2006-08-15 3 views
於4 月23日去過這店吃午飯啦. 這飯店細細, 都是朋友帶我去, 我最欣賞吃他的拉麵.其實最初叫菜(那個醬爆肉絲)後來吃完了附送的包, 再打開餐牌, 最便宜就是淨拉麵. 就叫了一碗發現麵很彈牙. 真的有愛上它. 湯不知道用什麼弄的. 因我不吃牛羊的, 我覺得有可能有點騷味, 但它是夠清, 我還是吃得下郤沒喝很多.這店除了麵了得, 還有就是餃子.有全素菜的. 有三鮮的, 我都試過. 來這裡的都必點.因為我沒吃過蘋果拔絲. 也叫一個來試, 味道ok不會太甜, 吃法也蠻有趣.來了要立即送入冰水再吃.不過不得不提它的酒嚷丸子. 清甜香. 我比較過其他店的, 他們都只能說甜. 但總會帶酸, 因為桂花有一點酸. 但這店做到沒此酸味. 還有香蕉的清甜. 好味.
於4 月23日去過這店吃午飯啦.
這飯店細細, 都是朋友帶我去, 我最欣賞吃他的拉麵.
2006-07-21 29 views
(20/7/06)終於醒起黎試豌豆黃。小店當然唔預期好坐,但好有北京風味,因為店員好外地人。所以食物有機會有正宗"保證"。炸醬麵,初時覺得醬唔夠,但原來黑黑的肉丁好咸架!撈好,嘩!d麵軟熟得,前所未有,實在口感非常!!大家一定要試拉麵呀!西紅柿雞蛋餃,原來即係蕃茄雞蛋餃,雖然係齋,但莞茜帶出好冶味。甜品原本想叫"艾窩窩",但無喎,得番豌豆黃(我諗always得一樣)豌豆黃預期,像新年的碗豆年糕,原來味道如綠豆糕,口感粉粉的,麻麻。總之食物味道,都好滿意。
(20/7/06)終於醒起黎試豌豆黃。
總之食物味道,都好滿意。
2006-07-14 51 views
不知何時開始沉迷中式甜品,看見任何有關中式甜品介紹便欣喜若狂!在香港曾吃過豌豆王數次,但最可口的始終是王府的豌豆王!它的外形硬淨,入口即溶,豆蓉慢慢滑落喉嚨,真的涼透心!
十分贊同前一位食評說這間小店的店員十分沒禮貌,基本尊重客人的態度也沒有本人一篇食評也沒寫過,今次寫此食評也是想各位知道各食店不值光顧事綠,本人在知道這間店舖專賣餃子,便專程於中午到這食店吃飯,為的只是一嘗這店的餃子,因各位推介,便order左蕃茄餃子麵,在order時那位中年女人好像聽不到我說的,我便很慢很清楚的重申一遍。另外,我再order涼伴雞絲。等了一陣,我見她端來一碗....竟然是蕃茄撈蛋麵,當時,我已經很不開心,因為很肚餓,但我專登不在公司食走來這裡自己食飯,就是想吃餃子,我便向那中年女人說為什麼是這樣,可不可以換,那中年女人和站在附近的侍應,聽到我要求,說蕃茄蛋餃子是夜晚先有,現在不可以換,你食啦,話剛說完,二人即不理踩我快步走開,當然一句不好意思也沒有。因為我是專程來吃餃子,加上他們在我order時根本沒有向我這個首次光顧的人解釋沒有這種餃子,我覺得他們根本不尊重客人,就算明知客人可能是叫錯也沒再問清楚客人,當發生事時,他們便露出不願意及\"你唔食無就走啦\' 既表情,真是令人氣憤!!!由於我堅持要換,那中年女人望了別一個侍應一下,再望廚房一下,好像要令我難堪夠了,才肯換

由於我堅持要換,那中年女人望了別一個侍應一下,再望廚房一下,好像要令我難堪夠了,才肯換給我一碗素餃子。

要再說的是,那中年女人對什麼顧客也沒有禮貌,好像我鄰桌的兩位小姐,野都未食完,那侍應便趕他們走,她們也沒趣的離開

老實說,餃子味道不算差,但也不如外界讚般好吃,只用水煮,不好味,涼拌雞絲粉皮先至難食,價錢相當貴,一碗餃子要成二幾三十元...真是不值!!

與隔鄰的雲吞麵,兩店的服務態度、抵食程度及衛生情況均差天共地,那雲吞麵的職員十分有禮貌,就算我上次唔記得帶銀包,她們也好言的說:唔洗心急,慢慢上番公司攞啦,一碗雲吞麵都是13元,地方又乾淨,唔怪得之兩店在一起,那雲吞店會客似雲來。

2006-06-14 15 views
叫0左個拍黃瓜($10),素餃麵($22).唔好講個拍黃瓜好唔好食住,最緊要係,個素餃,食0左一啖,咬咬下,點解有舊野咬唔開既? 一睇,係一舊有半粒"色"咁大既啡色物體.叫0左幾次,個中年阿姐先肯走過黎,我問佢舊野係咩黎,佢望0左一眼,就好爽咁話,係木耳黎既!!! 我唔知佢係睇得火舞黃沙多,等根本自己年紀大,視力有問題,佢竟然可以話有d咁既形狀既木耳??!!!我話木耳唔會咬唔開,佢先問都唔問,拎個spoon去"北"走個木,第俾個counter 廚師睇,個肥佬廚師望0左幾眼,就將個木掉0左,扮冇事發生.我望住佢同個中年阿姐成分鐘,個阿姐先問個肥佬點樣.個肥佬話換過碗. 個阿姐就拎走我個麵.請留意,佢係由始至终都冇講過唔好意思/對唔住.依d咁既地方,野唔好食,又冇禮貌,又唔係平過人,早執早著啦!!唔好獻世!!!
叫0左個拍黃瓜($10),素餃麵($22).

請留意,佢係由始至终都冇講過唔好意思/對唔住.

2006-06-13 19 views
叫0左個拍黃瓜($10),素餃麵($22).

請留意,佢係由始至终都冇講過唔好意思/對唔住.

2006-06-07 4 views
講起食餃子,我仍然好懷念六年前在北京一個隆冬嘅夜晚同一班朋友漏夜前往一間位於胡同內嘅食店食餃子。當晚氣溫只係零下十度,店內冇暖氣,凍到我地個個都瑟縮一團。冇耐店主就拎嚟一碗碗熱騰騰嘅餃子,嗰次係我一生人食嘅最好嘅餃子。一碗只係一蚊,之後就再食唔番。阿K成日話嚮擺花街附近有好多食肆,經濟抵食,其中一間就係王府。當晚我地嚟到已經接近十點,老闆見落雨冇乜人準備打烊。由於我地唔想阻住老闆收舖,所以我地只係嗌咗兩客菜肉餃。一客有十隻,皮厚厚的,就如當年我嚮北京食嘅餃子一樣。咬落去啲肉汁已經湧出嚟,好有肉嘅鮮味。點埋醬汁,唔駛一陣就成客餃子食個清光。一客大約三十蚊,好抵食。諗落食北方嘅餃子都係要嚮天寒地凍食至夠過癮,香港實在太濕、太熱喇。

2006-05-20 16 views
吃了海參三鮮餃麵,麵質感普通,加上湯很淡,味道不夠,可能是預你加醋吧.餃子則不錯,味道好而且多汁,加上海参和蝦都爽口.最好的是,雖然有葱,但完全吃不到葱味!對我這個討厭葱味的人,這實在太好了.另外送了一杯豆漿,豆味濃,不甜,很好.

(Non-member)
2006-04-24 9 views
食左幾次,試左佢地唔同既餃子,發覺佢地都有一個共通點,就係料多汁濃。雖然店內環境一般,不過又真係幾好食,所有餃子既粉絲一定要去試! 推介豆苗餃,帶子餃同埋蕃茄餃。
2006-03-29 11 views
食左個鮮肉翠玉豆餃麵, 個餡好味, 但個麵就太林, 如果硬身番少少會仲好, 湯底清清地唔怕肥, 今次無食到甜品, 下次一定要食番!!
2006-03-17 1 views
今晚在中環逛,雖然中環是好多不同國家的食肆集中的地方,又未到出糧日,唯有食得便宜些.本來想去沾仔記食麵,後來見隔離有水餃食,心陏陏,本人好鐘意食水餃,昨晚同Honey去了吃似'超級市場'的水餃.不滿意,好!就到此間.先叫了津菜水餃,菜餛飩,海蜇,我比較喜津菜水餃,不過餛飩都好食,皮都好滑,海蜇,差了點,好'鞋'.'後來,大食的我仍肚餓,就再叫了今日特選的茴香水餃,拍黃瓜,黃瓜好脆好新鮮,茴香水餃就有點兒...那個不好吃,配搭上不能接受~~~ 共$12x.因特選要四十元,所以貴了點.剩下茴香水餃的幸好可以帶走,當其宵夜. 水餃餛飩$2x,小食大概$20,Free Soya Bean. 服務唔差,四眼叔叔好有貌地唔該前唔該後,帶走的膠盒又不需耍比多一元,感覺上好好.

2006-02-28 2 views
今日去左呢到食lunch,叫左一個羊肉餃麵,羊肉餃一舨,似灣仔碼頭水餃,d麵普通,d湯淡如水,最恐怖係個餐\牌同d豉油樽係\"lup\"\"痴\"\"痴\",好驚!!!
2006-02-25 13 views
本想到這裏試試驢打滾, 想不到己售罄! 叫了4隻蕃茄蛋餃: 幾清新, 唔錯3隻羊肉餃: 羊肉味不算濃厚, 山東餃子館味道較好3隻豆苗餃: OK, 較羊肉餃好凍豆漿: 免費送, 不甜, 味道偏淡王府餃子皮較厚, 35蚊10隻餃子, 唔算平....同一水準, 個人覺得山東餃子館較好味抵食.同一收費, 個人覺得側魚涌京城的餃子比較大隻, 又比較好味.
本想到這裏試試驢打滾, 想不到己售罄! 叫了

4隻蕃茄蛋餃: 幾清新, 唔錯
3隻羊肉餃: 羊肉味不算濃厚, 山東餃子館味道較好
3隻豆苗餃: OK, 較羊肉餃好
凍豆漿: 免費送, 不甜, 味道偏淡

王府餃子皮較厚, 35蚊10隻餃子, 唔算平....

同一水準, 個人覺得山東餃子館較好味抵食.
2006-01-19 2 views
D冷麵好彈牙,蕃茄好入味,個汁好濃,最正係個牛展,好凍,炆時嘅膠溶咗入咗味又凝故番,連凍牛展食好夠味口感好好,配上蕃茄及汁一啲都唔膩,且越食越開胃。豆苗餃、蒜泥白肉依然出色。好味!

豆苗餃、蒜泥白肉依然出色。好味!
2006-01-14 4 views
12 Jan,2006 星期四因有工事入了機場,放工後乘機鐵,所以男友選在中環和我食dinner。本想到這裏試試驢打滾,想不到己售罄,很失望!!我們點了:芝麻醬冷麵:麵軟硬適中,芝麻醬香濃。鹵水蛋很入味,咸了少許。麵配芹菜、芽菜及青瓜絲同食,好味。如青瓜絲多些更好。田園四寶蔬:菌類、小棠菜及西籣花新鮮爽甜,炒得不肥膩,很不錯。羊肉餃:肉汁豐富,羊肉香氣強烈,但奇怪羊肉味卻不算濃厚。豆漿:是送的。不甜,但味道偏淡。埋單: HK$90 抵食。
12 Jan,2006 星期四

本想到這裏試試驢打滾,想不到己售罄,很失望!!
我們點了:
羊肉餃:肉汁豐富,羊肉香氣強烈,但奇怪羊肉味卻不算濃厚。
豆漿:是送的。不甜,但味道偏淡。

埋單: HK$90 抵食。