2024-10-17 341 views
平時lunch time經過都見到好多人等位今次12點幾尚早 等咗兩枱就有位😃值得一讚係店員好快手又好醒落單會問係咪兩個人食 知道啲嘢會share落完單之後自動被杯水洗餐具又主動俾兩個碗仔 真係好識做👏🏼本身餐牌啲嘢價錢都好親民仲要見到每碗粉麵都勁大碗 飽到😮‍💨招牌菠蘿包 ($22)一嚟到已經見到切開咗兩份🤩方便我哋share 入面有流心蛋蕃茄同埋極邪惡嘅牛油!所有嘢夾埋勁好食 好菠蘿包又脆流心蛋同埋蕃茄都好Juicy秘製撈米線 ($51)呢個簡直係份量十足有豬扒、紅腸、餐肉同埋青瓜撈米線加咗啲芫荽 個醬有少少辣吊味涼拌style 米線做得爽口👍🏼唔係好重口味 味道啱啱好食得辣可以加佢個辣椒油 都唔錯都有好多餸 兩個人share啱啱好!冰花奶茶 ($22, 粉麵加配價 $18)冰花奶茶即係啲冰變咗碎冰飲落就會好似食緊奶茶刨冰咁個茶底好香濃 比想像中好飲雖然唔記得叫少甜 但係又唔係話勁甜睇落又好似唔係好大杯 但飲晒又好飽😂叫呢兩樣嘢share 加一人一杯飲品真係飽到嘔 性價比十分高👏🏼

平時lunch time經過都見到好多人等位
今次12點幾尚早 等咗兩枱就有位😃
值得一讚係店員好快手又好醒
落單會問係咪兩個人食 知道啲嘢會share
落完單之後自動被杯水洗餐具
又主動俾兩個碗仔 真係好識做👏🏼
本身餐牌啲嘢價錢都好親民
仲要見到每碗粉麵都勁大碗 飽到😮‍💨

招牌菠蘿包 ($22)
一嚟到已經見到切開咗兩份🤩
方便我哋share 入面有流心蛋蕃茄
同埋極邪惡嘅牛油!
所有嘢夾埋勁好食 好菠蘿包又脆
流心蛋同埋蕃茄都好Juicy

秘製撈米線 ($51)
呢個簡直係份量十足
有豬扒、紅腸、餐肉同埋青瓜
撈米線加咗啲芫荽 個醬有少少辣吊味
涼拌style 米線做得爽口👍🏼
唔係好重口味 味道啱啱好
食得辣可以加佢個辣椒油 都唔錯
都有好多餸 兩個人share啱啱好!

冰花奶茶 ($22, 粉麵加配價 $18)
冰花奶茶即係啲冰變咗碎冰
飲落就會好似食緊奶茶刨冰咁
個茶底好香濃 比想像中好飲
雖然唔記得叫少甜 但係又唔係話勁甜
睇落又好似唔係好大杯 但飲晒又好飽😂

叫呢兩樣嘢share 加一人一杯飲品
真係飽到嘔 性價比十分高👏🏼
2024-10-07 499 views
呢間冰室由元朗開到觀塘食咗好多年水準依然keep到好多嘢都好好味莞茜湯底勁好飲滷水雞翼好入味其次最愛喇沙湯底鮮油奶多又係勁好食咸牛肉芝士豬仔包都好食奶茶茶味好出又好飲
呢間冰室由元朗開到觀塘
鮮油奶多又係勁好食
咸牛肉芝士豬仔包都好食
奶茶茶味好出又好飲
2024-10-05
$70 (Lunch)
香港非常出名遊客茶餐廳,每日午餐都長長人龍,非常多棒場客!!主打各款麵食及包點,非常地道!! 🧳- 豬膶牛肉莞茜皮蛋米線 HK$51 🍜莞茜控必叫!!份量非常誇張大大碗盤!!豬膶脆爽無臭味,熟度剛剛好仍保持到細嫩口感。牛肉柔軟順滑,微微肉香。超多莞茜皮蛋,啖啖都充滿莞茜清香,超幸福!!
豬膶牛肉莞茜皮蛋米線

- 豬膶牛肉莞茜皮蛋米線 HK$51 🍜
$55 (Lunch)
豬膶牛肉莞茜皮蛋米線
2024-09-27 573 views
行過諗住搵早餐食,見佢門面好似幾吸引,正常茶餐廳feel, 10:00am 入到去搵早餐牌好正常丫😅點知將個餐牌反轉再反轉都搵唔到一個早餐,原來呢度係冇早餐的。見到入邊餐牌有正常茶餐廳湯粉麵,亦有啲特色湯粉麵,又有啲包類三文治類。最後我揀咗一個招牌菠蘿油+凍奶茶。凍奶茶: 有茶味(叫咗佢少冰少甜又做得到👍)招牌菠蘿油:熱辣辣脆卜卜,流心蛋一流。😋 見隔籬枱,叫咗個紅腸雞翼出前一丁麵!都好鬼正,等我下次再去食先。😅
凍奶茶: 有茶味(叫咗佢少冰少甜又做得到👍)
招牌菠蘿油:熱辣辣脆卜卜,流心蛋一流。😋
  • 凍奶茶
  • 招牌菠萝包
2024-09-18 775 views
睇TVB後去了觀塘試食,搭MTR觀塘站落車,行5-10分鐘就到,舖內坐唔多,比較緊迫,下午茶時候都幾多人,叫了招牌芝士鹹牛肉蛋豬仔包,豬膶魚肉米粉芫荽湯底,豬扒芝士腸麵。食物質素
睇TVB後去了觀塘試食
2024-08-22
2024-08-25 887 views
午飯時間都排住長長人龍,不過食飯時間排20分鐘算係值。湯粉麵算係出色。有几款湯底可以揀。試咗芫荽皮蛋湯底牛肉豬膶米線,份量十足,味道十分可以。牛肉嫩,豬膶熟得啱啱好。芫荽皮蛋湯底亦好味,芫荽份量十足,皮蛋大大件,食完唔口渴鍾意芫荽嘅,唔好錯過。另外蕃茄湯豬扒雞翼米線亦十分出色,豬扒大大塊剪開,一啲都唔柴,雞翼亦好味,唔係嗰啲一睇就知鹵過時,一夾就溶溶爛爛嘅蕃茄打成蓉,冇一塊塊蕃茄,但清清爽爽,唔咸口,冇話強加好多茄膏茄醬人工加重味道,如果連埋通粉食,絕配。但呢度配飲品要加$12,比其他茶餐廳小貴。去開附近可以再試。
午飯時間都排住長長人龍,不過食飯時間排20分鐘算係值。

湯粉麵算係出色。有几款湯底可以揀。

試咗芫荽皮蛋湯底牛肉豬膶米線,份量十足,味道十分可以
。牛肉嫩,豬膶熟得啱啱好
。芫荽皮蛋湯底亦好味,芫荽份量十足,皮蛋大大件,食完唔口渴
鍾意芫荽嘅,唔好錯過。

但呢度配飲品要加$12,比其他茶餐廳小貴。

去開附近可以再試。

Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
2024-08-23 947 views
今次試咗檳城喇沙湯肥牛出前一丁,真係非常驚喜!呢個即食麵加咗喇沙湯,湯底有濃郁嘅椰漿味道,辣度岩岩好,肥牛煮得岩岩好,嫩滑又有咸香味,肥牛又唔會太老太硬,整體口感非常豐富。配搭嘅凍奶茶亦都非常好。奶茶味道香濃,甜度適中。整體而言,呢個組合既有新意又夠滿足,值得一試!

配搭嘅凍奶茶亦都非常好。奶茶味道香濃,甜度適中。

整體而言,呢個組合既有新意又夠滿足,值得一試!
Delivery
我嘅最好味冰室!完全係觀塘飯堂、極低食之選!每次嚟到都一定有人排隊,但排得好快,侍應都安排得好周到,認人好叻,做嘢上心。斷斷續續,隔幾個月先食,食咗四次,第三次已經認到了~ 有啲客真係成日食,見到佢哋係記得個客叫乜,好親切試過晒佢所有包,全部都好好味,必食兩款!Top 1 沙嗲牛肉豬仔包 毫不吝嗇,勁多料,啖啖沙嗲牛夾喺脆嘅熱狗包入邊!啲沙嗲牛好濃味、多醬!因為佢個包烘到好脆,啲芝麻食到好香(今次冇食到、用返張舊相(左下角))Top 2 招牌菠蘿包超脆菠蘿包加片牛油,添加少少奶油香,再夾返住蕃茄同蛋,好Fresh!建議即上即食,免得片牛油溶晒,少咗冰火交融嘅口感。但如果怕太油膩都可以等佢溶咗啲先食,都一樣好好味嘅!另外麵款必食!Top 1 秘製撈米線同樣毫不吝嗇,勁多料!又有豬扒、又有紅腸、午餐肉、青瓜,食極都食唔完每次都要分一半。好喜歡有一大堆肉類,但有青瓜夾雜着,可以解除下膩感,好fresh。啲豬扒係醃得好入味、午餐肉同紅腸正常味道,咁多料又好味,好抵食!個麵有啲醬汁同埋啲炸蒜粒撈埋一齊,好惹味。不過佢偏濃味,可能有人會嫌鹹、同油~(今次冇食到、用返張舊相(分咗一半))

試過晒佢所有包,全部都好好味,必食兩款!

Top 1 沙嗲牛肉豬仔包

毫不吝嗇,勁多料,啖啖沙嗲牛夾喺脆嘅熱狗包入邊!
啲沙嗲牛好濃味、多醬!

因為佢個包烘到好脆,啲芝麻食到好香

(今次冇食到、用返張舊相(左下角))

Top 2 招牌菠蘿包

招牌菠蘿包

另外麵款必食!
Top 1 秘製撈米線

每次都要分一半。
個麵有啲醬汁同埋啲炸蒜粒撈埋一齊,好惹味。

不過佢偏濃味,可能有人會嫌鹹、同油~
(今次冇食到、用返張舊相(分咗一半))
秘製撈米線

2024-07-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$36 (Lunch)
招牌菠蘿包
秘製撈米線
沙嗲牛肉豬仔包
作為經常性幫襯嘅顧客今次真係好失望,咁多間分店第一次出現店員歧視,從入座開始,該名女店員一直說普通話,表達過唔識普通話照樣繼續講,全個過程點餐埋單一直説普通話,但是和其他客人說廣東話,體驗感極差😡到最後問佢點解一定要講普通話,亦裝作不回答,貴店是如何培訓員工?本地客人都需要講普通話嗎?真係感覺到好失望,由元朗分店開始支持,食物質素係有水準,但係今次嘅服務態度真係不會再次光顧,歧視顧客無法溝通👎🏻
2024-07-20
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$60 (Lunch)
2024-07-15 1723 views
因為公司在這附近,所以經常來光顧這家熱門的冰室。之前各種招牌菜式也都吃過了。今天特意試一下他們的招牌菠蘿包,可能是下午茶時間關係,現場的人不是很多,冰凍奶茶先上,冰的份量和甜度剛好。主角招牌菠蘿包,因為太大的關係,我一開始用的是筷子吃了一半,之後途手把另外一半拿起慢慢品嚐,招牌菠蘿包口感蓬鬆,就是牛油和煎蛋不能很完美融合在一起,可能因為肚子餓,也很快速地就把它幹完了,價錢還可以了,給個中肯的好評!隨意再來!
2024-07-15
$50 (Tea)
華嫂一直都好出名,有好多旅客會特登嚟食華嫂~ 而我一直都覺得自己好好彩,可以錦輕易地食到華嫂,起碼唔使搭飛機 (笑)華嫂最最最吸引我既系鮮油腿菠蘿包!好多茶記都有菠蘿油,但系華嫂既呢個搭配系另一個層次,菠蘿包甜甜地加上鹹鹹地既火腿,裡面既牛油唔會太多,夠香又唔會太膩,完美平衡,好邪惡但真系好滿足!除了鮮油腿菠蘿包,個人都好推薦鮮油奶多,如果第一次嚟可以叫哂呢兩款嚟試,但我自己就好少會一齊叫呢兩樣嘢,因為兩樣都好邪惡 (笑)華嫂既麵份量好大,同埋啲餸好足料,鮮牛肉唔系得幾塊,而系成個面鋪到滿一滿既牛肉,豬排亦都系大大塊既,性價比好高,女仔其實1個餸都夠,如果食2個餸,建議可以擇牛肉或者豬排加2隻雞翼,豬排加牛肉絕對會太飽!鮮油腿菠蘿包 HK$22鮮牛肉通粉(清湯) HK$34加餸: 雞翼2只 HK$14鮮牛肉米粉(清湯) HK$34加餸: 豬排 HK$19香港冰室好多,最愛絕對系華嫂!

鮮油腿菠蘿包 HK$22

鮮牛肉通粉(清湯) HK$34
加餸: 雞翼2只 HK$14
鮮牛肉通粉清湯 + 雞翼2只

鮮牛肉米粉(清湯) HK$34
加餸: 豬排 HK$19
鮮牛肉米粉 + 豬扒

香港冰室好多,最愛絕對系華嫂!
2024-07-10
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$55 (Lunch)
鮮牛肉通粉清湯 + 雞翼2只
鮮牛肉米粉 + 豬扒
  • 鮮油奶多
2024-05-16 1496 views
每個禮拜最少食一次🥢每次必食豬膶牛肉芫茜皮蛋米線🍜加埋佢哋自家製嘅辣椒油🔥簡直就係無敵好味😋而且份量好足🤤夥計服務態度又好👍🏻誠意推薦🉐值得一試
每個禮拜最少食一次🥢
每次必食豬膶牛肉芫茜皮蛋米線🍜
加埋佢哋自家製嘅辣椒油🔥
簡直就係無敵好味😋
而且份量好足🤤
夥計服務態度又好👍🏻
誠意推薦🉐值得一試

2024-03-28 1124 views
每次經過華嫂冰室都係好多人!客食多!外賣又多!避免等位,我們只好外賣吧!香煎豬扒烏冬幾好食!清甜湯底,大大塊厚切豬扒,已經切了好幾件,方便大家食用!奶茶又夠滑!下次有機會要試埋堂食先!😊🙃😉😉
每次經過華嫂冰室都係好多人!客食多!外賣又多!
避免等位,我們只好外賣吧!

奶茶又夠滑!

下次有機會要試埋堂食先!😊🙃😉😉
2024-01-15 1373 views
收藏夹里躺了好久的华嫂,今天借着来观塘办事的机会来吃早餐周一早上9点过,店里还有很多堂食位,也有很多打工人来拎外卖招牌菠萝包实至名归,外皮酥脆,吃的时候都会掉渣,里面夹煎蛋和番茄真的好靓奶酱多和柚子蜜中规中矩,无功无过一个人吃了50多一点吃的很饱,因为现在人不多店员也很热情友善
收藏夹里躺了好久的华嫂,今天借着来观塘办事的机会来吃早餐

周一早上9点过,店里还有很多堂食位,也有很多打工人来拎外卖

奶酱多和柚子蜜中规中矩,无功无过
奶酱多
2024-01-15
$57 (Breakfast)
奶酱多
2024-01-03 1016 views
今日一個人去食lunch,揀間輕便既😂😂Lunch time好多人,都要排隊先入到黎,環境比較逼,一個人都可以接受啦😇😇😇食物方面,叫左碗蕃茄湯底豬扒雞翼烏冬,個蕃茄湯底真係正到爆,勁多蕃茄,仲有又濃又好味🤤🤤🤤豬扒又夠厚身,吾多肥膏,正👍🏻🤭🤭🤭至於雞翼就一般正常,冇乜特別😂😂😂成碗既份量都好多,一個女仔食哂都好飽下😂😂另外仲叫左杯奶茶,一般茶餐廳貨色😂😂吾好有期望就冇失望🤭🤭
今日一個人去食lunch,揀間輕便既😂😂

另外仲叫左杯奶茶,一般茶餐廳貨色😂😂吾好有期望就冇失望🤭🤭