2021-10-01 255 views
其實呢間野係我屋企行過去只需要兩分鐘路程有時經過見到勁多人排隊,所以一路都未食過是日星期六朝早11點,一於去試試!除左必試既沙爹牛肉麵(揀左通粉)仲叫左煎豬扒米粉同埋牛肉蛋治, 茶走+茶走少甜個沙爹望落去勁濃厚~ 係好夠沙爹味!但食多幾啖就略嫌過咸 不過可能係個湯底問題,因為咸到淨係食通粉隔晒d湯都好咸至於個豬扒, $24黎講係勁大塊好抵食~味道都係偏咸,但米粉個湯相對無咁重口味 都叫做可以平衡番 牛肉蛋治! 好多牛肉~ 味道岩岩好 ~又食到蛋香又有淡淡既鮮牛肉味 出色茶走 -正常甜 就太甜~ 少甜又好似差咁d滑溜感兩杯mix 就好perfect池啦
其實呢間野係我屋企行過去只需要兩分鐘路程
有時經過見到勁多人排隊,所以一路都未食過
是日星期六朝早11點,一於去試試!

除左必試既沙爹牛肉麵(揀左通粉)
仲叫左煎豬扒米粉同埋牛肉蛋治, 茶走+茶走少甜

沙嗲牛肉通

個沙爹望落去勁濃厚~ 係好夠沙爹味!
但食多幾啖就略嫌過咸
不過可能係個湯底問題,因為咸到淨係食通粉隔晒d湯都好咸
沙嗲牛肉通,煎豬扒米

至於個豬扒, $24黎講係勁大塊好抵食~
味道都係偏咸,但米粉個湯相對無咁重口味
都叫做可以平衡番
牛肉蛋治烘底

茶走 -正常甜 就太甜~ 少甜又好似差咁d滑溜感
兩杯mix 就好perfect池啦
2021-08-28
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
沙嗲牛肉通,煎豬扒米
牛肉蛋治烘底
2021-09-30 206 views
永順食店 (元朗)元朗安寧路2號冠煌樓地下沙嗲牛肉 (配烏冬/出前一丁) $29一直聽過永順大名!終於第一次嚟食,十分驚喜!🤩牛肉幾大片,數量都唔少,入口嫩滑~ 有咬口,唔係被鬆肉粉腌到過腍嘅個種口感!比起其他舖頭,永順嘅沙嗲牛湯汁,做得相對香、濃郁、豐富,掛麵!出色~😋屬於偏花生醬味比較濃的甜辣沙嗲口味~😋不過聽資深元朗人講以前嘅沙嗲湯汁更濃郁,依家退後咗d~味道係值得令人回頭再食😋!但要就啱時間啊😳⭐️留意返,永順營業時間06:00 - 17:00 (一至日)⭐️小妹的話💁🏻‍♀️: 好食!!暫時係食過最濃的沙嗲牛湯麵食店😋😋因為座位唔多,又真係多人食,加上酷熱天氣下排長龍熱又攰之後,快餐式坐得唔耐,食完就要走~ 如果住港九區又係沙嗲愛好者的話,一次半次嚟開元朗,永順作為好食景點食吓係OK嘅~😳但如果你問我,個人嚟講,就唔會專登預啱營業時間過嚟排隊食~ 因為元朗區本身就有好多美食選擇~
永順食店 (元朗)
元朗安寧路2號冠煌樓地下

沙嗲牛肉 (配烏冬/出前一丁) $29
一直聽過永順大名!
終於第一次嚟食,十分驚喜!🤩
屬於偏花生醬味比較濃的甜辣沙嗲口味~😋
不過聽資深元朗人講以前嘅沙嗲湯汁更濃郁,依家退後咗d~

味道係值得令人回頭再食😋!但要就啱時間啊😳

小妹的話💁🏻‍♀️:
好食!!暫時係食過最濃的沙嗲牛湯麵食店😋😋
沙嗲牛肉
沙嗲牛肉
2021-09-06 442 views
:「一間小小茶餐廳,竟蘊藏著美味多若此。」《製》永順食店《品》【#芝士流心蛋鮮牛治.烘底】$27🔸牛肉調味夠,同時保留牛鮮味;🔸熱辣奉上,一口咬下,盡興!🔸可憾蛋味不夠,芝士亦是片裝,而非車打,風味有欠。🔸而且烘底未覆蓋整片麵包,忽略了邊位,稍稍失色。🔸餡料分佈有待改善,肉集於中心,芝士散於外側;🔸雖未能口口如一,但整體還好。🔎#老饕鑑鹹_中上品————————————————————————【#炸豬排】$12♦️加配價錢厚道,份量大,水準高超,炸得外酥脆內鬆化;♦️炸粉薄如蟬翼,皮下脂肪不多,使得其即使油炸亦不油膩。♦️頗多肉,更具些許肉汁,鬆酥若上海排骨,比牛肉更出色!🔎#老饕鑑鹹_上中品————————————————————————🗂#老饕品_港式;#老饕喫_西多與治;#老饕喫_豬排📍#老饕赴_元朗🗺️元朗安寧路2號冠煌樓地下
:「一間小小茶餐廳,竟蘊藏著美味多若此。」

《製》永順食店
《品》
【#芝士流心蛋鮮牛治.烘底】$27
🔸牛肉調味夠,同時保留牛鮮味;
🔸熱辣奉上,一口咬下,盡興!

🔸可憾蛋味不夠,芝士亦是片裝,而非車打,風味有欠。
🔸而且烘底未覆蓋整片麵包,忽略了邊位,稍稍失色。
🔸餡料分佈有待改善,肉集於中心,芝士散於外側;
🔸雖未能口口如一,但整體還好。

🔎#老饕鑑鹹_中上品
————————————————————————

【#炸豬排】$12
♦️加配價錢厚道,份量大,水準高超,炸得外酥脆內鬆化;
♦️炸粉薄如蟬翼,皮下脂肪不多,使得其即使油炸亦不油膩。
♦️頗多肉,更具些許肉汁,鬆酥若上海排骨,比牛肉更出色!

🔎#老饕鑑鹹_上中品
————————————————————————

🗂#老饕品_港式;#老饕喫_西多與治;#老饕喫_豬排
📍#老饕赴_元朗
🗺️元朗安寧路2號冠煌樓地下
2021-08-22
  • 炸豬扒
  • 芝士流心蛋鮮牛治
《製》永順食店《號》沙爹牛肉麵(米線)《貝》$29《案》✎「浮沉它依附著人海的浪濤。」——林徽因《蓮燈》✎浮沉牛肉依附著沙爹的浪濤。《品》【沙爹麵】🔸奉桌見湯汁之上,有稠厚之醬;🔸翻湧間如岩漿流動,牛肉簡直能以肉眼感知濃度。🔸鹹香濃郁,無可挑剔,若花生味更明顯,則風味更佳。🔸醬汁份量慷慨,足以覆蓋牛肉之餘,更能佐完整碗米線!▫️米線尚算掛汁,口感味道水準發揮,微微米香,老饕所愛。—————————————————————————【牛肉】♦️牛肉份量多,不會太碎薄,嫩腍而口感佳,非滑牛質感;♦️沙爹味入肌理,非徒淋醬,本身牛味亦豐足,水準之上!—————————————————————————🔎#老饕鑑鹹_上中品🗂#老饕品_港式;#老饕喫_沙牛📍#老饕赴_元朗🗺️九龍城市政大廈3樓6號舖後座

《製》永順食店
《號》沙爹牛肉麵(米線)
《貝》$29
《案》
✎「浮沉它依附著人海的浪濤。」——林徽因《蓮燈》
✎浮沉牛肉依附著沙爹的浪濤。

《品》
【沙爹麵】
🔸奉桌見湯汁之上,有稠厚之醬;
🔸翻湧間如岩漿流動,牛肉簡直能以肉眼感知濃度。
🔸鹹香濃郁,無可挑剔,若花生味更明顯,則風味更佳。
🔸醬汁份量慷慨,足以覆蓋牛肉之餘,更能佐完整碗米線!
▫️米線尚算掛汁,口感味道水準發揮,微微米香,老饕所愛。
—————————————————————————
【牛肉】
♦️牛肉份量多,不會太碎薄,嫩腍而口感佳,非滑牛質感;
♦️沙爹味入肌理,非徒淋醬,本身牛味亦豐足,水準之上!
—————————————————————————

🔎#老饕鑑鹹_上中品
🗂#老饕品_港式;#老饕喫_沙牛
📍#老饕赴_元朗
🗺️九龍城市政大廈3樓6號舖後座
2021-08-16
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$30 (Lunch)
  • 沙爹牛肉麵
今次係星期六lunch 時間去食,都有d 人龍😅不過好彩餐廳係有2個鋪位連住,排左20分鐘到就入得去食啦><餐廳環境都算逼,唔算係坐得好舒服,同埋野食種類唔算好多選擇,所以我地好快就落左order😂🥢招牌沙嗲牛麵 $27沙嗲牛好濃稠,入面仲有好香嘅花生味,牛肉都幾滑😍湯底亦都唔會好鹹,麵質都岩岩好,唔會太煮過龍😋🥢炸豬扒 (加配) $12跟餐仲加左個炸豬扒,不過豬扒炸得乾左啲,要浸落啲沙嗲湯到先好食啲🐷🐷🥢西多士 $14同平時茶餐廳冇咩分別,不過勝左熱辣辣,入面茶左大量嘅花生醬😋😋🥜真係肥妹仔必食🤪餐廳嘅沙嗲牛麵係唔錯,不過野食種類就少啲同埋又未去到話回味無窮咁😂如果大家去開元朗不妨試下,但應該唔會特登去😙😙😙

🥢招牌沙嗲牛麵 $27

🥢炸豬扒 (加配) $12

🥢西多士 $14

2021-08-31 262 views
沙爹牛肉麵關注群組強烈推介元朗永順食店 今日終於有幸一試 沙爹牛肉湯底香濃 醬汁濃厚 能夠掛住每一片牛肉 小店採用鮮牛肉 肉質有咬口 唔係熱到冇曬口感嗰一種 即使配麵或配通粉都一樣正 蟹王麵是店內的皇牌另外叫咗個豬扒芝士脆豬包 芝士是流心的 非常邪惡 包皮外脆內軟 價值得一試
沙爹牛肉麵關注群組強烈推介元朗永順食店 今日終於有幸一試
2021-08-26 256 views
同朋友約左黎食早餐,唔係開係大街位置有少少難搵,我兜左成個圈先搵到🤣點知十點都排長龍😱·1️⃣烘底芝士流心蛋鮮牛治($27)識食一定要食烘底🤞🏻呢個組合本身已經好正,仲要係流心同埋有少少拉絲😍一定要趁熱食😋·2️⃣沙嗲牛肉出前一丁($29)好多人都話係最好食嘅沙嗲牛肉麵,又真係無令我失望,沙嗲味好濃,麵條吸晒啲湯🤤牛肉正正常常,飲品要另外叫,凍檸茶($16),如果淨係食麵都ok,但加埋野飲要四十幾蚊,早餐黎講有啲貴🤣🤣
1️⃣烘底芝士流心蛋鮮牛治($27)
2️⃣沙嗲牛肉出前一丁($29)
見到好多人都係沙嗲牛肉麵關注組讚過呢間位於元朗嘅人氣小店(據聞成日要排隊🏠👭👭👭👭👭👭),作為關注組嘅新成員,梗係要跟各位前輩去搵下食~🙉🤤《沙嗲牛肉蟹王麵🐮🐮》$31小編認為呢度嘅沙嗲牛肉麵能成為top10常客不無道理🧐,因為以呢一個價錢來講,性價比都算不錯👍🏻。同一般茶餐廳最唔同嘅地方係,沙嗲醬非常多🥰,稠度比一般沙嗲牛肉麵濃,因此可以飲到個湯底係沙嗲湯,有花生香🥜,而唔係白味精粉沖水再加一兩羹沙茶醬,牛肉亦有肉味,不至於」乸」到食緊舊發水麵包咁🍞。至於蟹王麵就冇乜特別,不過麵質麵彈牙,不錯的👍🏻《芝士流心蛋鮮牛治🧀🍳🧀》$27 +$1烘底之前聽過有啲評論話芝士唔夠熱溶,但今次就可以平反返!一上枱,啲芝士🧀、牛油🧈、同埋半熟流心蛋嘅蛋黃🍳,三種黃色🟡混合一齊爆漿,望到都已經流曬口水🤤,而且塊流心蛋煎到咁薄,都可以做到流心嘅效果,的確好考功夫🧑🏾‍🍳!另外佢啲牛肉都別具心思,小編硬係覺得啲牛肉食落去似係碳燒牛肉嘅味道,表面唔油膩而且乾身,但咬落去又夠Juice,小編非常欣賞🙈總結,小編鍾意芝士流心蛋鮮牛治多啲。人流方面,平日嘅朝早都爆滿,不過今次好彩好快有位,可惜冇試到另一鎮店之寶嘅

《沙嗲牛肉蟹王麵🐮🐮》$31

《芝士流心蛋鮮牛治🧀🍳🧀》$27 +$1烘底

總結,小編鍾意芝士流心蛋鮮牛治多啲。人流方面,平日嘅朝早都爆滿,不過今次好彩好快有位,可惜冇試到另一鎮店之寶嘅豬扒,唯有下次再試🙈
2021-08-11
Breakfast
2021-08-15 313 views
元朗名物 唔洗下午茶都食到嘅西多士🔥依個真係必點 好好好好食😍 而且唔太油 好正 價錢亦好平 $17一份 超高質沙嗲牛肉通粉沙嗲湯我自己個人覺得鹹左dddd 不過都可接受牛肉份量都多 星期日黎都有好多人排!但等15分鐘就食到🪧 永順食店 (元朗)元朗安寧路2號冠煌樓地下
元朗名物
唔洗下午茶都食到嘅西多士🔥
依個真係必點 好好好好食😍 而且唔太油 好正
價錢亦好平 $17一份 超高質

沙嗲牛肉通粉
沙嗲湯我自己個人覺得鹹左dddd 不過都可接受
牛肉份量都多

星期日黎都有好多人排!但等15分鐘就食到

🪧 永順食店 (元朗)
元朗安寧路2號冠煌樓地下
咁啱嗰日經過元朗就去睇下佢咩料!一食之下簡直係想仰天長嘯一分鐘!omg 點解依個世界會有咁好食既沙嗲面?依碗沙嗲牛肉蟹王麵($31)湯底有極明顯既花生香,沙嗲味重得來唔會濃過龍,令人keep 住想一啖接一啖咁飲!講完湯就係時候講佢d麵☺️蟹王麵本身已經夠特別,唔單只可以係元朗買到,而且多年前係各大老母老豆討論區已被力捧到神枱位置,話佢仲好食過即食麵之王出前一丁。碗麵有無蟹味我唔清楚,但大廚長期煮麵既經驗絕對係令碗麵昇華十倍,碗麵既麵質軟硬度適中,掛湯得來就算影相影左一段時間都無淋,將用砂煲整既沙嗲麵完美咁比下去🤣額外俾$12加配炸豬扒有五大塊,先唔講佢肉質有幾鮮嫩同塊炸衣有幾薄,佢性價比係高到一個點!大愛!店內另一名物鮮牛油西多士($17)就勝在上碟嗰陣夠熱辣辣,切開既多士粒沾上幾乎全融既牛油可謂另類既人間美味,香口既花生醬夾層又令我回味起啱啱碗沙嗲麵。正呀!

鮮牛油西多士
鮮牛油西多士
有追開沙牛關注組,一定認識呢間穩坐沙牛群三甲既元朗人龍港式茶記永順。開業已經35個年頭,係老牌港式茶餐廳。.假日唔夠十點去到已經見到門口人頭湧湧,不過人流動速度高好快可以入坐。典型港式茶記格區坐得好逼下,人均空間極細,快吃快閃類別。.沙嗲牛肉蟹王麵 💲31⭐️3.6/5我坐嘅位置見到廚房知道佢哋食品係即叫即煮,所以等候嘅時間都唔算短。有比較其實有少少傷害,同之前介紹過個間沙牛神店比較,呢間沙嗲汁杰身好多,沙嗲味都香但相對比較咸。牛肉係正常茶餐廳水準,冇驚喜冇失望。人哋話必試蟹王麵,味道其實同一丁差唔多但係比較淋身,我自己其實鍾意食爽身啲既麵。如果再有下一次我會叫返米粉。.炸豬扒 +💲12⭐️4/5炸豬扒反而幾有啲驚喜,皮脆內軟咬落去有肉汁唔會炸得太乾。加12蚊有大大件我覺得算係超值之作。.芝士流心蛋鮮牛治(烘底) 💲27⭐️4/5一上檯已經覺得好吸引🤩,見到啲蛋、芝士同牛肉流緊出嚟,邪惡爆錶😈。標準配置,除非唔熱其實都好難失準。但係喺傳統港式茶餐廳,係食呢啲嘢先至夠高興。.總括:星期六日茶餐廳淨係做粉麵三文治唔做飯餐一樣門庭如市,證明有一定嘅水準。可能名氣太大所以有少許落差,如果調低啲期望,
沙嗲牛肉蟹王麵 💲31
⭐️3.6/5
炸豬扒 +💲12
⭐️4/5
芝士流心蛋鮮牛治(烘底) 💲27
⭐️4/5
總括:星期六日茶餐廳淨係做粉麵三文治唔做飯餐一樣門庭如市,證明有一定嘅水準。可能名氣太大所以有少許落差,如果調低啲期望,又咁岩入元朗想搵個有水準嘅快餐,其實都會推介試一次。
不專業食評 nei.foodie
沙嗲牛肉蟹王麵
$50 (Breakfast)
2021-07-22 365 views
引言 ◽️原本是想光顧好好運這間譽為全港最好的沙嗲牛肉麵,只可惜五月才重開,唯有找一天,拜訪元朗國這間名店。▫️🟠沙嗲牛肉蟹王麵 (HKD $31)🟠🔹在元朗和朗屏之間的小店,位置偏僻,在朗睛邨對入的一條小街上,未到門口,即使是下午三時,都能感受到其忙碌。店員由叫,問,安排都非常快捷,店內座位擠迫,除非4人,否則”搭抬”跟上阻隔版是必須。網上說服務態度差,食物等候時間長,但當日觀察,大約10分鐘已到。沙嗲牛肉配搭很多,例如有米線,福麵,米粉,通粉等,也可以選擇轉成出前一丁,或加 $4 配蟹王麵。總結上 : 牛肉質素 : 3.5/5沙嗲汁質素 : 4/5沙嗲入味度 : 2.5/5整體度 : 3.5/5 這個沙嗲汁質素高,不算辣,但不會膩。只是可惜牛肉像分開上,完全感受不了沙嗲牛肉味道,不過只論牛,又薄又嫩,質素高,就彌補了點不足。至於鴛鴦,不過不失,只能單點沒跟餐。🔹🟢店內還有炸豬扒很有名,不妨一試。🟢
引言

🟠沙嗲牛肉蟹王麵 (HKD $31)🟠

總結上 :

牛肉質素 : 3.5/5
沙嗲汁質素 : 4/5
沙嗲入味度 : 2.5/5
整體度 : 3.5/5

至於鴛鴦,不過不失,只能單點沒跟餐。🔹

🟢店內還有炸豬扒很有名,不妨一試。🟢
2021-04-24
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$40 (Lunch)
  • 沙爹牛肉蟹王麵
  • 炸豬扒
2021-07-18 233 views
Comfort food❤️嘢食又好味,姐姐又親切今日唔係好餓,食個包~芝士流心蛋豬扒治(烘底)超邪惡🤤大大塊炸豬扒,無落鬆粉,豬扒有返咁上下厚度,麵粉又薄,咬落啖啖肉有口勁🤤無乜調味,真係食緊豬扒嘅滋味🐷配上芝士周流心蛋🍳係香口得嚟仲要勁勁勁勁勁juicy🎇 我都盡咗力想影靚少少咖啦,但我又好心急食啦,個流心蛋又流呀流啦😭算啦~茶記係咁咖啦😊呢啲咪叫真實感有啲朋友鍾意轉豬仔包,我就好少轉,因為鍾意keep返個包嘅口度係放得入個口
Comfort food❤️嘢食又好味,姐姐又親切

今日唔係好餓,食個包~芝士流心蛋豬扒治(烘底)
豬扒流心蛋豬扒治

豬扒流心蛋豬扒治
呢間係喺香港暫時我覺得最好食嘅沙嗲牛肉麵❤️其實裝修咗之後地方舒服同埋乾淨咗好多,而且都唔駛等咁耐位,所以經常光顧嘅意欲多咗😂😂😂沙嗲牛肉入邊嘅花生味,沙嗲汁,牛肉嘅軟硬程度同埋份量都係最適中最啱口味而且唔會過咸而且佢嘅汁液都好掛麵☺️☺️即使食米粉一樣好食食咗幾次,都有試埋個蟹王麵,但係就覺得出前一定好食過蟹王麵丫如果大家都鍾意食豬扒嘅話不妨加埋佢嘅招牌炸豬扒,都係香脆鬆軟😋雞翼都係一樣咁好食😋
呢間係喺香港暫時我覺得最好食嘅沙嗲牛肉麵❤️
而且佢嘅汁液都好掛麵☺️☺️即使食米粉一樣好食
2021-06-04
  • 招牌豬扒雞翼麵
2021-07-11 163 views
This popular cha chaan teng (local cafe) has been given a facelift and as it had been a while since I had been I decided to give it a visit.Previously had always had the pork chop with noodles but seeing the reviews decided to get the Satay Beef Noodles this time.Nice big slices of beef which had not been over "tenderised", so still had a "natural" texture to the meat. The satay sauce was a nice consistency and rich in flavour.Also ordered the pork chop but seems that its shrunk in size from pre

Satay Beef Mei Fun

Also ordered the pork chop but seems that its shrunk in size from previously but still has nice crunchy batter and not greasy.

Pork Chop Noodles

Everything is a la carte, no sets here so for breakfast its in higher price range for cha chaan teng. No English menu.
pork chop
5 Minutes (Dine In)
$45 (Breakfast)
Satay Beef Mei Fun