2024-09-24 39 views
我粒🐢🍯生日,帶咗佢去Wonderlous影相,打卡兼慶祝!呢間韓系小清新cafe,亦都係一間花店,店舖滿佈乾花及鮮花,精緻漂亮,充滿鮮花香氣每個角落都係打卡位,讓人好似置身係浪漫嘅花海之中💕 Cafe只有室外及室內共2張枱,所以必須預早訂位啊!店家好體貼窩心,知道朋友生日,送上玫瑰花🌹小小心意,已經令人好開心呀。Cafe食物選擇唔多,主要提供輕食、蛋糕及花茶為主。🌸黑豆赤小豆薏米茶 $68清熱袪濕,消腫養顏嘅健康花茶,特別適合而家嘅天氣!🌸蘋果玫瑰花茶 $68真材實料, 好濃郁,有微微嘅蜜糖味打開壺蓋,深深一口氣,味道令人好舒服將負能量呼晒出嚟,整個人輕唒🌸雞肉免治棒(4串) $88好有口感~有雞肉及雞軟骨,沾上蛋汁,加倍滑溜!🌸檸檬芝士蛋糕 $68好輕盈嘅芝士蛋糕,酸酸甜甜好開胃
呢間韓系小清新cafe,亦都係一間花店,
Cafe只有室外及室內共2張枱,所以必須預早訂位啊!
店家好體貼窩心,知道朋友生日,送上玫瑰花🌹
小小心意,已經令人好開心呀。

Cafe食物選擇唔多,主要提供輕食、蛋糕及花茶為主。

🌸黑豆赤小豆薏米茶 $68
清熱袪濕,消腫養顏嘅健康花茶,特別適合而家嘅天氣!

🌸蘋果玫瑰花茶 $68
真材實料, 好濃郁,有微微嘅蜜糖味
打開壺蓋,深深一口氣,味道令人好舒服
將負能量呼晒出嚟,整個人輕唒

🌸雞肉免治棒(4串) $88
好有口感~有雞肉及雞軟骨,沾上蛋汁,加倍滑溜!

🌸檸檬芝士蛋糕 $68
好輕盈嘅芝士蛋糕,酸酸甜甜好開胃
雞肉免治棒
雞肉免治棒
檸檬芝士蛋糕
佐敦這家花店 不說不知道原來竟是一間cafeヽ(•̀ω•́ )ゝ✧但是記得要提前在社交平台上向店主先預約✂︎✽ 桂花雪梨茶 🫖✽ 大蝦牛角漢堡 🥐✽ 百香果芝士蛋糕 🍰✂︎主要是輕食為主 而且當天去到食物基本上售罄(´Д`)味道一般 但裝修環境取勝 出片100分ヾ(๑⃙⃘´ꇴ`๑⃙⃘)ノ
但是記得要提前在社交平台上向店主先預約
✂︎
✽ 桂花雪梨茶 🫖
✽ 大蝦牛角漢堡 🥐
✽ 百香果芝士蛋糕 🍰
✂︎
主要是輕食為主 而且當天去到食物基本上售罄(´Д`)
2023-10-31 406 views
依日要出尖沙咀買手信,臨近下午茶時間落起大雨,醒起佐敦有間花店cafe想試好耐,索性行去睇下有冇開,順便坐低休息下 😌🍰 百香果芝士蛋糕 😋😋😋😋😋百香果嘅清新酸甜味好出,蛋糕面層見到有百香果籽~ 😚 蛋糕食落有軟芝士質感,又唔會溜,當然唔少得有靚靚乾花擺盤~ 😍☕️ 蘋果玫瑰花茶 😋😋😋😋😋以一壺透明玻璃形式試枱,飲到蘋果味,亦有玫瑰花🌹香,飲落幾舒服,唔會好傷胃 ☺️下午茶 💵💵💵 約港幣$150/人💁🏻‍♀️ 依間花舖暨輕食cafe係香港電影《一人婚禮》其中一個拍攝場地,店主好友善,見小編一個人,提示雨遮嘅位置,又問需唔需要冷風機吹向自己、幫手打卡咁~ 花店主要唔係做餐飲,座位數量目測有兩枱,大家要去探店就要留意下啦~ 😉🙆🏻‍♀️ 最後,喜歡嘅話,歡迎follow @foodirectory.hk!

🍰 百香果芝士蛋糕 😋😋😋😋😋

☕️ 蘋果玫瑰花茶 😋😋😋😋😋

下午茶 💵💵💵 約港幣$150/人

2023-10-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2023-07-13 460 views
去呢間花店除咗買花,也可以飲花茶食蛋糕㗎。店裡有2張枱,一張係入面,有被花海包圍住的感覺,另一張係半室外,近門口位置,好似坐喺花園前的感覺。餐牌上有花茶、期間限定小食和蛋糕可點。🍰 開心果慕斯蛋糕 (HK$68).蛋糕有鮮花伴碟,即時由平凡變得精美咗.開心果慕斯層之間夾有一層鬆軟蛋糕和底層餅脆,整體正正常常,開心果味道OK㗎🍐 桂花雪梨茶 (HK$68).上枱見到一壺好多茶料,建議泡3分鐘後可以飲用,倒的時候桂花味香濃,入口好清甜.我通常都會想加多一轉熱水,因為泡第二次通常都仲有些味道,但可惜呢度無加水服務提供,加錢都沒有,可惜😑📌提提你:此店另收加一服務費喔!

餐牌上有花茶、期間限定小食和蛋糕可點。

🍰 開心果慕斯蛋糕 (HK$68)
.蛋糕有鮮花伴碟,即時由平凡變得精美咗

開心果慕斯蛋糕

🍐 桂花雪梨茶 (HK$68)

桂花雪梨茶

📌提提你:此店另收加一服務費喔!
2023-05-27
桂花雪梨茶
藏於花店內既茶室☕️遠處見到Wonderlous已經被佢店面吸引住Wonderlous集花店/茶室/婚禮佈置於一身店內放滿不同類型乾花/鮮花裝飾💐有種走進花花世界既感覺 非常適合打卡~!! 而且乾花擺設會定期更換 保持新鮮感📝 門口打卡位最受歡迎如果想坐門口位記得提前訂枱remark坐outdoor ***\ 🍝 海老伴日式冷麵 ($78) /低卡路里主食 蕎麥麵配日式冷麵汁 As清爽冰涼 蝦唔算太新鮮 \ 🥔 忌廉焗千層薯 ($58) /賣相一般 但味道不錯 薯蓉夠creamy \ 🍰 開心果蛋糕 ($68) / 蛋糕旁放上鮮花 擺盤精美 👀開心果蛋糕配奶油夾心 味道不過不失 \ 🫖 蘋果玫瑰花茶 ($68) /店內有多種花茶 仲有無咖啡因茶選擇淡淡玫瑰花香 用透明玻璃茶壺盛載 適合叫黎打卡🤭\ 🌹玫瑰咖啡 ($50) /咖啡較為遜色 咖啡味唔夠濃☕️ 味道偏甜***店內以輕食為主 款式選擇唔算多主食味道普通 不過店內環境真係一流如果主要想打卡 都推介Wonderlous因為黎到一定可以收獲不少美照🤭店主勁好人 會主動提出幫忙影合照而且攝影技術不錯喔😎
藏於花店內既茶室☕️

遠處見到Wonderlous已經被佢店面吸引住
Wonderlous集花店/茶室/婚禮佈置於一身
店內放滿不同類型乾花/鮮花裝飾💐
有種走進花花世界既感覺 非常適合打卡~!!
而且乾花擺設會定期更換 保持新鮮感

因為黎到一定可以收獲不少美照🤭
店主勁好人 會主動提出幫忙影合照
而且攝影技術不錯喔😎
2023-02-02 556 views
Wonderlous G/F, 4 Kwun Chung Street, JordanCold noodles taste average, good appearance though.Waffle with ice cream, creamy, not very sweet, crispy.This flower store is a restaurant, the tea room is very small, only two tables, but the whole store is full of dried flowers and plants, the staff will take the initiative to help take photos, so you can enjoy it while drinking tea.The minimum cost of the cafe is $150 per person.
Wonderlous

2022-11-26 570 views
如果唔係朋友約我去呢度食野,我應該都唔會知道呢個花店係一間餐廳,會以為你普通既花藝店,然後走過錯過左佢😂茶室好細,只有兩張枱,但裏裏外外都係乾花,都係打卡位,所以怕無坐最好就提早預約茶室有每人最低消費$150,主要以花茶,輕食,蛋糕為主我地叫左兩個花茶,一件蛋糕,一個薯蓉,啲野食都唔錯呀,店員仲會主動幫我地影合照整間店都充滿乾花&植物,你可以一邊欣賞一邊喝茶享受~外面那個位置都很適合大家拍照打卡

茶室有每人最低消費$150,主要以花茶,輕食,蛋糕為主

2022-11-16
Type of Meal
Tea
呢間靚靚花店+cafe小編好耐之前就已經想去!裝修真係非常精緻✨一入到去就比花海包圍💐度度都係打卡位如果想坐門口位仲可以預約嘅時候request定㗎好適合大家同朋友一齊嚟high tea影靚相~有興趣嘅話就一齊睇吓有咩好食啦ᕕ( ᐛ )ᕗ檸檬芝士蛋糕佢不是cheese cake來的!係檸檬芝士味嘅蛋糕酸酸甜甜好開胃ദ്ദി^._.^)開心果蛋糕開心果味濃郁唔會太膩同太甜鐘意開心果/果仁嘅朋友 推薦你試試.ᐟ‪‪.ᐟ蘋果玫瑰花茶&桂花雪梨茶真材真料嘅花茶們~仲加咗蜂蜜所以會有少少甜味健康又易入口 飲完一壺仲想再沖呢ჱ̒ ー̀֊ー́ )cafe最低消費係每人$150所以同朋友兩個人總共花費咗$300(蛋糕同花茶都係冇標價錢的!)性價比唔算太高但如果想去打卡同渡過一個悠閒嘅時光的話都係值得一去㗎👌🏻-味道:6.5/10性價比:4/10環境:9.2/10回頭度:4/10
呢間靚靚花店+cafe小編好耐之前就已經想去!
裝修真係非常精緻✨
一入到去就比花海包圍💐
度度都係打卡位
如果想坐門口位仲可以預約嘅時候request定㗎
好適合大家同朋友一齊嚟high tea影靚相~
有興趣嘅話就一齊睇吓有咩好食啦ᕕ( ᐛ )ᕗ

檸檬芝士蛋糕
佢不是cheese cake來的!
係檸檬芝士味嘅蛋糕
酸酸甜甜好開胃ദ്ദി^._.^)

開心果味濃郁
唔會太膩同太甜
鐘意開心果/果仁嘅朋友 推薦你試試.ᐟ‪‪.ᐟ
蘋果玫瑰花茶&桂花雪梨茶
真材真料嘅花茶們~
仲加咗蜂蜜所以會有少少甜味
健康又易入口 飲完一壺仲想再沖呢ჱ̒ ー̀֊ー́ )

cafe最低消費係每人$150
所以同朋友兩個人總共花費咗$300
(蛋糕同花茶都係冇標價錢的!)
性價比唔算太高
但如果想去打卡同渡過一個悠閒嘅時光的話
都係值得一去㗎👌🏻
味道:6.5/10
性價比:4/10
環境:9.2/10
回頭度:4/10
2022-10-29 317 views
𝙲𝚊𝚏𝚎 | 𝚆𝚘𝚗𝚍𝚎𝚛𝚕𝚘𝚞𝚜鐘意花嘅女仔們一定唔可以錯過 坐係店入面好似被花包圍咁 暫時遠離市區嘅塵囂 進入左另一個地方🦋本來覺得花店舖開出嚟嘅cafe 食物質素應該唔太好食 但呢間完全打破我嘅諗法炸雞烏冬🍗 湯底比較清 但炸雞勝在脆口唔油 所以好食~花茶 🫖 正常味道 但嚟呢度一定要飲 同身邊嘅花花好match~打卡一流 不過夏天飲 可能會好熱開心果蛋糕 & 藍莓芝士蛋糕 🍰 蛋糕係最特別 伴碟又靚過人 蛋糕亦唔會太甜 開心果味唔係好多地方有 鐘意開心果嘅話一定要試吓————————————————————————📍 佐敦官涌街4號地舖 記得去之前要係佢哋嘅ig book強烈建議坐出面 影相好靚但唯一唔好就係對住馬路 路人經過 可能會👀入嚟留意~ 入座時間個半鐘 只收現金 最低消費係$150/1人————————————————————————Overall 💗💗💗💗💗
𝙲𝚊𝚏𝚎 | 𝚆𝚘𝚗𝚍𝚎𝚛𝚕𝚘𝚞𝚜

炸雞烏冬🍗
湯底比較清 但炸雞勝在脆口唔油 所以好食~

花茶 🫖

入座時間個半鐘 只收現金 最低消費係$150/1人
————————————————————————

Overall 💗💗💗💗💗
2022-10-25 195 views
今日專程去到位於佐郭嘅花店🌹又系韓式cafe環境好靚身處花海中❤️當然要瘋狂打卡啦🤣🤣我哋order 咗~忌廉焗千層😋😋~芝士火腿吐司😍😍~蘋果玫瑰花🌹👍~桂花雪梨茶💜🧡溫馨提示因為店舖只能三張檯,最靚打卡位在門口,所以記得預先book 位啦😘
今日專程去到位於佐郭嘅花店🌹又系韓式cafe
~蘋果玫瑰花🌹👍
~桂花雪梨茶💜🧡

2022-10-16
2022-09-26 248 views
終於來到這家絕美韓系咖啡廳,因為本身其實是一家花店所以店內空間不大。座位只有門口和室內兩三個,建議提前預約門口位更適合拍照,不過店內其他角落拍照也都很美!食物方面選擇不多,比較適合過來喝下午茶,蛋糕和咖啡賣相很好味道也不錯!正餐我個人覺得味道一般。
這家唯美𝚌𝚊𝚏𝚎是我收藏已久,現在終於到訪打打卡🤩餐廳面積雖小,店外店內四周圍也佈滿了乾花及植物,融合花店,花藝工作坊及𝚌𝚊𝚏𝚎集於一身,令每一個角落都很適合拍照📸食物方面選擇不多,只提供養生花茶及簡單輕食為主,還可以欣賞不同的花藝及小手作。 忌廉焗千層薯🥔賣相一般,一層一層薯仔很分明,配上忌廉口感很𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢,與火箭菜一起吃更能中和膩感 開心果蛋糕🍰以鮮花作伴碟賣相吸精,開心果味很突出,但餅底較硬,整體不會太甜好吃👍🏻蘋果玫瑰花茶🍎🌹🫖用新鮮蘋果切片及玫瑰花瓣放入茶壺裡,泡5-10分鐘後呈粉紅色好吸精🤩,細心會品嚐到蘋果果香及淡淡玫瑰花味很清新😌 洛神花花茶🌺🫖洛神花很足料,需要泡5-10分鐘後呈深紅色,口感偏酸,但開胃及解膩 全店只提供𝟸張桌子用膳😳每段用餐時間約𝟿𝟶分鐘,這次訂座經社交平台預約的,不接受𝚠𝚊𝚕𝚔 𝚒𝚗,每人最低消費$𝟷𝟻𝟶,只收現金。如果想與閨蜜或情侶一邊拍美照,一邊品茶及欣賞花藝就需提早預約唷🤭
這家唯美𝚌𝚊𝚏𝚎是我收藏已久,現在終於到訪打打卡🤩

忌廉焗千層薯🥔
忌廉焗千層薯

開心果蛋糕🍰

蘋果玫瑰花茶🍎🌹🫖

洛神花花茶🌺🫖

2022-09-12
忌廉焗千層薯
開心果蛋糕
哩間小店本身係一間花店,全店滿滿都係由乾花製成嘅花藝作品,依家仲轉營化身成為茶室,提供蛋糕、甜品、花茶等輕食,令大家可以喺「花花世界」入面放鬆下❀全店只有大概兩三張枱提供,每日有三個時段,分為𝟷𝟸:𝟶𝟶、𝟷𝟺:𝟶𝟶、𝟷𝟼:𝟶𝟶,每段時間約 𝟿𝟶分鐘如果要去就快啲預約啦,我之前提早一個月𝚋𝚘𝚘𝚔先有位😂☕️ 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚁𝚘𝚜𝚎$𝟺𝟻玫瑰味好香🌹味道偏甜~不過浸味唔會好假好似玫瑰香水咁🫶🏻咖啡味偏淡,大家如果想咖啡味濃啲建議嗌少甜~🧇鮮果窩夫配雪糕$𝟼𝟾配既雪糕球好𝚌𝚛𝚎𝚊𝚖𝚢♡𝚏𝚎𝚎𝚕到奶油香又唔會好甜🥰窩夫脆得黎又有砂糖口感 🍵蘋果玫瑰花茶$𝟼𝟾真係擺咗成大嚿蘋果入去,好足料✨蘋果嘅甜酸味為茶添加左果香✿玫瑰將成杯茶染滿左粉橙色,飲落酸酸甜甜

如果要去就快啲預約啦,我之前提早一個月𝚋𝚘𝚘𝚔先有位😂

☕️ 𝙲𝚊𝚏𝚎 𝚁𝚘𝚜𝚎$𝟺𝟻

🧇鮮果窩夫配雪糕$𝟼𝟾

🍵蘋果玫瑰花茶$𝟼𝟾

最近發花痴, 竟然喜歡行花墟睇植物, 連食野都喜歡花的地方! 多謝姊妹們同我黎呢度賞花歎茶, 當去到舖門時好驚喜, 舖面怖置既花好靚呀!🤩一去到嗌左花茶先, 我地已經係咁影相, 實在花多眼亂~💐太wonderful 啦~🌺呢間cafe本身係花店, 但擺到簡直花既藝術品一樣呀!🌼 影左一陣就坐低歎下花茶叫啲小吃, 款式唔多, 野食即做新鮮&熱熱的, 味道都ok, 之後繼續甜品時間🍰 呢3款蛋糕味道都唔錯啊, 個人喜歡食開心果蛋糕多d~蛋糕伴碟既花超靚呀, 原來係真花黎~有微微香味! 傻痴痴食完蛋糕連花都唔放過囉黎研究下, 影下相傾下計, 唔覺唔覺就坐左幾個鐘, 唯一閉處就係"咁岩呀!冷氣壞左呀"~😳噢~🔸️我地order了×蘋果玫瑰花桂花雪梨茶洛神花茶沙律忌廉焗千層芝士火腿吐司藍莓芝士蛋糕開心果蛋糕檸檬蛋糕

🔸️我地order了×

Tea
Celebration
Birthday
2022-07-02 312 views
#chuchuinjordon—Menu of the day ☁️💐Cinderella Salad🥗 Grand Apple Rose Tea🌹 Dauphinois Potatoes🥔 Ham & cheese French toast🍞Deep fried chicken w/ udon in chicken soup🍜Pistachio Cake🍰 —超級ig-able既cafe💐✨比花圍住既感覺好舒服😌食物方面中上🙈無太大覺得好好味既感覺烏冬係隔離第間餐廳拎過黎🙊碗烏冬比較淡而無味開心果蛋糕略嫌唔夠開心果味🥹花茶順口 飲落舒服🫖🥀我坐個個位係正對戶外 個日落雨唔覺太熱🙈係比較多人行過—最低消費係$150/人 同朋友有預算黎坐低傾下計飲杯花茶都幾舒服—💰hkd $486 including 10% service charge📍 WonderlousG/F, 4 Kwun Chung Street, Jordan✨🍓welcome to follow my foodie ig @eating.chuchu
#chuchuinjordon

花茶順口 飲落舒服🫖🥀
我坐個個位係正對戶外 個日落雨唔覺太熱🙈係比較多人行過

📍 Wonderlous
2022-05-12
$240 (Lunch)