俾大家睇吓其他餐牌做吓參考啦😊

是日餐湯+$5

All day breakfast $96

燒澳洲安格斯肉眼扒$138

加外再加配凍鮮奶咖啡、巨峰梳打☺️行完山飲凍冰冰一流😝

夏威夷風情薄餅$145
因為見到其他人叫pizza食,心思思又叫多份🤣🤣

俾大家睇吓其他餐牌做吓參考啦😊
2024-04-21 83 views
平民大眾,價錢相宜。粉嶺終於有出色既西餐了😆蕃茄忌廉湯要加$5 ,裏面係粒粒蕃茄,每一啖都有。濃蕃茄味,少少酸酸酸酸地,好開胃。牛扒五成,煎得好好食,肉質軟腍腍,唔係落咗鬆肉粉嗰啲牛扒。 伴碟仲有紫薯薯仔炸條,茄子四季豆。 啲伴菜都咁好食!蒜香蟹肉意粉,蟹肉味同蒜蓉味balance 得好好,兩者唔會互搶風頭。午餐加$40就有個菠蘿雪葩,好fresh 好濃菠蘿味,外型仲用左半舊菠蘿 打卡正😆 口感清爽,冇冰粒,冇冰沙,入口即溶。因為菠蘿太好食,所以我哋嗌多個椰子味,你滋味係另外一個感受,雪糕cream,好滑,裏面有粒粒椰蓉。焦糖香蕉朱古力窩夫雪糕,估唔到會有開心果碎係窩夫上面,窩夫好鬆軟,加埋朱古力醬同開心果粒好香。雪糕係熱情果味,比雪葩嘅口感厚實少少,又係一個好fresh嘅味道。
平民大眾,價錢相宜。粉嶺終於有出色既西餐了😆

假日中午經過聯和墟又發現特色餐廳😍粉嶺聯和市場已經由舊街市活化重建成新特色建築,今次就同朋友試下入面既新餐廳Wake Up BistroLunch menu都有唔少選擇,份量多而且質素唔錯,特別部份既蔬菜係來自蔬菜統營處,推動本地農業值得支持👍👍👍 餐廳裝修保留市場檔既間隔牆,黑白設計簡約得來幾有特色,室外重設有pet friendly座位及竉物餐,今日都見到唔少狗狗好熱鬧🐕🐕🐕◾️燒澳洲安格斯肉眼扒 $138 🐮🥩🥩牛扒叫咗七成熟,煎得啱啱好無overcook,牛味濃郁、肉質口感有咬口,好食😋😋❣️薯條有齊紫薯、薯仔、芋頭,一d都唔馬虎👍◾️Wake up all day breakfast $96 🥗🥬🥓🥐擺盤賣相吸引😍😍每樣食物都唔錯,蔬菜夠新鮮,份量都好夠好滿足🤤車厘茄藜麥田園沙律、鮮果穀物乳酪好味又健康,3.6北海道牛乳炒蛋炒得嫩滑🥚🥚🥚🍳◾️加餐湯 蕃茄薯仔湯 +$5◾️餐飲凍檸檬茶凍錫蘭茶◾️焦糖香蕉朱古力窩夫伴日本雪糕🍌🍫🍫🍦 $50◾️椰子雪芭🥥🥥🍨 $48甜品不過不失,用椰子殼裝住嘅雪芭甜得黎有濃濃既椰味,為整餐午餐完美作結☺️☺️❣️❣️整體用餐體驗唔錯,環境裝修有特色,職員有善,食物
假日中午經過聯和墟又發現特色餐廳😍

◾️燒澳洲安格斯肉眼扒 $138 🐮🥩🥩

◾️加餐湯 蕃茄薯仔湯 +$5
◾️餐飲
凍檸檬茶
凍錫蘭茶

◾️焦糖香蕉朱古力窩夫伴日本雪糕🍌🍫🍫🍦 $50
◾️椰子雪芭🥥🥥🍨 $48

整體用餐體驗唔錯,環境裝修有特色,職員有善,食物水準不錯,係值得支持嘅本地小店👍👍👍💯

📍 WAKE UP BISTRO (粉嶺)
粉嶺聯和道51號聯和趁墟地下1號舖
2024-04-20 68 views
食材新鲜吃得出的诚意肉眼恰到好處配上不同蔬果同三色薯條整個主菜非常均衡。沙律清新有壓蓉的紫薯及双色蘋果粒酱料特别。豬扒淋滑配上日本麵包糠己煊賓奪主了。蟹膏酱加上鲜蟹肉意粉格调提升不少。
食材新鲜吃得出的诚意

2024-04-19
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
2024-04-15 95 views
聯和墟舊街市最近完成翻新,入面多左D食肆同埋小店。今日行入去見到有間餐廳,食西餐為主! 位置坐落可能因為間隔高,感覺好有私隱度。仲有outdoor位置,見到唔少人帶埋狗仔坐出面。見到比較特別既係,餐牌上有D特別既sign,原來係解有D用左本地時令蔬菜又或者係用左本地新鮮豬肉! 香蒜雪花蟹肉手工意粉好香,一上台就已經聞到煎味。蟹肉都比得好多,好足料。不知不覺食曬! 烤美國安格斯肉眼扒有D沙律同配菜,薯條仲有紫薯,好甜,感覺都健康D。牛扒大塊,叫5成真係做到5成,唔會overcook。個醬汁比較輕盈,食落冇咁大負擔。仲叫左個甜品,香蕉pancake,呢到D staff好醒目,見你食完主菜,冇耐就自動上甜品! 唔洗你又要舉手叫人先識上,加分! 香蕉同焦糖燒過,更加甜! pancake配埋D cream同士多啤梨食,大滿足!

香蒜雪花蟹肉手工意粉

烤美國安格斯肉眼扒

2024-04-15 96 views
活化後嘅聯和墟街市,左成為一個城鄉生活館,氣氛一流!適合一家大小來行!👍🏻今日同媽咪去生活館行,見到Wake Up Bistro決定試試!Wake Up Bistro係生活館入面,裝修以白色為主,保留了活化前的特色,餐廳提供了多款美食採用了本地時令有機蔬菜,支持本地農業。 而且性價比高,食物份量多,質素都幾好!👍🏻🌞🌞烤美國安格斯肉眼扒🌞🌞烤美國安格斯肉眼扒肉份量好大,有300g ! order左5分熟,肉質鮮嫩多汁,切落去中間係剛剛好嘅紅色!再配上燒汁,更加正!配菜都好有心思,係三色薯條,蕃薯、薯仔同芋頭,健康好食!🌞🌞法式寶雲酥焗羊架🌞🌞媽咪盛讚羊架,法式寶雲酥焗羊架烤得啱啱好,肉質鮮嫩多汁!羊肉羶香啱啱好,份量又係好大份,有3件羊架,呢個價錢食到個質素同份量嘅羊架絕對物超所值!🌞latte🌞跟餐+10蚊,仲附上有心思嘅拉花👍🏻🌞蘑菇湯🌞蘑菇湯跟餐+5蚊,又係誠意之作,每啖都能吃到蘑菇顆粒,好味!

🌞🌞烤美國安格斯肉眼扒🌞🌞
配菜都好有心思,係三色薯條,蕃薯、薯仔同芋頭,健康好食!

🌞🌞法式寶雲酥焗羊架🌞🌞

🌞latte🌞
跟餐+10蚊,仲附上有心思嘅拉花👍🏻

🌞蘑菇湯🌞
2024-04-11
2024-04-10 97 views
餐廳在粉嶺聯和墟,裝修融合原有既建設,利用柱位間開一格格既枱,另外仲有室外座位,可帶埋寵物一齊嚟享受美食。雜菌粟米忌廉湯:用左大量雜菌和粟米攪拌而成,雜菌既獨特香氣,伴隨忌廉帶出既鮮味,非常濃稠。Wake Up All Day Breakfast:食材高質,包括3.6北海道牛乳炒蛋、茄汁豆、車厘茄藜麥田園沙律、芝士烤大啡菇、迷你牛角酥、煙三文魚、烤香腸、煙肉、鮮果殼物乳酪,為一天既開始帶來無窮動力。燒澳洲安格斯肉眼扒(180g):安格斯牛肉質軟嫩,牛肉味香濃,油脂分佈比例適中,配菜有多款來自蔬菜統營處既新鮮蔬菜,同埋三色薯條。菠蘿雪芭:菠蘿味口感酸酸甜甜,帶來清新感覺。焦糖香蕉朱古力窩夫拌日本雪糕:窩夫烘得鬆軟可口,上面放左雪糕,加埋士多啤梨和焦糖香蕉伴碟,層次感豐富。總結,食物新鮮好味,值得支持既本地小店。

菠蘿雪芭:菠蘿味口感酸酸甜甜,帶來清新感覺。

總結,食物新鮮好味,值得支持既本地小店。

Type of Meal
Lunch