2019-10-30 56 views
是日同爸爸食生日飯,諗左好耐食咩好,最後近近地簡左呢間位於黃大仙的日本野-和氣食堂平時經過成日好多人排隊,今次終於加入大隊睇下系唔系真系咁好食<三文魚芝士牛油果卷$78>一份六舊,舊舊都好大粒蟹料同芝麻份量絕不欺場,多到可以用澎湃黎形容,見到都流曬口水飯團唔鬆散,三文魚大大粒好咬口,又夠新鮮<白咖喱烏冬$88>白咖喱烏冬,上嘅時候覺得好吸引,上面勁多白色泡泡好似成舊雲咁識落其實白色嗰個冇咩味,反而白色嗰個下面嘅咖喱味非常之濃郁,水狀似咖喱湯烏冬,唔錯<大阪豬扒丼$82>睇相以為份量好大,嚟到嘅時候都覺得好驚訝睇落真係好大,但係原來頂嗰啲全部都係椰菜,所以其實第一個正常正常份量嘅豬扒丼Gimmick 呢啲嘢,你懂的未到正正常常不過不失<五點刺身盛$208>睇相都知好有份量,Fatbrown 最鐘意佢個蝦,大大隻蝦肉夠爽口海膽老豆話有海水味,佢食得好開心<石狩窩豬骨湯底$88>Fatbrown 本身對飲湯無咩興趣,但兩老話想環D熱湯落肚,就照叫左個豬骨湯飲下豬骨湯比想像中好飲好多,絕對系無味精系列,香醇濃郁豬骨

<三文魚芝士牛油果卷$78>
一份六舊,舊舊都好大粒

飯團唔鬆散,三文魚大大粒好咬口,又夠新鮮

<白咖喱烏冬$88>

<大阪豬扒丼$82>

Gimmick 呢啲嘢,你懂的

未到正正常常不過不失

<五點刺身盛$208>

海膽老豆話有海水味,佢食得好開心

<石狩窩豬骨湯底$88>

豬骨湯比想像中好飲好多,絕對系無味精系列,香醇濃郁豬骨味加埋魚骨的鮮味,飲完個胃即刻暖曬

2019-10-30 47 views
今日攞左假陪阿女去拜黃大仙,之後行左去黃大仙中心,記得之前食過一間和氣食堂,食物質素和味道都不錯,女兒也想去回味,那就前去食晚餐吧!每次來到和氣食堂總是座無虛席,每次都要等位,女兒說好嘢自然多人食。3點刺身盛:三文魚、章紅魚薄切、甜蝦。刺身好新鮮,三文魚厚切肥美,油脂甘香。章紅魚肉質爽口又鮮美。甜蝦大蝦好鮮甜。白咖喱烏冬:面層鋪滿了凍忌廉泡沫,碗內是濃郁的熱咖喱烏冬,將之伴均勻,咖哩香滑惹味,烏冬又滑又彈牙,加左肉碎增加口感。炸雞即叫即炸,外層酥脆,肉質鮮嫩有汁。海膽拖羅蝦戀:海膽鮮甜,入口甘香,甜蝦大隻,爽口鮮美,三文魚肥美,配搭得好好。章紅魚海膽花戀:章紅魚鮮美爽口,海膽鮮甜,入口即化,有雙重口感。田樂麵豉燒日本米茄子:日本茄子塗上麵豉醬燒,茄子肉林滑惹味!青蘋果奇異果梳打:是倒插式飲品,青蘋果味比較重,酸酸地好解喝。凍抹茶鮮奶:抹茶味濃郁,配鮮奶多了香滑口感,甜度適中。

凍抹茶鮮奶:抹茶味濃郁,配鮮奶多了香滑口感,甜度適中。
2019-10-17
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-10-28 40 views
溫泉玉子牛油果凱撒沙律👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻呢個沙律好大份,好健康因為好多菜🤣🤣仲有牛油果🥑啲菜好爽口,加埋粒粒脆脆多士、牛油果同温泉蛋,成個沙律既口感好豐富,推薦!如果你自己一個點沙律,包你會飽,同朋友開心share會好啲,除非你入嚟淨係想食沙律🤣炸物拼盤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😍呢個拼盤好出色,多人食既話必點!首先上菜時熱辣辣,重點就係樣樣都好好食。拼盤有薯條,雞軟骨,炸魚仔,配有沙律醬。薯條好幼身,好特別,特別在於佢滲糖霜而唔係鹽,所以佢係甜既薯條,又估佢唔到幾好食喎😌雞軟骨粒粒爽脆,雞油好香好惹味,依家諗返都想再食。魚仔啖啖肉又唔會好厚粉,好味!呢個拼盤雖然睇落有啲貴,但係都好大份,每樣炸物都有好多,兩個人都未必食得哂,所以推介多人食既時候先叫,少人既話我會單叫雞軟骨,不過就冇拼盤咁抵食。三文魚帆立貝甜蝦刺身丼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻一個丼飯有齊我最愛既刺身,仲有蟹籽添!最緊要係啲刺身新鮮甜美,玉子雖然係薄切,但刺身係厚切🤤🤤啲飯粒粒飽滿,偏黏。甜蝦係有頭甜蝦,好大隻,食落成口蝦肉,好正😍😍每樣刺身得兩件,食得唔夠喉,如果有多啲就更加滿足啦!不過咁既價錢很不錯啦👍🏻手打冷烏冬👍🏻👍🏻👍🏻烏冬一般
溫泉玉子牛油果凱撒沙律👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
炸物拼盤👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😍
三文魚帆立貝甜蝦刺身丼👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
手打冷烏冬👍🏻👍🏻👍🏻
烏冬一般般,太黏,黐埋左一舊,醬汁可以混合鵪鶉蛋、蔥同埋一啲脆脆,如果有薑會好啲,下次會試其他麵。
糯米糍紅豆抹茶牛奶雪糕👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
日式餐廳黎講幾好食,雪糕香滑濃郁,想食甜品既話可以試下。
2019-10-26 54 views
💁🏻‍♀️ 和氣食堂 (黃大仙) 🍴-之前食過呢間念念不忘,d野食又平又好味,於是又拉frd子來encore~ 溫泉玉子牛油果凱撒沙律🥗($58)超大碟,好抵食👍🏻啲菜好新鮮,溫泉蛋加埋牛油果🥑係絕配啊手打稻庭冷烏冬必食!!冷烏冬因為手打所以比平時食嘅更有口感,加埋冷麵汁同蔥花好爽口清涼,夏天食好岩架~三文魚🍣椎茸燒燒到好香口,一舊厚肉三文魚一舊菇咁串埋來食,好juicy,又唔會太油膩,岩曬啲想淺嘗串燒嘅人電擊雞翼有驚喜!雞翼係單骨,外表有蜜糖脆皮,好方便食,薯條🍟脆得來又有芝士粉,仲好大份,抵食!大阪豬扒丼超!級!大!份!面頭有勁多椰菜,底下有外脆內裡多汁嘅炸豬扒!好好味,叫呢個食完勁滿足,岩曬幾個人share來食。宇治抹茶🍵芭菲次次來都必叫,綠茶🍵味突出,再加埋小丸子🍡,層次豐富/📍 和氣食堂 (黃大仙)#黃大仙 正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖#小丸子搵食記 #小丸子黃大仙-#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood
💁🏻‍♀️ 和氣食堂 (黃大仙) 🍴

溫泉玉子牛油果凱撒沙律🥗($58)
超大碟,好抵食👍🏻啲菜好新鮮,溫泉蛋加埋牛油果🥑係絕配啊

手打稻庭冷烏冬

三文魚🍣椎茸燒

電擊雞翼

大阪豬扒丼

宇治抹茶🍵芭菲
次次來都必叫,綠茶🍵味突出,再加埋小丸子🍡,層次豐富

📍 和氣食堂 (黃大仙)
#黃大仙 正德街103號黃大仙中心南館地下G12A號舖
#小丸子搵食記
#小丸子黃大仙
#hkig #hkigfood #hkfoodblogger #hkfoodie #食好西 #香港美食 #香港 #hkfries #hkiger #852 #hkfoodlover #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodporn #烏冬
2019-10-25 60 views
話說今日去咗黃大仙行獅子山咁行山之前梗係食返餐好㗎啦今次入咗去黃大仙南館入邊呢間和氣食堂試吓 大阪豬扒井呢個豬扒飯都幾得意因為上面鋪滿晒椰菜花 🥦 其實椰菜花嘅熱量係非常之低減緊肥嘅我就索性將椰菜花同豬扒食唔食飯減肥以後都有選擇啦😚千回火鳥其實即係三隻燒雞翼燒得啱啱好肉質都幾嫩 刺身盛a入面有三文魚 三文魚子赤背等 都算幾新鮮份量都可以接受 估唔到黃大仙商場入邊都有刺身質素唔錯嘅鋪頭安格斯牛扒他他沙律入邊有成十幾舊啖啖牛肉 一啖牛肉一啖菜中和返今次仲唔食住瘦? !他他牛肉質地都幾好唔會話太過熟 十幾舊兩個人食大滿足!嶡餅白玉培茶雪糕黎親都一定會叫雪糕 上次食咗抹茶感覺唔錯今次食埋個培茶 覺得呢間野可以直情做雪糕鋪頭👍🏻🍦總括來講一路都覺得黃大仙冇咩好嘢食係屋村商場搵到間質素咁唔錯嘅日本餐廳算係美食沙漠嘅小小救贖🍢🍡😭
話說今日去咗黃大仙行獅子山咁行山之前梗係食返餐好㗎啦

今次入咗去黃大仙南館入邊呢間和氣食堂試吓

大阪豬扒井

千回火鳥
其實即係三隻燒雞翼燒得啱啱好肉質都幾嫩

刺身盛a

安格斯牛扒他他沙律
他他牛肉質地都幾好唔會話太過熟 十幾舊兩個人食大滿足!

嶡餅白玉培茶雪糕

• 大阪豬扒丼
  • 嶡餅白玉宇治抹茶雪糕
2019-10-18 117 views
之前成日經過和氣食堂但一直都無試過,咁啱個日需要買外賣返屋企就決定試下佢。我叫左兩個丼飯同一個小食。兩個飯嘅份量都幾多,我地都食唔晒啲飯。個鰻魚整得好好吃,醬汁份量同甜度我覺得啱啱好。個豚腩燒啲豚肉都好多,啲肉好juicy,碗內放左好多蔥花,感覺好fresh,不過唔中意蔥花嘅就大件事🤣🤣(唔食記得叫佢地走蔥呀)。最後個小食芝士玉子燒,因為買到返屋企有小小凍咗,所以啲芝士唔夠溶,不過都好好食。佢個玉子真係好厚同埋好軟綿綿既感覺,我決定下次堂食佢嘅熱辣辣芝士玉子燒。浦燒鰻魚丼自家制芝士厚玉子燒黑豚腩燒丼

浦燒鰻魚丼

TakeAway
Type of Meal
Dinner
2019-10-16 70 views
今日同屋企人出街食晚飯,我地去左附近商場既一間日本餐廳食飯,我地成日都幫襯呢間餐廳,佢既價錢唔貴,平民既價錢可以食到高質既野食!黎食日本野當然要食魚生啦,我地叫左呢個三文魚5味,有五種唔同口味既三文魚壽司,我最鐘意就係海膽三文魚壽司,鮮味既海膽加埋新鮮既三文魚,超好味!另外,仲有呢個火焰左口魚邊牛油果沙律,呢個沙律好多料,而且醬汁又好食,唔會好似出面啲沙律咁乾真真。熟食小食方面,我地叫左千回火鳥,即係燒雞全翼,同埋照燒魷魚筒,魷魚筒燒到好香!主食方面,我地叫左黑豚肩燒丼,豚肩肉係薄份既,肉味香濃。最後,當然要食埋甜品啦,我地點左糯米糍紅豆培茶牛奶雪糕。香濃軟滑既雪糕配上煙韌既糯米糍,口感豐富!
主食方面,我地叫左黑豚肩燒丼,豚肩肉係薄份既,肉味香濃。
  • 千回火鳥
  • 糯米糍紅豆宇治抹茶牛奶雪糕
  • 火焰左口魚邊牛油果沙律
  • 黑豚肩燒丼
2019-10-11 66 views
在香港, 要數受歡迎的菜色, 日本菜應可佔一席位, 所以香港有不少的日式料理,但傳統上都集中在幾個區份,以尖沙咀及銅鑼灣較多,但偏偏在黃大仙區,要找間有水準的日本餐廳,選擇就相對較少。自從第一次到這間位於黃大仙的和氣食堂, 發覺這裡環境舒適,價格不貴, 食物質素也不錯, 服務水平亦算高, 不知不覺已是第五次來到,漸漸地已經成為我的食堂。飲品點了紫薯鮮奶(凍),紫薯味道濃郁, 配合滑溜的鮮奶, 而且甜度合適, 感覺唔錯。緊接的有清新的沙律,一個簡簡單單的三文魚牛油果沙律, 有三文魚、牛油果、新鮮生菜和蕃茄等, 三文魚肥美, 牛油果健康美味, 生菜極之爽口,蕃茄也鮮甜, 味道酸酸甜甜的夠開胃,整個沙律清新可人。再來鐵板煎牛舌, 以長方形鐵板盛上, 牛舌煎得外層呈焦香,賣相吸引且香味十足,質地爽口而富有嚼勁,且散發濃郁的肉香。 店員送上雜錦刺身丼, 多款刺身堆得滿滿的, 包括有甜蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚及八爪魚。甜蝦夠大隻,吃起來鮮味也啖啖肉;吞拿魚鮮味十足;油甘魚爽口;三文魚肥美; 八爪魚口感彈牙; 整體來講是有水準的。到了甜品環節, 點了宇治抹茶芭菲, 抹茶雪糕本身是質感幼滑順喉, 加
店員送上雜錦刺身, 多款刺身堆得滿滿的, 包括有甜蝦、吞拿魚、油甘魚、三文魚及八爪魚。甜蝦夠大隻,吃起來鮮味也啖啖肉;吞拿魚鮮味十足;油甘魚爽口;三文魚肥美; 八爪魚口感彈牙; 整體來講是有水準的。
到了甜品環節, 點了宇治抹茶芭菲, 抹茶雪糕本身是質感幼滑順喉, 加上好多配料,而且價錢不貴,真係好抵食。
這裡的價錢夠「貼地」, 食物質素也不錯, 環境企理乾淨, 就這晚所見人客也不少, 是相當旺場。
2019-10-09 64 views
尼段時間實在太壓抑喇,實左需要食一餐好好好好嘅去鼓勵下自己,如果唔係真係唔知點先頂到放假呀!呢度坐得好舒服,空間好夠,而且牆邊有一啲動漫或者卡通人物嘅擺設,好有心思安格斯牛配沙律加上黑醋汁,非常開胃,而且粟米同車厘茄都非常甜,好新鮮雖然牛油果三文魚芒果pancake非常大舊,但係一啖食晒真係口感非常豐富,而且好滿足唐陽魷魚軟骨,炸得岩岩好好鍾意佢冷烏冬嘅口感 同平時食開嗰啲唔一樣比較扁身一啲,好鍾意櫻花蝦鯛魚湯飯,魚湯味非濃厚,每啖飯都好香魚味,亦都唔會有鯹味,啱啱好!淨係食飯都已經好好味最後食埋個雪糕非常滿足,抹茶雪糕非常濃抹茶味,有啲甘味,係正宗嘅宇治抹茶,唔係普通嗰啲綠茶味雪糕,口感亦都好好,唔會一上到黎就溶晒

唐陽魷魚軟骨,炸得岩岩好

好鍾意佢冷烏冬嘅口感 同平時食開嗰啲唔一樣
比較扁身一啲,好鍾意

2019-10-09 1859 views
朋友知道我鍾意食日式美食,佢食過沙田嘅和氣食堂,大讚並約我到黃大仙安哥(encore)。餐廳裝修有日本風格,設有梳化位,地方夠大,坐得舒適。仲未到19:00,已高朋滿座,好受歡迎喎。餐牌厚厚的,食咩嘢好呢?😲📝黑松露凍蕃茄沙律📝日本炒野菜📝鐵板霜降一口牛粒📝鯛魚湯泡飯📝宇治抹茶芭菲(配)電擊雞翼.炸薯條☝黑松露凍蕃茄沙律🍅多種新鮮沙律蔬菜上排列鮮紅蕃茄再放上黑松露。沙律醬汁配合勁多黑松露,兩者嘅香氣同味道非常夾,有種清新開胃感。☝日本炒野菜野菜保存原材料嘅清甜爽脆,簡單可口,份量十足。加入不少木魚。☝鐵板霜降一口牛粒🐃鐵板熱度相當高,上檯時已散發陣陣香噴噴,一口牛肉粒口感豐富,牛味濃郁腍嫩,加上洋蔥同蔥花獨特香味,滋味十足! ☝鯛魚湯泡飯🐟🍚服務員小心幫我哋加入呈奶白色濃湯,仲溫馨提示我哋小心熱同埋如果吾夠濃湯可以加添。濃湯加進石鍋後,即刻見到"滾''起bubbles,熱點剛好燙熟鯛魚,魚肉嫩滑鮮美無骨,飯粒吸收濃湯,香濃而不膩。加埋3小碟配料,多重口感。☝電擊雞翼.炸薯條🍟電擊雞翼個名好特別,吾似炸雞翼咁油淋淋。外層似搽咗蜜糖甜甜地,仲有少少辣。第一次食冷製雞翼,有種新奇、特色同惹味
餐廳裝修有日本風格,設有梳化位,地方夠大,坐得舒適。

仲未到19:00,已高朋滿座,好受歡迎喎。

餐牌厚厚的,食咩嘢好呢?😲
📝黑松露凍蕃茄沙律

☝日本炒野菜

☝鐵板霜降一口牛粒🐃

☝鯛魚湯泡飯🐟🍚

☝電擊雞翼.炸薯條🍟
電擊雞翼個名好特別,吾似炸雞翼咁油淋淋。外層似搽咗蜜糖甜甜地,仲有少少辣。第一次食冷製雞翼,有種新奇、特色同惹味感,加咗北海道芝士嘅薯條又係另一個賣點,值得推介

☝宇治抹茶芭菲🍨
自家製雪糕,一睇就知有內涵。宇治抹茶雪糕,味濃郁又吾苦澀,香滑有厚感。再加入煙煙韌韌嘅蕨餅同小丸子,增加口感層次。底層仲有脆脆片同粉綿紅豆,令杯雪糕更豐富。餐後甜品必選

終於明白朋友典解要安哥,除左多選擇,款式新穎外,同埋價錢貼地,食物同服務質素有水準。難怪咁多人排隊嚟食啦!
  • 宇治抹茶芭菲(配)電擊雞翼.炸薯條
  • 黑松露凍蕃茄沙律
  • 鯛魚湯泡飯
2019-10-09 73 views
前幾日同左朋友去左和氣食堂到食飯,我地兩但個人叫左5款食物同埋一人一杯飲品,我地分別叫左香芒燻鴨胸沙律、牛油果芒果三文魚班戟、大阪豬扒丼、千回火烏燒雞翼和3點刺身盛,而飲品方面便叫左青蘋果奇異果梳打和我朋友叫凍紫薯鮮奶。先講講香芒鴨胸沙律先,芒果不酸且甜甜地,再夾埋加左黑醋的鴨胸的確好正。至於牛油果芒果三文魚班戟方面,味道都幾特別,幾清新,因為一般多數食開都係壽司飯多,配以班戟比較少,而且味道都不錯。大阪豬扒丼方面,啲椰菜真係好高,成坐山咁高,要分走左啲椰菜先見到個豬扒丼真面目,豬扒都大塊,大大碗,味道唔錯。千回火烏就有少少似椒鹽雞翼,而有少少辣,幾惹味。至於三點刺身盛方面,有三文魚、甜蝦、章紅魚都叫幾鮮甜,同埋份量都適中,兩個人來講啱啱好。飲品方面,我飲的是青蘋果奇異果梳打,超大杯,飲極都唔完,青蘋果味ok,但奇異果味不算特出。總括來說,和氣食堂都算是平價而高質的日本食物。
千回火烏就有少少似椒鹽雞翼,而有少少辣,幾惹味。
總括來說,和氣食堂都算是平價而高質的日本食物。
2019-10-04 94 views
係黃大仙苦惱緊食咩嘅時候見到有間幾滿座嘅日本餐廳就決定try try佢🍣三點刺身盛 $118三點分別係三文魚 章紅魚同甜蝦😝佢嗰三文魚真係好肥美厚切😚入口即溶嘅感覺真係無得頂🥺-🥗香芒燻鴨胸沙律 $65唔係好常見嘅一道菜🧐芒果好甜配上生菜好清新🥭重點係佢嘅鴨胸!!!肥瘦程度啱啱好而且好爽口🦆配上黑醋幾健康^^-🦑照燒日本魷魚筒 $78好香好blingbling嘅魷魚啊😯平時op啲魷魚得個香字但依個魷魚聞得又食得啊🤣熱辣辣好爽口 一咬就咬開到👍🏻-🌸櫻花蝦鯛魚湯泡飯 $118好足料嘅泡飯👍🏻有櫻花蝦 大海蝦同帆立貝🦐加埋啲配料入湯口感再有層次啲👍🏻-🍼特濃牛奶芭菲配雞翼薯條 $68見佢做緊推廣咁抵一於嗌埋🤣雪糕好香牛奶味🍨仲有好多粒白玉🍡 真係好抵呀依個set🤣
係黃大仙苦惱緊食咩嘅時候

入口即溶嘅感覺真係無得頂🥺

🥗香芒燻鴨胸沙律 $65
唔係好常見嘅一道菜🧐
芒果好甜配上生菜好清新🥭
重點係佢嘅鴨胸!!!
肥瘦程度啱啱好而且好爽口🦆

雪糕好香牛奶味🍨
仲有好多粒白玉🍡
真係好抵呀依個set🤣

2019-10-02
$250 (Dinner)
  • 照燒魷魚筒
  • 鯛魚湯泡飯
  • 香芒鴨胸沙律
2019-10-03 86 views
今日再次嚟食呢間黃大仙既高質日式料理,保持住一貫咁出色!芒果三文魚蟹籽沙律芒果超級甜同埋有唔同深淺既黃色,所以應該係新鮮芒果切粒唔係罐頭,三文魚亦都相應切粒,每食一啖沙律都幾乎可以食到有三文魚同芒果,好fresh同開胃,作為前菜一流!軍艦5點見到呢款軍艦5點都係用一D貴價材料做既,所以就決定試下。紫菜仲微脆唔會淋哂,基本上全部材料都好新鮮,尤其係海膽同埋拖羅碎,令人回味無窮而且魚既油香一直停留係口入面,海膽好鮮味,一D都唔會苦!白身魚薄切2點白身魚其實即是油甘魚同埋章紅魚既刺身,魚香一流亦都冇咩筋,食落口好juicy同埋新鮮,配合埋酸汁岩岩好中和到魚既少少腥,好新鮮同特別既刺身!金蒜燒日本米茄子金蒜燒得超級香,燒到脆身而蒜味勁出,配合埋茄子食好夾,自己一個人都可以食到一條!白咖哩鳥冬面頭加咗忌廉,一嚟既時候搞咗兩下已經開始聞到有咖哩味,鳥冬好滑同埋彈牙,再加埋跟餐炸到脆卜卜既日式雞球,好滿足既一個鳥冬呀!最後就係抹茶阿法奇朵,抹茶味好濃而且跟埋既抹茶漿一齊食口感豐富,唔會太甜又食到好濃郁既抹茶口味,好正!
今日再次嚟食呢間黃大仙既高質日式料理,保持住一貫咁出色!

芒果三文魚蟹籽沙律

軍艦5點

白身魚薄切2點

金蒜燒日本米茄子

白咖哩鳥冬

2019-09-28 267 views
嚟到黃大仙中心,好多舖頭都有位,見到呢間好多人等,反正唔肚餓拎咗飛行陣街等menu超級多刺身壽司,種類同選擇令人眼花花,叫咗個前菜過口癮先一上到嚟,隻顏色已經好搶眼,令我胃口大開薄薄嘅pancake皮包住滿滿嘅餡料,有厚切三文魚,芒果,牛油果同蟹柳,最後上面有蛋黃醬同埋多到瀉嘅蟹籽每種配料都有種新鮮感,夾埋一齊甜蜜肥美但唔油膩,食到好滿足安格斯牛扒黑醋沙律同樣好開胃,下面墊底有沙律菜,粟米粒同番茄仔,上面係牛扒切塊,再淋上酸甜嘅黑醋汁牛扒本身簡單嘅黑椒調味,煮得剛好又夠粉嫩,加埋生菜一齊食好fresh鯛魚湯泡飯用咗刺身級鯛魚,中間插住有菠菜卷同烤過嘅白芝麻店員詢問我哋使唔使幫我哋落,之後就逐一加入好似飯素嘅玄米脆脆,蔥花最後倒入奶白色嘅鯛魚湯當個湯同石鍋撞擊嘅時候,不斷冒起好多滾燙嘅泡泡,感覺到整個泡飯熱辣辣刺身鯛魚片本身帶微粉,淥熟後呈白色魚肉望落白滑,食落鮮甜,整體感覺好濃郁,鍾意食魚嘅朋友仔唔好錯過千回火鳥係雞中翼同雞尖痴住嘅部位,烤到金黃色嘅雞皮咬落焦脆,入面嘅雞肉都幾滑,亦可以加上檸檬汁白咖喱烏冬上面有一層厚厚嘅薯仔忌廉,撒上黑芝麻,另外上嘅係炸雞件烏冬質地幼滑彈牙,入面嘅咖
牛油果芒果三文魚班戟

一上到嚟,隻顏色已經好搶眼,令我胃口大開
每種配料都有種新鮮感,夾埋一齊甜蜜肥美但唔油膩,食到好滿足

安格斯牛扒他他沙律(黑醋)

鯛魚湯泡飯

鯛魚湯泡飯用咗刺身級鯛魚,中間插住有菠菜卷同烤過嘅白芝麻

最後倒入奶白色嘅鯛魚湯

刺身鯛魚片本身帶微粉,淥熟後呈白色

千回火鳥

白咖喱烏冬

烏冬質地幼滑彈牙,入面嘅咖喱有肉碎,係日式辛口咖喱

青蘋果奇異果梳打有成支lemonade倒插咗係杯嘢飲度,好有型
飲落口味幾清新,果味唔係特別重,但真好好大杯

青蘋果奇異果梳打

最後嘅紫薯鮮奶好香,飲落仲有少少紫薯蓉嘅質感
熱紫薯鮮奶
2019-09-26 3442 views
哩間街坊小店我地6點幾到入到去,都已經見到好多人,入面位置好大好闊落,一入去已經聞到好大陣鼓油味,係日本既味道,好正🤗🤗急不及待搵個位坐低先!香芒煙鴨胸沙律$65哩個沙律意想吾到咁好味,如果你都鐘意食鴨胸必點!芒果鮮甜同埋黑醋汁,酸酸地,岩哂開胃,沙律菜都好新鮮👏🏻👏🏻同埋份量都好大,絕對性價比超高👻👻海膽三文魚鮮蝦戀海膽點解可以咁好味架😱😱有無人可以答我!佢絕對吾無平時出面出水/苦既味道!係勁鮮甜,係個口度融化左咁😇😇仲有三文魚同鮮蝦,全部都係我最愛,點抗拒到🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️哩個絕對係必對啊!海膽章紅魚花戀如果鐘意食章紅魚既人可以叫哩個,我個人比較鐘意食三文魚同鮮蝦🥰🥰大板豬排丼哩個飯超高質!吾會過咸過甜,較得岩岩好😭仲要有我最愛沙律醬,兩個人一定食吾哂碗飯,份量有d多😂不過超推介,抵食又好味,性價比之王!3點刺身盛有章紅魚,蝦,三文魚!三文魚厚切到食2塊都飽飽地!仲新鮮過平時係出面食果d啊😆😆下次想試埋個5點,好似好正!特濃牛奶芭菲加電擊雞翼加薯條都係$68, 好抵食!仲要有我最愛既小丸子💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️食完飯完最滿足啦!

香芒煙鴨胸沙律$65

海膽三文魚鮮蝦戀

海膽章紅魚花戀

大板豬排丼

3點刺身

2019-09-24
$200 (Dinner)