銅鑼灣地鐵站行過去都一段路仔,但係去到都有好多人。 外圍掛滿led light,金光閃閃的。——————————飲過幾杯cocktail , 都係覺得呢杯Yuzu funny 最好飲,味道十分fruity。特別要讚讚bartender用心調製每杯飲品,所以杯杯飲品都有獨一無二既外型。 當日叫左杯口味唔係咁岩既cocktail, 即使佢好忙,但都特意換左杯比我。 服務態度唔哂講,非常welcome 既host,不時又會睇下d客滿唔滿意,又會搞下氣氛咁。 ———————————呢個係當日飲既Yuzu funny水果好多,好新鮮,whiskey 既味道唔係好出,淡淡酒味加上柚子香同新鮮既水果配搭,非常岩唔係好飲得既女仔,味道帶果香,十分容易入口。 另一日既Yuzu funny 又係第二個樣,呢個十分有美感,上面仲有真既小洋菊花,唔同既水果, 見到都心花怒放。每次去,都有唔同既配搭,就算叫番同一杯飲品都有驚喜。——————————話說呢到仲有係香港好難搵到既意大利手工啤酒,peroni.好好飲,小麥味道濃既。————————————當日星期五live music show,十點開始,

——————————

———————————
呢個係當日飲既Yuzu funny

——————————

————————————

當日星期五live music show,十點開始, 所以吧裡都擠滿了人,歌手彈著結他,唱既有八十代到現代既音樂,有我最鐘意既Back for good。
———————————-

燈光擺設都引人入勝。 係同朋友gathering 既好地方。
———————————

店鋪出面都有對住街既吧枱,可以係出面飲住哂煲煙。
摩理臣山道 發現閃耀特色酒吧 cocktail 款色多 包裝勁有格調【WTF】‼️‼️🥂 cheers! 銅鑼灣食完飯想搵地方慢慢chill?又想聽live?係摩理臣山道嘅【WTF】就啱曬😜位置旺中帶靜,店舖位置都容易搵!地方雖小但五臟俱全~坐位都坐得幾舒服,逢星期四仲會有live music 🎶 除咗室內,仲可以選擇坐室外,望住街景飲嘢又係另一種享受🤩餐牌上有勁多款cocktail 可供選擇,起碼30款,真係花多眼亂!經店員介紹之後先有啲心水😂London to Tokyo 🍹($105)杯嘅外型拎曬分,好靚好特別!酒上面舖滿水果同乾果嘅裝飾,真係好有心思!有較重嘅檸檬酸味,好清新好易入口!酸中又帶少少果香甜味,集多種口感於一身!Silk Road ($100)同樣又係用咗好有特色嘅杯!上面又係舖滿水果同乾果,見到都覺得好滿足☺️味道帶甜,酒味吾算好濃列,容易入口!Ginger beer($45)本身自己好中意飲ginger beer!中意清香嘅薑味,薑味好濃!飲落就好似梳打水加薑一樣!中意薑味嘅一定要試試~Raspberry Vesper($110)由於係vodka 嘅關係,所以酒味會比

除咗室內,仲可以選擇坐室外,望住街景飲嘢又係另一種享受🤩

London to Tokyo 🍹($105)

Silk Road ($100)

Ginger beer($45)

Raspberry Vesper($110)
由於係vodka 嘅關係,所以酒味會比較濃列!有少少淡淡嘅玫瑰清香味,但其實係用紅莓等浸泡,所以會有少少酸!味道特別同顏色好浪漫🌹女仕之選。

Detoxify ($85)
橙色嘅杯驟眼望真係以為係一個橙,裝飾得好有心機好有feel!入面有蘋果汁同菠蘿汁,所以帶甜味同時又有少少薄荷嘅清涼口感!呢杯係無酒精飲品

整體而言,酒吧係包裝同飲品調配方面好有心機,店員又nice,仲有Iive music 聽!感覺令人好方鬆好享受~係歇腳好地方!
2019-01-17
$100 (Last Night Supper)
  • Silk  road
  • London  to  Tokyo
2019-01-26 40 views
我真係幾喜歡這間bar.  以前成日好想搵到一間可以周不時就黎坐下,一個人黎又好,同埋朋友黎又好,根據唔同既心情,享受唔同既酒。我諗最主要係我本身最鐘意cocktails,而這𥚃真係有好多唔同既特調酒,個調酒師又好,所以令到我好想再返黎吧。我唔係一個late person, 所以好早就去到了,haha around 7pm.  一入到去坐低,個調酒師就過黎同我介紹一下有咩酒。其實我唔係成日飲所以都唔係好識,不過佢好有耐性咁問我鐘意啲咩味既,咩感覺的,就推薦左幾款俾我。佢話London to Tokyo 同埋 Silk Road 都好popular 好多人會喜歡,我第一次黎又唔識揀就他說甚麼就甚麼吧。我同我朋友一人叫左一款。一上枱就覺得佢擺杯擺得好靚,有好多生果在上面,個杯都好有民宿特色,令我諗起澳洲aboriginal,而我個fd話佢諗起韓國濟州。這兩杯果味同甜品balance, 酒唔會太濃,都幾啱哩個時間飲。放工想飲返幾杯,我地其實未食野就過黎了,所以佢話好肚餓,咁我地就叫左少少小食,有Grilled chicken, beef and potato wedges.   全部都燒得

放工想飲返幾杯,我地其實未食野就過黎了,所以佢話好肚餓,咁我地就叫左少少小食,有Grilled chicken, beef and potato wedges.   全部都燒得唔錯,唔會太乾,個薯角都好粗好多薯肉,皮亦夠香脆。

間bar唔算太大,但坐得好舒服,時間尚早所以唔會逼,但都keep住有人。到九點幾十點就滿場 (即係我地走既時候),氣氛就完全不一樣。而我地就幾享受兩個人坐得舒舒服服,靜靜咁傾計既時光,啲bartender又唔會趕你,得閒埋黎傾幾句,都好開心,人又好nice.

飲完第一杯都未傾完計,就諗住飲多杯好了

當然繼續叫bartender介紹啦,今次佢介紹既兩杯相對頭先的係feel到更強既酒味,循逐漸進haha, 選得不錯。
左邊那杯我見佢有加到奶,口感較creamy。而右邊那杯就係我叫的,比起頭先的佢係屬sour一點,都好有果香。不過我忘了叫咩名><唔記得左影嗰頁既menu.  但同樣地,佢杯杯都好靚,又飲得,又睇得!

小食食曬後,依然想搵啲野咬一下,就問下個靚仔bartender有無nuts, 問佢要不要收費,佢話一時時啦,見我地女仔就今次唔駛喎~ hm...所以我都唔知平日要不要收費架。

其實佢俾我地既時候係好滿的,不過我地食左一半先記得要影相。

整體來說我地都好enjoy這一晚,由餐廳環境,到食物,cocktails, staff, music, 全部都好滿意。尤其是cocktails, 平日好容易揀中啲好藥水味的,但今次我地兩個人叫左4杯,4杯都好好😳對此我地都好有驚喜。值得再來!感覺佢其實cocktails都好值得一試!
2019-01-18 664 views
今日同朋友喺銅鑼灣食完野想chill下,就去咗附近嘅摩理臣山道睇吓有咩bar。其中一間吧嘅招牌非常閃耀,叫WTF bar,我地見個名幾特別,就膽粗粗入咗去。吧枱嘅櫃充滿各式各樣嘅酒,非常搶眼。整體餐廳唔算大,但環境好relaxing。另外天花上既吊燈亦係WTF bar一大特色。坐低冇耐就會送上nuts。坐低之後就會慢慢明白點解餐廳叫WTF,因為餐廳驚喜不斷。首先係cocktail嘅種類,餐牌上起碼有30種唔同嘅cocktail,職員見我哋非常迷惘,就問我地想飲乜嘢類型嘅cocktail,我地諗住一開始飲啲甜啲嘅。職員立既介紹咗我哋兩種cocktail。第一杯叫London &Tokyo,呢杯cocktail杯外型似椰子,非常特別。味道方面,較重檸檬味,非常清新,易入口。另外杯上面會擺滿水果或乾果,充滿滿載而歸嘅感覺。另外一杯職員推介嘅cocktail 叫My Tai Tai,上嘅時候真係講咗句WTF,因為個杯非常吸引,係一個獸人坐喺俘虜骨頭上面,杯上面亦擺滿乾果同水果,味道亦係甜,易入口。咁啱今日係星期四,有live music,駐場歌手係菲律賓人,唱得非常好聽,聲音相當有磁性,唱嘅歌

另外天花上既吊燈亦係WTF bar一大特色。

坐低冇耐就會送上nuts。

坐低之後就會慢慢明白點解餐廳叫WTF,因為餐廳驚喜不斷。

咁啱今日係星期四,有live music,駐場歌手係菲律賓人,唱得非常好聽,聲音相當有磁性,唱嘅歌亦係我嘅favourite,另外亦有一首medley song,聽得人如痴如醉,包括我同朋友。

亦因為咁樣,所以我哋就嚟second round,今次我哋想要烈啲既cocktail。經職員推介後我哋叫咗兩杯。第一杯係Rusty Nail,有啲似Whisky on rock,但層次更加豐富,而且飲落非常順滑。

我朋友第二杯cocktail對比我個杯rusty nail比較fruity小小,遠處已經聞到一陣肉桂香味,非常特別。

職員好識帶動氣氛,會同駐場歌手交流。另外亦同我地傾左兩三句,感覺每一位職員都好energetic同好有passion。

總括而言,WTF bar係一間充滿活力,而且氣氛一流嘅高質bar,期待下次嚟嘅時候,嚐到更多令我大叫WTF既cocktail。
2019-01-17
$200 (Other)
  • My  Tai  Tai
2019-01-16 52 views
最近同朋友聚舊,餐廳又唔坐得耐傾計,就急急腳附近睇睇有無咩場好揀,醒起以前附近讀書有間一直都未去過既酒吧,當時因為未夠秤所以未入過去,就興起入去坐坐 酒吧門口已經覺得好可愛,以前無留意過門面,原來係門口會寫D slogan 酒吧比較多外國客人,侍應大多都一樣非香港人,講英文既多 我地好彩大概9點半入去有位,酒吧唔算大,不過因為一面牆係鏡面,所以望落酒吧好似空間感好大一坐低就有人serve我地前菜同餐牌,前菜係花生青豆同埋提子乾,好適合過下口癮 雖然餐牌小食都好吸引,不過我太飽所以叫飲品算 哈哈因為我酒量唔太好,係比朋友笑都唔理下,我最後揀既都係Mocktail,偷雞飲朋友一兩啖算當飲左 PurifierMocktail menu都好似Cocktail咁有曬詳細用料去比客人大致上估隻味,因為我比較中意飲酸野而挑選左哩杯一黎到感覺好熱帶風一入口酸酸甜甜,感覺Citrus juice有橙、檸檬同西柚汁但唔太酸因為好多有薑汁汽水同蜜糖好冰涼好好飲 Green With Envy下一杯當然都係要Mocktail Hehe好可愛,哩杯好夏日夏威夷風情,用左紅莓同青蘋果做點綴我覺得飲落甜甜地同清爽本

酒吧比較多外國客人,侍應大多都一樣非香港人,講英文既多

前菜

雖然餐牌小食都好吸引,不過我太飽所以叫飲品算

一黎到感覺好熱帶風

但唔太酸因為好多有薑汁汽水同蜜糖
好冰涼好好飲

Green  With  Envy

Green With Envy
下一杯當然都係要Mocktail Hehe

好可愛,哩杯好夏日夏威夷風情,用左紅莓同青蘋果做點綴

我覺得飲落甜甜地同清爽
本身青蘋果汁同青提汁都偏甜,青檸本身超級酸,不過青瓜汁中和左兩種味道
變到無一種味搶過左另一種,加埋薄荷好清爽

現場咁岩仲有Live表演,唔清楚係定期定係我地咁岩咁好彩

不過幾好聽,成晚氣氛都好Chill

體驗好好,一定再黎
2018-12-21
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Last Night Supper)
前菜
Green  With  Envy
2019-01-16 47 views
經過門口俾句野吸引左覺得好隨意好岩feel,而且係門口已經聽到有人唱歌眼見其他人d野飲好特別好靚咁睇一睇drink list,勁多選擇,最後都係問番店員推介店員一黎就問我地鐘意甜d定酸d或是果味重d覺得好神奇,又好似好度身訂造咁最後揀左兩杯之後話會再幫我調酸dLondon – TokyoSilk Road一放黎真係嘩嘩聲真係好靚所以裝飾都可以食係分別有唔同嘅香味呢兩杯一杯重檸檬味,一杯係柚子但係好清新一d都唔似飲緊酒係無酒味,調到好特別嘅飲品咁相信係花左好多功夫先做到呢個效果乾果同花都好香,果皮嘅甘味更帶出酒嘅清甜Eastern Standard呢杯多左d香料味道,照舊加左酸味,紅桑莓非常新鮮同配味Pink Diamond呢杯就果味最重,同比較甜

經過門口俾句野吸引左

覺得好隨意好岩feel,而且係門口已經聽到有人唱歌

眼見其他人d野飲好特別好靚咁
睇一睇drink list,勁多選擇,最後都係問番店員推介
店員一黎就問我地鐘意甜d定酸d或是果味重d
覺得好神奇,又好似好度身訂造咁
最後揀左兩杯之後話會再幫我調酸d

London – Tokyo
Silk Road

一放黎真係嘩嘩聲
真係好靚
所以裝飾都可以食
係分別有唔同嘅香味

呢兩杯一杯重檸檬味,一杯係柚子
但係好清新
一d都唔似飲緊酒
係無酒味,調到好特別嘅飲品咁
相信係花左好多功夫先做到呢個效果
乾果同花都好香,果皮嘅甘味更帶出酒嘅清甜

Eastern Standard

呢杯多左d香料味道,照舊加左酸味,紅桑莓非常新鮮同配味

Pink Diamond

呢杯就果味最重,同比較甜
跟朋友吃完晚飯,好久沒有喝一杯聊聊天了,搜了一下附近,看見這家酒吧名字挺有趣的,就來了。店門口。裡面裝修挺漂亮的,尤其是天花板的吊燈。店面不大,桌子四五張,還有吧台位置。可以看到bartender調酒。Silk Road($100)這是bartender推介的,果味比較重,香氣重,味道甜酸,酒精味不重。上面的蘋果和黑莓好吃😋Sweet Dreams Are Made of This($105)這杯同樣果味比較重,但是相較前一杯的酒精味要重許多。晚上還有live band,不過我們到的早,還沒有開始。薯角($45)喝東西不點點吃的不行,所以就點了個薯角。薯仔很綿密,外皮酥脆,也夠熱。Guns N' Rose($105)這個賣相很吸引,酒是粉色的,上面漂浮了一片玫瑰,玫瑰香突出。Green with Envy($85)太久沒喝,不太行了,所以最後我點了杯cocktail。味道偏甜,青蘋果和蜜糖味道很濃郁。烤牛柳粒($33)有牛柳粒和番茄,牛柳粒很軟,孜然粉調味,配酒剛好。Live band很棒,唱歌很好聽。

店門口。

裡面裝修挺漂亮的,尤其是天花板的吊燈。

店面不大,桌子四五張,還有吧台位置。

可以看到bartender調酒。
Silk  Road

Silk Road($100)
Sweet  Dreams  Are Made  of  This

這杯同樣果味比較重,但是相較前一杯的酒精味要重許多。

晚上還有live band,不過我們到的早,還沒有開始。
薯角

薯角($45)
Guns  N'  Rose

Guns N' Rose($105)
Green  with  Envy

Green with Envy($85)
烤牛柳粒

烤牛柳粒($33)
有牛柳粒和番茄,牛柳粒很軟,孜然粉調味,配酒剛好。

Live band很棒,唱歌很好聽。
2019-01-10
$230 (Other)
Silk  Road
薯角
Guns  N'  Rose
烤牛柳粒
2019-01-09 68 views
每次搭巴士經過天樂里附近, 都俾呢間BAR吸引到.今次終於有機會TRY TRYBAR WTF個招牌十分之搶眼, 未入去已經覺得好CHILL.BAR內裝修好講究, 同一般BAR唔同.我最鍾意就係店主將唔同類型的酒樽放喺檯執邊嘅櫃, 非常有FEEL!!MenuPink  Diamonds ($105)我首先點左一杯PINK DIAMONDS.因為有PEACH, GRAPE等水果關係, 呢杯酒果味好濃,但亦加左VODKA, 飲落去亦有一種火辣辣的感覺, 好爽!呢杯好適合愛飲酒的女士.Guns N' Roses ($105)飲完一杯之後覺得未夠喉, 所以再叫了杯Guns N' Roses大家都知, Tequila 感覺比較剛烈.但加上Lychee之後,變得好順口 好好飲而且, Bar Tender 仲好有心咁裝飾好杯野飲令到我好有渡假FEEL 好RELAXED!我地臨走個時見到有歌手開咪準備唱歌唔知係咪安排了Live Band希望下次再黎個時有得聽啦!
每次搭巴士經過天樂里附近, 都俾呢間BAR吸引到.
今次終於有機會TRY TRY

BAR內裝修好講究, 同一般BAR唔同.
Menu
Pink Diamonds

Pink  Diamonds ($105)
我首先點左一杯PINK DIAMONDS.
但亦加左VODKA, 飲落去亦有一種火辣辣的感覺, 好爽!
呢杯好適合愛飲酒的女士.

Guns N' Roses
Guns N' Roses ($105)
大家都知, Tequila 感覺比較剛烈.
但加上Lychee之後,
變得好順口 好好飲
而且, Bar Tender 仲好有心咁裝飾好杯野飲
令到我好有渡假FEEL 好RELAXED!

我地臨走個時見到有歌手開咪準備唱歌
唔知係咪安排了Live Band
希望下次再黎個時有得聽啦!
2019-01-04
$150 (Last Night Supper)
Guns N' Roses
2019-01-08 56 views
臨近年尾公司冇咁忙,加上有濃厚嘅Holiday mood, 所以決定同姊妹去飲杯野chill chill. 今日去咗銅鑼灣一間bar,環境雖然唔大,但枱同枱之間都有啲距離,可以同朋友分享心事。Bartender 好鬼死識搞氣氛,佢地會跟住播嘅音樂唱歌,又會同你傾一兩句,好熱情。有小食供應亦有其他小食menu, 想食d野送酒都可以叫。Menu上cocktail種類繁多都唔知揀邊杯好。好彩有寫明每杯有咩ingredients. 大概$100一杯,價錢可接受。自己比較鍾意飲fruity或者creamy d 嘅cocktail, 所以第一杯我就叫咗Silk Road ($100). 佢有vanilla vodka, 菠蘿汁檸檬汁同熱情果汁。個杯幾特別,好有熱帶風情,連入邊嘅嘢飲都一樣,果味較重酒味唔重,上面仲有好新鮮嘅紅莓同楊桃。朋友叫咗杯Guns N’ Roses ($105), 可能因為有lemon juice 同lemon bitter,所以比較refreshing. cocktail 嘅賣相都好靚。第二round朋友叫嘅pink diamond($105). Bartender 話落重

有小食供應

亦有其他小食menu, 想食d野送酒都可以叫。

第二round朋友叫嘅pink diamond($105). Bartender 話落重咗酒精,雖然係咁但係我哋都覺得酒味唔係好重,反而果味好突出。

Snowy white ($105)
有好明顯嘅芒果味,而且好creamy, 顏色好鮮艷。今次cocktail 上面嘅水果係桑子,而且有花嘅陪襯,成杯cocktail睇落好靚。
2019-01-01 83 views
今日同舊同學聚舊,食完餐晚飯,佢地話不如飲返杯。其實我好驚佢帶我落啲唔正經嘅,但佢地叫我唔洗驚,就的咗我過黎。門面以為好大間 (去到諗起倫敦啲bar),入到去先知係鏡嘅效果。其實內在環境唔大,但反而幾有氣氛到咗叫野飲了 我先飲杯Mocktail打吓底 (聽朝要返工唔敢入太多)我揀咗Green with Envy真係好綠 味道很Fresh 我幾鍾意佢果味夠重,帶少少薄荷清香,勁正! (想飲Mocktail我會推薦呢個喔!) 之後忍唔到了,要試吓酒。我叫咗Yuzu Funny (因為有我最愛嘅Whisky 做Base正ah!) 都有好香柚子味 Nice 寫咁多食評,好似第一次寫酒吧 但真心無介紹咗嘅~
,但佢地叫我唔洗驚,就的咗我過黎。

。其實內在環境唔大,但反而幾有氣氛

到咗叫野飲了
我先飲杯Mocktail打吓底 (聽朝要返工唔敢入太多)
我揀咗Green with Envy

真係好綠
味道很Fresh
我幾鍾意佢果味夠重,帶少少薄荷清香,勁正!
(想飲Mocktail我會推薦呢個喔!)
正ah!) 都有好香柚子味 Nice

寫咁多食評,好似第一次寫酒吧
但真心無介紹咗嘅~
2018-12-23 73 views
Amazing names for delicious cocktails! The waitress was super friendly and helpful  The cocktail names are so innovative and cheeky and they taste amazing! My favourite one has to be Fallen Lady. I love that blend of cocoa powder and raspberry puree, with the kick of alcohol.  Fortunately for me, I visited the place when there was live music playing. Although I have to admit that the music was too loud for us to have proper conversations. The place opened till very late so it's good for a late n

The place opened till very late so it's good for a late night drink with friends.
2018-12-09 413 views
仲有兩個星期到就到聖誕節,番工每日都渡日如年,日日都holiday mood 中,星期五放工梗係要同同事鬆一鬆啦。呢間酒吧喺銅鑼灣,雖然唔算好大,但都好有空間感,檯與檯之間仍保持距離,可暢所欲言啦!呢間酒吧個幅牆好型格架呢,而且櫃入面放左多款威士忌,仲有cocktails選擇都有幾頁,真係眼多撩亂!$100幾蚊一杯到,可接受到!我地你個先黎第一round......Raspberry Vesper有Gin, Vodka, Vermouth呢杯朋友點的,係好strong既cocktail要提神的,可叫這杯!Detoxification 藍色既花令整杯酒靚左十倍有corriender juice/lemon juice/honey syrup/ lemon grass liqueour/gin飲落酸酸既又帶蜜糖香!Pisco La La鐘意特別杯黎打咭可叫呢杯,係夏威爾女郎咁款,好搞笑。而且入口清甜,岩女仔飲多D。第一round咁靚又好飲梗係黎多round啦Pink Diamonds好濃既桃味,真係飲果汁咁我個調酒師朋友話飲唔出係咩酒精先係調酒最高境界Mary La Rose酸味好突出C
$100幾蚊一杯到,可接受到!
我地你個先黎第一round......
Raspberry Vesper
有Gin, Vodka, Vermouth
呢杯朋友點的,係好strong既cocktail
要提神的,可叫這杯!

Detoxification
藍色既花令整杯酒靚左十倍
飲落酸酸既又帶蜜糖香!
Pisco La La
鐘意特別杯黎打咭可叫呢杯,
係夏威爾女郎咁款,好搞笑。
而且入口清甜,岩女仔飲多D。
第一round咁靚又好飲梗係黎多round啦
Pink Diamonds
好濃既桃味,真係飲果汁咁
我個調酒師朋友話飲唔出係咩酒精先係調酒最高境界
Mary La Rose
酸味好突出
Capitano
有好香既香茅味,好似飲香茅茶咁!
好飲!

呢度既店員都好friendly,又誠心推介
而且製作用心,各款cocktails樣得之餘又好飲,
好值得黎過又再黎!
Type of Meal
Tea
2018-12-05 83 views
同老公行完街想飲翻杯本身純粹係覺得個酒吧名幾得意原來呢度都幾多好 unique 嘅 cocktails陪老公飲嘢之餘,都幾啱我~酒吧唔算好大,咁樣反而有 feel 啲用咗木質嘅枱,座位幾 cozyNuts 係雜錦嘅,sourdough croutons 酸酸哋好好食一開頭俾我嘅印象好正面 👍🏻剩係 signature cocktails 喺 menu 都有三版仲有一啲係 classic cocktails,或者 whiskey 等等侍應好主動介紹啲酒嘅特式同口味咁我哋都無咁花多眼亂,哈哈哈兜兜轉轉之下我飲咗杯 off menu 嘅 Mulled Wine 🤣佢係一隻熱嘅酒!喺歐洲佢哋過聖誕就會自己整嚟飲我第一次飲到就係由一個英國朋友親手「煮」㗎喇當時我哋一人帶一支酒去開 party呢個朋友就攞咗屋主個煲去整呢隻酒話要將家鄉嘅味道帶俾我哋,酒同人心即刻覺得好 warm~其實簡單啲講就好似熱嘅 sangria 😂呢杯肉桂味幾突出,啲酒加熱之後亦都濃好多飲完果然有種提早過聖誕嘅感覺!一場嚟到 cocktails bar,老公都先點咗杯 cocktails 佢嗰杯叫 London to Tok

同老公行完街想飲翻杯
本身純粹係覺得個酒吧名幾得意
原來呢度都幾多好 unique 嘅 cocktails
陪老公飲嘢之餘,都幾啱我~

酒吧唔算好大,咁樣反而有 feel 啲
用咗木質嘅枱,座位幾 cozy
一開頭俾我嘅印象好正面 👍🏻

侍應好主動介紹啲酒嘅特式同口味
咁我哋都無咁花多眼亂,哈哈哈

佢係一隻熱嘅酒!喺歐洲佢哋過聖誕就會自己整嚟飲
我第一次飲到就係由一個英國朋友親手「煮」㗎喇
當時我哋一人帶一支酒去開 party
呢個朋友就攞咗屋主個煲去整呢隻酒
話要將家鄉嘅味道帶俾我哋,酒同人心即刻覺得好 warm~

其實簡單啲講就好似熱嘅 sangria 😂
呢杯肉桂味幾突出,啲酒加熱之後亦都濃好多
飲完果然有種提早過聖誕嘅感覺!

佢嗰杯叫 London to Tokyo,聽到個名都想去旅行 🛫
佢係 mix 咗 sake、gin 同 apricot brandy
真係有日本嘅元素~
點之前侍應會問想要甜啲定酸啲
老公就揀咗 sour 啲嘅口味
我試咗啖覺得唔係好酸,幾好飲
仲好重果味𠻹,係真果汁嗰種 🍏

我之後嗰杯叫 Silk Road
係加咗好多唔同嘅果汁嘅 vodka
用個清酒樽裝住,賣相都係好靚
侍應仲講笑咁叫我老公送花俾我,送嗰啲食用花 😆
我見呢杯有 passion fruit、菠蘿同檸檬汁
就揀咗調得甜啲,好易入口

老公今次就飲咗杯 strong 啲嘅 Rusty Nail
係 whisky 嘅調酒 🥃
雖然佢平時飲開 straight 嘅 whiskey
不過都話呢杯好飲,好順滑
佢仲話塊冰整得好好,完全無氣泡

走嗰陣 bartender 話佢哋逢星期四五都有 live music 🎵
下次試下呢個時間再嚟先
好鍾意呢個用心嘅地方!
2018-11-09 226 views
還記得此店剛開業的時候恰巧路過,老闆邀請我們喝一杯,自此成為此店的常客因為第二天早上要以最佳狀態示人,這晚上不能吸收任何酒精,因此點了一些無酒精的鷄尾酒🍹這裏的雞尾酒度裝飾得特別好看,但最意想不到的竟然是他們的果汁,原來是鮮榨的!我點了一杯橙汁溝西柚汁,感覺十分健康!

2018-11-01
$120 (Other)
2018-08-16 441 views
朋友介紹黎依間酒吧傾計,環境舒服,而且當晚去有live show,成晚唱既歌都好好好好聽呀👍🏻👍🏻飲完draft beer之後,想試下佢地既cocktails,bartender就調左2杯咁精緻既cocktails比我地!好好飲!果味香又唔會太甜,女仔最鐘意!會再返黎既一間bar😊摩利臣山道雖然有小小偏遠(如果由cwb地鐵站行過黎)但其實喺時代廣場A出口,沿橋底一路行既過,大約10分鐘左右都行到啦!
朋友介紹黎依間酒吧傾計,
環境舒服,
而且當晚去有live show,
成晚唱既歌都好好好好聽呀👍🏻👍🏻
飲完draft beer之後,
想試下佢地既cocktails,
好好飲!
果味香又唔會太甜,女仔最鐘意!
會再返黎既一間bar😊

摩利臣山道雖然有小小偏遠
(如果由cwb地鐵站行過黎)
但其實喺時代廣場A出口,
沿橋底一路行既過,
大約10分鐘左右都行到啦!