2013-12-04 1157 views
老實講,我食左咁多年蟹都未試過d膏竟然係黑色 d膏真係太誇張,發出惡臭!!有冇攪錯!! ok! 退一萬步講,我都唔expect太高,但d膏真係好臭,從來沒體驗過,我真係完全接受唔到。。。 如果再幫襯,我真係真正的勇者by the way, 居然還自稱本港老字號,怪唔得永利威酒廠經已执笠!
老實講,我食左咁多年蟹都未試過d膏竟然係黑色
d膏真係太誇張,發出惡臭!!有冇攪錯!!

如果再幫襯,我真係真正的勇者

2013-11-10
2012-10-28 933 views
朋友在外面散買6隻要100多一隻, 所以看到團購55蚊一隻太湖公蟹約4両7錢 - 5両5錢就試試看訂了12隻, 在上環取, 送蟹具一套, 醋, 姜, 紫蘇葉, 紅糖各2套拿的時候他們會給你檢查每一隻都是活的, 旁邊還有電子磅, 如有懷疑可以拿去檢, 不過我沒試 回家時它們還發出吐口水泡的聲音, 很生猛, 用生猛來形容因為發生了一段插曲拿回家先放雪櫃, 吃的時候再放水裡泡一會兒圖的這一隻是最多膏的了整體不過不失, 算是不錯, 意外的是肉很鮮甜送的紅糖我就把弄成姜茶, 很貼心的贈品

拿回家先放雪櫃, 吃的時候再放水裡泡一會兒
圖的這一隻是最多膏的了

整體不過不失, 算是不錯, 意外的是肉很鮮甜

送的紅糖我就把弄成姜茶, 很貼心的贈品
Other Info. : [IMG:3]泡蟹的時候, 發生了小插曲, 有一隻蟹的繩子自行鬆開了, 然後再自行剪開困住它的繩子, 變成整晚的娛樂 幸好我把它放到水糟裡面才繩子鬆開, 不然我都亂了 用生猛來形容是因為我再放另外一隻在水糟的時候, 它就展開攻擊了
2012-10-27
TakeAway
$55 (Last Night Supper)
Dining Offer
Group-buy
  • 大閘蟹
2012-09-04 800 views
未食過黃油蟹呀, 好想食好想食好想食呀~~~~見到團購, 試試佢先~唔識揀, 是但啦~兩隻都好生猛... 又話用酒浸佢七八個字就會醉.... 又話唔使用冰......我浸左粒幾鐘... 仲勁生猛.... 跟住我見唔對路, 試下落冰, 一落就搞掂....早知一早落...我唔敢幫佢bi 市... 好在有男人代勞...d 市好臭.....煮好一食.... d膏味好怪... 可能係佢飲左太多酒喇....不過都好多肉可以食我下次我唔會用酒浸咁耐架喇.....
未食過黃油蟹呀, 好想食好想食好想食呀~~~~

見到團購, 試試佢先~
唔識揀, 是但啦~
早知一早落...
我唔敢幫佢bi 市... 好在有男人代勞...
d 市好臭.....

不過都好多肉可以食
我下次我唔會用酒浸咁耐架喇.....
2012-08-10
Dining Offer
Group-buy
2012-07-18 688 views
欠朋友一個人情,聽講近排係黃油蟹季,於是決定請食黃油作回報!實情本小姐的蟹知識只得半桶水,要去揀蟹真係頭都大......好彩唔記得响邊度睇到話永利威會教人揀,又响港島近近地,於是就直搗上環。去到有個哥仔熱心推介,仲認真教我整蟹,原來蒸黃油要先將隻蟹灌醉,想到我將要借醉行兇,就覺得好好笑!如是者,我買埋支花雕(隨後發現原來佢哋係老字號釀酒,失敬失敬!)本想影幾張整蟹過程,可惜我雞手鴨腳顧唔掂啦!講返0個兩隻黃油蟹先,OMG,真係隔左個幾星期,諗返起都仲想食囉我同朋友堅係一邊開蟹,一邊讚美,好漂亮的橙黃橙紅,蟹香令我哋失去理性咁滯有固態有咬口煙韌嘅羔、有軟綿綿好似鵝肝咁嘅羔、仲有傳說中的黃油,啲黃油係走到去蟹爪度咖!成隻蟹都好靚,令我哋好似少女咁吱吱喳喳~同朋友嘆完兩隻蟹,感覺好似重回純真年代咁,因為好食嘅野而興奮莫名,亂噪亂嘩,如果畀隔離屋見到可能以為我哋飲大咗

本想影幾張整蟹過程,可惜我雞手鴨腳顧唔掂啦!

滿滿的橙黃色~
黃油呀~黃油~
2012-07-08
滿滿的橙黃色~
黃油呀~黃油~
2011-12-23 784 views
香港是紅酒買賣是世界聞名。紅酒都是外國釀製,香港有否土產美酒?答案:有的。感謝飲食男女專訪本港老字號永利威的玫瑰露,五加皮,花雕酒。小妹看完專訪便立即約我的大廚姑姐一同拜訪永利威並品嘗自釀的美酒,可惜姑姐沒能抽空出席。小妹不知為何死心不息,必要親自品嘗永利威的美酒。在某日下班立即趕到上環尋找永利威。跟據地址應該近在咫尺,不停問人,終於找到該大廈門口,那時約六時十五分。小妹焦急地按門鈴,沒有應門,只能失望地離去。等到週六早上,再拜訪永利威。大廈門開著,小妹興奮地走跳到二樓,永利威創辦人已兩鬢斑白,站著與客人高談闊論自釀的玫瑰露和五加皮。永利威店鋪是普通的寫字樓,有兩個鐵架擺放玫瑰露,五加皮,糯米酒,十二年花雕酒,十年花雕酒,五年花雕酒,和其他品牌中國酒。小妹急不及待地應購一瓶500ml玫瑰露和一瓶500ml五加皮,各瓶60元,十分便宜。我與永利威創辦人講及自釀糯米酒。小妹的姑姐自釀糯米酒已浸了一年,糯米與酒浸在一起,飲時要烘熱,倒進一個已放入兩小片的青檸檬的小杯內,酒香芬香撲鼻,舌尖先嚐到青檸檬的甜,喉嚨嚐到糯米的香甜,好飲好酒。永利威創辦人得知小妹對酒有一點兒要求,笑顏逐出。小妹見到永利威十二年花雕酒,500ml,售200元,在架中是最貴的。小妹好奇心湧現,問永利威創辦人可否一嚐十二年花雕酒。幸好當時還有少量十二年花雕酒可供小妹淺嚐。十二年花雕酒先聞到輕微的米酒味,酒到唇邊時嚐到一陣米酒及肉桂味道,酒味不濃烈,容易入口。小妹嚐了三小口便感到全身微熱。永利威創辦人得知便笑答:小姐平時少飲酒吧。對的,小妹第一次品嘗花雕酒,平日飲紅酒較多。小妹立即致電姑姐要不要花雕酒。她要,便買了。三瓶酒共320元,共1500ml,很重,還要本小姐抬酒到姑姐家,只能自我可憐。小妹由永利威去到大坑姑姐家約半小時路程,小妹的口中有陣陣花雕酒香,的確是名符其實的十二年花雕酒。
玫瑰露
姑姐在家久等永利威攻瑰露,五加皮和十二年花雕酒。她先開玫瑰露,聞到玫瑰露的清淡酒香。她把玫瑰露倒進一個茶壺,然後放進一鍋熱水,浸約十五至二十分鐘,茶壺內的玫瑰露散發出濃濃的玫瑰花味,未飲已醉三分了。姑姐嚐第一口的玫瑰露已讚不絕口。平日千杯不醉的姑姐,竟然敵不過土產玫瑰露,三杯熱熱的玫瑰露便呼呼入睡了。姑姐用玫瑰露浸雞,酒香雞肉嫩,非常好吃。
十二年花雕酒
終於等到品嘗花雕酒的時刻,姑姐把花雕酒倒進一個茶壺,再加入兩粒大話梅,然後放進一鍋熱水,浸約十五至二十分鐘,茶壺內的花雕酒散發出濃濃的米酒味,未飲已醉三分了。熱的花雕酒更容易入口。我倆嚐第一口已讚不絕口。第二杯的花雕酒更容易入口因話梅的甜味巳溶入花雕酒內,酒味像渴話梅酒但比日本梅酒更好渴。

我倆巳迷上了永利威的美酒了。
五加皮
五加皮,用肉桂人參川芎熟地當歸獨活等藥材精煉

我倆巳迷上了永利威的美酒了。
2011-12-17
Type of Meal
Other
玫瑰露
五加皮
十二年花雕酒
2010-11-30 379 views
早前又透過xx網買了大閘蟹優惠卷,本來優惠推出了二次,第一次就錯過左,好彩比我標番個尾會,雖然第一次就大隻好多,但今次都確實令人回味再回味.. D蟹雖然得四両,但蟹糕比我想像還要多,而且隻隻都係公,肉質鮮甜,非常新鮮,超滿足...睇黎今年都係時候告別大閘蟹,明年再見啦 不如比d相大家睇下啦,吾好流口水喎....

不如比d相大家睇下啦
,吾好流口水喎....
2010-11-28
  • 大閘蟹