(Non-member)
2007-03-05 22 views
跟家人一起第一次到這裏吃飯,共選了四個菜,包括海蜇雞肉,炒芥蘭,海鮮蛋包飯及椒鹽軟殼蟹.海蜇雞肉不錯,汁的味道很好.炒芥蘭一般,不是特別出色.海鮮蛋包飯非常油膩,吃罷發現碗內有一層厚厚的油.椒鹽軟殼蟹比海鮮蛋包飯更油膩,咬下只感到油從蟹中湧出,但不太香脆.相信是食物太油膩的關係,母親在晚飯數小時候開始嘔吐,且感到腹部不適,明顯是食物太油膩所致.此外,在點菜時,原本打算選越式併盤,在侍應推介下改選椒鹽軟殼蟹,並要求取消越式併盤,因擔心食物太多造成浪費,然而,侍應堅持要保留越式併盤,並一再強調份量適中,在我們再三要求下才願意取消這一道菜,確實令我們有點不滿.後來發現根本吃不下五道菜.經這一次後,我們一定不會再光顧這餐廳.

海蜇雞肉不錯,汁的味道很好.

炒芥蘭一般,不是特別出色.

海鮮蛋包飯非常油膩,吃罷發現碗內有一層厚厚的油.

經這一次後,我們一定不會再光顧這餐廳.
今日和同事出去食午飯,我地三個人各自叫了雜錦蝦醬炒飯、香茅豬扒飯和咖哩牛肉飯。我的是雜錦蝦醬炒飯,唔覺得有油淋淋,但是飯不夠乾身爽口,整體來說只是一般好食。附送的餐飲只有三款,分別是熱奶茶、熱咖啡及熱阿華田。我選了熱阿華田,但是唔知點解杯野好難飲,好似淡茂茂冇落花奶。朋友話佢地既熱奶茶都係好似飲水咁冇咩味我見佢地都飲剩半杯,真係好飲極有限。

2007-02-12 12 views
好耐無食越南菜,今日心血來潮想去食。三個人叫咗:1) 越式鑊仔炒蜆—幾好味,D sauce 好惹味,份量都ok, 不過D蜆就比較細粒。2) 春卷—熱辣辣,"好粗壯",好脆好多料,幾香,唔錯!3)越式粉包—皮夠滑,料都算多,仲有D 花生碎灑在粉包上,加埋D酸甜汁,都ok好食!4) 香茅豬扒檬—豬排好香香茅味,唔錯。檬粉內夾雜了花生碎、青瓜絲,感覺幾fresh!不過我覺得個sauce 唔夠濃,落晒成碗汁都好似仲係唔夠味!5) 扎肉湯河—湯夠清,河粉好滑,又太碗;略嫌扎肉咸jor 少少。6) 雞肉炒椰蕊—唔知係咩菜,不過質地好爽,好似荀,不過就無咩味,雞肉係急凍的,麻麻!
好耐無食越南菜,今日心血來潮想去食。

三個人叫咗:

2) 春卷—熱辣辣,"好粗壯",好脆好多料,幾香,唔錯!

2006-11-08 15 views
因為想睇電視而去呢度食野.....之前叫過外賣...一般la...今次堂食就睇下得唔得...可能係平時關係,有好多特價野...叫左:-豬肉串燒4串- 個沙爹汁好夠味...酸辣鳳爪- 酸酸地開胃..雜菜粉絲煲- 好大煲..多料咖哩雞煲- 又係好大煲同多料...d汁可以食幾碗飯...2人食飽到上心口....

可能係平時關係,有好多特價野...叫左:-

豬肉串燒4串- 個沙爹汁好夠味...
酸辣鳳爪- 酸酸地開胃..
雜菜粉絲煲- 好大煲..多料
咖哩雞煲- 又係好大煲同多料...d汁可以食幾碗飯...

2人食飽到上心口....
2006-09-03 22 views
本來想去食石頭鍋飯,點知只不過係10點幾就己經掛牌話休息,唯有去第二度食啦!!見到有間叫永珍既越南菜館友人都聽聞過ok,咁就入去試試啦!!兩個人點左:越式鑊仔炒蜆- 味道同泰式炒差唔多,只不過d蜆冇咁大隻同冇咁重辣味!!蟹肉炒粉絲- 簡直不知所謂... 明明都己經有真正既蟹肉,點解仲要加蟹柳落去呢?? d粉絲都炒得ok乾身,宜家攪到整個失色不少... =(泰式炒芥蘭- 面豉味太重,唔夠辣~~下次就再試既話,都係食番d傳統既菜例如春卷呀, 牛油雞翼好d!!

兩個人點左:

泰式炒芥蘭- 面豉味太重,唔夠辣~~

2006-08-26 14 views
這幾天因為上堂的原故,有機會到平時極少到的九龍城,當然要試試聞名已久的永珍。檬粉餐$23、炒飯等$28,包飲品。雖想試試它的魚露,但不知為甚麼,就是想要炒飯。這個蝦醬雜錦炒飯,飯炒得很好、蝦醬夠鮮味、有些雞肉之類的,水準之作。永珍有名氣是有道理的。
2006-07-26 12 views
佢的粉絲大蝦煲真係令人一試難忘, 隻蝦唔係普通貨色, 超大隻, 好新鮮, 有三大隻. D 粉絲用蝦的膏來煮, 好香(不過食到尾都有d 漏)飽到連甜品都食唔落
佢的粉絲大蝦煲真係令人一試難忘,
隻蝦唔係普通貨色, 超大隻, 好新鮮,
有三大隻. D 粉絲用蝦的膏來煮, 好香
(不過食到尾都有d 漏)
飽到連甜品都食唔落

2006-07-06 8 views
昨晚同去左福佬村道果間食,我地食左:咖哩炒蟹(特價: $59) - 個汁好甜, 不辣, ok 啦金邊粉($22) - 老婆話唔好食咖哩牛肉河($28) - 咖哩汁好香濃椰汁眉頭糖水($10) - 好味道!!! 環境都ok,又有大電視,不過道自動門好攪笑,好似唔係咁feel到我的存在,唔開比我,要個老闆行過來幫腳先開到。
昨晚同去左福佬村道果間食,我地食左:

金邊粉($22) - 老婆話唔好食
咖哩牛肉河($28) - 咖哩汁好香濃
椰汁眉頭糖水($10) - 好味道!!!

2006-05-16 11 views
我係去福佬村道個間。o野食選擇多,有每日精選同特價菜,好吸引。咖喱雞的汁偏濃同杰,但唔係好辣。蝦卷好熱辣辣,好味。炒雜菜偏多油。芒果炒飯都okay。行附近一帶最旺場呢間,裝修靚,但要改善的是多了一點蚊滋。呢餐係生日第一餐,唔駛錢,多謝小學好友同老老!
我係去福佬村道個間。
o野食選擇多,有每日精選同特價菜,好吸引。
咖喱雞的汁偏濃同杰,但唔係好辣。
蝦卷好熱辣辣,好味。
炒雜菜偏多油。
芒果炒飯都okay。
行附近一帶最旺場呢間,裝修靚,但要改善的是多了一點蚊滋。
呢餐係生日第一餐,唔駛錢,多謝小學好友同老老!
(Non-member)
2006-02-22 20 views
通常係星期日lunch同男朋支去. 去兩三次. 味道算好, 又夠份量, 價錢又抵, 認真唔錯!!大家去試下啦!!
大家去試下啦!!
2006-02-06 5 views
夜晚都會去食..d野食都幾多下..有時都好多人要等..不過都直得...大家可以去試下
尋日lunch同d同學仔係城大搭的士落九龍城搵食…一入永珍,侍應姨姨們係度打牙骹,冷氣無開…>_<好焗呀…落order,同學B、C食生熟牛肉河x2($22 each),同學E食香茅豬扒河($22),同學W係我慫恿下點左焗椰青海鮮飯…唔知D河好唔好味。之前夜晚黎過一次,但係因為嗌左其他野,搞到凍晒先食焗椰青海鮮飯,所以尋日特登黎食個番尋味,熱O既唔該~~~~好大個椰青,挖空晒,好足料,有椰子肉、有蠔、有蝦、有尤魚,對於學生哥平時係canteen o既lunch黎講,呢餐真係好好味…無加一添。p.s. Lunch都幾多中學生黎食。
尋日lunch同d同學仔係城大搭的士落九龍城搵食…
一入永珍,侍應姨姨們係度打牙骹,冷氣無開…>_<好焗呀…

p.s. Lunch都幾多中學生黎食。
2005-11-23 15 views
昨晚原本打算去金蘭花食泰菜,點知老公忽然轉軚話去呢間,咁事但啦,2個人叫咗:泰式生虾刺身- 個汁好正,D虾ok香茅乳鴿- 我覺得甜咗D同埋好多油, 不過老公話好食越式豬頸肉- 好大碟,跟埋果個汁好甜,但係點虾刺身個汁好食好多咖喱蟹- 呢個好好味仲好好肉蒜容包- 好脆好香好厚都幾大塊,不過一客得3塊,分唔均肥牛雜菜粉絲煲- 好多菜同幾清,唔油膩仲有啤酒1支,食咁多嘢埋單只係$290,真係好底食,不過入面好侷,希望可以改善吓。
泰式生虾刺身- 個汁好正,D虾ok
香茅乳鴿- 我覺得甜咗D同埋好多油, 不過老公話好食
咖喱蟹- 呢個好好味仲好好肉
蒜容包- 好脆好香好厚都幾大塊,不過一客得3塊,分唔均
肥牛雜菜粉絲煲- 好多菜同幾清,唔油膩
2005-11-16 18 views
個日同老外行去九龍寨城公園,d人見到西人就好熱心講解,所以學到唔少野.去親九龍城都要食下d好野.泰國野食好多,今次揀左越南菜.我地點左拼盤,咖哩雞,炒什菇同炒紅飯.咖哩,紅飯同什菇都不過不失啦,好鬼大碟,三個人都食唔晒.個拼盤就幾有特色.但係呢間野的服務態度有d問題.個戴眼鏡個阿姐都幾友善,但係長頭髮個個就好似黑面神咁,叫佢換杯水都好似要佢俾錢咁,都唔知點解咁嬲?
2005-09-12 17 views
2005年9月9日我去了褔佬村道果間點了蔗蝦,炒蜆,炸雞脾,雞煲翅,泰式濕炒河,啤酒....蔗蝦,炒蜆ok,炸雞都好野味翅份量唔係好夠.但係個炒河係最差.,炒得好肉酸,一paipai,我朋友唔知仲以為做乜多了碟菜.我坐梯低位,撞了兩次頭.
2005年9月9日
我去了褔佬村道果間

點了蔗蝦,炒蜆,炸雞脾,雞煲翅,泰式濕炒河,啤酒....
蔗蝦,炒蜆ok,
炸雞都好野味
翅份量唔係好夠.
我坐梯低位,撞了兩次頭.