2022-05-25 273 views
.喜歡花的你就一定要來呢間人氣Cafe.記得要先預約並且講明係坐門口位置如果Windows位置會係室內的窗口每人亦都有限時時間.建議韓系或溫柔風穿搭畫風就不會那麼奇怪我自己覺得粉紅色同白色都好好睇.-芝士蛋糕-由於抵達時間12點幾還未有熱食供應 只能夠點甜品芝士蛋糕不過不失-雪糕窩夫-如果你是用來拍照的話雪糕會用熔比較快味道一般 不建議.🥂wonderlous co📍4 Kwun Chung Street☎ IG預約..

喜歡花的你

🥂wonderlous co
📍4 Kwun Chung Street
☎ IG預約
2022-03-12 295 views
之前見其他blogger喺呢度影相好靚我滿腔熱誠訓醒就去,重諗住食個lunch不過原來Wonderlous 係一間花店得好少食物選擇,但花茶選擇就相對多最後點了炸雞烏冬,炸雞味道還算不錯,花茶選擇很多,店員也熱心介紹,去Cafe我好少揀花茶,果日都比店員感染到,點了一個清潤的花茶,味道也很好!同行友人點了少女心Rose Latte,賣相不俗,味道是中規中矩我去的時侯太肚餓,但餐點選擇真心不多建議應該食飽先去,因為呢度影相真係好靚啲花配上日光,點影都一流💕。・゜・゜・。。・゜・゜・。📌 Wonderlous (佐敦)📍 佐敦官涌街4號地舖
之前見其他blogger喺呢度影相好靚
我滿腔熱誠訓醒就去,重諗住食個lunch
不過原來Wonderlous 係一間花店
得好少食物選擇,但花茶選擇就相對多

最後點了炸雞烏冬,炸雞味道還算不錯,
花茶選擇很多,店員也熱心介紹,
去Cafe我好少揀花茶,果日都比店員感染到,
點了一個清潤的花茶,味道也很好!

同行友人點了少女心Rose Latte,
賣相不俗,味道是中規中矩
我去的時侯太肚餓,但餐點選擇真心不多
建議應該食飽先去,因為呢度影相真係好靚
啲花配上日光,點影都一流💕

。・゜・゜・。。・゜・゜・。

📌 Wonderlous (佐敦)
📍 佐敦官涌街4號地舖
❂ Wonderlous ❂嚟呢度主要係陪朋友隻狗仔嚟影相因為佢地係Pat Friendly餐廳主要都係提供輕食甜品同埋花茶由於主要都係影相為主所以食物方面我就唔多介紹啦大家可以睇吓相或者如果想同自己嘅寵物來影相都可以參考吓➶蘋果玫瑰花茶➶檸檬芝士蛋糕📍Wonderlous佐敦官涌街4號地舖
❂ Wonderlous ❂

➶檸檬芝士蛋糕

📍Wonderlous
佐敦官涌街4號地舖
2022-01-30 147 views
一個好靚既打卡cafe, 係佐敦站同柯士甸站中間, 事情需要係ig book 位, 因為只有三張枱, 確認booking個時已經會話俾你知出indoor/outdoor 同最低消費係幾多。 因為weekends好多人, 所以我同朋友揀左weekdays。 黎到已經覺得自己去左韓國d cafe, 什至其實以為自己去左一個花店。 成個cafe用左好多花做deco, tone調好一致, 可以揀返match 既colour tone 黎打卡。 食物野飲都正常, 不過打卡先係重點吧
食物野飲都正常, 不過打卡先係重點吧
2022-01-20 115 views
食評シ☺︎ 唐揚炸鷄湯烏冬 $88烏冬麵質煙韌彈牙,食落幾輕盈不過炸雞表面吾脆口,肉質少鞋~建議大家點醬食~☺︎ 忌廉焗千層薯 $62雖然賣相麻麻地不過焗薯口感好creamy,算吾錯~☺︎ 熱情果蛋糕 $68蛋糕口感好柔軟,味道酸酸甜甜~不過食嘅時候餅底同蛋糕分離左🥺☺︎ 蘋果玫瑰花茶 $68玫瑰花香氣濃郁,不過略厭果酸味過重~
食評シ
☺︎ 唐揚炸鷄湯烏冬 $88
烏冬麵質煙韌彈牙,食落幾輕盈
不過炸雞表面吾脆口,肉質少鞋
~建議大家點醬食~

☺︎ 忌廉焗千層薯 $62
雖然賣相麻麻地不過焗薯口感好creamy,算吾錯~

☺︎ 熱情果蛋糕 $68
蛋糕口感好柔軟,味道酸酸甜甜~
不過食嘅時候餅底同蛋糕分離左🥺

☺︎ 蘋果玫瑰花茶 $68
玫瑰花香氣濃郁,不過略厭果酸味過重~
比花包圍嘅一個下午🌸超靚嘅一間小店 鍾意花一定會好鍾意呢店!店面一大半位置係花店用膳只有門口位+室內一張圓枱兩個位都好打卡able📸食物就比較普通🙈比較推薦鍾意打卡嘅人去~*一定要book位呀!IG DM佢哋就可以*最低消費每人$100-🍰【唐揚炸雞湯烏冬】$88烏冬係高質烏冬!似讚岐烏冬 好煙靭好滑打給放勁耐都唔會稔~炸雞就麻麻 少少鞋&乾 好彩個蛋黃醬救少少主飯得呢款🙈 我建議大家食lunch先去-🍇【忌廉焗千層薯】$62呢個唔錯✨係幾片薯仔片 中間再夾啲忌廉好creamy 薯仔片都焗到好稔~-🍹【熱情果蛋糕】$68今日去到只有兩款蛋糕 呢款&藍莓cheesecake揀咗fresh啲 開胃啲嘅熱情果蛋糕~有mousse 蛋糕 餅底 同熱情果果醬酸酸甜甜都幾好食 好開胃餅底幾正 不過同cake分離咗🙈-【蘋果玫瑰花茶】$68唔係用茶包 真材實料沖嘅~呢特別嘅果茶 好香有啲可惜係冇得加茶 少浪費啲料🥲🙈-✨推薦指數:7/10 (推薦鍾意打卡嘅人去)💰人均消費:$157.5 (最低消費每人$100)⏳等候時間:0mins (booked)

比花包圍嘅一個下午🌸
超靚嘅一間小店 鍾意花一定會好鍾意呢店!
店面一大半位置係花店
用膳只有門口位+室內一張圓枱
兩個位都好打卡able📸
食物就比較普通🙈
比較推薦鍾意打卡嘅人去~

*一定要book位呀!IG DM佢哋就可以
*最低消費每人$100
🍰【唐揚炸雞湯烏冬】$88
烏冬係高質烏冬!似讚岐烏冬 好煙靭好滑
打給放勁耐都唔會稔~
炸雞就麻麻 少少鞋&乾 好彩個蛋黃醬救少少
主飯得呢款🙈 我建議大家食lunch先去

🍇【忌廉焗千層薯】$62
呢個唔錯✨係幾片薯仔片 中間再夾啲忌廉
好creamy 薯仔片都焗到好稔~

🍹【熱情果蛋糕】$68
今日去到只有兩款蛋糕 呢款&藍莓cheesecake
揀咗fresh啲 開胃啲嘅熱情果蛋糕~
有mousse 蛋糕 餅底 同熱情果果醬
酸酸甜甜都幾好食 好開胃
餅底幾正 不過同cake分離咗🙈

【蘋果玫瑰花茶】$68
唔係用茶包 真材實料沖嘅~
呢特別嘅果茶 好香
有啲可惜係冇得加茶 少浪費啲料🥲🙈

✨推薦指數:7/10 (推薦鍾意打卡嘅人去)
💰人均消費:$157.5 (最低消費每人$100)
⏳等候時間:0mins (booked)
2022-01-08 84 views
Wonderlous與其他的cafe不一樣,這個小天地結合花店﹑花藝工作室和cafe於一身。Cafe內有間玻璃溫室花房,乾花在窗邊垂懸,每個小角落都用心佈置得特別精緻,置身其中彷彿去了外國,賞心悅目。我曾經到過韓國的乾花cafe,沒想到香港也有地方可以佈置出同樣的感覺!在這個生活節奏急促的城市裡,Wonderlous就像一個秘密花園,讓客人「慢活」起來!Cafe的空間不大,店面只有三張枱,難怪經常一位難求!Weekend的日子已經要提早一個月預約,人氣超高!Cafe使用預約制,用餐時間為90分鐘,想打卡的朋友記得早點跟 @wonderlous.co 查詢喔!預約時職員詢問我要不要坐室外門口的打卡位,非常貼心。坐在門口拍照特別美!大家一定要request呀!Wonderlous主要供應養生的花茶及輕食,建議食了正餐後才過來打卡。雖然餐牌的選擇不多,不過看出小店對食物的要求和用心,我覺得味道還可以。店員態度值得一讚,不但親切友善地介紹餐牌和花茶的功效,還主動幫我和朋友拍照。♢ 🥔忌廉焗千層薯這是一道法國的傳統菜式——法式焗薯批 (Gratin Dauphinoise)。薯仔口感creamy

♢ 🥔忌廉焗千層薯
這是一道法國的傳統菜式——法式焗薯批 (Gratin Dauphinoise)。薯仔口感creamy,帶有香濃的牛油味道,香滑軟嫩。

♢ 🍰開心果蛋糕
平時很少食到開心果味的蛋糕,淡淡的開心果味很清新,味道不錯。

♢ 🫖桂花雪梨茶
Cafe的花茶真材實料,茶包裡是滿滿的雪梨乾﹑桂花和甘草。桂花跟雪梨的味道很搭,桂花清香又帶點雪梨的清甜,感覺挺清新。

♢ 🍎蘋果玫瑰茶
花茶色澤是淡淡的粉紅色,玫瑰的香氣芬芳濃郁,不過加了蘋果的茶會有一點酸。

一個浪漫的下午﹑一間唯美的花房﹑一杯溫暖的花茶﹑一段與閨蜜喝茶的時光,原來快樂可以這麼簡單,整天的心情都變得愉悅起來。

@dineoutla.hk 密密更新☀️
2022-01-04 66 views
聽說 很難約,終於等了很長時間,我們成事了,不過時間只淨下5:30😭在不想放棄下還是確實了😂環境很美,比起早上,晚上是另一種感覺,只有90分鐘左右,拍照時間用了一大半,因為時間關係,建議還是下午有陽光☀️更好,有一個門口位置,我哋都拍不出味道來,有點可惜,但也影了很多美照🙆🏻‍♀️食物方面只淨下甜品,所以叫了藍莓同Oreo蛋糕🍰同紅棗花茶味道唔錯,但花茶無得refill就有啲🙈🙈唔知係咪趕收工🙈係想要杯水都無這個有啲不愉快😭價錢方面都偏貴(加一服務費)🙈
聽說 很難約,
終於等了很長時間,
我們成事了,不過時間只淨下5:30😭
在不想放棄下還是確實了😂
環境很美,比起早上,晚上是另一種感覺,
只有90分鐘左右,拍照時間用了一大半,
因為時間關係,建議還是下午有陽光☀️更好,
有一個門口位置,我哋都拍不出味道來,
有點可惜,但也影了很多美照🙆🏻‍♀️

食物方面只淨下甜品
所以叫了藍莓同Oreo蛋糕🍰同紅棗花茶
味道唔錯,但花茶無得refill就有啲🙈🙈
唔知係咪趕收工🙈係想要杯水都無
這個有啲不愉快😭
價錢方面都偏貴(加一服務費)🙈
2021-11-27 82 views
🌸🌼🌸🌼佐敦韓系花花cafe😍😍😍也真的太美了吧💕💕早大半個月book定位,今日終於可以黎打卡❤️❤️小店坐位不多,大約三檯,門口位置最靚❤️❤️怎麼拍都美🌸🌸🌸最驚喜是食物也很ok,👭我們試左熱情果&開心果蛋糕🍰🥰兩款都很好吃!花茶選了雪梨🍐&蘋果🍎,個人比較喜歡雪梨茶,清清甜甜很好渴👍🏻值得一提小店職員很友善😊會主動講解食材,又幫忙拍照📷,而且拍得很專業👍🏻
2021-11-24
Type of Meal
Tea
  • 開心果蛋糕
  • 熱情果蛋糕
原本打算到官涌街,一向光顧開的咖啡店,但咖啡店已經截單,所以改往對面的Wonderlous。是我第一次光顧,因為我還搞不清楚,究竟是花店,還是咖啡店。內進,服務員(叫做阿南)態度好好,招呼我們坐,還推介我們飲哪一款花茶,之後又介紹我們吃哪食物。在阿南的推介之下,我們決定叫雪梨茶和日式芝士蛋糕。雪梨茶($68)並不是茶包,而是真材實料的:雪梨乾、甘草片、桂花……好濃!好好味!一飲,已經有濃厚的桂花味。再細嚐,甘草味淡淡的在舌頭兩端滲透,甘甜甘甜的!真材實料!日式芝士蛋糕($68)芝士忌廉打得好鬆軟,近乎氣泡一樣。而且不太甜,非常好!最重要的,不只是環境優美。環境是硬件,「人」才是最值錢的!侍應生非常有禮,推介食物之餘,也沒有hard sell的感覺。而且,跟我們淺淺的閒聊……這才是服務!待客之道……值得一讚!因為這是一個很好的經驗,我會再來的😁😁
是我第一次光顧,因為我還搞不清楚,究竟是花店,還是咖啡店。

在阿南的推介之下,我們決定叫雪梨茶和日式芝士蛋糕。

雪梨茶($68)
一飲,已經有濃厚的桂花味。
再細嚐,甘草味淡淡的在舌頭兩端滲透,甘甜甘甜的!真材實料!

日式芝士蛋糕($68)
芝士忌廉打得好鬆軟,近乎氣泡一樣。
而且不太甜,非常好!

最重要的,不只是環境優美。
環境是硬件,「人」才是最值錢的!
而且,跟我們淺淺的閒聊……
這才是服務!
待客之道……值得一讚!

因為這是一個很好的經驗,我會再來的😁😁
2021-11-15
$150 (Tea)
  • 花茶
2021-10-21 210 views
係網上見到 好多人話好靚 但係好難book到 有啲人甚至要等一個月 可能因為我地去係平日時間 好快就有位 強烈建議如果可以嘅話平日中午去 間鋪冇其他客人 咩位都可以影曬😍😍😍 嘢食都唔會好貴 每樣大概$70 $8倒 我地嗌咗個綠茶雪糕窩夫 日式冷麵 同 蘋果茶 樣樣都好好味👍🏻👍🏻 店員仲好好 好詳細解釋唔同茶嘅功效同味道 好細心☺️重點係 佢好識幫人影相😂😂😂 因為間鋪冇其他客人 所以成個環境都好舒服 好自在☺️☺️ 絕對推介大家去試吓☺️

2021-10-21
$125 (Lunch)
這間熱爆社交平台的花店cafe,只有室外及室內共2張枱,所以必須在社交平台預早訂位,高人氣的室外位置大約要等1個月,但等待是絕對值得的,因為cafe的每個角落都都放置了乾花,很精緻漂亮,而且店家服務態度也很好👍🏻Cafe食物選擇不多,主要提供輕食、蛋糕🍰和飲品為主,一向對打卡cafe的食物沒大期望,但這店的完全是超水準桂圓紅棗茶:最初上枱是呈藍色的,之後慢慢才變成紅色的,十分漂亮;至於為什麼是藍色的,我顧著拍照都忘了;味道淡淡的很清香,仔細品嘗有微微的紅棗甜味😋玫瑰咖啡:玫瑰味淡淡的,咖啡味頗濃,不會太甜另外還點了熱情果蛋糕和藍莓蛋糕,2件味道都很好吃,而且在我拍完照後也沒有溶掉👍🏻👍🏻《Wonderlous》📍佐敦官涌街4號地舖

玫瑰咖啡:玫瑰味淡淡的,咖啡味頗濃,不會太甜

《Wonderlous》
📍佐敦官涌街4號地舖
2021-10-18 101 views
港女必選打卡店舖🤩🤩我沿途行黎呢間店,真係估唔到喺佐敦嘅呢一個位置,會有一間咁靚咁文清嘅小型Cafe,沿途除咗見到好多食店之外,其實呢間野嘅附近有車房,有其他林林總總嘅店舖😌一入到黎,花🌹~全部都係花~每一個位置,每一個角落都可以成為打卡影相位🤣我哋order左玫瑰花茶同茉莉花茶,藍莓cake同開心果cake,店員會喺個cake嘅碟面擺設鮮花,啱晒打卡影相🥰🥰呢度嘅老闆好好人,會介紹花茶有咩功效,會提議你叫邊款;如果佢有時間,仲會主動提出幫我哋影合照,而且係影咗好多張😍😍 順帶一提,呢度會有最低消費,平均$100/位;而且,不能Walk in,需要喺社交平台 book位,不過呢度都好full 㗎,要book好耐先有位,所以如果有特別日子上嚟,記得盡早book位😎😎
港女必選打卡店舖🤩🤩

2021-10-02 169 views
得三張枱要預訂 social media 等覆左時間至有得影!够哂特別!絕美花花咖啡店!蛋糕和飲品都出色!神秘在佐敦!拍照一流!更歡迎寵物一起!正Amazing Jordan 近期都開了不少打咭店在此!離佐敦站約七分鐘步程!
蛋糕和飲品都出色!神秘在佐敦!
拍照一流!更歡迎寵物一起!正

2021-09-22
  • 綠茶Latta
  • cheesescake
2021-10-01 149 views
約咗足足一個月嘅餐廳!抵唔抵見仁見智!我超鐘意影相就覺得好抵!每人最低消費$100就可以坐兩個鐘!我終於明白點解要book一個月先有位,因為成間餐廳其實係花店,室內一張枱,室外一張枱,每個時段只可以接兩枱客!想影相就一定要嚟,因為冇其他客人呀嘛!嘢食唔錯!佢哋同隔離Hara餐廳嘅廚房係一齊嘅,我見啲嘢食都係嗰邊攞過嚟!我唔鍾意飲苦嘅咖啡,所以問咗佢,佢話最甜嘅咖啡係玫瑰咖啡,又真喎,我接受到呢個味道!幾好飲!佢哋咁岩有開心果蛋糕,就即刻試,因為佢哋話味道特別同埋唔係成日有!我真係比滿分,好好食喎!另外嘅千層薯同冷麵都唔錯,中規中矩!其實有機會會為影相再嚟,但係嘢食就唔多揀,基本上就係咁多啦!開心果蛋糕 $58忌廉焗千層薯 $58海老伴日式冷麵 $78April’s Apple $58玫瑰咖啡 $50

開心果蛋糕 $58
忌廉焗千層薯 $58
海老伴日式冷麵 $78
April’s Apple $58
玫瑰咖啡 $50
2021-09-27
$135 (Tea)