2018-12-13 233 views
今日諗唔到食乜嘢,見好耐冇食過唯一麵家緊就試吓叫嘢食啦,每次都係食佢嘅酸辣湯水餃, $49下午茶有埋豆漿,其實價錢都偏貴,水餃皮越來越厚酸辣湯唔好飲,個豆漿好似一達達咁,好似變壞左。
Delivery
2018-11-07 362 views
自沙田唯一結業後,只光顧過葵芳唯一,每次我都只會叫酸辣淨水餃,因為水餃真係有水準,大大粒多汁而且好香,酸辣湯足料,食落酸辣有至,層次分明但今次食真係好唔得,水餃好乾,冇肉汁,用酸辣湯點水餃仍覺得乾,酸辣湯偏甜,而且冇左豬肚絲,整個配搭失晒水準
自沙田唯一結業後,只光顧過葵芳唯一,
2018-10-30 328 views
呢間唯一已經唔係第一次幫襯,今日lunch time出咗葵芳,因為想食北京餡餅所以嚟咗呢間叫左一個酸辣湯麵同餡餅,餡餅皮薄, 裡面嘅餡料正常,份量都幾多, 但係塊皮好似食緊麵粉。。。唔脆不但只仲粉粉地。。。🤦🤦跟住試下個酸辣湯麵, 雖然啲麵浸落個湯度,但係啲面係完全冇味道,同埋太淋。。啲麵唔好食就諗住食多啲配料, 點知啲冬菇係未發完仲係硬嘅,乜料🙄🙄唯一可以讚嘅就係啲豬紅整得幾滑不過好後悔入咗嚟,早知係商場掃街算, 唔會有下次🤦
叫左一個酸辣湯麵同餡餅,
北京餡餅
酸辣湯麵
唯一可以讚嘅就係啲豬紅整得幾滑
不過好後悔入咗嚟,早知係商場掃街算, 唔會有下次🤦
2018-10-30
$59 (Lunch)
2018-09-26 452 views
我地8點幾黎到都仲有唔少座上客因為大家餓左勁耐所以極速叫左野食最後叫左五香牛肉麵、雞排拼牛腩菜飯、北京餡餅同埋凍豆漿五香牛肉麵早前有朋友介紹黎呢度必食牛肉煮得夠林身而且夠入味麵既口感剛好唔會話太林食落都有一定水準下次食可以叫多啲蔥花XD”香矛雞排拼牛腩菜飯份量都幾大菜飯係慣例健康之選雞排好重香矛味煎得夠香之餘唔會話乾哂身而牛腩煮得夠林都夠入味北京餡餅煎得夠香有少少似胡椒餅既感覺肉餡既脂肪比例剛好唔會話太油膩食落唔會太鹹而且有肉汁亦加哂分必食!凍豆漿中規中矩唔算話太甜可惜唔夠凍如果再凍啲會更好
我地8點幾黎到都仲有唔少座上客
因為大家餓左勁耐所以極速叫左野食
最後叫左五香牛肉麵、雞排拼牛腩菜飯、北京餡餅同埋凍豆漿

五香牛肉麵
早前有朋友介紹黎呢度必食
牛肉煮得夠林身
而且夠入味
麵既口感剛好唔會話太林
食落都有一定水準
下次食可以叫多啲蔥花XD”

香矛雞排拼牛腩菜飯

可惜唔夠凍
如果再凍啲會更好
2018-09-12
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2018-09-11 361 views
今日好忙, 但又想整吓自家煮, 於是就偷懶去咗葵芳唯一麵家買新鮮水餃同埋蔥油餅, 去到啱啱過咗七點鐘下午茶時段,如果趕到就賺多杯飲品添! 我買咗盒生水餃,42蚊有12隻,粒粒有湯匙咁大隻,有圖為証!用料十足,皮薄淡淡肉,唔鞋口,咬開仲啜到濃濃嘅肉汁!自己再加d生菜,就變咗個半成品住家煮啦! 不過今日個葱油餅失哂水準,可能煎完再番煎,外油內乾,好失望呀! 希望下次可以食番平時嘅水準!
生水餃(一打)

用料十足,皮薄淡淡肉,唔鞋口,咬開仲啜到濃濃嘅肉汁!
自己再加d生菜,就變咗個半成品住家煮啦!

葱油餅

平時嘅水準!
生水餃(一打)
2018-09-07 252 views
我今日去諗住買個外賣翻屋企食啦!就點左個麵同小籠包!問題嚟啦!我等左半個鐘,見有啲耐就叫姐姐幫手催催,點知個姐姐轉個身,走入廚房度話咁後生就咁心急....我坐係門口都聽到佢話我!全場吾好話全部,都起碼有一半人望住我,認真尷尬!!!過一陣個姐姐就攞俾我,我話你試下等半個鐘呀!個姐姐腦筋轉得好快,即刻話都要煮熟呢嘢架!!!!語氣太理直氣壯啦!態度惡劣到咁....所以我決定左,以後都吾會再幫襯!
我今日去諗住買個外賣翻屋企食啦!就點左個麵同小籠包!
態度惡劣到咁....
所以我決定左,以後都吾會再幫襯!
TakeAway
2018-08-17 272 views
係呢度食過兩次。第一次叫北京餡餅同蔥油餅同加一杯凍豆漿。點知,北京餡餅內面係凍🌚蔥油餅還可以。第二次晚餐去。叫了回鍋肉飯,上海粗炒,小龍包。上海粗炒ok既小龍包皮厚無汁。最大獲係回鍋肉飯。。一黎到食左兩口。。比我發現條好長既黑色頭髮。。。即刻咩胃口都無。。只能說,去兩次,兩次都有問題。呢間鋪頭到底有幾吾得。真心,吾會再去!
係呢度食過兩次。
蔥油餅還可以。
第二次晚餐去。
叫了回鍋肉飯,上海粗炒,小龍包。
上海粗炒ok既
小龍包皮厚無汁。
最大獲係回鍋肉飯。。
一黎到食左兩口。。
比我發現條好長既黑色頭髮。。。
即刻咩胃口都無。。
只能說,去兩次,兩次都有問題。
呢間鋪頭到底有幾吾得。
真心,吾會再去!

2018-08-15 266 views
上次來左葵涌廣場的鄧媽媽,咁今日就去一間同樣好食同樣經典的麵店-唯一麵家。葵芳呢間唯一麵家位於葵涌廣場最底層,有D唔起眼,第一次去可能要揾一陣,店的坐法有d似大排當,都係預左要同人答台啦。呢度除左麵出名,菜飯都好出名,仲有係多有中國特色的野食你都會揾到,而且做得都好有中國的風味。我之前每次來係試擔擔面,今次就轉下新意思,叫左梅菜扣肉菜飯。菜飯並唔係菜加飯咁簡單,飯本身已經好好食,可能係混左菜汁,加埋d菜成個飯就變得好香菜味,淨係食個飯都會滿足,梅菜扣肉好厚好多汁,有少少肥,但係用來送飯真係無得彈。

2018-08-14
$40 (Dinner)
2018-08-12 202 views
今日lunch唔想食飯唔想食湯品,突然諗起唯一麵家,心思思想食煎餃,又驚太少錢,佢唔肯送外賣,咁唯有食其他⋯諗下諗下⋯⋯食三絲炒米線,好似有d油咁⋯⋯但都幾好味,好濃味⋯冬菇好好味
三絲炒米線
Delivery
三絲炒米線
2018-07-23 312 views
好後悔食呢間,價錢不低,食物味道不好。本來見環境幾企理清爽,圖片幾吸引就入去,點左兩個麵,一個新疆烤雞柳粉絲,一個新疆烤魚塊粉絲,2杯凍豆漿,一個小籠包。杯豆漿黎先,飲第一啖有啲酸,再飲真啲,真係有酸味,叫朋友試下真係有酸味,即刻叫佢換,最後加錢換杯凍0水。再講烤雞,雞肉有啲柴,烤魚塊其實係炸魚塊,到小籠包,等待時間不長,但皮真厚,好失望。不會再來了。
好後悔食呢間,價錢不低,食物味道不好。

不會再來了。
2018-07-21
$68 (Lunch)
2018-06-22 458 views
因為成日要等位,又有D趕客,好內無食唯一拉!今曰有同事話好想食喎,咁就下佢拉😊次次來都食麵,可能俾佢個名影響,唯一麵家咁係食面拉😅今日破舊立新一下食米粉估唔到有幾好喎好爽口又唔太淋個香茅豬扒好重香茅香味,奶茶來講普通茶餐廳水平啦!都算抵食👍👍
因為成日要等位,又有D趕客,好內無食唯一拉!
今曰有同事話好想食喎,咁就下佢拉😊
香茅豬扒
2018-06-22
$50 (Lunch)
香茅豬扒
2018-06-06 379 views
每次去行葵涌廣場,都會行到天昏地暗,因為太多野行每次都財散人安樂。所以每次行完,都好中意去呢度食。今日行完又係去呢度食,勝在夠飽肚,份量多同味道ok而且款式都好多,所以好多時都唔會厭。今次叫左個上海雲吞麵。雲吞有四粒,全部都好大粒。雲呑皮雖然有穿,但仍然略微有點厚,個肉涵都大,食落都好有味,多肉汁,並不是湯汁。湯底淡淡地,再夾埋雲呑既肉汁岩岩好,自己幾中意,清清地得黎有少少味。感覺唔會好油。跟餐叫左杯熱豆漿,偏甜不過最緊要係價錢算平,血拼完食反平少少既飯中和反
每次去行葵涌廣場,都會行到天昏地暗,因為太多野行
每次都財散人安樂。所以每次行完,都好中意去呢度食。

今日行完又係去呢度食,勝在夠飽肚,份量多同味道ok
而且款式都好多,所以好多時都唔會厭。

今次叫左個上海雲吞麵。

湯底淡淡地,再夾埋雲呑既肉汁

岩岩好,自己幾中意,清清地得黎有少少味。感覺唔會好油。

跟餐叫左杯熱豆漿,偏甜

不過最緊要係價錢算平,血拼完食反平少少既飯中和反

2018-05-30 303 views
每日放工經過葵涌廣場都見到唯一麵家店內人山人海,得知呢間店經營多年,仍然屹立不倒,食物一定有番咁上下質素,而且價錢唔算貴,就入去食個下午茶,餐牌選擇多,菜飯、客飯、炒年糕、湯麵、小食等等……小食點咗個北京餡餅,外皮夠薄,韭菜豬肉餡夠多,肉汁豐富,味道夠濃郁。重點推介係四川擔擔麵,大大碗足夠兩個人食,湯底有大量肉碎花生同麻醬,每一啖都食到附上麻醬嘅麵條,湯底夠濃郁,麵條煮得夠爽滑。飲品點咗個凍豆漿,可惜唔夠味道,有待改善。下次會再嚟試下其他食物。
2018-05-10 509 views
葵涌廣場內「唯一麵家」之前試過幾次,今次又叫咗呢度嘅四川擔擔麵,同埋北京水餃麵。擔擔面上菜速度不算快,反而北京水餃麵更快一步,而味道今次就比北京水餃麵更好,擔擔面醬非常濃郁,配上花生及麻醬,中和到個辣椒的辣味,最岩我想食辣又怕辣既人。北京水餃麵,清湯加上少少雪菜,可惜豬肉水餃有少少偏鹹,湯底幾清,飲落沒有口渴的感覺。另外,點了一個豆沙餅,開頭以為係酥皮,點知,唔係糯米餅,冇所謂,照樣食,幸好係煎餅,否則,一定覺得不值$15.一個 ,因為普通糯米豆沙煎餅只需要$5。

北京水餃麵

2018-05-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$50 (Dinner)
2018-04-05 477 views
這家店舖一直在葵涌廣場屹立不倒,一定有原因。食過就知這是一家有水準的食店。最愛燻魚、醬爆雞丁、糖醋魚塊、銀芽炒鱔糊、紅油抄手等,全都是惹味之作,一試難忘。食店的待應全是阿姐,很多阿姐都在店內做了多年,每次外賣或堂食,都會互相寒喧一番,甚有人情味。