Restaurant: YAKINIKU LIKE (Telford Plaza 1)
Info:

2023-07-18 409 views
三部合奏套餐(豬五花腩,豬頸肉,雞腿肉)🐷🐥豬五花腩和豬頸肉既口感會比較鮮嫩多汁😋🤙🏻👍🏻而雞腿肉則就非常香口😛肉質比較嫩滑同柔軟🐓🥘。燒烤時仲有不同的調味料放左架上供選擇👏🏻套餐仲有跟沙律,味憎湯及白飯🍚🤤所以食起上來十分滿足,令到成個餐點味道都十分平衡。再加上套餐可以加購飲品,呢次加左蜜桃茶🍹🙌🏻雖然是支裝,但蜜桃茶茶味非常清新好飲🤩非常推薦大家試下呢個餐點。

三部合奏套餐(豬五花腩,豬頸肉,雞腿肉)🐷🐥

2023-07-18 359 views
𝒴𝒶𝓀𝒾𝓃𝒾𝓀𝓊 𝑅𝑒𝓈𝓉𝒶𝓊𝓇𝒶𝓃𝓉 𝒾𝓃 𝒦𝑜𝓌𝓁𝑜𝑜𝓃 𝐵𝒶𝓎嚟到燒肉𝗟𝗜𝗞𝗘呢間日本一人燒肉店,每人都有個爐,一個人獨食都唔怕😆𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩嚟個快食都𝘰𝘬😂🥩壽喜燒牛小排&牛五花套餐($𝟭𝟬𝟮)牛嘅份量可以揀100𝘨 或者200𝘨,我比較細食,100𝘨就啱啱好🥰 牛五花本身已有少許調味,加咗少少芝麻喺面。肉肉🥩本肥瘦分明,烤一陣啲油香就爆出嚟,反埋另一邊嚟燒,燒到微焦就食得啦😍千祈唔好燒到過火呀! 有6款醬汁包括原味𝘉𝘉𝘘醬、蒜香醬油、辣味噌醬、鹽味醬、韓式辣醬同胡麻醬,梗有一款啱自己。我朋友就鍾意食到最𝘳𝘢𝘸嘅原味,所以淨係加咗黑椒同鹽🧂另一款就係牛小排,望落油花均勻,牛味比較重。烤完沾滿蛋液一齊食唔會好熱氣真係大享受😎個蛋可以揀生蛋或温泉玉子。不過燒肉嘅重點其實真係碗飯!我特登升級咗做木魚紫菜飯😆 撈埋隻溫泉蛋落去,好香嘅紫菜同埋麻油香味!!一啖飯一啖肉😎同行朋友就單點肉肉,叫咗半份🥩牛板腱($𝟰𝟬)同🍗雞腿肉($𝟭𝟱),平到好誇張🤣套餐跟配白飯、麵豉湯同迷你沙律/泡菜🥗食得好滿足。一人燒肉個爐唔太大火,同埋除煙做得幾好,食完唔會話成身一陣油煙味😆食食下見到隔離枱食咗個【雞頸

🥩壽喜燒牛小排&牛五花套餐($𝟭𝟬𝟮)

食食下見到隔離枱食咗個【雞頸肉配炭燒汁套餐】,個餐有齊雞頸肉、牛小排同埋豬五花,一次過滿足晒三個願望,雞頸肉係喺雞頸同雞背交界處嘅肉,屬於稀有部位,聽講咬落好有彈性。我早知叫呢個餐啦!!!!>_<

燒肉𝗟𝗜𝗞𝗘呢排喺大埔同黃大仙都新開咗分店,有興趣不妨去試試~~

📍 燒肉𝐋𝐈𝐊𝐄
九龍灣偉業街33號德福廣場1期地下𝘎101𝘉號舖
2023-07-15 254 views
二人晚飯,所安排的烤爐底部有些廢紙,應該是之前顧客將訂單或紙巾都掉下去燒,但又燒不盡,當肉類油脂滴落去就會燃燒並搶火,且久久不熄,所燒出來是黑煙及臭味,將上面的肉燻黒,吃不了。職員無法即時清理,又沒有另一個座位,只可忍受。打開櫃桶,紙巾上面有蟲。架上醬汁只剩少許,倒出要花點功夫。晚飯時段人多,職員到我旁邊清理時,因太趕急,竟然將清潔劑噴向我身上,但一聲不响就走開,連一句說話也沒說。燒肉·unliked

打開櫃桶,紙巾上面有蟲。架上醬汁只剩少許,倒出要花點功夫。

燒肉·unliked
2023-07-15
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$175 (Dinner)
2023-05-23 3504 views
九龍灣德福廣場一期盡頭位置,多年來長期被美心集團佔據,除了兩間港式廣東酒樓【翠園】及【美心皇宮】一直據守、沒有改名,其餘幾個舖位就會定期轉名、換餐廳,但其實仍然喺美心集團,只不過與不同過江龍合作。通常都係日本餐廳,亦只會買了香港專營權,而並非與日本總店合作營運香港分店。【Yakiniku LIKE】正是其中一間集團旗下的新進餐廳。這間日式燒肉店的九龍灣分店其實開業已經接近兩年,一直都有很多人排隊,又不接受訂座,每次經過都未有機會光顧,今日特地利用 GULU App 排隊攞飛,決心一定要試試。室內用餐環境偏向擠迫,左右兩邊是吧枱式座位,中央位置就有一張高身大枱。標榜為不同顧客群設置個人及共享無煙烤爐,吧枱式座位就完全配置個人烤爐,絕對滿足鍾意享受日式燒肉的孤獨精!中央的高身大枱就係共享烤爐,情侶可面對面對坐一齊烤肉。除了烤爐,座位設計同樣貼心,拉開抽屜,就見到筷子、匙羹及乾濕紙巾⋯⋯ 不過,其實很有港式茶餐廳風格。白米飯標榜採用日本產米。燒肉汁就有四款口味:原味BBQ、蒜香、鹽味及辣味噌;另外還有韓式辣醬、胡麻將、海鹽及黑胡椒。雖然有實體餐牌,但只作為方便客人閱覧;實際落單就係QR co
雖然有實體餐牌,但只作為方便客人閱覧;實際落單就係QR code、用手機自己搞掂。
叫了兩一份套餐,牛五花及宮崎牛肩胛肉套餐($128)牛五花及雙重宮崎牛肩胛肉套餐($188),每份套餐包括迷你沙律、白飯及味噌湯。兩份套餐在於前者100 g,後者就多了50g 宮崎牛肩胛肉。
牛五花及宮崎牛肩胛肉套餐
牛五花及宮崎牛肩胛肉套餐
牛五花及雙重宮崎牛肩胛肉套餐
牛五花及雙重宮崎牛肩胛肉套餐
沙律及味噌湯當然只是日式快餐質素。至於牛五花,肥脂多過牛肉,相信係最平價嘅美國肥牛。入口明顯肉質粗嚡、偏硬身。
宮崎牛肩胛肉賣相真係似A4或 A5 和牛。不過,可能因為烤爐太迷你,火力唔夠猛,烤牛肉時未能逼出油花,未能產生火炙的焦香效果,影響和牛味道。牛肉柔軟,入口亦有滿腔油花效果,果然係黑毛和牛質素。只是未至於入口即溶,亦未算非常滑溜;因為烤爐火力問題而未能突顯應有的和牛牛香係最敗筆之處。話說回頭,公平啲講;只需一百多元就有 100g 正宗A5和牛,還有什麼苛求?
追加單點牛舌(50g)($42) 壽喜燒牛五花(100g)($38) 。薄切牛舌雖然唔係最靚嘅牛舌芯,但入口軟身、唔韌,只嫌未夠爽口彈牙。勝在夠大片,如果可以添加一些蔥花會更好。講價錢就冇得輸,同樣價錢在其他日式燒肉店可能只有六成份量。
牛舌(50g)
單點壽喜燒牛五花(100g)($38) 可以選擇溫泉玉子或者生雞蛋;唔理牛肉質素平定貴,強烈推介食壽喜燒一定要配生雞蛋,溫泉玉子一定做不到牛肉沾滿雞蛋黃的效果。但真係估唔到原來【Yakiniku LIKE】所選用的牛五花竟然咁平? $38 係已經包括雞蛋嘅價錢!
壽喜燒牛五花(100g)
的確係抵食,不過用餐環境就只係一間日式連鎖快餐店,即係【吉野家】級數;同樣係燒肉連鎖店,但出品質素、味道及環境,就比不上日本當地嘅著名燒肉連鎖【牛角】,唯一優勝之處就係價錢。意外驚喜係所標榜嘅宮崎牛,雖然選用嘅部位一般、賣相亦只係麻麻,但食落去真係黑毛和牛,最緊要係超值!
2023-04-23
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
食燒肉唔一定要約成班朋友,原來一個人食都可以好爽😎🤟🏻講緊就係喺自日本東京嘅過江龍「燒肉LIKE」❣️主打一人燒肉套餐,最平$48起,好適合嚟返個燒肉Me Time🥰餐廳每個座位都設有一個無煙烤爐,採用先進除煙技術,唔會食到成身味😌而且有鹽、黑椒及六款醬汁選擇,教埋你肉與醬汁配搭,提升滋味😋.🍴日本產和牛上級肩肉&牛五花套餐💰$160🔸套餐包括前菜(泡菜)、和風湯、肉類及白飯呢個餐重點當然係日本產和牛😍牛肩肉大理石油花分佈平均,就咁睇賣相已經流哂口水🤤燒烤過後,火力將油脂逼出,入口油香四溢😚肉質細緻味濃,充滿肉汁,就咁加少少鹽已經好好味👍🏻另一主角牛五花層層分明,油脂分佈較多,燒烤後油香四散,口感不柴不膩又帶厚實肉香😙蘸埋燒烤醬別具風味😋食燒肉又點少得配埋白飯🍚額外加$15升級至木魚絲紫菜蛋飯😛整碗飯面頭灑滿紫菜碎及木魚絲,中間放上溫泉蛋🍳將溫泉蛋拮穿,濃郁蛋黃液流滿整碗飯,伴隨紫菜碎同木魚絲,入口寧舍香口😙一啖飯一燒肉,滿滿幸福感🥰.除咗套餐外,亦可散點肉類,有一份同半份選擇,啱晒樣樣都想食嘅🐻😂.🍴牛舌💰$42(半份)肉質爽彈且多汁,加檸檬汁&鹽調味,化解油膩之餘肉味更突出💕.🍴牛小

🍴日本產和牛上級肩肉&牛五花套餐
💰$160
🔸套餐包括前菜(泡菜)、和風湯、肉類及白飯

🍴牛舌
💰$42(半份)
肉質爽彈且多汁,加檸檬汁&鹽調味,化解油膩之餘肉味更突出💕
🍴牛小排
💰$58 (半份)
非常重肉味😍肉質結實,有嚼勁得嚟唔會好韌😌
🍴雞腿肉
💰$12(半份)
肉質嫩滑,燒烤過後帶點焦香,咁平嘅價錢唔叫對唔住自己😂

首次嘗試一人燒肉,靜靜地享受Me Time原來係咁爽🤪有啲上癮𠻹,一於過幾日再去食🤓
2023-05-09 583 views
👧🏻😋👅🍽✨日本過江龍燒肉-燒肉LIKE 🇭🇰 九龍灣偉業街33號德福廣場1期地下G101B號舖 🇭🇰-🥢主打快靚正嘅一人燒肉體驗, 係經濟得嚟位置又方便嘅燒肉餐廳🥢QR code手機點餐俾埋錢就可以等食, 好方便-🇯🇵日本產和牛肩胛肉&牛五花套餐100g $138木魚絲紫菜飯300g+溫泉蛋 + $22💯薄切和牛肩胛肉肉質超柔軟, 入口即溶, 就算唔點醬只食牛油香味都夠正💯木魚絲紫菜飯有勁爆多紫菜, 篤爆隻溫泉蛋成碗飯一齊撈黎食真係爆肉最佳配搭-🥩壽喜燒牛小排&牛五花套餐100g $98木魚絲紫菜飯150g+生蛋 +$15✨牛小排油花分佈更平均, 肉味重又同時口感嫩滑✨生蛋發勻左用黎直接點肉食超香蛋味-🐷豬頸肉50g $28💯加左份豬頸肉都幾抵食, 夠晒肥, 逼晒油份出黎可以燒到勁香脆
👧🏻😋👅🍽✨
日本過江龍燒肉
燒肉LIKE
🥢QR code手機點餐俾埋錢就可以等食, 好方便

🇯🇵
日本產和牛肩胛肉&牛五花套餐100g $138
木魚絲紫菜飯300g+溫泉蛋 + $22

🥩
壽喜燒牛小排&牛五花套餐100g $98
木魚絲紫菜飯150g+生蛋 +$15
✨牛小排油花分佈更平均, 肉味重又同時口感嫩滑
✨生蛋發勻左用黎直接點肉食超香蛋味

🐷
豬頸肉50g $28

2023-05-05 473 views
Happy Friday同咗同事一齊去食燒肉like,早半個鐘經apps the Gulu 拎定飛,行到過去就差唔多到,今次都喺食返 $98/ 300g 豬&牛五花 配300g 飯;食到飽飽,平靚正之選冇牛角咁好食,但性價比超高!
Happy Friday

同咗同事一齊去食燒肉like,

早半個鐘經apps the Gulu 拎定飛,

行到過去就差唔多到,

食到飽飽,平靚正之選

冇牛角咁好食,但性價比超高!

豬5花  &  牛5花  300g
豬5花  &  牛5花  300g
2023-04-26 580 views
香港有不少深受歡迎的日本餐廳,而這間來自日本過江龍的一人燒肉專門店「燒肉LlKE」一直都好想試。今日一個人無聊去試試,享受吓日本正宗一人燒肉體驗!呢間位於九龍灣鐵路站上蓋的分店經常要排隊,今日一於食個early dinner。「燒肉LIKE」致力嚴選優質食材,牛肉選擇豐富。
非常欣賞他們店內的除煙技術,讓我無懼油煙,食完都唔會一陣味。1.日本產和上級肩肉&牛五花套餐100g($160)(配白飯、和風湯及泡菜或迷你沙律)上級肩肉位於牛隻前肢的肩膀位置,數量極少,屬稀有部位,其肉味濃郁,比其他部份較具嚼勁。且牛肉與油花比例怡到好處,形成好靚的霜降紋理。套餐跟配白飯、和風湯及泡菜或迷你沙律,只需港幣$160,真係好抵食。2.宮崎牛肩胛肉50g($88)「宮崎牛」屬最高品質的和牛,已連續三屆蟬聯日本「和牛奧運會」冠軍,一定要再單點一份。肉質緊緻,紅肉與脂肪比例恰到好處,霜降分佈均勻,味道濃郁甘甜,口感滑順且充滿肉汁。3.溫泉玉子($8)烹調時間控制得剛剛好,牛肉沾上日本的溫泉蛋,豐富口感。4.泡菜($9)5.紅茶花伝蜜桃茶($15)

「燒肉LIKE」致力嚴選優質食材,牛肉選擇豐富。

1.日本產和上級肩肉&牛五花套餐100g($160)
(配白飯、和風湯及泡菜或迷你沙律)

且牛肉與油花比例怡到好處,形成好靚的霜降紋理。

2.宮崎牛肩胛肉50g($88)

3.溫泉玉子($8)
烹調時間控制得剛剛好,牛肉沾上日本的溫泉蛋,豐富口感。

4.泡菜($9)
5.紅茶花伝蜜桃茶($15)

如果同 「X角」、「一韓X」比較,Yakiniku LIKE 無論喺肉質、調味、性價比更勝三籌!本人唔鐘意排隊等食,所以趁早放工18:05 條🐉未出現就入店 (記得GULU拎飛)。坐定定scan QR code order即時俾埋錢,極之方便。最後揀左:LIKE套餐 250g (牛舌、牛五花、橫隔膜肉)木魚絲紫菜飯150g + 溫泉蛋按個人喜好,佢有好多款醬俾客人揀:韓式辣醬、鹽味醬、辣味噌醬、胡麻醬、BBQ醬。推介佢嘅泡菜同蒜香醬油,不過加black pepper燒乜都唔點,已經好夠味。

LIKE套餐 250g (牛舌、牛五花、橫隔膜肉)
木魚絲紫菜飯150g + 溫泉蛋

按個人喜好,佢有好多款醬俾客人揀:
韓式辣醬、鹽味醬、辣味噌醬、胡麻醬、BBQ醬。
2023-02-15 1289 views
燒肉按克重計算價格 份量及種類可自由選擇 適合一家大小 👍燒肉質素ok 價格合理 豚肉片薄薄的 易入口 牛肋肉牛味十足 唯一不足環境不是太寛闊 座位不算太多 不過性價比高會再encore 👍
豬牛拼牛舌
2023-01-25
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
豬牛拼牛舌
  • 牛肋肉及牛舌
我想去呢間一人燒肉店好耐,今日終於早啲起身,避開午市人群,舒舒服服去食咗一餐。我喺門口等餐廳開門😅所以座位任揀。第一次嚟當然乜嘢都想食。咁我就揀咗LIKE 套餐 150g $102。套餐包括午餐、橫膈膜肉、同埋我最鍾意嘅牛舌。其實我係食肉獸,所以我會覺得肉嘅份量有啲少,不過未嚟過,點都要嚟試吓嘅😜肉嘅質素都ok, 碗白飯好大碗,所以都食得飽。呢間餐廳真係好適合一個人去,因為設有好多一人位,唔會覺得奇怪,好啱我✌🏻

我喺門口等餐廳開門😅所以座位任揀。

LIKE套餐  150g

肉嘅質素都ok, 碗白飯好大碗,所以都食得飽。

2023-01-27
$100 (Lunch)
LIKE套餐  150g
2023-01-14 1437 views
聽聞這間好評不斷, 終於有機會一試12點左右沒什麼人不用排隊, 掃code上網用信用卡直接付款, 呢個令我疾一疾, 信用卡已入晒手機, 銀包只有手機入唔到既銀聯, 但佢又唔收銀聯, 好在我有影低某d卡係網上空間,最後成功傳款, 但都係煩, 無apple pay samsung pay。。。點了以上單中的內容加雪糕大福首先套餐牛舌沒牛味, 比大x喜放題質素更差板鍵肉有牛味但極瘦同鞋隔膜肉你不講我以為是叉燒, 無牛味大半肥, 燒完都似叉燒牛小排是可以, 但素素比凍肉鋪50蚊200G個d美國rab更差, 佢50G要60蚊, 好多肥油花唔均勻和牛是出面正常黑毛和牛水平,4塊50G 98, 我收貨食左一次, 唔會再食,平還平但真係唔得

點了以上單中的內容加雪糕大福

首先套餐
牛舌沒牛味, 比大x喜放題質素更差

板鍵肉有牛味但極瘦同鞋

隔膜肉你不講我以為是叉燒, 無牛味大半肥, 燒完都似叉燒

和牛是出面正常黑毛和牛水平,4塊50G 98, 我收貨

食左一次, 唔會再食,平還平但真係唔得
2023-01-05 1096 views
出名排長龍的燒肉店,最好係下午2:30後去咁就唔使排隊,兼且即刻可以入座。店內裝修簡潔,一人一爐一個座位。枱上有四款不同款醬汁,及黑胡椒鹽及海鹽選擇, 十分之方便。自助手機落單俾錢。套餐價錢都係$80左右,有飯有湯有沙律,仲有200 g的肉。當然,想食好啲的話,亦都有比較貴的套餐選擇及單點。叫咗一個$80的牛五花套餐,牛肉的份量也不少,仲有一個300 g的飯。另外加咗100 g的牛板腱$65。牛板腱的肉燒起上來沒有牛五花的香。這樣嘅價錢,份量,一人一燒肉,算係不錯了,並沒有什麼服務可言,侍應只是幫你將牛肉放上枱。價錢質素也是中上之選,所以也是日日排長龍的原因之一。

店內裝修簡潔,一人一爐一個座位。

枱上有四款不同款醬汁,及黑胡椒鹽及海鹽選擇, 十分之方便。

自助手機落單俾錢。
套餐價錢都係$80左右,有飯有湯有沙律,
仲有200 g的肉。
當然,想食好啲的話,亦都有比較貴的套餐選擇及單點。

另外加咗100 g的牛板腱$65。
牛板腱的肉燒起上來沒有牛五花的香。

價錢質素也是中上之選,所以也是日日排長龍的原因之一。

2022-12-13 1162 views
呢間名副其實嘅排隊燒肉點😂🤣每次嚟到九龍灣行街每次經過都非常之想食呢間燒肉店😬但係次次見到條人龍攞飛嘅時候最少要排兩小時先可能入到店內食😂🤣所以今次我哋專登一早大概12點嚟到就係想食呢一個燒肉😬😬嚟到沒有失望,直接可以入店內叫餐,叫餐形式非常之方便,網上scan QR code就可以睇到餐牌直接落order直接網上俾錢,非常之方便就算你不懂得網上選餐,店員都可以協助你一個餐裏面,你可以選擇配紫菜飯前菜飲品,非常之全面燒肉沒有令你失望,但係不是高級色店的水準但以佢嘅價錢性價比高,值得食

所以今次我哋專登一早大概12點嚟到就係想食呢一個燒肉😬😬

就算你不懂得網上選餐,店員都可以協助你

一個餐裏面,你可以選擇配紫菜飯前菜飲品,非常之全面

燒肉沒有令你失望,但係不是高級色店的水準
但以佢嘅價錢性價比高,值得食
2022-10-23 1845 views
呢間燒肉店真係要網上攞飛先得,晚餐時間7點去要等百幾張飛係基本,所以要食建議早啲去6點冇咁多人,呢間嘢基本上都係一人一爐,我叫咗個LIKE套餐250g,有牛舌,牛五花,橫膈膜肉,份量雖然唔算多,但肉質確實有水準,自己燒就靠自己控制幾成熟,佢有幾種唔同嘅醬汁,三種醬汁嘅味道都唔差,但我自己偏好燒烤醬加檸檬汁配搭上牛肉真係幾十firm😋
2022-10-09
$150 (Dinner)