自己個心思思想食點新鮮口味,行咗入和富美食廣場🏮,一眼望去,色彩繽紛嘅裝潢令人眼前一亮,有種走入摩洛哥市集嘅feel。頭先揀咗份滕王閣嘅豬膶腸粉,啖啖肥美嘅腸粉,醬汁兜得啱啱好,每一啖都爽滑得嚟不失彈牙,真係食落好有滋味。食到呢啲平民小食,覺得好滿足,真係食得滋味,彈牙嘅麵條配上嗰個惹味嘅素叉燒,話唔定連肉食者都會讚好食呢!飲品方面,杯杯石磨紫米漿清新自然,微微甜度仲帶有淡淡紫米香,順滑得嚟唔膩口🥤。系和富幾轉搵食,最後鎖定咗武哥麻辣小館,朋友推薦,話係啱哂鍾意川味嘅我。嗰份麻辣口水雞真係夠晒麻辣過癮,酸酸辣辣開胃,配咗碗熱辣辣白飯,每一啖都令人越食越有勁🌶️!而嗰份水煮牛肉,牛肉又彈又滑,薯粉偏軟嗰種,湯汁味道夠晒香濃,唔会過於油膩,真系食得切口味!真係順道行下嚟,和富美食廣場呢個地方真係唔錯,讓我門味蕾都滿足咗,下次再約埋其他朋友試下其他档口,流口水都值得㗎!👍

2021-04-08 3753 views
趁得閒過嚟呢邊北角食飯,見到一個有酸菜魚食既舖頭,忍唔叫左份酸菜魚同水煮魚同朋友兩份一齊食覺得啲味道好食過出面既餐廳😍😍一定會介紹多啲朋友同屋企人過嚟呢邊食啊!

覺得啲味道好食過出面既餐廳😍😍
一定會介紹多啲朋友同屋企人過嚟呢邊食啊!
2021-04-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
2021-03-27 2451 views
試過經過幾次都想入去試吓,但係行到入去之後佢啲燈光同埋圖案令到我覺得好暈,即係好似行咗入去個萬花筒度咁。唔知大家有冇同感,出去食嘢食物質素固然重要,裝修同埋氣氛都係佔三四位,第一位就梗係食物質素,第二位就梗係衛生。

第一位就梗係食物質素,第二位就梗係衛生。

2021-02-23 1820 views
咁啱經過,未食晚餐,就比裝修吸引左入去。其實都有好多選擇,但酸菜魚癮起,好想食,見到有又唔貴。然後啲食物模型同相都幾吸引,似模似樣咁。就決定左買嚟試吓,點知就中伏⋯⋯首先同圖文不符,完全唔係同一回事。又冇辣椒係面。個湯(其實都唔叫湯,似用清水加酸菜就算)食落淨係得酸,醋個隻酸。魚係cheap cheap龍鯏魚。食落完全唔係酸菜魚,自己用調味包煮都好食過佢。呢次係我食過咁多次酸菜魚最難食嘅一次。最後真係食唔落,冇食晒。希望大家唔好中伏。

酸菜魚
2020-11-22 2079 views
北角和富薈商場最近開咗個新food court ,叫做和富樓下美食廣場,之前去過食嘢覺得 幾多好嘢食。週末同屋企人來到廣場嘅一間超靚超夢幻cafe野草,餐廳勁多打卡位,好粉紅色, 少女們一定鍾意😍😍😍呢度主要食輕食同埋雪糕。急凍原味貝果配牛油果$30貝果入口煙煙靭靭,牛油果夠fresh。開心果雪糕配微辣朱古力蛋糕 $74開心果雪糕味道好真實,食到開心果碎,濃郁果仁香。朱古力蛋糕有少少辣,幾得意。牛奶雪糕配意式杏仁餅 $46牛奶雪糕奶味好重,杏仁餅脆卜卜又夠香口。

急凍原味貝果配牛油果$30
貝果入口煙煙靭靭,牛油果夠fresh。

開心果雪糕配微辣朱古力蛋糕 $74

牛奶雪糕配意式杏仁餅 $46
牛奶雪糕奶味好重,杏仁餅脆卜卜又夠香口。

• 急凍原味貝果配牛油果
2020-11-13 1591 views
在北角某山頭影完日落,想起朋友早前分享在和富美食廣場拍的照片,於是就到那裡吃晚餐。美食廣場設計得美輪美奐,充滿異國風情,一盞盞色彩斑斕的土耳其馬賽克燈,牆磚丶地板丶沙發位的設計風格也充滿摩洛哥民族圖案,另外一張張座椅以及因疫情關係而裝上的阻隔膠板,也是色彩繽紛,點好餐後就急不及待拍照打卡一番。好像很久沒有吃腸粉,所以選了滕王閣,點餐紙分為素食及葷食。腸粉有多款選擇,我選了比較少吃到的豬膶腸粉。腸粉皮薄餡多,豬潤爽口得來又夠腍。🍜麵的湯底及配料選擇也豐富,麵質爽口,素叉燒無論外型丶色澤及味道的像真度也很高,腐皮卷大大件非常足料好味👍前台還設一個自助配菜吧,讓食客隨意加添蔥丶芫茜丶酸菜及花生🥜🥤飲品有多款健康之選,竹蔗茅根,豆漿,熱清水等,用透明玻璃大壺盛着,清楚看到真材實料,原汁原味。我點了石磨紫米漿,味道似紫米露,甜度適中,紫米磨得細滑。

好像很久沒有吃腸粉,所以選了滕王閣,點餐紙分為素食及葷食。

🍜麵的湯底及配料選擇也豐富,

我點了石磨紫米漿,味道似紫米露,甜度適中,紫米磨得細滑。
2020-11-12 716 views
朋友介紹來這裏打卡,色彩繽紛好像回到土耳其的有頂市集,有彩色的磁磚拼湊而成的牆壁,配搭着一盞盞土耳其吊燈,真的很有中東風情味。上次試了泰國菜,今次是旁邊的武哥麻辣小館,價錢同樣是$50有找,夠經濟實惠!麻辣口水雞配飯是最好吃,口水雞汁又酸又辣,雞件亦幾鮮嫩,又有雞翼,好抵吃。水煮魚配飯比口水雞辣很多,味道很濃烈,魚塊吃不出是什麼魚,吸盡辣汁,愈吃愈辣。配菜的冬菇又香又辣,都很爽。雞絲豆卜腩肉麻辣湯米線配料很足夠,米線很多,配料之多是1.5倍譚仔份量!

2020-10-29
$50 (Lunch)
2020-11-11 547 views
宜家喺砲台山返工,最開心嘅就係可以同喺附近返工嘅家姐一齊放工!前排上網睇到有人介紹附近有新開嘅美食廣場,知道今晚屋企無飯食,我哋就約埋一齊去食!呢個美食廣場裝修得好有心思,入面全部用上土耳其燈,好靚好有氣氛😍入面都有好多餐廳選擇,而且價錢都唔貴,我哋最後揀咗韓潮食韓國菜!芝士醬蟹子蛋碎撈麵($42):麵質彈牙有嚼勁,加入蟹子同碎蛋令口感更加豐富,醬汁濃稠每一啖都食到濃濃芝士香,芝士控一定會鍾意❤️脆餃子鮮菇雜菜湯烏冬($42):餃子餡料幾多炸到脆卜卜,烏冬略嫌煮得太淋但湯底有菜同菇之外仲有好入味嘅蘿蔔,蘿蔔清甜無渣,湯底飲落鮮甜!脆香炸雞件($28):炸雞脆漿唔太厚,食落有肉汁!罐裝飲品加$3好抵飲,下次可以試埋其他嘢食😋

芝士醬蟹子蛋碎撈麵($42):

脆餃子鮮菇雜菜湯烏冬($42):

脆香炸雞件($28):
炸雞脆漿唔太厚,食落有肉汁!

罐裝飲品加$3好抵飲,下次可以試埋其他嘢食😋

2020-11-10 430 views
閨蜜知道和富有新food court,聽聞環境不錯,下午茶時間和我來打卡食late lunch 。果然food court很有異國風情,有很多漂亮的碟子做裝飾,馬賽克牆亦是打卡熱點。我們選擇了到生原創蛋包飯買食物。我們點了原味海膽蛋包飯配咖喱汁,黃金吉列黑豚扒及章魚小丸子,另外點了一個二人Tea set, 非常豐富。原味海膽蛋包飯配咖喱汁food court有海膽飯吃實在是驚喜。滑滑的蛋包着海膽洋蔥炒飯。海膽份量非常多,每啖飯都是海膽,非常幸福,海膽一點也不腥,甘香。日本米配咖喱汁,很好佐飯。黃金吉列黑豚扒很香脆,放涼了都不會變軟,抵讚。豬扒肉質鬆化,很不錯。章魚小丸子外脆內軟,每粒都有很多章魚在裏面。二人tea setfood court竟然有港女下午茶,我們當然不會放過。$98的二人Tea set有鰻魚滑蛋三文治,炸南瓜餅,炸雞,芝士蛋糕,抹茶厥餅及朱古力泡芙,非常豐富。我們為了配合這個鳥籠下午茶,移師到隔壁的花花主題foodcourt。那裏有花花牆,在這麼漂亮的環境吃着下午茶,和閨蜜拍照拍個不停。食物亦很有驚喜,鰻魚及滑蛋這個配搭很好,鰻魚熱辣辣,不會腥,沒什麼細骨很好。炸雞配美

我們選擇了到生原創蛋包飯買食物。

原味海膽蛋包飯配咖喱汁

黃金吉列黑豚扒
很香脆,放涼了都不會變軟,抵讚。豬扒肉質鬆化,很不錯。

章魚小丸子
外脆內軟,每粒都有很多章魚在裏面。

二人tea set

食物亦很有驚喜,鰻魚及滑蛋這個配搭很好,鰻魚熱辣辣,不會腥,沒什麼細骨很好。炸雞配美乃滋,味道不會輸。芝士蛋糕亦都很好吃,芝士味輕盈,香滑,超乎了food court的水準。朱古力泡芙朱古力奶味香濃滑。

這個food court無論環境及食物都與一般的food court不同,是高質素的foodcourt。
2020-11-10 260 views
和富美食廣場劃分為兩區,吃完正餐,走到另一邊有一間同樣精美但格調完全不同,以咖啡☕️、雪糕🍨等甜點小吃為主打的小店,名為野草,佈置以粉紅色為主調,非常浪漫。設有吧台位置,牆身鋪滿粉紅色花🌹,旁邊有一個充滿糖果🍬顏色隧道般的打卡位,另一邊則設計得像一個化妝間的座位區,而最外一列座位區像一個小花園,有很多小盆栽作為間隔。這間小店非常注重環保♻️,入口處除了放置餐牌之外還有一個器皿盛着咖啡渣,有指示讓人隨意拿,可以看出他們對環保有一份熱誠👍👍👍食物方面,我們點了周打魚湯 🥣 $30 - 味道香濃,有一大塊魚肉,另配有幾條脆條抹茶鮮奶 🍵 $36 - 拉花圖案非常漂亮,很有驚喜,另加$12配有幾款蛋糕可供選擇,我選貝殼蛋糕,店員還細心地建議可選一件綠茶味,一件原味,就可嘗試兩款味道雙重朱古力雪糕 🍨 $76 - Gelato配料有酥皮杯肉桂蘋果,賣相精美之餘又好味

食物方面,我們點了

2020-11-10 326 views
北角和富中心最近開咗新嘅foodcourt, 朋友話好多嘢食, 仲可以打卡😯。 好奇的我就去試吓。 原來FoodCourt 裝飾佈置好似土耳其咁,行異國風情格調,真係好特別喎🤩FoodCourt 入面都好多選擇, 我哋去到就已經被門口呢間星馬餐廳吸引住。當然要試餐廳推介~~新加坡無骨海南雞飯配椰子雞湯($72)海鮮喇沙麵($68)鬼馬釀油條($28)恐龍美祿(+$18)番刺果特飲(+$18)海南雞雞肉好嫩滑,無骨好方便。 要讚的是椰子雞湯, 好濃郁而且材料很多,味道鮮甜。喇沙湯底有香濃椰奶味, 微辣醒胃, 仲有好多海鮮,雞肉,牛肉等。 釀油條炸得好脆口,入面花枝膠彈牙,絕對要點嘅小食。恐龍🦖美祿沖得好香,上面仲有脆波波😋番刺果原來係釋迦(番荔枝)呀🤩 ,未試過,超特別, 酸酸甜甜, 入面仲有椰果粒😋聽講番刺果仲好有益喎

當然要試餐廳推介~~
新加坡無骨海南雞飯配椰子雞湯($72)
海鮮喇沙麵($68)
鬼馬釀油條($28)
恐龍美祿(+$18)
番刺果特飲(+$18)

恐龍🦖美祿沖得好香,上面仲有脆波波😋
2020-11-10 263 views
海徬行下,延至碼頭附近,聽講和富樓下有個小型food court。跟住指示落一層,民族特式裝修風格,🌈彩虹的顏色背板有少少異國土耳奇異國風情和粉紅花牆裝潢,打卡一流!差不多有8間餐廳,有齊日本菜、韓國菜、泰國菜、星馬菜、四川菜,亦都會另外有其他的素食和甜品Cafe。桌椅檯凳都對方foodcourt繽紛多彩顏色,對比其他大型主打高檔色調,呢個色調給予異國風情,所以食物相對黎講都會別樣。因為鍾意辣辣味道,試一試附近的口水雞,有附送雞湯。雞湯成個雞爪送埋,有得食飽有得飲湯。雞湯清甜。套餐另外再付款飲品,鹹寧七喜。唔知系未因為口水雞飯唔算太辣,太濃味。因為食完飯都無飲過飲料。隔離有間都不錯的串燒小食。日風以及日便當,街頭風格,價錢相對便宜。試一試就差不多有呢兩間,排隊的人數都不少。其他風味其實還有類似泰國就會有菠蘿飯,海南雞。附近有個類似奇趣天地,小朋友玩完再過來foodcourt,心情都大開喇。打卡一流!
跟住指示落一層,

口水雞套餐

因為鍾意辣辣味道,試一試附近的口水雞,有附送雞湯。
雞湯

雞湯成個雞爪送埋,有得食飽有得飲湯。雞湯清甜。

鹹寧七喜

隔離有間都不錯的串燒小食。
日風以及日便當,街頭風格,價錢相對便宜。

串燒

試一試就差不多有呢兩間,排隊的人數都不少。

其他風味其實還有類似泰國就會有菠蘿飯,海南雞。
打卡一流!

口水雞套餐
鹹寧七喜
串燒
  • 友間日式料理
  • 吉烈炸蠔
2020-11-09 333 views
今天自己到了和富購物後,到了新開的food court 晚餐,本來也沒有什麼特別期待,但發現環境很不錯,很有異國民族風情。我選擇了吃友間日式料理,所點的食物十分不錯。鹽燒鯖魚便丼與一般便丼無異,包括的食物有沙律、小食、主食及湯。沙律配以日式芝麻醬及餃子香脆,味道中規中舉。主食方面佷驚喜,鯖魚很大件,共有兩件,魚皮煎得少許焦香,賣相很好,味道甘香。入口魚肉肥美,魚油甘香,一點都不會乾身,很嫩滑,加上有點鹽香,吃來很香口,點少許酸汁,味道提升食慾更佳。除了便丼外,也點了兩款小食。金粟紫薯餅紫薯餅,同樣炸得香口且沒有油,外脆內軟,食落不會很甜,不腻。鵪鶉蛋串燒以前也沒有嘗試過,香脆吉列外層包著鵪鶉蛋,蛋黃粉嫩甘香,口感頗豐富。飲品方面,我選擇了平時沒有見過的蜜瓜味日本汽水,喝著令人聯想起蜜瓜味豆奶的味道,很不錯。Food court 內看來還有一些不錯的店子,可以再來試試看。
我選擇了吃友間日式料理,所點的食物十分不錯。

鹽燒鯖魚便丼
與一般便丼無異,包括的食物有沙律、小食、主食及湯。

除了便丼外,也點了兩款小食。

金粟紫薯餅

鵪鶉蛋串燒

2020-11-09 1262 views
原來和富中心最近翻身過,成個感覺喚然一新環境光猛左好多仲有美食廣場,好色彩繽紛,好有印度民族feel最近食得太多重口味既野食,所以我就食返啲清清地既車仔麵自選砂窩米粉腐皮卷+甜酸齋+芥蘭(藥膳滋補湯底)藥膳湯好吸引,養生既我超鍾意米粉好掛湯腐皮卷真係必食,雖然浸左湯,外層淋左啲,但腐皮吸左湯,連埋中間既餡料一齊食,都好perfect不過甜酸齋就唔夠酸!鮮雞片砂窩米線如果唔想食素,都可以選擇其他肉食!鮮雞片真係好新鮮,食到濃濃既雞味加左素叉燒&芥蘭素叉燒甜左少少....石磨紫米漿第一次飲紫米漿,味道出奇地好味夠滑之餘仲好香紫米飲品仲要係送的,唔駛加錢檸檬生姜養生茶味道好清新,不過就無咩生姜味!唔講以為飲緊檸檬柚子蜜
原來和富中心最近翻身過,成個感覺喚然一新
環境光猛左好多

仲有美食廣場,好色彩繽紛,好有印度民族feel

最近食得太多重口味既野食,所以我就食返啲清清地既車仔麵

自選砂窩米粉
腐皮卷+甜酸齋+芥蘭(藥膳滋補湯底)
藥膳湯好吸引,養生既我超鍾意

米粉好掛湯

腐皮卷真係必食,雖然浸左湯,外層淋左啲,
但腐皮吸左湯,連埋中間既餡料一齊食,
都好perfect

不過甜酸齋就唔夠酸!

鮮雞片砂窩米線
如果唔想食素,都可以選擇其他肉食!
鮮雞片真係好新鮮,食到濃濃既雞味

加左素叉燒&芥蘭
素叉燒甜左少少....

石磨紫米漿
第一次飲紫米漿,味道出奇地好味

夠滑之餘仲好香紫米

飲品仲要係送的,唔駛加錢

檸檬生姜養生茶
味道好清新,不過就無咩生姜味!
唔講以為飲緊檸檬柚子蜜

2020-11-08
Type of Meal
Lunch
2020-11-06 311 views
新開嘅和富美食廣場入邊,有好多東南亞美食,啱曬我😋😋行過亞發亞萊檔口, 見到專賣泰國美食,決定今日同朋友就食呢間啦, 真係冇揀錯❤️❤️ 泰妃海南雞飯 $55海南雞超滑,皮下有啫喱狀,好有水準。 跟餐的湯都好飲,見到有冬瓜,杞子,雞腳等材料。泰式無骨豬髀飯$55無骨豬髀啖啖肉,鹵水味好入味。芒果糯米飯$48 呢個甜品好高質,估唔到food court都食到👏👏芒果超甜,糯米煙韌,椰汁甜甜地,食完仲想再食😋😋
新開嘅和富美食廣場入邊,有好多東南亞美食,啱曬我😋😋

泰妃海南雞飯 $55

泰式無骨豬髀飯$55

無骨豬髀啖啖肉,鹵水味好入味。

芒果糯米飯$48

2020-11-06