2017-09-05 1191 views
坑口村特色村屋美食!位置方便,係正村口! 有眾多海鮮,小炒選擇!酥炸魷魚鬚--- 新鮮炸,魷魚鬚新鮮嫩口(推介)柚子蝦餅--- 味道清新,不過蝦肉較林....紅燒魚腩豆腐煲--- 估唔到小炒出色,簡單魚腩煲,肉厚,汁濃,豆腐豆卜索晒味! (推介)店長推薦! 豉汁豉椒炒聖子!新鮮爽脆! 價錢略貴!
坑口村特色村屋美食!

位置方便,係正村口! 有眾多海鮮,小炒選擇!

酥炸魷魚鬚--- 新鮮炸,魷魚鬚新鮮嫩口(推介

柚子蝦餅--- 味道清新,不過蝦肉較林....

店長推薦! 豉汁豉椒炒聖子!
新鮮爽脆! 價錢略貴!
2017-05-21 1038 views
今次去將軍澳做野, 走時記得朋友話係坑口村好多隱居好食小店, 好多住將軍澳的人都知, 但都覺得出入吾方便而卻步, 鍾意試新野的我, 梗係要去睇吓啦。本來想試䗌子等海鮮, 不過店主話休魚期間吾多海鮮, 唯有order 其他。豉油王中蝦, 好惹味, 送啤酒一流金沙帶子翠肉瓜, 帶子好大粒, 好好味。另外, 叫了一個懷舊菜式- 炸大腸。 炸得很脆, 不過這款菜有d 肥, 雖然好食, 但吾可以食得太多。最後點了龍鬚炒麵, 炒得夠火候, 好香! 抵讚! 走時9點多, 仍然滿坐, 似乎識搵好野食的人仍有很多!

豉油王中蝦, 好惹味, 送啤酒一流

金沙帶子翠肉瓜, 帶子好大粒, 好好味。

最後點了龍鬚炒麵, 炒得夠火候, 好香! 抵讚!

走時9點多, 仍然滿坐, 似乎識搵好野食的人仍有很多!
2017-05-20
$250 (Dinner)
2017-04-29 862 views
個人覺得將軍澳呢區比較有特色嘅食肆係坑口村,坑口村有幾間食肆,食得妙係其中一間。呢間食店之前幫襯過一次,朋友話蝦丸出名,個人覺得中規中矩,所以今次就無試喇。呢間食店舖仔細細,同附近幾間一樣可以揀室內或者室外,我同朋友兩個揀咗室內嘅座位。食物方面幾好,價錢中上,少貴。蒜茸蒸蟶子,大大隻,如果粉絲多啲就好喇。倉魚都算大條肥美,個汁幾好味。菜加咗蝦皮無咁單調,清清哋。金莎蝦,好多鹹蛋黃,好香口,好味。個湯足料,細細盅,兩個人啱啱好。
蒜茸蒸蟶子,大大隻,如果粉絲多啲就好喇

倉魚都算大條肥美,個汁幾好味

菜加咗蝦皮無咁單調,清清哋

金莎蝦,好多鹹蛋黃,好香口,好味

個湯足料,細細盅,兩個人啱啱好

Type of Meal
Dinner
2015-04-28 2468 views
有heart 小菜 差不多每星期都特登搭一程車入坑口村嚟食晚餐,因為呢度價錢實惠,招呼又好。我由2014年年頭開始幫襯,最初見到之前啲惡評都有啲担心,好彩試完就覺抵食又好食,以後仲個個星期都嚟。唔明佢生意始終麻麻, 唸嚟唸去,自己估係咪受之前啲劣評影響呢?以自己呢一年親身嘅体驗,呢間嘢無論食物和招呼都好。好驚呢間良心食肆頂唔到,"的"地心肝係度寫吓我嘅感受。1. 小菜抵食: 好多都係70,80蚊以下,份量都夠。細老火湯都係$58蚊,至緊要食得飽。2. 味道好食,正路: 食咁耐佢都未試過失手(e.g 過油,過咸,雪味),好多中菜都做唔到。3. 菜式多款又特別: 氹仔汁/芝士汁鮮魷/豬扒好味又特別。 傳統嘅肉鬆蒸水蛋,媽媽的味道 鮮魷肉餅,好味又彈牙 三椒牛柳粒用料好,火候亦啱啱好。4. 招呼好: 啲碗筷都幫你用熱水洗過,招呼亦好熱心,亦唔會硬銷啲貴價菜,nice。我之前未寫過食評,但好驚唔做啲嘢,第2時佢無聲無息執咗就好可惜,自己亦會後悔 。都希望呢間食肆繼續維持好水準,街坊試吓就知我冇老作啦!
有heart 小菜

3. 菜式多款又特別:
氹仔汁/芝士汁鮮魷/豬扒好味又特別。
傳統嘅肉鬆蒸水蛋,媽媽的味道

鮮魷肉餅,好味又彈牙

三椒牛柳粒用料好,火候亦啱啱好。

。都希望呢間食肆繼續維持好水準,街坊試吓就知我冇老作啦!
2015-04-02
$110 (Dinner)
  • 鮮魷蒸肉餅
  • 蒸水蛋
2011-02-10 1614 views
今日去左姑媽到拜年,夜晚就落左去lee到食野,大家首先叫左d啤酒汽水飲先,之後再睇下叫咩食,商量完一陣,大家都覺得叫套餐會食唔哂,所以就散叫,咁過左半個鐘,我地見一樣野食都未到,就問下個侍應,佢話煮緊,之後再過多陣,我地野飲又飲完,眼見遲泥過我地既人都走,我地就再問下個老闆,佢又係話煮緊,如是者我地再等等等,超過一小時都冇野泥過,我地就決定走,真係新年都搞到一肚火,其實點解會咁,係因為我地唔係叫套餐,所以佢地唔想做我地生意,佢地咁既生意手法實在太離譜,如果唔想人地散叫,就唔好俾果d餐牌人簡啦,永不再光顧姐係其實新年大家都想開心姐,而且咁樣做咪等於影衰自己招牌先,係咪,咁樣人地下次仲點去幫襯你牙
2011-02-06
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
2011-02-07 1069 views
初三同朋友食晚飯 ( 4大1小) , 食品有 - 例湯(中) , 雞 半隻, 蒜茸粉絲蒸聖子 4隻, 上湯西生菜, 蝦(約 5隻) , 白飯5碗埋單嚇死人 $9xx 我老公見到張單話, 所有野 x 2 ( 好似雙計) 超級離譜

埋單嚇死人 $9xx
我老公見到張單話, 所有野 x 2 ( 好似雙計)

超級離譜
2011-02-05
2010-12-24 546 views
一早打黎BOOK臺, 10位, 要坐入面去到, 就有臺留好左了~菜式:1. 沙拉骨 - D沙拉就咁係面的, 同平時食開既有出入, 但D肉就好正!!! 2. 豉椒炒聖子 - 同以前有分別, 個汁好水, 但我覺得都OK既~3. 薑蔥炒蟹 - 大家都話隻蟹好掂同正!! 但我就唔多識食.... 4. 豆腐班腩煲 - OK啦~ 5. 薑蔥竹桶蠔煲 - 正!!!!!! 鍾意食蠔, D蠔都大大隻, 但係得5隻(本身話有6隻)....佢之後話計重量喎~6. 沙薑雞 - 不錯!! ^^7. 蛋白瑤柱炒飯 - 我覺得好味, 幾正, 但有人覺得好少料, 仲好細碟 (因已加大了)8. 兩個菜+一條魚.....整體都幾滿意, 而且D海鮮都幾唔錯, 好食!而且上菜速度都幾快! ^O^
一早打黎BOOK臺, 10位, 要坐入面
去到, 就有臺留好左了~
菜式:

4. 豆腐班腩煲 - OK啦~

6. 沙薑雞 - 不錯!! ^^
8. 兩個菜+一條魚.....

整體都幾滿意, 而且D海鮮都幾唔錯, 好食!
而且上菜速度都幾快! ^O^
2010-12-22
$230 (Dinner)
上個WEEK 同屋企人去左食晚飯.....可能係閒日, 所以無咩人食, 叫左幾樣野, 味道其實都唔萛差, 不過無咩特別LO~~~~價錢比一般同類食市貴, 不過份量好多, 每碟都夠4-5個人食~~~海皇湯--->一般, 每人可以飲2-3 碗生炒骨 ---> D 肉都炸得好香口黑椒牛仔骨雜菌褒 --->D牛仔骨"拿"得太勁, 不過個汁幾好涼瓜班腩 --->一般炒海皇雜錦 (唔記得叫咩名) ---->唔好食炒麵 --->炒得好乾身,好味!# 食食下飯, 見到吳彥祖黎攞外賣~~~
海皇湯--->一般, 每人可以飲2-3 碗
生炒骨 ---> D 肉都炸得好香口
涼瓜班腩 --->一般
炒海皇雜錦 (唔記得叫咩名) ---->唔好食
炒麵 --->炒得好乾身,好味!

# 食食下飯, 見到吳彥祖黎攞外賣~~~
2010-03-29
$120 (Dinner)
  • 炒麵
  • 生炒骨
(Non-member)
2009-08-31 210 views
以前食開食得妙,但呢排工作忙碌,少左去食!上網見食評甘差,即刻去試試先!無理由,無理由!!!!即刻約埋三五知已去食去到啊姐介紹我食個新野先1)話梅豬手啊姐話d話梅仲貴過d豬手,即刻連話梅都食埋,豬手有d爽爽地,唔會太淋,掂!2)大澳雞翼色香味區全!同我想像好唔同,呢個一定要試!3)嗜嗜菜煲夠香,嗜嗜聲!但就咸左d,可能多左小小蝦醬,下次唔鍾意太咸既朋友,都係叫距少咸好d!一般啦!4)金蒜蒸蟹飯炒左蛋白炒飯底,將蟹放上去用蒜茸蒜,一上台,哇!!香噴噴,份量夠大,正!!!呢個餸要等得耐d,下次一去到就要叫定先!!至於d啊姐服務就一般啦,不過不失!無咩特別!
以前食開食得妙,但呢排工作忙碌,少左去食!
上網見食評甘差
,即刻去試試先!無理由,無理由!!!!
即刻約埋三五知已去食
去到啊姐介紹我食個新野先
1)話梅豬手
2)大澳雞翼
色香味區全!同我想像好唔同,呢個一定要試!
3)嗜嗜菜煲
4)金蒜蒸蟹飯
呢個餸要等得耐d,下次一去到就要叫定先!!
至於d啊姐服務就一般啦,不過不失!無咩特別!
豬手
2009-08-26
豬手
2009-07-31 170 views
又約朋友在坑口村飯局, 今次捨棄朋友喜歡的合時, 而選擇了在OR食評不錯的食得妙, 六點來到檯可以任選, 同行朋友怕熱所以選了室內冷氣位, 四人坐在卡位在大排檔來說已算寬落 沙拉骨 - 朋友見出菜時賣相不錯所以就照跟單落, 其實這類酸酸甜甜骨類本人就不太好, 但偶一食之也無妨, 而這個汁酸味不太搶已能歸於可接受類, 豬扒嫩而又不會乾身, 但敗筆位在於肥膏位甚多, 在左閃右避"它"之下, 唯有選擇放棄蒜茸粉絲蒸聖子皇 - 索價$13/兩, 價錢一點也不便宜, 但朋友想吃當然沒什麼意見, 要了每人一隻共16兩, 用上蒜茸粉絲蒸當然夠惹味, 但來到聖子皇卻未有預期中厚肉, 夾上手身形還很單薄, 同之後在澳門吃到的更可用"無得比"來形容馬拉盞雜菜煲 - 這個已算是全晚最好的了, 翠玉瓜爽口, 金菇入味, 再加上馬拉盞夠惹味, 總算不至全軍覆沒沙薑雞腳 - 由落單那刻起才見由廚房取雞腳出來, 但不是可即吃, 而是放在對面檯沙薑煲中再煮至入味, 本來想將它當餐前小吃, 但要到最後吃完再催單才慢慢的送上. 有別於鄰鋪合時原隻連腳筋位, 口感上欠缺了份咬口, 而雞腳可能放得太久在煲中翻煮, 所以味道超

沙薑雞腳 - 由落單那刻起才見由廚房取雞腳出來, 但不是可即吃, 而是放在對面檯沙薑煲中再煮至入味, 本來想將它當餐前小吃, 但要到最後吃完再催單才慢慢的送上. 有別於鄰鋪合時原隻連腳筋位, 口感上欠缺了份咬口, 而雞腳可能放得太久在煲中翻煮, 所以味道超過鹹, 很不濟

以當晚計其實人客不算多, 但不知何解伙計們卻像忙得要命似的, 落單時怱怱的來, 埋單時也怱怱的去, 而為了配合他們, 我們也要緊湊的行動. 看來在這食得一點也不"妙"
馬拉盞雜菜煲
肥膏沙拉骨
蒜茸粉絲蒸聖子皇
瘦身了的聖子重
鹹到不能入口的雞腳
2008-03-09 130 views
2008年2月24日,食得妙夫妻二人吃中菜總有點遺憾,因不能叫太多,三一湯?那吃得下。不過今天卻想吃小菜。以前來有沙鳳爪送,不知道什麼時候開始沒有了,太久沒來吧。先來的變成小吃一碟,當然也不是免費的了。不過都挺好吃,招牌醬爆蝦丸($59):叫來回味一番。凡事第一次都可以帶來驚喜,所以這次吃驚喜沒有了不足為怪,但令人懷念和回味的卻是金寶的醬爆蝦丸,裏面的不是芝士,而是更香口的蝦膏…虎皮椒鮮白菌爆豬頸肉($55):老闆娘過來跟我們說沒有鮮白菌,只好用雜菌替代。豬頸肉有點韌,論味道,我只可以給它一個合格。蝦醬時菜煲($48):最抵打的一個菜。前前後後吃過很多菜煲,先不論好不好吃,都沒有見過一家像今天的一樣,除了它還是“煲”外,上時那些生菜已經是“靜靜”的倘在煲內,一點“聲氣”都無,又不香,怎樣可以叫“”煲?失望得很。又令我們想起九龍城的南海漁村的通菜煲,香遍整個鋪頭。差得遠。最後有新春抽獎,最cheap的獎品就是沙鳳爪!
2008年2月24日,食得妙

夫妻二人吃中菜總有點遺憾,因不能叫太多,三一湯?那吃得下。
不過今天卻想吃小菜。

以前來有沙鳳爪送,不知道什麼時候開始沒有了,太久沒來吧。
先來的變成小吃一碟,當然也不是免費的了。不過都挺好吃,

最後有新春抽獎,最cheap的獎品就是沙鳳爪!
(Non-member)
2008-02-02 93 views
近期去食得妙吃飯,發覺差唔多台台都叫個蝦丸,咪叫個吃下,一睇,哇!甘鬼大粒既!底吃!仲新出左好多菜式,我最欣賞係距果個鵝掌柚皮,幾好吃,依家出面都幾難吃到一個好既柚皮,值得試試,不過發覺距地d餸越來越細碟,要注意.我知依家d野都加晒價,不過寧可加返小小價麵唔好太細碟!
2007-08-13 80 views
自阿姨多年前搬到將軍澳後,有很多次在食得妙吃晚飯,所以自信大保份菜色也吃過了,應該夠中肯了罷。主要介紹的是菜色並非一般的『行貨』,大廚聽說是從酒店( 或是非常有名的食肆) 出身,再自己創業,所以不太被傳統束縛,但吃得出來中菜根基很好,否則亂配的話會不倫不類,其中『沙拉骨』酸度適中,『咸蛋炒翠玉瓜』真是好吃,平常我在外不太吃瓜類,因為大部份店都是隨便亂炒,一陣『臭青味』十分倒胃,再不是就是過份地熟『一個爛茨』,這裡的完全沒有問題。不過自從九龍城點開後,發覺坑口店水準有點滑落,希望只是短暫問題... 還有,有些店員態度太過隨便,怎麼說對客人還是應該謹慎些,畢竟不是個個來的也是熟客啊!

2007-07-07 62 views
佢地的沙薑雞真係唔錯, 夠哂滑, 又唔肥, 個沙薑汁好夠味! 唔錯!
2007-07-03 22 views
是晚到坑口村揾食,友人讚食得妙的東西不錯,遂試之。三個大人加兩個小朋友,叫了三餸一湯一炒飯。友人之前試過豉油王豬扒,大讚。今次試吃,豬扒很冧,咬時不費吹灰之力;而且很入味,略嫌鹹了一點,但送飯一流!咸蛋黃脆瓜,薄薄一層咸蛋黃汁,很惹味,但真的小食多滋味,多吃壞肚皮。脆香雞半隻,皮脆熱辣辣。但肉質嚡了一點。芫茜皮蛋魚雲湯,很有家庭風味,應是沒味精之作。大當家炒飯(瑤柱蔥粒蛋白炒飯),飯炒很乾身,料很多,算是炒飯中不錯之作。餸菜偏細碟,圍中多小朋友,算夠食。但多幾個大男人就不夠了。五個人埋單三百元,食物質素挺好,算不貴了。
是晚到坑口村揾食,友人讚食得妙的東西不錯,遂試之。

三個大人加兩個小朋友,叫了三餸一湯一炒飯。

脆香雞半隻,皮脆熱辣辣。但肉質嚡了一點。

芫茜皮蛋魚雲湯,很有家庭風味,應是沒味精之作。

餸菜偏細碟,圍中多小朋友,算夠食。但多幾個大男人就不夠了。

五個人埋單三百元,食物質素挺好,算不貴了。