2020-02-22 550 views
喺灣仔附近返工 已經食都唔知食乜嘢好 通常諗唔到食咩嘅時候就會約晒成班同事一齊去食湘蜀人家本人建議一班人去食會開心啲 因為呢一間有好多野都會好想叫 如果多啲人去食嘅話就可以叫多啲嘢食share我覺得佢啲嘢食唔算話太辣 曾經介紹過比啲客人 佢哋係四川人 佢哋嚟到一間食都話呢度可以食到加嘅感覺 😍😍😍

2020-01-28 516 views
午市點的嫩雞煨麵 熱豆漿,剛叫完熱豆漿,服務員就給我落單凍豆漿這種服務還要加收服務費 加埋服務費80左右。我在太子附近吃過一家滬菜,嫩雞煨麵味道更好,還有免費茶水,無服務費,只要40+。我當日忘記帶cash,店家門外貼了可使用VISA MasterCard 微信等。直到買單時才看到收銀處很小的字寫滿200才可使用信用卡。而微信只收人民幣,匯率按105換算,顯然專門坑內地人。(自己店為湘蜀人家,做內地菜色,卻……呵呵)作為一家香港店鋪,冇香港支付寶冇香港WeChat收錢,卻有內地微信收錢。我有VISA MasterCard hk Alipay WeChat,剛巧冇cash微信冇人幣,老闆就不讓我錄卡。我想說去攞錢回來比,老闆沒等我說就走開把我晾在收銀處。我等足五分鐘才回來,擺一副不甘願的姿態比我錄卡。錄完卡仲不忘羞辱我:你這樣會比人笑!比人恥笑!老闆用的就是恥笑二字!做服務行業,加收服務費,服務本身有問題就算了,待客人態度竟如此!
老闆用的就是恥笑二字!
2020-01-06 673 views
同事話請食團年飯,早早訂左一點鐘🕐,一行三人。好彩有訂位因為食飯時間真係座無虛席。午市精品小菜套餐:70幾至90蚊不等,都係圍繞住川菜湘菜做主體,會配一碗金鳳絲米飯🍚同配是日餐湯/凍熱豆漿一杯,如果想轉擔擔麵🍜可以加45蚊。糖醋魚塊:一點都不馬虎,配上交通椒,加菠蘿🍍粒,魚🐟塊炸至脆身,塊塊都沾上糖醋,香脆可口。老重慶口水雞:比較油膩,食落雞件好鞋口,根本係油浸雞,而且食落吾夠辣又吾夠咸,味道好一般。泡淑爆牛肉🐂:的確有好多泡淑,牛肉份量足,可惜味道上差咁點點,又係吾夠辣,不過好彩吾係鬆肉粉味既牛,已經算係咁。飯真係一大碗,不過有點乾身,要搵汁撈飯先得。總結:環境坐得舒服😌 價錢算合理夠曬飽肚 味道有待改善

飯真係一大碗,不過有點乾身,要搵汁撈飯先得。

總結:
環境坐得舒服😌 價錢算合理
夠曬飽肚 味道有待改善

2019-09-08 1513 views
今晚心思思想食辣野,經開灣仔大有見到間湘蜀人家就決定入去食,佢入面地方闊落,位位茶芥$15/位。先黎水煮脆鯇,平時冇咩點見過呢個組合,老實講唔算好夾,但算係幾多脆鯇,而下面都仲有大量芽菜同粉絲,一直覺得水煮類內都係d配菜最正,不過個水煮湯就認真一般,唔係好夠辣同唔夠香,所以係有少少失望😥😥相比之下個扣肉就算幾好,量都係偏多,抄得夠乾身,但不足都係唔夠辣唔夠入味整體就一般喇,如果有其他選擇更好,希望只係一時失手喇😥😥

水煮脆鯇

干椒扣肉

整體就一般喇,如果有其他選擇更好,希望只係一時失手喇😥😥
2019-08-10 1132 views
同朋友一齊去食辣野!叫左三樣野 首先有涼粉係愈食愈辣既! 有少少酸酸地 可能因為個底有好多辣汁 所以個底係好辣!另外必嗌就係水煮魚啦 好大盤超足料!面頭有勁多辣招 入面仲有薯粉 超入味 好好食另外仲叫左個回鍋肉炒韮菜花 回鍋肉好香 值得一試
同朋友一齊去食辣野!
叫左三樣野 首先有涼粉

另外必嗌就係水煮魚啦 好大盤超足料!
面頭有勁多辣招 入面仲有薯粉 超入味 好好食

另外仲叫左個回鍋肉炒韮菜花 回鍋肉好香 值得一試
2019-08-02 1012 views
沒有最辣只有更辣🌶🌶🌶🌶繁忙時間的餐廳人來人來人往大伙兒一口氣叫了九個十個菜最令人期待的就是紅卜卜的水煮魚水煮牛口水雞,入口即麻,麻痹的感覺由舌尖蔓廷至整個嘴巴。不嗜辣的我唯有大灌豆漿,企圖滅火🔥
沒有最辣只有更辣🌶🌶🌶🌶

繁忙時間的餐廳人來人來人往
大伙兒一口氣叫了九個十個菜
  • 水煮魚
2019-07-25 1046 views
今日歡迎新同事就訂左係呢到食個Lunch每人叫款小菜share食咁食物一如既往高汁 係忙碌既灣仔仲要係1-2呢d時間有時食lunch都幾頭痕不過抵讚既係呢間上菜都快👍🏻👍🏻👍🏻唯一美中不足既係 麻婆豆腐叫咗要小辣 但最後都好辣 可能真係唔太食得辣😂😂每人$85 收貨啦係咪先😚😚
今日歡迎新同事就訂左係呢到食個Lunch
唯一美中不足既係 麻婆豆腐叫咗要小辣 但最後都好辣
可能真係唔太食得辣😂😂
每人$85 收貨啦係咪先😚😚
2019-07-25
$85 (Lunch)
2019-05-15 1556 views
假後公司聚餐,終於來食呢間筆者期待已久的餐廳。早早訂好台,如期入座。中式古典混現代裝修,叫個性吧可能,BTW都是次要,最重要都是食物。難得公司全部人都可以食到辣,首先就叫左個夫妻肺片唔是講笑,食左幾塊就已經接近我辣的極限,不過就好似得個辣字……嗯,有點期待過左然後是毛血旺好似同螞蟻上樹水煮系列感覺都是唔多抵食,根本就是紅燈區,不過就是找毛肚啊火腿啊,細的來又難穩,不過就有小小薯粉加小小分,不過下次就應該唔會叫水煮系列。重點就是螞蟻上樹,味道最好,香辣麻齊全,雖然用料簡單,不過就整得最好食,撈飯一流。當然還有其他野(蝦仁炒蛋,炒萵筍等),不過掛住食就懶得影咯絕對穩機會再回頭
然後是毛血旺好似同螞蟻上樹

當然還有其他野(蝦仁炒蛋,炒萵筍等),不過掛住食就懶得影咯

絕對穩機會再回頭
2019-05-12 909 views
最近嘅天氣忽冷忽熱,真係令人費解。明明今日仲係和暖嘅秋天,第二日又熱辣辣,夏天也不遠了~趁住今日涼爽天氣,約埋班嗜辣嘅朋友仔去吃香食辣先~呢間餐廳全中式裝修,有埋卡位、圓檯,適合一大班人聚餐,只要你嗜辣,肯定滿意。本人最喜歡嘅係螞蟻上樹同夫妻肺片,螞蟻上樹到我碗裡來了~記得以前有個朋友好高興咁話我知,佢終於都成功整到個螞蟻上樹,那時好奇咩叫做螞蟻上樹?佢解釋話係一道川菜,用肉碎炒粉絲,炒到啲肉碎喺啲粉絲上面黏住咗,啲咩睇落去就好似係一隻隻螞蟻爬上樹,因此得名。後來,我終於試到佢親手整嘅螞蟻上樹,嘆為觀止,原來世間美味皆需功夫。從此愛上螞蟻上樹。再來最喜愛嘅夫妻肺片,豐厚辣椒油配芝麻花生,香口惹味,主要材料有牛雜牛肉,呢道餸最難嘅係處理食材要好細心。可以加多碗白飯,吃足喝飽!如果有朋友仔唔食得辣都唔緊要㗎,佢哋仲有蝦仁炒飯、胡椒豬肚等,都好好味㗎。
最近嘅天氣忽冷忽熱,真係令人費解。
明明今日仲係和暖嘅秋天,第二日又熱辣辣,
夏天也不遠了~趁住今日涼爽天氣,
約埋班嗜辣嘅朋友仔去吃香食辣先~

本人最喜歡嘅係螞蟻上樹同夫妻肺片,

螞蟻上樹到我碗裡來了~
從此愛上螞蟻上樹。

再來最喜愛嘅夫妻肺片,
可以加多碗白飯,吃足喝飽!

Type of Meal
Dinner
  • 夫妻肺片
  • 螞蟻上樹
2019-05-09 692 views
有次無意中 去左大友商場 搵地方食午餐 突然心思思想食辣 就入左去 午餐很好多個選擇 價錢七十幾至百幾都有 小菜 加白飯 配豆漿或湯 選擇多 味道方面超正 好好味 基本食左一次後 再光顧了幾次 食過好多款小菜 推介 糖醋魚塊 麻辣牛腩其他都超好味 總之 覺得 午餐套餐 份量足 又好味 食起來好滿足
有次無意中 去左大友商場 搵地方食午餐
突然心思思想食辣 就入左去

午餐很好多個選擇 價錢七十幾至百幾都有
小菜 加白飯 配豆漿或湯 選擇多

味道方面超正 好好味
基本食左一次後 再光顧了幾次
食過好多款小菜 推介 糖醋魚塊 麻辣牛腩
2019-05-09 548 views
今日公司聚餐,選左大部分人都中意既川菜食。唔食得辣既伙記都唔洗驚,因為佢仲有好多餸都唔辣,比如:蝦仁炒蛋,樟茶鴨,雲吞雞等等但黎到點會唔食辣啊。大愛水煮類。(大大份)基本上水煮牛肉,水煮魚,水煮毛血旺都試勻晒,最愛都係毛血旺。水煮內配菜仲會有爽口既芽菜同索晒味既薯粉。必定夫妻肺片(不食牛肉者勿點),真係辣到飛起,但又好過癮。 螞蟻上樹🌳。主要材料:粉絲加肉碎加酸菜干。炒到好有鍋氣又好入味。 辣子雞都唔錯,但如果花生可以少d雞粒可以多d就更完美啦。 麻婆豆腐超下飯。間鋪仲有落場時間噶,要食就就反個時間啦。

今日公司聚餐,選左大部分人都中意既川菜食。
必定夫妻肺片(不食牛肉者勿點),真係辣到飛起,但又好過癮。
辣子雞都唔錯,但如果花生可以少d雞粒可以多d就更完美啦。
麻婆豆腐超下飯。
間鋪仲有落場時間噶,要食就就反個時間啦。
2019-04-28 651 views
#湘蜀人家 (灣仔)灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號舖-----B仔發現好多男仔都唔特別中意食辣 女仔就好中意食辣~所以成日約親姊妹們都係去食辣野~😆先講下間餐廳個名 湘代表湖南 蜀代表四川 兩個地方都係以食辣聞名 呢間餐廳又湘又蜀😆你就知個辣一定唔惹少啦~呢度同出面同類餐廳唔同ge地方係 佢地ge口味係無特意為香港人調製過ge 我地已經全部叫少辣 但都辣到我地噴曬🔥😂呢度ge Bb辣都絕對唔Bb 唔食得辣ge朋友仔黎到應該會齋坐🤣總括黎講 雖然係好鬼辣(我地平時已經算ok食得辣..但係都覺得好辣)不過又真係辣得好爽好惹味 係我係香港食過最正宗ge其中一間湘蜀菜之一!-----B仔整體評價:7.5/10個👍🏻B仔抵食程度:7/10個👍🏻B仔環境評分;7.5/10👍🏻B仔味道評分:7.5/10個👍🏻B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻-----
#湘蜀人家 (灣仔)
灣仔莊士敦道181號大有廣場2樓218號舖
B仔整體評價:7.5/10個👍🏻
B仔抵食程度:7/10個👍🏻
B仔環境評分;7.5/10👍🏻
B仔味道評分:7.5/10個👍🏻
B仔回頭機會:7.5/10個👍🏻
2019-04-19 531 views
想食辣野久不久就會想到灣仔大有商場呢間湘蜀人家!通常午餐都係set好的跟白飯,加一杯野飲!D野都幾辣,今次試我就覺得佢個川香宮爆雞丁,D雞丁肉就唔係好新鮮,食到有怪味!如果咁重口味都食到唔新鮮都真係幾失望架,不過佢D野味道唔錯嘅!佢就用左花生爆我就覺得麻麻(好多人唔鍾意食花生架)個泡椒爆牛肉OK!D辣度都幾勁下,所以他們每個餐都會配一碗白飯,俾你平衡下!你以為一碗白飯好多,食食下你就食晒成碗架喇聽聞豆漿可以平衡辣味就順便叫杯,不錯!好似真係得
聽聞豆漿可以平衡辣味就順便叫杯,不錯!好似真係得
老公話想食水煮牛肉,我老公真係好鍾意食水煮牛肉,成日出街食,但好多都中伏。。。今日次我地去食嘅水煮牛肉超正2人餐,份量多,味道好味算正中。係市場上少有好味,食得出廚師功架的餐廳。價錢在灣仔區唔算貴,2人餐茶錢再加一,5百幾6百蚊。會再想返食嘅餐廳。水煮牛肉,幾大份量都真係幾麻,同幾辣,唔係講笑。底下仲有啲薯粉,我覺得啲薯粉先係精髓,夠辣哩個好野越簡單嘅材料,越表演出廚房功夫。再點必食菜就無咩特別。。。宮保雞丁,夠香。醉雞就真係麻麻地。。啲雞無味又唔滑。。又無酒味。 雲耳幾好食。

今日次我地去食嘅水煮牛肉超正

水煮牛肉,幾大份量

都真係幾麻,同幾辣,唔係講笑。
底下仲有啲薯粉,我覺得啲薯粉先係精髓,夠辣

哩個好野

越簡單嘅材料,越表演出廚房功夫。再點必食

炒薯絲

菜就無咩特別。。。

宮保雞丁,夠香。
2人餐宮保雞丁

2人餐小食,雲耳,醉雞

2人餐醉雞

2019-02-24
$250 (Dinner)
炒薯絲
2人餐宮保雞丁
2019-04-13 443 views
之前看過Openrice的食評, 對這裡的服務都略知一二, 所以本著一試無妨的心態來這裡試試。星期天的晚上八時人數不多, 經理安排窗口旁的座位給我倆。餐牌選擇眾多, 我倆在商量時, 經理多次在附近「巡邏」, 感到有點壓力。原本想點的是蔥爆牛肉及酸菜魚片, 經理落力推銷upgrade至脆肉鯇, 我們先不同意, 後來他提醒我們說魚片是有刺的, 因為未必可全數清除, 若要吃無刺的可選脆肉鯇。我們問及價錢, 他說「都是差不多價錢」。唔, 所謂"差不多", 是指由原來的$118提升至$188, 加幅達六成, 大家自己判斷。不過因為喜歡「啖啖肉」, 最終還是upgrade了。鐵板蔥爆牛肉($92)一上桌, 整碟油光滿面 =0=... 京蔥是香的, 但牛肉被醃至失去原有口感。差不多吃完的時間, 傾斜碟子可以倒出1/3碟油, 還未計吃進肚子裡的那些。土家酸菜脆肉鯇($188) 很大堆頭的一道菜。先嚐一口湯, 酸的比例較多, 不算很辣。至於魚片, 很期待的一口咬下去, 嘩... 魚肉很老.... 都不"脆"了.... 再多咬幾口, 大叫一聲... 魚刺插到牙肉內了!! 花了數分鐘才把它拔出來.... 還

鐵板蔥爆牛肉($92)

, 還未計吃進肚子裡的那些。

鐵板蔥爆牛肉
鐵板蔥爆牛肉

土家酸菜脆肉鯇($188)

再多咬幾口, 大叫一聲... 魚刺插到牙肉內了!!
 花了數分鐘才把它拔出來.... 還帶血的...
 你以為是個別事件嗎?! 我吃了五片, 前前後後拔了十多條刺出來!! 豈有此理....

土家酸菜脆肉鯇

以前, 不少餐廳/商店為求增加銷量, 都把商品說得天花亂墜, 蒙騙顧客。這正正是商品說明條例立法的原因啊! 而我, 正正是完全基於那句「若要無刺的選脆肉鯇」才upgrade的。很明顯餐廳已經違反商品說明條例了。

埋單計埋立立雜雜的小吃、白飯、茶介、加一, 要$3XX/2位....
即使光顧前心裡已「打定個底」, 這餐還是吃得不愉快。冇下次。
2019-03-31
$170 (Dinner)