2017-07-30 1043 views
今次已經係我第3次幫襯呢間了,頭兩次都係周六下午過黎食tea, 尋晚呢就試左第一次既dinner. 呢頭近西灣河碼頭都好多野食揀,如果想大路d既西餐(薄餅,意粉,小食同野飲)可以考慮下呢間我覺得佢款式比較多。點了個荔枝特飲,蟹肉意粉,炸魷魚同豬手,樣樣都好味,個人最喜歡係魷魚,炸得唔乾,魷魚都唔un, 好味! 豬手都係,大大份,食到飽到呢~次次黎呢度services都好好,人又唔多,食完又可以行下海濱,周末好選擇
我覺得佢款式比較多。

豬手
lycher gunner
推介魷魚圈
蟹肉意粉
2017-06-05 1010 views
某個星期日下午來到鯉景灣, 見這家餐廳不用等位, 就入去享用午膳。由於只是2人用膳,期間只點了:Black and White pizza ($168) 及龍蝦漢堡set lunch ($188, 送一杯香檳)及tiramisu 蛋糕球 ($68)。首先, 食物上枱速度很慢, 等了很久朋友的龍蝦漢堡先送到。朋友說味道不錯, 只是包太大, 有點兒不知從何開始吃起。再等多10分鐘左右, 我點的Black and White pizza到了。由於pizza是這餐廳的主打, 我對pizza的質素都頗有期望。Black and white pizza是以黑松露醬、白蘑菇、芝士等材料而成的素pizza。一拿起pizza, 已感覺不夠熱, 吃下去, 只有一點點暖的感覺,立刻扣分﹗味道來說是不錯的,只是餐廳打著「手工製做」做招徠,pizza的質素是普通沒有到驚喜,而且pizza不夠熱,有點失望﹗吃過主食後打算叫甜品。舉了手很久都沒有侍應走過來,有一個經過只是講了句 "Excuse me"就匆匆忙忙的走開了,過後也沒有回來問我們什麼事。終於有一位侍應看到我舉手, 我叫他收起餐桌上的餐具及向他點了tira

。終於有一位侍應看到我舉手, 我叫他收起餐桌上的餐具及向他點了tiramisu 蛋糕球,他點點頭,然後說稍後會過來執枱。

由我開始舉手到跟侍應要求執枱後起碼20分鐘,都完全沒有一個侍應過來執枱﹗
又終於好不容易有一個侍應過來,我就跟他說要執枱以及有個甜品未到。他竟然一副不耐煩的態度叫我不要這麼急,逐樣逐樣來!!!
我的指示只有兩個,就是執枱及跟一跟甜品,到底是有多複雜需要逐樣逐樣來?! 他幫我跟單過後發現原來之前的侍應沒有幫我寫甜品
本來都想離開這家餐廳,但外面下著雨,我最後都是決定等甜品送到。

甜品確實跟一般的tiramisu很不同, 是球狀的,也有一些啫喱作配搭。只是多吃幾口後就覺得有點乾,認為應該需要有花奶一併送上。到我隔一段日子偶爾再看到這家餐廳的甜品menu, 才發覺menu內這個甜品的照片是搭有一杯奶 (不知是否花奶或其他奶)! 亦即是說上次侍應漏了給我﹗

個人對這家餐廳特別是服務方面很失望! 如果真是人手不夠, 不應該一直放客人入來, 使客人的需求根本得不到回應! 個別侍應的態度也很有問題, 值得檢討!
$230 (Lunch)
2017-05-30 749 views
環境方面……幾好,坐位多……食完重可係对出 海皮拍拖散步食物方面……我地試咗係出面好少有嘅 " 黑松露pizza " 係我同男朋友嘅my favorite另叫咗一個沙律" 帶子火箭菜 "及 寬條麵 同飲品 2 杯
環境方面……幾好,坐位多……食完重可係对出 海皮拍拖散步
另叫咗一個沙律" 帶子火箭菜 "及 寬條麵 同飲品 2 杯
2017-05-19
$650 (Dinner)
  • 黑松露pizza
2017-02-25 1863 views
簡單潔的餐牌一眼望晒,地點係一行出街就係鯉景灣,可以吹吹海風,可能因為係星期一顧客唔多,所以傾計係舒服的。水牛雞翼唔會好辣皮鬆脆肉軟滑唔會乾身,配西芹條消吓肥膩感覺可以點吓芝士醬食香烤豬腩肉配近排流行的健康蔬菜羽衣甘藍,好酸的酸椰菜,甜薯條,車厘茄,還有燒肉汁,蘋果蓉薄餅跟兩杯招牌WILDFIRE手工啤酒一個抵飲抵食的組合簡簡單單的幾種材料就做出個好香的薄餅,鮮刨黑松露在薄餅面,另外淡淡的黑松露醬味道(唔會過份濃味~我怕黑松露味太強烈的)配上新鮮的白磨菇芝士香草等,鬆軟餅皮呢杯Green Apple COCKTAIL 內有成支mini BACARDI ,white rum,lime, 好重mint味,有幾片green apple,apple juice 芒果沙律洋薏米沙律放面係兩條剛烤好還暖暖的軟軟蒜蓉包,下面有好多芒果粒,菠菜葉,蕃茄,翡翠苗,紅彩椒,粒粒毛豆,薏米粒與紅酒醋汁拌勻。食落清近,芒果夠熟味微酸開胃。特色香草雞肉串燒賣相一流,店員攞出,當然相機食先,然後就把串燒轉放碟上在左上角係比較少見用葡萄葉包藏着用蕃茄拌勻的白米飯,個點雞用的椰香辣汁對我來講係辣的,雞肉串還有洋蔥彩
水牛雞翼
香烤豬腩肉
薄餅跟兩杯招牌WILDFIRE手工啤酒一個抵飲抵食的組合
呢杯Green Apple COCKTAIL
芒果沙律洋薏米沙律
食落清近,芒果夠熟味微酸開胃。
特色香草雞肉串燒
賣相一流,店員攞出,當然相機食先,然後就把串燒轉放碟上
在左上角係比較少見用葡萄葉包藏着用蕃茄拌勻的白米飯,個點雞用的椰香辣汁對我來講係辣的,雞肉串還有洋蔥彩椒,雞肉唔係咁滑,這款也有跟些沙律菜
這裡的餐款多數肉類也會配些蔬菜,令我們食肉又可以食吓蔬菜 。

點主菜還可以加幾十蚊,加配炒雜菜及炒蘑菇,還有其他選擇不過我們點了這兩款蔬菜。

內有幼蘆筍,西蘭花,椰菜花,蘑菇,車厘茄,豆,相信係時令蔬菜。
炒蘑菇
甜甜地的白酒有果香易入口小心醉呀!唔覺會杯成杯,只係因為這枝白酒才拉高了人均消費
2017-02-20
$370 (Dinner)
2017-02-02 6390 views
是日跟從加拿大遠道而來的大嫂晚飯,相信大嫂連日都食中餐,於是今晚決定去鯉景灣的西餐廳 “Wildfire”室內裝潢就是wild 的感覺。西餐廳的開放式廚房在這一樣可以找到。Menu 內選擇豐富,都是美式餐廳必備的菜式。【紅綠沙律 $98】這個沙律七彩繽紛,而且非常健康。羽衣甘藍、藜麥、紅燈籠椒、提子、萬花籽、檸檬皮、芝士及和風油醋汁。 羽衣甘蘭(Kale),名字非常美麗而且營養價值非常豐富。葉身既皺且厚,甚有咬口。味道帶有微甘及點點草青味,味道清新。 藜麥是備受推崇的超級食物,藜麥其實是種子,口感像芝麻,味道帶淡淡堅果味。一個沙律內有兩種超級食物,認真不得了。【雜綿海鮮濶條麵 $168】海鮮有青口、帶子、魷魚及蝦,材料豐富。濶條麵掛上白酒忌廉汁,非常邪惡。【巴馬火腿雜菌薄餅$158】這個薄餅屬厚皮,不是筆者喜歡的類型。薄餅邊烤焗至微微焦黑,薄餅的表面放了不少巴馬火腿,咸香味十足。【美國安格斯牛扒(10oz)$288】安格斯牛扒當然肉質軟腍,肉味明顯。可是燒烤不夠焦香美味。

室內裝潢就是wild 的感覺。
西餐廳的開放式廚房在這一樣可以找到。
Menu 內選擇豐富,都是美式餐廳必備的菜式。
【紅綠沙律 $98】
2016-10-08
$280 (Dinner)
2017-01-22 1551 views
收到朋友的四岁小朋友要吃pizza的order,又收到朋友在soho east海边找一家的建议,来到了wildfire。其实每次来这里整体感觉很不错,何况今天是和热爱美食的朋友一家一起,于是特别觉得美好。队友最喜欢布袋水牛芝士,据说水牛芝士和火箭才是绝配;小朋友喜欢薄饼pizza,餐厅的服务特别好给小朋友削了芝士碎;墨西哥卷的🥑酱和酸奶酱很为肉卷提了鲜味。而我最爱的红绿沙律,那个叫不出名字的深绿色的蔬菜配上酱汁,好吃又有嚼头,超级美味。
2017-01-06 1375 views
很久沒有吃wildfire, 新年又不想走太遠,又怕多人,所以就去了鯉景灣蘇豪東的wildfire 食一個開心晚餐.>>>Red & Green Salad: 有crunchy 的nuts, 甜甜juicy 的水果,quinoa,kale 作veggie base, 加上和風醋汁.整個combination 很有驚喜.>>> fish & chips: chips 是flat chips,就算放涼了都不會覺得油膩,難得! fish 有點失望,魚肉很鬆散,不夠結實....>>> US Black Angus Rib Eye Steak (10oz) with sweet potato fries: 最有expectation 的一個菜, 可能期望過高,這個steak 沒有想像中好. 5成熟,尚算juicy, 夠tender,味道有點偏鹹,但overall, 都可以再食~!>>> chocolate torte:朱古力蛋糕加上vanilla ice cream. 冰凍的ice cream 加上暖

>>> chocolate torte:朱古力蛋糕加上vanilla ice cream. 冰凍的ice cream 加上暖暖的朱古力蛋糕,當然是合乎預期的好味. 朱古力蛋糕很濃很濕潤,vanilla ice cream 又很柔滑,正~!
>>> palline al tiramisu: 一個芭菲杯的presentation. 底下是咖啡凍及新鮮芒果粒,上面有一個沾有朱古力的tiramisu 球.一上枱,立刻眼前一亮!! 可以按個人喜好淋上cream, 整個甜品因為有咖啡凍及新鮮芒果粒,吃過後不會覺得太膩. (tiramisu 是勁濃酒味的,我個人是十分十分喜歡!)這個甜品,很有心思,亦很值得再食~!

>>> coffee dream & green apple mojito: 好好味的cocktail! 可以再飲~!

Overall, 十分滿足.本身是衝著STEAK 而去吃的,但沒有想過其他食品都一樣出色! 飽到上心口都不用$1000, 都幾抵食~!
fish & chips
Chocolate Torte
Palline al Tiramisu
Red & Green Salad
2017-01-01
$450 (Dinner)
Chocolate Torte
Palline al Tiramisu
2016-09-02 4344 views
一家六人想一齊搵個地方可以靜靜地又唔使分時段咁食餐飯,所以訂左鯉景灣哩間wildfire食晚飯點菜時店員會推介下有咩好味同埋分量夠唔夠之類等,好抵贊炸雞翼岩岩好有6件,炸的剛剛好,唔肥膩,算係必點藍青口份量都好足,並且好鮮味呀海鮮闊條面,份量略嫌少了點,不過味道都不錯黑白配pizza好重既cheese味同埋有黑松露,因為已經點左幾個肉,所以店員推介叫我地試試哩款pizza,果然好岩食烤海鮮拼盤以海鮮拼盤黎計好似少左d,不過烤菠蘿好味最後當然唔少得香腸拼盤啦都好值得一叫,因為好好味順帶一提下面有薯蓉墊底真係好正黎哩度食可以邊食飯邊傾下計唔似外面有好多食店限時90分鐘,可以慢慢食真係好正

點菜時店員會推介下有咩好味同埋分量夠唔夠之類等,好抵贊
炸雞翼岩岩好有6件,炸的剛剛好,唔肥膩,算係必點
藍青口份量都好足,並且好鮮味呀
海鮮闊條面,份量略嫌少了點,不過味道都不錯
黑白配pizza
烤海鮮拼盤
以海鮮拼盤黎計好似少左d,不過烤菠蘿好味
最後當然唔少得香腸拼盤啦
都好值得一叫,因為好好味
順帶一提下面有薯蓉墊底真係好正

黎哩度食可以邊食飯邊傾下計
唔似外面有好多食店限時90分鐘,可以慢慢食
真係好正
2016-08-27
$300 (Dinner)
2016-07-31 3465 views
Afternoon tea set $198Savoury:8" open-flame Classica PizzaPrawn & mango Salsa ToastNurnberger SausageWild DrumstickCalamari FrittiSweet:Chocolate BrowniesGreentea Cream PuffFresh Fruit Tart2 regular coffee/tea (other drinks +$10)Pizza 有幾款選擇, made to order. 最後我地選左parma ham, 香脆餅底加埋mushroom 同超牽絲cheese, 正😋👍 炸雞槌都好夠脆, 惹味😎toast sauce 唔錯, 可惜餅底唔夠脆, 炸魷魚就普通啦🙈Greentea puff 同 fruit tart 既custard 都做得唔錯, 但tart 同puff 皮唔夠新鮮, 似放耐左... 加左錢要左杯cold choc, 但太甜choc 唔濃, mocha 不過不失整體都okay ge, 少見食得夠飽肚既tea set😏Available tim

Afternoon tea set $198

Chocolate Brownies
Greentea Cream Puff
Fresh Fruit Tart

afternoon tea

整體都okay ge, 少見食得夠飽肚既tea set😏

Available time: 230~530daily
afternoon tea
2016-06-28 3215 views
鯉景灣的 Wildfire 裝修了好一段時間。有天與朋友去吃,但 menu 不同了,選擇少了很多,以前喜愛的菜色都不在了。服務員也好像是不同了。食物質素和速度還是很好!但我還是喜歡裝修前兩店合拼的 Wildfire/Berliner!鮮澳洲藍青口: 青口很嫰,少少咸,但都好味肉腸拼盤:一貫水準,配薯蓉很好,加多點德國酸菜更好凱撒沙律:沙律菜略為不夠冷,但份量足美國牛腹肉扒:好味,配番薯條有驚喜

鮮澳洲藍青口: 青口很嫰,少少咸,但都好味

肉腸拼盤:一貫水準,配薯蓉很好,加多點德國酸菜更好

凱撒沙律:沙律菜略為不夠冷,但份量足

美國牛腹肉扒:好味,配番薯條有驚喜
2016-05-10 2948 views
收工和朋友到soho east happy hour+dinner。由北角坐丁丁都要15分鐘,落車後仲要行,天氣越來越炎熱,相信89月時間來,熱得要命6點多到達,人客不多。朋友帶了蛋糕來,但不打算在餐廳吃,店員還樂意協助,暫放在雪櫃,沒有黑面,十分helpful,已留下好印象!當天點了雞翼,炸尤魚圈,pizza,carbonara意粉。全部都夠熱度,略嫌雞翼有點燶,少少苦澀味。尤魚圈奉上的兩種醬料,令尤魚圈更錦上添花,值得一試Pizza不得不試,presentation很好,批底厚薄適中。意粉份量有點少,味道還好!Soho east始終在西灣河,人流比較少,可能要多點宣傳,才能吸引更多遊客。Ps: soho east app很有用,建議前往前,先下載

$230 (Dinner)
Celebration
Birthday
2016-01-23 2770 views
早前,跟友人們剛好開車到鯉景灣,見到晚餐時間,就步行看看有何選擇,到最後選擇了wildfire 呢間餐廳,到現在有點空閒時間就打其食評啦!由於我們什麼都都想嘗嘗,我們下了不少食物,不過並沒浪費的 上面這個雞翼拼盤,本人覺得最其好味的是個squid, 所以下次食會只order squid而唔要plant! 這個sausage platters 真不可以貌相呀,看起來非常普通,不過吃下去味道好特別,好豐富,應該話唔知點形容呀⋯⋯而其分別有大小淡濃不同既分別,所以這個是我最推薦的! 另外,要了今天的推介…龍蝦意大利飯,味道冇特別而且不太像龍蝦味,我更推介大家吃mushroom risotto!最後還叫左兩個pizza, 其餅底不太厚,冇外脆內軟的口感,其口味可根據自己的喜好選擇,我就選了鱈魚(不過啲魚超鹹),另外就要雞肉!

由於我們什麼都都想嘗嘗,我們下了不少食物,不過並沒浪費的
蘑菇湯

蘑菇湯
2015-11-18 2319 views
星期天 山長水遠到soho east吃個下午茶叫了這個兩層tea set上層面是自選pizza 很滋味 水準不俗下層是小糕點 還有炸雞翼魷魚小糕點味道不錯 但裏面的cream過多過甜 吃小小cream已經感覺很full而brownie咬下去略鬆散但炸雞翼和炸魷魚非常熱辣香口 又不油膩 十分滋味 最慘的是熱檸茶端上來時只有半杯的分量 而且不能加水 導致全程口渴....不過店員哥哥很好地給了我們兩大杯水價錢是$198 for two 性價比算高 整體都不俗回程時還看到大大顆咸蛋黃 美麗的日落~
星期天 山長水遠到soho east吃個下午茶
炸雞翼和炸魷魚非常熱辣香口 又不油膩 十分滋味
最慘的是熱檸茶端上來時只有半杯的分量 而且不能加水
導致全程口渴....不過店員哥哥很好地給了我們兩大杯水

價錢是$198 for two 性價比算高 整體都不俗
回程時還看到大大顆咸蛋黃 美麗的日落~
2015-10-18
今午12:00與朋友到鯉景灣Wildfire食晏傾計,貪佢夠濶落,對住個海。之前睇食評D人話侍應服務招呼差,我也心大心細。一入門口,招呼我地坐大卡位,好開心,點菜我與朋友set lunch 都係要意大利飯+dessert n salad bar. 經理熱情建議我地其中一個轉試龍蝦尾,我地吾轉,反加多個龍蝦尾試下,經理仲好細心等我地飲完湯,食完salad, 傾計傾到咁上下,才叫廚房整main course 及上龍蝦。先去端湯及取bread stick. 湯很一般貨色,是日corn soup, 麵粉多了,吃不出有粟米,加幾粒甜粟米不會增加太多成本吧!現在似麵粉加水加味精......bread stick 卻走氣不爽脆,令人失望。沙津材料新鮮,有多種沙津醬選擇,其中有少見的honey mustard salad dressing, 味道醒胃,甜酸平衡配搭得宜,令人喜出望外。另外有olives , cold cut. 盡是中上以上貨色,也加添多幾分格調氣派。主菜是意大利飯及外加烤龍蝦尾。意大利飯賣相欠心思,上碟時一碟大一碟細,飯聚在一邊,上面裝飾用的葉也太大塊。飯的香料惹味,飯汁非常可口,也足

先去端湯及取bread stick. 湯很一般貨色,是
主菜是意大利飯及外加烤龍蝦尾。意大利飯賣相欠心思,上碟時一碟大一碟細,飯聚在一邊,上面裝飾用的葉也太大塊。飯的香料惹味,飯汁非常可口,也足夠覆蓋每粒米飯及蝦球,蝦也新鮮乾淨彈牙,唯獨米飯有小小生鋼末熟透。烤龍蝦尾非常滿意,薯仔烤得甘香,長豆鮮嫩,主角的龍蝦尾共有3條,彈牙可口肉身鮮嫩,要讚下經理的推介。
甜品dessert bar也有4一5款選擇, 我試了朱古力奶凍,芝士餅,芒果慕思,小小一口一件,伴餐飲不錯呀。
是日咖啡機壞了,只好飲奶茶,沒有茶味...

整體而言,食物+服務也很滿意,唯要注意食物賣相及貫徹水準,咖啡機壞了、breadsticks吾脆、意大利飯生鋼就真係...==..注意改進埋呢D小意思就perfect啦~
大蝦意大利飯
烤龍蝦尾
2015-10-28
$215 (Lunch)
大蝦意大利飯
烤龍蝦尾
2015-07-14 1917 views
They just introduced 12-7pm one-for-one beer, so my husband and I decided to try it out since we just live nearby.  It was not busy at that time around 6pm. I was appalled when the servers keep warning us that they have to put all our beers on the table by 7pm! It is now summer and our beers turned hot within 5mins! The servers claim they don't care as its complimentary drinks anyway!OMG, if they are gonna treat the customers like beggars, then don't even introduce happy hour as this totally def

OMG, if they are gonna treat the customers like beggars, then don't even introduce happy hour as this totally defeats the purpose of getting customers to come in, as it is quite obvious they were trying to come up with gimmicks to draw more customers.

Bloody hell, we had to down the beers like alcoholics before the beers turned bad.
Beer
2015-07-13
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$200 (Other)