2019-11-08 2612 views
飲品非常之好飲,敢講係我飲過咁多間之中最好飲嘅一間,裹面配合大量新鮮水果,唔會淨係得糖水而且呢度嘅員工非常之親切,見你第一次嚟,見到個Menu好頭痕唔知揀邊杯就會主動過嚟問你有咩喜好然後再為你推介,果然係冇介紹錯因為我好鍾意呢度嘅環境,非常黑,雖然店舖唔大,但係樓底高之餘啲枱唔會好密集,唔會有種好狹窄嘅感覺,好坐!而且每星期有幾日特定有live Band加分加分仲可以歌手同客人互動,可以點唱相當Chill
而且每星期有幾日特定有live Band
加分加分
仲可以歌手同客人互動,可以點唱相當Chill

2019-10-12
$130 (Last Night Supper)
2019-10-07 1093 views
每次經過準備呢間餐廳嘅招牌所吸引上星期同朋友食完飯就 一於就試試佢叫左哩杯mocktail 去飲個味就園幾fresh combination 唔錯 朋友個杯白酒都幾好飲帶一啲酸味呢個場唔係話好大但係佢哋啲音響真係好拆有時候同朋友講嘢都要扯高喉嚨先聽到
每次經過準備呢間餐廳嘅招牌所吸引

呢個場唔係話好大
但係佢哋啲音響真係好拆
有時候同朋友講嘢都要扯高喉嚨先聽到

2019-04-26 1406 views
一行好朋友食完飯打算搵個地方坐低吹吹風吹吹水^_^ 原先去左另一間飲手工啤酒, 點知坐低左先知間野冇左酒牌😑就係咁既機緣巧合下我地試左WTF ! 一試就愛上呢個地方😍 我地一入門口就被熱情款待。WTF主要係飲cocktail, gin & tonic 😋 個menu 花多眼亂, 杯杯都好似唔錯咁, 最終bartender 忍唔住過黎重點推薦. 杯杯都好好飲之餘仲好多生果, 直情成個果盤係頂咁。 第一杯He love me , He love me not。 應該係新drink . 個名好冧豬, 但由一位男朋友點, 男bartender 送上。 成件事都幾he he 🤣淡淡的earl grey 味, 又靚又好飲襯晒我個男仔朋友啦杯野! 第二杯我的London to Tokyo , sake + gin +cucumber +yuzu n apple juice , 呢個組合so fresh ! 酒精味一點都唔重, yuzu n apple 味多d 鐘意fresh 感重d 既人一定要試呢杯。 但個杯就有d 唔襯, 似something tropical 🏝 多過London tokyo ,

He  love  me  he  love  me  not

第二杯我的London to Tokyo , sake + gin +cucumber +yuzu n apple juice , 呢個組合so fresh ! 酒精味一點都唔重, yuzu n apple 味多d 鐘意fresh 感重d 既人一定要試呢杯。 但個杯就有d 唔襯, 似something tropical 🏝 多過London tokyo , 但以一個mug既份量咁上真係好抵飲, 老細仲問我地覺得點, 我話need sth more , 佢仲豪氣咁上左杯vodka, 之後仲有彩蛋
London  to  Tokyo

第三杯 silky road 呢杯簡單d passion fruit 既味道

第四杯pink diamond , 都係比較簡單peach 🍑 味道 。
Pink  diamond

Cocktails 好飲之餘, 仲要有唱得好好聽, 令人聽出耳油既live solo. 可惜我之後都要返工要早走, 如果唔係一定聽耐d ! 老闆仲唔捨得我地, 請我地飲杯tequila shot。 好高興😍不醉無歸👍🏻老闆一定係好意想我有藉口射波唔返工。 一於下次再去!
London  to  Tokyo
Pink  diamond
2019-03-19 1012 views
之前已經嚟過一次,live band好聽(星期四&五),環境舒適,staff又nice!嗰晚朋友話想飲嘢傾吓計,我就即刻諗起依間啦!今次黎到冇飲啤酒,試左佢地既cocktails,Staff們真係好好,會先問我地有冇特別喜歡的口味,然後逐一介紹給我地,我話喜歡重果味既,就由調酒師發板,同朋友每人叫左兩杯,最記得Rusty Nail,因為我話希望有果味得黎,酒味再重點,調酒師都跟我要求調俾我真係好好呀👍🏻👍🏻所以最記得依杯啱我個人口味的Rusty Nail!而且每杯酒嘅裝飾都好靚啊,忍唔住係咁影相🤣
之前已經嚟過一次,
live band好聽(星期四&五),
環境舒適,staff又nice!
嗰晚朋友話想飲嘢傾吓計,
我就即刻諗起依間啦!
今次黎到冇飲啤酒,
試左佢地既cocktails,
Staff們真係好好,
會先問我地有冇特別喜歡的口味,
然後逐一介紹給我地,
我話喜歡重果味既,
就由調酒師發板,
同朋友每人叫左兩杯,
最記得Rusty Nail,
因為我話希望有果味得黎,酒味再重點,
調酒師都跟我要求調俾我真係好好呀👍🏻👍🏻
所以最記得依杯啱我個人口味的Rusty Nail!
而且每杯酒嘅裝飾都好靚啊,忍唔住係咁影相🤣
2019-03-13 704 views
I have always wanted to try this cute little bar but the location is rather inconvenient as you have to cross 3 sets of traffic lights to get here.Inside it is nice and cosy.They serve food as well as beverages.Stylish drinks mat:When you sit down, you are given some snacks.For drinks, decided to go for the mocktails as I was having dinner afterwards.As the third one wasn't available, ordered the first two. Pineapple juice, Apple Juice, Coconut Water, Fresh Mint Raspberry, Strawberry, blueberry,
Inside it is nice and cosy.

Stylish drinks mat:

[Detoxify] Pineapple juice, Apple Juice, Coconut Water, Fresh Mint

[Very Berry] Raspberry, Strawberry, blueberry, mint, fresh cream, orange and cranberry.
Both were refreshing in different ways and served in such instaworthy presentations.
The berries on both drinks were delicious.
To summarize, WTF is a nice little getaway when you are stuck between Causeway Bay and Wanchai!
2019-03-01 327 views
星期四夜晚係銅鑼灣同朋友食完飯 諗住去飲杯嘢 行吓行吓見到一個好搶眼嘅招牌WTF 完全係我最近既感受 就毫不猶豫咁入咗去啦就算係星期四夜晚 呢間bar都幾full喎 好多外國人 好有氣氛 店員都好nice 當有客走左 會主動問洗唔洗調去另一張枱 等啲客唔洗搭枱坐我地揀左兩杯signature cocktailSilk Road隻杯好靚呀 入口好fresh 真係有淡淡菠蘿味上面仲有塊果乾 又幾好食架喎Smokey Robinson同樣有好多生果 飲落去好清新 比頭先個杯甜啲 更易入口 當中再加左啲cinnamon 估唔到都幾夾 一路飲仲可以一路食上面既mix berries飲飲下 仲有live music 連baby shark都改版到好有feel 氣氛咁好 決定同朋友坐多陣 飲多兩杯Draft PeroniYuzu Funny飲落去好似柚子蜜 如果唔係好飲得既 都應該會接受到呢杯好鍾意呢間bar既live music 係走舒服温柔路線 走既時候店員都會問下我地覺得點 岩唔岩口味 如果下次再飲野 都會想去返呢間

我地揀左兩杯signature cocktail

Yuzu Funny

Yuzu Funny
飲落去好似柚子蜜 如果唔係好飲得既 都應該會接受到呢杯

2019-02-24 200 views
酒吧有門外位置坐鐘意食煙既可以係出面慢慢嘆酒吧唔算大間但座位唔會迫坐得舒服同隔離枱亦都唔會太近調酒位置用左唔同酒佈置有唔同種類既酒廁所雖然係男女共用格但完全唔污糟 好乾淨亦都裝修得唔錯飲品方面真係有超多款cocktail職員超熱心會問你鐘意咩口味甜啲 酸啲 辣啲 smoky d 酒精勁啲少啲?會推介你啱你既口味啲飲品好靚好多唔同款既杯我地飲左rusty nail ,Silk Road Snowy white, Smokey Robinson每款都有唔同口味Bartender 好風趣 突登幫我加多啲酒精 I made it stronger for you佢地仲會黎關心下你啲飲品啱唔啱飲Very nice!場內啲音樂好好聽雖然大部份唔係英文歌我諗係西班牙既歌九點半後會有dj可借我地趕住返去冇機會聽到了總結如果行過銅鑼灣又想坐低飲杯cocktail真係值得黎試下啊Bartender 好用心整每一杯 Tailor made for you!!
酒吧有門外位置坐

會推介你啱你既口味
啲飲品好靚
好多唔同款既杯
我地飲左
rusty nail ,Silk Road
Snowy white, Smokey Robinson
每款都有唔同口味
Bartender 好風趣
突登幫我加多啲酒精
I made it stronger for you
佢地仲會黎關心下你
啲飲品啱唔啱飲
Very nice!
場內啲音樂好好聽
雖然大部份唔係英文歌
我諗係西班牙既歌
九點半後會有dj
可借我地趕住返去
冇機會聽到了

2019-02-23 127 views
我同朋友平時都會間唔中去吓bar飲嘢,順便relax下。因為全部都住港島區,說想搵返近少少嘅bar。雖然佢舖面吾算好大,但佢都幾有feel,啲staff都勁nice,可能因為係外國人,所以特別熱情,會主動同我哋傾吓計。佢哋嘅Menu有好多唔同嘅選擇,佢有啲係得WTF style嘅,而且都有啲係classic,但係加咗好多佢哋嘅元素入去。咁啱個bartender過咗嚟同我地傾計,佢就知我哋有飲開,就話可以根據我哋嘅preference幫我地溝一種最適合我哋嘅自選cocktail。依個係whiskey重少少,所以比較smoky同埋有少少甜。 呢個係Bailey溝比較嘅creamy既,所以佢有少少似雪糕既味。依個係fruity啲,甜甜地,加少少smoky同埋sour。第二round,我地都叫翻menu有既,依個係Gun N Roses。依個比較容易入口,甜甜地。依個係pink mountain 都係比較適合女仔飲。Penicillin Cocktail,我幾鐘依呢個,因為佢有酒味之餘都帶咗honey既一點甜落去。依個係我朋友自選既,所以佢要求比較smoky同埋sweet。咁岩逢星期四既夜晚有

依個係pink mountain 都係比較適合女仔飲。

咁岩逢星期四既夜晚有band show,幾有feel。
2019-02-21
2019-02-22 127 views
係朋友介紹底下黎咗依間係銅鑼灣既bar, 氣氛超級好 WTF!!😆😆係佢個名!我地4個人食完晚餐就一齊去😎去到十點幾仲有live band 啲英文歌好正😍Round 1我地每人叫咗一杯drink,好好飲~上面依杯係叫佢自己mix既 係whiskey加d sweet 既味道 仲有啲smokey 中意試下佢地自己調校既話叫佢mix 會有意想不到既味道同感覺依杯係有barley加creamy既味道 a little bit sweet!而依杯就係我叫既 比較多fruity a bit sweet, with lemon and cinnamon 仲有d mixed berries 每一啖一開始都覺得好fruity好fresh 飲到最後果一口就會試到d cocktail同少少whiskey味 都幾好飲☺️另外我朋友見既依杯除咗fruit味重 仲多咗d sour 變咗最後出到黎個whiskey 味會再重啲 好特別!以下落黎既4杯就係我地既round2 🍹 今次我地3個人都跟返佢menu上既野飲黎叫依杯叫Guns n' Roses💖一試愛上 佢既ingredients 有tequila,lychee
我地4個人食完晚餐就一齊去😎

去到十點幾仲有live band 啲英文歌好正😍

Round 1我地每人叫咗一杯drink,好好飲~

以下落黎既4杯就係我地既round2 🍹
今次我地3個人都跟返佢menu上既野飲黎叫

依杯叫Guns n' Roses💖一試愛上
佢既ingredients 有tequila,lychee,cranberries,mint,rose。我中意有啲lemon味,佢地仲幫我加咗入去,新手想易入口啲既真係可以試下叫依杯!好清新又唔會烈!

依杯係Pink Diamonds 有vodka,grape,lemongrss,peach,lime,berries同domaine de canton(ginger-flaboured)
都係好容易入口!😍

依杯係classic cocktail 都有少少烈,幾重酒味,相對fruit同sweet既味就少啲啦!

依杯都係叫佢沖既whiskey 帶有少少甜味
如果都想佢地幫你DIY整(WTF way)就可以用flavour黎形容比佢地知

2019-02-21
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
2019-02-21 124 views
放工減壓就已經是happy hour的最佳藉口!剛踏進酒吧已經被其裝修吸引,麻雀雖小,五臟俱全,感覺好像被酒精包圍一樣!第二個驚喜就是店內侍應,他們都表現得非常友善;矮一點的那個經常跟我們開玩笑,高一點的那個就斯斯文文地向我們介紹不同的cocktail !第三個驚喜就是cocktail......可以用花多眼亂來形容!不同配搭的cocktail base再冠以吸引的名字就成就了WTF的signature cocktail !剛去過葡萄牙的我最近迷上port酒,見到st. Charles punch的content入面有Tawney port立即點上!可惜店員靦腆地跟我說沒有port酒,更隨即為我們詳細地介紹另外幾款酒:London to Tokyo,yuzu funny,snowy white......這麼吸引的酒名你不得不來試吧!P.S.肚子餓的話店員會幫你到附近店鋪叫串燒!
放工減壓就已經是happy hour的最佳藉口!

P.S.肚子餓的話店員會幫你到附近店鋪叫串燒!

2019-02-20 115 views
下班後,約了好友Happy Hour!週三放鬆一下,衝刺週五,展望週六!位置挺方便的,而且很好找,一下子就被門面吸引了眼球。很有外國Bar的感覺!推門走進去,裡面不大,適合簡簡單單跟朋友Chill一下。我還特意帶了禮物🎁給她!好久不見,真是很多話聊。這裡的酒也很特別,看酒單就很有心❤️名字都是電影🎬或者歌曲的名字。很外國風!我跟朋友點了不同的雞尾酒🍸我自己選了Catch me if you can! 這是我喜歡的一部電影的名字,萊昂納多主演,強烈推薦!當然,雞尾酒🍸也是強烈推薦的!他們家的串燒,簡直一流!肉嫰Q彈,我朋友一吃就愛上了!後面聊天知道,原來是隔壁家的串燒。我跟朋友喝完,準備去繼續吃宵夜!很感恩有美酒🍷音樂🎵還有好看的小姐姐陪我度過今天這麼美好的夜晚!🌛😴
2019-02-20 98 views
放工想搵個地方同朋友飲下野,這間位於銅鑼灣周邊的"WTF"很不錯!環境:環境雖少,但裝修新潮,有點工業同北歐風格,座位都算舒服,枱與枱間都有適當空間,亦設有outdoor. 服務:兩位店員好friendly, 親切笑容,細心講解,熱情招待~ good! 食物:1. London to tokyo酒杯十分特別,充滿果香味,好fresh!2. Snowy white充滿芒果,檸檬味,酸酸甜甜,十分醒胃。另外,我朋友的2杯酒,賣相都非常吸引!3.雞,豬串燒另外,我地都order一些串燒,非常美味,後來知道係隔離鋪, 佢地係同一個老闆,價錢都係$20-$30, 性價比高,我同朋友飲完都去串燒店食晚飯~ 正!

環境:

服務:

食物:
1. London to tokyo
酒杯十分特別,充滿果香味,好fresh!

2. Snowy white
充滿芒果,檸檬味,酸酸甜甜,十分醒胃。

另外,我朋友的2杯酒,賣相都非常吸引!

3.雞,豬串燒

2019-02-19 983 views
環境5分:正常酒吧格局,有高吧位又有普通餐枱位。樓面好高,有室外座位比人一邊飲嘢一邊抽煙,D位唔迫,可以畀五分。衛生5分:酒吧嚟講絕對非常衛生,洗手間男女共用,但非常乾淨。室外室內D枱面同地下都好乾淨,又有紙巾任用,可以畀五分。服務5分:Bartender後生有活力,同生面口或者係熟客仔都咁好傾。自我介紹完又會推介D雞尾酒,非常詳盡。飲到一半又會走過嚟問有乜意見,滿唔滿意,之後又叫我地星期五再嚟飲過,因為到時夜晚會有人唱live band,畀佢滿分!味道5分:1)      大大杯Peroni意大利生啤又凍又清爽。2)      Bartender力推杯絲綢之路雞尾酒有個精美圖騰酒杯,好靚。杯頂見到好多新鮮紅莓,黑莓同香橙,証明調酒真材實料,另外有塊血橙乾,好有特色同多元化。杯雞尾酒酒精唔濃,好重甜酸嘅熱情果同菠蘿味,好清新。3)      第二杯Smokey Robinson一樣有好多橙,紅莓,黑莓,另外仲加多舊楊桃,全部都好鮮甜,好好食。杯酒個煙味嚟自濃味嘅肉桂香,同個威士忌酒味好夾,誠意加效果足以畀滿分!抵食4分:歡樂時光有八折,每人百幾飲吹個幾鐘頭水,都算OK抵,可以畀四分。
環境5分:

衛生5分:
服務5分:
味道5分:
1)      大大杯Peroni意大利生啤又凍又清爽。
抵食4分:

2019-02-18
$121 (Other)
2019-01-29 113 views
Wtf入面既bartender 好nice 好好傾😂一個係南美一個係俄羅斯人,年紀細細!我見到佢地會同每個客人傾下計,大家怕羞就吾好黎啦🙊佢會有個食野同飲野list,食物選擇吾算太多,所以一定要食左野先黎啊,吾係真係會吾夠飽!野食選擇吾多,有薯角,串燒,牛柳粒,鮮尤等等⋯⋯但係無薯條啊😭😭因為病病地,我叫左2杯mocktail,朋友叫左2杯cocktail!全部既presentation 都好靚!個杯超特別,岩哂打卡!Doxtify $85佢既椰子味好濃,加埋菠蘿同蘋果汁,岩哂健康人士啊!個杯都成個椰子咁🙊Purifier $85哩杯野飲有果汁有honey,偏甜!但係又吾會飲完覺得好口干太溜,所有野飲配埋生果都好好味!好靚😍😍LONDON TO TOKYO $105哩杯酒味唔算太濃 清清淡淡咁 有啲甜甜酸酸既感覺 好岩女仔飲 用來開胃岩哂 呢杯係bartender 推薦架 係店內熱賣之選 Smokey Robinson $105哩杯酒味比較濃 酒香混合在水果一齊 好易入口 亦都好清新感覺 飲完會想再飲下一杯!都係bartender 極力推薦 亦係本人想推薦大家試試❤❤ 食物方面真心覺得
Wtf入面既bartender 好nice 好好傾😂
一個係南美一個係俄羅斯人,年紀細細!
我見到佢地會同每個客人傾下計,大家怕羞就吾好黎啦🙊

Doxtify $85

Purifier $85

LONDON TO TOKYO $105

Smokey Robinson $105

食物方面真心覺得有cheese或黑松露 fries 或者捲餅之類既 配搭既話會更加完美 總結是姐妹或男士們三三兩兩吹水推薦既地方🙈不過哩度地方吾大吾細,好岩包場搞birthday party,成班人飲酒食下野吹水!!
2019-01-28
$200 (Dinner)
2019-01-29 112 views
同老婆吃完飯,周圍行下,想找個地方飲返杯,坐下聊聊天,剛好見到一間叫wtf, 名字夠別緻,於是入去試下,感覺又幾驚喜,裏要的人全講英文,好彩老婆大人都還懂幾句。London to Tokyo酸酸甜甜,感覺清新,酒味不太重,易入口,有小小薄荷味,不太飲酒嘅我都接受到,可以慢慢飲和老婆傾下。Silkroad都是有酒味不濃,有小小薄荷味,有薄荷得嚟苦中帶甘,味道比較適合成人士。除了美酒外,酒吧的杯都很特別,令人賞心悅目。

London to Tokyo

Silkroad

除了美酒外,酒吧的杯都很特別,令人賞心悅目。