2022-10-13 592 views
每次去到銅鑼灣都一定會食呢間雙皮奶,今次嗌咗凍嘅原味同紅豆味,同往時一樣高水準,非常順滑同好香奶味,紅豆係第一次嗌,以為會成個紅色🤣原來係將紅豆沙鋪喺面頭,但兩者溝埋一齊又出奇地夾,會再encore。
2022-10-11 396 views
躺在口袋超久的台式餐廳~~ 私心喜歡那種復古風💕座位很寬敞 餐點份量超大又好好吃!🥰🥰🥰看著菜單根本選擇困難🤣➡️永心厚奶茶 (加珍珠免費) (冰)➡️剝皮辣椒雞湯麵➡️酥炸豆乳雞 ➡️紅玉紅茶乳酪蛋糕 ➡️紅烏龍焦糖千層 個人很喜歡他們的剝皮辣椒雞湯麵~~~第一次吃! 第一口有點嚇到比想像中辣😅😅但喝久了很順口~ 熱熱喝超暖胃 而且雞肉超嫩給超多!!! 麵也是偏寬QQ的那種😝喜歡💕豆乳雞鹹甜鹹甜 雞肉一樣很嫩很多汁 和朋友聊了很久才開吃 也意外沒有油味👍👍👍厚奶茶不能調甜度 但個人覺得茶味較重 大概一~兩分糖而已完全不甜很清爽🙌珍珠超級Q 完全出乎意料!!! 而且不甜! 第一名喜歡😝😝整體正餐好吃 份量很大 但價錢稍貴貴🥲🥲🥲
躺在口袋超久的台式餐廳~~ 私心喜歡那種復古風💕

座位很寬敞 餐點份量超大又好好吃!🥰🥰🥰
看著菜單根本選擇困難🤣

➡️永心厚奶茶 (加珍珠免費) (冰)
➡️剝皮辣椒雞湯麵
➡️酥炸豆乳雞
➡️紅玉紅茶乳酪蛋糕
➡️紅烏龍焦糖千層

珍珠超級Q 完全出乎意料!!! 而且不甜! 第一名喜歡😝😝

整體正餐好吃 份量很大 但價錢稍貴貴🥲🥲🥲
2022-09-27 448 views
唔search都唔知香港剩返呢一間分店,星期六喺附近食完lunch之後過嚟食熱雙皮奶,兩點幾三點居然幾多位,真係替飲食界擔心。好多年冇食雙皮奶,但水準依然keep到,好重牛奶味好香滑。雙皮奶當然要熱食啦。如果唔係用即棄匙羹真係滿分。一來唔環保二來用膠羹食口感唔太好,所以扣一粒星。

熱雙皮奶
熱雙皮奶
2022-09-22 307 views
💁🏻‍♀️ 好耐冇黎喇,呢間由細食到大🥰充滿親切感,次次同朋友食完飯都會黎食燉奶當甜品🍧►馳名雙皮燉奶 (冷/熱) $38次次都好快就有得食🥰,表面有一層薄薄的奶衣,一篤就破,口感軟綿綿又滑溜,奶味十足,一食就會一口接一口停唔到。〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5 心目中最好食的雙皮燉奶,沒有之一🥰

►馳名雙皮燉奶 (冷/熱) $38

〠總結 ▁ ▂ ▃ ☻ 5/5
心目中最好食的雙皮燉奶,沒有之一🥰
  • 馳名雙皮燉奶
和朋友在銅鑼灣晚飯後找甜品吃,剛好經過義順,大家都有多年沒光顧,就決定在義順食燉奶吧!銅鑼灣店是義順僅餘的一間店,仍然沿用舊式冰室的裝潢,座位迫狹亦密麻麻,卡位亦是細細張枱,沒有舒適感可言,都是快快吃完快快離開的那一種食店。義順供應的餐點有三文治、多士、通粉等等,但貴為牛奶公司,招牌食品必屬雙皮燉奶、薑汁燉奶等甜點,味道是不少港人的回憶!朋友們各點了凍及熱的雙皮燉奶 ($38),所以我就選朱古力燉奶 ($39)啊!香滑朱古力燉奶,朱古力味香濃,口感滑溜,仿如直接飲用了一整杯的朱古力奶一樣雙皮燉奶,面層有一層薄薄的奶衣,一戳即破。嚐一口,奶香四溢,味道香醇濃郁!熱食的奶香較重,口感軟綿柔滑,反之凍食沒那麼甜膩。現時一碗燉奶的價格幾乎可以食到一份午餐,並不便宜,而且雙皮燉奶的皮比記憶中薄,但奶味香濃程度確實比起其他甜品店仍然做得出色。

雙皮燉奶,選朱古力燉奶

2022-06-22
$38 (Last Night Supper)
2022-08-31 326 views
飯後行經sogo後面,來一嚐老字號的義順雙皮奶。馳名雙皮奶燉奶$38分別叫了一知熱和凍。熱比凍好食,熱燉奶味道比較濃郁,口感比較嫩滑。巧手薑汁燉鮮奶$39在馳名雙皮奶上加上薑汁。不是我想像中的用薑汁燉鮮奶,有點失望。香滑咖啡燉奶$39椰汁紅豆涼粉冰$43感覺椰汁、紅豆和涼粉三樣分開的食物擺在一起,不太夾,可能紅豆打蓉會好味一點,融合度會高一點。牛油咖咉多$19珈咉多啱啱烤好還是熱的,用了烘底口感脆身。
飯後行經sogo後面,來一嚐老字號的義順雙皮奶。
馳名雙皮奶燉奶

椰汁紅豆涼粉冰

椰汁紅豆涼粉冰$43
牛油咖咉多

牛油咖咉多$19
珈咉多啱啱烤好還是熱的,用了烘底口感脆身。
馳名雙皮奶燉奶
2022-08-23 276 views
原來義順喺香港已經得返一間分店好耐冇食 一食都明白點解會做唔起水準同以前差好遠凍食黎講食落唔滑之餘重有少少鞋熱食就好水唔係滑嘅感覺希望佢地可以做返好 唔係就會俾其他甜品店替代了
原來義順喺香港已經得返一間分店

熱食就好水唔係滑嘅感覺

希望佢地可以做返好
唔係就會俾其他甜品店替代了

2022-07-25 433 views
義順「待客之道」享負盛名。返港後,完成隔離,義順係第一餐,未料卻有如此遭遇。頭一次使用疫苗通行證,誤會一嘟搞掂。我在門口嘟完安心,不知還要另嘟一次針咭,侍應阿姐見狀即喝斥我去嘟針咭,我叫佢說話冷靜啲,我轉身準備補嘟針咭,阿姐口噏噏:「而家我唔冷靜定你唔冷靜?」我擰轉頭睥住佢,睥咗一陣,準備走人唔幫襯,驚見在旁嘅老闆娘揮定手bye bye送我走。
義順「待客之道」享負盛名。
返港後,完成隔離,義順係第一餐,未料卻有如此遭遇。
2022-07-12 367 views
係銅鑼灣睇完夜場戲有啲口痕嚟依度食個宵夜🌜/🍨馳名雙皮燉奶-凍($38)燉奶面有層凝固左嘅奶皮🍼比起一般燉奶厚奶嘅濃縮精華🌟入面嘅燉奶好滑奶皮加燉奶一齊食奶香味濃😚口感又滑雙重享受🤪個人覺得甜度比較高可以因應個人嗜甜程度考慮/🍨冰花燉雞蛋-熱($30)🐣比起雙皮奶個人更偏好燉蛋🥚蛋味香濃蛋勁滑加上適當嘅甜調味比較起西式焦糖燉蛋中式燉蛋口質無咁綿密更加滑身✅好味😋/上菜速度極快價錢唔太親民不過勝在好味道🥳/
係銅鑼灣睇完夜場戲
有啲口痕
嚟依度食個宵夜🌜
🍨馳名雙皮燉奶-凍($38)
燉奶面有層凝固左嘅奶皮🍼
上菜速度極快
價錢唔太親民
不過勝在好味道🥳

2022-05-22 497 views
叫左一個原味燉奶同一朱古力燉奶食得出用料十足,奶香味好濃。有朋友叫咗燉蛋我都試咗一啖,蛋味超級強勁。如果叫我下次再食,我會揀佢駐店嘅原味燉蛋同原味燉奶。因為可能朱古力燉蛋係凍嘅,我又唔係覺得佢特別出色,朱古力味有,不過唔係話好濃。同埋始終熱食比較滑我覺得🤤講真30幾蚊40蚊一碗係貴咗啲價錢,但係佢味度香濃又夠滑,又覺得佢值得。😋回味無窮♾️推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻滴汗度(10😅滿):不適用衞生(10⭐️滿):7⭐️環境(10⭐️滿):7⭐️賣相(10⭐️滿):7⭐️味道(10⭐️滿):9⭐️價錢(10⭐️滿):6⭐️服務(10⭐️滿):7⭐️地點(10⭐️滿):7⭐️[港澳義順牛奶公司 (銅鑼灣)]地址:銅鑼灣駱克道506號地下#甜點 #甜品 #甜點控 #甜 #糖 #中式 #中式甜品 #燉奶 #燉蛋 #燉品 #義順牛奶公司 #銅鑼灣美食 #銅鑼灣 #sweet #sweettooth #desert #why #hkfoodie #hkfoodieblogger #hkfoodielife #hkfoodies #foodiehk #foodiegram #winsomelai

叫左一個原味燉奶同一朱古力燉奶
食得出用料十足,奶香味好濃。
有朋友叫咗燉蛋我都試咗一啖,蛋味超級強勁。

推薦度(10👍🏻滿):7.5👍🏻
地點(10⭐️滿):7⭐️
[港澳義順牛奶公司 (銅鑼灣)]
地址:銅鑼灣駱克道506號地下

2022-05-09 293 views
義順牛奶這個名一直好出名,好多年無食,行開銅鑼灣,想食甜品,雖然選擇多,同時好多都要排隊又要等,再加上最近放寬堂食可坐4個,兼到晚上十點,特別多人,想起了附近的義順,於是打算碰下運氣。去到義順,竟然很多位,可能比較新式的甜品舖搶了很多客,對我們來說反正是好消息,即入座。.👇薑汁燉鮮奶 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.不愧是馳名的義順,奶好滑,落足料,好夠薑👍😋 甜度亦剛剛好,微甜,不會奪了奶及薑的味道。好.又不用等位,好夠薑,又夠傳統,推介

👇薑汁燉鮮奶 $39 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

薑汁燉鮮奶

又不用等位,好夠薑,又夠傳統,推介

2022-04-28
$39 (Dinner)
薑汁燉鮮奶
夏日炎炎最好就是吃冰的甜品 有時候不想直接吃冰好像很不健康 這次便來了港澳義順牛奶公司吃雙皮奶🥰其實已經吃過很多次了一直沒有分享~-🌟-雙皮奶 (冷)$36比起日本的奶凍我更喜歡港式甜品🤣雖然環境沒有很fancy 但吃的就是食物最純粹的味道 牛奶凍滑順 面頭好像一層皮包著一樣 ~

-🌟-
雙皮奶 (冷)$36
2022-02-10 315 views
義順可以話係我嘅童年回憶👧🏻以前唔係成日過海難得去到銅鑼灣都必定會食返碗雙皮奶先走☺️依家甜品嘅種類應有盡有 大家都未必會醒起呢d樸實嘅甜品前排路過見到就入去尋回兒時嘅味道😙.🌟馳名雙皮燉奶 ($36)雙皮奶奶味香濃 而且都夠滑🥛個人推薦熱食 因為凍食嘅雙皮奶口感會冇咁滑而且仲可以養生健康d舊式嘅中式甜品買少見少 希望下次去到都仲可以食到啦😃
義順可以話係我嘅童年回憶👧🏻
以前唔係成日過海
難得去到銅鑼灣都必定會食返碗雙皮奶先走☺️
依家甜品嘅種類應有盡有
大家都未必會醒起呢d樸實嘅甜品
前排路過見到就入去尋回兒時嘅味道😙
🌟馳名雙皮燉奶 ($36)

雙皮奶奶味香濃 而且都夠滑🥛
個人推薦熱食 因為凍食嘅雙皮奶口感會冇咁滑
而且仲可以養生健康d
舊式嘅中式甜品買少見少 希望下次去到都仲可以食到啦😃
2022-01-25 256 views
✨馳名雙皮燉奶揀咗熱食 上枱賣相已經唔太靚明顯好多倒汗水喺表面面層嗰層薄薄奶皮 竟然係外置係可以成塊拎起 但燉奶表面仍然係光滑明顯係先整左燉奶 塊皮之後再後加鋪喺面而家唔應該叫雙皮奶 應該要加皮奶燉奶 味道其實係唔錯奶味濃 但都比以前淡左質感滑溜 偏水狀但加埋啲倒汗水 搞到成個雙皮奶好水食完個碗底 都有好多水喺度同以前相比完全係兩回事味道普通 雙皮奶差咗好多難怪而家只剩返銅鑼灣店服務好一般 店員都唔多禮貌價錢偏貴 唔值呢個價
✨馳名雙皮燉奶

難怪而家只剩返銅鑼灣店
服務好一般 店員都唔多禮貌
價錢偏貴 唔值呢個價
2021-12-08 410 views
唔係住呢區,今晚食完飯行過義順諗住食碗雙皮奶,入到間舖頭得5-6個人到,因為我老公唔食甜野,我叫一碗,佢話唔得。如果係繁忙時間我都理解,舖頭又冇乜人,啲阿姐一人一句咁話要叫一人一樣。老公仲話佢出去等我食完,有冇攪錯。最後一碗都唔食,咁樣嘅服務幾好食都無用。

最後一碗都唔食,咁樣嘅服務幾好食都無用。

2021-12-08
Type of Meal