2025-01-23 97 views
於2025年1月17日晚,我們在夏麵館慶祝公公的生日,這是一個溫馨的團聚晚餐。選擇了這家餐廳,因為它在公公家樓下並且菜品多樣,適合家庭聚餐。我們選擇了多人套餐,並額外單點了幾道特色菜。涼拌木耳🌶️ 這道菜清爽可口,木耳的脆感搭配香辣的調味,讓人開胃。鎮江水晶肉這道經典的江南菜色,肉質鮮嫩,色澤誘人,甜中帶點酸。砂窩雲吞雞🐔 湯底鮮美,雞肉的鮮香與雲吞的搭配相得益彰,雞肉很嫩滑,份量也足。蟹粉小籠包🦀 小籠包的湯汁豐富,不過蟹粉的鮮味不夠強。韮黃炒鱔鮮🐟 [推介]鱔魚鮮嫩,韮黃的香氣提升了整道菜的風味,鑊氣十足,口感極佳。松鼠魚*🐟 這道菜色香味俱全,魚肉外脆內嫩,酸甜的醬汁讓人印象深刻。上海湯年糕*🇨🇳 湯底清淡卻不失風味,讓人感受到家的溫暖,可是年糕過於軟,口感像糊仔。整體而言,夏麵館的菜品選擇多,味道正常。服務十分周到。地址:樂富聯合道198號樂富廣場A區3樓3125-3126號舖
[夏麵館食評]

我們選擇了多人套餐,並額外單點了幾道特色菜。

涼拌木耳🌶️
這道菜清爽可口,木耳的脆感搭配香辣的調味,讓人開胃。

鎮江水晶肉
這道經典的江南菜色,肉質鮮嫩,色澤誘人,甜中帶點酸。

砂窩雲吞雞🐔

蟹粉小籠包🦀
小籠包的湯汁豐富,不過蟹粉的鮮味不夠強。

韮黃炒鱔鮮🐟 [推介]

松鼠魚*🐟
這道菜色香味俱全,魚肉外脆內嫩,酸甜的醬汁讓人印象深刻。

上海湯年糕*🇨🇳

整體而言,夏麵館的菜品選擇多,味道正常。服務十分周到。

2025-01-07 175 views
11、12月食完大閘蟹🦀,令我發現其實唔使拆嘅蟹先係最正😆。見到夏麵館而家推出咗🦀特色蟹粉宴🦀,平日去食二人餐先$498!蟹粉真係超級正,味道好鮮甜,夾雜住蟹膏嘅鹹香。最誇張係海量蟹粉,多到可以用匙羹潷嚟食🤪!幾款蟹粉美食裏面,我最推介哆唻咪(鮮蟹粉河蝦仁),河蝦仁清甜又彈牙,而且成兜有七成都係鮮蟹粉,邪惡地好味😈😈😈。第一次食生煎小籠包,食落去香啲而且冇咁易穿。湯汁充滿蟹粉香味。開心果高力口感鬆軟,裏面係濃郁嘅流心開心果醬💚💚💚。🔹哆唻咪(鮮蟹粉河蝦仁)🔹精裝五小碟🔹蟹粉撈飯/三蝦煨麵🔹蟹粉扒菜芯/芥蘭🔹皇牌酸辣湯/瑤柱豆腐羹🔹生煎蟹粉小籠包🔹開心果高力🔹豆漿/夏伯伯酸梅湯

開心果高力口感鬆軟,裏面係濃郁嘅流心開心果醬💚💚💚。

🔹哆唻咪
(鮮蟹粉河蝦仁)

🔹精裝五小碟
🔹蟹粉撈飯/三蝦煨麵

🔹蟹粉扒菜芯/芥蘭

🔹皇牌酸辣湯/瑤柱豆腐羹
🔹生煎蟹粉小籠包
🔹開心果高力

🔹豆漿/夏伯伯酸梅湯

2025-01-01 302 views
知道夏麵館出左蟹粉menu即刻揾手去食!平時都覺得佢啲菜式有質素,今次都無失望~~蟹粉炒粉皮呢個真係無嗌錯!蟹粉味勁出,啲粉皮都吸晒啲蟹粉精華,啖啖香濃蟹粉撈飯蟹粉撈飯又係另一種食法,用煲上更加有風味,煲底仲要有飯焦香,睇得出係鮮拆,唔係啲化學螢光色嘅色素蟹粉,撈埋啲粒粒分明嘅飯,真係一啖接一啖停唔到開心果高力呢排最hit嘅就係開心果,好多甜品都會出開心果味,估唔到可以咁配搭,味道超濃郁,食得出真材實料~

蟹粉炒粉皮

蟹粉撈飯

開心果高力
2024-12-17 239 views
🍜專業麵館@樂富 夏面館這間連鎖式麵店,在香港的地區頗為有名! 因為食物既有酒樓的質素同時裝修又有茶座雅致! 😆!💛💛💛十分推薦一家大小的家庭來聚餐!除左主打 ☀️生煎小籠包,最近佢地仲推出 三蝦煨麵主菜🦐!!!三蝦煨麵🍤🦐🦐這道菜以新鮮的蝦、蝦仁和蝦膏為主料,搭配手工製作的麵條,湯底濃郁,風味十足啊!☀️生煎小籠包生煎小籠包是一種煎炸與蒸煮相結合的特色小吃,底部金黃酥脆,上面則柔軟而多汁,內餡通常是豬肉與湯汁,食起來非常過癮😋😋😚🎈😄開心果鍋餅這是一種創意的鍋餅!!店家將開心果磨成粉,混合麵糊後煎製而成,外皮酥脆,內餡都系開心果! 濃濃既開心果,香滑,帶有開心果特有的濃郁香氣。😘
🍜專業麵館@樂富 夏面館

十分推薦一家大小的家庭來聚餐!

三蝦煨麵🍤🦐🦐

☀️生煎小籠包

🎈😄開心果鍋餅
  • 蟹粉小籠包
  • 鮮肉小籠包
2024-12-07 298 views
今晚過嚟樂富同家姐食飯,同佢去咗夏麵館,餐廳以自家製的麵條聞名,標榜少油少調味,非常適合現代健康飲食新潮流。 自2006年起連續三年獲得上海最佳食府之名譽,店內裝修古色古香,置身其中好有中國格調。三蝦煨麵:湯濃味鮮,手工麵條柔韌滑爽。三蝦即是蝦籽、蝦腦、蝦仁,它們是蝦身上最寶貴的東西。河蝦仁非常爽口,配搭埋蝦籽和蝦腦,味道更鮮更甜。老上海炒麵:炒得夠香又夠味,每條粗麵都沾滿濃濃的醬汁,惹味又彈牙,配上一些蔬菜、肉絲和冬菇𢇁,令口感更豐富。生煎小籠包4隻:軟熟的外皮配上湯汁滿滿的肉餡,加上底部煎到脆卜卜,一口咬下去,多重滋味湧上,層次感豐富。上海炸春卷,春卷顏色金黃,餡料鮮香,食落香脆可口。開心果高力外層炸得鬆軟,開心果做成嘅內餡料甜度適中,帶有開心果香味,配一些糖霜食更甜美。  豆漿有豆香,入口順滑。西洋菜蜜有清熱止咳,消燥潤肺,滋潤養顏之效,味道清甜。

上海炸春卷,春卷顏色金黃,餡料鮮香,食落香脆可口。

豆漿有豆香,入口順滑。
西洋菜蜜有清熱止咳,消燥潤肺,滋潤養顏之效,味道清甜。
2024-12-07 270 views
今次試下夏麵館新推出既蟹粉系列🦀同開心果系列,餐廳環境充滿中國建築特色,古色古香😆🍴蟹粉炒粉皮($128)雞絲粉皮食得多,蟹粉粉皮都係第一次食,粉皮滑溜👄配醋食,蟹粉鮮味更為突出👍🏻🍴三蝦煨麵($138)三蝦為蝦籽、蝦腦、河蝦仁,配上煨麵清清地幾夾👐🏻河蝦仁份量幾多、爽口👄麵條煮得岩岩好,吸收到湯既精華~🍴開心果高力($72)高力即叫即製熱辣辣🔥口感鬆軟,內層包住幼滑既開心果醬,味道濃郁,甜度適中👅

🍴蟹粉炒粉皮($128)

🍴三蝦煨麵($138)

🍴開心果高力($72)

2024-11-23 242 views
呢間食上海野既夏麵館, 我地成日都同屋企人黎食, 佢分店夠多, 水準又有保證👍🏻今日去左樂富既呢間分店, 環境相當好, D枱夠大張, 又唔會擺得好密, 坐得好舒服😊三蝦煨麵:用蝦子、蝦腦同河蝦仁煮成嘅湯底,味道真係好濃郁。麵條吸收哂啲鮮味,每一口都好滿足☺️蟹粉炒粉皮真係好正!粉皮滑溜溜,加上蟹粉嘅鮮甜,味道豐富,真係食極都唔厭😋開心果鍋餅夠晒特別, 岩晒鍾意食開心困既我,外皮烤到脆脆,內裏滿滿嘅開心果蓉,食落去又香又脆,好有層次感❤️

2024-11-16
Type of Meal
Lunch
2024-11-15 228 views
今晚同屋企人去食依間蟹粉專門店😍 試咗幾款新推出嘅產品,好有驚喜!🥢蟹粉撈飯超吸引🤩 蟹肉鮮甜,蟹粉的香氣極其濃郁,與米飯的結合恰到好處。飯粒吸收了蟹汁的精華,每一口都充滿了海鮮的鮮美。淋上特製的醬汁,讓整道菜的風味更加豐富~🥢三蝦煨麵包含蝦子、蝦腦和河蝦仁好正😍 湯底鮮美,麵條滑順,加上蝦的鮮甜,啖啖滋味😋🥢開心果高力令人驚喜的甜品😍 即點即製 熱辣辣,外皮酥脆,開心果味內餡香濃😚🥛熱豆漿香濃可口,豆香四溢😋

🥢蟹粉撈飯

🥢三蝦煨麵
包含蝦子、蝦腦和河蝦仁
好正😍 湯底鮮美,麵條滑順,加上蝦的鮮甜,啖啖滋味😋

🥢開心果高力

🥛熱豆漿
香濃可口,豆香四溢😋
2024-11-01 332 views
食咗超過十年,食物質素好似完全無進步過,叫咗個咕嚕魚,好似返炸返炸再返炸咁,皮好似柴咁,"un"既,個汁酸到搶喉,小籠包裡面d豬肉又係食唔到既,真係唔明點解仲未執,犀利!
TakeAway
2024-05-15 732 views
經過很多次,一直沒有入店內,今日決定試一試,選了旁邊坐位,首先看看環境,店內寬敞,裝修別緻,很喜歡,選了一份午餐,包小食,正餐及飲品,有麵有飯很多選擇,今次我選了涼拌粉皮,豬排菜飯及夏伯伯酸梅湯,非常好味,會繼續來。一點前埋單還有八五折,好抵食。
2024-05-14
$66 (Lunch)
2024-03-05 801 views
早前,兔小妹跟同事到樂富工作,順便到附近覓食,竟在樂富廣場意外發現一間幾抵食的上海餐館。 午市自選套餐由$50 - $100 左右,還包前菜(涼菜/點心)、主菜和飲品,份量豐富,且價錢親民。我倆點了個排骨菜飯 ($68) 配 鮮肉小籠包 (2隻) ,和酸辣湯餛飩麵 ($65) 配上海春卷,並追加兩件高力豆沙 ($18),開心share~鮮肉小籠包即叫即蒸,外皮算薄,肉餡大大粒,充滿肉汁,味道不錯!上海春卷外皮亦炸得十分香脆,內裡是清甜的蘿蔔絲,外脆內軟。至於排骨菜飯,菜飯滿滿一碗,但排骨炸得略乾,味道一般,不過不失。但酸辣湯餛飩麵竟有點驚喜! 酸辣湯濃而不咸,帶點微辣,十分開胃。菜肉餛飩餡料豐富,份量十足!可惜高力豆沙卻讓人失望,蛋白的外皮過厚,欠缺蛋香,口感亦未夠鬆軟; 豆沙餡相對較少,味道偏淡,整體是皮厚餡少,水準欠奉。總括而言,這個午市自選套餐性價比挺高。若然偶爾午餐想吃個簡單的上海菜,這裡是個不錯的選擇。

上海春卷外皮亦炸得十分香脆,內裡是清甜的蘿蔔絲,外脆內軟。

2024-02-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$85 (Lunch)
成日見呢到裝修咁靚, 好想試下。 難得今日行過樂富, 打算試下。 明明係公眾假期,但係裡面好靜。 一試, 啲野食好伏。 首先係三鮮湯年糕, 淡到好似飲水咁。之後個炸雞排拉麵, 個炸雞有陣魚味,真係未食過咁難食既雞排好冇, 個拉麵湯都係好淡, 無咩味。 最後希望落左係小籠包上, 點知又係冇湯汁, 啲似超鞋。又貴又難食。 仲要待應既態度差到一個點, 講野冇尾音, 單字答你, 明明咁得閑塊面都咁黑, 用錢買難受。blacklisted

2023-11-12 580 views
2023.10.28 夏麵館 午餐踏入秋天,又到吃蟹粉的時節。是日第一次到這家試試蟹粉菜色,想實測看看味道是否跟價錢成正比。蟹粉小籠包(4隻) $70蟹粉略嫌少了一些,看上去是混有蟹粉,吃卻吃不出有蟹粉味,就像普通的肉饀包子。蟹粉拌麵 $98令我意外的是蟹粉用小碗另上,比想像中來得份量更多而且不取巧。可惜調味不足,光吃蟹粉還可以,拌麵一起吃時顯得淡而無味。四喜烤夫 $48這前菜有驚喜,份量大,調味夠。想不到這一餐最滿意的是這小吃。
2023.10.28 夏麵館 午餐

蟹粉小籠包(4隻) $70
蟹粉小籠包(4隻)

蟹粉拌麵 $98
可惜調味不足,光吃蟹粉還可以,拌麵一起吃時顯得淡而無味。
蟹粉拌麵

四喜烤夫 $48
這前菜有驚喜,份量大,調味夠。
想不到這一餐最滿意的是這小吃。
四喜烤夫

2023-10-28
$125 (Lunch)
四喜烤夫
#MC帶你去樂富咁啱喺附近做嘢,又經過樂富廣場,就揀咗依間上海菜試下。「夏麵館」平日有Set Lunch ,包前菜(涼菜/點心)、主菜同埋飲料。🍽️ 前菜 — 鮮肉小籠包(推薦👍🏻)基本上咁多款前菜嚟講,小籠包喺最高性價比。Size正常,但食落都偏多汁,而且即叫即蒸,因為都等得幾耐,主菜上咗,小籠包都未到,食落熱辣辣,最推薦依個👍🏻.🥒 前菜 — 手拍青瓜想健康啲、想食清啲,可以嗌依款。手拍青瓜只有蒜蓉同鹽,簡單調味,唔重口味。.🥟 前菜 — 鮮肉鍋貼想食香口嘢嘅,依款就啱曬你。鮮肉鍋貼煎得非常香脆,食落肉汁多💦🐥 主菜 — 川味口水雞麵 $75好大碗嘅陽春麵,口水雞就另外上。口水雞都幾足料,調味偏辣,真喺川味🔥唔太食得辣可以落單時嗌少辣。雞肉幾嫩滑,配埋啲辣汁、蒜頭、香蔥,辣得嚟十分過癮😋🦀 主菜 — 鳥金蟹粉拌麵 $92墨魚汁製成嘅麵條,拌上金黃色嘅蟹粉,上一枱已經好吸精📸麵條十分有嚼勁,口感非常爽滑,撈埋啲蟹粉,每條麵條都沾滿蟹粉,十分滋味🤤🍝 主菜 — 回鍋肉粗炒 $78回鍋肉數量都唔少,味道微微辣🌶️惹味香濃幾易入口,配埋椰菜、青椒、豆乾,整個口感好豐富。🥛 豆漿味道偏甜不過凍熱
#MC帶你去樂富

🍽️ 前菜 — 鮮肉小籠包(推薦👍🏻)
🥒 前菜 — 手拍青瓜
🥟 前菜 — 鮮肉鍋貼

🐥 主菜 — 川味口水雞麵 $75

🦀 主菜 — 鳥金蟹粉拌麵 $92
烏金蟹粉拌麵

🍝 主菜 — 回鍋肉粗炒 $78
回鍋肉粗炒

🥛 豆漿
味道偏甜不過凍熱都係套餐包埋,都算不過不失嘅。
⭐整體︰8.5/10
⭐食物︰9.0/10
⭐環境︰8.5/10
⭐價錢︰8.0/10
📍 夏麵館 (樂富廣場)
交通︰港鐵樂富站 A 出口
#MC #Ming_Course #hkfoodie #foodiehk #hkfood #hkfoodblogger #hongkongfoodies #hongkongfoodie #hkfoodlover #hongkongfood #週末好去處 #拍拖好去處 #情侶好去處 #香港小店 #黃大仙區美食 #樂富美食 #樂富一日遊 #樂富好去處 #香港美食 #吃貨 #相機食先 #本地遊 #香港一日遊 #香港好去處 #樂富 #上海菜 #小籠包
2023-08-24
$80 (Lunch)
烏金蟹粉拌麵
回鍋肉粗炒
  • 鮮肉小籠包
2023-08-25 586 views
今次去左呢間食麵既餐廳,入到去有d茶樓feel,而佢地都真係會收茶錢($5)同有壺茶比你😂 我地叫左一碟金牌菜肉炒飯($62),呢個炒飯成碟揚州炒飯,味道都係揚州炒飯咁,冇乜特別,醫肚係絕對冇問題👌🏻另一樣就係排骨擔擔麵($68),呢個就有番d特色,個湯偏濃,幾有花生味,佢個排骨好似成塊豬扒咁,幾大件,佢都幫你切定一細塊既👍🏻最後就係鮮肉小籠包($42),呢個感覺普通d,佢入面d湯唔係話太好味,都係果句,醫肚呢計還好既🤣呢間舖如果普通諗唔到食乜過黎食係ok,唔好預佢好出色,不過就唔算差既,冇野食咪黎食下囉😆