2016-01-22 275 views
早前在奧海城工作時留意"小王牛肉麵"在這裡開新店, 只是一直沒時間去慢慢排隊.直至昨天才有空抽身一試.餐廳的設計很醒目, 遠處已經能看見舖面. 餐廳內紅色牆身很醒目,  座位很舒適.早已留意到很多食評介紹這個招牌菜"半筋半肉麵"的口碑不錯, 所以我就不試了, 希望試一下其他麵食.點了一個擔仔麵及蛋黃小卷.首先,這個"擔仔麵"的麵好像未浸透熱水就落碗, 結果用筷子一夾, 就可以把整個麵餅夾起來!而肉醬十分"冇味", 肉碎口感很差.再來就是蛋黃小卷, 又是淡而無味. 十分失望!很難想像這是一間米芝蓮推介的食肆. 要做好一間食肆, 不只是靠一兩度招牌菜即可, 有在菜單上的, 都應該好好的做.
直至昨天才有空抽身一試.

點了一個擔仔麵及蛋黃小卷.
而肉醬十分"冇味", 肉碎口感很差.
再來就是蛋黃小卷, 又是淡而無味. 十分失望!

2016-01-19
$70 (Tea)
之前路过很多次了,今天为了到隔壁新开的书湘门第订餐又来到这里,就决定试一下。吃了肉燥盐酥鸡排饭,分量真的是很足够,可是味道真的让人不敢恭维。感觉面粉多过鸡肉,而且一点也不香,除了咸和胡椒,吃不出其他的味道。肉燥也是没有亮点,和在台湾吃过的不能比。最后吃了一半就放弃结账了。而且这种程度的餐馆我觉得没有收服务费的道理,因为和普通茶餐厅差不多啊。不过开在这里租金高,所以也就算了。总的来说没有亮点,应该不会再来。
总的来说没有亮点,应该不会再来。
2016-01-11
$75 (Dinner)
2015-12-29 266 views
之前見報導話來自高雄的"小王牛肉麵"來了香港開分店, 一開還開了多間。 跟老公都很懷念兩個月前於台灣吃過的牛肉麵味道, 於是趁聖誕假期到奧海城跟TOMICA影相後, 便到附近分店一試。裝潢以新派型式出現, 玻璃圍身可以望清店內環境, 燈火通明仍保持乾淨。門口還放了2014及2015年度米芝蓮推介食肆的牌仔。因為中午前到達,不是多人,不用等位。來自台灣的牛肉麵, 當然試試其主打!半筋半肉麵 $58先喝一口非常深色的湯頭, 湯非常濃郁的藥膳味道, 有點甘苦得來又帶點兒鹹, 味道較為複雜。筋位煮得太過腍, 口感變成似欠缺彈性的啫喱般, 若保留些嚼口感會好一點, 起碼可以享受一下骨膠原。 而牛肉用上五花腩位置, 帶點脂肪, 炆得很腍軟入味, 嚼口十足, 牛香味不錯。 這碗選擇了粗麵, 麵質有彈性,嚼口感不錯, 還有一棵上海白菜作伴。原汁牛肉麵 $52湯底跟半筋半肉的一樣帶有藥膳味道, 因為加了酸菜, 酸菜內有幾粒辣椒, 以致甘苦又鹹的湯, 帶酸又帶辣, 味道更加複雜。這碗牛肉則用上牛腩位置, 煮得很腍軟, 滑溜鮮嫩, 啖啖肉一咬就開, 牛味都不錯, 不過偶有一兩塊牛肉內有筋位, 頗難嚼開。這碗

來自台灣的牛肉麵, 當然試試其主打!

半筋半肉麵 $58

原汁牛肉麵 $52

原汁牛肉麵
這碗選擇了幼麵,不過也偏幼了點, 雖然也是彈牙, 不過如可以多一種介乎這兩種麵的粗幼度選擇會好一點。

鹵雞蛋 $20

一碟兩隻開邊蛋, size頗為細隻。 不是太入味, 鹵水汁停留於蛋白面, 滲透不到入內。 蛋黃香味算是彌補這個不足。
鹵雞蛋
鹵雞蛋
雖然未試過高雄總店的味道, 香港店的其實都不算差, 只是相比前兩個月於台北吃過超好味的“林東芳”和“永康”, 味道差很遠了,尤其是湯頭,至少那兩間的淆湯好味到令我們全都喝光了。而且食店沒有送上開水,吃罷這餐要急急買飲品止渴。夾著過江龍的名義自然會有所期望,感覺不過不失,只是台南口味不是我杯茶。

2015-12-26
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$72 (Lunch)
2015-10-04 191 views
小王牛肉麵呢排擴張得非常快 開到好似鋪路上市咁😵 裝修都算幾靚 有開另一邊counter專做外賣飲品 廚房同舖面只係一塊玻璃之隔 透明度高左 顧客自然望到廚師煮面既認真or hea樣😂 見d侍應傾計傾得咁開心又咁大聲 真係會忍唔住想搭兩句嘴😶半筋半肉麵我揀左粗麵 係刀削麵咁闊不過比刀削麵厚d 唯一係煮既時候冇整散d麵 d麵就算浸係熱湯入面都痴埋一舊舊😰 牛筋同牛肉我就比較鍾意牛肉多d😉 牛筋煮得好稔身但唔入味 比較似將一舊肥膏擺入口既感覺 可能係我唔太鍾意入口即溶既牛筋🙈 牛肉比較好 入味之餘唔會硬 中間有少少筋位食落口感一流👍🏻 酸菜好鹹 不過都係用黎吊下味架啫😊 湯好油🌚 碗麵個面已經明顯有一層油 唔係好夠膽飲啦😐碗麵貴得黎份量唔多 一個普通女仔既食量應該會覺得啱啱好 男仔就可能要叫多碗小食啦 但閒閒地叫多個台式小食都40蚊走唔甩😱

半筋半肉麵 $58
2015-09-16
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
過江龍「小王牛肉麵」喺香港都已經好一段日子喇。雖然好幾次經過位於唔同地區既分店,但每次都唔知點解緣慳一面,就連呢度都係要等佢開左差唔多兩個月先撞啱有機會幫襯。原汁牛筋麵 ($53)︰廢話少講,黎得呢度唔駛講點都要試下牛肉麵啦!湯底方面份量十足,飲得出裏面放左唔少藥材去煲,不過可能有D「虛不受補」既朋友有機會唔係太buy果種味道。粗麵方面OK啦,軟硬程度啱啱好,一咬就斷之餘又唔會一夾即散,抵讚!牛筋方面炆都好腍,非常之易入口,非常authentic同我喺台灣食果個味道一模一樣,正!一口鹽酥雞 ($29)︰呢個就相對只係一般,勉強叫做可接受啦。份量方面都OK,有成十舊八舊到,但炸粉方面我嫌佢好似重手左少少,令到入口既時候有少少「漿住」既感覺。珍珠奶茶(少冰)($20)︰要讚既係少冰真係做到少冰,不過點講呢,呢D始終都係D大路野,唔會expect佢有乜野驚喜既地方囉,叫做不過不失既行貨咁啦!總括黎講,呢個價錢($50幾蚊一碗麵)喺奧運站呢一區黎講叫做可接受啦,反正呢一區既居民只要覺得食物質素OK,而個pricing唔太過份既話都會勇於試新野既!
原汁牛筋麵
一口鹽酥雞
珍珠奶茶 (少冰)

2015-09-03
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$85 (Dinner)
原汁牛筋麵
  • 小王牛筋麵
星期二下午大約兩點去試咗小王叫咗一個牛肉麵(粗麵),一個鹽酥雞同埋牛肉餅碗麵有四舊牛展都幾大舊,湯底有肉骨茶嘅味道~之前睇食評(第2間分店)有人話覺得淡味,我自己就覺得啱啱好,因為湯底有藥膳嘅味道,如果太濃烈可能會蓋過牛肉本身嘅味道. 牛肉幾淋,麺雖然厚生但係唔會一舊粉,份量正常。鹽酥雞幾好食,上台熱辣辣,而且唔油膩,大約有七至八粒左右,成粒都炸得好脆又唔會好鹹牛肉餅就麻麻哋上台嘅時候唔夠熱,冇乜特別,裏面嘅牛肉味唔係好重,有d肉碎咁,甜甜地
星期二下午大約兩點去試咗小王

叫咗一個牛肉麵(粗麵),一個鹽酥雞同埋牛肉餅
牛肉麵(粗麵)
牛肉麵
牛肉餅
2015-08-04
$61 (Lunch)
牛肉麵(粗麵)
牛肉麵
2015-07-30 522 views
來自寶島台灣的「小王牛肉麵」在港落腳多時,一直都未有去試它。近日它剛在奧海城開了新的分店,見近近地,便走去試試。始終是新店,店子企理簇新,給人良好的印象。不過食物水準方面,這次初訪的印象,卻只是平平而已。「半筋半肉麵」($58)的粗麵還算可以,牛筋也夠腍滑,但牛腱不多,只得兩件,而且味道和口感都只是普通,並不突出。至於更重要的牛肉湯,湯色尚算清澈不油,但味道過鹹,犯了過猶不及的毛病。「麻醬A菜」($22)的麻醬下得毫不吝嗇,假如蘸得太多的話,會過於濃味,如果蘸得適量的話,就還不錯。小食「安平蝦卷」($36)炸得外層酥脆,裡面的豬肉餡夾雜著少許蝦仔,味道反而幾好,不過隨蝦卷奉上的醬汁同樣犯了味道過濃的毛病,我就覺得不蘸它或只蘸少許在蝦卷上會更好味了。其實「小王」的台灣菜式種類是幾全面的,並非只得牛肉麵那麼簡單,雖然這次晚餐的印象只是一般,下次如果再來,吃些其他甚麼的話,也許會發現其他美食也說不定。
$95 (Dinner)