2019-10-07 296 views
之前食過幾次都係食灣仔分店,今日咁岩喺尖沙咀,經過見到唔使排隊,所以就可以食好耐都冇食過嘅檳城喇沙!今日碗喇沙好有水準,個湯超濃真係想成碗湯飲晒!但係可能啱啱起身冇幾耐第一餐唔係太好胃口,所以冇食晒成碗,真係好晒呀!豆卜吸哂啲湯一咬落去係口入邊爆炸,真係好正!雞翼超入味,食多三隻都仲得!不過其中一隻雞翼有幾條好大條嘅雞毛,雖然覺得有少少核突但係唔食咪得囉。我好死板,我食開喇沙就淨係食喇沙,未試過番茄湯同芫荽湯,不過聽講都好好食。
2019-10-07
$75 (Lunch)
2019-10-01 323 views
經過見唔洗排隊就去試下菠蘿包無特別,凍,overpriced,普通麵包店好食過佢叫個豬排雞翼蕃茄湯米線俾錯左米粉我,湯底唔好食,仲要凍同有chemical味豬排同雞翼普通茶餐質素另外個皮蛋湯底無味都唔明點解啲人特登黎 Tried this place as there was no need to queueOrdered their signature pineapple bun. It was cold and not even as good as the pineapple buns from ordinary bakeries.The tomato based soup was cold and tasteless and tasted like chemicalOverall not worth visiting.
經過見唔洗排隊就去試下

菠蘿包無特別,凍,overpriced,普通麵包店好食過佢

豬排同雞翼普通茶餐質素

另外個皮蛋湯底無味

都唔明點解啲人特登黎

Overall not worth visiting.

招排菠蘿包,蕃茄湯米,皮蛋湯米
2019-09-26 302 views
中等價錢菠蘿油,其實都系覺得貴,但因為之前試過更貴,算……比較細,兩塊牛油都ok, 外脆內軟,外熱內冰,感覺相當唔錯🤪之前都有食過呢間嘅喇沙湯米線,因為果時岩岩開張,所以有機會坐低食,之後都系排長龍……總體唔錯,個米線,D餐都算正常價錢,野食都正常味道,冇話好伏or特別驚喜。由於太多人,之後想食都系外賣自取~對了,覺得奶茶唔錯,好濃味,本身我都重口味所以都中意飲呢間。不過單叫奶茶就真心貴,18蚊,如果可以再平d就好啦'😝
TakeAway
2019-09-17 478 views
附近行完街,眼見竟然沒有大排長龍,只需等兩張檯,給你一次機會,好可惜真的只有一次機會招牌菠蘿包-是我不好,我走了番茄,但都不需要那麼普通吧。煎蛋太太太熟,牛油沒什麼值得一提,菠蘿包不夠鬆軟,我家樓下的平民茶記好吃多了。豬扒菠蘿包-朋友點的,留意這個沒有走番茄,只是躲了在生菜底,太小看不見 菠蘿包的質素不多說了,豬扒很肥很大舊骨,救命。香煎豬扒米-普通。秘製雞翼一丁-我媽媽的鹵水雞翼比它更入味還點了凍奶茶凍檸茶,兩個字作總結-普通。最後我只是想要牙籤,店員說全店是自助形式,要我們自己出去取。下午茶時段也好,人家不忙圍在一起聊天也好,就是不會serve你,吹咩。很好,沒有下次了,謝謝。

招牌菠蘿包

豬扒菠蘿包
菠蘿包的質素不多說了,豬扒很肥很大舊骨,救命。

香煎豬扒米
香煎豬扒米-普通。

秘製雞翼一丁

秘製雞翼一丁-我媽媽的鹵水雞翼比它更入味

還點了凍奶茶凍檸茶,兩個字作總結-普通。

Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$40 (Tea)
2019-09-15 306 views
夏日炎炎唔想食飯 食下小食同麵就最岩🍜雖然見門口好多人排隊 但出入都快取飛後15分鐘就入得👏🏻👏🏻菠蘿豬排飽🤩好食!菠蘿飽皮脆 夾住熱辣辣既豬排 仲有醬汁!唔會好乾 豬排仲有肉汁雞翼喇沙米線🤩豆卜入味 瑞士汁雞翼雞蛋🥚滲入喇沙湯 連雞蛋都好野味微辣 大人細路都岩食配埋冰花奶茶 一流!冰花奶茶夠曬凍 同夠曬濃夏天就係要飲夠曬凍既野!咁先解暑!下次要試下芫茜湯米線同樽仔奶茶 仲有豬潤見到好多枱都見豬潤芫茜湯米線 🤩連小朋友都食到lamlam脷☺️
夏日炎炎唔想食飯 食下小食同麵就最岩🍜
雖然見門口好多人排隊 但出入都快
取飛後15分鐘就入得👏🏻👏🏻
雞翼喇沙米線🤩豆卜入味 瑞士汁雞翼
雞蛋🥚滲入喇沙湯 連雞蛋都好野味

微辣 大人細路都岩食
配埋冰花奶茶 一流!
冰花奶茶夠曬凍 同夠曬濃

夏天就係要飲夠曬凍既野!咁先解暑!
下次要試下芫茜湯米線同樽仔奶茶 仲有豬潤
去華嫂建議08:00-10:00 前到,人會比較少!10:00 之後可以要排30分鐘以上!去到華嫂冰室見到很多旅客都叫了凍奶茶,可能你們未必知,華嫂成名出品係冰花奶茶!而且冰花奶茶是每日限量,如果你是旅遊為一試華嫂,那就要試冰花奶茶 不是凍奶茶 ,冰花奶茶所用的冰,也是由奶茶造成 👍🏽 另外必試蕃茄鮮牛通粉😋 芫荽湯底我自己覺得比較普通其實不太特別好食 ,豬扒都不是特別出色同一般茶餐廳差不多,鮮牛就做得好👍🏽👍🏽另外招牌菠蘿油亦值得一試,佢個鮮油起碼夠大夠厚👍🏽
蕃茄牛肉通粉
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch
蕃茄牛肉通粉
2019-09-10 280 views
突然好想食蕃茄湯通粉🙈第一時間就諗到華嫂😎今日11點幾去食😂好早啊唔知係味太早所以好多想食既餸都係無🥺平時一定會叫招牌豬扒同雞翼不過今日反而試左牛肉魚片頭蕃茄通粉再加咸牛肉芝士包🍔牛肉好滑👍🏻但魚片頭好腥😂本身想叫豬潤😭蕃茄湯好味👍🏻唔酸 蕃茄味好重 真材實料👏🏻咸牛肉芝士包都係每次必食🤪包皮不會太硬👍🏻芝士好夠 啖啖芝士仲有蛋係入面🙆🏻‍♀️我會建議一黎就趁熱食凍左無咁咁好食🙈食完一定要嘆返杯華嫂奶茶☕️
突然好想食蕃茄湯通粉🙈
仲有蛋係入面🙆🏻‍♀️我會建議一黎就趁熱食
凍左無咁咁好食🙈
食完一定要嘆返杯華嫂奶茶☕️
2019-09-01 237 views
每次黎華嫂都一定係食冬陰公湯底👍🏻我會配烏冬🍜冬陰公湯底係有小小辣😝我今次叫左豬扒🥩豬扒有點韌下次會叫返雞翼🍗平時有得叫魚餅 魚餅都係必食🍽尖沙咀分店無得叫🥺另外再叫咸牛肉芝士包🤪正😎
每次黎華嫂都一定係食冬陰公湯底👍🏻
平時有得叫魚餅 魚餅都係必食🍽
尖沙咀分店無得叫🥺
另外再叫咸牛肉芝士包🤪正😎

2019-08-30 286 views
好多朋友都話華嫂冰室啲嘢好食,一直都好想試吓,知道佢喺尖沙咀開咗分店,今日終於可以試到喇!因為同朋友食咗午餐,所以今日就叫咗個下午茶外賣!$26 豬扒菠蘿包菠蘿包唔油膩,豬扒好厚、有肉汁,配菜加左生菜同蕃茄,加埋佢個醬,成個包嘅味道真係好夾!整整食晒成個包,都唔會覺得好滯!好滿足呀!下次會再嚟試過其他美食!
因為同朋友食咗午餐,所以今日就叫咗個下午茶外賣!
$26 豬扒菠蘿包
菠蘿包唔油膩,
豬扒好厚、有肉汁,
配菜加左生菜同蕃茄,
加埋佢個醬,成個包嘅味道真係好夾!
整整食晒成個包,都唔會覺得好滯!好滿足呀!
下次會再嚟試過其他美食!
2019-08-26
$26 (Tea)
2019-08-18 358 views
開分店水準keep唔到😕😔之前去親都係幫襯屏山總店嗰間,前排大鄉里既我,先發覺原來尖沙咀開左分店,所以食飯之前專登去啪返個回味下~-☆ 豬扒菠蘿包 HKD$27去到6點幾已見到門外有幾十人等緊,好誇張🤪😳 咁唯有叫外賣諗住快啲,點知就中伏啦💔 等左廿五分鐘唔在講,食物質素比屏山店差好多!唔知係咪因為外賣關係,個菠蘿包皮完全唔脆,仲要個包係塌嘅😵😩 就算唔係新鮮出爐,都應該會再烤焗過⁉️ 想講個包係微暖嘅,一啲都唔熱!同我喺總店食到嘅完全兩個樣🤯🤮 有無人可以話我知點解? 好失望,我應該唔會再去尖沙咀店🙅🏻‍♀️ 下次都係去返屏山食好過!
開分店水準keep唔到😕😔
☆ 豬扒菠蘿包 HKD$27

2019-08-10
Waiting Time
25 Minutes (Dine In)
2019-08-08 380 views
話說今日放工經過尖沙咀,見到一直都想試嘅華嫂冰室,又好似冇乜人所以就過咗去食,點知都要等5分鐘,但店員好好禮貌安排座位本身好想食菠蘿包,但點知賣晒,唯有下次再食。於是嗌咗個秘製雞翼冬陰公湯底米線,雖然個冬陰公湯底冇乜料,但係個湯底好好飲,好有喺泰國嘅感覺,而且啲雞翼好嫩,整得好入味。最尾嗌左杯凍奶茶,茶味濃郁,好想知佢用咩茶底,奶與茶比例均勻,味道不會太甜,朋友果然冇推介錯。如果大家早啲嚟食,可能係六點鐘嘅時候應該就唔需要等

Type of Meal
Dinner
2019-07-21 621 views
華嫂開左新分店位於尖沙咀棉登徑 位置都幾易搵到 係一蘭拉麵附近呢間分店比起觀塘店空間大啲 坐起來都舒服一點 而且有地方可以給遊客們放置行李箱或是嬰兒車值得加分食物價錢相對地亦貴少少例牌叫左個凍奶茶,豬扒菠蘿包服務員都好熱情幫忙下單菠蘿包面熱度適中醬汁完美配合豬扒唔太油膩 味道賣相與其他分店沒差當然奶茶都有茶味同滑身不過等位時間都比較長啲較多遊客等位建議平日閒時來會較好點另外華嫂既招牌麵食蕃茄湯都好濃郁一啲都唔偷工大家有機會都要來試試哦~

華嫂開左新分店位於尖沙咀棉登徑
位置都幾易搵到 係一蘭拉麵附近
呢間分店比起觀塘店空間大啲
坐起來都舒服一點
而且有地方可以給遊客們放置行李箱
或是嬰兒車

值得加分

食物價錢相對地亦貴少少
例牌叫左個凍奶茶,豬扒菠蘿包
服務員都好熱情幫忙下單

較多遊客等位
建議平日閒時來會較好點
另外華嫂既招牌麵食蕃茄湯都好濃郁
一啲都唔偷工
大家有機會都要來試試哦~
2019-06-30 710 views
📍 華嫂冰室 招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包 雞翼米粉 @ $65小妹有個好煩膠既同事,之前一ot就一定要食華嫂做dinner。俾佢搞到而家自己單丁一個都會去食。係灣仔食過幾次,最鍾意都係呢個組合。-最好食一定係招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包。個煎蛋係流心的,蛋汁同埋芝士加咸牛肉一齊食真係一流。芝士味有啲搶左fo,咸牛肉多返少少會perfect。-秘製雞翼清湯米粉好快上到檯,湯底黎講就普通啲,係普通清湯,冇加錢轉其他湯底,但雞翼真係好入味,好大隻。食完個米粉對女仔黎講都應該夠飽。-地址:尖沙咀棉登徑8號地下7-8號地下推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻(5個👍🏻為滿分)
📍 華嫂冰室 招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包 雞翼米粉 @ $65
招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包

秘製雞翼清湯米粉

地址:尖沙咀棉登徑8號地下7-8號地下
推介指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-06-28
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
$65 (Lunch)
招牌咸牛肉芝士蛋豬仔包
秘製雞翼清湯米粉
2019-06-19 632 views
話說友人介紹過呢間好食終於有機會一試友人未到 佢見我未人齊 就話要人齊先入得咁好啦 叫左9張檯之後 又神奇地叫番我個no.個高大無頭髮男士 叫我座低 見我一個人講又未齊人要出去再等心諗係咪玩野 又係你叫 叫完人座又叫人起身走一間普通茶記 服務人員已經無乜禮貌 又亂到我朋友黎到話反正都等左咁耐咪試下我們兩個人 分別叫左芫茜皮蛋湯豬扒米線 同芫茜皮蛋湯鮮牛肉米線我地見個賣相都可以咁就試下 我同友人都異口同聲話超咸咸到只能淨食米線而份量少 食完都唔多飽 但就唔明點解人山人海 唔知係咪侍應服待開大陸人態度都係好粗聲粗氣 聽到同檯個大陸女人話服務員粗聲粗氣 係咁問佢幾位 又問另外兩位去左邊 又話未齊人唔入得⋯不斷重覆又重覆 基本上9成9客人都係大陸人 全部都係操國語老老實實 野食又唔係好平 又唔係好味 又唔係份量多,又唔係服務好 成日問人食完未 趕住收檯⋯⋯想不到要回頭再食0既原因好肯定絕對唔會有下次
話說友人介紹過呢間好食
終於有機會一試
友人未到 佢見我未人齊
就話要人齊先入得
咁好啦 叫左9張檯之後 又神奇地叫番我個no.
個高大無頭髮男士 叫我座低 見我一個人講又未齊人要出去再等

想不到要回頭再食0既原因
好肯定絕對唔會有下次
2019-06-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$54 (Dinner)
2019-05-31 586 views
今天來到尖沙咀猶如進入了普通話國度的 {{ 華嫂冰室 }} 午餐 ﹐試了 [ 檳城喇沙豬扒湯米線 ] ﹐賣相不錯﹐喇沙湯底椰辣味道濃香﹐屬微辣程度﹐以豆卜、魚片和半顆雞蛋為配料﹐帶骨原塊厚切豬扒調味略咸﹐但肉質不錯亦富口感。食物味道尚算不俗﹐可惜服務態度偏差﹐不甚討好﹐就算食物再好吃也沒有讓人回頭的衝動﹐食物質素固然重要﹐可吃的氣氛也不能忽視喔。