Restaurant: Wing Nin Noodle (Eaton Hong Kong)
Info:

喺逸東酒店嘅永年士多分店裝修好有特色加入咗好多本地嘅元素入邊仲有好多裝置嘅擺設,可以俾人打卡自選麵嗰份真係幾豪氣 🥢揀咗米粉配微辣咖喱,米粉軟熟但唔會爛,啲咖喱香而唔會太濃郁。牛腩牛根煮得入味又軟腍,一啖咬落去即刻溶喺口裡面。墨魚蝦卷外入面蝦滑彈牙,真係好惹味!至尊麵就更加豐富啦 🥘油麵彈牙爽滑,啲小辣咖喱香濃得啱啱好。豬手油香軟腍,豬腸同豬皮個口感一流,魚蛋彈彈地,雞翼入味多汁。最正係啲蘿蔔吸晒啲湯汁,好開胃!韮菜花炒豬紅係我嘅心水之選 🥬豬紅新鮮冇羶味,啲韮菜花爽口清香,配埋啲蒜蓉炒到香噴噴,簡單但係好正!蠔油菜心清甜爽口 🥗菜心嫩綠清脆,蠔油調味啱啱好,唔會蓋過菜嘅本味。辣串Combo就啲辣味勁咖 🌶️豬腸、牛柏葉、魚蛋,魷魚逐樣都入味,辣得過癮!奶茶同涼粉就係標準嘅解渴之選 🥤樽裝奶茶香濃夠滑,甜度適中。涼粉冰就清甜解膩,好解辣!份量同價錢都幾抵食,最重要係啲嘢食份量夠,味道又好食,餐廳乾淨企理。
喺逸東酒店嘅永年士多分店裝修好有特色
加入咗好多本地嘅元素
入邊仲有好多裝置嘅擺設,可以俾人打卡

自選麵嗰份真係幾豪氣 🥢

至尊麵就更加豐富啦 🥘

韮菜花炒豬紅係我嘅心水之選 🥬

蠔油菜心清甜爽口 🥗
菜心嫩綠清脆,蠔油調味啱啱好,唔會蓋過菜嘅本味。

辣串Combo就啲辣味勁咖 🌶️
豬腸、牛柏葉、魚蛋,魷魚逐樣都入味,辣得過癮!

奶茶同涼粉就係標準嘅解渴之選 🥤
樽裝奶茶香濃夠滑,甜度適中。涼粉冰就清甜解膩,好解辣!

2024-11-22
Type of Meal
Lunch
  • 自選車仔麵
2024-10-06 1120 views
位於📍佐敦📍永年車仔麵老字號,今晚就想同阿仔試一試下!首先用QR CODE 下單,既方便又快捷,好快已order哂野食!🧱🧱懷舊裝修:車仔麵的懷舊裝修總讓人一種溫馨而親切的氣氛!裝修以綠白光猛為主,木質桌椅,讓人感到舒適。店舖內仲設有古式郵筒,可提供客人寄名信片,梗是獨有!車仔麵懷舊嘅裝飾,相似度100%十足十真一樣!增添懷舊感更可以看到老式的用具及視覺享受!👀🍜🍜大碗麵(油麵)微咖哩辣$76+韮菜花豬紅$20這碗車仔麵特色是用大碗盛裝,搭配多種配料,如豬大腸、豬紅、陳皮魚旦、蘿蔔、豬皮等並配上濃郁的湯底或醬汁,非常惹味!揀左油麵做麵底,麵條的口感彈牙。湯底非常濃郁,增添麵條的風味。🍜🍜韮菜花豬紅:韮菜呈鮮綠色,豬紅則是深紅色,兩者配在一起,色彩對比強烈,讓人食慾大增。韮菜爽脆,帶有一種獨特的香氣,而豬紅則滑嫩,口感豐富。🍜🍜🍜小寶麵(幼麵)走辣$49:包括三樣餸豬紅、豬大腸及陳皮魚蛋!當然加左牛筋$13同牛腩$18牛筋:質地韌帶膠質口感滑嫩,牛筋的味道較為清淡,能吸收湯汁的味道。牛腩:口感鮮嫩。肉質較為多汁,味道濃郁!🧇🧇斑蘭咖央多士$18外層可能稍微焦脆,內在則柔軟濕潤,口感層次分

🍜大碗麵(油麵)微咖哩辣$76+韮菜花豬紅$20

韮菜爽脆,帶有一種獨特的香氣,而豬紅則滑嫩,口感豐富。

牛筋:
牛腩:
口感鮮嫩。肉質較為多汁,味道濃郁!
🧇🧇斑蘭咖央多士$18
外層可能稍微焦脆,內在則柔軟濕潤,口感層次分明。斑蘭的香氣清新,帶有淡淡的甜香及椰子味,非常吸引。

🥬🥬腐乳生菜$27
生菜脆嫩,吃起來清爽,腐乳帶有柔軟質地,融化在口中,開胃菜!

🍵🧊抹茶紅豆冰$15
抹茶的清香與紅豆的甜美,抹茶淡淡的苦味配埋紅豆的軟糯和甜香,形成了絕妙的拍擋。

🍑🍑白桃多多$15
這杯清新可口的飲品,主要以白桃為主,再配合益力多,帶來香氣,喝上一口,像置身夏日的果園中,享受著新鮮的果香,能夠迅速解渴,增添活力也是一個不錯的選擇。

總括來說:如果喜歡吃懷舊車仔麵及配上一杯凍飲,簡單一餐令人很回味!

2024-09-26
$125 (Dinner)
  • 大碗麵
  • 白桃多多
  • 斑蘭西多士
2024-09-21 1113 views
永年士多喺香港車仔麵老字號傳承逾30載,由社區小販攤檔擴充至開分店,分店有九間之多遍佈香港、九龍、新界 ,今次我們在佐敦附近所以揀了逸東酒店的分店試一試。分店面積不是太大但座位坐得舒服唔擠迫,有一幅大壁畫和小販攤檔場景可給食客打卡之用,現在做緊推廣如果拍照放上社交平台可以獲贈明信片一張。餐牌有自選麵食、麵食套餐、小食、飲品🥤,價錢一啲都唔貴,抵食。👍💯麵食用豬腸汁做湯底,可選多汁、走汁、走麻油、走菜、素食全走。有兩種辣醬選擇:咖哩辣、麻辣(可選微辣、小、中、大、勁辣,如果不吃辣也可選擇走辣)至尊麵$72油麵,小咖哩辣材料有:豬手、雞翼、豬紅、豬腸、豬皮、魚蛋、蘿蔔、菜🥬加配:牛肚$13,牛筋$13小咖哩辣對我來講啱啱好,唔會太辣,油麵和豬皮索曬啲汁好正。🤤👍💯牛肚好厚好大塊,牛筋煮得很淋。豬腸入味唔肥。蘿蔔冇渣很淋。豬皮唔韌,索曬啲湯汁好味。大碗麵$76粗麵、微麻辣材料有:豬腸、魚蛋、蘿蔔、豬紅、豬皮、雞翼、雞翼尖、魷魚、紅腸、菜粗麵煮得軟硬適中唔會太淋,微麻辣帶有少少麻味不辣,正!😋👍💯小食加配:淨酸齋$20,韭菜花豬紅$20酸齋食落酸酸甜甜,唔會淨係得個酸字,食得很開胃。韭菜花食落

有兩種辣醬選擇:咖哩辣、麻辣
(可選微辣、小、中、大、勁辣,如果不吃辣也可選擇走辣)

至尊麵$72

油麵,小咖哩辣

材料有:豬手、雞翼、豬紅、豬腸、豬皮、魚蛋、蘿蔔、菜🥬
加配:牛肚$13,牛筋$13

牛肚好厚好大塊,牛筋煮得很淋。
豬腸入味唔肥。
蘿蔔冇渣很淋。
豬皮唔韌,索曬啲湯汁好味。

大碗麵$76

粗麵、微麻辣

小食加配:淨酸齋$20,韭菜花豬紅$20

酸齋食落酸酸甜甜,唔會淨係得個酸字,食得很開胃。

韭菜花食落冇渣,豬紅冇腥味,食落爽口。👍😋

飲品跟餐加配:白桃🍑多多🥤$15,抹茶紅豆🫘冰🥤$15

抹茶味道香濃,紅豆🫘有半杯之多,入口軟綿綿兩者很配合,飲落不是太甜。

白桃🍑多多是我喜歡的飲品,白桃汁🍑配益力多味道好夾,而且還加入一些白桃肉碎🍑增加了口感。🥰😋👍💯

2024-09-21
$122 (Tea)
  • 抹茶紅豆冰
  • 白桃多多
  • 大碗麵
  • 至尊麵
2024-09-20 792 views
今日去左間企理乾淨嘅車仔麵店食個晚飯,永年都有好幾間分店,今日就喺附近,去左逸東酒店地下嘅永年食車仔麵。 唔知係咪因為旅遊區,有個打卡位重現下以前嘅車仔麵檔,懷舊感十足。餐廳可以先坐低,用qrcode落單,再出櫃台或者網上付款,跟號碼取餐。車仔麵嘅餸都好多款式。我就叫左 豬腸 蘿蔔 豬手 韮菜餃 粗麵扣底 微咖哩辣粗麵扣底後都仲有唔少,麵質正常如果想硬d淋d都可以喺落單時候揀埋,幾方便。豬腸 炆得夠諗夠入味,處理得都乾淨,食落有咬口都唔會有羶味。落單仲見到有瘦腸同肥腸可以揀蘿蔔 份量多,超級入味,咬落成口湯汁,味道好清甜。蘿蔔咬落都唔會有渣,好食!豬手 同樣炆得夠諗,有肉嘅地方唔會好難咬出黎,豬皮,筋,肉都食得到,味道唔錯!韮菜餃 兩大隻,韮菜肉饀用醬油調味韮菜切得細,香氣十足。皮薄饀靚!飲品叫左一枝樽仔奶茶樽仔奶茶預先都會落左糖,永年嘅糖份量預得唔錯。一啖飲落茶味香濃,伴隨住淡奶嘅香滑。少少嘅甜味每茶味天出,唔會得死甜。如果想食店面乾淨,坐得舒服嘅港式車仔麵,可以到永年一試。食完要記得自己整理好擺返托盤~

車仔麵嘅餸都好多款式。
我就叫左 豬腸 蘿蔔 豬手 韮菜餃 粗麵扣底 微咖哩辣

粗麵扣底後都仲有唔少,麵質正常

如果想硬d淋d都可以喺落單時候揀埋,幾方便。

落單仲見到有瘦腸同肥腸可以揀

韮菜餃 兩大隻,韮菜肉饀用醬油調味

韮菜切得細,香氣十足。皮薄饀靚!

飲品叫左一枝樽仔奶茶

如果想食店面乾淨,坐得舒服嘅港式車仔麵,可以到永年一試。

食完要記得自己整理好擺返托盤~

2024-09-20
今日出黎尖沙咀,決定夜晚一齊食個豐盛大餐!呢間永年喺逸東酒店地下,自成一角,仲有個車仔麵檔打卡corner,仲有送明信片,幾盞鬼😂背景仲播住經典廣東歌,環境氣氛幾好~1️⃣自選三餸菜底($48 )微咖哩辣 、三餸(魷魚 (+$2)、墨魚蝦卷(+$6)、麻辣豬耳(+$6))另外加餸(牛柏葉(+$13) )菜底係菜芯,比較輕盈,嗌餸Heavy啲都無問題!墨魚蝦卷墨魚味較突出,豬耳嘅麻辣味好香,魷魚就不過不失,牛柏葉都好爽,撈埋咖喱汁更正2️⃣牛筋腩蝦籽撈麵($66)撈粗麵、微咖哩辣汁加豬腸汁 加餸(瘦豬腸(+$11) 、流心蛋(+$11))最鍾意食撈麵,唔落湯先,蝦籽嘅鹹香味好出,加咗湯又有另一番風味,會有種藥膳香滲出嚟,跟麵嘅牛筋腩份量都多,而且真係幾正,牛腩比望落更軟稔香口,牛味好夠,而牛筋係入口即溶果種,膠質較強個人都幾鍾意食豬腸,呢款腸洗得乾淨,又唔會韌,都好正流心蛋就熟咗少少~不過都好香口加配樽仔奶茶(+$17) 呢款係永年自家製奶茶,無冰溝淡茶味,甜香味更突出!另外加配紅豆奶茶冰(+$15) 經典港式飲品,無得輸!3️⃣小食鹵水雞翼($30) 呢個價錢有五隻雞翼,簡直係抵到爛!而且雞翼一啲
今日出黎尖沙咀,決定夜晚一齊食個豐盛大餐!

幾盞鬼😂背景仲播住經典廣東歌,環境氣氛幾好~

1️⃣自選三餸菜底($48 )

另外加餸(牛柏葉(+$13) )
菜底係菜芯,比較輕盈,嗌餸Heavy啲都無問題!
墨魚蝦卷墨魚味較突出,豬耳嘅麻辣味好香,魷魚就不過不失,
牛柏葉都好爽,撈埋咖喱汁更正

2️⃣牛筋腩蝦籽撈麵($66)

撈粗麵、微咖哩辣汁加豬腸汁
加餸(瘦豬腸(+$11) 、流心蛋(+$11))
最鍾意食撈麵,唔落湯先,蝦籽嘅鹹香味好出,
加咗湯又有另一番風味,會有種藥膳香滲出嚟,
跟麵嘅牛筋腩份量都多,而且真係幾正,
牛腩比望落更軟稔香口,牛味好夠,
而牛筋係入口即溶果種,膠質較強
個人都幾鍾意食豬腸,呢款腸洗得乾淨,又唔會韌,都好正
流心蛋就熟咗少少~不過都好香口

加配樽仔奶茶(+$17)
呢款係永年自家製奶茶,無冰溝淡茶味,
甜香味更突出!

另外加配紅豆奶茶冰(+$15)
經典港式飲品,無得輸!

3️⃣小食
鹵水雞翼($30)

呢個價錢有五隻雞翼,簡直係抵到爛!
而且雞翼一啲都唔欺場,滷水醃得好入味,配麵食非常夾

4️⃣淨酸齋($24)

依家唔多車仔麵店會有酸齋食,果種酸香味勾起無限回憶,
又為成個麵餐注入不同嘅味道

最重要係埋單二人只係$249,實在太抵食!
$124.5 (Dinner)
2024-12-20 55 views
嚟到佐敦見到哩間餐廳裝修超特別😮就比佢吸引咗入嚟食😂🍲自選麵(粗麵)微咖哩辣 $77車仔麵緊係要夾粗麵先係最match😆份量勁大碗 我加咗牛腩 魷魚 蜂巢豆腐 吉品飽魚四個餸😆 ps: 加唔同餸唔同價錢$18飽魚都大粒而且煮得唔會好韌👍🏻湯底加咗咖哩辣醬 超惹味又唔會太咸😋🌶️辣串Combo X燒賣 $39哩個Combo有豬腸+牛柏葉+魚蛋+燒賣各一串 魚蛋係陳皮魚蛋嚟勁彈牙🤤 牛柏葉同豬腸都整得冧勁入味 個醬偏辣但愈食愈過癮😋🥬蠔油生菜$20生菜係西生菜嚟☺️ 比常見嘅生菜食落更脆更嫩😋平時食得多肉食翻啲菜感覺上會健康啲😆💬 餐廳用懷舊嘅裝修令人覺得好親切🥹 店入面仲有架舊式車仔麵檔嘅車仔 連埋牆幅畫令人諗翻起以前細個嘅時候🥹 真係勁啱打卡📸🧀🧀🧀🧀📍 永年士多 (香港逸東酒店) (佐敦)佐敦彌敦道380號香港逸東酒店地下1號舖 #廟街 #油麻地警局 #油麻地
嚟到佐敦見到哩間餐廳裝修超特別😮

湯底加咗咖哩辣醬 超惹味又唔會太咸😋

🌶️辣串Combo X燒賣 $39

🥬蠔油生菜$20

🧀🧀🧀🧀

📍 永年士多 (香港逸東酒店) (佐敦)
佐敦彌敦道380號香港逸東酒店地下1號舖

#廟街 #油麻地警局 #油麻地
2024-12-14
$70 (Dinner)
2024-11-18 215 views
一入門就被餐廳的懷舊香港打卡位吸引,趕緊和朋友先打卡,還送了明信片!然後坐下來吃便宜又美味的香港特色車仔麵!#### 大碗麵集合了多種肉菜,色香味俱全,湯底濃郁,散發著誘人的香氣。豬腸口感彈牙,蘿蔔吸收了湯汁的精華好鮮甜可口,豬紅細膩,豬皮很有咬勁,雞翼肉質鮮嫩,魷魚鮮味,再加上香脆的紅腸和清新的青菜,整碗麵豐富多彩!#### 至尊麵至尊麵選了中等咖喱辣,無疑是對味蕾的挑戰,湯頭濃厚而不膩,充分展現了各種食材的美味,是舌尖的美妙體驗,回味無窮!#### 鹵水雞翼尖醇厚的鹵水味滲透每一寸肉質,雞鹹香四溢的小食!#### 麻辣牛柏葉入口瞬間感受到味覺的刺激,香氣四溢!#### 魚蛋串魚蛋的Q彈口感配上特製醬料,讓每一口都充滿幸福感,是小吃中的經典!#### 涼粉冰涼粉滑順,清涼的口感伴隨著淡淡的甜味,讓人感受到絲絲清新!#### 菠蘿冰菠蘿的香甜與冰涼的口感交融,像是夏日陽光的味道,清爽又解渴!另外,吉品鮑鱼豬手蝦子捞麵期間限定優惠價只需要$ 68,吃一個鮑魚都值回來這個價格了!下次一定來吃!

#### 大碗麵

#### 至尊麵

#### 鹵水雞翼尖
醇厚的鹵水味滲透每一寸肉質,雞鹹香四溢的小食!

#### 麻辣牛柏葉
入口瞬間感受到味覺的刺激,香氣四溢!

#### 魚蛋串

#### 涼粉冰
涼粉滑順,清涼的口感伴隨著淡淡的甜味,讓人感受到絲絲清新!

#### 菠蘿冰

2024-11-15 76 views
行過經過成日都聽過呢個名,今次經過終於的起心肝去試吓🤣佐敦分店嘅懷舊味極重,果然係食得又睇得😚▪️街頭辣串串 🍢呢個ᴄᴏᴍʙᴏ入面有魚蛋、牛柏葉、豬腸同魷魚🦑勁有細個嗰陣喺街邊轉轉食嘅感覺🤣 而且佢哋亦特調咗一隻串串辣醬,勁惹味😚▫️至尊麵🍜極豐富超多料麵,幾乎每樣餸都可以試到🙈 呢份入面有豬手、豬腸、豬紅、豬皮、魚蛋、雞翼同蘿蔔🤣 仲額外加咗芝士腸同埋魚腐🤫 豬手好多骨膠原好正,大讚豬紅💢 食落係甜甜哋嫁💓▪️牛筋腩蝦籽撈麵🐮👸🏻揀咗要乾身嘅撈麵✨ 撈麵面個層有滿滿嘅蝦籽,係好濃郁嘅味道🤙🏻 牛腩啖啖肉,俾嘅牛筋量都唔少,口感ǫ彈🥢 想食多幾款餸可以好似我咁加餸亦得🥰▫️飲品🥤次次見到有樽仔奶茶一定會嗌,飲唔晒嘅話拎走放入袋都好方便🤣 另外都揀咗新出嘅涼粉冰,邊飲邊啜到啲涼粉💯
行過經過成日都聽過呢個名,今次經過終於的起心肝去試吓🤣

佐敦分店嘅懷舊味極重,果然係食得又睇得😚

▪️街頭辣串串 🍢
街頭辣串串

呢個ᴄᴏᴍʙᴏ入面有魚蛋、牛柏葉、豬腸同魷魚🦑

▫️至尊麵🍜

至尊麵
牛筋腩蝦籽撈麵
樽仔奶茶
2024-11-08 96 views
經過想食下.✨街頭辣串串|新出,有魚蛋、牛栢葉、豬腸、魷魚,個永年咖喱辣醬正,惹味辣辣✨.✨蒜油撈麵係乾身撈麵,可以因應喜好添加湯濕潤麵身!食時有啖啖蒜香味! 配料我加咗我鐘意嘅蘿蔔、紅腸、魷魚。清甜無渣又入味✨.✨大碗麵朋友食!大大碗有齊10種人氣配料:雞翼尖、菜、紅腸、魷魚、雞翼、蘿蔔、魚蛋、豬紅、豬皮、豬腸。食一碗好滿足✨.✨腐乳生菜✨蠔油菜心食菜健康啲,腐乳同蠔油醬汁都畀好多!!唔驚食到口寡寡✨~
經過想食下
✨蒜油撈麵
✨大碗麵
✨腐乳生菜
✨蠔油菜心
食菜健康啲,腐乳同蠔油醬汁都畀好多!!唔驚食到口寡寡✨~
2024-11-04 81 views
永年士多有多間分店,今次來到佐敦分店,一貫的QR code 下單,先付錢後進食,自助取餐還盤,零加一!宏觀所有永年推薦的車仔面套餐都必有豬腸,相信此餸是他們信心之作,就試一試佢~ 當然,想試得豐富啲又唔想煩既,建議可以直選他們多款車仔面餐~我地就自選左車仔面,個人最推介(1)豬腸、(2)牛肚、(3)蘿蔔。滷水汁醃得好入味,超香濃。豬腸好軟綿濃厚,牛肚好入味,蘿蔔新鮮,食落都冇渣亦好甜,仲要有4大舊,勁抵食~ 也推介選菜底,份量多,配合埋佢地自家醬汁真係幾掂👍再加了辣串Combo (集齊四款永年招牌串-豬腸、魚蛋、魷魚、牛栢葉)。咖喱醬(湯)和沙嗲(串燒)是用很多款不同的材料精心制作,好有港式風味,二款都好出味~ 我地仲加了碟腐乳通菜,腐乳多多多,食到舔舔脷!佢呢間車仔面好有懷舊風味,店舖內放了不少打卡場景及送明信片活動;也有送樽仔的活動! #廟街 #油麻地警局 #油麻地

也推介選菜底,份量多,配合埋佢地自家醬汁真係幾掂👍

我地仲加了碟腐乳通菜,腐乳多多多,食到舔舔脷!

#廟街 #油麻地警局 #油麻地
以前要特登入元朗嘅馳名經典車仔麵,而家喺佐敦都食到粗麵配咖喱辣同豬腸汁,餸揀咗豬腸、魚蛋、牛筋、紫菜同蜂巢豆腐,又入味又掛湯,豬腸處理得好乾淨,牛肉軟腍煙韌油麵配咖喱辣同豬腸汁,餸揀咗豬腸、蘿蔔、魚蛋、墨魚丸同酸齋,蘿蔔完全冇筋,好入味,酸齋口感好好,一層層,墨丸會食到粒粒墨魚肉腐乳通菜洗得好乾淨,腐乳份量十足,豬紅韭菜花,豬紅蒜味好突出,又夠甜,韭菜花好爽口鮮油煉奶多士,一片厚厚嘅鮮油,鹹香突出,多士烘到脆卜卜,加埋煉奶又好食又邪惡紅豆冰同奶茶紅豆冰都好好飲,甜度啱啱好,紅豆份量多,又好咬餐牌提供嘅選擇好多,味道好份量足,性價比高,用QR Code落單又方便裝修同環境都好新淨,坐得幾舒服,佈置亦花過心思,整體感覺好好
以前要特登入元朗嘅馳名經典車仔麵,而家喺佐敦都食到

紅豆冰同奶茶紅豆冰都好好飲,甜度啱啱好,紅豆份量多,又好咬

2024-10-21 172 views
想食車仔麵~唸起嘅一定有【永年士多】🤭.//辣串combo//有四款串串:魚蛋、牛柏葉、豬腸、魷魚。辣醬好好食,有街頭風味🤭.//大碗麵//大胃至必叫!有十個餸:豬腸,魚蛋,蘿蔔,豬紅,豬皮,雞翼,雞翼尖,魷魚,紅腸,菜, 一碗滿足晒每樣熱門餸料想食啲嘅心願。最鐘意食蘿蔔同豬腸,前者甜綿無渣,後者乾淨腍滑食完肚仔「大碗足」.//牛筋腩蝦籽撈麵//第一次食永年嘅撈麵!原來都唔錯!/牛筋腩軟腍入味,撈麵彈牙,每條都滿滿蝦籽。隨麵附上一碗清湯,可以按喜好調整麵的濕潤度.凍檸檬茶
想食車仔麵~
唸起嘅一定有【永年士多】🤭

//辣串combo//
//大碗麵//
//牛筋腩蝦籽撈麵//
凍檸檬茶
朋友話我知逸東有車仔麵食我先知有一間咁懷舊既餐廳,今日去開尖沙咀就黎試下先門口有餐牌見到好多選擇,仲可以自由配搭一入門口就見到打卡點,好懷舊呀~衣家係舖位無左以前既招牌車仔檔,店主特登留地方放出黎比人打卡,真心要讚唔好睇少車仔麵係平民野食,好多人幫襯,我地去到幾乎滿座,遲啲黎仲要等位呢度手機自助落單,我地叫左兩個自選車仔麵同三個小食,飽到食唔晒自選4餸車仔麵(米粉,蘿蔔,蝦卷,豬紅,蜂巢豆腐) 個麵最驚艷係個麻辣湯底同蘿蔔,湯底又麻又香,配米粉吸晒個湯既麻香味,無餸都食到成碗麵,仲有蘿蔔,超級甜,又無渣,簡單無得頂蝦卷用料足,咬開就見到一粒粒蝦肉自選3餸車仔麵(米線,牛腩,肥牛,蝦卷)朋友對蝦卷讚不絕口牛腩都話好冧好嫩滑仲話個米線唔同一般出面食咁冧,麵身硬d食落有咬口唔食得辣叫咖哩湯就岩晒班蘭咖央多士係朋友話好想試,味道唔太死甜又有班蘭獨特香味,趁熱食好香口酸齋係無諗過會係車仔麵食店會出現,但酸酸甜甜好開胃最後一定要食就係腐乳通菜,腐乳通菜本身已經係無敵既菜,加上佢個腐乳醬係調過味,無腐乳本身既咸同辣,反而有少少甜同腐乳本身既豆香味,好正呀,好後悔無多醬跟餐叫左熱柚子蜜同抹茶紅豆冰,柚

門口有餐牌見到好多選擇,仲可以自由配搭

一入門口就見到打卡點,好懷舊呀~

自選4餸車仔麵

自選4餸車仔麵(米粉,蘿蔔,蝦卷,豬紅,蜂巢豆腐)
蝦卷用料足,咬開就見到一粒粒蝦肉

自選3餸車仔麵

自選3餸車仔麵(米線,牛腩,肥牛,蝦卷)
朋友對蝦卷讚不絕口
牛腩都話好冧好嫩滑
仲話個米線唔同一般出面食咁冧,麵身硬d食落有咬口
唔食得辣叫咖哩湯就岩晒
班蘭咖咉多士
酸齋
酸齋係無諗過會係車仔麵食店會出現,但酸酸甜甜好開胃
腐乳通菜

抹茶紅豆冰
跟餐叫左熱柚子蜜同抹茶紅豆冰,柚子蜜正常無特別,但抹茶紅豆冰好香濃既抹茶,有抹茶既回甘味,紅豆份量多到差唔多有半杯
煮得好冧,水準好高,呢個價錢超價

2024-10-05
$115 (Dinner)
自選4餸車仔麵
自選3餸車仔麵
班蘭咖咉多士
酸齋
腐乳通菜
抹茶紅豆冰
2024-10-06 137 views
今日好開心同屋企人去咗永年士多嘅車仔麵食高質素食物,因為香港而家有好多唔同嘅車仔麵,但係呢一間絕對不同,因為價錢經濟實惠,而且食物種類比較多,配菜非常多,有雞翼雞翼尖豬紅蘿蔔豬皮紅腸,應有盡有,所以真係適合唔同年紀嘅朋友呀,而且佢有好多招牌必叫嘅組合,仲有兒童餐入面有雞翼,公園 ,墨魚丸,芝士腸,都好啱小朋友食,大人仲可以揀自選三餸,包括有唔同程度嘅辣醬,有唔同嘅面類揀,我最鍾意食佢哋嘅河粉,因為非常爽脆彈牙,仲有米粉米線都有㗎,而且佢哋嘅湯底都好濃郁,仲有如果鍾意食辣嘅朋友一定要叫辣啊,因為佢哋嘅咖喱味都好香,豬皮非常爽口彈牙,魚皮餃都好好食,而且牛丸係手打牛丸,仲有陳皮魚蛋,真係好好食呀,所以我睇得出呢個廚師好有心機,而且仲可以叫何油彩衫配埋凍檸茶,大大杯,真係又香又好飲
2024-09-22 192 views
今天同朋友去佐敦親友屋企打麻雀,到食晚飯時就係附近搵吓嘢食,我朋友喜歡食車仔麵,親友就介紹附近有間好食嘅車仔麵餐廳,這間餐廳叫永年士多,位於佐敦彌敦道380號香港逸東酒店地下1號舖,港鐵佐敦站B1出口,行幾分鐘就到,非常方便。這間餐廳嘅車仔麵我朋友話係銅鑼灣都食過,佢話非常好味好食。餐廳個招牌都很顯眼,令人一眼就見到,餐廳內環境非常寬敞,裝修好靚又新淨,亦有好多打卡嘅位置,好適合客人嚟打卡,枱凳都好闊落,令人坐得舒服,店員有禮貌,服務態度好,來這裏食都不錯。餐牌上主打食品係車仔麵,其他有小食、蔬菜、多士和飲品,亦有特惠的經典麵食,加少少錢就有埋小食同飲品,價錢真係好抵,仲有十二款嘅車仔麵選擇,每款車仔麵喺主牌上嘅賣相好吸引,睇到就想叫來食,我哋都選咗一陣就叫咗高佬發辦和至尊面,因為唔貴價仲叫埋車仔小食嘅生菜魚肉,亦叫埋飲品熱柚子蜜。首先來高佬發辦,份量不少,有豬腸、豬紅、豬皮、雞翼、冬菇、豆卜、菜心,我選了粗麵,滷水湯底香濃,豬腸洗得乾淨, 顏色夠深,夠晒爽口入味,豬紅厚實多汁,豬皮好淋好味道,雞翼又大隻厚肉,淋身好好味,冬菇、豆卜、菜心都全吸入湯,食落好有香味,粗麵口感爽滑彈牙,真係

首先來高佬發辦,份量不少,有豬腸、豬紅、豬皮、雞翼、冬菇、豆卜、菜心,我選了粗麵,滷水湯底香濃,豬腸洗得乾淨, 顏色夠深,夠晒爽口入味,豬紅厚實多汁,豬皮好淋好味道,雞翼又大隻厚肉,淋身好好味,冬菇、豆卜、菜心都全吸入湯,食落好有香味,粗麵口感爽滑彈牙,真係好正嘅車仔麵,而朋友叫嘅至尊面有豬手、雞翼、魚蛋、豬腸、豬紅、豬皮、白蘿蔔、菜心,份量亦不少,真係令你食到飽,朋友加咗小嫩同選咗幼麵,佢好鍾意車仔麵嘅滷水湯底,濃郁小嫩,配料中豬手最出色,肉質軟淋及入味,陣陣南乳香,魚蛋軟滑彈牙,白蘿蔔好清甜不錯,連埋幼麵夠彈牙好配搭來食。

小食嘅生菜魚肉,魚肉好彈牙大大粒有驚喜,有好多新鮮生菜,放落麵一齊食好正,車仔麵同熱柚子蜜好配,完全話有無口乾口渴。最後我哋叫紅豆冰做甜品,開頭我都以為會太甜,但完全唔係,甜度啱啱好,朋友飲一杯懷舊紅豆冰,大大粒紅豆,軟綿綿,好香甜,與淡奶一齊拌勻,口感幼滑,細膩可口,我就飲抹茶紅豆冰,真係好似日本嗰種抹茶味,飲完超滿足。

這間好味道嘅車仔麵餐廳好值得推薦俾大家,食物質素高,價錢又唔貴,好食又抵食,我哋下次一定再嚟食。