2023-03-28 81 views
朗屏泰研究今晚唔想煮飯,近近去樓下試下東南亞料理研究所,餐廳環境以水泥燙金牆為主,樓頂以工業風水喉作燈飾,菜色主要fusion菜為主。今晚試咗手撕雞蒿荀牛油果椰菜沙律,修量都幾大份,手撕雞帶少少咸香金不換檸檬葉椰青水煮蜆,呢個蜆好推薦,蜆肉飽滿鮮甜,椰青水加咗少少椰奶同埋金不換令成道菜更加香越式酸甜汁帆立貝扎肉青蔥熱拌檬粉,幾得意,夏天食應該唔錯巴東牛肉卡邦尼烏冬,烏冬煙韌彈牙,鋪咗芝士做到拉絲效果☺️飲品,泰式奶茶🥤唔會好甜,奶味夠重東南亞風果酒,店家都幾細心,入口會有少少酸味,加埋果酒甜味更加豐富🍹
朗屏泰研究

越式酸甜汁帆立貝扎肉青蔥熱拌檬粉,幾得意,夏天食應該唔錯

巴東牛肉卡邦尼烏冬,烏冬煙韌彈牙,鋪咗芝士做到拉絲效果☺️

飲品,泰式奶茶🥤唔會好甜,奶味夠重

2023-03-27 187 views
晚上約了友人用餐,友人住在附近,推介了這間坐得舒適的東南亞餐廳。廚房裏的店員大部分都是來自東南亞。明亮的裝潢,頂上鋪了不少裝飾用的管道,錯落有致。凍泰式奶茶($35),最喜歡這杯奶茶。香甜又滑的奶茶,甜度適中,是我喝過所有泰式奶茶中,最好的一杯。粉紅青檸梳打($28),帶點夢幻的粉紅,可嚐到微微的青檸味和梳打的氣體。點各種粉麵飯類時,選這杯能一解澱粉類的膩。黑松露蝦多士($48),蝦多士非常脆口,頂層澆上沙律醬,再加上少許黑松露味,十分開胃。蝦多士已被切成一小口,可一口吃下,這個小食值得再點。馬拉盞牛油燴通菜($32),價格相宜但不減份量,通菜份量多,燴得香口,加上牛油,馬拉盞不會過鹹,拌飯吃甚佳。泰式美極蒸日本魷桶($78),魷桶加入香蔥、蒜蓉、辣椒和芝麻油。香郁的魷桶煙韌有致,加上惹味的調味料,口感和味道都甚佳。有不少魷桶,份量足。巴東牛肉”卡邦尼烏冬”($98),煙韌的烏冬掛上濃滑的卡邦尼醬汁,麵中間放着一個温泉蛋。把巴東牛肉粒與麵條和温泉蛋攪拌,蛋黃漿令味道更濃稠,能嚐遍牛肉、蛋、卡邦尼多種濃郁的味道。單球雪糕($28),有椰子味和雲呢拿味可選,選了雲呢拿味。來自日本的香滑雪糕

凍泰式奶茶

粉紅青檸梳打

單球雪糕

單球雪糕($28),有椰子味和雲呢拿味可選,選了雲呢拿味。來自日本的香滑雪糕,奶味濃郁,雲呢拿味在口中散開,拌着脆粒吃,帶出不同層次的口感。
Other Info. : 加一服務費
2023-03-23
$191 (Dinner)
凍泰式奶茶
粉紅青檸梳打
單球雪糕
2023-03-26 64 views
第一次食東南亞料理研究所,只有簡單2張menu,全文字沒有圖,排版可以更好令客人更加容易睇。最後點了2人餐,有拼盤有主食有甜品,可惜飲品要單點。手撕雞牛油果沙律,中間加入香草,好好味小食拼盤 春捲正常唔太油,雞翼炸得岩岩好熟勁嫩 好出色扎肉米紙沙律,米紙放最面下面有好多扎肉,菜,香葉 牛油果咖啡 比例做得好 唔錯 飲到咖啡晚香同牛油果濃郁既味道藥膳雞 份量超多 雞肉勁滑 ,個汁撈飯一流泰式美極蒸日本桶魷 最好味係e碟,魷魚爽脆,美極唔太咸 超正班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕個班蘭汁超正,多士充滿班蘭汁,邊位微脆 e間餐廳食得過,但menu改改會更好😅

最後點了2人餐,有拼盤有主食有甜品,可惜飲品要單點。

手絲雞牛油果沙律

手撕雞牛油果沙律,中間加入香草,好好味

小食拼盤 春捲正常唔太油,雞翼炸得岩岩好熟勁嫩 好出色

扎肉米紙沙律

扎肉米紙沙律,米紙放最面下面有好多扎肉,菜,香葉

牛油果咖啡

藥膳雞

藥膳雞 份量超多 雞肉勁滑 ,個汁撈飯一流

泰式美極蒸日本桶魷

最好味係e碟,魷魚爽脆,美極唔太咸 超正

班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
個班蘭汁超正,多士充滿班蘭汁,邊位微脆

e間餐廳食得過,但menu改改會更好😅
  • 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
2023-03-21 67 views
/#昕琪誠實食評(每項5💛為滿分)食物份量💛💛💛💛🤍食物種類💛💛💛💛🤍性價比💛💛💛🤍🤍餐廳環境💛💛💛💛🤍 📍東南亞料理研究所 (元朗)元朗宏業南街22號虹方地下5號舖😋紅咖喱牛肉配珍珠米 $128牛肉口感鮮嫩,入口即化,而紅咖喱Mix咗雜菜溶好甜,仲帶有椰香味,甜味能夠中和微辣的口感。非常適合撈飯。😋印度烙餅 $38脆脆酥酥印度烙餅,食咖喱必叫!😋巴東牛肉卡邦尼烏冬 $98烏冬和牛肉不論是份量還是口感都非常滿足人心。烏冬的彈牙口感和醬汁的味道完美融合,讓人一口接一口。😋唐楊雞翼伴鹹蛋黃醬 $42唐楊雞翼外皮酥脆,內裡嫩滑,非常美味。不過以四隻單邊雞翼來說,這個價錢有點貴。😋泰式奶茶 $18口感濃郁,帶有茶香和奶香,甜度適中。😋東南亞風果酒 $48口感清新帶著淡淡果香,解膩一流
#昕琪誠實食評

(每項5💛為滿分)
食物份量💛💛💛💛🤍
食物種類💛💛💛💛🤍
性價比💛💛💛🤍🤍
餐廳環境💛💛💛💛🤍

📍東南亞料理研究所 (元朗)
元朗宏業南街22號虹方地下5號舖

😋紅咖喱牛肉配珍珠米 $128

😋印度烙餅 $38
脆脆酥酥印度烙餅,食咖喱必叫!

😋巴東牛肉卡邦尼烏冬 $98

😋唐楊雞翼伴鹹蛋黃醬 $42

😋泰式奶茶 $18
口感濃郁,帶有茶香和奶香,甜度適中。

😋東南亞風果酒 $48
口感清新帶著淡淡果香,解膩一流

2023-03-17 54 views
難得放假,就選擇系元朗與hea 遊,當然以慢為主,不用太急趕,感覺很好。晚餐就揀左間以東南亞菜為主既#We viet。勝在有得食泰菜、越南菜、印尼菜等,比到我地唔不少選擇。我地就揀左個二人餐,黎試試佢地既菜式。小食拼盤扎肉米紙沙律,越南素春卷,唐揚雞翼半透明米紙唔太乾柴 😋單邊骨既唐揚雞翼水準都唔錯😊成隻炸到金黃,香口酥脆。手撕雞配牛油果椰菜沙律手撕雞份量都幾多。泰式美極蒸日本魷桶藥膳浸鮮雞(半隻)雞質嫩滑😋,啖啖都系肉😆,藥材味重,D雞油滴落湯上面,唔覺意又食多咗幾塊😆班闌蜜糖厚多士配椰子雪糕總結:侍應招呼有禮,座位舒適,食物足料。

小食拼盤
扎肉米紙沙律,越南素春卷,唐揚雞翼

手撕雞配牛油果椰菜沙律
手撕雞份量都幾多。

泰式美極蒸日本魷桶

藥膳浸鮮雞(半隻)

班闌蜜糖厚多士配椰子雪糕

總結:侍應招呼有禮,座位舒適,食物足料。
2023-02-26 116 views
週末上完堂跟ʙᴜᴅᴅʏ慢慢吃個飯再出發🧘🏻‍♀️📷找了虹方的一家越南🇻🇳餐廳1點鬆啲ᴡᴀʟᴋ ɪɴ 不用等入得ᴍᴇɴᴜ選擇很多 主打係ғᴜsɪᴏɴ越北菜 點咗2個麵食+2杯飲品 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · ✿ 巴東牛肉卡邦尼烏冬 $𝟗𝟖:很掛汁很濃味 肉量適中 烏冬彈牙 不過食多幾啖會溜 ✿ 越式酸甜汁帆立貝扎肉青蔥熱拌檬粉 $𝟕𝟖:店員上菜時溫提支魚露重味 我當平時撈檬咁倒 結果鹹死😅要加多一杯熱水溝返淡但都係鹹 變咗湯檬😂 ✿ 𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨 ✿ 青檸梳打 +$𝟖 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ · 兩個麵食鍾意烏冬多啲ᴍᴇɴᴜ選擇多 價錢親民仲有好多小食可以追加不過2樣主食都飽了人均~💲𝟏𝟏𝟎 Follow my instagram 📍tr.eatday
週末上完堂跟ʙᴜᴅᴅʏ

越式酸甜汁帆立貝扎肉青蔥熱拌檬粉
𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨
2023-02-05
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$110 (Lunch)
𝐂𝐚𝐩𝐩𝐮𝐜𝐜𝐢𝐧𝐨
2023-01-11 248 views
原來朗屏工廠區果邊開咗幾間餐廳,都唔差喎!今次去咗東南亞研究料理所,試左3樣食物,叫左一杯飲品。前菜食咗個金不換檸檬葉椰青水煮蜆,份量正常,啲汁有椰子味同檸檬味,啲蜆無沙第二樣係泰式臘腸滑雞豬油撈飯啲雞煮出嚟唔會老,都幾滑溜🤭 再淋啲豬油係啲飯面頭,都唔錯!可以有多啲飯焦 😝😝第三樣係甜品斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕厚多士配搭椰子味雪糕,都幾夾最後叫咗杯泰式奶茶,正常好味嘅!整體環境都唔錯,服務態度都好好👍

第二樣係泰式臘腸滑雞豬油撈飯

第三樣係甜品

斑蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
厚多士配搭椰子味雪糕,都幾夾

泰式奶茶

最後叫咗杯泰式奶茶,正常好味嘅!

整體環境都唔錯,服務態度都好好👍
2023-01-07
Type of Meal
Dinner
2022-12-13 260 views
同好朋友去食lunch最後我地係幾間餐廳簡咗呢間,今日首先去到朗屏站,一落西鐵就已經見到呢間野係邊,個一下已經覺得好方便唔洗揾路入到去,職員又有介紹又有禮貌叫好野食亦到好快黎齊佢既野食擺盤都係靚,食落去每一樣,每一樣,無錯係每一樣都係好好味,重要既事情要講三次環境亦都好舒服,眼見門口亦有得泊車渣車既人一定好方便,埋單個下問心我真係覺得值得比好難得係有一間叫每一樣野食都係好味既餐廳,佢個名叫研究所我都幾肯定每一樣野佢地有精心咁設計過,今日亦都過左一個好愉快既體驗
同好朋友去食lunch
入到去,職員又有介紹又有禮貌
叫好野食亦到好快黎齊
環境亦都好舒服,眼見門口亦有得泊車
渣車既人一定好方便,埋單個下問心我真係覺得值得比
好難得係有一間叫每一樣野食都係好味既餐廳,佢個名叫研究所
2022-12-12
$230 (Lunch)
2022-11-14 289 views
Lunch 跟同事去食飯,帶我去了世間食東南亞料理的餐廳,第一次去試吓真係幾好味😋菜式都幾特別下😍係特別好味😋👁‍🗨臘腸滑雞豬油飯,未試過豬油飯,真係幾正吓感覺一啲都唔油膩,臘腸既咁油溶埋落用啲油度🥸🥸勁正👁‍🗨仲有印尼薄餅、有炸雞及明太子呢個真係超好味😋🥰🔥形容不到,要親身去試吓就知道有幾好味😋👁‍🗨韓式炸雞泡菜拌飯😍估唔到韓式食物都煮得幾好食,泡菜份量足料,真係超級正😚😚

菜式都幾特別下😍係特別好味😋

👁‍🗨臘腸滑雞豬油飯,未試過豬油飯,真係幾正吓
感覺一啲都唔油膩,臘腸既咁油溶埋落用啲油度🥸🥸勁正

👁‍🗨仲有印尼薄餅、有炸雞及明太子
呢個真係超好味😋🥰🔥
形容不到,要親身去試吓就知道有幾好味😋

👁‍🗨韓式炸雞泡菜拌飯😍
估唔到韓式食物都煮得幾好食,泡菜份量足料,真係超級正😚😚
  • 泰式臘腸滑雞豬油撈飯
元朗要搵比較傳統嘅東南亞菜唔難Fusion 嘅就真係唔多每次黎依到對住個餐牌都有少少選擇困難因為真係每樣都有少少想試下侍應好好人會過黎問有冇需要幫手亦都會推介一下食物其實仲有啲二人餐揀..不過份量太多所以最後都散嗌揀左豬腩片黑蒜濃湯伴飯上菜已經聞到碗湯好香食落一啲都唔油 先飲一啖湯 熱辣辣 有微微嘅黑蒜味 需然唔算話好濃好濃 但撈埋飯都好夠香飯面有少少椰子碎 一齊食有少少咬口仲有好香椰子味 碗飯仲好大碗豬腩片有好多塊 冧滑唔油膩 香菇同萵荀就吸晒啲湯汁 有啲蔬菜食下令成個湯都清新左另外揀左吉列豬扒三文治上菜真係嘩左一聲因為真係成座山咁高除左佢講嘅配料面頭仲有沙律菜同車厘茄中間就擺左吉列豬扒 已經切開左一舊舊仲收埋左一隻滑蛋厚面包上面鋪左一層泡菜成個賣相已經好吸引店員好貼心每人都俾左一副刀叉同一隻細碟吉列豬扒酥脆 熱辣辣 一啲都唔𠝹口 泡菜微辣 帶少少酸 夾埋炸野食變得一啲都唔會漏厚多士烘得岩岩好 外面脆 內裡仲保持副面包嘅軟熟配合埋隻流心滑蛋 好香好好味為食嘅關係就叫埋個小食炸雞唔會炸到乾爭爭咬落仲有肉汁配左蛋黃醬 都幾香 不過依個份量就好似少左啲 得3粒野飲方面揀左tonic因為已經
元朗要搵比較傳統嘅東南亞菜唔難

依到唔會有咁嘅情況
微微酸味 反而令我想一啖接一啖咁飲晒佢
Tonic

2022-10-31
$100 (Dinner)
豬腩片,香菇,萵荀,黑蒜濃湯伴飯
吉列豬扒三文治,玉子,泡菜,日式豬扒汁
炸雞伴香蔥蛋黃醬
Tonic
2022-10-27 171 views
今日同朋友OpenRice訂咗位 8:00去到 舖頭大約有四至五台人 都算坐得舒服 環境乾乾淨淨打開餐牌 見到佢都有十幾款主食 都算多選擇 我哋就叫咗一個斑蘭青咖喱雞配珍珠米 一個唐揚魚柳紅咖喱配珍珠米一上枱 食物份量都幾多 好抵食 但係食落去味道就真係麻麻哋 仲要我哋兩兜咖喱都有某種食材嘅渣 好似蝦蘇咁一條條又硬又長 我知道應該係食材嚟嘅 不過一路食一路要吐渣 感覺都幾唔好受同埋佢將所有材料 連埋個汁 都打到好似糊仔咁樣 其實每一羹都會「畢」到好多嘢 但係就真係唔知自己食緊乜嘢 同埋因為地段問題 呢間舖頭收9:30 8:45就last order 九點已經冇晒人 所以我哋都唔阻人收工就嗱嗱聲走 整體來講用餐感覺都幾差 嘢食真係唔好食

一上枱 食物份量都幾多 好抵食

整體來講用餐感覺都幾差 嘢食真係唔好食
2022-10-27
$120 (Dinner)
2022-10-26 113 views
🐻今日派出我手下巨熊先生出黎搵好野食,一口氣吃到日韓泰越中印味道🇯🇵🇰🇷🇹🇭🇻🇳🇨🇳🇮🇳🍲卡邦尼烏冬 ($98)意加日式混合體,芝士同蛋黃味非常香濃,估唔到烏冬都可以咁夾卡邦尼既,面頭隊隻溫泉蛋,正。🍅三文魚蕃茄湯飯 ($88)日韓之選,味道酸酸辣辣,三文魚肉勁多,加埋泡菜,蕃茄令人十分開胃,賣相又好靚,送幾碗飯都得呀。🫓薄餅($38)印度風味,熱辣辣上枱,皮脆內軟,食完一塊又一塊。🍹青檸梳打 ($28)泰式之夏日解渴良品。🥤凍檸檬茶($30)泰式靚茶底,不錯。味道 7/10環境 7/10

🍲卡邦尼烏冬 ($98)

🍅三文魚蕃茄湯飯 ($88)

🫓薄餅($38)
印度風味,熱辣辣上枱,皮脆內軟,食完一塊又一塊。

🍹青檸梳打 ($28)
泰式之夏日解渴良品。

🥤凍檸檬茶($30)
泰式靚茶底,不錯。

味道 7/10
環境 7/10
2022-10-16
$155 (Dinner)
2022-10-21 118 views
琴晚去咗朗屏工作平日甚少到朗屏,真係唔知去邊度搵食😅尤其係我去嘅地方喺工廠區 去到夜晚時間好多餐廳都收工😐 去到附近得幾間有開 其中一間就係呢間東南亞美食研究所 雖然得幾間 但我都揀咗一陣 附近都有啲日本餐廳同埋中式茶室最後呢間係價錢最合理👍所以就決定試下入到去人唔算多 坐左係埋面單人位因為一陣要做野我都唔敢食太飽 🤣🤣結果揀左鴨胸肉麻醬烏冬 由於自己眼殘 我睇錯以為晚市都有得追加飲品 所以叫左杯zero, 埋單一罐25蚊@@個鴨胸肉烏冬 比我想像中大碗 但係原來食完係唔夠㗎 最尾揀多個 炸雞配香蔥蛋黃醬 埋單百五蚊到連加一 嘢食係唔錯嘅 但如果晚市都有嘢食野飲set會更加好😁
琴晚去咗朗屏工作
平日甚少到朗屏,真係唔知去邊度搵食😅
尤其係我去嘅地方喺工廠區
嘢食係唔錯嘅 但如果晚市都有嘢食野飲set會更加好😁
2022-10-20
  • 鴨胸肉胡麻醬烏冬
2022-10-18 91 views
想食呢間餐廳嘅原因係出於對店名嘅好奇🤣呢度主打東南亞Fusion菜,見Menu好多菜式都新奇好玩,首先要讚一讚佢地嘅服務,店員非常有禮貌,而縱使水樽已經放咗喺枱面,但店員都經常主動幫忙加水,俾到一個好好嘅第一印象。🍹泰式奶茶沙冰$38有泰式奶茶嘅標準甜度,當沙冰開始融甜度會變返比較適中,比起就咁飲泰式奶茶相對輕盈。🥗扎肉米紙沙律配米通、醋漬冬菇、甜酒松露汁$38同我想像中嘅米紙有啲唔同😂呢個米紙質感似糯米糍皮,配上扎肉、沙律菜、米通、冬菇等一齊食口感有趣,而整體味道比較清淡。🥢帆立貝蟹籽萵筍柚子醬油撈幼檬粉$68做法接近韓式水冷麵,過了冷河嘅幼檬粉口感更為爽彈,配上柚子醬油極為開胃,天氣熱嘅時候食呢個會非常舒服。🍞班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕$78厚多士炸得金黃酥脆,配上清新嘅班蘭蜜糖減輕左油膩感,而椰子雪糕都唔馬虎,椰香味濃亦食到一絲絲椰肉,用多士蘸上半溶嘅雪糕,一冷一熱,雙重享受。
🍹泰式奶茶沙冰$38
🥗扎肉米紙沙律配米通、醋漬冬菇、甜酒松露汁$38
🥢帆立貝蟹籽萵筍柚子醬油撈幼檬粉$68
🍞班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕$78
2022-10-14
$200 (Dinner)
  • 班蘭蜜糖厚多士配椰子雪糕
🔸月亮蝦餅 🔸椒麻雞🔸曼谷手搗青木瓜沙拉 🔸辣炒碎豬肉🔸酸辣海鮮湯🔸泰式奶茶🔸摩摩喳喳- - -我真的對泰式料理情有獨鍾♡!!獨特口味及酸辣感熱愛到不行店內環境相當明亮清晰加上有非常便利的地理位置吃飽馬上能逛街消化~◖ #月亮蝦餅 ◗厚度沒有在小氣的能吃到扎實的魚漿及蝦仁沾上特製醬料酸酸甜甜不油膩◖ #椒麻雞 ◗椒麻雞本身肉質多汁應該是使用juicy的腿排部位🤤搭著一旁高麗菜絲與莎莎醬平衡炸物口感提升清爽度~◖ #曼谷手搗青木瓜沙拉 ◗我個人蠻愛這道~它們青木瓜清脆爽口加上小番茄/花生/菜豆減輕泰式偏重口味所帶來的負擔口味調理得適中但私心喜歡酸甜滋味再重一些的🤫◖ #辣炒碎豬肉 ◗會讓人不知不覺吃好幾碗飯的一道九層塔香氣四溢!!辣度約是微辣不會噴火◖ #酸辣海鮮湯 ◗酸辣口味非常到位湯頭裡藏著豐富配料有各式海鮮及蔬菜這碗淋在飯上也很好吃泰式料理不管哪一道都好配飯哦😙◖ #泰式奶茶 ◗口味不錯濃郁!糖度也不會太高的一杯不是螞蟻人能安心飲用◖ #摩摩喳喳 ◗飯後一定要來碗甜點啦!也是我非常期待的一樣份量兩人共食剛剛好上面富含平時不常吃到的食材包括泰式椰果肉/波羅蜜/紅毛丹/西米露/芋圓以椰
🔸月亮蝦餅

🔸椒麻雞
🔸曼谷手搗青木瓜沙拉
🔸辣炒碎豬肉
🔸酸辣海鮮湯
🔸泰式奶茶
🔸摩摩喳喳
- - -
我真的對泰式料理情有獨鍾♡!!
獨特口味及酸辣感熱愛到不行

店內環境相當明亮清晰

加上有非常便利的地理位置
吃飽馬上能逛街消化~

◖ #月亮蝦餅 ◗
厚度沒有在小氣的
能吃到扎實的魚漿及蝦仁
沾上特製醬料酸酸甜甜不油膩

◖ #椒麻雞 ◗
椒麻雞本身肉質多汁
應該是使用juicy的腿排部位🤤
搭著一旁高麗菜絲與莎莎醬
平衡炸物口感提升清爽度~

◖ #曼谷手搗青木瓜沙拉 ◗
我個人蠻愛這道~
它們青木瓜清脆爽口
加上小番茄/花生/菜豆
減輕泰式偏重口味所帶來的負擔
口味調理得適中
但私心喜歡酸甜滋味再重一些的🤫

◖ #辣炒碎豬肉 ◗
會讓人不知不覺吃好幾碗飯的一道
九層塔香氣四溢!!
辣度約是微辣不會噴火

口味不錯濃郁!
糖度也不會太高的一杯
不是螞蟻人能安心飲用

◖ #摩摩喳喳 ◗
飯後一定要來碗甜點啦!
也是我非常期待的一樣
份量兩人共食剛剛好