2016-10-07 93 views
好耐冇行過淘大商場,原來現在開了很多食肆,行到攰見間餐廳幾骨子,就入去試下啦!食物品種不算太多,但樣樣都富有特色韓燒肉汁牛肋骨,好韓風哦牛肋骨外香內䭃,肥瘦比例剛好切塊肉包在菜上,加點醬和蔥,好味道呢牛肋骨下的配菜,一點也不弱薯仔和紅蘿蔔索晒啲肉味,食到吾停得口水果茶香甜,既有茶香,又有果汁味,還有粒粒鮮果肉芝士泡菜餡薄餅,原來味道好夾,既有芝士香,亦有微辣的泡菜,薄餅軟身夠薄再來個親親蜜語,我㨂左芒果味,有芒果雪糕,外面包著軟綿綿的棉花糖,裡面是脆脆的多士粒,有創意,夠新鮮,還好好味呢
食物品種不算太多,但樣樣都富有特色
韓燒肉汁牛肋骨,好韓風哦
牛肋骨外香內䭃,肥瘦比例剛好
切塊肉包在菜上,加點醬和蔥,好味道呢
牛肋骨下的配菜,一點也不弱
薯仔和紅蘿蔔索晒啲肉味,食到吾停得口
水果茶香甜,既有茶香,又有果汁味,還有粒粒鮮果肉
2016-10-06 248 views
今日介紹一間好輕鬆好relax嘅餐廳畀大家,呢間餐廳位於淘大裏面雖然地點比較難搵,但係值得大家去試一試,餐廳門面裝修與其他coffee shop不同,環境非常漂亮設計非常獨特, 適合各位女士們影相嘅最佳地點講番食物,佢哋有主打菜就係韓式泡泡飯,咁一定要試下啦韓式泡泡飯有幾款,可以揀雞肉牛肉等等嘅材料,我今次試咗呢個係雞肉泡泡飯,泡泡飯上面其實係蛋白打成嘅然之後放入焗爐裏面焗,將麵焗到鬆化好似酥皮湯嘅樣,裏面嘅雞肉係先煮過同埋啲飯都係先炒過,然後再加上呢個蛋白焗口感同味道都非常一流,將上面的蛋白一切開 ,炒飯同雞肉嘅味道立刻湧出來,之後用少量嘅蛋白加上雞肉同埋飯一齊食,真係同出面其他嘅食物有與別不同嘅感覺,本人就覺得非常好味啦但由於泡泡飯局製嘅時間比較耐,所以我叫左一杯花茶,慢慢欣賞環境慢慢喺度嘆茶,嗰杯花茶有啲蜜糖甜甜地非常開胃 以我嘅食量一個焗飯梗係唔夠啦 我另外嗌多左一個鐵板燒韓式年糕,年糕嘅醬汁非常好味,有少少辣辣地加上有啲類似bbq醬,令到年糕嘅味道非常好味年糕上面配有少少紫菜煙韌嘅年糕有種子菜嘅聲有脆脆嘅感覺非常配合好味
講番食物,佢哋有主打菜就係韓式泡泡飯,咁一定要試下啦
以我嘅食量一個焗飯梗係唔夠啦
2016-09-25
$150 (Dinner)
2016-10-06 84 views
國慶假期同小胖男友去左九龍灣行街睇戲上網發掘到一間韓系創意cafe 係正戲院上面非常易搵環境好靚 未坐低已經係咁影相10月尾係萬聖節 餐廳掛滿Halloween既佈置 襯埋餐廳本身湖水藍色既主調 感覺好和諧餐廳唔單止環境靚 餐牌既食物都好吸引All day sandwich - 韓牛+煙肉超美味 第一口咬落去既感覺有d似去首爾旅行食既Isaac 最面果層既蛋好特別 小小咸咸地 口感濃郁 鹽酥抱泡炸雞肉汁飯好得意 成個咸既梳乎里咁裡面包住炸雞同飯 撈埋最頂既紫菜食味道不錯 但炸雞可能焗住有小小淋左 我諗揀泡菜豚肉會更好味芒果青蘋果果茶微酸 好開胃清新 入面仲有奇異果藍莓火龍果等生果熱帶生果冰花蜜語一送上黎嘩左一聲 雪糕配埋舊粉紅色棉花糖好夢幻雪糕好滑 配埋生果同其他配料很讚由於環境太舒服 坐到有d唔願走呢臨走襯無乜人 影多幾張靚相先byebye
國慶假期同小胖男友去左九龍灣行街睇戲

由於環境太舒服 坐到有d唔願走呢

臨走襯無乜人 影多幾張靚相先byebye
2016-10-01
  • Alldaysandwich
屋企人去成個禮拜郵輪假期,獨自一人最好外出吃飯剛好當日晚上要睇戲晚飯前係附近吃個晚餐,可能時間尚早,見餐廳環境不錯,暫時有位就決定入內吃飯再睇戲先來杯冰茉香珍珠奶茶HKD28賣相不錯,大大杯,味道不會太甜,十分適中,茉莉奶茶好滑,加入粒粒珍珠有口感奶香十足再來一個紅燒牛肉麵HKD68湯跟麵分開上,十分好賣相亦討好牛肉湯底濃郁,牛味香濃,不會膩牛肉口感不會太韌太腍,很適中麵質口感彈牙,湯完全滲入當中味道很好加上半隻糖心蛋更是錦上添花
屋企人去成個禮拜郵輪假期,獨自一人最好外出吃飯

剛好當日晚上要睇戲

先來杯冰茉香珍珠奶茶HKD28

奶香十足
再來一個紅燒牛肉麵HKD68

湯跟麵分開上,十分好
賣相亦討好
牛肉湯底濃郁,牛味香濃,不會膩

牛肉口感不會太韌太腍,很適中

麵質口感彈牙,湯完全滲入當中

味道很好

加上半隻糖心蛋

更是錦上添花
2016-10-04 747 views
裝修得很別致,又有節日氣氛,一睇就知道萬勝節就到啦價錢都好合理,一於入去試下啦辣麵醬煙三文魚沙律,醬汁好特別,吾太辣,煙三文魚好香,沙律菜新鮮爽口,頭盤㨂啱,好味,開胃鐵板芝士燒豬肋排,色香味俱全豬肋肉燒得香香,肥瘦適中,肉質林香,有點像义燒芝士又香又滑,仲有𡁻口,好特別的煮法芝士搽在附上的薄餅上,又一個食法野莓雪沙,有粒粒的藍莓和士多啤梨,清涼透心的感覺最後來個親親蜜語之香芒甜奶,香芒雪糕,外面是棉花糖,好有創意裡面是粒粒脆多士,還有鮮芒果肉和汁,又香又脆又甜,口感複雜又新鮮,味道好夾餐廳還有Promotion, 食滿$258有多士爐送,今日真係又食又拎
裝修得很別致,又有節日氣氛,一睇就知道萬勝節就到啦
價錢都好合理,一於入去試下啦
鐵板芝士燒豬肋排,色香味俱全
豬肋肉燒得香香,肥瘦適中,肉質林香,有點像义燒
芝士又香又滑,仲有𡁻口,好特別的煮法
芝士搽在附上的薄餅上,又一個食法
野莓雪沙,有粒粒的藍莓和士多啤梨,清涼透心的感覺

2016-10-03
$165 (Dinner)
  • 鐵板芝士
  • 親親蜜語
2016-10-01 213 views
約朋友食飯傾下計當然要坐得舒服啦,係九龍灣睇完戲四圍行下,見到呢個xoxo裝修得好精緻就入去食飯喇! 萬聖節就到成間餐廳都放左d裝飾,又幾夾喎🎃將個all day breakfast叠起變做all day三文治又幾特別,我選了韓燒牛配煙肉三文治($58),份量不少呢!最頂層有隻生蛋,之後有d蛋白泡沫~將蛋弄穿,蛋汁流到三文治!多士烘得好脆,好好味👍🏽煙肉味好香,花少少心思竟然做出咁好味既三文治👍🏽飲品方面我叫左杯野莓雪沙,真'沙冰'正過上鏡你聽過未?😜味道香甜帶點微酸! 配上新鮮生果肉, 好fresh 又唔會好甜岩哂我!朋友點了一個甚有特色的飯, 鹵肉温泉蛋泡泡鍋飯($58),初時唔知以為係甜品火焰雪山,外型賣相非常有特色!入面d鹵肉好惹味醬汁唔咸!用來送飯一流! 呢個係特別推介要試!
萬聖節就到成間餐廳都放左d裝飾,又幾夾喎🎃
飲品方面我叫左杯野莓雪沙
朋友點了一個甚有特色的飯
$200 (Dinner)
2016-09-30 1132 views
海鮮虾鱆魚仔組成一蛋餅蛋醬 全無面粉 大量葱更大幅泡菜惹味出火68元百分百韓國蛋餅不賣虾鱆魚 其實是買回來的韓國鮮魚*干但賣泡菜而我頂喜歡正是泡菜最緊張泡菜夠不夠味和夠多本來以為專誠來吃烤牛骨也不會錯Xoxo燒牛骨極出色完全韓風不加芝士烤透每件帶骨上好牛肋位用甜辣醬醃肉廚房原鍋燒香塊塊都帶肥一客足6,7塊底下全是烤入味的紅蘿蔔,洋蔥薯粒少少干葱那種充滿肥牛香和醃菜濃烈什菜正是本人至愛心動88分!當然只賣118元也是好評的重點烟三文魚辣醬沙律also. hk68朋友好素菜我吃掉三文魚就算這醬汁也鮮製看友人津津有味可惜是吃肉獸唉…細心欣賞裝潢相當骨子韓國女生好貪靚妝飾幾考究雖說淘大區牛頭角水平但韓流總是較浪漫天然秀氣live band at weekend秀氣出塵凍飲專家高麗族人
海鮮

秀氣出塵
凍飲專家
高麗族人

2016-09-30
$150 (Dinner)
  • 泡菜蛋餅
2016-09-29 218 views
餐廳擺設迎合番黎緊既萬聖子~好得意呢!小朋友們實喜歡餐廳光猛環境乾淨~大朋友也喜歡呢朱古力雪沙~勁大杯!真材實料雪沙打到好綿好滑~唔會入口成口冰死實實!朱古力味香濃仲有d香蕉果肉~口感更有咬口!杯飲品好飲架呢黑蜜炸雞~d雞已切成粒狀!炸到好香但竟然不油膩~黑埋d黑蜜糖醬去配個炸雞!真係好味到不得了~有別於坊間既炸雞!呢度做得好出色呢泡泡鍋飯!由蛋白打出好豐盈既泡泡好挺身!一切開入面既溫泉蛋加上滷肉混在一起~口感好香好滑!份量亦幾大份添~超正
餐廳擺設迎合番黎緊既萬聖子~好得意呢!小朋友們實喜歡
餐廳光猛環境乾淨~大朋友也喜歡呢
朱古力雪沙~勁大杯!真材實料
雪沙打到好綿好滑~唔會入口成口冰死實實!朱古力味香濃
仲有d香蕉果肉~口感更有咬口!杯飲品好飲架呢

2016-09-27 305 views
剛剛看完電影,順勢當然要食飯。這年間的淘大變了很多,滿滿的食店圍繞著戲院。在沒有特別心水的情況下選了這店,原因是。。。他們的HALLOWEEN佈置很吸睛很美!坐在這裡,有種很溫暖的感覺,有點像家的感覺。MENU上介紹了很多很精緻的食品,賣相一流,可惜我們我們太肚餓,最後決定點以肉為主的食物。這個是鐵板芝士燒韓式STYLE~韓式炸雞(上)+芝士(下)話明炸雞,當然要親熱食啦!這個在waitor 手上已經聞到的炸雞香味,已經令到我垂涎三尺!炸雞肉質彈牙,好好食!而且份量比我想似中多,大約有7至8件炸雞,抵食!還有,這個鐵板芝士燒還配有烤薄餅把芝士放在薄餅上一齊食,味道很夾很好吃!這個真的高度評價另外,我們還點了香草羊柳,初時我也擔心羊柳會有蘇味,不過吃了一口後就放心哂了!羊柳不但沒有蘇味,而且肉質不老,容易咬開,不會黏牙!再加上用黑椒汁來調配,味道無得輸!在鐵板上除了有羊柳外,還有薯仔!薯仔也吸了黑椒的味道,特別惹味好吃

坐在這裡,有種很溫暖的感覺,有點像家的感覺。

把芝士放在薄餅上一齊食,味道很夾很好吃!這個真的高度評價
2016-09-26
  • 鐵板芝士燒
  • 香草羊柳
2016-09-27 190 views
懶惰左幾個月,終於有一間餐廳另我提起衝勁打食評!餐廳有三個靚,顏色靚!甜品靚!茶具靚!店內充滿了湖水籃的色彩,打開餐牌看見棉花糖飲品甜品,未看主菜已經很想點了茶具-睇相!餐廳有bb櫈同小朋友餐具提供,大豬自選推介黑蜜炸雞! 大家如果同我一樣好怕食kfG又淋又咸既炸雞粒,可以點依個,對炸雞會改觀!All day sandwiches, 賣相都贏晒,不過要留碟底燈色既醬係辣既(似泡菜醬-對小朋友黎講,唔係大豬報告我唔覺😜)大豬再推介-抱泡鍋飯其實我個人覺得蛋白發泡水份較多,但一個兩歲半既小朋友食食下話'依個飯飯好好食!'冇野補充🙌🏻最後梗係女人最愛😍😍完美!食一餐愉快的飯;服務,環境,食物外觀,味道,用具都很重要!Perfect💯

茶具-睇相!
餐廳有bb櫈同小朋友餐具提供,大豬自選推介
大豬再推介
-抱泡鍋飯
最後梗係女人最愛😍😍完美!
2016-09-27 143 views
平時我都比較少去九龍灣不過好朋友話見到淘大有間CAFÉD野食好似有舊雲係上面甘見佢講得甘得意,放假就一於一齊去搵食餐廳叫XOXO CAFÉ LAB入面既裝修以海藍色為主,少女味好重雖然而家先係9月底但已經有好多得意既Halloween裝飾lu五香抱泡滷肉溫泉蛋飯 $98其實朋友所講好似成舊雲既食物就係呢個抱泡系列既鍋飯抱泡其實係用蛋白打成,之後再拎去焗其實味道一般,因為個抱泡好淡食落有d似無調味既梳乎里而且滷肉煮得太稀亦唔夠肥食落會覺得有d鞋但無可否忍既係,食物既外形真係好得意所以味道差少少都可以接受韓燒牛/煙肉三文治 $58另外我地仲叫左個三文治其實三文治上面都舊雲架,不過就細舊d雖然個飯麻麻地,但呢個三文治真係色香味都齊哂厚切麵包烘到又鬆又脆加埋唔同既配料同埋個未熟既蛋黃真係好豐富又好食而且甘大份先賣$58如果你係細食既話,2個人share都應該會飽芒果鳳梨水果茶 $45最後叫多個水果茶因為芒果同鳳梨都係比較甜既水果建議茶味可以重番少少,甘樣味道會比較平衡雖然個飯係有少少失望但個三文治真係好唔錯而且環境同服務都令人好舒服加上價錢又唔貴係一個同朋友仔食tea既好地方不過大家留意番如果
平時我都比較少去九龍灣

不過好朋友話見到淘大有間CAFÉ

D野食好似有舊雲係上面甘

見佢講得甘得意,放假就一於一齊去搵食
餐廳叫XOXO CAFÉ LAB
入面既裝修以海藍色為主,少女味好重

雖然而家先係9月底

但已經有好多得意既Halloween裝飾lu
五香抱泡滷肉溫泉蛋飯 $98
其實朋友所講好似成舊雲既食物

就係呢個抱泡系列既鍋飯

抱泡其實係用蛋白打成,之後再拎去焗

其實味道一般,因為個抱泡好淡

食落有d似無調味既梳乎里

而且滷肉煮得太稀亦唔夠肥

食落會覺得有d鞋

但無可否忍既係,食物既外形真係好得意

所以味道差少少都可以接受
韓燒牛/煙肉三文治 $58
另外我地仲叫左個三文治

其實三文治上面都舊雲架,不過就細舊d

雖然個飯麻麻地,但呢個三文治真係色香味都齊哂

厚切麵包烘到又鬆又脆

加埋唔同既配料同埋個未熟既蛋黃

真係好豐富又好食

而且甘大份先賣$58

如果你係細食既話,2個人share都應該會飽
芒果鳳梨水果茶 $45
最後叫多個水果茶

因為芒果同鳳梨都係比較甜既水果

建議茶味可以重番少少,甘樣味道會比較平衡

雖然個飯係有少少失望

但個三文治真係好唔錯

而且環境同服務都令人好舒服

加上價錢又唔貴

係一個同朋友仔食tea既好地方

不過大家留意番

如果你好似我甘唔熟呢面路既

就記住佢係戲院果面既商場,就唔怕迷路喇
2016-09-26 129 views
得意台小食變變變點份小食些牙先,是台式合港人口味,基本上不易出錯。要了蚵仔泡菜蛋餅,蚵仔幾只但算肥美,加了泡菜酸酸辣辣吃起來更起勁,蛋餅有3mm左右厚度,不過比較老同鞋身,唔似夜市吃到加了糯米漿有點濕潤軟滑。小吃炸雞怎可不吃因是表表者,黑蜜炸雞配蜂蜜薯片$68 ,那管熱氣出痘痘或喉痛都要吃過夠,一客有7至8件左右,炸到香口鹹甘超惹味,不知不覺2人吃完一大盤。只點一個飯是因為留quota食甜品嘛,甜品賣相精美,粉紅色綿花糖,鮮香蕉再淋上朱古力,底下是碎花冰,是道夏日透涼美食。
得意台小食變變變

2016-09-26 999 views
淘大商場地下的食肆已夠多,仍未發掘到樓上的選擇。這天踏出第一步,來到3樓的XOXO Cafe Lab。玻璃窗望下去,可以見到熙來攘往的地下,跟人影欠奉的3樓走廊差天共地。靜靜地吃個午餐,正合心意。設計特別的餐廳,店內幾大,掛滿萬聖節的裝飾,但沒有恐怖,只有趣緻。一家大細、幾個女生三五知己、情侣都適合,即使沒有窗和自然光,但都幾舒適。打開餐牌,先見到抱泡鍋飯,菜式有新意。既有台式滷肉、鹽酥雞,又有韓式炸雞、年糕,也有墨西哥不少得的餡餅。意、韓混合的雲吞年糕,台、韓合併的蚵仔泡菜蛋餅,十分特別。藍橘荔枝水果茶深綠色的果茶有點意料之外。半信半疑地把溫熱的茶倒入通常在茶餐廳出現的杯子中。甜,是自然的水果甜,的確有茶的少少澀和嚡,還有一粒粒蘭香子帶來滑溜。甜甜的,好入口;暖暖的,很順喉,又幾解渴。岩鹽紫菜韓風沙律堆滿碗子的沙律新鮮爽脆,自行加柚子醋汁調味,清清的,幾開胃,但沙律上的水未完全瀝乾,車厘茄只有被切開的兩粒。紫菜炸得鬆化,少少鹹,多多脆,可惜只有三塊。鋪在上面的蔥,被辣醬染成鮮橙色,驟眼看既似甘荀,又似芝士,吃下去發現辣醬的辣之後,還有陣不同的辣,才驚覺是日本菜常見的白色蔥絲。刺激味蕾
藍橘荔枝水果茶

岩鹽紫菜韓風沙律

堆滿碗子的沙律新鮮爽脆,自行加柚子醋汁調味,清清的,幾開胃,但沙律上的水未完全瀝乾,車厘茄只有被切開的兩粒。紫菜炸得鬆化,少少鹹,多多脆,可惜只有三塊。鋪在上面的蔥,被辣醬染成鮮橙色,驟眼看既似甘荀,又似芝士,吃下去發現辣醬的辣之後,還有陣不同的辣,才驚覺是日本菜常見的白色蔥絲。刺激味蕾,使沙律生色不少。
芝士鹽酥雞肉焗飯配蕃茄汁

一哥焗豬扒飯是一生中的至愛之一,見到餐牌上貌似焗豬扒飯的菜式,不點不心息。焗飯還有泡菜豚肉、雜菜和牛肉,可選芝士汁或蕃茄汁。煎鍋燒得熱辣辣,柄得用膠套套著,但沒有嗞嗞響,飯亦沒焦。鮮紅的蕃茄醬,比新鮮蕃茄甜少少,味道幾自然,加上份量不多不少的芝士,配搭不錯。鹽酥雞炸得香脆,肉質夠嫩,不過這街頭小食沒有蕃茄汁可能會更惹味。圓碌碌的炒飯,似珍珠米,但看起來又濕又腍。吃下去黏度不高,濕度偏高,但不太腍,可以接受,驚喜的是,竟有清淡而明顯的蛋香。除了雞肉,還有不少洋蔥、蘿蔔絲、青瓜,軟硬度剛好,增添清新。
附送小杯麵豉湯,不太鹹,明知是開粉,但不太差。
辣味抱泡韓國泡菜豚肉飯

有心理準備,噱頭居多。蛋白焗得一座小山,賣相好看。微韌的外層,下面是輕盈的泡泡,沒有梳乎厘的入口即融,有點口感可以伴飯。辣味的蛋白只有輕得約隱約現的辣,反而是上面原以為是蕃紅花的紅色絲,咬下去被它辣得刺激。飯偏濕,以泡菜調味。薄切的半肥瘦豚肉不嚡不韌,肉味夠,跟煮得又腍又甜的洋蔥幾夾。泡菜醬味可以更濃,會更惹味。
冰花蜜語-白桃
甜品有兩款,多士和刨冰。賣相好看,可惜好看不好吃。牛奶軟雪糕軟滑濃稠,但太甜。白桃是罐頭貨色,厥餅又嚡又彈,不腍不煙韌,只勝在黑糖味不錯,還有兩顆痴牙的炸丸子。下面的刨冰,壓得很實。雪花冰、綿花冰成行成市,競爭激烈,如此實而無味的刨冰實屬罕見,只得自行把它弄鬆,淋上黑蜜。
雖然甜品叫人失望,但整體印象不錯,食物賣相跟cafe的佈置風格一樣,花了心思,味道不過不失。星期天11時半到達,幾乎包場,直至近1時才開始有其他食客入座。
2016-09-25
$190 (Lunch)
2016-09-26 128 views
雲陀陀@XOXO Café Lab牛頭角牛頭角道77號淘大商場三期2樓S174-175號舖同阿妹行過已被門口的藍綠色吸引,門口探索一下,再看看菜單,是西式混台式食物cafe ,因價位亦合理就入去食晚餐了。泡泡蛋老魯肉飯$98,是蛋白打至起泡後再焗,口感似極疏扶里,入口輕飄飄充滿空氣。底下就是白米飯與台式魯肉醬。之後再加點了三文冶$62,上面同樣點綴了蛋白雲,中心口感濕潤,樣子整份很可愛。食材一層叠一層堆得高高的,麵包切得厚身,建議分開一層層吃比較有儀態。內裡的食材也豐富,有雞肉煙肉,食肉獸大愛。
雲陀陀@XOXO Café Lab
牛頭角牛頭角道77號淘大商場三期2樓S174-175號舖

內裡的食材也豐富,有雞肉煙肉,食肉獸大愛。

2016-09-26 136 views
今晚在九龍灣覓食,悶悶地,想食D好食又特別靚嘅晚餐,呢間主打cafe嘅XOXO CAFE LAB好多特別嘅選擇,有台灣菜式,韓國菜式,咖啡文化,都系滿足到唔同人嘅口味,多選擇。藍色文青嘅裝修好吸引我啊~一預相機食先,我比較愛重口味嘅香口野,呢個香煎牛仔骨無得彈啊~ 煎到9成熟嘅牛仔骨,滑嫩多肉汁,牛肉味好濃,肉質好彈牙,好有嚼頭,完全無雪味,好新鮮,有紅蘿蔔加薯仔鋪底,用鐵板上,保持熱度,慢慢食都唔怕牛仔骨凍左五好食,呢個巨型大嘅甜品,親親物語,朱古力雪糕,用脆脆嘅厚多士粒鋪底,再用哈密瓜味嘅棉花糖,立刻要相機食先,等我D朋友葡萄下厚多士加左牛油
厚多士加左牛油
2016-09-22