2015-04-10 2158 views
朋友自加拿大回來, 一班fd約係東Soho食dinner, 本來想去LKF或Soho, 但今個weekend係Rugby 7, 所以我地決定都係唔好做傻事, 同人迫了.呢間野上次after dinner來飲過酒, 記得都幾好坐, 所以今次來試下食dinner.一坐底叫左杯Sangria, 完全無生果味, 也無生果粒係入面, 平平無奇既一杯凍紅酒. 朋友果杯係Strawberry Deluxe, 都係好一般的果汁沙冰,有淡淡的strawberry容的味道。由於cocktail and mocktail都唔多掂,之後叫返啲standard beer 算。 酒5人各自叫左兩次。個salad算不錯,佢set好曬味,呢醬set得剛剛好 唔使自己再加,不過中間有幾粒檻欖就唔好味。個籃共有兩種不同煮法的雞,一種係McDonald式的炸雞槌,另一種係出面果層粉薄好多,幾近透明,但又唔似只有蜜咁,好熱同埋啲雞都好滑 ,lock到啲汁同埋味。後來encore 多一次。薯條新鮮及熱。哪~呢隻pizza係有面粉的(即是不是脆弱呀),會食得飽人架(預好自己個胃的size),味道就一般pizza咁,無

酒5人各自叫左兩次。
個salad算不錯,佢set好曬味,呢醬set得剛剛好
唔使自己再加,不過中間有幾粒檻欖就唔好味。
,lock到啲汁同埋味。後來encore 多一次。
薯條新鮮及熱。
哪~呢隻pizza係有面粉的(即是不是脆弱呀),會食得飽人架(預好自己個胃的size),味道就一般pizza咁,無咩特別。
紅色果隻睇係好juicy架
,白色果隻都不錯,但不夠juicy。
面條剛剛好,不太南,本人喜歡。

cheese cake都算清清地,i mean compare with 其他果兩個甜品。味道好好,好滑。
呢個香蕉cake ice cream 真係太甜了
,下面塊cake好飽好濟。
底下個chocolate係心太軟,係流心架
~~ 爽死
 整體黎睇甜品賣相好睇,但上面的ice cream都好一般。

In summary, 價錢較貴, 位又迫, 食物大多一般, 飲料先奇唔好叫COCKTAIL~飲支裝啤酒好啦
2015-03-29
$370 (Dinner)
2015-03-03 2092 views
閒日去鯉景灣食飯,好多餐廳都好少人,Wildfire算係比較有人氣,於是就入去食。人少少,有卡位坐,環境舒適。叫左個雞肉煙肉墨西哥卷、帶子火腿同西冷扒,全部都好食,最正係個扒,全塊都五成熟,夠平均同juicy,仲有少少脂肪,正!配露荀好新鮮。帶子得三粒係少左d,但係煎得啱啱好。墨西哥卷最後上,估唔到ok大件,夠熱,加sour cream好味道。

2015-03-02
$250 (Dinner)
2015-01-31 2055 views
已經好耐無黎過鯉景灣呢頭搵食,今晚想食美式野,一於大吃大吃喝一下。以為星期六會好多日等位,點知去到就有位,餐廳地方幾大,我地坐左係有梳化既位,好寬闊。見佢做緊有個Promotion,叫2樣餐牌上的主菜,可以free 1支magners的蘋果/梨酒,又好似幾抵wor,所以我地叫左個粗薯條同牛膝,另加$35可以要多支magners,結果可以試晒2隻味,梨比較好飲d。粗薯條入口有薯容口感,真係幾鬼粗呀,但就唔係話勁脆果種,有d似著角,岩晒我,因為我都幾怕好炸果d好熱氣,不過如果再多d芝士汁仲正呀 !!侍應都幾細心,提我地個碟仲係好熱lala~羊膝配薯容墊底,炆得幾林,幾入味,但因我怕so味,所以叫左waiter 比左d芥辣我地,點左芥辣之後即時提升左味覺層次。甜品要左個焦糖香蕉脆脆cake,係佢地既推介甜品,賣相好精美,雲尼拿雪糕忍忍見到d雲尼拿子,好滑好香,香蕉好似浸過糖水加工過,唔係就咁新鮮切放上去的,最下面就係cake,再配合埋焦糖醬和脆脆,個cake 就食唔到有香蕉味,唔知係唔係太甜既關係,蓋過左cake的味道。甜品其實都ok,如果少返dd 焦糖醬再配返新鮮香蕉可能會更好。
!!侍應都幾細心,提我地個碟仲係好熱lala~
2015-01-31
$220 (Dinner)
2014-11-06 2222 views
約左幾個朋友食飯,又唔知食咩好!!!之後友人就話不如近近地西灣河食!!!去到西灣河就決定去soho東食!!!行左一轉,最後決定食wildfire!!!頭盤叫左個凱撒沙律,d沙律菜都幾新鮮少少澀味都冇!!!只係個汁少左dd囉!!!個水牛芝士批就正啦!!!好野味好開胃!!!水牛芝士唔會太咸加上蕃茄醬真係一流!!!個天使麵都幾好味道!!特別在竹筍加上d麵條出奇既夾!!!再加上蕃茄調出味道!!!大蝦亦好爽脆!!!至於個意大利飯就一舨啦!!!竹筍好爽但個飯就唔係好夠松露味!!!但同3 5知己去開支有汽白酒再暢談一晚真的很寫意既!!!
約左幾個朋友食飯,又唔知食咩好!!!
行左一轉,最後決定食wildfire!!!
凱撒沙律
水牛芝士批
白汁大蝦天使麵
竹筍松露意大利飯

但同3 5知己去開支有汽白酒再暢談一晚真的很寫意既!!!
2014-11-04
$50 (Dinner)
水牛芝士批
2014-08-27 2389 views
wildfire除左德國咸豬手同pizza出名之外,佢既甜品真心一流。呢度既apple pie係必食之選──新鮮出爐既pie係cream上面真係superb. 蘋果一d酸味都無,而且批皮好鬆脆,好有牛油香味。可能係因為I’m not a big fan of chocolate,覺得個black forest okay lah,不過蛋糕濕度都足夠。
2014-08-02 2432 views
星期六下午的鯉景灣竟然那麼平靜, 不尋常走進wildfire, 只得幾枱的生意就是因為沒太多人食物更快上枱每樣食物都有驚喜比赤柱店好非常推介:蟹肉意粉:特多的蟹肉, 意粉真的煮到al dentepizza:忘記名字了, 吃完一件不會覺得膩, 餅底做得好雜腸拼盤:滿滿的, 有幾款不同味道, 每款都煎得好, 底有大量德國酸椰菜著條配蒜蓉醬: 一看樣子就知道炸得好, 配上蒜蓉醬, 燒烤醬及茄汁最差是那個牛了, 太乾侍應們服務很好, 非常爽快又有禮
蟹肉意粉
薯條配蒜蓉醬
雜腸
星期六下午的鯉景灣竟然那麼平靜, 不尋常
走進wildfire, 只得幾枱的生意

就是因為沒太多人
食物更快上枱

每樣食物都有驚喜
比赤柱店好

非常推介:
蟹肉意粉:特多的蟹肉, 意粉真的煮到al dente
pizza:忘記名字了, 吃完一件不會覺得膩, 餅底做得好

最差是那個牛了, 太乾

侍應們服務很好, 非常爽快又有禮

蟹肉意粉
薯條配蒜蓉醬
雜腸
2014-07-08 2001 views
是晚去了鋰景灣覓食,由於去到已是晚上9時,怱怱行了一個圈,最後決定吃這家。很幸運地給我們一張卡座,嘅舒適又可以慢慢談天,很配合是夜ladies night.翻看了餐牌,沒有理不點德國啤酒,跟菜式太配合了,我點了Erdingar,很喜歡那個清新口味,再加上prama ham mushroom pizza, 德國豬手,實在太匹配了。house salad 沙律菜新鮮,味道okprama ham mushroom pizza 這個好味,全部食材都是我喜歡的,很香餅底夠脆德國豬手就有點乾, 這個麻麻地整体上食物環境很不錯,過了愉快的晚上。

house salad 沙律菜新鮮,味道ok
德國豬手就有點乾, 這個麻麻地

整体上食物環境很不錯,過了愉快的晚上。
2014-07-05
$160 (Dinner)
美景佳餚中秋夜~德國餐廳 Wildfire年年中秋都會同一班朋友BBQ, 今年有了蝦子餅就同班朋友去左西灣河慶祝~夏沫好耐冇同蝦子餅出去食飯, 所以份外期待~今晚去左西灣河既 Wildfire 好鍾意餐廳既環境, 臨近海旁, 伴隨陣陣海風,的確寫意。第一道菜我們點了德國香腸拼盤配酸椰菜, 配備芥末籽醬及芥末醬德國香腸拼盤有肉腸、羅森伯格腸、紐倫堡腸及慕尼黑白香腸,款款香腸都很美味仲配上夏沫喜歡既薯仔酸椰菜用黎中和肉腸的滯膩, 朋友仔非常喜歡吃不過呢度既飲品真係麻麻地~夏沫叫左一杯Apple Green飲落解唔到口喝, 好似飲緊泡咁~男士們就點了德國啤酒, 佢地話充滿麥味好香好滑夏沫飲完一樣再點另一杯, 今次試下 Mango Deluxe將芒果、菠蘿和橙汁跟梳打水混合, 味道還可以, 冰涼消暑, 但有點甜 勁喜歡食西餐既夏沫, 當然唔少得叫個薄餅試下今次點了一款簡單餡料的薄餅呢度既薄餅全部係薄批, 但係食落唔算薄, 香軟卻帶柔韌, 餅皮又薄又脆麵團搓得不錯, 香口既芝士先係精華所在輕力拉開, 已見結成絲狀的水牛芝士, 充滿香味,薄餅醬汁剛剛好, 咬落去FEEL到醬汁混合芝士既味道, 又未
美景佳餚中秋夜~德國餐廳 Wildfire
夏沫好耐冇同蝦子餅出去食飯, 所以份外期待~
今晚去左西灣河既 Wildfire
 好鍾意餐廳既環境, 臨近海旁, 伴隨陣陣海風,的確寫意。
德國香腸拼盤有肉腸、羅森伯格腸、紐倫堡腸及慕尼黑白香腸,
款款香腸都很美味仲配上夏沫喜歡既薯仔
酸椰菜用黎中和肉腸的滯膩, 朋友仔非常喜歡吃
德國香腸拼盤配酸椰菜
飲落解唔到口喝, 好似飲緊泡咁~
Apple Green
男士們就點了德國啤酒, 佢地話充滿麥味好香好滑
Mango Deluxe

勁喜歡食西餐既夏沫, 當然唔少得叫個薄餅試下
今次點了一款簡單餡料的薄餅
麵團搓得不錯, 香口既芝士先係精華所在
輕力拉開, 已見結成絲狀的水牛芝士, 充滿香味,
薄餅醬汁剛剛好, 咬落去FEEL到醬汁混合芝士既味道, 又未之於流出黎,
而且不太油膩, 今餐最好味既選擇~夏沫推介~
薄餅
 咸豬手係我地黎呢度既目的
皮脆肉嫩, 皮脆得黎有點硬, 肉質好嫩, 如果可以再咸D就更可口
特別喜歡伴菜薯茸, 好滑
咸豬手
本來一開始就想叫既燒春雞, 初時賣晒, 後黎侍應話返左貨
就叫黎試下, 唔...有點失望, 唔知係咪我食既位置剛好是雞胸,
雖然未至於「鞋」,但覺得好乾身~食左兩口就不想吃了~
咸豬手
呢間餐廳最好係可以坐好耐, 成班朋友吹水傾左幾粒鐘,
啤酒叫完再叫, 就點左個薯條藍食, 伴隨三款醬汁
用黎送酒一流
薯條藍

講下服務態度, 見到好多人話服務態度差
但係我地個日中秋正日, 雖然好忙好多人, 但服務又OK喎~
可能其他人投訴的菲藉女待應我地冇遇上
但係男待應就非常好服務, 仲記得我地提過想食燒雞~
有興趣既朋友可以去試下, 有幾間分店架,
可以上openrice查一下
Other Info. : 講下服務態度, 見到好多人話服務態度差 但係我地個日中秋正日, 雖然好忙好多人, 但服務又OK喎~ 可能其他人投訴的菲藉女待應我地冇遇上 但係男待應就非常好服務, 仲記得我地提過想食燒雞~
2013-11-13
$200 (Dinner)
Dining Offer
Tasting Event
德國香腸拼盤配酸椰菜
Mango Deluxe
薯條藍
2012-11-02 1993 views
個人不大喜歡吃薄餅,但人多的時候, 吃薄餅也是非常不錯的選擇。這天就要了個簡單的餡料, 餅皮是薄而脆的,麵團搓得不錯, 最欣賞他的料的份量尚算恰當,不多不少,不會令薄餅過濕,薄薄的芝士,吃下去也不會太油膩,是很不錯的.
2012-09-21
2012-10-16 1715 views
因為就腳既緣故,蘇豪東係一個周末嘆tea既好地方。與一pair友人到此茶聚,繞左一圈,結果揀左wildfire, 因為佢個tea set賣相幾吸引,而餐廳位於海旁環境氣氛亦唔錯。其中一位友人未食lunch, 呢個有pizza既tea set就fit哂。pizza我地選左pama ham, 熱辣辣上,想唔好食都難。不過下層d puff & tart 味道就麻麻。d咸點就不過不失啦。因為三個人食, 所另外再加多個沙律。個沙律幾夠份量,幾抵食。

沙律
Other Info. : 食tea set 可以用$38 upgrade 一杯mocktail (最多upgrade 2杯)
2012-09-22
$160 (Tea)
沙律
2012-07-11 1355 views
同屋企人慶祝父親節去食個lunch, 這裡已經不是我們第一次到訪, 由開店到現在吃了十次以上的晚餐, 但對這次lunch的服務態度真的非常失望..剛坐下點菜, 來了一位菲藉女待應, 木無表情, 點完後叫她給我們幾杯水, 之後不了了之.再叫了同一位待應一次給水..也是沒有反應的...最後另一個男待應才肯送上, 其實客人要求水是一件平常事, 而且當天午市人手充足, 沒有可能忘了吧!到咸豬手送上時, 應該跟有兩種醬料, 但當時我們台上沒有, 正好隔離桌上有, 但比較遠, 所以叫待應拎一拎給我們, 但沒想到那口黑面黑的菲藉女待應不是那給我們, 而是很不滿地拋過來, 當時我們真的想同經理投訢, 但不想破壞了當天的心情, 所以沒有做到真的不滿那位女待應的態度, 是我見過的最差勁的, 希望之後有所改善, 如有重要節日最好不要去食了, 免得影響心情!!!

2012-06-17
$150 (Lunch)
Celebration
Father's Day
2012-05-28 1132 views
星期日,本來無出街的打算,誰不知突然接到J小姐的電話,問要不要一起吃晚飯,本來已婉拒了她,但收線後的我又心大心細想應約,最終就帶齊一家大小,浩浩蕩蕩往蘇豪東進發。六時左右,天仍未黑齊,我們沿著海旁的餐廳逐間選擇,最後選了轉角位的Wildfire + Berliner,喜歡餐廳把旁邊的落地玻璃門都打開,伴隨陣陣海風,的確寫意。可隨意點Wildfire / Berliner的食物,但就我看來,Berliner的食物選擇較少,應該是賣德國啤酒為主,食物是其次吧!於是,我們就只點了一個德國香腸拼盤配酸椰菜,其餘的都在Wildfire的Menu裡選擇。蘋果菠菜沙律 $79喜歡青蘋果味道清新,略帶微酸,開胃好吃,菠菜反而有點老,如果用上菠菜苗,味道相信會更好。德國香腸的最佳配搭,芥末籽醬&芥末醬德國香腸拼盤配酸椰菜 $179德國香腸拼盤有肉腸、羅森伯格腸、紐倫堡腸&慕尼黑白香腸,款款香腸都很美味,配上薯仔及酸椰菜,中和肉腸的滯膩,讚。 野菌意大利雲吞 $148蘑菇餡的意大利雲吞配上忌廉汁,面層還加上菠菜、蒜粒及橄欖油,令味道更有層次,美味。 風乾火腿、蘑菇薄餅 $133本來點的是意大利芝士風味,但

蘋果菠菜沙律 $79
德國香腸的最佳配搭,芥末籽醬&芥末醬
德國香腸拼盤配酸椰菜 $179
野菌意大利雲吞 $148
風乾火腿、蘑菇薄餅 $133
本來點的是意大利芝士風味,但因為落錯了單,結果來了這個風乾火腿、蘑菇薄餅,也沒所謂,樣樣都試一下嘛。

這個薄餅有番茄醬、芝士、蘑菇&風乾火腿,餅底厚了一點,質地亦不煙韌,番茄醬味道不夠,芝士普普通通,味道不算香濃,加上蘑菇&風乾火腿,不過不失。
新鮮蘋果卷配雲呢拿雪糕
這份是因為落錯單而免費贈送的甜品,蘋果卷才新鮮焗起,香甜美味,配上士多啤梨果醬及雲呢拿雪糕,味道很讚。

$150 (Dinner)
2011-08-08 1098 views
Having eaten here a few times I can safely say that the set lunch menu is great value. From $88 to $105 it is certainly a good meal.Starter - small cup of soup and a salad. Today had celery in it which isn't something I enjoy, but it is a good size and together with the soup it is a great starter.Main - pasta with mushrooms, cream and truffle oil. A bit dry but overall a really good size - not too big but enough to satisfy.Desert was a cheesecake followed by a huge cup of coffee. Great value and

Great value and pretty good.

Only complaint is that the set lunch menu changes every week rather than daily. From a logistical point of view I understand from their 'shopping for ingredients' point of view, but I would suggest a daily change might attract more custom?

Worth a visit and even if you aren't there for lunch, the environ is nice and their regular food is all good - pizza's are also nice but a tad on the higher end of what you might expect to pay for a pizza. Ribs were good a few months ago too.
2011-08-08
$100 (Lunch)
2011-04-22 686 views
食過幾間Wildfire,今年以來光顧總數不下10次。但最好味的是這間。三隻大蝦,要用飯送餸。飯的軟硬度很適合香港人有花香的冰凍啤酒pizza 也很有水準,口感一流牛扒水準就有點參差服務水平嘛.....幾個80後把中年大廚氣得頭髮也沒剩多少不過,我看他們也算肯做的了
King Prawn Risotto
三隻大蝦,要用飯送餸。飯的軟硬度很適合香港人
Kronen Blanc
有花香的冰凍啤酒

pizza 也很有水準,口感一流
牛扒水準就有點參差

服務水平嘛.....幾個80後把中年大廚氣得頭髮也沒剩多少

不過,我看他們也算肯做的了

2011-04-22
$190 (Dinner)
King Prawn Risotto
Kronen Blanc
食物尚可.但由經理至服務員態度差到不得了點菜又要叫佢地幾次.付款又要叫佢地幾次.好似欠了他們.我已經請我身邊所有認識的人千其唔好去.仲有唔識英文就更加唔好去.never try this bad service .u go there will be fire good name=.=anyway no next time
食物尚可.但由經理至服務員態度差到不得了
2011-03-13