之前已經久仰佢嘅大名喇,我有好多朋友都話佢奶蓋好好飲!今次終於路過旺角可以試吓佢🤤由門面可以見到好有復古嘅感覺,牆邊仲掛咗好多茶葉罐咁~入邊廚房都幾大幾寬敞㗎,又可以俾你睇到佢哋嘅衛生情況😛我就叫咗最出名嘅香草籽與鹹奶油布蕾第一啖飲落去啲芝士真係好rich❤️❤️❤️而且好濃味鹹鹹地咁,超正呀頭果5、6啖其實都係飲唔到茶嘅但係奶蓋真係太好味,會食到啲奶蓋係混合晒香草秄係入邊,茶底亦都會見到~面頭仲有啲好似燒焦過咁,個奶蓋係飲好多啖都唔會撈勻,證明佢好thick呀🤪山地伯爵奶蓋,店員話係會比較light啲嘅,果然奶蓋冇咁重口味,但係就有好香嘅伯爵茶味,亦都係另一傑作我一定會再回購!!!

香草籽與咸奶油布蕾

我一定會再回購!!!
香草籽與咸奶油布蕾
2019-03-06 56 views
萬波算係比較新嘅台式飲品店,上年十二月中先開業,裝修好靚好懷舊,好適合港女去打卡。啲店主好好服務,好有耐性慢慢同你介紹唔同嘅野飲,推介啲岩你口味嘅飲料,某啲野飲會建議飲微糖,令杯野飲唔會太甜好難入口。香草籽與鹹奶油布蕾係香港嘅限定款式,見限定就梗係要試試,杯野有奶蓋係面,學喜茶咁,不過唔夠喜茶多奶蓋,味道唔錯嘅,但攪拌左啲奶蓋淡左就失色左啲,唔攪拌飲會比較好!台式飲料店咁大競爭,唔個萬波生唔生存到呢?
台式飲料店咁大競爭,唔個萬波生唔生存到呢?
試過萬波奶茶,赤柚與山地伯爵。自己習慣少糖甜度,店員也會介紹比較推薦的溫度與糖度搭配。這家的飲品總體都偏向於清爽口感,不會覺得喝完太膩,也沒有廉價奶精味。赤柚與山地伯爵的赤柚香味非常舒服,奶蓋不厚所以和茶底融合度比較好。今天選了大青梅果綠加愛玉,無糖冰飲狀態下梅味是主調,偏酸一些但爽口解膩。但還是最喜歡赤柚與山地伯爵😘兩次在這裡點單或者等飲品的時候都有聽到店員很耐心和詢問推薦的顧客介紹飲品原料、口味差異,印象好好。店舖面積不大但裝潢風格都幾清新舒服,且入門口有無障礙坡道令人覺得考慮很周到👍以後還會常常光顧✌️
大青梅果綠+愛玉
TakeAway
大青梅果綠+愛玉
  • 赤柚與山地伯爵
2019-02-28 131 views
呢個二月中開始,差不多日日出街食晚飯,所以每次食完飯都要散下步,行返兩三條街消化下,除咗消下脂,仲可以周圍睇下有乜新嘢同美食可以品嚐,當然行到咁上下就要飲返杯嘢解下渴~所以今日我終於飲到佢~"萬波"其實我想飲好耐,但行過幾次都摸門釘~今次終於可以見下佢入面嗰樣,唔洗淨望閘門分別有芝丶茗丶果丶濃同季,較特別係芝,四款𥚃面,有三款茶飲係唔常見的,都成為店內的推薦名單佢個制茶空間好大,用咗鋪面三分二面積,而擺設亦用上好多茶葉罐,放在玻璃層架上,有D古舊感,連制服都著到好似以前D茶檔師傅咁~萬波奶茶丶波霸奶茶同香草籽與鹹奶油布蕾。布店員貼會心建議糖度同甜度,教你如何飲用,務求令你嚐到最佳味道~奶茶茶味濃郁,奶味平均,甜度冰度全都可自選,分別有中杯同大杯,但有幾款就只有一個size。杯蓋有個開口,可以就咁飲到D奶蓋~滿滿奶蓋灑上雲呢拿籽,仲有陣陣咸香配埋紅茶一齊飲,係絶佳配搭,這間在用茶方面較上盛,愛茶者必試
2019-02-24 122 views
香港開左有咁多間飲品店,本人認為萬波係其中一間好飲既台式奶茶店~第二次黎光顧小店~由於太多種類唔知揀邊款飲品好,所以問左店員既推薦或出名既飲品~第一次飲既時候,由於奶蓋賣矖,所以叫左烏龍加珍珠奶茶少甜少冰, 飲落偏苦~今次店員誠意推薦了佢地最出名既奶蓋飲品,所以試左奶蓋烏龍珍珠奶茶~果然無介紹錯,芝士奶蓋唔太膩,珍珠size 適中又唔太甜, 溝埋一齊好好飲~價錢OK, 唔算平唔算貴~得閒經過旺角既朋友,值得一試喔!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
Type of Meal
Tea
2019-02-24 72 views
啱啱農曆新年嘅時間,去完台中。但因為撞正新年,好多鋪頭都冇開。結果今日行行下旺角,竟然畀我發現呢一間呢黎至台中嘅飲品店~萬波紅茶🤑,係來自台中的台飲過江龍!聽聞佢出名用台灣本土種植的紅茶沖製飲品,因此注重茶底的人一定喜歡。😊香港分店嘅裝修幾有特色,店內放置咗好多個裝著茶葉嘅大樽做擺設,令人對佢哋嘅茶葉類飲品特別有興趣。🙈不過飲品嘅選擇唔多。但為咗怕夜晚瞓唔著,所以揀嚟揀去,最後都係叫咗我最鍾意嘅檸檬冬瓜,加咗波霸珍珠。店員會好貼心問你需唔需要更改甜度,或者冰量。👍整體嚟講唔算有好大嘅驚喜,但相信會係一間有潛力嘅台飲店✌

整體嚟講唔算有好大嘅驚喜,但相信會係一間有潛力嘅台飲店✌
2019-02-23 147 views
款式都是有心思的配搭,適合追求新鮮感的。.💖 #赤柚與山地伯爵 // $30起初怕味道很奇怪...柚子跟奶蓋,不怕會腹瀉?!但非常喜愛伯爵茶,於是決定拼死一試 😂表面的奶蓋稍微烘過,像 creme brulee。剛喝一口,覺得滿驚喜的。奶蓋不算厚實 (一會兒就開始往下沉了),奶蓋裡有絲絲柚子皮,所以奶香之中會嚐到甘苦,配搭幽香的伯爵茶,很 refreshing 🌿.💖 #香草籽與鮮奶油布蕾 // $30這款芝士奶蓋感覺比赤柚伯爵的醇厚,仔細一看就發現奶蓋裡面全都是香草籽,鹹香的奶蓋跟清新微澀的紅茶很搭。建議選微冰微糖。.💖 #黑糖珍珠鮮奶 // $29黑糖帶焦香,珍珠很煙韌,可惜不能減糖。.❤️ #蔗香煙熏烏梅 // $23 for M其實就是酸梅湯的味道,不太嘗到蔗/煙熏味,但挺開胃的。- - - - - - ‎- - - - - - - -👍🏻 店員都很有禮貌,還會為選擇困難的客人作推介 😆👎🏻 價錢較一般珍奶店貴,雖然跟其他過江龍店差不多- - - - - - - ‎- - - - - - - -IG@fisweet
款式都是有心思的配搭,適合追求新鮮感的。
💖 #赤柚與山地伯爵 // $30
起初怕味道很奇怪...柚子跟奶蓋,不怕會腹瀉?!
但非常喜愛伯爵茶,於是決定拼死一試 😂
表面的奶蓋稍微烘過,像 creme brulee。
💖 #香草籽與鮮奶油布蕾 // $30
建議選微冰微糖。
💖 #黑糖珍珠鮮奶 // $29
黑糖帶焦香,珍珠很煙韌,可惜不能減糖。
❤️ #蔗香煙熏烏梅 // $23 for M
其實就是酸梅湯的味道,不太嘗到蔗/煙熏味,但挺開胃的。
- - - - - - ‎- - - - - - - -
👍🏻 店員都很有禮貌,還會為選擇困難的客人作推介 😆
👎🏻 價錢較一般珍奶店貴,雖然跟其他過江龍店差不多
IG@fisweet
2019-02-12 78 views
行過幾次都無試過,其實都有D好奇,咁啱想飲,都想試下。於是買左招牌哩款~香草籽與咸奶油布蕾表面其實係好靚,輕輕燒左下咁樣,好吸引。同埋佢個杯蓋係特別既,同其他飲品店係唔同。店員叮囑要呷一口面層既芝士。D芝士真係幾特別喔,少少芝士鹹味,好creamy好厚實。嗒多兩嗒,會感覺食到D香草籽,因為有少少似食到沙咁感覺 XD 而直接飲下面D茶,係幾濃都有茶香。攪勻之後就無咩特別,係正常水平既奶蓋茶口味。佢既裝修都幾特別,好似D台灣鄉村診所咁樣,有D搞笑。
行過幾次都無試過,其實都有D好奇,咁啱想飲,都想試下。
於是買左招牌哩款~香草籽與咸奶油布蕾

店員叮囑要呷一口面層既芝士。
而直接飲下面D茶,係幾濃都有茶香。

攪勻之後就無咩特別,係正常水平既奶蓋茶口味。

佢既裝修都幾特別,好似D台灣鄉村診所咁樣,有D搞笑。
2019-02-09
Waiting Time
15 Minutes (TakeAway)
  • 香草籽與咸奶油布蕾,
2019-02-12 125 views
工作完,準備沿彌敦道回公司發現新開張的過江龍台式飲料店 於是與同事一齊試 過下口癮 叫左鳴光蜜金桔 加粉圓 原來粉圓是黑色的😑我以爲是透明 條狀的那一種 有點失落 總括 雖然點了無糖 但本身金桔已經有甜度粉圓口感很Q 但不能咬 因為太細粒同飲飲下會好口乾 有機會試下不加粉圓
工作完,準備沿彌敦道回公司
發現新開張的過江龍台式飲料店

鳴光蜜金桔

總括 雖然點了無糖 但本身金桔已經有甜度
粉圓口感很Q 但不能咬 因為太細粒

同飲飲下會好口乾
有機會試下不加粉圓
最近又開左好多新茶店,真係有排試😂 因爲早排飲得太多黑糖乜乜有啲膩,今次依間有新驚喜!係黎自台灣嘅萬波島嶼紅茶專門店~。主打茶赤柚與山地伯爵,揀左台灣種植嘅紅茶,配上伯爵茶打成嘅芝士奶蓋,加上絲絲西柚果皮,口感好清新~奶蓋好綿滑,飲到好香嘅伯爵茶香😆伯爵茶控表示好滿意♥️。香草籽與鹹奶油布蕾,聽個名都覺得好好味🤤 厚綿嘅芝士奶油加入香草籽,搭配烏龍茶味道都幾夾好好飲😋 可以按個人喜好搭配紅茶或綠茶~。除左幾款主打茶同大熱黑糖珍珠鮮奶,依度係台灣必飲嘅有檸檬愛玉飲同冬瓜露😍 一定要再黎試試!

2019-01-31 90 views
旺角萬波飲品選擇都算多,雖然店舖細細,但裝修都好靚#烏龍粉圓鮮奶(L) 💰30起初真係唔知點揀,究竟飲邊一款好?店員好有耐性解答問題👍值得一讚👍價錢便宜,相比其他店舖飲品份量都好多,L size 勁大杯,一個人完全飲唔曬🥺飲每一啖都有好多粉圓,粉圓好有咬口,夠煙韌,甜度岩岩好,個人非常推薦👍👍👍但個人唔太中意烏龍茶味😕,可能真係揀錯🤦🏻‍♀️紅茶底應該會較好。見有好多人推薦奶蓋,下次會試奶蓋‼️
旺角萬波
飲品選擇都算多,雖然店舖細細,但裝修都好靚

#烏龍粉圓鮮奶(L) 💰30

起初真係唔知點揀,究竟飲邊一款好?
店員好有耐性解答問題👍值得一讚👍
見有好多人推薦奶蓋,下次會試奶蓋‼️

2019-01-27
搭巴士成日經過呢度,見佢裝飾幾文青又唔係好多人排隊,就買咗杯黎食。紅茶鮮奶 $25聽講佢用台灣島嶼紅茶,究竟有什麼特別呢?因為係熱飲所以視覺上什麼都睇唔到,但味道就完美感受到個分別啦。紅茶茶底特別濃,感覺就好似一個杯放咗4-5包茶包咁,但一D都唔苦,D奶撞埋一齊好滑,加上我叫無糖,更加能夠感受杯飲品嘅真味。熱飲飲完成個人暖笠笠,整體份量調配都算係好適中,下次會試埋烏龍茶,但呢次嘅體驗我覺得可以列入旺角TOP3。最正係佢有大細杯之分,夏天可以瘋狂飲奶茶,哈哈哈

紅茶鮮奶 $25
紅茶鮮奶

聽講佢用台灣島嶼紅茶,究竟有什麼特別呢?

最正係佢有大細杯之分,夏天可以瘋狂飲奶茶,哈哈哈
紅茶鮮奶
呢杯嘅甜度同冰度係根據店家嘅建議去點嘅。類似係微糖少冰,如果想跟我飲的話就記得問返個店員佢地嘅建護甜度同冰度係咩喇。先講一下茶底係伯爵茶,味道都幾香濃唔會話比其他味道蓋過左。而個芝士奶蓋份量都唔少,有成三分之一杯咁多。柚子味都合理地濃,而且感覺幾清新,解左芝士奶蓋果隻膩。芝士味就唔算好出,咸味出啲,唔係好飲到芝士啦。整體黎講,我就認為呢個配答幾平衡,而且落足料去整,各方面都好滿意。而服務方面,落單嘅哥哥都幾有禮貌,而且仲比左啲suggestion比人。感覺都幾有心。幫襯嘅時候仲係開張無耐,希望呢份熱誠可以keep住。
2019-01-20 53 views
經過見到有間新開嘅嘢飲~吸引到我嘅地方係佢啲茶葉罐~我個人特別鐘意飲茶~見到咁多茶葉罐就知佢啲茶係用茶葉沖唔係用粉~啱啱新開,未見有人龍~企喺門口揀咗一陣子~決定飲赤柚與山地伯爵可惜已經賣晒...仲要等下個月先有得再飲...於是我哋就問店員有咩好介紹店員介紹咗我哋飲~香草籽與鹹奶油布蕾製作需時~喺等待期間我哋就影吓相啦~留意到環境都幾乾淨整齊~清楚睇到佢哋製作過程裏面沖茶嘅地方好似煮嘢食嘅廚房咁大咁誇張~好喇~終於等到我杯嘢喇~店員有提示我哋先飲咗面頭層奶蓋先~準備飲時聞到好香嘅味道~個奶蓋的確好好味~好香焦糖味,又有少少鹹,一啲都唔怪~再搞勻佢飲~好好飲~好滑茶味好香~確係好飲,不過應該幾肥~下次一定要試到赤柚與山地伯爵~
經過見到有間新開嘅嘢飲~
吸引到我嘅地方係佢啲茶葉罐~

我個人特別鐘意飲茶~
見到咁多茶葉罐就知佢啲茶係用茶葉沖唔係用粉~

啱啱新開,未見有人龍~
企喺門口揀咗一陣子~

決定飲赤柚與山地伯爵
可惜已經賣晒...仲要等下個月先有得再飲...
於是我哋就問店員有咩好介紹
店員介紹咗我哋飲~
香草籽與鹹奶油布蕾
製作需時~喺等待期間我哋就影吓相啦~

留意到環境都幾乾淨整齊~清楚睇到佢哋製作過程
裏面沖茶嘅地方好似煮嘢食嘅廚房咁大咁誇張~

好喇~終於等到我杯嘢喇~

店員有提示我哋先飲咗面頭層奶蓋先~
準備飲時聞到好香嘅味道~
個奶蓋的確好好味~好香焦糖味,又有少少鹹,一啲都唔怪~
再搞勻佢飲~好好飲~好滑茶味好香~

確係好飲,不過應該幾肥~
下次一定要試到赤柚與山地伯爵~
  • 香草籽與鹹奶油布蕾
『萬波』本為台灣人氣紅茶店🏝,主打各款以優質紅茶為茶底的台式飲品🥤,但現在只要去旺角也可以嚐到喇📍!作為紅茶專門店🌟,茶葉都是從台灣直送到港🛬,店內提供了4款不同的茶底供選擇🧐,分別有紅茶❤️、青茶💚、綠茶🍵及烏龍🐲,而且飲品種類也不算少😳。店內裝潢帶了一點的復古風😌。更以不同的茶葉罐作為裝飾🌱。🔹萬波黑糖珍珠鮮奶🖤透過小小的窗口看著店員沖調🤓,看到他專心及專業的態度✨,更有信心👍🏽。珍珠份量蠻多😲,口感也算煙韌😍,與入口香滑的鮮奶成了絕配💘,甜味不是死甜😋,帶有點點黑糖獨有的香氣💖,不過黑糖味略為蓋過了奶香味🤔。💭總結整體感覺還不錯👌🏽,不過味道始終偏甜🍭,下次還是回來試試其他的吧😏~
黑糖珍珠鮮奶

店內裝潢帶了一點的復古風😌。

更以不同的茶葉罐作為裝飾🌱。

🔹萬波黑糖珍珠鮮奶🖤

💭總結
2019-01-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$29 (Last Night Supper)