2017-12-18 305 views
愛羅宋湯的人有福了。以前什麼也好味,現在什麼也變了味。 80-90年代,求其一間西餐廳都做到濃郁的羅宋湯,現在的西餐廳只有蕃茄雜菜湯,而不是真正的羅宋湯。今晚終於嚐回以前的羅宋湯,不是看到餐桌上的簡介也不知道,原來一直認為最正宗的羅宋湯,屬於「上海派羅宋湯」,由落難俄羅斯貴族帶到上海發揚光大,再傳入香港。其他食物也很好,看得出餐廳有用心。蝦多士比炸魷魚圈好味,魷魚圈的外皮稍為硬了。帶子沙律新鮮,醬料味道也好。雞卷外脆內juicy, 推介菜式之一。最後還叫了俄式牛柳飯,味道很住家。餐廳招呼十分周到一流。我會為了這羅宋湯再回來。
愛羅宋湯的人有福了。

餐廳招呼十分周到一流。

我會為了這羅宋湯再回來。
蝦多士
魷魚圈
帶子沙律
雞卷
俄羅斯牛柳飯
2017-12-15
$300 (Dinner)
蝦多士
帶子沙律
雞卷
俄羅斯牛柳飯
  • 牛油雞卷
今晚老公帶我回到拍拖時期去過的一家俄菜餐廳,這家店的食物印象很不錯,店的面積很闊落,不過以星期日晚市來說,未算人多,但正合小妹意,實在不喜歡人多的地方。 由於餐廳要準備被包場,因此騰空了中間場地位置。 此餐廳提供的為非一般俄菜那麽簡單,而是有上海特式的俄菜,因此味道會更易受落。另外,未必人人也知道,羅宋湯是源自於俄羅斯的,枱面的墊紙亦有所交待。 俄式凍魚($68),我倆對魚都不是特別偏好,皆因其有骨及腥,但店員極力推介這個餐前小吃,一於試試吧!想不到又不錯呀,魚一點也不腥,面鋪了蘿蔔及洋葱絲,酸美美的,很醒胃,魚肉味道亦夠鮮味,肉質鬆化。 天氣轉冷,飲個熱湯暖暖胃吧!小妹點了清雞湯($48),清甜的雞湯,味道夠濃郁,加上香草作點綴,還有Juicy的青豆,味道雖則有點像金寶湯,但真心是好味的,用料有誠意! 老公點了羅宋湯($48),湯的口感厚實,甜甜的蕃茄味,加上足料的牛腩,口感腍身,還有正宗俄國羅宋湯才有的紅菜頭,清甜爽口。 蕃茄牛腩飯,很足料,牛腩塊塊有份量之餘,亦很腍身,這個蕃茄汁酸酸甜甜的,佐飯一流! 帶子炒香草醬意粉($108),賣相有水準,味道亦很出色,香草和青椒及菇

由於餐廳要準備被包場,因此騰空了中間場地位置。
帶子炒香草醬意粉($108),賣相有水準,味道亦很出色,香草和青椒及菇的味道很有化學作用,意粉的軟硬度適中,完全把醬汁吸收,又不會太油,帶子夠大隻多汁,鮮味無比!為十分出色的意粉!
俄羅斯果醬雪糕($38),雲尼拿雪糕,軟軟的,加上自家製的車厘子果醬,粒粒飽滿多汁,如果可以再多些果醬就好了!
小妹剛去在今年暑假到過俄羅斯,覺得這店的食物比當地的好吃很多!價錢亦十分合理,這裡可以再來呀!
2017-12-10
$246 (Dinner)
2017-12-10 227 views
終於來到十二月這個月份,今年是我第一次在香港分公司跟同事過聖誕節,這次安排在銅鑼灣一家好出名喝羅宋湯的餐廳慶祝!我們先到餐廳,餐廳氣氛挺好,十二月頭己有佈置,聖誕節還有喜慶聖誕歌呢?在餐廳進口位置有很好剪報,大概介紹這餐廳的背景,原來它是由一位入廚多年的上海西餐廚子跟他兒子一起開的。廚子年紀大了,孝順兒子為了父親夢想,希望他主理多年的海派羅宋湯能夠承傳下去,令香港人認識何為海派俄羅斯餐,何為海派羅宋湯而開的!餐廳背景確實有意思,現在就讓我開始介紹今晚的菜式吧!我所選的湯當然是羅宋湯!嘩!我只喝一口,我就感受到師傅的誠意,那湯頭是濃濃的牛腩湯底,加上各種當做的蔬菜例如大白菜,蕃茄,甘筍,西芹,洋蔥等等……一串燒牛柳燒得好香,裏面好嫩,我一口一口好快就把這份8安士多的牛柳份量吃掉了!甜品有: Chocolate Brownie 因為冰淇淋快溶掉,我趕緊把它吃完,沒有拍照!這甜品確實好吃,我一定會帶我的男朋友來試!整體來說這家餐廳是我這一年光顧的,最用心製作食物的,服務態度最親切的!走的時候,我看了他們的餐牌,感覺價格相當相宜,在銅鑼灣這種地方,難得找到環境舒適,食物有誠意的!我想我以後會多

餐廳背景確實有意思,現在就讓我開始介紹今晚的菜式吧!

我所選的湯當然是羅宋湯!

甜品有: Chocolate Brownie
因為冰淇淋快溶掉,我趕緊把它吃完,沒有拍照!
甜品確實好吃,我一定會帶我的男朋友來試!

走的時候,我看了他們的餐牌,感覺價格相當相宜,在銅鑼灣這種地方,難得找到環境舒適,食物有誠意的!我想我以後會多多支持他們!
羅宋湯
帶子,魷魚圈,魚子醬雞蛋
串燒牛柳
2017-12-08
Dinner
Chinese New Year
  • 俄式串燒牛柳
  • chocolate brownie
2017-11-13 2298 views
一年一度既生日又到啦,是日假日,去完主題公園玩完之後晚上朋友就帶左我黎呢度食飯。餐廳位於銅鑼灣邊寧頓街隆堡柏寧頓酒店2樓,地點旺中帶靜,雖然適逢某大型百貨公司大減價,但係附近都唔見得特別嘈吵。餐廳大約可以容納到40人左右,環境尚算寧靜,燈光柔和,非常適合情侶約會或者三五知己相聚。若果有家庭聚會又或者商業會議,餐廳都可以改變間隔,安排到高私隱度既VIP 房俾客人。玻璃櫃內放滿俄羅斯既套娃公仔,令成間餐廳充滿左俄羅斯風味。除左佈置之外,餐紙都印有俄羅斯公仔,事不宜遲,依加就同大家講下今晚既食物啦。上海派招牌羅宋湯羅宋湯係呢度既招牌菜,我地又點可以唔叫呢? 呢度既羅宋湯有紅菜頭,甘筍,薯仔同椰菜等等既蔬菜,除此之外仲用左放過夜既牛坑腩,可能因為咁,味道特別濃郁,入口微辣,配埋脆口既蒜蓉包,真係完美既配搭!傳統迷你蝦多士 (6件)用鮮蝦同蔬菜打成膠再炸成既蝦多士,火喉剛剛好, 咬落都幾彈牙,點埋沙律醬食,真係格外好味,唯一美中不足既係比較油,建議店方可以先用隔油紙印走表面既油先上菜,令怕肥既客人心理上好過D。扒大蝦茄汁炒意粉蕃茄味相當香濃既意粉,入口酸酸甜甜,相當開胃,意粉亦都爽口彈牙,完全做

玻璃櫃內放滿俄羅斯既套娃公仔,令成間餐廳充滿左俄羅斯風味。

上海派招牌羅宋湯
上海派招牌羅宋湯
羅宋湯係呢度既招牌菜,我地又點可以唔叫呢?

傳統迷你蝦多士 (6件)

傳統迷你蝦多士 (6件)

扒大蝦茄汁炒意粉
扒大蝦茄汁炒意粉
蕃茄味相當香濃既意粉,入口酸酸甜甜,相當開胃,意粉亦都爽口彈牙,完全做到al dente,加埋大大隻同啖啖肉既扒大蝦真係極有口感。

基輔炸雞卷, 牛油薯蓉
基輔炸雞卷, 牛油薯蓉
人手剁碎既免治雞肉加入牛油搓勻,再醮上燕麥同麵包糠炸熟既基輔炸雞卷,表皮酥脆,切開後噴出陣陣香氣,令人急不及待一件一件咁放入口中。

人手剁碎既雞肉果然唔同D。入口非常彈牙,好有口感。切開雞卷後肉汁慢慢滲落墊底既薯蓉度,真係好好味。

除此之外伴碟仲有清爽既沙律,可以將整體既油膩感減低。

朱古力布朗尼
朱古力布朗尼
十一月份生日既壽星仔女,只要係晚市惠顧以及面書打卡,就可獲贈朱古力布朗尼一份。

係呢度真係不得不讚店員醒目同合作,事關朋友事前並唔知有呢個優惠,訂檯時已向店方要求自動送上呢個甜品,當店方同我地講係面書打卡有「特別優惠」而又被問到係咩優惠時都可以保持神秘,唔會破壞左朋友當初想俾我既驚喜,真係心思細密。

呢度無論食物、環境同埋服務都非常好,真係帶俾我一個難忘既晚上。
Birthday
  • 上海派招牌羅宋湯
2017-11-07 682 views
又是午餐時間,在想吃什麼的時候在網上看到了這家上海派俄羅斯西餐,看圖片和菜單都挺吸引,於是決定一試。 看網上寫的位置有點偏,到目的地才發現其實離地鐵站十分近,距離F出口大概10分鐘路程,就在帕寧頓酒店2樓。 這家餐廳雖然在銅鑼灣,但安靜自在,燈光柔和,同時因為是樓上鋪也隔離了鬧市的喧鬧,所以很適合情侶約會或三五知己相聚。 原來點一客主菜➕38元就能轉套餐,包湯和飲品,在銅鑼灣這個價格很驚喜了。 點菜後馬上就有熱辣辣的羅宋湯呈上。羅宋湯真的是必飲,濃郁又帶點微辣,配上脆餐包,簡直是最佳拍檔!點了一客羊架和黑毛豬,上菜很快馬上開餐。 羊架真的很推薦,外面烤得有點脆裏面還包著肉汁,正!黑毛豬也不能錯過,完全顛倒了我對豬扒的概念,一點豬的騷味也沒有,反而吃完之後口腔會有肉的甜味,再配上香甜的蘋果汁,完美吊出肉香,絕 總結,這一餐很滿意,食物美味,環境也好,上菜有序,服務體貼,值得encore。

點了一客羊架和黑毛豬,上菜很快馬上開餐。
羊架
黑毛豬配蘋果汁

羊架真的很推薦,外面烤得有點脆裏面還包著肉汁,正!

• 烤羊架
  • 黑毛豬
2017-10-06 1032 views
今天獨個兒吃個午餐,又選了一間於二樓的俄國餐廳,這已經是第二次,電梯門口打開已經看到小小的俄羅斯土娃,整間餐廳充滿大大小小的俄羅斯裝飾,服務人員有禮貌地打個招呼就安排座位入座,環境空間很大,溫度適中,經服務員介紹,選擇了午市套餐的燒肉眼,燒肉眼配薯條及忌廉湯及飲品一杯,等待上菜的時間中,慢慢的欣賞了餐廳內的佈置,有很多大小不同的土娃,牆上有大型繪畫,很適合喜歡拍照的朋友,一會兒後就上菜了,忌廉湯很有質感,不會水汪汪的,燒肉眼配燒汁,薯條配茄汁,薯條沒有什麼特別,而燒肉眼一眼看到是美麗的粉紅色,肉質柔嫩,多汁,面上撒了黑椒粒,令肉質更惹味,其實我較喜歡不配燒汁,原汁原味,但配燒汁亦是一種很不錯的吃法,整體而言,服務人員有禮,環境好,食物高性價比,值得推介。
忌廉湯
2017-10-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$158 (Lunch)
2017-07-03 2322 views
其實一般般叫左俄式串燒羊。好林,幾好味,很ok既。 但5件220。 加配菜唔太值煎銀雪魚幾好食。香口最出名羅宋湯。Ok 既。但冇「嘩」既感覺凍湯。其實係紅菜頭湯。 凍野我自己幾like其他俄式牛柳。 前菜酸菜冇咩特別服務員好細心解釋左。餐牌大部份菜式。 服務有加分既。食個日唔太多人。 輕鬆家庭飯
其實一般般
叫左俄式串燒羊。好林,幾好味,很ok既。
但5件220。 加配菜唔太值

煎銀雪魚幾好食。香口
最出名羅宋湯。Ok 既。但冇「嘩」既感覺
凍湯。其實係紅菜頭湯。 凍野我自己幾like

其他俄式牛柳。 前菜酸菜冇咩特別

服務員好細心解釋左。餐牌大部份菜式。
服務有加分既。
食個日唔太多人。 輕鬆家庭飯
2017-06-24
Waiting Time
18 Minutes (Dine In)
Birthday
2017-03-23 2902 views
還記得初次到訪此餐廳是因為看了一篇報導,內容大致介紹此處羅宋湯非常濃郁,與眾不同。當時,我與朋友曾經一起試過他們的羅宋大菜,牛油雞卷,俄式串燒牛柳味道果然出眾,那頓晚飯令我一試難忘!今日特意約朋友再來麥田相聚!午市時段有套餐及散叫可供選擇,見到午餐價錢後,感覺非常相宜,套餐有湯,主莱,以及即磨咖啡都是由$98起至$148!好奇情况下,我向侍應八掛下為何套餐有那麼多款式,但俄式種類選擇比較少?侍應詳細解釋套餐為迎合大眾及周邊OL要求,所以種類較為大眾化及多選擇,餐牌更是每星期更新的,款式有十多款㖭!侍應又介紹如果午餐時段order餐牌內的main course,可以加$38轉餐!好吸引呀!由於我太喜歡他們的招牌烤羊架,所以我order了I份再加$38轉餐,我朋友order 咗1份俄式烤雞柳午餐!以銅鑼灣地段再加上處於酒店位置,他們的食物又有水準,百多元1份的午餐確實令人理解!

由於我太喜歡他們的招牌烤羊架

羅宋湯,南瓜忌廉湯
秘製烤羊架
2017-03-20
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$120 (Lunch)
羅宋湯,南瓜忌廉湯
秘製烤羊架
2017-03-19 2180 views
又同同事試新野佢地話有間俄國菜好味, 所以就一齊去試下Lunch time 時間唔算好多人我點了芝士磨菇忌廉汁焗西蘭花帶子飯$118先上羅宋湯~外表同平時的紅湯差唔多,飲落係唔同既,甜甜地同好多料,仲有片牛油包唔錯!!朋友上次試過俄羅斯凍湯好似灰左。所以我地同行五個人都係叫羅宋湯我的焗飯.. 有點似平時茶餐廳的飯可能我唔應該係呢間餐廳叫呢啲野orz 真係好一般。得三粒小的帶子咋佢叫左俄式串燒雞配薯條個雞唔錯,幾入味同唔鞋。薯條就好正常早知我揀呢個餐下次會再試下其他野既。不過價錢同份量黎比唔係算抵
又同同事試新野
佢地話有間俄國菜好味, 所以就一齊去試下
Lunch time 時間唔算好多人
我點了芝士磨菇忌廉汁焗西蘭花帶子飯$118

先上羅宋湯~
唔錯!!
我的焗飯.. 有點似平時茶餐廳的飯

佢叫左俄式串燒雞配薯條
個雞唔錯,幾入味同唔鞋。薯條就好正常

早知我揀呢個餐
下次會再試下其他野既。不過價錢同份量黎比唔係算抵
$120 (Lunch)
2017-02-07 2420 views
首先,個招牌羅宋湯真係好好飲,以我唔鍾意食菜嚟講,我可以成碗飲晒,雖然有少少辣,但係可以接受~另外,佢既牛尾湯都好好飲,牛味夠濃,牛尾亦夠腍夠入味~佢個雞卷都好食,炸到外皮脆卜卜,但切開入面啲雞肉仲係好鮮嫩,唔會好似第二度食果啲咁乾~個薯容都好好味,仲有個沙律味道好清新~啲侍應都算有禮貌同埋helpful~如果食店面裝修嘅朋友可能會失望,因為只有一個corner 位放咗啲俄羅斯公仔,同埋張墊台紙係俄羅斯公仔~但係如果係食味道既朋友仔,不仿一試!
另外,佢既牛尾湯都好好飲,牛味夠濃,牛尾亦夠腍夠入味~
侍應都算有禮貌同埋helpful~
但係如果係食味道既朋友仔,不仿一試!
2017-01-05 2335 views
本來聖誕冇假放,但老闆一個電話叫我收早d!我立刻打比女友及其老友一齊出嚟食晚餐,我工作的地方,成日聽到客人講有間食舊式西餐好抵食,羅宋湯好好飲!於是我去碰碰運氣,好好彩當晚剛好2030先去到麥田廚房,可能第一輪嘅客要走喇!我哋只係等10分鐘就入坐!我哋聽侍應姐姐介紹,試咗佢哋1.招牌羅宋湯$48(果然名不虛傳)2.俄式凍湯$48(我女友超like, 因為全部用紅菜頭製作好健康喎)3.俄式薄餅 $138(好精緻,紅魚子好鹹香)4.俄式串燒牛柳 好似係$180(好感動呀!呢個牛柳係我食過嘅最好味的,牛柳肉質鮮嫩而且味道濃郁,好味過出面的貴價西冷,我同女友好想再食多碟,不過唸唸下都係留肚食甜品)5. 牛油雞卷$180(呢個雞卷係俄羅斯名菜,佢個樣好似條海心,但最驚喜係當我切開時牛油加雞肉嘅香氣就好似炸彈般,炸到整間餐廳都其香味,雞肉用手切的不是機攪,所以好有口感!,連埋下面的薯蓉食,一絕)6. 女友friend試咗黑毛豬 $180,佢哋女仔食咗啖就不停話超好味,肉質同平日食開的好大分別喎,唔使10分鐘就食曬碟豬喇!其實叫咗好多嘢食,有d影得唔靚,唔post喇!基本上,成餐飯都食得好開心!當晚

我哋聽侍應姐姐介紹,試咗佢哋
1.招牌羅宋湯$48
(果然名不虛傳)2.俄式凍湯$48
5. 牛油雞卷$180
6. 女友friend試咗黑毛豬

其實叫咗好多嘢食,有d影得唔靚,唔post喇!

基本上,成餐飯都食得好開心!當晚xmas咁多客,餐廳亦只有3位姐姐做嘢,但佢哋都好有耐性為我介紹,埋單時又跟我哋講Merry Christmas , 我同女友都巧感動,自問自己每日對客都未必做到咁!
2016-12-26
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
Dinner
Christmas
  • 串燒牛柳
  • chocolatebrownie
  • 黑毛豬
2017-01-02 1726 views
在朋友介紹之下第一次食俄國菜!結果出乎預料咁好食由頭盤--》超級好飲的羅宋湯--》主菜--》甜品!我地一行十幾人,當日試了大約2款頭盤(羅宋湯好足料);7-8款主菜(大蝦、炸雞卷,堅正!),3款甜品,每一味都咁好食!那裏環境寬敞,服務又細心周到,我地過左一個超級開心的平安夜!臨走見到大廚一面,不禁鼓掌讚賞因爲你煮得實在太好食在外面要找一家對煮菜咁有熱誠的;又敵得過舖租;又咁就腳的!真係買少見少!我支持你呵!
在朋友介紹之下第一次食俄國菜!結果出乎預料咁好食
那裏環境寬敞,服務又細心周到
,我地過左一個超級開心的平安夜!
臨走見到大廚一面,不禁鼓掌讚賞
因爲你煮得實在太好食
2016-12-24
$300 (Dinner)
Christmas
2017-01-02 1213 views
本身諗住去casa食lunch, 但偶爾見到2/F有間俄國菜. 喺同行者嘅堅持下就即管一試. 原本諗住 a la cart, 但waiter哥哥話每個main dish 可以加30幾蚊餐, 即時覺得好抵食. 於是二人叫左: 俄國凍湯, 羅宋湯, 蝦多士, 俄式牛肉飯, 同一個用fried minced chicken 做的牛油雞卷. 以往食俄國菜都會去czarina. 無諗過wheatfield 的Russian borscht 可以咁足料, 味道好rich. 成餐整體都好食, 惟獨覺得個蝦多士油左D. 我會為個Russian borscht 再黎食過.

2017-01-01
$200 (Lunch)
2017-01-01 1040 views
琴日係除夕同男朋友2人係網上訂左位有呢個系統真方便等我呢d驚打電話既人更方便去訂位😀😀俾我係推介度見到呢間俄國餐廳就二話不說book左,一去到發現人唔多但環境幾舒服同幽靜而且坐得都幾舒服😇幾得意😎呢幾樣都唔錯既😬值之後果d就真係要諗清楚先好叫喇😑牛扒既價錢都質素唔成正比,連普通花園餐廳的質素都不如😪飲品可能畢境唔係佢地強項要飲可能都係出去飲好d😂整體其實我覺得唔錯既特別推介羅宋湯同麥田豬扒包👍🏻🤗至於其他就可做下功課先再落單😅
琴日係除夕同男朋友2人係網上訂左位

呢幾樣都唔錯既😬
值之後果d就真係要諗清楚先好叫喇😑
西冷牛扒
西冷牛扒
牛扒既價錢都質素唔成正比,連普通花園餐廳的質素都不如😪
Tiger's  party&sun  beach
飲品可能畢境唔係佢地強項
要飲可能都係出去飲好d😂

2016-12-31
招牌羅宋湯
麥田豬扒包
2016-08-07 2851 views
星期六同男朋友二人世界特登去左銅鑼灣邊寧頓街一嘗俄國菜。之前試過同屋企人夜晚黎食,對招牌羅宋湯一試難忘,今次黎試下d午餐,發現好味兼抵食一入去見到牆身的畫同埋俄羅斯娃娃,好有俄國色彩,聽講仲可以買俄羅斯娃娃返屋企門口放左唔少酒樽,不過因為係lunch time,所以就唔飲酒啦~午餐選擇好多有普通的假日午餐,或者係special set lunch(清新d,有沙律,有新鮮果汁),岩曬女士而我見到有個龍蝦薯仔沙律的餐,就忍唔住叫黎試下,有湯有野飲都只係$208加一,抵而男朋友就叫左個紐西蘭肉眼扒,五成熟,火候岩岩好唔想食薯條咁熱氣,餐廳姐姐好好人咁幫我地轉左雜菜沙律。埋單的時候,姐姐仲提我地八月開始有個新優惠,晚市主菜買二送一,不過就只係限星期日同一,不妨可以試下!
星期六同男朋友二人世界
,今次黎試下d午餐,發現好味兼抵食

午餐選擇好多
而男朋友就叫左個紐西蘭肉眼扒,五成熟,火候岩岩好

唔想食薯條咁熱氣,餐廳姐姐好好人咁幫我地轉左雜菜沙律。
2016-08-06
Lunch