一年一度大閘蟹季節又到"*正所謂【九月圓臍十月尖‧持螯飲酒菊花天】唔知你地喜歡食公蟹定雌蟹呢??? 往年我跟朋友們都全去餐廳酒樓食, 因為方便又唔駛自己煮"*今年經朋友介紹就黎到上環呢間【永利威】購買~~ 呢度分左好多唔同大小既大閘蟹, 全部以斤來計算~~分別有陽澄湖及太湖的蟹蟹!!! 始終大閘蟹係寒涼既食物, 所以不能吃太多!!!!每人一隻淺嚐一下就好了~~~而且老板仲會附送配料包, 有紫蘇葉, 淅醋, 赤糖及薑;非常貼心地連整薑茶既材料都附有呢"*另外他們的名片上仲會較埋係點煮同點食架~~ 首先將大閘蟹用刷刷乾淨, 之後放上沸水鍋裡隔水蒸約 20分鐘~~記得蟹肚向上, 用紫蘇葉蓋住蟹身, 餘下的可放於水中!!! 熱騰騰既蟹蟹已經蒸好!!唔知你地識唔識分公蟹受雌蟹呢???最簡單既就係睇條水草啦, 通常公既就用水草, 雌既就用綿繩~~另外個方法就係睇蟹肚, 圓肚就雌蟹, 尖肚就係雄蟹啦!!!真係非常簡單架咋"* 有人就鐘意食大閘蟹既原汁原味~~但係用薑絲, 赤糖及淅醋黎食, 會有另一番風味架!!! 急不及待要食啦!!!!記得食大閘蟹一定要挑返個心出黎丫, 太詔寒涼啦~~我最鐘意食公蟹,
一年一度大閘蟹季節又到"*

正所謂【九月圓臍十月尖‧持螯飲酒菊花天】

唔知你地喜歡食公蟹定雌蟹呢???

往年我跟朋友們都全去餐廳酒樓食, 因為方便又唔駛自己煮"*

今年經朋友介紹就黎到上環呢間【永利威】購買~~

呢度分左好多唔同大小既大閘蟹, 全部以斤來計算~~

分別有陽澄湖及太湖的蟹蟹!!!

始終大閘蟹係寒涼既食物, 所以不能吃太多!!!!

每人一隻淺嚐一下就好了~~~

而且老板仲會附送配料包, 有紫蘇葉, 淅醋, 赤糖及薑;

非常貼心地連整薑茶既材料都附有呢"*

另外他們的名片上仲會較埋係點煮同點食架~~

記得蟹肚向上, 用紫蘇葉蓋住蟹身, 餘下的可放於水中!!!

熱騰騰既蟹蟹已經蒸好!!

唔知你地識唔識分公蟹受雌蟹呢???

另外個方法就係睇蟹肚, 圓肚就雌蟹, 尖肚就係雄蟹啦!!!

真係非常簡單架咋"*

有人就鐘意食大閘蟹既原汁原味~~

但係用薑絲, 赤糖及淅醋黎食, 會有另一番風味架!!!

急不及待要食啦!!!!

記得食大閘蟹一定要挑返個心出黎丫, 太詔寒涼啦~~

我最鐘意食公蟹, 又香又黏身既蟹膏香噴噴, 流哂 D 蟹油出黎;

雖然今年既大閘蟹蟹膏未算澎湃, 但味道鮮甜, 肉質亦嫩滑!!!

蟹膏黏住口腔既感覺真係好正, 令人回味無窮~~

而雌蟹偏細隻, 蟹膏係硬身偏橙既~~

食落有口感之餘味道同樣好香!!!

記得食完大閘蟹一定要沖返杯薑茶驅寒啊"*

我就最鐘意蟹蓋上面好似有個笑哈哈既樣子, 見到佢都覺得開心;

食落仲滋味呢!!!!
2016-10-11
2016-10-13 302 views
今年終於食左大閘蟹❤️ 永利威就喺上環永樂街行兩條街口就到入面都幾多唔同大細既大閘蟹 有太湖又有陽澄湖一黎到就見到靚仔哥哥企門口問下佢介紹我食乜好,佢話太湖既都好好食 咁我就揀左 B($260/斤) 同 D($340/斤)2隻公2隻乸好生猛,掂下都不停 仲有埋醋、紫蘇葉、薑同黃糖附送方便返屋企整醬汁同薑茶 返到屋企急不及待蒸黎食蒸左大概4個字就食得一打開...勁多膏😍😍😍 公既膏就顏色較淡,入口較滑,好鮮甜,蟹肉都唔少。 乸既膏仲更加多,橙黃色,好甜好好食。今次乸好食過公 店入面仲有好多花雕酒賣😂P.S. 大閘蟹好寒涼,記得食完要飲返杯薑茶
今年終於食左大閘蟹❤️

永利威就喺上環永樂街

行兩條街口就到

入面都幾多唔同大細既大閘蟹

有太湖又有陽澄湖

一黎到就見到靚仔哥哥企門口

問下佢介紹我食乜好,佢話太湖既都好好食

咁我就揀左 B($260/斤) 同 D($340/斤)

2隻公2隻乸

好生猛,掂下都不停

仲有埋醋、紫蘇葉、薑同黃糖附送

方便返屋企整醬汁同薑茶

返到屋企急不及待蒸黎食

蒸左大概4個字就食得

一打開...勁多膏😍😍😍

公既膏就顏色較淡,入口較滑,好鮮甜,蟹肉都唔少。

乸既膏仲更加多,橙黃色,好甜好好食。

今次乸好食過公

店入面仲有好多花雕酒賣😂

P.S. 大閘蟹好寒涼,記得食完要飲返杯薑茶
Last Night Supper
2016-10-12 395 views
又是吃大閘蟹的時候了!永利威是百年老號,創立於公元1876年,光緒年初立足香港,業務以時䬷食品及自製高品質名酒供應給各大酒樓食肆為主。大閘蟹生長於天然環境,蟹肉內蘊含湖水的味道,鮮甜非常,不是一般毛蟹可以媲美的。大閘蟹的品嘗時間為中國農曆八、九及十月,素有「九月圓臍十月尖,持螯飲酒菊花天」一說,即農曆九月吃圓臍雌蟹,十月吃尖臍雄蟹,此時大閘蟹甘香肥美,為人間一大珍味。每買滿6隻(不論送貨或自取),均附送蟹醋、紫蘇葉、薑和赤糖。如果不懂如何蒸蟹,可參考卡片背面的蒸煮簡介。小妹慢了一步,盤中只剩下一隻圓臍的母蟹了!拆開大閘蟹一看,鮮嫩香滑的蟹黃稱不上十分澎湃飽滿,反而有少許金黃硬實的蟹膏。放入嘴裏,蟹肉鮮嫩甜美,蟹黃甜香滿溢,伴上調製的酸甜醬汁同吃,教人大快朵頤!
又是吃大閘蟹的時候了!

小妹慢了一步,盤中只剩下一隻圓臍的母蟹了!
2016-10-04
2016-10-12 311 views
說到大閘蟹當然是上環最多選擇了上年就在上環永利威買了大閘蟹,質量非常不錯所以今年家人一說要吃大閘蟹立刻就想到這家質量有保證的店鋪一走進店裡就看到了超多的大閘蟹真的不知怎麼挑選好還好這裡的員工都很專業細心地幫忙挑選了公和乸的蟹除了大閘蟹,店裡還有很多陳酒可以搭配大閘蟹飲用最後挑選了2隻蟹公和2隻蟹乸蟹很有活力,放在雪櫃裡整天拿出來的時候還是眼在錄錄把附送的紫蘇葉放在水裡煲再把蟹放在碟子裡隔水蒸大約15-18分鐘就可以了剛剛蒸好的大閘蟹已經是爆膏狀態了真的令人超期待裡面的樣子蟹公的膏雖然較少不過超油令令的而且味道很甜美甘香大閘蟹的蟹肉雖然較少但是還是挺細嫩香滑的個人比較喜歡直接吃,不沾任何醬汁這樣更加能嘗到大閘蟹的香甜味道而蟹乸的膏簡直就是爆出來!!10月絕對是吃蟹乸的最佳時機連續吃了2年永利威的大閘蟹雖然說今年大閘蟹失收但永利威的質量還是超有保證的!!最後記得把附送的黑糖和薑塊煮來喝幫助去除大閘蟹的寒氣 ❤
說到大閘蟹當然是上環最多選擇了

上年就在上環永利威買了大閘蟹,質量非常不錯

所以今年家人一說要吃大閘蟹

立刻就想到這家質量有保證的店鋪
一走進店裡就看到了超多的大閘蟹

真的不知怎麼挑選好

還好這裡的員工都很專業

細心地幫忙挑選了公和乸的蟹
除了大閘蟹,店裡還有很多陳酒

可以搭配大閘蟹飲用
最後挑選了2隻蟹公和2隻蟹乸

蟹很有活力,放在雪櫃裡整天

拿出來的時候還是眼在錄錄

不過超油令令的

而且味道很甜美甘香

大閘蟹的蟹肉雖然較少

但是還是挺細嫩香滑的

個人比較喜歡直接吃,不沾任何醬汁

這樣更加能嘗到大閘蟹的香甜味道
而蟹乸的膏簡直就是爆出來!!

10月絕對是吃蟹乸的最佳時機

連續吃了2年永利威的大閘蟹

雖然說今年大閘蟹失收

但永利威的質量還是超有保證的!!

最後記得把附送的黑糖和薑塊煮來喝

幫助去除大閘蟹的寒氣 ❤
Last Night Supper
2016-10-11 485 views
每逢蟹既季節,自己都會出去餐廳食大閘蟹套餐,因為有人整晒比自己,坐係度就有得食。食得多都會想轉下,今年就諗不如買蟹番去自己蒸嚟食。係上環永樂街買幾隻蟹試下番去自己整,鋪頭專賣大閘蟹,而且係老字號,就咁睇蟹都有好多唔同價錢,仲有分公乸。揀完蟹見佢地仲係活生生識郁,夠晒新鮮。鋪頭當然仲有其他食大閘蟹會有既野,好似蟹醋,酒等等。番到屋企先洗乾淨蟹,放幾片紫蘇葉於蒸鍋既水中煮沸,蟹不解水草,肚向上放係盤中隔水猛火蒸20分鐘。蒸好已經急不及待去食,首先揀左隻公蟹。打開蟹蓋已經見到黃色啫喱狀既蟹羔向我招手,蟹羔入口口感滑溜,蟹身中間位置同樣有蟹羔,所以其實一隻蟹已有大量蟹羔。食完蟹羔,再食蟹身同埋蟹腳既肉,十分鮮甜。食完蟹公再食蟹乸,打開蟹蓋一樣見到蟹羔,但今次就係偏橙色既羔,入口頗有口感,但感覺上羔既份量好似比公蟹還要多。食完蟹,整番杯薑茶當然係指定動作。其實今次都係第一次買大閘蟹番屋企自己整,出嚟既效果又真係拍得住出面食,什至蟹既本身更勝出面餐廳所用既蟹。睇嚟以後每逢蟹的季節我都會係屋企食蟹。

食得多都會想轉下,今年就諗不如買蟹番去自己蒸嚟食。
揀完蟹見佢地仲係活生生識郁,夠晒新鮮。
鋪頭當然仲有其他食大閘蟹會有既野,好似蟹醋,酒等等。

食完蟹,整番杯薑茶當然係指定動作。

睇嚟以後每逢蟹的季節我都會係屋企食蟹。
Dinner
Can’t believe it is that time of the year again! I was told that Oct is the time to eat male crab while Nov would be for female crab. The fairy crab from this place comes from 太湖. The male crab $65/each has the clear-colour eggs which has a stronger in flavour as well as thicker in texture, while he female one $85/each has yellow-colour eggs and a lot firmer in texture but lighter in taste. We took away the crabs and it came with the herbs and vinegar. It is recommended to cook them fresh in the
We took away the crabs and it came with the herbs and vinegar. It is recommended to cook them fresh in the same night but if you are really busy or if there is any change of plans, you may still keep the crab in the fridge with a wet towel covering the crabs to provide some moisture for the crabs to keep them alive.
For its size, it takes around 18 mins to steam in hot boiling water. And you will need to drink some sweet ginger water to “kill the cold” from the hairy crab.
Though the size was not the biggest, there were lots of eggs in the shell, as well as in every legs. The freshness from the crab was really great with the vinegar and I couldn’t help but demolishing 4 of them by myself! I can’t wait to eat more hairy crab later this month, or next month as I am sure the taste would be changing throughout these two months!
Apart from that, I really need to work on my crab eating skills as it was taking way too long to de-shell only 4 of them.......
2016-10-08
TakeAway
$150 (Dinner)
2016-10-09 393 views
續早前去過食自助餐大閘,蟹同埋同朋友去酒樓食大閘蟹,唔知大家又有冇興趣買一啲大閘蟹返屋企同家人分享呢?最主要嘅原因,係因為我媽咪唔係好鍾意出街食飯鍾意係屋企煮嘢食嘅,另外就係我家有一個就嚟一百歲嘅嬤嬤。好多時呢食物呢最好都外賣返屋企同佢地一齊品嘗會比較方便!位於永樂街附近呢就有一間叫永利威嘅鋪頭,買嘅呢就係好靚高質素嘅大閘蟹!其實最主要嘅原因沒一年都會買少少俾嬤嬤食,所以要買一定要買最靚最高質而且新鮮架啦!我自己就唔係好識去買當日呢就同媽咪一齊過去嘅咁樣呢呢一度嘅蟹係斷斤唔係斷隻計。媽媽話呢一個收費嘅蟹質素會高啲喎!至於我就唔識分呀!恭喜賣緊$260一斤,大概呢一隻隻有四五兩蟹女呢就買緊$340一斤,不過依家蟹好好似仲係細隻咗少少喎!媽媽話季節頭你係就適合食大閘蟹仔,而我自己呢都比較鍾意食大閘蟹公嘅,為大閘蟹工嘅jelly 膏香得泥又夠多。一共買咗四隻返屋企比家人享用。呢度買蟹仲會配上佢哋嘅秘製蟹醋,的確呢度嘅醋香味濃郁啊!最開心嘅係蟹真係十分之多膏,一揭起個蟹蓋已經好驚喜!蟹膏10分甘甜。能夠清楚睇得到鞋身都充滿着蟹膏。不過暫時冇啫喱膏出現。至於蟹女呢,膏冇咁多但係呢都十分之結實。過

恭喜賣緊$260一斤,大概呢一隻隻有四五兩
能夠清楚睇得到鞋身都充滿着蟹膏。不過暫時冇啫喱膏出現。
至於蟹女呢,膏冇咁多但係呢都十分之結實。過埋今個月食蟹女呢就會更加正呀!

自己買大閘蟹嘅時候一定要去一啲信譽良好嘅店啦!一年都係食幾次要好好善待自己呀!
  • 太湖大閘蟹
2K
2016-10-07 296 views
秋風起,是吃大閘蟹的風好時機。去年在永利威買過,今年也沒有原因唔去幫襯!店內大雪櫃放滿了公和乸大閘蟹,相隔一年,已忘了公和乸怎樣分辨,幸得老闆悉心指導,很快又學懂了! 有繩的是乸,體積較公的小,但聽老闆說比起公較為好吃。 有竹葉的是公,體積較乸的大,味道同樣好吃! 買完後,老闆還附送紫蘇葉、薑、赤糖和淅醋。 用薑、赤糖調製出來的淅醋份外美味! 薑和赤糖亦可做出薑茶呢!臨走前,老闆還細心送上名片一張,上面教授了大閘蟹教學,非常方便!今年第一隻大閘蟹要開動了... 乸的蟹膏呈橙黃色,濃郁軟滑,味道鮮甜,還獨特的清香。 而公的蟹膏呈淡黃色黃色,同樣濃郁軟滑,味道鮮甜,但整體來說乸的確比公好吃。

有繩的是乸,體積較公的小,但聽老闆說比起公較為好吃。

有竹葉的是公,體積較乸的大,味道同樣好吃!

買完後,老闆還附送紫蘇葉、薑、赤糖和淅醋。

用薑、赤糖調製出來的淅醋份外美味!

薑和赤糖亦可做出薑茶呢!

今年第一隻大閘蟹要開動了...

乸的蟹膏呈橙黃色,濃郁軟滑,味道鮮甜,還獨特的清香。

2016-10-06 154 views
唔覺唔覺又到大閘蟹季節~蟹黎講,我只係鐘意食大閘蟹鐘意佢剪剪下,唔使刮損嘴鐘意佢個d 酸酸甜甜的醋當然仲有佢既姜茶 往年都係好懶地係樓下街市買算今年朋友介紹,決定行遠少少黎呢度買入到黎第一個感覺,d 酒好勁呀,30年女兒紅都有🙈 好專業咁,同老闆吹下水,原來呢度由清朝就已經開業,最高個d黑白相就係歷史既見證😱 唔記得問老闆佢係第幾代添😂除左酒,蟹當然都唔少啦,款款都標哂價,唔使估估下~價錢有平有貴,有標籤既就係來自陽澄湖既蟹王,當然價錢都要蟹王d 啦🙈 我就揀左來自太湖既,經濟好多,4兩度一隻,260蚊有4隻架啦。個蟹肚好干淨,但又唔會係人工漂白個種白色👍🏻D 蟹仲嘔緊泡呀🙈🙈 新鮮到呢~我本身係鐘意食公的,不過十月乸靚d嘛,所以最後揀左2隻公,2隻乸基本上d 蟹都幾干淨,求其擦下就得了~坐左成個鐘車,隻蟹仲好新鮮,好似望住我咁🙈蒸20分鐘後,起動啦~拆開個下,好鬼緊張堅係爆爆爆膏🙈🙈 D 膏好實淨,好甘香~估唔到雖然4兩細細隻,d膏仲多過以前食既五兩,抵~蟹肉都鮮甜嫩滑~阿囡食到唔停手~以前買蟹,總有抽獎既感覺,有時幾隻中都有隻唔係好掂, 今次呢4隻就隻隻都好掂,隻隻都爆哂膏😋😋唯
唔覺唔覺又到大閘蟹季節~
蟹黎講,我只係鐘意食大閘蟹
鐘意佢剪剪下,唔使刮損嘴
鐘意佢個d 酸酸甜甜的醋
當然仲有佢既姜茶

往年都係好懶地係樓下街市買算
今年朋友介紹,決定行遠少少黎呢度買

除左酒,蟹當然都唔少啦,款款都標哂價,唔使估估下~

個蟹肚好干淨,但又唔會係人工漂白個種白色👍🏻
D 蟹仲嘔緊泡呀🙈🙈 新鮮到呢~

基本上d 蟹都幾干淨,求其擦下就得了~
坐左成個鐘車,隻蟹仲好新鮮,好似望住我咁🙈
蒸20分鐘後,起動啦~拆開個下,好鬼緊張
堅係爆爆爆膏🙈🙈

唯一係可能未係時候,d 公蟹少左d白色膏~ (不時不食呀)~

一年食一季,屋企既佐料實唔齊,好彩呢度送左呢套俾我

有自家製既醋,紫蘇葉,紅糖同堅係有姜~
可以自己較個醋,仲可以煲埋堅姜茶 (唔係開水沖個d啦)

計番都係65蚊隻,仲平過係街市買,但質素真係高幾班~

2016-10-06
TakeAway
$260 (Dinner)
2016-02-29 1604 views
✿╮❤╭✿✿雜感女生 美味日記✿˚*•✰。當蟹王遇上蟹黃!~。✰•*˚✿✿無敵蟹黃——上環永利威✿✿❤ 來自太湖的誘惑 ❤❤上環多好野食,我知因為成日去食西餐上環多海味鋪我都知,因為過時過節要陪大少奶入貨今次去上環,為的是「九月圓臍十月尖,持螯飲酒菊花天」中秋除了月餅,吃大閘蟹就是當時得令到朋友推介的老字號「永利威」入貨真是冇介紹錯!6個字——黃多肉甜味鮮入手的是4兩左右一隻的貨仔例牌配套:醋, 薑, 紫蘇葉, 紅糖一SET大閘蟹眼仔LOOK LOOK,腳仔「旭旭」連紫蘇葉蒸20分鐘食得去腸、去鰓、去心先吃母的,打開蟹蓋已見豐盛的蟹黃香味奪蓋而出,一吮蟹汁就是蟹香解甜 再加入少許香醋,再吮更是鮮香倍增拆蟹肉,吮蟹腳,大海的甜味由手指升華到舌尖公蟹更不得了,除了蟹黃多多仲有白色的蟹膚,滑滑滑深深體會到中秋節真係應該食蟹!永利威,好快要再來搵你!
✿╮❤╭✿

✿雜感女生 美味日記✿

˚*•✰。當蟹王遇上蟹黃!~。✰•*˚

✿✿無敵蟹黃——上環永利威✿✿

❤ 來自太湖的誘惑 ❤

上環多好野食,我知

因為成日去食西餐

上環多海味鋪

我都知,因為過時過節要陪大少奶入貨

今次去上環,為的是

「九月圓臍十月尖,持螯飲酒菊花天」

中秋除了月餅,吃大閘蟹就是當時得令

到朋友推介的老字號「永利威」入貨

真是冇介紹錯!

6個字——黃多肉甜味鮮
入手的是4兩左右一隻的貨仔

例牌配套:醋, 薑, 紫蘇葉, 紅糖一SET

大閘蟹眼仔LOOK LOOK,腳仔「旭旭」

連紫蘇葉蒸20分鐘食得

去腸、去鰓、去心
先吃母的,打開蟹蓋已見豐盛的蟹黃

香味奪蓋而出,一吮蟹汁就是蟹香解甜

再加入少許香醋,再吮更是鮮香倍增

拆蟹肉,吮蟹腳,大海的甜味由手指升華到舌尖
公蟹更不得了,除了蟹黃多多

仲有白色的蟹膚,滑滑滑

深深體會到中秋節真係應該食蟹!

永利威,好快要再來搵你!
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2015.10.01【10.1 邂逅小蟹王小蟹后 ~滋味行TASTY ROAD】是日假期,去上環探下舊同事,又去覓食,一年容易又秋天,到咗食蟹季節,自己要會一會蟹仔。今日就腳,就邂逅一下小蟹王小蟹后。見到姨姨勤力包,小蟹王小蟹后腳仔郁郁,新鮮,正。立即買2對蟹王蟹后返屋企,兼送紫蘇葉, 紅糖, 薑,醋。由於想獨食,所以自己洗同煮,放入碟佢哋仲腳郁郁,蒸完碟中已見蟹黃油,突然門鈴一響,為食A到訪,嗱嗱聲攞膠枱布宴客,小蟹王小蟹后都好食,個人只愛食蟹膏,難得小蟹王小蟹后嘅蟹又金黃又香甜,同為食A食得好滋味,似為我哋事業作美好祝願,多謝,感恩。

是日假期,去上環探下舊同事,

又去覓食,一年容易又秋天,

到咗食蟹季節,自己要會一會蟹仔。

今日就腳,就邂逅一下小蟹王小蟹后。

見到姨姨勤力包,

小蟹王小蟹后腳仔郁郁,新鮮,正。

立即買2對蟹王蟹后返屋企,

兼送紫蘇葉, 紅糖, 薑,醋。

由於想獨食,所以自己洗同煮,

放入碟佢哋仲腳郁郁,

蒸完碟中已見蟹黃油,

突然門鈴一響,為食A到訪,

嗱嗱聲攞膠枱布宴客,

小蟹王小蟹后都好食,

個人只愛食蟹膏,

難得小蟹王小蟹后嘅蟹又金黃又香甜,

同為食A食得好滋味,

似為我哋事業作美好祝願,

多謝,感恩。
2015-10-01
Waiting Time
10 Minutes (TakeAway)
$150 (Dinner)
  • 大閘蟹
1K
2015-12-30 1161 views
終於正式步入秋天,天氣轉涼之際,香港人傳統就係買幾隻大閘蟹回家,一公一母,既可禦寒又可以品嘗蟹膏滋味,不過就好高膽固醇!所以吃2隻就剛剛好了。去年吃過幾間團購,當中比較喜歡永利威的,因為他們有陽澄湖跟太湖選,陽澄湖蟹膏比較多,而且肉質入口比較香甜鮮嫰,所以沒有陽澄湖的我通常不會惠顧啊。還有不少其他搭配大閘蟹吃的產品,比如鮮甜的花鵰就是其中一種,因為大閘蟹非常寒涼,所以很多人都會連著花鵰一起吃。拿著這個酒壺喝,真的有種變了古人的感覺呢!一公一母!沒有騙你們啊,兩種口感不同,公的膏比較軟,亦比較大只,所以我比較喜歡公,母的膏比較實,而且細小,實在難以滿足我!一打開就知道沒有選錯,果然膏多量足。而且這隻是母!雖然肉量不多,但蟹膏很軟,而且口感很豐富,非常鮮甜,比太湖的好上一截。看這裡的膏量,實在多得很~公的肉量更多而且膏身稔軟,吃下去更是滋味。記得不要浪費蟹腳中的肉,只要剪成一條條,就可以用尾爪把它按出來,比想像方便。不是說要連著花鵰一起喝?說到做到,馬上來一瓶!這款二十年佳釀甜而不刺喉,色澤深而醇厚,跟大閘蟹很配!

TakeAway
$200 (Last Night Supper)
為食妹一向為食,對海鮮更是又愛又恨, 恨係蝦我永遠吃不了,因本身對蝦敏感,只好寄情其他海鮮,特別係一年一現大閘蟹,更是愛不惜口.....但喜歡食同識食完全係兩回事!!早前又"盲中中"跟友人去買大閘蟹,今次買蟹的店是老字號永利威,售賣的大閘蟹都是產自太湖或陽澄湖,來源可靠有保證這批蟹是較早的一批,大蟹相對數量少,因此蟹膏不算太肥美,但質素上有一定水準,可放心選購買回家後以紫蘇葉蒸蟹約十五至二十分鐘,橙黃色的大閘蟹即澄現眼前好不容易先揭開蟹蓋,蟹膏隨即流出,忍唔住呢味道方面:蟹膏甘香蟹肉方面:味道清甜,濃濃蟹肉香氣,單吃或蘸上醋同吃亦可唔講唔知,食蟹寒涼,因此才用紫蘇葉同蒸,如果來一杯花雕酒加話梅更好,原來可以解寒意,真的獲益良多永利威除了有大閘蟹售賣原來仲有各款酒及蟹粉小籠包賣設想周到

但喜歡食同識食完全係兩回事!!

好不容易先揭開蟹蓋,蟹膏隨即流出,忍唔住呢
味道方面:蟹膏甘香

蟹肉方面:味道清甜,濃濃蟹肉香氣,單吃或蘸上醋同吃亦可

永利威除了有大閘蟹售賣

原來仲有各款酒及蟹粉小籠包賣

設想周到

TakeAway
$200 (Other)
  • 蟹粉小籠包
2015-12-12 408 views
這次購入數隻四両多太湖大閘蟹,光顧時份為九月尾,以四両多的最蟹黃豐富。蟹背略呈青色,質感爽利亮澤;蟹肚本白,金爪黃毛且體壯,是為正品太湖大閘蟹~ 煮後蟹背色澤鮮艷,蟹香撲鼻,令人垂涎!公蟹肉質鮮甜,蟹黃軟身幼滑,油脂爆出,如海膽般鮮味無比,入口即溶。雌蟹肉質飽滿,散發獨特清香;澄黃的蟹膏鮮甜帶甘香,口感較結實。把蟹身對拆兩邊,滿肚豐腴膏黃盡映眼簾,濃稠金黃色,人間極品也!
煮後蟹背色澤鮮艷,蟹香撲鼻,令人垂涎!

TakeAway
今晚,老豆加餸,買了大閘蟹!大閘蟹來自太湖,每隻約4両重,每隻盛惠糿$60-$70!回家洗淨紫蘇葉和蟹,然後將蟹放在葉上,蒸20分鐘就食得!唔識煮都可以做大廚!先吃公蟹。打開蟹蓋,就見到黃澄澄的蟹羔,約有2支砂糖小匙般大小,口感甘香柔軟!除了蟹蓋,蟹身也有相約份量的蟹羔!品嚐蟹羔之餘,也欣賞蟹肉,肉質鮮甜結實,每隻蟹腳也挺肥美的!再吃蟹乸。雌蟹的羔是橙紅色,質地和密度比起雄蟹的要結實得多!羔味更香濃!打個比喻,雄蟹羔似未煮熟嘅雞蛋黃,雌蟹羔似熟嘅咸蛋黃。蟹羔填滿蟹蓋兩端的「角」,名符其實的「頂角」羔!至於蟹肉,雌蟹比雄蟹鬆散一㸃,但差別不太大,味道也鮮甜。吃畢2隻大閘蟹已經十分滿足(我想2隻剛剛好,再多就會滯膩)。再嘆杯薑茶,消滯驅寒!正!
今晚,老豆加餸,買了大閘蟹!

大閘蟹來自太湖,每隻約4両重,每隻盛惠糿$60-$70!

Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$125 (Dinner)