親朋戚友生日🎂相約食自助晚餐,黎到呢間久仰大名的「Yamm」,貪佢有會員折扣優惠,而且生日有蛋糕同香檳🍾️送贈🥳海鮮區:是日凍海鮮包括:龍蝦🦞、麵包蟹、花蟹、長腳蟹🦀、鮑魚、鮮蝦🦐、青口、螺同蜆。長腳蟹最正,夠曬鮮甜味🦀難得夠粗身。麵包蟹爆多膏蝦不錯!青口、蜆有鮮味龍蝦爆膏又彈牙🦞,估吾到仲有嫩口鮑魚,的確好驚喜😚。可惜沒有生蠔🦪。壽司區:刺身有三文魚、吞拿魚、鱆紅魚、赤蝦、鯛魚、油甘魚、帶子、希靈魚同八爪魚🐙,好多選擇同新鮮,仲有中華沙律🥗、塋光魷魚海膽沙律等。壽司都吸引。有不同cold cut 火腿、油潤夠咸香。多款已調好的沙律🥗包括有羽衣甘藍🥬、交通椒沙律等。熱葷區:中式菜有片皮鴨油脂四溢,一口咬吾曬。花膠鮑魚炆鵝掌,花膠夠曬焾身入味,鵝掌都易脫骨。石鍋雞湯龍躉球花膠響米好有噱頭,一路現場即煮,老人家想食啖米粒都有。蒸石斑、炒菜大路野。仲有個芝士忌廉汁脆面,用鐵板呈上,「炸炸聲」。甜品:有入口即溶芝士蛋糕、馬卡龍、蘋果批、款式吾多。味道還好。最正係有六款Haagen daz 雪糕口味,配埋斑斕窩夫🧇食一流。飲品:有專人調配飲品比你,有凍檸茶,奶茶咖啡等,無限續杯都得,叫熱檸蜜,仲真

海鮮區:

壽司區:

熱葷區:
中式菜有片皮鴨油脂四溢,一口咬吾曬。

甜品

飲品:
有專人調配飲品比你,有凍檸茶,奶茶咖啡等,無限續杯都得,叫熱檸蜜,仲真係送一盒迷你蜜糖,不得了。

缺點:
唯拎食物地方不大 人多有點逼
燈光好暗

總結:
折後六百蚊一人左右 性價比算高
多款海鮮🦞回本位

2023-04-11 1778 views
見有優惠,見食評okay,生日去食自助晚餐。三月有烚龍蝦,有樣本新鮮郁緊,花膠鮑魚都夠霖,有炸廣島蠔夠脆,炒帝皇蟹腳夠肉地,焗帶子蟹殻特別。特色炸焗物每次小量供應,放在不當眼地方,好易miss, 後期仲無供應。壽司易散和魚切好薄,魚生唔夠光澤和彈性,比以前差咗。整體性比價高,但地方實在太暗。甜品較失色。有專人供應冷熱飲品任飲。生日有免費香檳和蛋糕。
2023-03-23
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$550 (Dinner)
Celebration
Birthday
2023-04-10 1995 views
復活節假期約朋友食個下午茶,這個下午茶自助餐的款式都不少,吃完不用再吃晚餐。餐廳位於旺區,容易找,聽聞食材質量不差。今日上座率都很高,3:30開始,可以吃到5:45,這時段吃的話,大家應該同我一樣當晚餐吃。吃的種類也多,粥,飯,麵,海鮮,沙律,凍肉,日式剌生,壽司,包點,湯,生果,甜品,雪糕,窩夫。每樣取一些已經吃到飽飽。不過有時要貴精不貴多,貴價品種多吃些就是。我就覺得以下款式都合胃口。每隻大細相若,鮮甜.名各式包款都好味有海南雞飯生滾粥細細碗,現埸即做,好吃.壽司細細件,材料新鮮.水果西冷牛扒,肉質嫩滑.這款牛助肉也是很嫩滑這糖水十分冰凍又清甜甜品種類不多,但每種都好吃棒棒糖好別緻多款味道雪糕

龍蝦鉗
每隻大細相若,鮮甜.
各式包款
名各式包款都好味
海南雞飯`
有海南雞飯
生滾粥材料不錯

生滾粥細細碗,現埸即做,好吃.
日式壽司
壽司細細件,材料新鮮.
水果
西冷牛扒,肉質嫩滑.

這款牛助肉也是很嫩滑
燕窩雪耳木瓜糖水

糖水十分冰凍又清甜
各式甜品

甜品種類不多,但每種都好吃
造型別緻的棒棒糖
棒棒糖好別緻
雪糕
多款味道雪糕
2023-04-07
$400 (Tea)
龍蝦鉗
各式包款
生滾粥材料不錯
日式壽司
燕窩雪耳木瓜糖水
各式甜品
造型別緻的棒棒糖
雪糕
好耐冇見過buffet有即烚新鮮龍蝦🦞,仲有9款凍海鮮🫶🏻用優惠碼仲有78 折,$600左右埋單‼️.🔻海鮮區9款凍海鮮包括:龍蝦🦞、麵包蟹、花蟹、長腳蟹🦀、鮑魚、鮮蝦🦐、青口、螺同蜆。海鮮款式堅多,長腳蟹最正,有鮮甜味🦀;麵包蟹蟹膏水嫩😍;蝦、青口、蜆有鮮味;龍蝦爆膏又彈牙🦞,不過原隻烚龍蝦更好食🤤;唯一係花蟹肉量唔多.🔻刺身/壽司區刺身都有9款:三文魚、吞拿魚、鱆紅魚、赤蝦、鯛魚、油甘魚、帶子、希靈魚同八爪魚🐙。選擇夠多,鱆紅魚、帶子同赤蝦非常新鮮又夠嫩🌊但油甘魚同鯛魚就一般👉🏻👈🏻壽司都有幾款選擇🍣,不過唔係好吸引旁邊仲有螢光魷魚、海膽龍蝦沙律、鮑魚、冷豆腐等等.🔻前菜/沙律區沙律款式唔少🥗,而芝士有4款,發揮正常4款火腿中Parma ham最出色,油潤有鹹香🐷旁邊仲有龍蝦撻、吞拿魚、雞卷同龍躉鴨肉絲但除咗龍蝦撻外其餘都冇咩特色.🔻熱葷區🌟全晚最大亮點一定係即烚新鮮龍蝦🦞而家好少自助餐有呢樣!龍蝦非常新鮮又鮮甜😍一定要encore😎,絕對係今餐回本位‼️板燒牛油芝士虎蝦燴脆麵有賣相又有gimmick💛將芝士忌廉汁淋係脆麵上,板燒發出滋滋聲,好吸引食落似芝士大蝦伊麵🦐,好食!燒明太子蟹
🔻海鮮區
海鮮款式堅多,長腳蟹最正,有鮮甜味🦀;
麵包蟹蟹膏水嫩😍;蝦、青口、蜆有鮮味;
龍蝦爆膏又彈牙🦞,不過原隻烚龍蝦更好食🤤;
唯一係花蟹肉量唔多
🔻刺身/壽司
選擇夠多,鱆紅魚、帶子同赤蝦非常新鮮又夠嫩🌊
但油甘魚同鯛魚就一般👉🏻👈🏻
壽司都有幾款選擇🍣,不過唔係好吸引
旁邊仲有螢光魷魚、海膽龍蝦沙律、鮑魚、冷豆腐等等
🔻前菜/沙律區
沙律款式唔少🥗,而芝士有4款,發揮正常
4款火腿中Parma ham最出色,油潤有鹹香🐷
旁邊仲有龍蝦撻、吞拿魚、雞卷同龍躉鴨肉絲
但除咗龍蝦撻外其餘都冇咩特色
🔻熱葷區
🌟全晚最大亮點一定係即烚新鮮龍蝦🦞
而家好少自助餐有呢樣!龍蝦非常新鮮又鮮甜😍
一定要encore😎,絕對係今餐回本位‼️
板燒牛油芝士虎蝦燴脆麵有賣相又有gimmick💛
將芝士忌廉汁淋係脆麵上,板燒發出滋滋聲,好吸引
食落似芝士大蝦伊麵🦐,好食!
燒明太子蟹肉釀龍蝦尾同蟹蓋帶子味道都唔錯🤤
扒類有牛扒同羊架,厚切羊架肉質嫩滑🐏,香味濃郁👍🏻!牛扒就相對上較失色🐃
中式菜有片皮鴨、花膠鮑魚炆鵝掌、石鍋雞湯龍躉球花膠響米、蒸石斑、炒菜等等
鮑魚同鵝掌炆得入味🫶🏻,但花膠較口感麻麻
石鍋雞湯即叫即燒🔥,夠暖胃仲有好多海鮮
另外仲有炸天婦羅、印度咖喱角、中西式湯同蟹粥等等。整體上味道都唔錯
🔻甜品
有蛋糕、蝴蝶酥、馬卡龍、蘋果撻、曲奇🍪、Tiramisu 等等
款式同味道只係一般,算係今餐較弱嘅一環☹️
雪糕有6款口味 嘅Häagen-Dazs口味,旁邊有即整嘅斑斕窩夫可以配埋一齊食🧇
呢到嘅飲品section會有專人會即沖檸檬茶又或可以揀自己斟咖啡☕️/茶

預訂講優惠碼「YAMM22」會有78 折優惠,優惠期去到4月30日‼️
Dinner
👍🏻龍蝦龍躉海鮮自助晚餐(78折後) $560放假同屋企人去咗mira呢間buffet,係度簡單記錄一下4月做緊龍蝦龍躉海鮮主題,主打波士頓龍蝦、龍躉同多款海鮮,配以唔同嘅烹調方法係官網book位個陣入promo code,星期日至四dinner buffet就有78折優惠💰 (詳情可以睇返官網😬)晚市1830至2200,我地早咗10分鐘到場已經開始排隊等入座但入到去就唔算好full,大約7成滿,成晚都唔會好迫夾-🔸冰鎮海鮮款式都幾豐富,除咗波士頓龍蝦,仲有松葉蟹腳、鮑魚、老虎蟹、麵包蟹、螺、蜆、青口、凍蝦整體新鮮高質,refill得快keep住成晚狂食😈-🔸熱葷將龍蝦同龍躉以唔同嘅烹調方法處理,整體都幾出色重頭戲一定係即蒸鮮波士頓龍蝦同古法蒸沙巴龍躉,龍蝦爽彈鮮甜,龍躉鮮嫩肥美風沙廣島蠔大大舊,肥美超多汁鮑魚花膠扣鴨掌任食唔嬲😎!片皮鴨、新鮮出爐半肥瘦燶邊叉燒、乳豬、油雞等燒味都唔錯不過全晚個人最鍾意反而係個花膠雞湯,熱辣辣用石鍋滾住上每碗都有大大塊花膠同龍躉片,鮮味濃郁又充滿膠質,忍唔住飲咗6碗🤣-以下係今次主題其中一啲特色菜式🌟🔸碧綠蠔皇鮑魚花膠扣鴨掌 🔸石鍋雞湯龍躉球花膠響米🔸
👍🏻龍蝦龍躉海鮮自助晚餐(78折後) $560
放假同屋企人去咗mira呢間buffet,係度簡單記錄一下
但入到去就唔算好full,大約7成滿,成晚都唔會好迫夾
整體新鮮高質,refill得快keep住成晚狂食😈
🔸熱葷將龍蝦同龍躉以唔同嘅烹調方法處理,整體都幾出色
風沙廣島蠔大大舊,肥美超多汁
鮑魚花膠扣鴨掌任食唔嬲😎!
片皮鴨、新鮮出爐半肥瘦燶邊叉燒、乳豬、油雞等燒味都唔錯
不過全晚個人最鍾意反而係個花膠雞湯,熱辣辣用石鍋滾住上
以下係今次主題其中一啲特色菜式🌟

🔸風沙廣島蠔
🔸鑊炒川味帝皇蟹腳
🔸燒明太子蟹肉釀龍蝦尾
🔸焗香葱蟹肉珍寶帶子
仲有一般buffet有嘅燒牛肉、刺身壽司、日式前菜、各款芝士、冷盤、生果等等
甜品款式都算多,有馬卡龍塔同抹茶朱古力噴泉,雪糕就係Häagen-Dazs
篇幅有限出唔晒啲相,呢啲就大致上不過不失冇太大驚喜
整體keep住都refill得好快,出面啲盤長期都有嘢食唔會係空嘅
食客唔使急住出去搶,亦冇搶住食嘅情況😂
真係可以由6點半食到10點,食足3個半鐘🤰🏻🫃🏻
店員執碟清理亦好快手同主動,座位闊落坐得ok
唯一係buffet飲品只係包咗檸茶檸水咖啡或茶,果汁要另外收費
味道:9/10
性價比:8/10
📍#Yamm @themirahotel
尖沙咀彌敦道118-130號Mira Place, The Mira Hong Kong 地下大堂
2023-04-06 843 views
放假就係瘋狂食好西😬今次去尖沙咀The Mira嘅自助餐🍽️主打海鮮主題 啱晒黑洞口味🥰-🔹海鮮冷盤選擇唔少😯龍蝦/鮑魚/青口/螺/蜆/蝦蟹都有分麵包蟹/松葉蟹腳/老虎蟹🦀睇開嘅朋友仔都知黑洞最愛食蟹膏😏足足食咗完整一隻麵包蟹🤭超滿足整體海鮮新鮮高質💯但要注意冇生蠔提供㊙️-🔹刺身/壽司刺身有8款選擇👇🏻三文魚/吞拿魚/八爪魚/鯛魚/希靈魚/油甘魚帶子/赤蝦私心推介厚切帶子🤗口感十足另外有迷你刺身丼飯🍚細細份仲加咗係面海膽😍-🔹熱食羊架肥瘦適中 肉質嫩冧補身之選有中式花膠鮑魚😗另外有海鮮選擇👉🏻即蒸鮮波士頓龍蝦🦞燒明太子蟹肉釀龍蝦尾😋個醬好惹味天婦羅新鮮脆口🍤同樣值得一試-🔹甜品食到呢度已經好飽😂甜品除咗一般西式糕餅🍰仲有抹茶朱古力噴泉 馬卡龍 葡撻仔即製Häagen-Dazs雪糕配窩夫🧇有黑洞最愛嘅焦糖餅乾味☺️加分-P.s 自助餐無限供應清茶奶茶咖啡☕️仲有專人幫手沖調👍🏻
放假就係瘋狂食好西😬

有黑洞最愛嘅焦糖餅乾味☺️加分
P.s 自助餐無限供應清茶奶茶咖啡☕️
仲有專人幫手沖調👍🏻
2023-03-22 1448 views
今年年度飯聚去The Mira 嘅Yamm食自助餐😋雖然係平日下午,但都近乎滿座,食物選擇亦比預期多,除咗有任食生蠔,連自助餐比較少見嘅北京片皮鴨都有,真估唔到最欣賞係🦞龍蝦肉賽螃蟹泡紅米飯,即叫即做,湯底非常好,鮮甜好味👍🏽 不過排隊位置較狹窄,人多時略為混亂甜品選擇都唔少,最欣賞Tiramisu 另外仲有任食9款味道Movenpick 雪糕,而且可配班蘭窩夫食😋 窩夫有淡淡班蘭味,即叫即做,暖而香脆,配雪糕一流!

龍蝦肉賽螃蟹泡紅米飯

甜品選擇都唔少,最欣賞Tiramisu

2022-06-23
Lunch
2023-03-22 1194 views
週末自助午餐以海鮮盛宴為主題,汽酒、果汁任飲,食物款式都算豐富,味道就不過不失。冰鎮海鮮有蟹腳、凍蟹、黃金螺、凍鮑魚等,質素普通。魚生就比較新鮮。熱食有燒龍蝦、粉絲扇貝、片皮鴨、燒牛肉、魚翅灌湯餃、紅燒雞絲翅等,還有不少中式點心。叉燒有驚喜,半肥瘦微焦,好高質。甜品種類不多,款式亦不算吸引,惟有movenpick雪糕撐場。值得一讚是環境和服務,一行12人有個獨立partition, 侍應服務亦不錯。
2023-03-18
$398 (Lunch)
2023-03-16 1314 views
因朋友生日,而佢非常鍾意食蟹,所以就揀左美麗華每月只有一次既全蟹晏。我對蟹沒有特別喜好,朋友說蟹腳最好食。我覺得食物種類算多,只是無生蠔,味道只可說是ok,但當晚基本上都不用排長龍攞食物。佢buffet 630開始,10點完,有freeflow 啤酒 或紅白啤,兩個任飲plan...價錢也算合理。最後用visa咭埋單有8折,總括來說,gathering是一個不錯的選擇,但如對食物很有要求的話,就可以不試了。
2023-03-10
$765 (Dinner)
2023-03-15 1153 views
補返姪女嘅生日,佢喜歡食🤪🤪所以就揀咗自助餐比佢食餐飽因為呢度訂座有折扣,所以沒有特別睇係咪主題自助餐!第一次來呢度食,係有驚喜嘅!龍蝦🦞~有冷盤,有新鮮即蒸,有芝士鳳尾蟹🦀️~有長腳蟹、面包蟹、炒蟹、潮州蟹、蟹粥冷盤~鮑魚、青口、螺、蜆、蝦芝士同麵包有4種片皮鴨、花膠鮑魚鴨掌、砂鍋雞湯配龍躉花膠、燒牛肉、羊架等等⋯⋯6:30食到10:00,不停refill,環境好好!估唔到仲送香檳同蛋糕(因為我remark咗係生日飯)一定會再來
補返姪女嘅生日,佢喜歡食🤪🤪所以就揀咗自助餐比佢食餐飽
龍蝦🦞~有冷盤,有新鮮即蒸,有芝士鳳尾
蟹🦀️~有長腳蟹、面包蟹、炒蟹、潮州蟹、蟹粥
冷盤~鮑魚、青口、螺、蜆、蝦
芝士同麵包有4種

6:30食到10:00,不停refill,環境好好!
估唔到仲送香檳同蛋糕(因為我remark咗係生日飯)

一定會再來
Celebration
Birthday
  • 龍蝦
2023-02-19 1783 views
舊老細剛剛英國回來,想揾個地方靜靜地,交通方便,就揀咗呢度,可能日前發生食蠔中毒事件,今晚(3.2,2023)比較靜,只得6成人左右,咁就啱哂我地,事晚無生蠔供應,以鮑魚代替,對我就無乜影響,可能人少關係,服務都唔錯,而提供的食物亦水準之上,只是龍蝦質素較為普通,而甜品亦是此餐廳之弱項,希望能有所改善。而呢度啲熱盆在尖沙咀的酒店可算是數一數二,有清蒸原條星斑,海鮮粥亦非常美味,生菓亦較為普通,期待改善。我今晚又黎,到時睇吓得唔得先。
我今晚又黎,到時睇吓得唔得先。
2023-02-09 1727 views
結婚週年紀念老公book左yamm 食dinner buffet慶祝1.環境酒店餐廳裝修高級優雅😍,坐得舒服2.服務服務態度非常好,員工主動有禮貌👍🏻3.食物食物質數好好,款式好多,無論前菜、刺身、熱食、甜品提供選擇好耐無食buffet了,好開心、滿足😋😋
1.環境
酒店餐廳裝修高級優雅😍,坐得舒服
2.服務
服務態度非常好,員工主動有禮貌👍🏻
3.食物
食物質數好好,款式好多,無論前菜、刺身、熱食、甜品提供選擇

好耐無食buffet了,好開心、滿足😋😋

【 高質豐富酒店自助早餐 】🍰「美麗華酒店」的自助早餐真係幾高質,想推介給大家。🍩自助早餐係地下大堂的Yamm享用,可以自己選位置坐,用餐時間係7:00 - 10:30,時間都幾長,可以慢慢享用。 🥗Yamm的用餐環境乾淨舒適,佈置簡單優美,令人坐得好舒服。侍應們都好有禮貌,態度親切。🥐早餐選擇真係好豐富,有各款既熱食、炸物、麵包、蛋糕和鬆餅。弟弟最愛的水果都有幾款,乳酪有多款口味,仲有麥果泥和椰子奇亞籽布丁,健康之選!🥯也有沙律、冷盤、中式點心、炒伊麵、白粥和皮蛋瘦肉粥。最開心係有職員會即場製作料理,黑松露炒蛋好香好滑嫩,仲可以整奄列或三文治都得。☕️最後嘆番杯咖啡或果汁,呢個自助早餐選擇真係好豐富又高質,我哋都食到好滿足。
【 高質豐富酒店自助早餐 】

🍰「美麗華酒店」的自助早餐真係幾高質,想推介給大家。

2023-01-07
Breakfast
2023-01-30 1677 views
好多年前食過YAMM,當時感覺好一般,菜式一般,味道正常,總之就冇咩特別~一直都冇諗過再去食,直至老公喺公司抽到Free Brunch Coupon...... 冇諗過Brunch都咁多野食最驚艷嘅係有好多海鮮/貴價野食,有D冇影到相,有龍蝦、鮑魚、花膠、帶子、魚翅.... 龍蝦配上熱辣辣嘅芝士,超級好味魚翅湯好足料帶子同花膠都唔錯唯獨鮑魚,因為係凍盤,佢有3種汁選擇,但我覺得都唔夾,如果轉做磯燒或者其他汁煮會更好不過甜品就好一般,有d甜品連名牌介紹都冇,完全唔知係咩甜品,只能靠"目測" 。因為臨近新年,所以都有唔少新春特色嘅甜品,賣相討好,但味道真係冇驚喜,某d味道更怪怪的,只可以講YAMM嘅強項唔係甜品另外一個驚喜係香檳任飲!食過好多間酒店buffet,但冇一間嘅餐飲係好似YAMM咁咁多選擇有香檳、紅酒特飲、果汁、檸茶、檸水、咖啡,咖啡都有5種(Regular、Latte、Mocha、Espresso、Cappuccino)整體黎講好滿意,冇諗過YAMM而家質素高左咁多

龍蝦配上熱辣辣嘅芝士,超級好味
魚翅湯好足料
帶子同花膠都唔錯

不過甜品就好一般

另外一個驚喜係香檳任飲!

整體黎講好滿意,冇諗過YAMM而家質素高左咁多
2023-01-21
Lunch
2023-01-07 10690 views
食足兩個半鐘嘅自助午餐平日時間:12:00至2:30 費用:每位$388另有+1服務費飲品咖啡任飲🍹🦪海鮮類最正嘅係有生蠔唯一美中不足嘅係冇長腳蟹🦀🦀海鮮之中,凍蝦、龍蝦唔算好新鮮有小龍蝦食不過冇拎黎試🍣壽司款式都唔算多熟食款式略嫌比較少,來來去去都係宮保雞丁,炸腩肉,雞肉,冇豬嘅菜式。剩係得獅子球。🍡噴泉係抹茶朱古力噴泉旁邊仲有啲新鮮嘅士多啤梨🍓俾你撈埋一齊食🍰甜品方面幾好食,有幾款好好食嘅想encore發覺都冇晒另外雪糕窩夫勁好食,窩夫食落唔會太硬,火候啱啱好,而且唔會太甜😚所以我encore左幾塊🧇另外仲有豆腐花食,可惜當我出去拎嘅時候已經俾人整到成筒碎晒,不過係滑既❤️天婦羅方面,選擇較少!我揀左南瓜、秋葵。竟然冇炸蝦天婦羅🥲燒烤方面:得羊肉串&燒雞皮燒雞皮比想像中好食😋中菜方面:片皮鴨吾脆又切得太厚,反而蟹粉小籠包幾好食😍最後,全場最得我歡心嘅一樣嘢食係「龍蝦蟹肉糙米湯飯🍲」,呢個係一小窩即煮即拎嘅!龍蝦蟹肉份量多而且湯底夠晒濃又唔會覺得係味精🥄食落勁開胃!💯💯
食足兩個半鐘嘅自助午餐
平日時間:12:00至2:30
費用:每位$388
另有+1服務費
飲品咖啡任飲🍹

🦪海鮮類最正嘅係有生蠔
唯一美中不足嘅係冇長腳蟹🦀

🦀海鮮之中,凍蝦、龍蝦唔算好新鮮
有小龍蝦食不過冇拎黎試

🍣壽司款式都唔算多

🍡噴泉係抹茶朱古力噴泉
旁邊仲有啲新鮮嘅士多啤梨🍓俾你撈埋一齊食

🍰甜品方面幾好食,有幾款好好食嘅想encore發覺都冇晒

天婦羅方面,選擇較少!我揀左南瓜、秋葵。竟然冇炸蝦天婦羅🥲

燒烤方面:得羊肉串&燒雞皮
燒雞皮比想像中好食😋

中菜方面:片皮鴨吾脆又切得太厚,反而蟹粉小籠包幾好食😍

2023-01-03
$427 (Lunch)
  • 甜品
  • 雪糕