Restaurant: Yakiniku Ishidaya (World Trade Center)
Info:

6 day(s) ago 170 views
位於銅鑼灣的日式燒肉餐廳。踏入11月後就一直不停地吃日式燒肉,似乎是吃上癮了,上網查找資料下,便找到了這間可以遙望維港海景的精緻日式燒肉餐廳。.餐廳空間寬敞,座位之間亦相當闊落,雖說整間餐廳都是主打燒肉,但吃完身上也沒有難聞氣味,可見通風系統不俗;此外店員亦殷勤有禮,眼見我穿白色裙子,便主動拿即棄圍裙給我以免沾污衣物。別看小這些小心思,正正是這些的細心,才能在逆巿中吸引更多顧客回訪呢~⋆_____ 石田屋特選套餐 $780/2pp ______⋆✿ 前菜3款:燒和牛肉/白蘿蔔/大白菜老是常出現的開胃前菜,值得一提的竟然是有提供燒和牛肉,真的很有誠意呢。.✿ 石田屋沙律加入蒜片的沙律,雖然沒有很喜歡吃沙律,但在燒肉前食沙律,開胃又清新。.✿ 特選燒肉5款:特上鹽牛舌 / 肩胛肉 / 赤身肉 / 牛肋肉 / 橫膈膜肉除了牛舌及橫隔膜肉是採用澳洲黑毛和牛,其他的燒肉均是來自日本神戶的A5和牛。.五款燒肉的色澤均粉嫩誘人,紋理細緻,果然是高質靚肉呢~特上鹽牛舌:食燒肉不得不點的牛舌,簡單的以鹽調味,已很爽嫩入味。肩胛肉:油花細緻,燒後入口即化,口感滑嫩又柔軟,油脂感最重,是我當晚最喜歡的部位呢
位於銅鑼灣的日式燒肉餐廳。
踏入11月後就一直不停地吃日式燒肉,
似乎是吃上癮了,
餐廳空間寬敞,座位之間亦相當闊落,
雖說整間餐廳都是主打燒肉,但吃完身上也沒有難聞氣味,
可見通風系統不俗;
此外店員亦殷勤有禮,眼見我穿白色裙子,
便主動拿即棄圍裙給我以免沾污衣物。
別看小這些小心思,正正是這些的細心,
才能在逆巿中吸引更多顧客回訪呢~

✿ 前菜3款:燒和牛肉/白蘿蔔/大白菜
✿ 石田屋沙律

除了牛舌及橫隔膜肉是採用澳洲黑毛和牛,
其他的燒肉均是來自日本神戶的A5和牛。
五款燒肉的色澤均粉嫩誘人,紋理細緻,果然是高質靚肉呢~
肩胛肉:油花細緻,燒後入口即化,口感滑嫩又柔軟,油脂感最重,是我當晚最喜歡的部位呢~
牛肋肉 / 赤身肉:同樣也是油花豐富,肉質相對結實,燒後肉味濃郁又多汁,口感很是軟滑。
橫膈膜肉:油脂感相對較輕,入口較為輕盈,肉質緊緻富有彈性。

✿ 燒野菜:洋蔥 / 青椒 / 冬菇
平時不知野菜的重要性,只有在燒肉時才顯得他們特別重要(?
尤其洋蔥燒後爽脆多汁,有效平衝油膩感。

✿ 蛋花湯 / 石鍋拌飯
其實每次光是吃燒肉都真的不會太飽,
幸好套餐包了一份石鍋拌飯;
石鍋燒至熱呼呼的,放入雜菜及肉類,再拌勻韓式醬汁一併吃用,
香口又惹味,很是滿足。

甜品:乳酪雪糕

✿ Drinks: 薑汁汽水特調啤酒 $60 / 完熟蜜柑燒酎特飲 $68

✿ 和牛三文治 $368
另外再追加了一份和牛三文治,
和牛採用了夏多布里昂的部位製作,店員介紹是牛柳中最嫩滑的部位,
油花分佈非常漂亮,炸至五成熟呈誘人的粉嫩色,入口肉汁澎湃;
加上麵包是選用bakehouse的麵包,更是香脆可口,
一口吃下去,外脆內軟,相當滿足呢。
望住無敵維港景·享受燒肉盛宴來自日本神户·燒肉石田屋Yakiniku Ishidaya主打高級精緻燒肉·選用最高品質日本神户牛·最近更推出特選套餐·人均不用400就可以享用高級和牛燒肉料理·真的不要太划算⍥⃝石田屋特選套餐($780/2位)前菜·燒和牛肉|白蘿蔔|大白菜和牛軟腍·而蘿蔔、大白菜酸爽解膩·ꕺ沙律·石田屋沙律清爽沙律加入蒜片·口感更豐富ꕺ特選烤肉༯特上鹽牛舌|肩胛肉|赤身肉|牛肋肉|橫膈膜肉烤牛拼盤誘人· 油花如大理石般·每款牛肉質素都好高啊!牛舌爽嫩富彈性·非常鮮美;肩胛肉油花最為豐富·入口近乎即化;厚切牛肋肉· 肉質緊緻細膩;赤身肉肉汁豐富而肉味濃郁ꕺ野菜洋蔥,青椒,冬菇·ꕺ蛋花湯 |石鍋拌飯蛋花湯入口溫和舒服· 飯後來一碗很不錯拌飯上枱熱辣辣滋滋聲· 燒肉配拌飯更完美ꕺ乳酪雪糕食完燒肉再食雪糕· 幸福是也ꕺ和牛三文治($368)選用左夏多布里昴部位製作一隻牛身上僅有40-60g ·是牛柳中最嫩部位牛肉吉列處理·配上烘烤過的吐司口感細嫩柔軟·軟腍又香脆口感教人滿足ꕺ薑汁汽水特調啤酒($60)ꕺ鳳凰美田柚子酒($78)
望住無敵維港景·享受燒肉盛宴
來自日本神户·燒肉石田屋Yakiniku Ishidaya
主打高級精緻燒肉·選用最高品質日本神户牛
最近更推出特選套餐·人均不用400
就可以享用高級和牛燒肉料理·真的不要太划算

⍥⃝石田屋特選套餐($780/2位)
前菜·燒和牛肉|白蘿蔔|大白菜
和牛軟腍·而蘿蔔、大白菜酸爽解膩
ꕺ沙律·石田屋沙律
清爽沙律加入蒜片·口感更豐富

ꕺ特選烤肉
༯特上鹽牛舌|肩胛肉|赤身肉|牛肋肉|橫膈膜肉
烤牛拼盤誘人· 油花如大理石般·每款牛肉質素都好高啊!

ꕺ野菜
洋蔥,青椒,冬菇
ꕺ蛋花湯 |石鍋拌飯
蛋花湯入口溫和舒服· 飯後來一碗很不錯
拌飯上枱熱辣辣滋滋聲· 燒肉配拌飯更完美

ꕺ乳酪雪糕
食完燒肉再食雪糕· 幸福是也

ꕺ和牛三文治($368)
選用左夏多布里昴部位製作
一隻牛身上僅有40-60g ·是牛柳中最嫩部位
牛肉吉列處理·配上烘烤過的吐司
口感細嫩柔軟·軟腍又香脆口感教人滿足

ꕺ薑汁汽水特調啤酒($60)
ꕺ鳳凰美田柚子酒($78)
2024-11-05 0 views
嗰日一行四人喺平日過嚟食晚餐,好少人。可能因為少人,所以咁啱坐到窗口位望到少少海景,坐落都幾舒服。當日試咗唔同牛嘅部位,個人特別喜歡赤身肉,口感唔錯,又有牛味。食完燒肉,一定要食埋佢嘅冷麵,可以清一清個口,食完好舒服。
銅鑼灣 │ 高質素海景和牛燒肉店🐄🐮午餐定食$128起✨包括湯、沙律、一兩碟前菜🌟✽ 燒和牛薄切定食 $228✽ 和牛牛肋肉及澳洲和牛舌定食 $178✽ 和牛三文治 $368最近去了一間香港和牛燒肉店✨😮但地點不算太方便,需要坐升降機才能到達,但這裡的和牛絕對是一個值得推薦的地方。附送維港海景🤣🤣沙律前菜的質素比較普通,沒有特別突出的地方🆗 牛舌set實在是無可挑剔,外面餐廳只吃牛舌都要一百多,再加上牛肋肉作配搭👀👀 吃得很滿足🤣每塊牛舌都有一定的厚度,一份set內應該有6-8塊,女生吃這個set絕對會感到飽🤫至於和牛薄切定食,雖然色澤未必很吸引人,但吃起來卻是中上水平🐮牛肉肉質細膩,微微的油脂滋潤了每一口,蓋飯底料也算是恰到好處🫦🫦第一次嘗試和牛三文治,雖然不知道相比其他餐廳是怎樣,但個人覺得挺不錯的。麵包兩面香脆、與牛肉有口感的對比✨每塊牛肉都十分珍貴,口感柔嫩、至今那個口感我仍然記得呢😭🌟整體非常滿足!🤤🤤食物味道: 8/10性價比: 8.5/10打卡指數: 7/10價格:約$400pp ✽可訂位⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
銅鑼灣 │ 高質素海景和牛燒肉店🐄🐮

午餐定食$128起✨包括湯、沙律、一兩碟前菜🌟
✽ 燒和牛薄切定食 $228
✽ 和牛牛肋肉及澳洲和牛舌定食 $178
✽ 和牛三文治 $368

沙律前菜的質素比較普通,沒有特別突出的地方🆗

整體非常滿足!🤤🤤

✽可訂位
⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰ ⋱⋰
  • 牛舌
2024-06-15 3994 views
今個月真係好多慶祝,又有父親節,我又係今個月生日, Gabi又有朋友生日,推介大家一個性價比高嘅日式燒肉店。牛肉超級出色,石頭飯嘅飯焦,我而家都仲回味緊,見到啲相又即刻上去多次🤣二人前特選套餐$780(原價$1060)1️⃣前菜3款2️⃣石田屋沙律3️⃣特選燒肉5款(特上鹽牛舌,肩胛肉,赤身肉,牛肋肉,橫膈膜肉)4️⃣燒野菜5️⃣蛋花湯+石鍋伴飯6️⃣甜品份量絕對夠兩個人食,如果真係唔夠,可以用特惠價錢追加:1️⃣神戶牛西冷 $3982️⃣夏多布里昂 $3483️⃣牛版腱 $148

二人前特選套餐$780(原價$1060)
1️⃣前菜3款
2️⃣石田屋沙律
4️⃣燒野菜
5️⃣蛋花湯+石鍋伴飯
6️⃣甜品

份量絕對夠兩個人食,如果真係唔夠,可以用特惠價錢追加:
1️⃣神戶牛西冷 $398
2️⃣夏多布里昂 $348
3️⃣牛版腱 $148
2024-06-07
$450 (Dinner)
想吃優質燒肉😳?! 一定要試試來自日本神户的 🇯🇵 神戸石田屋焼肉 𝐘𝐚𝐤𝐢𝐧𝐢𝐤𝐮 𝐈𝐬𝐡𝐢𝐝𝐚𝐲𝐚啦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)~開業的時候到訪過一次,最近又想吃燒肉,所以再次到訪囉。主打精品燒肉的石田屋,有日本兵庫県但馬牛神户肉的會員認證,選用的和牛,當然有保證囉❤️~餐廳地方寬敞,可以飽覽維港美景,特別推介坐窗邊,用餐感覺更好呀~☆ 石田屋特選套餐🍽️$𝟕𝟖𝟎/位·前菜: 燒和牛肉、白蘿蔔、大白菜🥬和牛好軟腍,白蘿蔔和大白菜則調味得宜~·沙律: 石田屋沙律🥗沙律爽脆,醬汁酸甜,清新又解膩哦~·特選燒肉🥩包括: 特上鹽牛舌、肩胛肉、赤身肉、牛肋肉、横隔膜肉。牛舌肉質彈牙,鮮美十足。肩胛肉肉質鮮嫩,牛肋肉嫩腍兼肉汁豐富😍,激好吃呀~·和牛海膽卷🤤賣相吸引的和牛海膽卷,和牛肥美,海膽鮮甜,再配上三文魚子,超正呀~·和牛薄燒配魚子醬一口飯🖤和牛脂肪豐富,肉香十足,配上魚子醬吃,激好吃(≧▽≦)!·燒野菜🧅洋蔥、青椒🫑、冬菇。·石鍋拌飯🍚&蛋花湯🥚熱辣辣的石鍋拌飯,拌上生雞蛋,又香又惹味呀☺️!·乳酪雪糕🍦最後還有乳酪雪糕,清新又解膩呀😍!•
想吃優質燒肉😳?!

☆ 石田屋特選套餐🍽️$𝟕𝟖𝟎/位

·前菜: 燒和牛肉、白蘿蔔、大白菜🥬

和牛好軟腍,白蘿蔔和大白菜則調味得宜~

·沙律: 石田屋沙律🥗

沙律爽脆,醬汁酸甜,清新又解膩哦~

·特選燒肉🥩

·和牛海膽卷🤤

·和牛薄燒配魚子醬一口飯🖤

和牛脂肪豐富,肉香十足,配上魚子醬吃,激好吃(≧▽≦)!

·燒野菜🧅

洋蔥、青椒🫑、冬菇。

·石鍋拌飯🍚&蛋花湯🥚

熱辣辣的石鍋拌飯,拌上生雞蛋,又香又惹味呀☺️!

·乳酪雪糕🍦

最後還有乳酪雪糕,清新又解膩呀😍!
呢次踩入石田屋,整個味蕾都準備好要迎接一場和牛嘅盛宴。對上第幾時食到咁滋味多汁嘅和牛呢?🤤首先,嚟到呢家店,當然少不了試下佢哋嘅招牌和牛三文治。麵包嘅脆口同和牛嘅柔滑完美交織,入口即化,唔講你都知咋!再嚟就係夏多布里昂和牛,這裏一切都系精品。無論係肉質定係那份味道,都嗌得你心癢癢。配上鮮磨wasabi,簡直喺味蕾上彈一曲貴族交響樂!😍再話你知,神户牛西冷絕對係醉翁之意不在酒,那份肉味同有啲彈性嘅質感,唔洗多講,實在系太正!最後嘅豆腐雪糕,清新嘅滋味令人回味無窮,完美咁收尾。成場食宴落嚟,如果要形容,就系—食極唔肥,肚仔好開心。石田屋,下次再見,我嘅味蕾等唔切啦!🎉

2024-01-16 2409 views
黎自神户既石田屋係選材上十分講究,唔單止要挑選由神户兵庫縣養殖既雌牛,仲要直接由牧場空運到香港🇭🇰確保所有牛都係正宗優質。餐廳環境好開揚,職員都好細心幫我地安排左望維港景色既卡位,抽風系統唔錯,無油煙味殘留係衣物上。🐄石田屋五點盛五點盛分別係夏多布里昂,牛小排,臂肉心,牛板腱同腰脊蓋肉。夏多布里昂係和牛最矜貴既部位之一,首先將牛牛最嫩既部位—菲力分為五小份,然後位於中央最厚個舊就係夏多布里昂!肉質好柔軟,雪花紋路好精緻,油脂分佈均勻🫶🏻入口有小小似棉花糖咁化開,令人驚歎不已既口感!牛小排切成厚厚一條,燒好後非常之嫩紅同富有光澤,入口肉汁飽滿,口感好細膩則富有咀嚼感!臂肉心比起其他四款脂肪較少,同樣都係以厚切形式呈現,肉味係咁多款之中最香濃。至於牛板腱同腰脊蓋肉都表現得好出色,不過食到一半其實都分唔太出每一件既分別😹🐄推薦三點盛呢幾款係有用醬汁醃製過既肉,分別有肩胛肉,牛肋肉同赤身肉。肩胛肉肉質結實,處於一個經常運動🏋️既部位,所以相對上無咁多油花油脂,入口都係柔嫩同比較清爽,有小小筋不過無礙食用。牛肋肉係肉味同牛脂中取得平衡,肉汁同脂肪一半一半,咬落肉質相當嫩口,加少少鹽一齊食更帶出和牛

🐄石田屋五點盛

🐄推薦三點盛
呢幾款係有用醬汁醃製過既肉,分別有肩胛肉,牛肋肉同赤身肉。肩胛肉肉質結實,處於一個經常運動🏋️既部位,所以相對上無咁多油花油脂,入口都係柔嫩同比較清爽,有小小筋不過無礙食用。牛肋肉係肉味同牛脂中取得平衡,肉汁同脂肪一半一半,咬落肉質相當嫩口,加少少鹽一齊食更帶出和牛既鮮甜!赤身肉亦都係比較少大理石油花分佈既部位,肉身依然軟腍不過肉味就好突出,需要更多既嚼勁,彈性比較多而又唔過韌。

👅特上鹽牛舌
厚切牛舌售罄☹️唯有叫個薄切既鹽款,口感無咁充實,入口偏爽身,有些微嚼勁,不過就無左食牛舌個份滿足感!鹽味部分就唔係太食得出,都係要靠蘸醬汁提味。

🐄和牛海膽卷
和牛,海膽同三文魚籽都係令人嘩嘩叫既食材🥳輕輕一灸和牛令和牛既油脂爆出黎,入口慢慢溶化既肉肉包住新鮮既海膽同三文魚籽,味道係口腔大爆發,口感軟綿綿加上三文籽卜卜既鹹脆,幸福感滿滿!

🥢冷麵
食左巨量肉之後最岩食碗涼浸浸既冷麵解膩🥰麵質彈牙煙韌又咬得斷,冷麵汁好清澈
又清爽 ,小小酸味味再撈埋泡菜,紫菜碎,蔥花,食完有一種透心涼既感覺!

📍燒肉石田屋
銅鑼灣告士打道280號世貿中心10樓1001號舖
2023-11-12 5917 views
今日去這間烤肉店試下。餐廳的環境幾整潔企理,雖然座位排得有點密集,但抽風系統不錯。特選牛板腱薄燒$298這一款是最好吃的!牛板腱很薄,但充滿油花,滿有肉香,加上流心旦汁,還是有壽喜燒汁,味道濃郁、甜香又滑溜,正!和牛牛肋肉$248這牛肋肉的肉質十分軟滑,既有肉味,又有肉汁,加上適量牛脂,沒有太膩口,好味道!和牛肩胛肉$288這肩胛肉沒有牛肋肉咁多油花,味道比較清爽,但口感仍然軟身,完全無筋,感覺無咁肥膩,是ok的。澳洲和牛舌$128這和牛舌切得很薄,口感沒那麼充實,是爽爽的口感,又有爽滑感覺,沒有很膩,相比在日本吃的厚切牛舌真係無左滿足感,但味道仍然不錯。北海道五日市豚腩肉$22/2片這北海道五日市豚腩肉有驚喜!燒過的豚腩肉又香又爽!烤過的肥膏又爽又甘香,加上豚肉的甜味,真滋味!面鼓湯水準平平,泡菜等是ok的,白飯軟滑,滷牛舌幾軟身。炭燒咖啡$18這咖啡是即磨的,沒有太苦太酸,加上咖啡忌廉,口感幾滑,幾ok.

特選牛板腱薄燒$298

和牛牛肋肉$248

和牛肩胛肉$288

澳洲和牛舌$128

北海道五日市豚腩肉$22/2片

面鼓湯水準平平,泡菜等是ok的,白飯軟滑,滷牛舌幾軟身。

炭燒咖啡$18

2023-11-11
2023-09-18 3279 views
如題,好失望,但唔只一樣野失望先講落單,入座時會提供menu,但落單用QR Code,玩咩?快餐店?加一服務費都過百時你叫我QR code落單?😦然後明明間餐廳已經唔多款式嘅食物,都可以冇貨講緊係佢嘅signature神戶牛得1頁3款食物然後有2樣都冇神戶牛西冷冇,神戶牛小排冇,signature 都冇咁認真唔需要嚟食🙄之後到牛脂,食燒肉最怕黐底,但你唔俾牛脂我我明和牛多油,黐底機會唔大,但我會燒菜咖嘛?燒完菜個爐咪冇油咪黐咯講緊係你個職員代燒都黐,即係唔係我問題😟食物質素正常,薄燒牛油感強啲,牛排就咬口勁啲,最貴嘅嗰啲選擇都做唔到入口即溶職員服務正常,但餐廳質素唔值得食貴野呀突然記起,入座時張枱有明顯油漬未抺好啲食物懷疑連牌都唔夠俾,有啲肉有寫係咩有啲又冇份量亦都好少,講緊叫咗咁多,埋單都唔飽肚
如題,好失望,但唔只一樣野失望
加一服務費都過百時你叫我QR code落單?😦

然後明明間餐廳已經唔多款式嘅食物,都可以冇貨
講緊係佢嘅signature神戶牛得1頁3款食物
然後有2樣都冇

之後到牛脂,食燒肉最怕黐底,但你唔俾牛脂我
講緊係你個職員代燒都黐,即係唔係我問題😟

職員服務正常,但餐廳質素唔值得食貴野

呀突然記起,入座時張枱有明顯油漬未抺好
啲食物懷疑連牌都唔夠俾,有啲肉有寫係咩有啲又冇

份量亦都好少,講緊叫咗咁多,埋單都唔飽肚
石田屋5點盛
2023-08-25 4712 views
契妹牛一要食和牛,早就選定要一試神戶過江龍「燒肉石田屋」!位於世貿中心十樓嘅銅鑼灣分店部份座位都有海景睇。燈光柔和嘅用餐大堂寬廣通爽,空間感足。以木為主嘅裝潢時尚簡潔得黎滲透著和風味,最可愛就係四週掛出嘅牛牛旗。長輩要小肥提及洗手間位置潔淨企理。走廊通道上可見神戶靚牛嘅證書及奬座。遇上疫情都可以喺香港連開兩間分店,絕對唔講得笑!電子落單流程其實相當簡易,不過駐場嘅俊哥哥同業哥哥都好樂意幫忙。飲品項目有三頁。最早到嘅酒鬼第一時間當然係要歡樂一番啦!如果客人想自己帶酒,開瓶費為$300/樽。厚本餐牌中日英對照,並附有彩圖,簡單易明。首頁「石田屋」嘅簡介。單點及拼盤燒煮菜式共有五頁可選。一品料理則有兩頁。甜品都有一頁。不想費神可以點乜都有啲嘅「料理長推薦套餐」。週末原來啱啱新出咗個「燒肉石田屋社長推薦套餐」,原價$980/位,暫可以體驗價$788/位享用。每位席上都擺有齊備嘅自用餐具及調味料。牛魔王家族預訂咗幾客嚴選極套餐($598)。套餐嘅前菜、刺身及沙律一氣過以拼盤呈上。碟子最中央嘅海老刺身爽潤鮮甜,旁邊嘅帶子白滑幼嫩,兩款泡菜爽脆香辣,慢煮和牛亦柔潤肥美。七款特選燒肉分三碟上。第一款牛
契妹牛一要食和牛,早就選定要一試神戶過江龍「燒肉石田屋
位於世貿中心十樓嘅銅鑼灣分店部份座位都有海景睇。
燈光柔和嘅用餐大堂寬廣通爽,空間感足。
長輩要小肥提及洗手間位置潔淨企理。
走廊通道上可見神戶靚牛嘅證書及奬座
。遇上疫情都可以喺香港連開兩間分店,絕對唔講得笑!
。飲品項目有三頁。
最早到嘅酒鬼第一時間當然係要歡樂一番啦
!如果客人想自己帶酒,開瓶費為$300/樽。
乾坤一超辛口純米吟釀原酒;三得利特選生啤酒
單點及拼盤燒煮菜式共有五頁可選。
一品料理則有兩頁。
甜品都有一頁。
不想費神可以點乜都有啲嘅「料理長推薦套餐」。
週末原來啱啱新出咗個「燒肉石田屋社長推薦套餐
,原價$980/位,暫可以體驗價$788/位享用。
每位席上都擺有齊備嘅自用餐具及調味料。
牛魔王家族預訂咗幾客嚴選極套餐($598)。套餐嘅前菜刺身及沙律一氣過以拼盤呈上。
嚴選極套餐:前菜、刺身、沙律
七款特選燒肉分三碟上。第一款牛脷爽薄輕盈。
嚴選極套餐:七款特選燒肉
大大片薄切和牛嘅葉脈紋理粉嫩吸睛,快速燒咗兩燒後即溶於舌上
嚴選極套餐:七款特選燒肉
五款厚切靚肉色澤更為鮮明,肉汁豐沛且柔軟香潤,各有各美味。
嚴選極套餐:七款特選燒肉
四色烤野菜拼盤中,個人覺得洋蔥燒至半生熟時最爽甜多汁!
烤野菜拼盤
蛋花湯暖胃清甜。
蛋花湯
哥哥揀選嘅「燒肉石田屋社長推薦套餐」比「嚴選極套餐」更為豐盛
泡菜多咗最右方酸味較重嘅青瓜。
燒肉石田屋社長推薦套餐:泡菜三點
前菜續樣上,二人份量嘅石田屋沙律清新爽脆,蕃薯uncle勁讚啲蕃茄仔甜。
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋沙律
DIY和牛他他卷外脆內嫩,香濃不膩。
燒肉石田屋社長推薦套餐:DIY和牛他他卷
石田屋特選和牛九品嘅雲石外觀精美亮麗
,不同部位嘅和牛厚薄不一,但均肉香高質。
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋特選和牛九品
最正就係壓軸嗰件神戶牛薄燒,大大塊和牛剛好可以包捲住另上嘅白飯球魚子醬,於蛋黃醬浸浴後一口食落去,和牛飯團軟滑尤甚,魚子醬爆裂時其鮮濃迅即混入埋松露香洋溢上鼻樑,吃畢更齒頰留香
!結論係「燒肉石田屋社長推薦套餐」雖然比「嚴選極套餐」貴$190,但就贏在性價比。
燒肉石田屋社長推薦套餐:神戶牛薄燒
食完多味燒肉,單尾黎一碗冷麵尤其清涼解熱。凍湯底好清,麵條煙韌彈牙,簡單配上泡菜及蛋蛋已夠清爽可口。小弟愚見,如果烚蛋可換上滑嘟嘟嘅溫泉蛋
,效果應更完美。
冷麵
另追加嘅和牛三文治($368)一客四件,底面兩片多士外脆內鬆軟,中間兩三成熟嘅吉列和牛鬆厚爽脆,毫不乾嚡,組合集鬆化香脆於一身
,初嚐嘅長輩們都大讚出色!
反而跟餐嘅甜品最弱
,奶凍偏咗微微實同冇乜味,幸好細細杯唔滯。
奶凍甜品
銅鑼灣新店「燒肉石田屋」環境衛生開揚,格調輕鬆,抽氣十足,服務生誠懇專業,神戶和牛質高美味,誠意推介「燒肉石田屋社長推薦套餐」!是次慶生活動家人有多項特別要求,非常感激兩位英俊樂業嘅哥哥仔悉心安排及臨時作出應變
,就連當日不慎摔倒嘅生日蛋糕都成功挽救得到,方才令派對順利進行,晚餐嘅和牛溶喺口時,溫馨之情直溶於心上
2023-08-21
$900 (Dinner)
乾坤一超辛口純米吟釀原酒;三得利特選生啤酒
烤野菜拼盤
燒肉石田屋社長推薦套餐:泡菜三點
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋沙律
燒肉石田屋社長推薦套餐:DIY和牛他他卷
燒肉石田屋社長推薦套餐:石田屋特選和牛九品
冷麵
2023-06-10 2452 views
看完一飲食kol推介,立即book位到石田屋慶生。到這店光顧的主要目的當然是食和牛。當天點了以下食物:■ 和牛三文治 麵包夠脆,和牛夠嫩。好味道,一點也不油膩 😋😋■ 夏多布里昂和牛 肉味濃郁,嫰中之嫰,不是經常吃到的牛部位, 稀有而美味,配食店鮮磨的wasabi吃簡直一絕。■ 神户牛西冷 招牌和牛,無得輸。有嚼勁,充滿肉味。最後以豆腐雪糕作結(本來只點了一杯,因生日關係,店主便送多一杯給我們)可說是為美味的和牛之旅劃上完美句號!
■ 和牛三文治
麵包夠脆,和牛夠嫩。好味道,一點也不油膩
😋😋
■ 夏多布里昂和牛
■ 神户牛西冷
招牌和牛,無得輸。有嚼勁,充滿肉味。
Birthday
日本神戶過江龍熱店「石田屋」唔單止駐足香港中環 宜家仲殺埋入銅鑼灣選用最高質既神戶牛 仲要係未生育過既雌牛由兵庫縣牧場空運到港.- 燒肉 -𓋒和牛海膽卷和牛薄片雪花非常靚❄️紋路好似一個網咁燒一燒兩面幾秒 啲油脂出哂黎捲住新鮮甜美飽滿嫩滑既海膽兩者完美結合 每一啖都充滿幸福感🧡𓋒和牛三文治麵包上上下下底面夾埋總共四面都有烘底香脆鬆化 牛油香濃濃 要趁熱食🧈🥪中開夾住厚厚既和牛 最中心仍然保持粉嫩外脆內軟 層次外明 肉汁豐富𓋒神戶牛西冷神戶牛以其細膩既肉質同濃郁既香味而聞名西冷位置就係其中既表表者我prefer燒到剛剛表面熟 中心肉質軟嫩咁樣就食到肉汁鮮美豐富既口感 絕對係燒肉必點之一𓋒夏多布里昂要數到最矜貴既和牛部位 當然要食Chateaubriand亦即係將菲力(牛里脊) 細分為五小份 其中中央最厚既部位肉質極為柔嫩 油花分佈均勻 帶有濃郁牛肉香燒完油脂香特別突出 難怪稱之為極品𓋒牛板腱係來自和牛前腿部位既帶筋肉肉質飽滿帶嚼感 筋絡分佈均勻稍微燒烤後 肉質變得更加柔軟 𓋒特選肩胛肉位於肩同胛中間 經常運動所以肌肉發達相對多d筋 肉質堅實d但同時都多油花油脂 燒出黎特別香𓋒上牛小排呢款就

日本神戶過江龍熱店「石田屋」
唔單止駐足香港中環 宜家仲殺埋入銅鑼灣

而且加入大量炸蒜片 增加脆卜卜口感 正
《白蘿蔔》
泡菜醃既白蘿蔔
唔會太辣 反而係微酸帶出本身清甜
If you're a fan of Yakiniku, you gotta check out @yakinikuishidaya.hk new location in Causeway Bay - straight from Japan!🇯🇵 Highlights to me were the wagyu & uni roll, wagyu sando, chateaubriand, and thick-cut beef tongue. Plus the view of Victoria Harbor was simply stunning😍.遊日朝聖熱點燒肉石田屋進駐銅鑼灣啦!選址係世貿十樓對正維港夜晚食好有feel✨ 餐廳堅持選用未生育過嘅雌牛確保牛肉油花粉嫩,神戶牛西冷肉質嫰滑而且油脂分布近乎完美,食落就係幸福嘅感覺🤤 除咗燒肉外仲有一系列嘅小食同主食,最鐘意和牛海膽卷即場燒完再放上新鮮海膽同三文魚子,食落咩感豐富又夠鹹香,好想快啲再去食👅
2023-04-24 3614 views
最近銅鑼灣嘅世貿中心經翻新後多左好多新餐廳進駐.望一望見到呢間神戶燒肉名店燒肉石田屋原來係香港開左!見到果下迅間燃燒左我對燒肉嘅渴救就入左去試下.餐廳內以灰木色伴上柔和暖光設計為主.餐廳內仲可以一邊欣賞到維港景色,一邊燒肉一邊望海好chill.石田屋沙律以清爽沙律菜伴上新鮮蕃茄及酸酸甜甜沙律醋汁,先開一開胃再去迎接燒肉.沙律上加入大量炸蒜令口感更香口.和牛海膽卷將薄切和牛片輕輕係網內炙燒已經食得!將海膽及三文魚籽再包住放入口,和牛脂香再配搭海膽及三文魚帶出濃郁鮮味,再加入紫蘇葉完全唔會覺得膩.特上厚切牛舌厚切牛舌雖然好厚身但加上細膩嘅切法令燒香後口感仍然爽脆彈牙,唔會因為過厚而變得過韌.入口帶住陣陣牛脂香,味帶回甘.神戶牛西冷帶住豐富油花,輕輕將兩邊燒成焦糖色已經食得!入口帶住濃厚油香,香而不膩.肉質香軟甘香.夏多布里昂選取牛肉中最嫩嘅部份,再將其厚切絕對係一隻牛內最寶藏級嘅位置.夏多布里昂肉質鮮嫩多汁而且牛脂香濃而不膩.燒香後肉質同樣保持香滑.牛板腱牛板腱肉質相對細嫩而且密佈油花,雖然牛板腱中間會有肉筋,但食起上黎帶出充滿彈性又唔過韌.肩胛肉肉質相對其他部位較有口感,而且肥瘦均勻嘅比

石田屋沙律

神戶牛西冷

夏多布里昂

牛板腱

肩胛肉
肉質相對其他部位較有口感,而且肥瘦均勻嘅比例亦相對清爽無咁膩.雖然脂肪量無其他部位高,但入口同樣嫩香.

牛小排
大理石紋豐富而且分佈平均嘅牛小排含豐富油脂,肉質結實且鮮嫩,入口彈牙.燒香後外層香脆而內裏juicy.

和牛三文治
烘得香脆又嘅三文治麵包夾住煎香嘅和牛扒後吸收左牛扒嘅牛脂香,入口帶出雙重牛香.和牛香軟嫩腍,配上脆身嘅三文治,外脆內軟嘅口感超滿足.

和牛冷麵
食完咁多肉後當然食返碗涼浸浸嘅冷麵去解一解肉膩感.蒟蒻冷麵彈牙煙韌,入口冰涼清爽又唔會覺得heavy.

蔬菜湯
一碗熱辣辣又不帶油膩感嘅蔬菜湯夠晒暖胃,同時蔬菜嘅清甜亦化膩左牛脂油膩感.

蔬菜漬物
食下燒肉嘅同時配上蔬菜漬物可以減輕一下肉膩感.
Dinner
  • 和牛海膽卷